Bodybuilding - od početnika do naprednih

Mislim da si zakasnio sa savjetima

@Bellicus nisi baš dobro skužio ovu rečenicu "ne vjerujem da Lidl prodaje zamrznute golje u kesama".
Goljo je prastari izraz za bijednika 🤭
Da ti stanem u obranu, isto se divim vitalnim starcima koji su aktivni, vježbaju ili rade u poznim godinama. Evo mi susjed vodoinstalater 76 godina, radi svaki dan fuš, brz , bistar u glavi, (još ima manu, pije dosta). Imam jednog bicikl kolegu 78 godina svaki dan na biciklu , nije mu strano preći 200km na dan (taj zdravo živi, jede). Ima i trkača sa sto godina.
To su miksevi dobre genetike i brige o zdravlju i sreće.
Nažalost ima više primjera ne brige o zdravlju i osobnog uništavanja. A najviše ljudi propadnu nakon što odu u mirovinu i žive kao biljke , nit koriste mozak nit tijelo, koje na taj način umire. Jednostavno kao i mišić ako ga ne koristiš smanjuje se - nestaje , ako ga koristiš - raste.

Goljo je prastari izraz za bijednika 🤭
Da ti stanem u obranu, isto se divim vitalnim starcima koji su aktivni, vježbaju ili rade u poznim godinama. Evo mi susjed vodoinstalater 76 godina, radi svaki dan fuš, brz , bistar u glavi, (još ima manu, pije dosta). Imam jednog bicikl kolegu 78 godina svaki dan na biciklu , nije mu strano preći 200km na dan (taj zdravo živi, jede). Ima i trkača sa sto godina.
To su miksevi dobre genetike i brige o zdravlju i sreće.
Nažalost ima više primjera ne brige o zdravlju i osobnog uništavanja. A najviše ljudi propadnu nakon što odu u mirovinu i žive kao biljke , nit koriste mozak nit tijelo, koje na taj način umire. Jednostavno kao i mišić ako ga ne koristiš smanjuje se - nestaje , ako ga koristiš - raste.
Apsolutno.
Evo me bio sam u gymu 30 min danas i samo otišao doma, vani 20c sja sunce a ja unutra onako mračno fuljavo. Reko od šetati van uživati ne mogu se smislit biti unutra više ni 5 minuta. Sve me više vuče na to da uzmem pauzu do jeseni.

Što se tiče pada motivacije samo ću reći disciplina i kao konj sa onim preko očiju , gledati samo ravno. Padala kiša ili sijalo sunce, trening se mora odraditi!
Da ti neka bomba kaže "nemoj ići na trening popušit ću ti ", ti ju nogom u guzicu 😅
Možda da odradiš jedan trening vani na spravama u parku pomogne .
I ja ga serem a nisam od sredine siječnja trenirao ništa , ali zbog ozlijede. Uglavno psoas istegnutiji, sve bolje i još samo malo boli.
Uglavno istežem ga redovito , dva tri puta dnevno po barem 20min. i nevjerojatno koliko više mogu dignuti nogu ili špagu šire napraviti.
A da stvar bude gora u mjestu trenutno imamo besplatnu teretanu već od nove godine i kolege zovu da idemo .

Da ti neka bomba kaže "nemoj ići na trening popušit ću ti ", ti ju nogom u guzicu 😅
I ja ga serem a nisam od sredine siječnja trenirao ništa , ali zbog ozlijede. Uglavno psoas istegnutiji, sve bolje i još samo malo boli.
Uglavno istežem ga redovito , dva tri puta dnevno po barem 20min. i nevjerojatno koliko više mogu dignuti nogu ili špagu šire napraviti.
A da stvar bude gora u mjestu trenutno imamo besplatnu teretanu već od nove godine i kolege zovu da idemo .
ne. Svatko smije uzeti slobodan dan, provesti ga u krevetu biti umoran. Dva tjedna da ne treniraš, odmorit ćeš, doći sebi, bolje nego da se ubijaš umoran sjeban gladan, i radiš štetu, a nećeš pasti propast kao da nikad nisi trenirao.
Dobro je biti motiviran. Kad sam trenirao prije u rodnom gradu (raspon godina od (23-28) imali smo malu teretanu u uredskoj zgradi bivše tvornice. Čista ona ruska škola, ljeti 40c unutra treniraš u kupaćim oko 13h, da bi u 15h već pozirao na plaži dok igraš odbojku, zimi unutra 5 stupnjeva, prvo ložiš peć, griješ si šipke jer je metalni hvat bio tako jebeno hladan da su ruke otpadale pa staviš te kako kažu pederske rukavice čisto da si maloi pomogneš.
Nakon 20 serija bencha, da 20, skidaš majicu, crven sav i mažeš probijaš sve moguće granice, fantastičan osjećaj, no sada sa uskoro 36 ne mogu to više zamisliti. Sad sam presretan zbog nekih drugih stvari, ne toliko radi top odrađenog treninga.
Takve treninge, kardio prije dok lopatom čistiš snijeg (grad u Lici gdje snijega i dalje ima) da bi došao do ulaza u teretanu itd reci mi koliki postotak današnje balvurdije to može.
Jebeni broccoli headovi, okače se na bench, snimaju se dižu kamilice i žale se jer temp. u gym nije pogođena ili nema dovoljno hladne vode da smiksaju neki preworkout.
Tako da, smije se reć, ne, danas ću odmoriti, uzeti vrijeme za sebe i svoju obitelj, ovo drugo najviše sad kad sam obiteljski čovjek, jer ostavljao sam jaja, nisam si praštao niti jedan trening i ok, netko će reći zato sam se tako i izgradio, ali sam se isto tako i potrošio pa mi se i zamjerilo.
Eto isto se dešava belikusu (bar sam dojma) koji razmišlja o pauzi, i da je napravi na jesen bi opet došao odmoran, regeneriran, s voljom opet iskidavao treninge, a nebi propao.
tl,dr. prati sam sebe, dozvoli si odmor, dozvoli si junk, dozvoli si izlazak, alkohol, žene....gym je uvijek tu čeka te i uvijek mu se možeš vratitit, a ovo prvo prođe, mladost prođe, život leti...treba ga iskoristi uživati.

Ma da, evo idem bolestan s temperaturom u teretanu.

Evo me bio sam u gymu 30 min danas i samo otišao doma, vani 20c sja sunce a ja unutra onako mračno fuljavo. Reko od šetati van uživati ne mogu se smislit biti unutra više ni 5 minuta. Sve me više vuče na to da uzmem pauzu do jeseni.
A vidiš, meni baš padne motivacija na zimu :D i jedva čekam da počne biti toplo i da se znojim kao svinja u praznom gymu

tl,dr. prati sam sebe, dozvoli si odmor, dozvoli si junk, dozvoli si izlazak, alkohol, žene....gym je uvijek tu čeka te i uvijek mu se možeš vratitit, a ovo prvo prođe, mladost prođe, život leti...treba ga iskoristi uživati.
I teretana je dio toga.. Jer samo jednom imaš taj kapacitet kao što imaš u ranim dvadesetima. Meni je baš drago što sam se ubijao u tim godinama, u istom danu dva treninga, pa ujutro teretana, navečer nogomet. Ujutro se probudiš gledaš što je novo na rasporedu, ništa ne osjećaš, spreman za max deadlift.
Kad pređeš tridesetu i ne daj bože probaš neki max u teretani pa si sljedeća dva dana na aparatima... Jedna je mladost. Šteta potratiti ju na gluposti.
Ali dobro, svakom njegovo jel. Valjda kao i u svemu treba neki balans pogoditi.

Slabići jedni , pa želite to napraviti i od Belicusa 😜
Da si jeo, uzimao vitamin C i trenirao kao treba ne bi imao temperaturu nego samo hunjavicu , prave alfe prebole koronu i gripu do ručka 😜
Naravno da nećeš s temperaturom trenirati išta , zlatno pravilo je ako osjetiš prehladu i simptome samo u području glave treniraš ali ako je ispod vrata znači pluća , bol u mišićima i dr. ne treniraš.
No ja i Belicus smo mislili na nešto drugo, ako napravi dužu pauzu trebat će mu mjesec ili mjeseci rada da bi dostigao ovu razinu koju sad ima, sve ovisi kolika je pauza. A možda nikad više ne dostigne trenutnu utreniranost.
Ja sam prošao svoje najjače godine tako da znam o čemu pišem, jednostavno tijelo se ne oporavlja više tako brzo...
Zato Belicuse deri do granica svog tijela ali naravno oprezno bez ozlijeda. Kao konj samo gledaj naprijed, stoički , jak karakter i disciplina.

Stvar je u tome što je došlo do zasićenja, poverao sam se na planinu dalje neam, tj izgradio sam tijelo sve ovo dalje što budem radio bit će minimalni gainsi a ubijaš se na treningu, planiraš obroke i došlo je do zamora materijala, a ništa od toga nemaš osim mišića i velik si ali kao da je to bitno. Ne živim od toga. Možda me samo udarilo u glavu ovo rano proljeće, sunce lijepo vrijeme, pa samo želim biti vani šetati. Kad bih napravio pauzu pao bih na 70kg no zbog muscle memorya bi se vratio jako brzo no izgubio bi svu snagu i sve ovo što imam sada, 210kg na deadliftu neki dan kao iz šale a imam 33 godine, snaga se ekspresno gubi već nakon mjesec dana pad od 20 do 30%, zamisli rokaš sa 40kg bučicama prsa i vratiš se nakon 6mj 15kg bi ti bilo plafon i onda se vraćaš itd. Nadam se da će me ovo proći i danas sam odradio trening, fino sam proveo dan sa obitelji vani. Otišao u gym full navečer i odradio dobar trening.
Svi ovdje su sigurno radili pauze od gyma jer biti konzistentan godinama je vrlo teško. Ali svu su se uvijek i vraćali jer jednom kad navikneš ne možeš bez toga gym je posebna vrsta. Tako da bit će to sve dobro.

I teretana je dio toga.. Jer samo jednom imaš taj kapacitet kao što imaš u ranim dvadesetima. Meni je baš drago što sam se ubijao u tim godinama, u istom danu dva treninga, pa ujutro teretana, navečer nogomet. Ujutro se probudiš gledaš što je novo na rasporedu, ništa ne osjećaš, spreman za max deadlift.
Kad pređeš tridesetu i ne daj bože probaš neki max u teretani pa si sljedeća dva dana na aparatima... Jedna je mladost. Šteta potratiti ju na gluposti.
Ali dobro, svakom njegovo jel. Valjda kao i u svemu treba neki balans pogoditi.
Pa je, nisam rekao da nije. Nikad više vremena nećeš imati i brže se oporavljati, ali ne potrošiti sve te mlade godine provedući ih u teretani.
tijelo se gradi godinama, a za kapacitet se ne slažem, tek kad sam prešao 30 još sam dobio na snazi, no jasno teži je oporavak i dobivanje od toga ssvega, ali snaga je išla i ide gore. Sad će prema 40 počet padati, i to je u redu.
Gluposti? što su gluposti? Gluposti su šprica u žilu. Sve ostalo, mladost ludost, uživanje izlasci, krug priajtelja druženja. Od toga će nešto ostati upoznat ćeš ljude, neki će ti ostati cijeli život. Pronaći partnericu, sazrijeti s njom, ići na nešto više...stvoriti nešto više.
A teretane je bilo i bit će.
Tako da proveo sam mladost u teretani, ali primatno su bili izlasci zajebancija i druženja, sve se može i stigne, stvar je organizacije.
Da si jeo, uzimao vitamin C i trenirao kao treba ne bi imao temperaturu nego samo hunjavicu , prave alfe prebole koronu i gripu do ručka 😜
Naravno da nećeš s temperaturom trenirati išta , zlatno pravilo je ako osjetiš prehladu i simptome samo u području glave treniraš ali ako je ispod vrata znači pluća , bol u mišićima i dr. ne treniraš.
No ja i Belicus smo mislili na nešto drugo, ako napravi dužu pauzu trebat će mu mjesec ili mjeseci rada da bi dostigao ovu razinu koju sad ima, sve ovisi kolika je pauza. A možda nikad više ne dostigne trenutnu utreniranost.
Ja sam prošao svoje najjače godine tako da znam o čemu pišem, jednostavno tijelo se ne oporavlja više tako brzo...
Zato Belicuse deri do granica svog tijela ali naravno oprezno bez ozlijeda. Kao konj samo gledaj naprijed, stoički , jak karakter i disciplina.
ja sam gotovo siguran da pratiš potajno belikusa na reditu i drkaš na njega. Vas dva ne možete na istu stranicu forumu kamoli u rečenicu realno
zašto je bitna ta razina? pa ti u 3 tjedna ne paadneš gotovo ništa u mišiću. Dojam je jedno, a realni pad je drugo. Da imaš osjećaj da si puding i da si oslabio, vratiš se, dva teža treninga i opet si isti.
Znam jel mi je u zadnje vrijeme tako, pauze (ne mojoj voljom) di se vratim i zukam opet da mi ovi klinci koji znam iz gyma dođu i kažu, sereš negdje si trenirao dok te nije bilo.
Tako da, nebitan je peak, i di si bio koliki, bitno je biti konzistentan, no realan, i imati prioritete koje dečko kako je razvidno iz pisanja ima.

kakvih se ovdje pizdarija procita, anti gym kojestarije za dobiti proljev. u bodybuilding/fitness temi zagovarati junk alkohol izlaske sve je to prihvatljivo uzivanje u zivotu a teretane se slobodno ostaviti nista lose u tome?
"nisam to napisao nego bla bla bla..."
jebeni jazavci koji racionaliziraju svoje netreniranje i nejedenje i sire svoju propagandu da ostali takoder ne treniraju i ne jedu

kakvih se ovdje pizdarija procita, anti gym kojestarije za dobiti proljev. u bodybuilding/fitness temi zagovarati junk alkohol izlaske sve je to prihvatljivo uzivanje u zivotu a teretane se slobodno ostaviti nista lose u tome?
jebeni jazavci koji racionaliziraju svoje netreniranje i nejedenje i sire svoju propagandu da ostali takoder ne treniraju i ne jedu
Pratim ponekad ovu temu bez komentiranja, ali ovo moram prokomentirati kolega. Mislim da ostali ovdje zagovaraju balans i umjerenost jer nismo profi sportaši i imamo život i obaveze, a to govorim kao netko tko je u rekreativnom sportu već 30+ godina (košarka, tenis, trčanje, biciklizam, kućna teretana). Ok je trenirati i težiti nekim osobnim ciljevima kao rekreativac, ali isto je ok uzeti i pauzu ako se osjeti zasićenost. Može biti dovoljno uzeti tjedan, dva ili smanjiti količinu treninga i opterećenja da se tijelo i mozak "osvježe". I slažem se sa kolegama fila2208 i Bellicusom, da jednom kada ti trening bilo koje vrste postane navika odn. stil života, lakše se vratiti čak i nakon duže pauze.
edit: da ne ispadne da samo racionaliziram svoje netreniranje i nejedenje, trenutno sam u programu treninga za polumaraton već 4 mjeseca, treniram 5-6 puta tjedno (3xtrčanje i 2-3x snagu), jedem cca. 85% clean i slušam svoje tijelo (nisam rob programa)

tko je napisao da se treba ostaviti teretane lol. moguće da su ti igle pomutile vid i um...
nosiš 110kg govana jer si počeo igrat igrice, po kojima si do jučer nama svima srao kako igramo igrice ne idemo u teretanu.
ajde se utišaj, i pusti odrasle ljude da pričaju o zdravom balansu u životu i težnji k nečemu, što ti nikad nećeš shvatiti zato se tako i ponašaš i pišeš.
Star, umoran, sjeban, ozljeđen, NATURAL, s pauzom, bolestan, izrađen opet dođem i dignem skoro sve tvoje kilaže, popišam se po tebi i tvom prevelikom znanju i poznavanju nezakontih supstanci i onda kasnije odem kući ženi i djeci.
budi dobar petre, ne preskači terapiju antibudaletina i glupandola prije nego ideš na forum
Pratim ponekad ovu temu bez komentiranja, ali ovo moram prokomentirati kolega. Mislim da ostali ovdje zagovaraju balans i umjerenost jer nismo profi sportaši i imamo život i obaveze, a to govorim kao netko tko je u rekreativnom sportu već 30+ godina (košarka, tenis, trčanje, biciklizam, kućna teretana). Ok je trenirati i težiti nekim osobnim ciljevima kao rekreativac, ali isto je ok uzeti i pauzu ako se osjeti zasićenost. Može biti dovoljno uzeti tjedan, dva ili smanjiti količinu treninga i opterećenja da se tijelo i mozak "osvježe". I slažem se sa kolegama fila2208 i Bellicusom, da jednom kada ti trening bilo koje vrste postane navika odn. stil života, lakše se vratiti čak i nakon duže pauze.
edit: da ne ispadne da samo racionaliziram svoje netreniranje i nejedenje, trenutno sam u programu treninga za polumaraton već 4 mjeseca, treniram 5-6 puta tjedno (3xtrčanje i 2-3x snagu), jedem cca. 85% clean i slušam svoje tijelo (nisam rob programa)
ti si bijednik, jadnik i jazavac. Koga boli kifl za trčanje i maratone nisi pravi muškarac jer se ne bodeš, nemaš ispod 10 bf i ne živiš teretanu 24/7.
šalim se malo naravno, kapa dolje na pripremama i na razini motivacije, te ovo zadnje najbintije, NISAM ROB PROGRAMA.

Da nažalost ovo sa "nisam rob programa" sam naučio na teži način sa pretreniranošću u 30-im, ali nakon 40-te sam počeo više uživati u treninzima, a manje se opterećivati brojkama. U konačnici je najvažnije guštati u treningu, pa makar ponekad bio i naporan, a o zdravlju ne moramo ni pričati, kako fizičkom tako i mentalnom.

Da nažalost ovo sa "nisam rob programa" sam naučio na teži način sa pretreniranošću u 30-im, ali nakon 40-te sam počeo više uživati u treninzima, a manje se opterećivati brojkama. U konačnici je najvažnije guštati u treningu, pa makar ponekad bio i naporan, a o zdravlju ne moramo ni pričati, kako fizičkom tako i mentalnom.
sve jasno. Budu neki balavanderi to shvatili kad popuste šprice, tijelo se uspori, pa će reć vidiš nisu bili u krivu oni likovi s foruma, ako tad ne bude prekasno :)

Ja imam problema sa spavanjem. 6 sati dnevno mi nije dovoljno dok intenzivno treniram i bas me jebe umor, a kao da imam neku budilicu u glavi.
Cim prije legnem to se prije probudim.
Imam vremena spavat, al jednostavno se probudim prerano bezveze

Ja imam problema sa spavanjem. 6 sati dnevno mi nije dovoljno dok intenzivno treniram i bas me jebe umor, a kao da imam neku budilicu u glavi.
Ja sam neku večer legao u 22 i ustao u 05.30 uz povremene interupcije od djece. Na poslu drugi čovjek veseo sretan top mi dan bio.
7.,30h je meni znači top naspavan, a potpisao bi i 5 sati ali bez prekida cisti san.
Mislim da dosta ovisi o rem fazama i kako pogodiš. Prije sam do dugo igrao i ono legneš u 2-3, i spavaš do 11-12 budiš se prebijen užas, a sad 5-6 dobirh sati kao nov sam.
si probao nešto od ovih spavalica šta preporčuju?
osobno uzimam ZMa i ashwangandhu mogu ti reć da osjetim, mislim lakše utonem u san i odmorniji se budim, a imao sam prije užasne probleme kad sam radio noćne okretao dan noć prije dnevnih smjena spavao jedva po 2h.
Kad se probudiš odmah se diže i tjt ili si pustiš odmor još? Navodno 1h ležanja i odmora vrijedi kao cca 10-15min sna što se tiče odmora za tijelo.
Mobitel dalje od sebe i probat malo još ležati, polako se dobivati čisto da lakše se pokreneš.
kakve smjene radiš? kakvi su ritmovi, ideš u isto vriejme ili različita vremena?

Ne znam kolega. Može biti puno toga od previše stresa u radnom danu, preintenzivnih treninga, prehrane, previše kofeina pogotovo popodne i navečer,
plavo svjetlo ekrana mobitela prije spavanja, pa čak i do temperature sobe u kojoj spavaš. Ja sam najviše imao problem sa kofeinom
ako sam ga pio prekasno u danu i sa pretreniranošću, a pogotovo ako sam radio trening navečer blizu spavanja. Od kada sam riješio oboje spavam ko beba 8 sati svaku večer.
Imaš odličnu knjigu neuroznanstvenika M. Walkera: Why we sleep koji kaže da svi spavamo u ciklusima od cca. 90 min i da nam je potrebno po noći
od 4-6 takvih ciklusa da bi se adekvatno odmorili, a tome dodaj i nešto vremena koje ti je potrebno da zaspiš.
I ovo što je kolega fila iznad rekao, važno je da ako možeš ideš svaki dan otprilike u isto vrijeme na spavanje.

Ja sam neku večer legao u 22 i ustao u 05.30 uz povremene interupcije od djece. Na poslu drugi čovjek veseo sretan top mi dan bio.
7.,30h je meni znači top naspavan, a potpisao bi i 5 sati ali bez prekida cisti san.
Mislim da dosta ovisi o rem fazama i kako pogodiš. Prije sam do dugo igrao i ono legneš u 2-3, i spavaš do 11-12 budiš se prebijen užas, a sad 5-6 dobirh sati kao nov sam.
si probao nešto od ovih spavalica šta preporčuju?
osobno uzimam ZMa i ashwangandhu mogu ti reć da osjetim, mislim lakše utonem u san i odmorniji se budim, a imao sam prije užasne probleme kad sam radio noćne okretao dan noć prije dnevnih smjena spavao jedva po 2h.
Kad se probudiš odmah se diže i tjt ili si pustiš odmor još? Navodno 1h ležanja i odmora vrijedi kao cca 10-15min sna što se tiče odmora za tijelo.
Mobitel dalje od sebe i probat malo još ležati, polako se dobivati čisto da lakše se pokreneš.
kakve smjene radiš? kakvi su ritmovi, ideš u isto vriejme ili različita vremena?
Ne uzimam bas ništa, al mozda bi trebao nekaj.
Radim od 6-14 jedan tjedan, a drugi tjedan od 14 do 22. U teoriji bi se trebo naspavat kad radim popodne, al onda zaspim oko 12h navecer i probudim se oko 6, a često i ranije.
Ne znam kolega. Može biti puno toga od previše stresa u radnom danu, preintenzivnih treninga, prehrane, previše kofeina pogotovo popodne i navečer,
plavo svjetlo ekrana mobitela prije spavanja, pa čak i do temperature sobe u kojoj spavaš. Ja sam najviše imao problem sa kofeinom
ako sam ga pio prekasno u danu i sa pretreniranošću, a pogotovo ako sam radio trening navečer blizu spavanja. Od kada sam riješio oboje spavam ko beba 8 sati svaku večer.
Imaš odličnu knjigu neuroznanstvenika M. Walkera: Why we sleep koji kaže da svi spavamo u ciklusima od cca. 90 min i da nam je potrebno po noći
od 4-6 takvih ciklusa da bi se adekvatno odmorili, a tome dodaj i nešto vremena koje ti je potrebno da zaspiš.
I ovo što je kolega fila iznad rekao, važno je da ako možeš ideš svaki dan otprilike u isto vrijeme na spavanje.
Kavu ne pijem. Jedino znam trosit gelove sa kofeinom kad vozim.
Bavim se biciklizmom i zadovoljan sam sa formom, jedino taj umor je sranje.
Trenutno sa na 9 sati voznje tjedno dost intenzivno i cucnjevi sa utezima 1 ili 2 puta na tjedan, al to ne brojim kolko traje.
Jucer sam bas imal jaku voznju TSS 293, 3350 kcal u 4h22min, ajde bar sam spaval oke

probaj medium/high carb meal direkt prije spavanja, idealno neki slow digesting npr palenta 100-200g, +magnezij glicinat 400mg prije spavanja

Kavu ne pijem. Jedino znam trosit gelove sa kofeinom kad vozim.
Bavim se biciklizmom i zadovoljan sam sa formom, jedino taj umor je sranje.
Trenutno sa na 9 sati voznje tjedno dost intenzivno i cucnjevi sa utezima 1 ili 2 puta na tjedan, al to ne brojim kolko traje.
Jucer sam bas imal jaku voznju TSS 293, 3350 kcal u 4h22min, ajde bar sam spaval oke
Jel si uzmeš jedan lagani tjedan mjesečno sa 50-60% od ukupnog tjednog volumena treninga? Meni se to pokazalo kao dobitna kombinacija da mi se tijelo odmori nakon 3 tjedna progresije. Kolega Petar je isto na dobrom tragu sa ugljikohidratima. Kod sportova izdržljivosti su oni ključ, pa ne znam kakva ti je prehrana i da li ih unosiš dovoljno? Ja gledam da unesem barem 350-400 g ugljikohidrata (na svojih 77 kg) tijekom dana kroz zobene, rižu, bulgur, domaći integralni i raženi kruh, palentu... + banane ili sušene datulje prije i za vrijeme treninga. I ne zaboravi proteine, ipak smo na temi o Bodybuildingu
p.s.
Ne znam da li si možda radio analizu krvi, pa da vidiš sa liječnikom da ne postoji neki zdravstveni uzrok umora npr. nedostatak željeza?

Evo sam onanisao na Belicusa pa sam sad smiren ... o jbt . svašta čoek doživi ovdje, prošle godine dok sam jednoč stao na stranu Petra Stijene ovdje su me osuđivali da drkam na Peru 🙄🤣
@Santana pošto smo obojica biciklisti i baš deremo, pa možda je samo u pitanju jako kucanje srca nakon iscrpljujućih treninga i vožnji. Kad se prebijemo srce jače i brže kuca čak i do 12 sati (sve ovisi o intenzitetu treninga), to si vjerojatno skužio.
Meni to zna jako smetati i ne mogu zaspati , pogotovo neki kasni trening, srce toliko lupa da čak i smeta disanju (inače srce mi je sasvim OK). Čitao sam da većina najvećih biciklista jaku brzo utone u san tako da se brže oporave , dok pojedinci (kao ja) nisu te sreće i jedva zaspu i loše spavaju .
Treba nekad i odmoriti , uzmi lakši tjedan treninga .
Melatonin mi se pokazao super za san. Ali sranje je da sve što uzimaš za lakši san tijelo se navikne pa ne možeš bez toga zaspati. Tako da izbjegavam išta koristiti.
Pogotovo smeta rad u smjenama urednom snu. Pa eto i tu se treba prilagoditi i trenirati jako ako se naspavaš i kad si neispravan baciti lakši trening.

Magnezij, vitamini i drugo ništa ne uzimati navečer , ometaju san.
A najbolje sam spavao kad sam bio na bolovanju prije par godina , 4 mjeseca spavao kao beba, od 23 do 6:30.

delete

Melatonin mi se pokazao super za san.
kakav si uzimao, čiji?
ja sam davno prije kad sam radio smjene poput 02 do 14, 17-05, 12 do 12 itd imao problema sa spavanjem pa sam od doktorice dobio neke tablete.
Rušile su me, ali mi je rekla, iznimno iznimno iznimo kad trebaš, ne s tim ono svako spavanje roakt. tako i jesam, ali sam stao s time srećom su se smjene normalizirale.

melatonin radi prvih 1-2 puta, kasnije nista... i ako se duze koristi kod mnogih korisnika uzrokuje cesto buđenje nocu, isprekidan nestabilan san, mehanizam mi nije jasan jer navodno unos vanjskog melatonina nebi trebao ometati vlastitu proizvodnju... tako da melatonina se valja kloniti ili ga koristiti max 1-2x mjesecno npr za putnike jetlag ili ako se petkom vani ostane do 5am pa spava do rucka, da se navecer zakuca u san opet u regularnih 22-23 umjesto 01-02...
sada postoji i slow releasing melatonin koji bi valjda trebao rijesiti problem buđenja, ali nisam probavao i ne namjeravam...

Radni kolega uzima redovito pa ću ga pitati .
Petre hvala na info .
Iskreno jednom sam samo uzeo melatonin i tad sam baš brzo zaspao i naspavao se , ali zato sutra dan nisam uzeo melatonin i napatio se da bih zaspao.

Za nesanicu zapalite jednu i nema problema
Kakve veze ovo što sam pisao ima sa steroidima, ja samo govorim kako se Arnold dobro drži u već poznim godinama a uzimao je štetne supstance dugi niz godina većina ljudi u njegovim godinama je u staračkom domu i ne mogu napraviti 2 metra bez pomoći, a za Phila i Breona govorim kako imaju vrhunska tijela sa 45+ i to je sve, dok se ekipa žali kad uđe u 30 kako je to strašno i kako se brzo umaraju i kako ne mogu dizati kao nekad itd itd...
Gle, svakome tko prati temu je jasno da ćeš uzeti steroide: non stop pišeš o tome, pratiš te videe i sam kažeš da bi odmah potpisao da imaš +100 kg mišića. No to nije problem.
Problem je što tražiš odobrenje za to od ljudi koji nemaju nikakve veze s tobom niti tvojim životom. Popričaj sa ženom i završi tu priču, samo imaj na umu par stvari:
1. koliko si velik je jedino bitno tebi i eventualno ljudima iz te branše, nikome drugome,
2. tvoje zdravlje i tvoja odluka, ničija više i
3. ako odeš u tom smjeru sve što si postigao natural (da, ja vjerujem da jesi natural) pada u vodu.
Ja ti želim sve najbolje bez obzira što odlučio, mislim da si najbolje pokazao što se može kad si posložiš život kako spada, trudiš se, radiš, znaš i možeš. Mislim da 99% ljudi (uključivo i mene) da im se sve posloži u životu ne bi tako dobro iskoristilo svoje vrijeme.
"Sterkani" i slične umanjenice nisu dobre. To nije nešto pozitivno, nije nešto benigno i (s razlogom) nije nešto društveno prihvatljivo.
Ali to je tvoja odluka, tvoje zdravlje, tvoj život.
Nikome osim ženi i djeci nisi ništa odgovoran - niti na netu, niti u gymu, pa niti vlastitim roditeljima. Odluči sam za sebe.