Linux

Linux - pitanja i odgovori

zerocool12 ned 30.8.2015 12:37

Što komplicirate, DE možeš zamijenit na svakoj distri. Ja na netbooku vrtim Unity, cinamon i lxde (mijenjaš na login screenu što ti više paše). Ako te muče aplikacjie,možeš obrisat postojeće i instalirat aplikacije koje su namijenjene tom DE-u.

ivek decembarski pon 31.8.2015 08:25
zerocool12 kaže...
Što komplicirate, DE možeš zamijenit na svakoj distri. Ja na netbooku vrtim Unity, cinamon i lxde (mijenjaš na login screenu što ti više paše). Ako te muče aplikacjie,možeš obrisat postojeće i instalirat aplikacije koje su namijenjene tom DE-u.

Čovjek je pitao baš za distru. Možda mu se ne da previše prćkati nakon instalacije nego odmah uživati.

Nešto kao ovo

http://hannahmontana.sourceforge.net/index.html

ministar pon 31.8.2015 09:46
ivek decembarski kaže...
zerocool12 kaže...

Čovjek je pitao baš za distru. Možda mu se ne da previše prćkati nakon instalacije nego odmah uživati.

Nešto kao ovo

http://hannahmontana.sourceforge.net/index.html

Nije samo stvar u tome da sam instaliram DE, nego zasto da instaliram neki DE na neku distru kad vec ima neka distra s tim DE-om  A i na taj nacin bi trebalo raditi brze i bolje, valjda

zerocool12 pon 31.8.2015 12:04

Ispricavam se, krivo sam shvatio s obzirom na to da ti se preporucuje arch. Smatram da arch nije vrijedan truda koji treba da bi sve radilo dobro, a i stalno iscekivanje dal ce se sve srusit nakon sljedeceg updejta je malo zamorno.

bunkermax pon 31.8.2015 13:39
zerocool12 kaže...

... arch nije vrijedan truda koji treba da bi sve radilo dobro, a i stalno iscekivanje dal ce se sve srusit nakon sljedeceg updejta je malo zamorno.

Hehehhehe...  oće to na linuxu .....  

Inače, ona metoda koju si ti naveo ( da se na bilo koju distru može instalirati bilo koji DE ) se meni uvjek pokazala pogubnom po cjeli sistem.

Problemi su počeli ili odmah ili najkasnije nakon nekoliko dana. Pogotovo kada sam izmješao gnome i kde aplikacije i sučelja na istoj distri...

Daleko stabilnije mi se pokazalo odmah u startu instalirati fork sa ogovarajućim DE gdje su onda i kolko tolko prilagođene apikacije i sve ostalo...

Probajte malo i nekaj osim ubunta i minta , npr netrunner i kaosx , makar u live modu da steknete uvid kako oni postavljaju stvari....

https://www.youtube.com/watch?v=ASmCaR5LN5U

https://www.youtube.com/watch?v=d46RTVrskRE

lazy_punk pon 31.8.2015 15:58
zerocool12 kaže...

Smatram da arch nije vrijedan truda koji treba da bi sve radilo dobro, a i stalno iscekivanje dal ce se sve srusit nakon sljedeceg updejta je malo zamorno.

Vec poprilicno dugo sam na archu, trud (u pravom smislu rijeci) je jedino na pocetku. Instalacija je malo zamorna, ali uz otvoren tutorial na nekom drugom uredjaju je 20tak min (spajanje na internet, pravljenje particija, core system instalacija, gen fstab, boot loader, reboot, usera napravit, instalacija GUI-a [xorg, driveri, de/wm])...

Onda dorada malo, instalacija potrebnih paketa, fontova, sto li vec user preferira... Nakon toga svakodnevno koristenje je standarno kao kod bilo koje druge distre.

"stalno iscekivanje dal ce se sve srusit nakon sljedeceg updejta je malo zamorno" - ovo je hiperbola samo takva, na desktopu mi se nikad nista nije "srusilo", pa i uz petljanje s catalystom.

Na laptopu sam doduse imao problem s wifijem nakon svakog major kernel upgradea, no to sam rijesio tako sto sam download broadcom-wl paket na laptop i svaki put rucno reinstalirao modul.

Gam3r sri 2.9.2015 22:02

odkako sam ubuntu stavio i koristim ga kao main os shvatio sam koliko brze mi chrome loada stranice. Stvarno ne znam zasto ili kako ali osjeti se razlika u ucitavanju stranica i to podosta (u usporedbi sa win 8.1). 
Jeste i vi opazili tako nesto mozda? :)

bojdo sri 2.9.2015 22:42

Mislim da je i kod mene Chrome na Mintu nešto brži nego na Win.10.i kad se doda brže dizanje sustava,ucestale pakete kojekakvih zakrpa na W10 pa oni bjeli prozori koje sam"prebojao",uljepšao kursor,antivirus....-sve je to vjerojatno malo i usporilo Windows ali neka ih obadva na kompu

bojdo pet 4.9.2015 16:54

Od kada su izbacili Windows10 gledam događanja na forumima.Nešto tu ne štima u stvari
razmaženi Windowsaši/i ja sam dijelom među tim/su poceli proživljavati iskustva Linuxaša.Razlika je u tome što Linuxaš svjesno,dobrovoljno,ulazi u problematiku a Wndowsaš je prisiljen da se suocava s dizanjem sustava,komponentama,periferijama i ostalim problemima.Mislim da je Windows htio da se u nekim segmentima približi Linuxu ili je brzopleto izbacio sustav i sada imaju zbunjene korisnike koji su i pored odlicnog,besplatnog,operativnog sustava poceli da pokazuju nervozu i nezadovoljstvo.Mnogi od njih  podsjecaju na mene ne tako davno kada sam poceo sa Linuxima.

bunkermax sub 5.9.2015 15:32
bojdo kaže...

Wndowsaš je prisiljen da se suocava s dizanjem sustava,komponentama,periferijama i ostalim problemima.

Jesi ti ziher da si u dobroj dimenziji izašel iz hiper spacea...?

Win 10 je dosad najutomatiziraniji windows , a s obzirom na jako brzu expanziju i broj korisnika,

broj pravih tehničkih problema  je statistički zanemariv...

Djuro von Prekoplotovich ned 6.9.2015 20:01

Nije napisao koji stick, niti koja verzija Ubuntua.

Svijetleća dioda konstantno svijetli ili treperi? Kojom bojom svijetli?

Je li isključeno upisivanje PIN-a na SIM kartici?

Provjeri u logovima je li usb_modeswitch odradio svoj posao.

Nakon što OS prepozna USB stick kao CD trebao bi najkasnije par sekundi iza toga prijaviti dva ili tri /dev/ttyUSB porta.

Ako se to ne dogodi provjeri ima li nekih grešaka pri detekciji sticka.

Logove možeš prvjeriti preko GUI-a ili iz konzole (pomoću dmesg)

Isto tako NetworkManager servis na nekim verzijama Ubuntua povremeno je umobolan i treba ga restartati nakon ubacivanja sticka.

No, to provjeravaj tek kada budeš siguran da je OS ispravno prepoznao stick.

ShadoW pon 7.9.2015 11:07

Pozdrav!

nakon pokusaja instalacije gnome-a po ovim uputama vise se nisam mogao ulogirati. Pokusao sam se igrati kako bih to popravio no to je rezultiralo da se vise ne zeli ni bootati ubuntu.

Iz tog razloga sam odlucio napravit reinstall, no kako ne bih izgubio podatke, pri instalaciji sam mu rekao da novi home folder bude isti onaj stari. Instalacija je prosla ok, bar sam tako mislio dok nisam shvatio da nemam zvuka. Znaci, ona ikonica gore stoji sve dok se ne ulogiram. Onaj welcome sound se cuje te ima zvuka u guest accountu no kada se ulogiram u svoj, ona ikonica nestaje i nemam zvuka. U settingsima mi ne pokazuje nista.

Prilozio sam screenshote koji mislim da bi mogli biti korisni.

Verzija koju sam instalirao je Ubuntu 14.04.02 LTS (prije je isto ta bila, vjerojatno updateana do kraja i zeznuta sa distro-upgrade pri instalaciji gnome-a)

Hvala unaprijed!

rijesio problem.

obrisao sam (tj. renameao) ~/.gconf/pulse folder te se automatski stvorio novi i sad sve radi

ShadoW uto 8.9.2015 12:39

Pozz!

zanima me kako mogu (ako mogu) namjestit da standardni media hotkeyevi rade uz qmmp player. Svuda po internetu pise da podrzava global hotkey no meni jedino rade shortcuti kada sam fokusiran na qmmp prozor.

Ako ne, jel ima neki slican player na kojem to mogu namjestit. Osobno mi se ne svida rhytmbox i slicni koji su puni razno raznih opcija i kojecega, htio bih nesto jednostavno sto podrzava hotkeyeve, mogu snimit, ucitat playlistu i ne zauzima puno mjesta na radnoj porvsini kada je otvoren

1domagoj1 uto 8.9.2015 15:18
ShadoW kaže...

Pozz!

zanima me kako mogu (ako mogu) namjestit da standardni media hotkeyevi rade uz qmmp player. Svuda po internetu pise da podrzava global hotkey no meni jedino rade shortcuti kada sam fokusiran na qmmp prozor.

Ako ne, jel ima neki slican player na kojem to mogu namjestit. Osobno mi se ne svida rhytmbox i slicni koji su puni razno raznih opcija i kojecega, htio bih nesto jednostavno sto podrzava hotkeyeve, mogu snimit, ucitat playlistu i ne zauzima puno mjesta na radnoj porvsini kada je otvoren

DeaDBeeF