picajzla0707 ned 21.4.2013 19:12
itomic009 kaže...

Pa probaj pa ćeš vidjeti kako će biti. Može biti i 15C razlike s promjenom paste ako je stara loše nanesena u originalu ili ako se sasušila i orunila. Nije to toliko komplicirano. Odšarafi i skini cooler i onda očisti gpu chip i površni hladnjaka sa 70% alkoholom i krpicom koja ne ostavlja dlačice te kad se osuši nanesi na sredinu chipa novu termalnu pastu po principu zrna riže i prišarafi polako natrag pa provjeri kakvo je stanje.

ok, znam da nije komplicirano, radio sam to i na procu i na grafi, samo nisam znao da može biti tolika razlika samo s pastom...trenutno pokušavam naći račun ili nagovoriti one u linksu da mi pod serijskim brojem priznaju garanciju koju imam za grafu, pa ako ne upali svakako ću to napraviti...fala u svakom slučaju

picajzla0707 pon 22.4.2013 10:11
rapture686 kaže...

Upravo se komp crash-ao zbog grijanja grafičke. Planiram uskoro ići na servis ali bojim se da neće moći replicirati problem- sumnjam da će netko od njih igrati Battlefield 3 4 sata bez prestanka.

...meni se to dogodilo samo na skyrimu kad sam ga stavio na max. postavke i to u tek nekoliko prilika, vjerojatno niti tada ne drži dovoljno dugo na 90-100 posto grafe da bi se grijala, no kad je stavim na stres test occt pregrije se za 20-30 sekundi i izbaci me iz testa

...e sad, pitanje je kako oni u servisu testiraju grafe i hoće li priznati garanciju zato što se grafa pregrijava na stres testu, a ne u igricama...ima li tko iskustva s tim?

picajzla0707 pon 22.4.2013 12:36
picajzla0707 kaže...
itomic009 kaže...

Pa probaj pa ćeš vidjeti kako će biti. Može biti i 15C razlike s promjenom paste ako je stara loše nanesena u originalu ili ako se sasušila i orunila. Nije to toliko komplicirano. Odšarafi i skini cooler i onda očisti gpu chip i površni hladnjaka sa 70% alkoholom i krpicom koja ne ostavlja dlačice te kad se osuši nanesi na sredinu chipa novu termalnu pastu po principu zrna riže i prišarafi polako natrag pa provjeri kakvo je stanje.

ok, znam da nije komplicirano, radio sam to i na procu i na grafi, samo nisam znao da može biti tolika razlika samo s pastom...trenutno pokušavam naći račun ili nagovoriti one u linksu da mi pod serijskim brojem priznaju garanciju koju imam za grafu, pa ako ne upali svakako ću to napraviti...fala u svakom slučaju

...evo da prijavim pozitivno iskustvo sa linksom, dakle izgubio sam račun i poslao sam im upit postoji li mogućnost da ostvarim jamstvo i u odgovoru su mi poslali kopiju računa s kojom (uz jamstvo i sve dijelove) mogu prijaviti kvar

...jedino je pitanje hoće li pregrijavanje grafe priznati kao kvar i mogu li ih natjerati da sami pokrenu neki stres test da vide kako u 20-ak sekundi grafa pređe 85C i da radi na skoro 50C u idle

također me zanima, ako je netko imao iskustva, kad je vrate se servisa (popravljenu ili ne) kakva je situacija sa garancijom? da bi eventualno promijenili pastu moraju skinuti naljepnicu sa šarafa na hladnjaku, a ako meni grafa crkne tjedan dana nakon njihova popravka kakav dokaz imam da nisam ja dirao nego su naljepnicu skinuli serviseri?

ibme74 uto 23.4.2013 12:01
Haf932 kaže...

Meni se to cini malo puno za gledanje filma !

A sinoć je bilo malo zagušljivo u sobi dok sam gledao film + kućište je neko MS garant je prozračnost u njemu banana, sad sam baš namjerno od jutros ostavio prozor otvoren svježe je dosta u sobi i skinio sam poklopac sa desne strane kućišta gdje se vidi onaj lim na kojem stoji grafa radi prozračnosti i skužio sam omdah da je temp manja za par celzijevaca... Koja bi temp trebala biti? i jeli moguće da je problem u playeru, naime uočio sam jedan problem sa playerom (koristim BS Player za gledanje otkako posjedujem komp) otkako sam prešao na Win7, nakon dužeg gledanja sa BS Playerom komp se skroz uspori i tako radi sve dok ne ugasim palyer i onda je sve opet savršeno, čitao sam da je to valjda problem jer BS Player nije kompatibilan sa Aerom iz Win7, dali to može biti razlog da se temp digne?

EDIT: Da dodam vidi se sad razlika, ima 4-5c manje ...

-Evo sada sam gledao video na BS Playeru koji traje 45 minuta, pokrenio sam GPU-Z akda i video, dakle ovo su temperature MIN 39c MAX 49c (s tim da je to skakalo na 49 samo u par seci onda drsticno padalo) a AVERAGE je 42.3c...

Kamikaza1600vti uto 23.4.2013 12:38

ma mislim da ti je u kučištu problem

kad je bila kod mene i idle temp nije bila prek 30, u igrama nije bila prek 65, ventilatori na automatic control, cjelo vrijeme bila overclockana i što je najbitnije cijelo vrijeme bila nečujna

PC - stručnjak sub 4.5.2013 00:56

Meni gainward gtx560 phantom 2 ovako kad nis ne radim ... net i to 32-36 stupnja, zbog neki gluposti sam ju drzo na full opterecenju malo manje od 2 dana.. znaci dan i noc je radila i temperatura 68 stupnjeva uz 60 i nesto % vrtnje ventova. Sto bi znacilo da je s hladnjem sve ok? Prema ovom gore procitanom.

bradonja_85 sub 4.5.2013 01:02
Haf932 kaže...
bradonja_85 kaže...

Isto za jednu i drugu

Koliko sam uspio naci na netu , jedan od njih je senzor za VRAM !

Pa kako je moguće da se toliko grije, zaljepljeni su oni ježiči na njih?

EDIT:

Kako da ponovno namontiram te hladnjake ako ih skinem, postoji li nekakvo termalno ljepilo?

bradonja_85 sub 4.5.2013 01:52

A šta bi drugo moglo biti?

Koliko sam ja uspio izguglat postoji temperatura grafičkog procesora, memorije i naposke regulacije (VRM).

U svakom slučaju moram nešto pokušat jer sad igram igru koja mi optereti karticu nekih 60% i obje temperature (VRM i memorija) su oko 80 stupnjeva...dok je GPU procesor na nekih 50.

PR0MATRAC sub 4.5.2013 10:49

To je temperatura memorije - kod toga se najvise ocituje razlika između referentnog kartice i kartice sa dobrim hlađenjem - naravno govorim o istom modelu recimo msi r7850 i msi r7850 tf4 (to je kod mene bio slucaj kad sam imao 7850 sa jednim ventom i kad sam nabavio 7850 twin frozr 3 - razlika je bila odmah ocigledna pogotovo u mogucnosti povecanja memory klokova)

Tiby sub 4.5.2013 11:24
bradonja_85 kaže...

Koliko sam ja uspio izguglat postoji temperatura grafičkog procesora, memorije i naposke regulacije (VRM).

U svakom slučaju moram nešto pokušat jer sad igram igru koja mi optereti karticu nekih 60% i obje temperature (VRM i memorija) su oko 80 stupnjeva...dok je GPU procesor na nekih 50.

Nemaš se što zabrinjavati ti čipovi su napravljeni tako da mogu podnjeti temperature i preko 100°.

VRM ti je uvijek puno topliji od samoga gpu čipa to je normalno.

PR0MATRAC sub 4.5.2013 11:56
Tiby kaže...
bradonja_85 kaže...

Nemaš se što zabrinjavati ti čipovi su napravljeni tako da mogu podnjeti temperature i preko 100°.

VRM ti je uvijek puno topliji od samoga gpu čipa to je normalno.

Točno, samo što visoke tmp vrama onemogucuju dobro klokanje.

Almin94 sub 4.5.2013 13:33
bradonja_85 kaže...

Evo sad sam malo igrao novog Tomb Raider-a i temperature su nakon 10 min igranja bile 117° celzijevaca...ipak me malo to zabrinjava {#}.

Cini mi se da je to Shader temp i poveca se ako se pasta ne rasporedi jednako po cipu, imao sam isti problem sa HD6870 DirectCU. Kakvu pastu si koristio?

Tiby sub 4.5.2013 14:12
bradonja_85 kaže...

Evo sad sam malo igrao novog Tomb Raider-a i temperature su nakon 10 min igranja bile 117° celzijevaca...ipak me malo to zabrinjava {#}.

Da to je nešto krivo (previsoke temperature) nešto si krivo zmontirao, to ne bi smjelo biti toliko.

Almin94 ned 5.5.2013 16:59
BinHex kaže...

Inače nemam običaj, provjeravati temp. graf i slicno. Ali jucer ja na kompu, on se sam ugasi. Ok ja upali i pilaj dalje, al danas se vec 3 puta gasio i tako ja pogledam temp. CPU i GPU, kad tamo imam šta vidit. Temp. GPU 101°C dok surfam netom. {#} Ito kućište otvoreno.

Koji k. mi je činiti da to smanjim :/

http://gpuz.techpowerup.com/13/05/05/c4q.png

Jesi li provjerio vrti li se ventilator graficke?