Linux - pitanja i odgovori

Imaš više aplikacija koje možeš instalirati iz softver centra i onda u tim aplikacijama mozes to vrijeme regulirati . Tada možeš i pozadinsku sliku gruba promijeniti , i promijeniti redoslijed os-eva. Nisam sad uz komp , a nemrem se sjetiti tocnog naziva neke od tih apk....pa ti posle to napišem ako nitko u meduvremenu ne uskoci sa rjesenjem.... Možeš to i rucnim uredjivanjem gruba ak ti se igra u konzoli....
Edit....grub customizer , ako ga nema u sc onda dodas sam repo za njega...

@djigi
ovo je ono kaj tebi treba:
http://community.linuxmint.com/software/view/startupmanager
Edit grub for kde :

Pokusaj instaliranja sa strnice je neuspjesan (slika) a u Software Mangeru ga ne pronalazi

Kako smanjiti/ugasiti odbrojavanje sa slike?
Trebaš promijeniti parametar GRUB_TIMEOUT koji se nalazi u /etc/default/grub.
U Terminal utipkaj
sudo nano /etc/default/grub
unesi lozinku, promijeni parametar GRUB_TIMEOUT=5 na npr. GRUB TIMEOUT=20 za odgodu u trajanju od 20 sekundi umjesto samo 5 sekundi, stisni Ctrl+X i odgovori potvrdno kada te pita želiš li sačuvati izmjene, a zatim u Terminal utipkaj
sudo update-grub
i pričekaj da se izgenerira konfiguracijska datoteka. Kada završi, nakon restarta bi trebao imati odgodu od 20 sekundi za izbor OS-a. Ako ne želiš odgodu, timeout stavi na 0.

instaliraj grub customizer, dodas jedan repo i instaliras ga. Tamo mozes namjestiti to vrijeme u postavkama. Ako neces znati napravim ti ja tutorijal sa slikicama :P

(...)
Evo slike parametra Grub-a (vec sam prije nesto pokusavao i stavio TIMEOUT na 0 ali ne pomaze)
Jesi li napravio sudo update-grub? Ako nisi, nova postavka timeouta nije primijenjena na grub.cfg datoteku koju čita GRUB prilikom pokretanja računala.

Ima li šanse promijeniti defaultni localhost directory na ubuntu-u? Znači da ne bude var/www nego neki u /home folderu. Pokušavao sam mijenjati DocumentRoot i Directory u apache2.conf i 000-default.conf i nikako nisam uspio.

Naravno da može googlaj Setup Virtual Host

Ima li šanse promijeniti defaultni localhost directory na ubuntu-u? Znači da ne bude var/www nego neki u /home folderu. Pokušavao sam mijenjati DocumentRoot i Directory u apache2.conf i 000-default.conf i nikako nisam uspio.
Sve se može naći:
https://help.ubuntu.com/community/ApacheMySQLPHP
Doduše ne koristim Ubuntu nego Debian pa ne znam jel radi ovo ali trebalo bi.

Da li si restartao Apache nakon izmjena?

Dali ti je taj server za kućnu upotrebu test server ili je javan na netu?
Ako ne ideš na net sa njime onda sa par naredbi u terminalu lako napraviš /home mapu

Da li si restartao Apache nakon izmjena?
jesam
Dali ti je taj server za kućnu upotrebu test server ili je javan na netu?
Ako ne ideš na net sa njime onda sa par naredbi u terminalu lako napraviš /home mapu
ma za kućnu upotrebu samo

Putanje se mjenjaju u /etc/apache2/sites-available/[nešto].conf
npr
<VirtualHost *:80>
# The ServerName directive sets the request scheme, hostname and port that
# the server uses to identify itself. This is used when creating
# redirection URLs. In the context of virtual hosts, the ServerName
# specifies what hostname must appear in the request's Host: header to
# match this virtual host. For the default virtual host (this file) this
# value is not decisive as it is used as a last resort host regardless.
# However, you must set it for any further virtual host explicitly.
ServerName example.com
ServerAdmin webmaster@localhost
DocumentRoot /var/www
<Directory /var/www/>
DirectoryIndex index.php
Options Indexes FollowSymLinks
AllowOverride All
Require all granted
</Directory>
# Available loglevels: trace8, ..., trace1, debug, info, notice, warn,
# error, crit, alert, emerg.
# It is also possible to configure the loglevel for particular
# modules, e.g.
#LogLevel info ssl:warn
ErrorLog ${APACHE_LOG_DIR}/error.log
CustomLog ${APACHE_LOG_DIR}/access.log combined
# For most configuration files from conf-available/, which are
# enabled or disabled at a global level, it is possible to
# include a line for only one particular virtual host. For example the
# following line enables the CGI configuration for this host only
# after it has been globally disabled with "a2disconf".
#Include conf-available/serve-cgi-bin.conf
</VirtualHost>
Save-a se conf. Onda a2dissite [nešto].conf, pa onda a2ensite [nešto].conf i na kraju service apache2 reload.
Voila!

najbolje sam dobio "403 Forbidden", a dao sam već 755 prava na folder koji stavim za root servera

najbolje sam dobio "403 Forbidden", a dao sam već 755 prava na folder koji stavim za root servera
Makni ovaj dio ako si copy paste napravio
<Directory /var/www/>
DirectoryIndex index.php
AllowOverride All
Require all granted
</Directory>

<Directory /var/www/>
DirectoryIndex index.php
AllowOverride All
Require all granted
</Directory>
ovako ne mogu uopće apache restartat

<Directory /var/www/>
DirectoryIndex index.php
AllowOverride All
Require all granted
</Directory>
ovako ne mogu uopće apache restartat
Onako kako je defaultno napravi.

Odaberem Mint i onda on opet odbrojava jos 10sec (ovo zelim stavit na 2)
Nisam još dosada naletio da dvaput odbrojava. Uvjek je bila situacija da je default 10 sec a ako prije toga pipneš bilo kaj , onda odbrojavanje staje
i čeka da selektiraš os i klikneš enter i nakon toga nema drugog odbrojavanja već odmah ide boot odabranog os-a. Ako nikaj ne pipaš, onda bi nakon tih 10 sec krenuo boot prog os-a sa liste.
A taj period se lako namješta i u grub customizeru i u startupmanageru.. Jel to virtualka ili real mašina..?
Jesi probao ručnio instalirati grubcustomizer ?
sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer
...........

Vec danima me muci jedan problem kod pokusaja instaliranja Linuxa na novi komp.
Pri instalaciji javlja mi se error "The ext4 file system creation in partition #1 of SCS|1 (0,0,0) (sda) failed" zbog kojeg ne mogu nastaviti instalaciju. Radim clean install i error se obično javlja nakon odabira načina instalacije.
Prekopao sam internete, forume i sve što se prekopati da, no nažalost ni jedno od spomenutih rješenja nije pomoglo.
Također, nikakvo manualno kreiranje particija putem instalacije ili GParted alatom nije pomoglo. Distre ne igraju nikakvu ulogu. Ubuntu, Mint, Bodhi, Debian, OpenSuse...sve vraćaju isti error. Također, usb stick sa kojeg radim live boot je 100% ispravan, a da budem siguran isprobao sam dva različita.
Imam iskustva sa Linuxima ali nikada nisam naišao na ništa slično.
Pomalo sumnjam da bi problem mogao biti i u matičnoj "Gigabyte 990XA".
Je li itko naišao na nešto slično i, nadam se, uspješno riješio problem?

Pri instalaciji javlja mi se error "The ext4 file system creation in partition #1 of SCS|1 (0,0,0) (sda) failed" zbog kojeg ne mogu nastaviti instalaciju. Radim clean install i error se obično javlja nakon odabira načina instalacije.
Prekopao sam internete, forume i sve što se prekopati da, no nažalost ni jedno od spomenutih rješenja nije pomoglo.
Također, nikakvo manualno kreiranje particija putem instalacije ili GParted alatom nije pomoglo. Distre ne igraju nikakvu ulogu. Ubuntu, Mint, Bodhi, Debian, OpenSuse...sve vraćaju isti error. Također, usb stick sa kojeg radim live boot je 100% ispravan, a da budem siguran isprobao sam dva različita.
Znao sam naletati na takve i sl greške i obično je pomogao ovaj postupak:
-download linux iso-a sa matične stranice distre i hash provjera md5sum
-usb stik obraditi gpartedom : kreirati novu ms-dos particijsku tablicu , zatim kreirati fat32 particiju na stiku
-ubuntu startup disk creatorom snimiti iso na tako pripemljen stik
-iz live moda, pokrenuti gparted i na hdd obrisati sve particije te tada kreirati novu gpt tablicu na hdd
Tada bi obično sve proradilo osim ak je hardverski problem....

i čeka da selektiraš os i klikneš enter i nakon toga nema drugog odbrojavanja već odmah ide boot odabranog os-a. Ako nikaj ne pipaš, onda bi nakon tih 10 sec krenuo boot prog os-a sa liste.
A taj period se lako namješta i u grub customizeru i u startupmanageru.. Jel to virtualka ili real mašina..?
Jesi probao ručnio instalirati grubcustomizer ?
sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer
...........
Ide boot nakon 10sec ali bi htio da taj boot bude recimo 3sec.
Zasad se radi o virtualki, ali ako sve bude ok onda ide i na stvarni PC.
Uspio sam sad stavit taj Customizer po tim uputsvima.
Evo par slika...gdje se to podesava?
Stavio sam sad 1sec, da li treba odabrati opciju "Install to MBR"?

oznaci, stavi 3 sec i rjeseno ako me sjecanje dobro sluzi :)
EDIT: nemoram install. Samo sejvaj i to je to

Uspjelo je, zasad je ok (mozda je bio problem sto je bilo stavljeno na 0sec, sad je na 2sec).
Hvala svima.

Hvala svima.
A runda za društvo u ćošku ...... ?

Hvala svima.
A runda za društvo u ćošku ...... ?

Taman kada sam htio odustati, nakon gotovo četiri dana mučenja, nekim čudom uspio sam naci rješenje.
Pa eto, ako netko naiđe na sličan problem.
Čini se da je problem ipak u matičnoj, tj. u postavkama BIOSa novijih Gigabyte ploča.
Sve što je potrebno napraviti je slijedeće:
"In the BIOS, set IOMMU to "Enabled". That fixed both USB and networking for me. "
(http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2143433)
Donekle mi i ima smisla da navedena postavka utječe na bootanje, ali razlog zbog kojeg utječe na stvaranje particija mi ostaje nejasan.

https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/munich-now-major-contributor-open-source
Kako to zapravo izgleda u Munchenu
Ja sam se vec navikao da se u linux svijetu nista ne razvije do neke perfekcije vec se sve krpa u hodu i trči se napred... Srecom je to sve doslo vec na vrlo upotrebljive razine makar je stalno u razvoju....