NVIDIA Blackwell 50xx

lol
Citao sam neke clanke a i na youtube je dostupna informacija kako se 5080 da fino oveclockat pa gotovo da dođe na perfomanse 5090... Iznimno.
To je jedina grafa u zelenom taboru u novoj seriji koja bi meni imala smisla, samo malko spustiti cijenu i to je to.

lol
Citao sam neke clanke a i na youtube je dostupna informacija kako se 5080 da fino oveclockat pa gotovo da dođe na perfomanse 5090... Iznimno.
To je jedina grafa u zelenom taboru u novoj seriji koja bi meni imala smisla, samo malko spustiti cijenu i to je to.
Znam da se dobro overclocka , isto kao i 9800x3d .Za moje potrebe dobar je i stock gpu-a i cpu-a. Samo uradim undervolt i povecam core frekvenciju za nekih 200MHz.
Takoder ,da sam mogao naci 5090 sa msrp odmah bi je uzeo iako bi bila overkill za moje potrebe.

5090 je strogo hardverski gledano 2x jaca kartica. Ako sad i nije neka razlika u performansama, u buducnosti bi ta razlika mogla biti daleko veca.
5070Ti je gotovo hw identican 5080, i trenutno best buy.

lol
Malo mi je falilo da ju piknem. A opet 1500e je fakat puno za 16 giga karticu.
Da je 1100-1200 ne bih sekunde razmišljao.

nemoze grafa od 1100e biti best buy, to bi trebale biti ove u rangu 500 eura
nadam se da za 1-2g ce 9070(ne xt) pasti cijena na nekih 500e i onda ce biti best buy, sada je preskupa, kao i recimo 4070/5070

nadam se da za 1-2g ce 9070(ne xt) pasti cijena na nekih 500e i onda ce biti best buy, sada je preskupa, kao i recimo 4070/5070
A gle, ne može i može... Ne može bit burek od 2.5 eura nikako dobar, ali kad ideš iz noćne i šupak ti se stisne itekako je best buy.
Cijene "svega" više nisu standardizirane. Nekome je, nekome nije. U pravilu nikom nije. Sve se svodi kolko smo voljni pojest govana.

Jel ima netko volje ovaj test Wukong odvrtit 1080p sve na max sa RT. Ako bi se netko voljan sa 9070/XT našao da malo usporedimo sve te nove kartice. Može na 1440p isto tako naravno.
Edit:
1080p full RT FG on
To je tak neigrivo, to je 30 pravih fpsa i manje . Za tvoju karticu sa tim detaljima DLSS perfomance na 1080p da dobiješ 60 fpsa pravih i onda FG.
FG se ne preporuča paliti na manje od 60 fpsa, po nekima i 80 jer koristi resurse grafičke kartce te skida 4-5 pravih FPSa-a.
S tim da je igra zahtjevnija od tog benchmarka, u fajtovima bi sa takvim postavkama bilo osjetnih dropova.
Ne igram to ali da iigram stavio bi sve na high ili very high bez FG sa DLSS-om to bi bilo otprilike na možda 80-ak fps-a meni čist fajn. RT palim ako imam kod sebe masku za varenje.

lol
Malo mi je falilo da ju piknem. A opet 1500e je fakat puno za 16 giga karticu.
Da je 1100-1200 ne bih sekunde razmišljao.
Da ima koji model bolji od one inno3d možda bih i ja...

evo kod mene na 4K, RT off (ofc ;D)
edit; prvi test odvrtio na 50%
Evo moje, odvrtio sam 2k sve max no RT, FHD sve max no RT, i FHD full RT. Sve bez Frame Gen i upscalinga.
Zanimljiv je vram usage na Nvidiji i Radeonu full hd max no rt na mojoj kartici

Živimo u šupku svijeta za kupovat pc hardware. Americi si na releasu mogao ubost 9070xt za msrp od 600$. Uvijek sam se čudio budalama koji stoje vanka trgovine cilu noć za ubost ovako nešto. Ali ako mi triba gpu i da biram oću li u EU platit 900€, ili stajat cilu noć vanka i uštedit 300+€... ne bi se puno mislio.
Sreća pa imam svojte tamo pa svako malo bocnem koji komad za 20-30% manje para. 7800xt red devil me došao 550$ u Americi, na samom releasu. Ovdje si bio sretan kad bi ga našao za 700€.

Nvidia počela prodavati po msrp-u 🤣
https://www.techspot.com/news/107224-nvidia-selling-rtx-5080-rtx-5090-graphics-cards.html

samo sta je trebalo platit 1k za upad tamo, i jos nije bilo grafi za sve koji su je htjeli kupiti

Živimo u šupku svijeta za kupovat pc hardware. Americi si na releasu mogao ubost 9070xt za msrp od 600$. Uvijek sam se čudio budalama koji stoje vanka trgovine cilu noć za ubost ovako nešto. Ali ako mi triba gpu i da biram oću li u EU platit 900€, ili stajat cilu noć vanka i uštedit 300+€... ne bi se puno mislio.
Sreća pa imam svojte tamo pa svako malo bocnem koji komad za 20-30% manje para. 7800xt red devil me došao 550$ u Americi, na samom releasu. Ovdje si bio sretan kad bi ga našao za 700€.
MSRP+jos 10-50$ ovisi o drzavi. Kod nas na launchu se XT mogla nabavit za 679€ i to onak od 15:00 do 15:15 ali trebas imat srece (nekom prodje u kosarici a nekom ne) samo jbg, nisam saznao za onaj discord gdje baca stock i nista nisam ulovio jer sam gledao krive ducane. Amerikanci imaju srece jer je microcenter prodavao iskljucivo u trgovini, pa ovisi, ako ti se dalo cekat dan-dva ispred trgovine i kampirat mogao si ubrat svoju grafu za msrp... Ovi koji nemaju microcenter blizu sebe nisu dobili nista.

https://www.techspot.com/news/107224-nvidia-selling-rtx-5080-rtx-5090-graphics-cards.html
Šta itko od nas ima od toga kad je to jedna lokacija u SAD-u.

Msrp rtx5080 kod nas u prijevodu jest 1300€, duže vremena će trebati do te cijene kod nas. Ako je rtx4080super sa istim msrp nakon godinu dana preko 1300€ tako je to.

Poanta mog posta nije bila na msrp-u nego na food truck.

Zanimljiv je vram usage na Nvidiji i Radeonu full hd max no rt na mojoj kartici
nije to ništa novo, zato se amd počne prije daviti kad dođe blizu ruba

Ti si kupovao u Americi samo kako bi uštedio 150 eura? Znači ja bi platio još 300 eura samo da ne moram kupovat u Americi i zajebavat se hoće li doć/neće li doć i u kakvom stanju će doć... A gdje je garancija još...

Ti si kupovao u Americi samo kako bi uštedio 150 eura? Znači ja bi platio još 300 eura samo da ne moram kupovat u Americi i zajebavat se hoće li doć/neće li doć i u kakvom stanju će doć... A gdje je garancija još...
pa zato i je kod nas sve puno skuplje, kad je trgovcima prodaja sigurna uz hrpu ovakvih kupaca.

Palit 5080 gaming pro bila neki dan 1340 na amazonu sigurno pola dana.Čim je prodana vj. 1 ili 2 skočila cijena 200 eura

Meni su svejedno te cijene sulude, no dobro....

Bojim se da je psihološka granica probijena, ispod 1000€ nebumo više gledali x080 kartice, veći problem je ta brzina skoka sa do 1000€ na skoro 2000€što se desilo
Za generaciju-dvije ovim tempom igranje će postat ko da kupuješ motor ili nešto.

Ako me konzola košta manje nego GPU, i to GPU uporedivih karakteristika, mislim da je to loša vest za meni najdražu platformu.

Ako me konzola košta manje nego GPU, i to GPU uporedivih karakteristika, mislim da je to loša vest za meni najdražu platformu.
Ko da uvijek moraš kupit full novu iz dućana, kupiš rabljenu i bok.

ne mora se uvijek uzeti najskuplja, evo sad je AMD izbacio prihvatljiviju opciju, a i može se uzeti starija generacija. Mene moja rtx3070 služi i dalje vrhunski.
I dalje ne mogu ispustiti tu slobodu koju daje PC i za gaming i za ostalo. Ima more igara koje su odlične, prezabavne, a uopće ne traže neke posebne grafičke, ljudi ih igraju i sa gtx970.
Jedino što će biti zanimljivo kada su u pitanju konzole je to što će izgleda sljedeći Xbox biti zapravo kao PC, imat ćeš pristup Steamu, Epicu, možda i GOG-u

Ko da uvijek moraš kupit full novu iz dućana, kupiš rabljenu i bok.
Dudek, cijene rabljenih su jako blizu cijenama novih ako nisi primjetio, njih 50% traži jednako ili i više

Ma kralj se "upgradeao" sa 3070 na 4060ti, valjda zna o čemu priča

Već sam mislio da su ga tornjali van nakon onih lijepih trgovina, no ne, neda se
Više fpsa😁