iAvenger uto 25.11.2014 00:56
naPerk777 kaže...
dreadmoore kaže...
naPerk777 kaže...

Uf sad sam dobio puuno prijedloga od prelaska na I5 do kupovine 8350 i svasta 

Koji je tvoj novcani limit sto bi odvoio za pc.

Ovako trenutno imam oko 2500-2400

Moram uzeti proc i grafu racunao sam oboje da je po 1100 (8320 i r9 280x) te za ostatak ako budem mogao ubosti jos 4gb rama posto trenutno imam samo 4 gb i planirao sam hd promjeniti posto imam neki stari od 160 gb i SSD od 120 gb.

Pa ono , savjeti sto kako?

Sad cu urediti listu pod moj PC

Pa eto uzmeš FX 6300 i ostane ti još za grafičku i 4GB rama.

iAvenger uto 25.11.2014 02:01
Omen665 kaže...

Bok.namjeravam uzet novu matičnu Gigabyte GA-990FXA-UD3 ili Sabertooth FX.koja je bolja i šta bi vi uzeli i zašto.ići će na fx-8320.hvala

Ako ti novac nije problem onda vrlo popularnu i kvalitetnu Sabertooth FX. 

U extremedigital trenutno košta 919kn! 

LINK

D3lBoy uto 25.11.2014 15:08
Omen665 kaže...

baš sam tamo i gledao....uglavnom odlučio sam uzet fx-8320,čitajući na ovom forumu ,taj sam izabrao.

Neces masit, igre, render, stream, otvorenih tonu tabova u firefoxu sa playlistom na youtubeu dok igram Bf4 a dok je loading alt tabam u neki singleplayer, nema pada u performansama. Odlican, a i ja sam svoj uspio ugrabit za dosta nisku cijenu u uziju sad vidim opet svuda skocile cijene

KrespoCG sri 26.11.2014 12:06

Moj prvi CPU je bio Duron na 750 Mhz :)

I od tad sam nešto zavolio AMD.

Imao sam i athlon 2100 i onda Intel.

Od grafičkih sam imao Ati 9600, X1650 pro, X1950 pro, HD 4850 i sad evo R9 290.

Imam trenutno Intela I3 530 ali nijesam zadovoljan.
Htio bih preći na AMD, opet :)

Djeluju mi zanimljivo ovi FX 8xxx procesori ali sam opet čuo neke loše stvari za njih.
Da se dosta griju, da nemaju realnih 8 jezgara, 32 nm izrada, ali opet završavaju posao.

Računar prvenstveno koristim za igre, dobro i net, filmovi, muzika, ofis, drugo slabo, pa sam htio pitati za savjet za kupovinu.

Da li je kupovina npr. FX 8320 i neke solidne ploče: Gigabyte GA-990XA ili 970 neki model dobar izbor za 1080p gejming uz pristojan fps (40-60) normalno sve na high?

Ili se više isplati kupiti neki novi i3 4160 i neku solidnu ploču ili pak polovni I5 2500k i neku dobru ploču?

Zafaljujem.

alien20 sri 26.11.2014 12:31
KrespoCG kaže...

Moj prvi CPU je bio Duron na 750 Mhz :)

I od tad sam nešto zavolio AMD.

Imao sam i athlon 2100 i onda Intel.

Od grafičkih sam imao Ati 9600, X1650 pro, X1950 pro, HD 4850 i sad evo R9 290.

Imam trenutno Intela I3 530 ali nijesam zadovoljan.
Htio bih preći na AMD, opet :)

Djeluju mi zanimljivo ovi FX 8xxx procesori ali sam opet čuo neke loše stvari za njih.
Da se dosta griju, da nemaju realnih 8 jezgara, 32 nm izrada, ali opet završavaju posao.

Računar prvenstveno koristim za igre, dobro i net, filmovi, muzika, ofis, drugo slabo, pa sam htio pitati za savjet za kupovinu.

Da li je kupovina npr. FX 8320 i neke solidne ploče: Gigabyte GA-990XA ili 970 neki model dobar izbor za 1080p gejming uz pristojan fps (40-60) normalno sve na high?

Ili se više isplati kupiti neki novi i3 4160 i neku solidnu ploču ili pak polovni I5 2500k i neku dobru ploču?

Zafaljujem.

i3 se nemoze usporedivati sa fx8, fx8 je miljama ispred, i3 ce biti bolji jedino u igrama koje ne koriste vise od 2 jezgre, tako da fx8320 all the way, u bf4 mp ces s tom grafom i tim procesorom drzati 60fps lock bez problema, na ultra, mislim na mp sa 64 igraca

KrespoCG sri 26.11.2014 12:55
alien20 kaže...
i3 se nemoze usporedivati sa fx8, fx8 je miljama ispred, i3 ce biti bolji jedino u igrama koje ne koriste vise od 2 jezgre, tako da fx8320 all the way, u bf4 mp ces s tom grafom i tim procesorom drzati 60fps lock bez problema, na ultra, mislim na mp sa 64 igraca

A sa I5?

Koja je razlika? Dal će u nadolazećim igrama: The Witcher 3 , MGS V, GTA V i ostalim novijim AMD FX imati prednost u odnosu na bilo koji I5 zbog broja jezgara?

dreadmoore sri 26.11.2014 13:04

Imas 1-2 stranice iza ovih postova sto sam ja rekao i dao misljenje.Ali vecina ce reci da sam hejter za AMD a samo sam rekao trenutno koja je realnost.Trenutno ti nije bas neki pun pogodak da ides na amd i fx seriju jer am3+ socket ocito  odlazi u end of line.Bolje bi ti bilo da se drzis sad zasad intela neki i5 haswell bi ti bio sasvim dovoljan.

iAvenger sri 26.11.2014 13:11
KrespoCG kaže...
alien20 kaže...

A sa I5?

Koja je razlika? Dal će u nadolazećim igrama: The Witcher 3 , MGS V, GTA V i ostalim novijim AMD FX imati prednost u odnosu na bilo koji I5 zbog broja jezgara?

Futureproof - FX 8320

Ako uzmeš i3..vrlo brzo bi ti trebao upgrade na i5 ili i7 jer se igre i programi počinju sve više optimizirati da koriste više jezgri.

Da se razumijemo AMD FX procesori nude najbolje performanse za uloženi novac. Intel je naravno bolji procesor ali i skuplji a razlika u cijeni, bar što se gaminga tiče nije vrijedna. Tako da ne možeš nikako pogriješiti sa FX 8320. {#}

KrespoCG sri 26.11.2014 16:58
iAvenger kaže...

Futureproof - FX 8320

Ako uzmeš i3..vrlo brzo bi ti trebao upgrade na i5 ili i7 jer se igre i programi počinju sve više optimizirati da koriste više jezgri.

Da se razumijemo AMD FX procesori nude najbolje performanse za uloženi novac. Intel je naravno bolji procesor ali i skuplji a razlika u cijeni, bar što se gaminga tiče nije vrijedna. Tako da ne možeš nikako pogriješiti sa FX 8320. {#}

Sve ja to razumijem.

Ali zašto ljudi govore da su I5 i I7 brži na istom taktu od FX serije?

Zašto kažu da AMD ustvari i nema 8 jezgara?

Da li je problem do arhitekture AMD procesora, šta li je?

Izzy sri 26.11.2014 17:16

Gledajući pojedinu jezgru, tada je i5 jači. Dakle ima jaču jezgru što znači bolje performanse kod aplikacija koje koriste 1-4 jezgre, ali kada se radi sa programom/softverom koji može iskoristiti više od 4 jezgre, e tada ovi FX procesori imaju bolje performanse. Koliko znam FX procesori imaju pravih 8 jezgri, ali dijele cache memoriju. Ako sam u nečemu pogriješio neka me slobodno netko ispravi.

infinite sri 26.11.2014 17:20

Da, Intel opcenito ima bolju arhitekturu i onda dolazi do izrazaja gdje igre ne mogu iskoristiti npr. vise od 2 jezgre. Sto se tice FXeva, oni imaju module (2,3,4), te po 2 jezgre u svakoj od njih i medu njima se dijele resursi.

E sad ne treba odmah odustati, jer su ocito igre pocele iskoristavati vise jezgri tipa DA 3 i FC4, polako se to pocelo stabilizirati.

iAvenger sri 26.11.2014 17:23
KrespoCG kaže...
iAvenger kaže...

Futureproof - FX 8320

Sve ja to razumijem.

Ali zašto ljudi govore da su I5 i I7 brži na istom taktu od FX serije?

Zašto kažu da AMD ustvari i nema 8 jezgara?

Da li je problem do arhitekture AMD procesora, šta li je?

Zato jer i jesu brži, ali ovisi u kojim programima i igrama. Neki su optimizirani da bolje rade na Intelovim. A za neke je nebitno. Tipa Skyrim će ti brže raditi na Intelovom i5 nego na AMD FX 8320.  Dok će ti Battlefield 4 recimo bolje raditi na FX-u. 

FX 8320 nije PRAVI 8 jezgreni procesor. Ali koristi 4 modula i u svakom po 2 jezgre, što ispada 8 jezgreni procesor i u praksi I JE 8 jezgreni procesor. Neka me netko ispravi ako je krivo.

itomic009 sri 26.11.2014 17:30

Ne može se uspoređivati AMD i Intel CPU na istom taktu kad se radi o kruškama i jabukama. Možeš recimo uspoređivati ih na stock taktovima i na nekim realnim i objektivnim OC taktovima koje dostiže većina procesora sa prosječnim hlađenjem i matičnim pločama. Kod FX-a ti je to oko 4.4 - 4.5Ghz a kod Haswell-a oko 4.3Ghz. Intelova arhiktetura je bolja i brža u velikoj većini testova od trenutne AMD-ove i zato ti onda kaži da je i5 ili i7 brži od FX-a. No međutim, ovisno od softwarea koji koristiš ovisiti će ti i razlike između AMD i Intel procesora. Imaš programa koji puno bolje rade na AMD arhiktekturi, pogotovo oni koji su napisani da iskoriste multi jezgrene procesore. Većina je pak takva da ne koristi pune potencijale više jezgrenih procesora i tu je onda Intel dominantan. 

Ovo što se govori da nema 8 jezgara je druga priča ali to nije uopće ni bitno. Isto kao što moj i7 nije 8 jezgreni CPU nego quad core sa hyper thread tehnologijom.  FX 83xx procesori su nekakav hibrid jel po nekim karakteristikama su full 8 jezgreni dok su po nekim 4 jezgreni. To nije nikakav problem nego su tako dizajnirani od starta.  Isto tako FX 8320 je pandan i5 pa čak i i3 procesorima a ne i7. Nije bitno što FX 8320 ima  8 jezgara pa mu je konkurent i7 nego je bitno koliko koji košta novi. Za 1080p gaming su dobri i i5 pa na više (vrlo dobri su i i3)  FX 83xx procesori. Velika prednost Intela je još i osjetno niža potrošnja te činjenica da imaš napredniji chipset (koji to više niti nije u klasičnom smislu) te da imaš mogućnost nadogradnje. S koliko novaca raspolažeš ??

KrespoCG sri 26.11.2014 18:20
itomic009 kaže...

Ne može se uspoređivati AMD i Intel CPU na istom taktu kad se radi o kruškama i jabukama. Možeš recimo uspoređivati ih na stock taktovima i na nekim realnim i objektivnim OC taktovima koje dostiže većina procesora sa prosječnim hlađenjem i matičnim pločama. Kod FX-a ti je to oko 4.4 - 4.5Ghz a kod Haswell-a oko 4.3Ghz. Intelova arhiktetura je bolja i brža u velikoj većini testova od trenutne AMD-ove i zato ti onda kaži da je i5 ili i7 brži od FX-a. No međutim, ovisno od softwarea koji koristiš ovisiti će ti i razlike između AMD i Intel procesora. Imaš programa koji puno bolje rade na AMD arhiktekturi, pogotovo oni koji su napisani da iskoriste multi jezgrene procesore. Većina je pak takva da ne koristi pune potencijale više jezgrenih procesora i tu je onda Intel dominantan. 

Ovo što se govori da nema 8 jezgara je druga priča ali to nije uopće ni bitno. Isto kao što moj i7 nije 8 jezgreni CPU nego quad core sa hyper thread tehnologijom.  FX 83xx procesori su nekakav hibrid jel po nekim karakteristikama su full 8 jezgreni dok su po nekim 4 jezgreni. To nije nikakav problem nego su tako dizajnirani od starta.  Isto tako FX 8320 je pandan i5 pa čak i i3 procesorima a ne i7. Nije bitno što FX 8320 ima  8 jezgara pa mu je konkurent i7 nego je bitno koliko koji košta novi. Za 1080p gaming su dobri i i5 pa na više (vrlo dobri su i i3)  FX 83xx procesori. Velika prednost Intela je još i osjetno niža potrošnja te činjenica da imaš napredniji chipset (koji to više niti nije u klasičnom smislu) te da imaš mogućnost nadogradnje. S koliko novaca raspolažeš ??

Shvatio sam da su moduli u pitanju kod AMD procesora, drugačija arhitektura u odnosu na Intel.

Nešto kao kod I3 ili I7 fora s HT (HyperThreading), realno ima 4 jezgra ali i 4 thread-a i aplikacije prepoznaju kao i igre kao 8.

Meni uglavnom računar treba za igre, pa sam mislio da ne dajem 300 i kusur eura za neki I5 tipa 4690 k (jer bez K ne bih sigurno kupio) i neku ploču solidnu Z serije, nego da jeftinije prođem s AMD platformom.

Boli me uvo ako I5 4690 k daje 100 fps u Skyrim a AMD 60 fps (lupam), bitno mi je da taj FPS ne pada ispod 30 fps što je dovoljno za normalan gejming.

Imam budžet do 250 Eura max i ne bačaju mi se pare na gluposti.
Za 200 Eura mogu da kupim (FX 8320 + solidnu ploču) a za te pare ne mogu kupiti ni I5 4690k.

Imam u ponudi i EVGA P67 i I5 2500k za 200 Eura, ali opet i to je stariji čipset, što znam.

Moje je pitanje opet dal se isplati kupiti FX CPU + AM3 ploču za narednih nekoliko godina da ne brinem?

Ali opet vidim da je to relativno star čipset, 32nm tehnologija i na takvu ploču plafon ide FX 8370 i tu je kraj.
Druga stvar, takvu je ploču i Cpu jako teško prodati kasnije, što znam. 

lGRACINA sri 26.11.2014 18:23

Itomic je dobro opisao stvar, ja cu se jos nadodati sa pokojom brojkicom, a to je potrosnja i zagrijavanje - tdp od fx 8320 koji je najpozeljniji fx kod nas - dakle radi se oko 125w dok je kod i5 modela koji su najpozeljniji kod nas to oko 80w.

Treba navesti i bitnost stock coolera koji je kod amd procesora gotovo nepodnosljiv zbog buke i gotovo automatski se uzima aftermarket cooler sto je dodatni trosak dok intelov radi sasvim tiho ako se procesor nekloka.

Razlike u performansam dolaze do izrazaja uglavnom u online fps i mmo igrama na stranu intela.

Generalna razlika na stranu intelovih jezgri u odnosu na amd-ove je IPC (instrukcije) zbog toga intelove fizicke jezgre imaju prednost nad amd-ovim modularnim.

Prednost AMD-a je nesto niza pocetna cijena sto donekle anulira potreba za aftermarket coolerom.

Takodjer intel povljnije nudi svoje NON K modele u odnosu na K modele, uz koje idu nepretjerano skupe B chipset ploce -

Turbo boost je veliki plus za obje platforme i tu amd ima malu prednost u tom segmentu a igre preferiraju vise frekvencije.

Inace pomalo je nepravedno usporedjivati fx 8320 sa haswelima jer je fx dvije generacije stariji ali amd nista poslije toga nije izdao - treba navesti i to da je haswel radjen u novijem i manjem NM proizvodnom procesu sto opet djeluje povoljno na potrosnju i zagrijavanje tj samnjuje ih.

Cijene - fx 8320 je oko 1000kn najpovoljniji a i5 4570 koji je po meni njegov pandan je najpovoljnji oko 1500kn 

Fx 8320 ce zahtjevati malo bolju plocu i aftermarket cooler

Oba dva su dobar izbor - no ja bi isao na intel iz jednog jako bitnog razloga a to je da intel jako dobro drzi cijenu i procesor se moze prodati po dobroj cijeni nakon nekoliko godina.

Primjer je i5 2500k koji i dalje ima visoku cijenu.

Edit: Vezano za ovu stabilnost u frameovima koj si naveo kao bitnu tu intel ima prednost, ima dosta tuzenja na framedropove sa fx procesorima u online fps igrama.

KrespoCG sri 26.11.2014 18:45

Ovako.

Postoji FX8320 E koji troši oko 90w a košta oko 120 Eura i klokuje se ladno na 4 Ghz (a može i više).

Dok Intel koji si pomenuo (I5 4570) košta oko 180 Eura, znači za 60 je skuplji a nije otključan i radi na samo 3.2 Ghz.

Kupiti ovaj I5 4570 a ne npr. I5 4690k i dodati 20-ak Eura bi bilo ravno ludosti.

I ovaj I5 4690k ne traži baš bezveznu ploču već neku s "Z" oznakom a one se kreću oko 100 Eura pa i za njega treba kvalitetniji kuler i td.

Ja već imam dobar kuler: CoolerMaster TX3 Hyper i koristio bi mi za ovaj AMD.

chaselol sri 26.11.2014 18:53
KrespoCG kaže...

Ovako.

Postoji FX8320 E koji troši oko 90w a košta oko 120 Eura i klokuje se ladno na 4 Ghz (a može i više).

Dok Intel koji si pomenuo (I5 4570) košta oko 180 Eura, znači za 60 je skuplji a nije otključan i radi na samo 3.2 Ghz.

Kupiti ovaj I5 4570 a ne npr. I5 4690k i dodati 20-ak Eura bi bilo ravno ludosti.

I ovaj I5 4690k ne traži baš bezveznu ploču već neku s "Z" oznakom a one se kreću oko 100 Eura pa i za njega treba kvalitetniji kuler i td.

i jedan i drugi ce odlicno odradjivati posao koji je tebi bitan a to je gaming

uzmi AMD i razliku strpaj u dzep ili u jacu grafu/hladjenje sta vec.

lGRACINA sri 26.11.2014 18:55
KrespoCG kaže...

Ovako.

I5 4570 radi na 3.6ghz boost, ovo sto si naveo za razliku iznedju k i non k nestoji kad su performanse u igrama u pitanju - znam jer imam non k i5, a ovo za obavezne Z ploce necu komentirati.

Ovaj fx E koji si naveo ima dosta manju potrosnju a ako imas cooler onda pikni fx i ustedit ces solidnu lovu.

KrespoCG sri 26.11.2014 19:04
lGRACINA kaže...

I5 4570 radi na 3.6ghz boost, ovo sto si naveo za razliku iznedju k i non k nestoji kad su performanse u igrama u pitanju - znam jer imam non k i5, a ovo za obavezne Z ploce necu komentirati.

Ovaj fx E koji si naveo ima dosta manju potrosnju a ako imas cooler onda pikni fx i ustedit ces solidnu lovu.

Pa Intel procesori s "K" oznakom, trebaju bolje ploče, pa sam zato naveo s "Z" oznakom.

Neće niko valjda stavit I5 4690 k na ploču s oznakom "B" ili "H"...

Pa o tome i pričam, da ukoliko nudi slične performanse u igrama kao tvoj I5 ili neki s "k" oznakom, mogao bi dosta ušteđet, ništa drugo.

Tomo53nja sri 26.11.2014 19:27

Za te radnje koje si ti naveo Krespo i te novce tvoja kupnja je definitivno amd fx8320 i dobra ploca od cca 700 kn i adio...To ce te sluzit dobrih godinu i pol dana ako ne i vise a poslije toga tko ziv tko mrtav...Amen...{#}

lGRACINA sri 26.11.2014 19:27
KrespoCG kaže...

Pa Intel procesori s "K" oznakom, trebaju bolje ploče, pa sam zato naveo s "Z" oznakom.

Neće niko valjda stavit I5 4690 k na ploču s oznakom "B" ili "H"...

Pa o tome i pričam, da ukoliko nudi slične performanse u igrama kao tvoj I5 ili neki s "k" oznakom, mogao bi dosta ušteđet, ništa drugo.

Nudi slicne preformasne ako neigras online fps ili mmo igre - onda je FX way to go{#}

itomic009 sri 26.11.2014 19:43

Za 250 eura ti je najbolji optimum FX 8320 i solidna matična. i5 i dobra ploča (ako ćeš K verziju CPU-a) ti je najmanje još 100 eura gore što je onda bitno skuplje a iskustvo igranja ti je manje više isto (pogotovo ako ne tražiš dlaku u jajetu). S tim coolerom oji si rekao da imaš ga možeš ručno stavit na 4.0Ghz sa smanjivanjem stock napona i kao takav niti troši jako puno niti ćeš imati problema s zagrijavanjem. Inače ove razlike što sam spominjao u chipset-u ti kao prosječan i standardan korisnik nećeš uopće primjetiti. 

Pazari FX 8320 a koje ploče imaš na izbor da ostaneš unutar budgeta ??

mirzet1976 sri 26.11.2014 19:43

Nemaš potrebe da daješ ni kunu više za FX8350 pored FX8320 koji može da radi na istim frekvencijama kao i FX8350 jer su identični. Imam FX8320 i radi mi na 4.7ghz mogu ga držati i na 5ghz al nema potrebe ni za ovih 4.7ghz.