Linux

Linux - pitanja i odgovori

arius čet 20.8.2015 16:28

Evo sad je sve uredu,otisao sam na drugi pc i preko gparteda uradio potpuni format a onda nabacio ubuntu 14.04 i normalno ga instaliralo sad je sve uredu,odlicna mi je ovo opomena bila da vise ne idem sa Linuxa :)

a tebi ivek hvala puno na savjetima a i na strpljenju

hrvooje sri 26.8.2015 23:17
zerocool12 kaže...
hrvooje kaže...

Linux Foundation zbog ove obljetnice do kraja mjeseca daje svoj LFS201 za 149USD, koji je inače 499USD ako pod kupon upišeš ANNIVERSARY1. 

Vrijede kaj ti certifikati kod nas? (ili sam možda kaj krivo skužio?)

Pa vrijedi znanje. 

bunkermax čet 27.8.2015 13:31
ivek decembarski kaže...

Radi tko možda na novoj  Plasmi da malo podijeli dojmove?

Radio sam na plasmi unutar kubunta, netrunera , kaosx-a  i fedore , i onako općenito nije loša. Tu i tam malo bude nestabilna ali veći je problem spor dotok aplikacija za palsmu 5.xx pa onda imaš mix u sistemu starih i novih aplikacija i pratećih biblioteka i svega kaj to nosi sa sebom...

ivek decembarski čet 27.8.2015 14:40
bunkermax kaže...
ivek decembarski kaže...

Radio sam na plasmi unutar kubunta, netrunera , kaosx-a  i fedore , i onako općenito nije loša. Tu i tam malo bude nestabilna ali veći je problem spor dotok aplikacija za palsmu 5.xx pa onda imaš mix u sistemu starih i novih aplikacija i pratećih biblioteka i svega kaj to nosi sa sebom...

Neću se onda zaletavati. Budem pričekao par mjeseci da stvari dođu na svoje

Hvala na info

xxxxx čet 27.8.2015 22:54
ivek decembarski kaže...

Mint mi je super stabilan, ali Cinnamon mi je malo dosadio. Previše je biti skoro 3 i neš mjeseca na istoj distri

Trenutno je vjerojatno najbolje odrađena plazma 5 na kubuntu 15.04 ali i dalje ima rušenja i nebi je još preporučio za računalo koje svakodnevno koristiš.

Što se tiče distri uvjek sebi možeš naknadno instalirati još koji DE sa jednom komandom u terminalu i izabrati koji želiš pri loginu, moja preporuka je da isprobaš KDE4 i xfce ili čak GNOME koji je malo drugačiji ali isto ok DE.

ivek decembarski pet 28.8.2015 07:03
xxxxx kaže...
ivek decembarski kaže...

Mint mi je super stabilan, ali Cinnamon mi je malo dosadio. Previše je biti skoro 3 i neš mjeseca na istoj distri

Trenutno je vjerojatno najbolje odrađena plazma 5 na kubuntu 15.04 ali i dalje ima rušenja i nebi je još preporučio za računalo koje svakodnevno koristiš.

Što se tiče distri uvjek sebi možeš naknadno instalirati još koji DE sa jednom komandom u terminalu i izabrati koji želiš pri loginu, moja preporuka je da isprobaš KDE4 i xfce ili čak GNOME koji je malo drugačiji ali isto ok DE.

Radio sam valjda u svim okruženjima na bar 20ak distri, ali baš me zanima nova plazma jer čitam po netu da je baš nahvaljena (i to baš u kubuntu verziji).

Čekati ću stabilizaciju. Strpljen spašen

arius pet 28.8.2015 17:16

Meni se nesto nije svidjela jednostavno mi ne odgovara,cinnamon mi je naljepse okruzenje mada zna dosaditi tako da sam na mate on mi je nekako pitom i drag,xfce me je opet najvise iznenadio jer je dosta lak,brz a zna se srediti da izgleda bas prelijepo....

hrvooje pet 28.8.2015 23:43

Microsoft toliko voli Linux da bi ga od dragosti zagrlio i ugušio ;) Unatoč tome što su sudjelovali na LinuxCon-u (zašto?) i dalje ne prezaju od FUD-a. Možda ste primjetili link ili dva (dakako plaćeni oglasi) i na domaćim portalima (tportal, ictbusiness...) o nezadovoljstvu korištenjem Linuxa i OO u talijanskom gradiću kao i priču iz Minhena. No, priča se baš i nije zakotrljala, jer je odgovor bio pripremljen pa je FUD odmah razotkriven. Ovo je izgleda dobar način za obranu od Microsoftovog lažnog oglašavanja. Osobe koje sudjeluju i koje su blizu projektu da napišu stvarno stanje stvari i da ta priča raskrinka FUD. Vjerujem da predsjednik Microsoft Njemačka ima samo jedan cilj prije umirovljenja, a taj nije pronalazak jantarne sobe iz St. Petersburga nestale '45. Vjerovatno radi Minhena ne dobija teško zasluženi bonus. 

Na linku ispod možete vidjeti kako to izgleda sa citatima vjerodstojnih osoba pred kojim MS PR ostaje samo FUD smeće. 

http://techrights.org/2015/08/27/loving-linux-to-death/

Na videu ispod je stanje projekta u Minhenu sa LinuxCon2015

http://caesar.acc.umu.se/pub/debian-meetings/2015/debconf15/Linux_in_the_City_of_Munich_AKA_LiMux.webm

bojdo sub 29.8.2015 07:15

@hrvooje"Microsoft voli Linux.."neki dan sam imao društvo za kartanje i jedan je bio viška.Da ubije vrijeme upalio je komp na kome mi se prvo dizao LinuxMint Cinnamon.Tom tipu sam prije nekoliko dana instalirao Win10.Cijelu vecer je bio na kompu i kada se društvo rasipalo na odlasku me je pitao;"a što meni nisi instalirao ovakav Windows!?".Linux ima nedostataka ali itekako ima potencijala da se raširi među prosjecnim korisnicima.

arius sub 29.8.2015 13:22

Ja sam zasluzan za bar 20 ljudi koji su sa windowsa presli na Linux jer sam licno digao sistem i dan-danas su na Linuxu,vecinom su to ubuntu i linux mint ali ima ih vec koji su sami probali i koriste druge distre sto mi je posebno drago sto sam bar za koliki toliki broj prosirio Linux zajednicu.....a imam jedno budalasto pitanje zasto svi imaju default pozadine jedino kod mene ne moze nikako a bas su mi drage da bacim sliku na sta mislim

ivek decembarski sub 29.8.2015 13:38
arius kaže...

Ja sam zasluzan za bar 20 ljudi koji su sa windowsa presli na Linux jer sam licno digao sistem i dan-danas su na Linuxu,vecinom su to ubuntu i linux mint ali ima ih vec koji su sami probali i koriste druge distre sto mi je posebno drago sto sam bar za koliki toliki broj prosirio Linux zajednicu.....a imam jedno budalasto pitanje zasto svi imaju default pozadine jedino kod mene ne moze nikako a bas su mi drage da bacim sliku na sta mislim

Imao sam sličan problem na Elementary Freyi.

Pozadine su bile tu, ali se nisu vidjele. Svaki klik po prozoru gdje bi trebale biti pozadine je palio jedan po jedan thumbnail pozadine.

E sad, ne znam jel kod tebe ista greška ili ti je baš neki defaultni media folder prazan.

ministar sub 29.8.2015 22:34
bunkermax kaže...

@ministar

Probaj netruner kde.   Oni si daju truda i dotjeruju hrpu toga , od zvukova do menija i pozadina..

Hvala! Već sam isprobao podosta distri i s različitim desktopima. Ima li nekih razlika između Fedore, Netrunnera, Kubuntua s KDEom Plasma 5? Isto tako me zanima i za Fedora, Linux Mint MATE, Ubuntu MATE s MATEom. Mislim, samo razlike izgleda i funkcioniranja vezano za Plasmu 5, odnosno MATE. Podrazumijevaju se razlike u programima i funkcioniranju same distre.

bunkermax ned 30.8.2015 01:35

Mate sucelje djeluje konzervativno i dizajnerski  je zapelo jedno deset godina tako da se nemre mjerit sa plazmom po izgledu.  No plasma se nemre mjeriti po stabilnoscu sa mate koji lezi na gnome 2 temeljima i za mate imaš ogromni izbor aplikacija.  Plasma je relativno friska i jos dosta aplikacija nije doradeno pa sekoriste starije verzije za kde ili gnome..   No meni su gnome aplikacije znale zezati na plasmi..npr bleachbit i gparted..   Mint nebu tako skoro vidio plasmu pa jedino da rucno dodajes repoe i onda show iz dana u dan...   Ubuntu je svoj ekosistem i ak oces da dugo dela onda je unity favorit..   Ako hoces ubuntu sa drugim suceljem onda uzmi fork a ne da ti dodajes de jer to svakaj dovuce u sistem...    Fedora uvjek trci napred pa nemres metnuti ruku u vatru kaj i kako bu nakon kojeg updatea...    NNetruner je mix ali dobar i dizajnerski fino odraden..   Elementary je isto vizuelno ok no oni trpaju neke svoje aplikacije a ima i mušica..   Ako baš hoćeš iskljucivo plasmu onda samo kaosx nudi samo najnoviju plasmu i kde 5 xx aplikacije...i isto zna biti bugova...npr meni na kaosx je dropbox zekao strasno....     Nemre ovce i novce..biraj dizajn ili stabilnost ili novotarije ili konzervativizam.....   

Tu malo linux zeza jer neke stare aplikacije ili de ne popeglaju a vec pucaju novu verziju i onda feeling ko da je stalno u razvoju i nikad stat na loptu ....

ivek decembarski ned 30.8.2015 08:47
ministar kaže...

Koja je po vama vizualno najljepša i najdotjeranija distra? Meni se nekako čini Kubuntu s novom Plasma 5, Linux Mint Cinnamon i Linux Mint/Ubuntu MATE.

Elementary sa Pantheon interfaceom, ali samo kad se odradi par tweaksa i kad se koriste defaultne aplikacije.

A ako imaš volje i vremena onda Arch.

Nakon tjedan dana ionako je nebitno šta kak izgleda

ministar ned 30.8.2015 11:29
ivek decembarski kaže...
ministar kaže...

Koja je po vama vizualno najljepša i najdotjeranija distra? Meni se nekako čini Kubuntu s novom Plasma 5, Linux Mint Cinnamon i Linux Mint/Ubuntu MATE.

Elementary sa Pantheon interfaceom, ali samo kad se odradi par tweaksa i kad se koriste defaultne aplikacije.

Mislis, staviti Arch i onda DE koji mi se svida? 

ivek decembarski ned 30.8.2015 11:43
ministar kaže...
ivek decembarski kaže...
ministar kaže...

Mislis, staviti Arch i onda DE koji mi se svida? 

Upravo tak.

Stavit ću ti link na PM jer ne znam smijem li reklamirati drugi forum ovdje.

Mislim da ćeš naći tamo stvarno puno i više nego odličnih ideja