Audio i video uređaji

Pomoć oko odabira auto zvučnika

Chriss čet 30.1.2014 23:41

Nisam spominjao veličinu prednjih, trenutno ni sam ne znam koja je točno veličina {#}

Što nebi bilo dobro za putnike straga staviti i zadnje zvučnike?

A što se tiče aktivnog sub-a, ima li onda nešto vrijedno do 700kn?

veki22 čet 30.1.2014 23:41

Sad si mu pojeo lovu za zadnje zvučnike{#}

Uzmi te Hertze iz Ronisa i kreni skupljat lovu za pojačalo i sub jer aktivni sub za 700-800kn u dućanu nećeš nać, onaj kaj si linkao je katastrofa i takve nemoj kupovat.

XXX-Man čet 30.1.2014 23:46
Chriss kaže...

Nisam spominjao veličinu prednjih, trenutno ni sam ne znam koja je točno veličina {#}

Što nebi bilo dobro za putnike straga staviti i zadnje zvučnike?

A što se tiče aktivnog sub-a, ima li onda nešto vrijedno do 700kn?

Ajde onda ti lijepo saznaj kakvi ti trebaju da ne tipkamo tu bezveze...

Ako imaš love za njih - da, ali ti to nemaš (za sad).

Bolje uzeti dobre prednje nego baciti lovu na prednje i zadnje koji su dr*k.

Aktivni do 700kn neznam baš da ima, a da valja...

veki22 kaže...

Sad si mu pojeo lovu za zadnje zvučnike{#}

Uzmi te Hertze iz Ronisa i kreni skupljat lovu za pojačalo i sub jer aktivni sub za 700-800kn u dućanu nećeš nać, onaj kaj si linkao je katastrofa i takve nemoj kupovat.

Kad čovjek hoće iz dućana :)

Te Hertze sam preporučio već hrpi ljudi i svi su oduševljeni :)

Chriss čet 30.1.2014 23:52

A dosad sam bio na jednom tvorničkom zvučniku iz '91. {#}
Pa možda meni i nebi bilo tako loše ili su ti sony-evi stvarno smeće ? {#}

A koje bi bilo pravilno mjerenje, sprijeda i straga, da nebi nešto gadno pogriješio?

XXX-Man čet 30.1.2014 23:56

Neznam ja kakav zvuk bi za tebe bio zadovoljavajući, ali ja ti ih sigurno neću preporučiti.

Pa izmjeriš promjer rupe ako je okrugla...

Ili napiši točan model auta i godinu pa ti nađem i bez mjerenja...

veki22 pet 31.1.2014 00:01
XXX-Man kaže...
Chriss kaže...

veki22 kaže...

Te Hertze sam preporučio već hrpi ljudi i svi su oduševljeni :)

Znam, čuo sam ih i super su zvučnici za tu lovu, ja imam DSK 130 jer mi se nije dalo pripasavat 16-ice naprijed.

Chriss kaže...

A dosad sam bio na jednom tvorničkom zvučniku iz '91. {#}
Pa možda meni i nebi bilo tako loše ili su ti sony-evi stvarno smeće ? {#}

A koje bi bilo pravilno mjerenje, sprijeda i straga, da nebi nešto gadno pogriješio?

Kad sam kupio auto u njemu su naprijed bile 13-ice od Sony-a i na zadnjoj polici Sony elipse. Užas od zvučnika, zvuk muljav i jadan.

Kupio sam Hertz DSK 130 i Hertz ovale za policu i preporodio se, razlika nebo i zemlja u zvuku. Kasnije sam izbacio ovale i ostavio Hertze naprijed i ubacio sub u gepek.

Chriss pet 31.1.2014 00:08
Chriss pet 31.1.2014 00:12
XXX-Man kaže...

Neznam ja kakav zvuk bi za tebe bio zadovoljavajući, ali ja ti ih sigurno neću preporučiti.

Pa izmjeriš promjer rupe ako je okrugla...

Ili napiši točan model auta i godinu pa ti nađem i bez mjerenja...

Pardon, zaboravio sam naglasiti da je Sunny N14 serija, znači noviji model u 91., tek bio izašao... {#}

XXX-Man pet 31.1.2014 00:13

Ne.

Ne.

Ne.

Možda, ako nebude ništa boljeg kad budeš kupovao...

EDIT: To je zapravo Sentra...

Ovaj?

http://en.wikipedia.org/wiki/Nissan_Sentra#B13_.281991.E2.80.931994.29

irrelevant uto 8.7.2014 21:13

Pozdrav svima!

Da ne otvaram novu temu pitat cu za savjet ovdje.

Imam Punta 1.2 2002 godiste i zelio bi ubacit neke zvucnike u njega s kojima bi dobio ok zvuk. Nisam neki audiofil nego bi cisto htio imati pristojan zvuk u autu dok slusam muziku, vise bi volio imati cist i kvalitetan zvuk srednje glasnoce nego glasan ali pun distorzije.

Ulozio sam malo vremena i citao o auto akustici da bi koliko toliko bio upoznat s nekim osnovnim pojmovima.

Ono sto sam iz procitanog zakljucio jest da za pocetak zelim naprijed odvojene 2-sistemce, ali naravno prije svega moram naci i odgovarajuci radio, uzeo bi s vremenom pojacalo i SW ako nebi bio zadovoljan zvukom koji bi u pocetku davali zvucnici na amp od hu-a

Dali valja ova kombinacija radio i ovi zvucnici

Naravno ako mislite da postoji bolji izbor u odnosu ulozeno-dobiveno samo pisite :)

bik pet 11.7.2014 18:47

Pa izmjeri jel ti ta rupa 16cm promjera i usporedi dubinu rupe i zvucnika. Inace mislim da su ti zvucnici overkil za punta, svejedno ce ti se sve plastike/tapacirung tresti ko lud pa ti je svejedno bili zvucnici od 900 ili 450kn

Domaccc pet 11.7.2014 19:01

Ugrađivao sam zvučnike u Punto mk2 pa ti mogu reći da dolje idu 16.5/17cm promjer. Nadalje, u Punto idu koaksijalni zvučnici jer visokotonci u Puntu filtriraju niske tonove pomoću kondenzatora. Dakle, nije standardni sistem srednjetonca i visokotonca iako tako izgleda. Osim ako stvarno imaš volju i želju ubacivati i visokotonac gore koji zahtjeva rezanje plastike ukoliko želiš da bude u standardnom mjestu kod retrovizora, onda slobodno. Pitanje je također gdje ćeš sa skretnicom? U pretince u vratima? Po meni jednostavnije riješenje za takav auto bi ti bilo koaksijalni neki kvalitetniji naprijed, elipse natrag uz pojačalo i kvalitetan radio i bit ćeš zadovoljan. {#}

Kopirano s drugog foruma i malo izmjenjeno:

Komponentni zvučnici se sastoje od "srednjetonaca" i "visokotonaca", koji su odvojeni, i skretnica. Skretnice mogu izgledati kao obicne male "kutijice" u koje ulaze 2 zice i izlaze 2 zice, nista vise. Skretnice sluze da "filtriraju" jedne frekvencije koje su namjenjene za "srednjetonce" (tipa slabiji bubnjevi u rok muzici, kontrabas, duboki tonovi gitare i slicno), i druge frekvencije koje su namjenjene za "visokotonce" (glas, piskavi zvukovi i slično). Vecina srednjotonaca idu nisko u vrata, dok je visokotonac onaj mali zvučnik koji ide ili u vrh instrument table, ili u vrata kod retrovizora. To su ti znaci komponenti zvučnici.

Nazad ti idu u autu, u 95% slučajeva, koaksijalni zvucnici. Razlika izmedju koaksijalnih i ranije spomenutih komponentnih je sto je i srednjetonac i visokotonac na jednom zvucniku. Razlika u zvuku? Komponentni zvucnici imaju puno bolji i cisci zvuk, uz mnogo manje sanse da ces cuti distorzije (krcanje, kvrcanje i slicno) od koaksijalnih zvucnika, i zato su bolja, ali obicno i skuplja opcija.

Ako uzimas dobre zvucnike, preporucio bih ti i kupovinu kvalitetnog 4-kanalnog pojacala za njih, jer ni jedan player ne moze zvucnike potjerati ni blizu njihovog punog kapaciteta (primjerice, kvalitetniji 13-cm zvucnici imaju 60-70-80W RMS-a snage, dok vecina cd mp3 playera moze izbaciti 19, u najboljem slucaju 30W RMS-a.). Cim zvucnici nemaju dovoljno snage, neces imati ni nesto pretjerano kvalitetan zvuk. Sve opet zavisi od tvojih potreba.

irrelevant pet 11.7.2014 20:49
bik kaže...

Pa izmjeri jel ti ta rupa 16cm promjera i usporedi dubinu rupe i zvucnika. Inace mislim da su ti zvucnici overkil za punta, svejedno ce ti se sve plastike/tapacirung tresti ko lud pa ti je svejedno bili zvucnici od 900 ili 450kn

promjer odgovara, dubina ne ali to bi rijesio dodavanjem adaptera, overkill su onda za svako auto a ne samo za Punta, ali i to se da rijesit dampiranjem vrata

Domaccc kaže...

Ugrađivao sam zvučnike u Punto mk2 pa ti mogu reći da dolje idu 16.5/17cm promjer. Nadalje, u Punto idu koaksijalni zvučnici jer visokotonci u Puntu filtriraju niske tonove pomoću kondenzatora. Dakle, nije standardni sistem srednjetonca i visokotonca iako tako izgleda. Osim ako stvarno imaš volju i želju ubacivati i visokotonac gore koji zahtjeva rezanje plastike ukoliko želiš da bude u standardnom mjestu kod retrovizora, onda slobodno. Pitanje je također gdje ćeš sa skretnicom? U pretince u vratima? Po meni jednostavnije riješenje za takav auto bi ti bilo koaksijalni neki kvalitetniji naprijed, elipse natrag uz pojačalo i kvalitetan radio i bit ćeš zadovoljan. {#}

Naprijed dolaze u obzir samo komponentni zvucnici.

kekec01 ned 13.7.2014 20:13

Pozdrav svima. Evo i ja se igram padobranca. Imam Mitsubishi Galant 5 vrata iz 96-e godine. Zvučnici su dali svoje i danas sam raskopao pola auta da ih izvadim. Unutra su još tvornički zvučnici. Prednji 10cm i zadnji 16cm. Uglavnom nove bih zvučnike stavio umjesto tvorničkih na predviđena mjesta. Želim naravno pristojan i čist zvuk sa ipak nekakvim basom koji se može izvući iz toga. Head unit je JVC KD-R432 a imam i Sony CDX GT450U. JVC mi je srcu draži i ne bih ga vadio ako ne moram osim ako Vi ne mislite da je Sony toliko bolji. Hvala svima na odgovorima.