Sport

Bodybuilding - od početnika do naprednih

BeLLicus pet 28.2.2025 01:28
Angelo97 kaže...
Ne bu on dugo zivio bojim se. Ne zanimaju me ta natjecanja jer je samo kemija u igri. Gledam pratit samo prirodnu ekipu i kako oni treniraju.

Jbg to je sve relevantno, može doživiti 80 godina može sa 40 50 otići. Hrpa teškaša koji su nosili i 130 kila na bini su i dan danas živi i zdravi. Roney je izjavio da mu je krvna slika savršena a abuso je sterkane godinama. Sve i jedan organ u tijelu tip top. To sto je sjebao ledja squatanjem to je druga pjesma... 

Cordas pet 28.2.2025 09:51
BeLLicus kaže...
Angelo97 kaže...
Ne bu on dugo zivio bojim se. Ne zanimaju me ta natjecanja jer je samo kemija u igri. Gledam pratit samo prirodnu ekipu i kako oni treniraju.

Jbg to je sve relevantno, može doživiti 80 godina može sa 40 50 otići. Hrpa teškaša koji su nosili i 130 kila na bini su i dan danas živi i zdravi. Roney je izjavio da mu je krvna slika savršena a abuso je sterkane godinama. Sve i jedan organ u tijelu tip top. To sto je sjebao ledja squatanjem to je druga pjesma... 

Sam je odličan za 23 godine, svaka čast. Nije to bila ni neka elite genetika, nego dečko živi i diše sport 24/7 (plus naravno kemija). 

Što se Ronija tiče, to nije istina da je leđa sjebao squatanjem, nego je leđa sjebao u srednjoj školi na američkom nogometu. Kasnije je poslije BB karijere htio riješiti problem operacijama, ali mu je kirurg sjebao leđa i više se nije dalo popraviti. Ljudi vide Ronniea u kolicima danas pa si misle neću ja dizat teško i onda cijeli život drndaju po sajlama sa 5kg i čude se što ne napreduju. Nisu velike kilaže opasne, ima toliko powerliftera i strongmena i većina ih se umirovi bez bolova i problema. 

Hazar pet 28.2.2025 10:15

Svaka čast Bellicus, ali ne bih volio tak izgledati. Možeš sad citirat onu Arnoldovu i reć "ne boj se, nikad ni nećeš" :D. Vjerujem da se osjećaš ko da možeš razbijat zidove, ali ja sam na sebi skužio da se najbolje osjećam kad sam ono ripped, ali lagan. Dosta sam i u sportovima pa pomogne, volim se ono nekak agilno osjećat. Evo recimo ovo je slika iz 2020, na vrhuncu covida, kad nije bilo iskušenja i stvarno sam jeo najzdravije ikad, živio solo. Sad jbg, svaki tjedan jedan dan odvedeš curu negdje van pa se pojede nešto, pa na poslu netko časti, pa ekipa zove van.

https://i.ibb.co/0pKZ4YJt/2020phot.jpg

Evo ovdje sam na svojih 178 cm imao cca 73 kile i stvarno sam se vrhunski osjećao. Išao u gym jedno 2-3 puta tjedno, bench na 60 kg, čučnjevi na 100, deadlift 120. Sad odem, ali rjeđe i malo su manje težine, i kad spojiš s tim da ne jedem više tak pravilno jbg.

Sad sam na cca 79kg i bome ja primjetim, kao i dalje me ljudi smatraju mršavijom osobom, ali volio bih se vratiti na tu težinu, ali jbg, zbog gore navedenih razloga, ne ide baš :D.

hrka11 pet 28.2.2025 10:37
Cordas kaže...

Što se Ronija tiče, to nije istina da je leđa sjebao squatanjem, nego je leđa sjebao u srednjoj školi na američkom nogometu. Kasnije je poslije BB karijere htio riješiti problem operacijama, ali mu je kirurg sjebao leđa i više se nije dalo popraviti. Ljudi vide Ronniea u kolicima danas pa si misle neću ja dizat teško i onda cijeli život drndaju po sajlama sa 5kg i čude se što ne napreduju. Nisu velike kilaže opasne, ima toliko powerliftera i strongmena i većina ih se umirovi bez bolova i problema. 

Svak ko se pocme bavit necim profi i ode u krajnost gdje je samo to i to 24h dnevno ce osjetit posljedice kad tad...bilo to fizicki ili psihicki i to mozes cut od dosta profi sportasa koji su bili u vrhu nekad.

Odricanje svega,rad 0-24h i guranje do krajnjih granica mora ostavit trag,zato respekt svakom ko to radi ali svak ima svoje.

BeLLicus pet 28.2.2025 10:45
Cordas kaže...
BeLLicus kaže...
Angelo97 kaže...

Sam je odličan za 23 godine, svaka čast. Nije to bila ni neka elite genetika, nego dečko živi i diše sport 24/7 (plus naravno kemija). 

Ja sam ga slušao u podcastu nikad nisam čuo za to. Svugdje po internetu i sad piše da je načeo leđa squatanjem 1997 (i sam kaže kad je dizao čuo je da je nešto kvrcnulo) i 10 godina osjećao bol ali ganjao je Mr Olympie i nije se nikad operirao do 2007. 

Ronnie Coleman, the renowned bodybuilder and eight-time Mr. Olympia winner, has faced significant health challenges that have affected his mobility. Here is what happened to Ronnie Coleman and why he can't walk anymore:

1. Injuries and Surgeries:
    - Ronnie Coleman suffered multiple injuries throughout his career, including a severe herniated disc in 1997 while squatting 600 pounds 

- Despite the injury, Coleman continued to compete and train heavily, which further aggravated his condition.
    - Over the years, he underwent a total of 13 surgeries, including two hip replacements and multiple spinal surgeries 

- Unfortunately, these surgeries did not provide long-term relief and instead worsened his health issues.

It wasn’t until this final competition that he chose to address the persistent pain that had plagued him for a decade. A doctor had recommended spinal surgery a decade earlier, but Coleman delayed it, winning eight Mr. Olympia titles and enduring countless sets of squats before finally seeking medical intervention.

I sam sam da se diže teško kao što vidiš kad se snimim nekad, i da se ide jako kad već vježbaš i kad si u stanju raditi sa velikim kilažama ali on je radio squat sa 380 kila i takve stvari što je nama običnim smrtnicima ne moguće. On se baš gazio. Neće nama ništa biti od 150kg na čučnju pa i 200kg, uvijek postoji mogućnost ozljede naravno kao i u svim sportovima. 

Cordas pet 28.2.2025 12:07
BeLLicus kaže...

Ja sam ga slušao u podcastu nikad nisam čuo za to. Svugdje po internetu i sad piše da je načeo leđa squatanjem 1997 (i sam kaže kad je dizao čuo je da je nešto kvrcnulo) i 10 godina osjećao bol ali ganjao je Mr Olympie i nije se nikad operirao do 2007. 

Ronnie Coleman, the renowned bodybuilder and eight-time Mr. Olympia winner, has faced significant health challenges that have affected his mobility. Here is what happened to Ronnie Coleman and why he can't walk anymore:

1. Injuries and Surgeries:
    - Ronnie Coleman suffered multiple injuries throughout his career, including a severe herniated disc in 1997 while squatting 600 pounds 

- Despite the injury, Coleman continued to compete and train heavily, which further aggravated his condition.
    - Over the years, he underwent a total of 13 surgeries, including two hip replacements and multiple spinal surgeries 

- Unfortunately, these surgeries did not provide long-term relief and instead worsened his health issues.

It wasn’t until this final competition that he chose to address the persistent pain that had plagued him for a decade. A doctor had recommended spinal surgery a decade earlier, but Coleman delayed it, winning eight Mr. Olympia titles and enduring countless sets of squats before finally seeking medical intervention.

I sam sam da se diže teško kao što vidiš kad se snimim nekad, i da se ide jako kad već vježbaš i kad si u stanju raditi sa velikim kilažama ali on je radio squat sa 380 kila i takve stvari što je nama običnim smrtnicima ne moguće. On se baš gazio. Neće nama ništa biti od 150kg na čučnju pa i 200kg, uvijek postoji mogućnost ozljede naravno kao i u svim sportovima.  

Na roganu sam slušao. 

Evo ovdje sam označio vrijeme kad priča o tome (18:24):

https://youtu.be/mi5OlUE3BLc?t=1104

Rekao je da je ozlijedio leđa u srednjoj školi. I onda na američkom nogometu na faksu. I onda to s čučnjem. Ono što sam htio reći, imao je predispoziciju za probleme sa hernijom, i bavljenje bilo kakvim sportom profesionalno bi ga dovelo do toga do čega ga je dovelo. Naravno da čučanj od 380kg nije pomogao, nego samo dodatno pogoršao situaciju.

Međutim, razlog zašto sada ne može hodati su jako loše odrađene operacije nakon BB karijere. Jer vidjeli su svi da je mogao hodati prije operacija. Bolilo ga je, ali bio je funkcionalan. Tako da ljudi s njim kao primjerom daju lošu reputaciju weightlifting vježbama i ljudi misle da će završiti u kolicima ako rade čučanj ili deadlift. Što je glup zaključak. 

Te vježbe su dobre i zdrave za ljudsko tijelo. Tko ima genetske predispozicije za probleme sa diskovima, morati će malo prilagoditi vježbe. Ali eno ti Bryan caroll oborio squat rekord (592kg) nakon hernije diska i nakon što su mu rekli da se više neće moći baviti sportom sportom i da je najbolje čemu se može nadati lagano hodanje. 

Tako da ne volim to što ljudi ocrnjuju heavy compund liftove u današnje vrijeme pa sam zato reagirao. Inače kužim što si htio reći 

BeLLicus pet 28.2.2025 18:50
Hazar kaže...

Svaka čast Bellicus, ali ne bih volio tak izgledati. Možeš sad citirat onu Arnoldovu i reć "ne boj se, nikad ni nećeš" :D. Vjerujem da se osjećaš ko da možeš razbijat zidove, ali ja sam na sebi skužio da se najbolje osjećam kad sam ono ripped, ali lagan. Dosta sam i u sportovima pa pomogne, volim se ono nekak agilno osjećat. Evo recimo ovo je slika iz 2020, na vrhuncu covida, kad nije bilo iskušenja i stvarno sam jeo najzdravije ikad, živio solo. Sad jbg, svaki tjedan jedan dan odvedeš curu negdje van pa se pojede nešto, pa na poslu netko časti, pa ekipa zove van.

https://i.ibb.co/0pKZ4YJt/2020phot.jpg

Evo ovdje sam na svojih 178 cm imao cca 73 kile i stvarno sam se vrhunski osjećao. Išao u gym jedno 2-3 puta tjedno, bench na 60 kg, čučnjevi na 100, deadlift 120. Sad odem, ali rjeđe i malo su manje težine, i kad spojiš s tim da ne jedem više tak pravilno jbg.

Sad sam na cca 79kg i bome ja primjetim, kao i dalje me ljudi smatraju mršavijom osobom, ali volio bih se vratiti na tu težinu, ali jbg, zbog gore navedenih razloga, ne ide baš :D.

Hvala, jbg svatko nesto voli. Da me netko pita jel zelis 100kg misica sad, odma bi potpisao. Ramena ubijena danas. Sad fino odmor i punjenje preko vikenda. 

Petar hw ned 2.3.2025 19:14
BeLLicus kaže...

Nekad mi dođe da odustanem od ovoga svega. Naporan je ovo stil života, bulk je stres za organizam, 6 obroka, silni proteini, ugljikohidrati.

prilagodi sve lifestyleu i svojoj volji, da ti ne dolaze misli odustanja+tesko mi je+muka do te mjere da dignes ruke od svega...

smanji treninge na 3-4x, nesto manje volumena i intenziteta, za unos kcal nađi trikove kako bi jeo 3-4 puta dnevno koliko vecina zeli hoce i ima volje jesti (natrpaj vise kcal po obroku, npr 40g maslinovog 3 bljutava gutljaja ali ako mozes izdrzati eto clean 350kcal umjesto zvakanja 100g rize)...

ima hrpa trikova oko hrane, za unos ugljikohidrata se moze koristiti npr prah cyclic dextrin koji je ugljikohidrat kvalitete bijele rize (mikronutritivno prazan kompleksni ugljikohidrat izuzetno lagan za probavu), 100g se popije za cas 350kcal ali jbg 30eur/1kg samo za ekipu na 5000+eur mjesecno koja voli pokretati fitness gospodarstvo

ugl zajebi sve savjete nastavi raditi sve kako radis jer ocito funnkcionira ali bitno da ne odustanes jer si potencijal veliki

exer1234 ned 2.3.2025 20:52
Petar hw kaže...

kako mislis provesti defku, sa koliko kalorija pocinjes, koliko proteina - koliko od toga krute hrane koliko praskova, koliko obroka? jel refeedas?

tebi je bas dosadno kad postavljas nebitna pitanja

Petar hw ned 2.3.2025 21:43

nemoj vise bato, znam da ti je interesantno testirati karakter lika kao sto sam ja ali pizdarijama ispunjavas temu u kojoj korisnici mogu nauciti preko onoga sto se pita i razglaba

steelman ned 2.3.2025 22:56

Ljudi koliko proteina zderete? Studije vele 1.6-1.8g po kili al meni se to nekak malo cini. Ja osobno imam nekak osjecaj da se teze oporavljam dok unosim tak malo proteina.

Petar hw pon 3.3.2025 08:02

ciljaj 200g i dobar si, ne zamaraj se jel 1.6g ili 1.9g odnosno 154 ili 170g proteina

i nemoj se stiditi proteina "dovoljno mi je" nego ako ti se npr jede jos mesa preko 200g proteina - jedi

BeLLicus pon 3.3.2025 19:45
Angelo97 kaže...

Evo form check novi. Zavrsavam s bulkom ovaj tjedan. 86.5kg na 179cm. Idem do 10% bf sada.

Pametno, poslje 15% nema smisla ići samo se kupi mast koja se kasnije teško skida, ti si tu već na slici na 18%. Dobro je što krećeš ranije pa se ne moraš smarati i biti previše gladan. I ja ću uskoro za 2 tjedna. Dosta je bilo 4 mjeseca stresa za organizam bulk je gori od cuta, svi ti silni obroci, proteini, ug, kalorije, jesam jeo 6 puta jesam mogao još jesti itd. Ja sam 175cm 92kg i negdje 15% bf, ali ovaj ću odraditi pametnije nego prijašnji, krenut ranije i lagano 10 tjedana, krenut sa 3200 pa svaki tjedan spuštati za 200, isto tako 8 do 10% bit ću vjv na 80tak kg, odradit punjenje poslje cuta ali ne bulkati preko ljeta nego samo održavati to cijelo ljeto, na jesen vjerovatno na natjecanje onda ću cutati sa 10 na 5% i poslje toga bulk up tamo 11 mjesec opet. To su neki planovi. Cut mi je drazi od bulka ako krenes pametno ne moras biti gladan nikad, zadnji put sam isao preagresivno jer nisam imao vremena zakasnio sam i odma krenut sa 1800 kcal je smrt, topiš se jako ali glad je neopisiva. Ovako 10 tjedana 1kg dolje tjedno i 1cm u struku tjedno top, odradis punjenje samo da se misici popune nakon 10 tjedana dijete i ovo ljeto vjv cu provesti na 83kg onako lean. Ti ces vjv biti na 75kg otprilike, sad zamisli da ides na binu i da ides na 5% masti imao bi manje od 70kg, a pogledaj petra 106kg na 175cm i kad sreze 15kg i dalje ce imati 90kg i izgledat brutalno, jbg moc geara :D

Ugl sretno javljaj kako ide. Ja cu klasicno slozene ugljice, riza,zob, krumpir, whey, piletina, losos, junetina, skyr sa dosta voća, jaja... Klasika. Kad cutam uvijek pišem sve jer nema smisla drugačije i važem, na bulku to ne radim jer otrpilike znam gdje sam 200 do 400 kcal gore dolje nebitno. Na cutu baš moraš paziti ako ga misliš provesti kako treba :) 

Sirotanovic uto 4.3.2025 22:17

Nitko ne spominje povrće u prehrani , jedete li?

Em što je zdravo i puno minerala , meni recimo pomogne i kao trik da se manje pojede kalorične hrane , našopam se salatom i povrćem pa pojedem manje glavnog jela .

Petar hw sri 5.3.2025 17:19
BeLLicus kaže...

Pametno, poslje 15% nema smisla ići samo se kupi mast koja se kasnije teško skida, ti si tu već na slici na 18%. Dobro je što krećeš ranije pa se ne moraš smarati i biti previše gladan. I ja ću uskoro za 2 tjedna. Dosta je bilo 4 mjeseca stresa za organizam bulk je gori od cuta, svi ti silni obroci, proteini, ug, kalorije, jesam jeo 6 puta jesam mogao još jesti itd. Ja sam 175cm 92kg i negdje 15% bf, ali ovaj ću odraditi pametnije nego prijašnji, krenut ranije i lagano 10 tjedana, krenut sa 3200 pa svaki tjedan spuštati za 200, isto tako 8 do 10% bit ću vjv na 80tak kg, odradit punjenje poslje cuta 

mozes krenuti sa 3200 pa svaki tjedan spustati po 200 i ne raditi punjenja, bit ces vrlo brzo gotov ali jebeno gladan i sjeban.

moja preporuka bi ti bila poceti sa 2800 i svaku nedjelju dan sa 3500kcal/500uh, biljezis kilazu+struk oko pupka svaku ned/pon/uto i pratis sto se događa, ne smanjujes dok ide prema dolje,

ta punjenja/refeedovi su zbilja krucijalna, svi pro-ovi to rade... bez punjenja nakon visetjednog neprekinutog deficita stitnjaca usporava metabolizam, postajes jebeno gladan i cijeli proces ti postaje mukotrpan, snaga opada i kita postaje mlitavija jer tijelo proizvodnju testosterona stavlja u drugi plan, kortizol ide u nebesa...

kako god odradio, bas me zanima koliko ce ti novih kilograma na vagi ostati nakon ovog masa/defka perioda

BeLLicus sri 5.3.2025 20:28
Sirotanovic kaže...
Guglao što je buranija, boranija 😅 prijevod je stoka sitnog zuba ili maune. A kako je riječ o povrću a ne mesu, ne vjerujem da Lidl prodaje zamrznute golje u kesama.

Ledo Mahuna zelena 400 g - Konzum

Mahuna žuta – Osnovno povrće – Povrće i voće – Smrznuta hrana — Ledo

Mahuna imaš zamrznutih kakvih hoćeš

Arnold classic 2025 Seminar & Press conference: Derek Lunsford, Sam Sulek, Arnold Schwarzenegger, - YouTube

Kako se ovaj Arnold drži vrhunski a abuso je sterkane 15+ godina. 78 godina puni ove godine, isto godište kao i moja baka koja jedva 2 metra može napraviti i to sa hodalicom. Phil Heath full lijevo ovaj lik 45 godina ima, pogledajte ga koja mrcina od čovjeka. I onda slušam izgovore ne mogu star sam, "imam 35 godina ostario sam spreman sam za groblje kao da ima 90 godina".  Bar u bodybuldingu možeš biti jeben i sa 50 i na jeben mislim baš baš jeben. U profi sportu poput nogometa tenisa košarke sa 38 si out u najboljem slučaju. Ali u BB možeš izgledati ozbiljno i u 50tima, Breon Ansley 46 godina tijelo apolona isto. 

Veliki Brat sri 5.3.2025 23:57

O cemu ti pricas covjece?

Usporedjivati kontaktne sportove s BB-om je skroz promaseno. Osim sto imas video dr. J-a kako zakucava u 63. godini zivota, imas i hrpu obicnih ljudi sascim normalno funkcionalnih u poznim godinama. Sjecam se onog tipa iz New Jerseya koji je odradio 40 godina kao vatrogasac i zatim jos 40 u istoj postaji kao volonter. To je 80 godina radnog staza, ne starosti...

Pricati kako netko izgleda sa 50 ili 60 nema nikakve veze ni sa cim. Pa ne umire se od ruznog tijela, jbte...

Evo ti jedan clanak s barbell.com, na prvu nista strasno, BB-i umiru u gotovo potpuno istim omjerima kao prosjecni amerikanci, no onda se sjetis da bi ovaj trebao biti sportas, ne svinja koja pred TV-om guta pizzu i pivu.

Kad ih usporedis sa sportasima, odjednom BB-i ne stoje tako dobro.

TLDR: ako planiras uzimati steroide uzmi, ali nemoj se opravdavati jer opravdanja realno nema, pogotovo za nekoga tko ne zivi od toga.

BeLLicus čet 6.3.2025 00:19

Kakve veze ovo što sam pisao ima sa steroidima, ja samo govorim kako se Arnold dobro drži u već poznim godinama a uzimao je štetne supstance dugi niz godina većina ljudi u njegovim godinama je u staračkom domu i ne mogu napraviti 2 metra bez pomoći, a za Phila i Breona govorim kako imaju vrhunska tijela sa 45+ i to je sve, dok se ekipa žali kad uđe u 30 kako je to strašno i kako se brzo umaraju i kako ne mogu dizati kao nekad itd itd... 

fila2208 čet 6.3.2025 07:46

Znam puno starijih ljudi koji su se izradili, prošli su stresne teške situacije, hranili obitelji išli u ratove.

Od žene djed, 88 g. kao dečko je, s njim pričati milina. To je jedan, rijetki, žilavi gad koji ne pušta,

Ali uspoređivati nekoga tko je jeo pravilno, koristio ok supstance nek je, ali očito pametno, s nekim tko je cijeli život radio i sad '' ne može dva metra bez hodalice''

daj stari malo poštovanja, razmisli malo šta pričaš.

Svaka generacija nosi svoje, ti si isto u tridesetima i vjerojatno te živciraju tik tokeri i klinci u šta se pretvaraju, i sigurno misliš da ti je bilo teže i vjerojatno je jer djecu danas drže ko pahuljice.

Kako je onda tek bilo našim roditeljima, i roditeljima naših roditelja. 

Tak da sve 5 rasprava, pratim čitam, ali ovdje moram dati komentar.

Isto tako slažem se, što se tiče slabih ljudi(ima ih pun krc i naših godina) joj ne stitgnem, joj ne  mogu, joj lako tebi...e to je već katastrofa, ne može sa 30 svoje dijete dić jer ga bole leđa od ležanja.

u svakom slučaju pokušati biti najbolja verzija sebe kao primjer djeci i obitelji.