NVIDIA Blackwell 50xx

Evo i na mindfactoryu 5070 Ti po 1000 EUR, izgleda da cijene idu nadolje i za NV poluproizvod, zahvalimo crvenima

Još malo oc potencijala, 5080 je zaista daleko perfomansama i jos dalje cijenom
no 5070 Ti joj je jako blizu kad se naloži, svaka ćas što radi rtx on
https://youtu.be/dgMlLuPSHY8?si=3mm0xjpctBklgJLE
Nije da se mjesam, ali zar nije ovo malo bolja opcija za trunku vise love
https://www.notebooksbilliger.de/zotac+gaming+geforce+rtx+5080+solid+876839
Isto jako dobar OC potencijal.. https://www.youtube.com/watch?v=v4JnJPTy2mE

Kod nas uzimam grafe i ne stane svaki gpu u moje kuciste, imam ispred hdd kavez!

Blago tebi kad ti je 330e malo vise novca

300e definitivno nije malo novaca ako se gledaju nase prilike i prosjecna placa u Hrvatskoj, ali ako to stavis u kontekst da kupujes graficku za zajebanciju i mislis se izmedu modela od 1000 ili 1300 eura, a ta razlika od 300e ti je ogromna, onda si u startu povukao neodgovoran potez sta uopce razmisljas o takvoj kupovini dok ne sredis financijsku situaciju.

Uoravo si svakom vlasniku Opela rekao da je trebao voziti Mercedes.
Ja ne znam odakle vam te izjave, razlika je 30% cijene...

hmm, pa on je uzeo prime 5070ti u futuri za 1200e..

Uoravo si svakom vlasniku Opela rekao da je trebao voziti Mercedes.
Ja ne znam odakle vam te izjave, razlika je 30% cijene...
mislim da ti usporedba s opelom i mercedesom ne stoji, vise sam mislio na nesto poput " ako ti je pokaz za autobus osjetni udarac na plaću, onda ne dizes kredit za kupit opela" osim ako nemas želju jest kruh i paštetu narednih 7 godina.
ljudi srljaju u konzumerizmu i konstantno zive van svojih mogucnosti. pobogu danas ne mozes slozit malo pristojniju konfiguraciju ispod 3000 eura, a ljudi rade za 900e i onda peglaju kartice, zaduzuju se i sl. radi pizdarija.
slazes konfu od par tisuca eura i onda uzmes klasu nizu graficku radi 200 - 300 eura jer ti je puno. pa ko je tu lud!?
p.s ovo nije bilo upuceno niti kolegi niti ikome osobno vec polemiziram kako ljudi konstantno kukaju a potpuno su izgubili kompas oko prioriteta

pobogu danas ne mozes slozit malo pristojniju konfiguraciju ispod 3000 eura
not true, ako ne patiš na to da imaš last gen cpu/gpu, ako ne patiš za brand name kućištima i slično može se za punooo manje love složit solidna 1440p mašina
1 * FuturaIT Combo (AMD Ryzen 5 7500F + AiR Cooler)
Šifra: aircpu-2
1 * Asrock AMD AM5 B650M-HDV M.2
Šifra: ASR-B650M-HDV M.2
1 * Crucial Pro Overclocking 32GB Kit (2x16GB) DDR5-6000 UDIMM CL36 (16Gbit)
Šifra: CP2K16G60C36U5B
1 * GIGABYTE Video Card AMD Radeon RX 7800 XT GAMING OC 16G, GDDR6 16GB/256bit, PCI-E 4.0 x16, 2xHDMI, 2xDP, 2x8pin, WINDFORCE 3X, 700W PSU, Retail
Šifra: 46484443-
1 * Kingston 1TB NV3 SSD M.2 2280 PCIe 4.0 NVMe, Read: 6,000/ Write: 4,000MB/s
Šifra: SNV3S/1000G
1 * MSI MAG A650BN, 650W, 80 Plus Bronze, 120mm Low Noise Fan, Protections: OCP/OVP/OPP/OTP/SCP, Dimensions: 150mmx140mmx86mm, 5Y Warranty
Šifra: MAG_A650BN
1 * Kućište ENDORFY Ventum 200 Air
Šifra: EY2A002
Sveukupno s popustom: 1.169,10€ (-2%=1.052€)
A evo kako se igre vrte na takoj mašini u 1440p
https://youtu.be/84cI80ZCHDI?t=603
Ali slažem se za overconsuming i da ljudi kupuje i bacaju pare na ono što im realno ne treba, prodavanje trenutne grafe rabljeno za 400€ pa dodavanje još 500-550€ za koje rade više od pola mjeseca da bi kupili zadnji krik GPU tehnologije koja je na kraju u praksi 20% brža od kartice koju su prodali.

@neznalica ne znam što si mislio kad si prvo rekao, sa ovim se slažem.
Ali zvučalo je kao da kažeš svi koji daju 1000 mogli bi ili trebali i 1300 kao da je isto, a nije.
Prvo, mnogima ne treba, drugo, kao moj primjer sa autima, tako možeš prenijet na sve.
ibme ti je čak dao primjer super konfe, ja sam uzeo sličnu, a mogu si kupiti i 5090, ali mi ne treba

Ja sam sebi zagorcao zivot od onog trenutka kada sam presao s 1440p 165hz monitor na Super ultra wide 240hz..
To je jedna od grešaka koju gejmeri rade, forsaju 4k ili ovo što ja imam i onda ako želiš u naslovima imat iole pristojne frejmove moraš imati brutalan HW ili moraš smanjivati postavke... sranje
Ali ne mogu natrag :/ iako mi pun kufer igara ne podržava 32:9 aspect ratio... ali tamo di je podržan nema šanse da itko ima bolji gameplay :) Da ne pricam o pravom HDR iskustvu a ne tamo žnj s 400 peak
VRR mi radi od 96hz pa na dalje i zato je meni izuzetno vazno da mi je min broj slicica 100

Igram se na 4K TV-u a 4K rezoluciji naravno sa upscalingom RX 6800 na visokom framerateo, obićno preko 100 fpsa. Tek sam Indijanu i hellblade II morao spustiti na 1440p.
Avatar je najljepša igra ili u top 3 sa Hellblade II i Horizon Forbidden West i nemam tu baš nikakavih problema. Naravno RT off ako je moguće i osim tekstura ništa ne maxam, srednje visoki detalji.
Nema kaj nisam odigrao, čak i stalker 2 je išao tako....

Ja sam sebi zagorcao zivot od onog trenutka kada sam presao s 1440p 165hz monitor na Super ultra wide 240hz..
To je jedna od grešaka koju gejmeri rade, forsaju 4k ili ovo što ja imam i onda ako želiš u naslovima imat iole pristojne frejmove moraš imati brutalan HW ili moraš smanjivati postavke... sranje
Ali ne mogu natrag :/ iako mi pun kufer igara ne podržava 32:9 aspect ratio... ali tamo di je podržan nema šanse da itko ima bolji gameplay :) Da ne pricam o pravom HDR iskustvu a ne tamo žnj s 400 peak
VRR mi radi od 96hz pa na dalje i zato je meni izuzetno vazno da mi je min broj slicica 100
Ja nisam isao na tako extreman UW, kod mene je 3440 x 1440 UWQHD.
Nema sanse da bi se vratio nazad na 16:9, kad se naviknes na UW to je to.
A i 3440 x 1440 nije tako pretjerano zahtjevan na GPU, nesto vise nego klasicni 1440p, ali jos uvjek puno manje nego 4k.

problem ako zelis igrat na ultra, ili s full RT, 2k240/4k120+
4k60 na high detaljima super izgleda i ne treba prejaka grafa
ova konfa gore je super slozena, i za vecinu ljudi koji su na 1080p/1440p bi super sluzila duze vrijeme
ja sam istu gresku napravio kada sam se prebacio na 4k, da sam ostao na 1440p ne bi imao te probleme. cak razmisljam "downgradeat" nazad na 1440p oleda ili ultrawide

Kada bih osobno radio downgrade to bi bio ovaj monitor:
UltraGear™ 45 inch OLED 240Hz Curved Gaming Monitor - 45GR95QE-B | LG USA
Ništa ispod toga ali to se nece desiti

Ja kad sam presao sa 27" FHD ips na 48" 4K 120Hz hdr ( na ovom oledu hdr radi cuda , boje su 10x bolje) ,nikad se ne bih vratio natrag.
Ucinio sam gresku i uzeo ultravide 34" 165Hz qled 2k hdr , sve mi je bilo minijaturno pa sam sinu dao stari komp i vratio se na 48" oled , iduci ce biti vrlo vjerojatno jednog dana biti 42" 8k lg oled.
Razlika u kvaliteti prikaza izmedu 2k i 4k na tim ekranima se primjeti samo ako zumiras max lika u igri , onda se vidi da su na 2k detalji mutni dok na 4k savrseni.
Igranje u 2k i 4k na ultra detaljima zahtjeva min rtx 4080super( u mom slucaju je bila 3090) tj 5080 za 4k da bi se dobio solidan fps .
Za vecinu hrvatskih primanja ovo je overkill . Bolje uzeti dobar 32" 2k IPS monitor , mid range grafu i uzivati na med-high detaljima za ~ 4-5x manje para.

Zato ja ne idem preko 1440p

Ja sam skoro 10g na 4k i nemam s tim "problema", fps limit mi je ili lock 60fps s freesyncom za sp igre ili ako je mp pucačina onda min fps nesmij biti ispod 90-100 jer tu onda vidim tearing i nemogu igrati, to mi je referenca. Hrr monitor mi ne treba jer racunalo koristim za tonu drugih stvari gdje je 4k, boje i super oštrina prioritet.

Takozvane "Grundig"-tier boje i ostrina na kojima Stjepanj operira, razinu iznad referentnih studijskih displaya

Boki sine, jesi li ti prvi (dosta davno) kupio monitor od 32" s 1080 rezolucijom ?
Nekako mi je to u glavi.

Boki sine, jesi li ti prvi (dosta davno) kupio monitor od 32" s 1080 rezolucijom ?
Nekako mi je to u glavi.
Je imao ga je. Isto tako taj monitor kojeg ima baš i nije dobio dobre ocjene korisnika 3.8 na službenim stranicama a po njemu je to najbolje sto ljudsko oko može vidjeti. Kao i njegovo vidim tearing ako mi je manje od 100 frejmova na 60hz monitoru...
Covjek ne zna sto da misli više.. Svaki dan sve više kontradiktornih tvrdnji.

Nekako mi je to u glavi.
Je imao ga je. Isto tako taj monitor kojeg ima baš i nije dobio dobre ocjene korisnika 3.8 na službenim stranicama a po njemu je to najbolje sto ljudsko oko može vidjeti. Kao i njegovo vidim tearing ako mi je manje od 100 frejmova na 60hz monitoru...
Covjek ne zna sto da misli više.. Svaki dan sve više kontradiktornih tvrdnji.
Više bi dobio da je uzeo vrhunski monitor i zadržao stari gpu ali gubi se momak ne zna misli da je sve u gpu-u povuče ga nevidijino muljanje obrijalo ga ko početnika.

Prodao je psin svoju 4070 ti super.
Sad će uletiti RTX 5080, tako je obećao.

nemogu skuzit jel uzeo 5070ti sta mu je 10%boost ili statisticke greska, ili je isao na 5080 sta je dosta skuplja ali prihvaljivi boost
u svakom slucaju morao je kupit da ocuva udio nvidije od 90% kao pravi fan

Ja imam dva ekstrema, ajmo reć ...
27" Aoc G3 mini led i 55" CS6 Oled tv.
Mini led je stvarno odličan i baš je uprgrade od VA panela. Jedino ga jebu još boje.
Kompenziram - strategije i arpgovi na Oledu - pucačine na monitoru.
Prodao sam 32"G7 240Hz Samsung - koji mi je stvarno bio odličan. Prvi Curved VA koji nije imao bleed.

Zato je sigurno bio skup.

Zato je sigurno bio skup.
A je i nije - u odnosu na ostale curved 32" JE, ali opet kad gledaš ove jeftinije VA panele sa 512125 ms mrljanja i bleeda s njim sam stvarno bio zadovoljan.
Za gaming dušu dao, ali za rad nikako nije bio. Prejaki Curve.

Nvidia engineer explains RTX 5000 series : https://www.youtube.com/watch?v=pCyNp8aPcsY

Prodao je psin svoju 4070 ti super.
Sad će uletiti RTX 5080, tako je obećao.
Spomenuo je da je uzeo asus prime 5070ti u futuri
Još malo oc potencijala
, 5080 je zaista daleko perfomansama i jos dalje cijenom
no 5070 Ti joj je jako blizu kad se naloži, svaka ćas što radi rtx on
https://youtu.be/dgMlLuPSHY8?si=3mm0xjpctBklgJLE