Windows

Windows 10 - općenito

Mirko935 ned 21.8.2016 10:51
M4X kaže...

netrebaju mi njihove gluposti,praćenja,bezvezni appovi itd...tako da Microsoft,ako jednom to obrišem i deinstaliram šta mi to onda ponovno vraćaš,ako će mi trebat instalirat ću si sam kasnije

nitko ne kaže da windows nevalja ali nema alternative,daj mi reci npr. za gamere na pc-u,koja je alternativa drugi os? nema ga,možeš jedino windowse imat i ništa više....

Instaliraj si Windows Server Na njemu nema predinstaliranih gluposti i nema problema s praćenjem kojeg se vi bojite, kažu ljudi. Evo, ima ljudi koji ga koriste za gaming:

Windows Server 2016 is Amazing for Gaming : pcmasterrace

S druge strane, zašto tebi kao gejmeru smetaju predinstalirane aplikacije? Ionako si, pretpostavljam, uglavnom u fullscreen igrama i ni ne vidiš da postoje. Nikad se ne pale, nikad te Windows ne pita ništa za njih, u čemu je problem?

I šta nije da je Valve počeo poticati gejming na Linuxu sa Steam OS-om? Kako to napreduje?

djigibao ned 21.8.2016 10:59
Mirko935 kaže...
djigibao kaže...

Non-stop mi dolazi ova obavijest za instaliranje (slika) ali mi nije potrebno (ili je?).

Da li se to moze iskljucit da me vise ne davi s tim ili bas moram instalirat?

Kako nekima stalno neke uzbudljive stvari iskaču, ja se ni za ovo ne sjećam da sam vidio

Je li to ovakav problem? http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-other_settings/language-typing-features/728f6d33-da18-4cc6-9524-79ba44fe77e9?auth=1

Zahvaljujem na ovome.

Iskljucio sam to pa cemo vidit ako ce i dalje dolazit.

Takodjer sam iskljucio i notifikaciju

BTW: na Win 10 nisam imao to.

mrakky ned 21.8.2016 11:00
M4X kaže...

Microsoft je za sve kriv,ako ja nesto iskljucim,obrisem,deinstaliram itd. onda nemoj to ponovno vracat kroz update ili upgrade...vratim si sam ako zatreba...

jednostavno morate shvatit kad ide upgrade onda ide novi build, što znači da se windows ponovo instalirava, što opet znači da sve aplikacije koje su defoltno sa svakim buildom budu opet bile instalirane vrlo jednostavno za shvatit, makar je ms sam najavio da bude manje restartova nakon updejta, kaj nisu još ispunili, bilo bi ima bolje da na neki način isfuraju rolling release kak imaju neke linux distre (očito da windows ne može baš tak funkcionirat), to bi bilo savršeno u svakom pogledu i za korisnike koji brišu defoltne aplikacije i za one koji ih ostavljaju tj. koji ih koristre (sam spadam u skupinu onih koji ih koriste)

-samo bi nadodao da sam napravio reinstal windowsa 10 i izašo iz inider-a (vjerojatno se budem vratio u slow ring jer mi se neda baš imat bugovit pc, a i sami su najavili nestabilne verzije), prvenstveno sam radio clean install da vidim dal budem ja imao takvih problema sa prisilnim instaliranjem kojekavih saga i raznog softwera koji ne želi i zamislite čudo nema ni jedne aplikacije koju ne želim, niti mi windows store želi išta uvalit, samo sam primjetio u startu da mi preporučio da instaliram sagu i to sam desni klik i turn of i to je to, nikakve fixove protušpijunske nisam koristio, pri instalaciji sam odabro use expres settings, logirao se u w10 sa svojim ms insider acc koji mi je kasnije syncao sve bookmarkse, passworde i settingse u w10 i nikakvih problema ni rušenja ni trzanja, sve radi ko i prije, ma milina.

-90% Vas koji silujete w10 sa tim protu špijunskim aplikacijama imate instaliran google chrome ili bar imate google kao zadanu trazilicu u pregledniku i koristite fb i još na svojim android telefonima koristite koje kakve aplikacije od fb aplikacije do google appova, tako da nemojte pričat o tome kako ms špijunira, google i fb opče ne prikuplja i ko zna kaj radi sa tim podacima, tak da Vam dam jednu preporuku manite se tih appova protiv špijuniranja, vidite da napravi više štete nego koristi, to se da tokom instalacije pogasit i probajte se ulogirat sa ms mailom da vam se syncaju sve postavke, vrlo korisno nakon clean installa.

Mirko935 ned 21.8.2016 11:13
djigibao kaže...

Zahvaljujem na ovome.

Iskljucio sam to pa cemo vidit ako ce i dalje dolazit.

Takodjer sam iskljucio i notifikaciju

BTW: na Win 10 nisam imao to.

Ja nemam ni sad s Anniversary updateom to, možda si slučajno aktivirao nešto dok si gasio druge stvari. ;)

Marko :D ned 21.8.2016 11:22
mrakky kaže...

jednostavno morate shvatit kad ide upgrade onda ide novi build, što znači da se windows ponovo instalirava1, što opet znači da sve aplikacije koje su defoltno sa svakim buildom budu opet bile instalirane vrlo jednostavno za shvatit, makar je ms sam najavio da bude manje restartova nakon updejta, kaj nisu još ispunili, bilo bi ima bolje da na neki način isfuraju rolling release kak imaju neke linux distre (očito da windowsnemože baš tak funkcionirat), to bi bilo savršeno u svakom pogledu i za korisnike koji brišu defoltne aplikacije i za one koji ih ostavljaju tj. koji ih koristre (sam spadam u skupinu onih koji ih koriste)

-samo bi nadodao da sam napravio reinstal windowsa 10 i izašo iz inider-a (vjerojatno se budem vratio u slow ring jer mi se neda baš imat bugovit pc, a i sami su najavili nestabilne verzije), prvenstveno sam radio clean install da vidim dal budem ja imao takvih problema sa prisilnim instaliranjem kojekavih saga i raznog softwera koji ne želi i zamislite čudo nema ni jedne aplikacije koju ne želim, niti mi windows store želi išta uvalit, samo sam primjetio u startu da mi preporučio da instaliram sagu i to sam desni klik i turn of i to je to2, nikakve fixove protušpijunske nisam koristio, pri instalaciji sam odabro use expres settings, logirao se u w10 sa svojim ms insider acc koji mi je kasnije syncao sve bookmarkse, passworde i settingse u w10 i nikakvih problema ni rušenja ni trzanja, sve radi ko i prije, ma milina.

-90% Vas koji silujete w10 sa tim protu špijunskim aplikacijama imate instaliran google chrome ili bar imate google kao zadanu trazilicu u pregledniku i koristite fb i još na svojim android telefonima koristite koje kave aplikacije od fb aplikacije do google appova, tako da nemojte pričat o tome kako ms špijunira, google i fb opče ne prikuplja i ko zna kaj radi sa tim podacima, tak da Vam dam jednu preporuku manite se tih appova protiv špijuniranja, vidite da napravi više štete nego koristi, to se da tokom instalacije pogasit i probajte se ulogirat sa ms mailom da vam se syncaju sve postavke, vrlo korisno nakon clean installa.3

1. Ne vjerujem da se ne može napraviti da se ne instaliraju aplikacije same od sebe prilikom instalacije većeg updatea, može se, ali Microsoft to namjerno sam radi jer mogu. Korisnici su im prilikom instalacije dali dopuštenje da upravljaju njihovim računalima.

2. Ti spadaš u 1% korisnika koji nemaju nikakvih problema s novim Windowsima. Možda imaš vezu u Microsoftu pa ti oni daju pročišćene Windowse 10. 

3. Dovoljno je spomenuti kako Microsoft radi s računalima što hoće, a ne što korisnik hoće. Ako te baš zanima, kada nešto namjestim na Androidu ono nakon nadogradnje na novu verziju Androida ostaje isto, nema nikakvih promijena postavki i automatskog instaliranja aplikacija. Facebook i Messenger nemam instaliran.

Gale92 ned 21.8.2016 11:24

Poz Poz, imam Eksterni HDD 1T ADATA HV611, zanima me što napraviti pošto mi komp javlja kada prebacujem folder veličine 40GB na HDD, kako su mi pojedine stavke prevelike za navedeni datotečni sustav.
Dal da pokušam stavit HDD u drugi datotečni sustav ili (za sada mi je na FAT 32)...

nicky.sl ned 21.8.2016 11:33
Gale92 kaže...

Poz Poz, imam Eksterni HDD 1T ADATA HV611, zanima me što napraviti pošto mi komp javlja kada prebacujem folder veličine 40GB na HDD, kako su mi pojedine stavke prevelike za navedeni datotečni sustav.
Dal da pokušam stavit HDD u drugi datotečni sustav ili (za sada mi je na FAT 32)...

Formatiraj ga u NTFS i nećeš imat takvih problema.

kizo2703 ned 21.8.2016 11:55
Mirko935 kaže...

A čekaj, nije li onda bolje savjetovati da se ne prčka previše?  Reći im neka si instaliraju u VM dodatnu instalaciju pa neka po njoj prčkaju ako im je tako zabavno?

E, onda nebi bilo interesantno.

Eh, VM - to nije interesantno, to nije "TO"!

Eto ga, najbolji primjer:

M4X kaže...

Microsoft je za sve kriv,ako ja nesto iskljucim,obrisem,deinstaliram itd. onda nemoj to ponovno vracat kroz update ili upgrade...vratim si sam ako zatreba...

I? Šta reći? Microsoft je kriv za sve! Ali, da ništa ne promjeni, onda bi bilo - puj, puj, puj prokleti M$, samo nas vuku za nos, ne daju nam ništa novo!

mrakky ned 21.8.2016 11:56
Marko :D kaže...

1. Ne vjerujem da se ne može napraviti da se ne instaliraju aplikacije same od sebe prilikom instalacije većeg updatea, može se, ali Microsoft to namjerno sam radi jer mogu. Korisnici su im prilikom instalacije dali dopuštenje da upravljaju njihovim računalima.

2. Ti spadaš u 1% korisnika koji nemaju nikakvih problema s novim Windowsima. Možda imaš vezu u Microsoftu pa ti oni daju pročišćene Windowse 10. 

3. Dovoljno je spomenuti kako Microsoft radi s računalima što hoće, a ne što korisnik hoće. Ako te baš zanima, kada nešto namjestim na Androidu ono nakon nadogradnje na novu verziju Androida ostaje isto, nema nikakvih promijena postavki i automatskog instaliranja aplikacija. Facebook i Messenger nemam instaliran.

1. da korisnici su im dali da rade kaj žele, zato kaj drže monopol, kome ne paše ima gro alternativa, puno korisnika je sretno kaj dobi več os konpletan out of the box i takvoga ga kristi, jer nema potrebe za instaliravanjem drugih appova koji imaju istu svrhu (gubljenje vremena i nepotrebno)

- nisam programer za windows platformu ni za linux platformu, a nisi ni ti, tak da možemo samo nagađat zbog čega je u linuxu moguč rolling release, a u win nije još moguč, kaj ne znači da nebude (ima mnogo više zadovoljnih korisnika w10 nego kaj misliš)

2. LoL (plačaju mi krafne i palačinke sa kinderladom da im pišem hvalispjeve)

3. mješaš kruške i jabuke (ja sam samo naveo primjer kaj večina ljudi ima instalirano na svojim telefonima bio on windows, android ili iOs), a mješaš ih zato kaj (večina odgovora se nalazi u 1. odgovoru) android je baziran na linux kernelu stoga je i moguč takav upgrade da ne instalira što nije bilo instalirano prije, evo dat ču ti primjer, probaj napravit upgrade sa windows 7 N edišn koji nema instaliran windows media player (nisam siguran da je N oznaka, al nekaj takvo je) na windows 8/8.1 običnu koja ima več u sebi instaliran windows media playwe i dobit češ w8/8.1 sa windows media playerom, nebude bila w8/8.1 N ili još konkretnije, nakon svakog novog builda sa windows media creation tool-a moš napravit bootabilni usb ili dvd sa najnovijim windows 10 buildom i kaj onda netreba na tom buildu bit više tih defoltnih aplikacija?

shvatite da update je krpanje trenutnog builda, a upgrade je instaliravanje novog builda, zato i imate onu windows.old mapu, a poslije updejta je nemate, valjda je sad jasnije.

e al fakat mi nije jasno kaj Vam tolko smetaju te aplikacije, to ko da Vam smeta windows media player ili media center, ko da je neznam kaj, a svima su nam sistemski hardovi minimalno cca 125gb ssd, tak da tih max 10gb i to sam puno reko igra jako veliku ulogu da je strašno

M4X ned 21.8.2016 11:57
kizo2703 kaže...
Mirko935 kaže...

A čekaj, nije li onda bolje savjetovati da se ne prčka previše?  Reći im neka si instaliraju u VM dodatnu instalaciju pa neka po njoj prčkaju ako im je tako zabavno?

M4X kaže...

I? Šta reći? Microsoft je kriv za sve! Ali, da ništa ne promjeni, onda bi bilo - puj, puj, puj prokleti M$, samo nas vuku za nos, ne daju nam ništa novo!

da,i koliko da ja čekam sad taj update tj. aniv. update? hoće li uopće doć ili ne? i na kraju će mi opet sve vratit na staro...nadam se da ipak neće

Mirko935 ned 21.8.2016 12:07
kizo2703 kaže...

M4X kaže...

Da, to nije "TO" jer ne možeš pošteno ništa zaje*ati pa se onda žaliti na forumu kako glupi Windowsi neće raditi nakon što im pogasiš sve servise.

Neka si stave onda dual boot. Jednu instalaciju koju će koristiti normalno, drugu u kojoj će prčkati, gasiti, deinstalirati. Pa će za par mjeseci vidjeti da ova normalna radi perfektno.

Kao što rekoh ranije... Ekipa s previše slobodnog vremena.

M4X kaže...

da,i koliko da ja čekam sad taj update tj. aniv. update? hoće li uopće doć ili ne? i na kraju će mi opet sve vratit na staro...nadam se da ipak neće

Pa, pobogu, instaliraj ga ručno kao svi drugi, samo pokreneš onaj alat od 500 KB s MS sajta. Opet Microsoft ne valja jer ti ne da update odmah iako ti daju opciju da ga uzmeš odmah. dafuq?

Marko :D ned 21.8.2016 12:09
mrakky kaže...

1. da korisnici su im dali da rade kaj žele, zato kaj drže monopol, kome ne paše ima gro alternativa, puno korisnika je sretno kaj dobi več os konpletan out of the box i takvoga ga kristi, jer nema potrebe za instaliravanjem drugih appova koji imaju istu svrhu (gubljenje vremena i nepotrebno)

- nisam programer za windows platformu ni za linux platformu, a nisi ni ti, tak da možemo samo nagađat zbog čega je u linuxu moguč rolling release, a u win nije još moguč, kaj ne znači da nebude (ima mnogo više zadovoljnih korisnika w10 nego kaj misliš)

2. LoL (plačaju mi krafne i palačinke sa kinderladom da im pišem hvalispjeve)

3. mješaš kruške i jabuke (ja sam samo naveo primjer kaj večina ljudi ima instalirano na svojim telefonima bio on windows, android ili iOs), a mješaš ih zato kaj (večina odgovora se nalazi u 1. odgovoru) android je baziran na linux kernelu stoga je i moguč takav upgrade da ne instalira što nije bilo instalirano prije, evo dat ču ti primjer, probaj napravit upgrade sa windows 7 N edišn koji nema instaliran windows media player (nisam siguran da je N oznaka, al nekaj takvo je) na windows 8/8.1 običnu koja ima več u sebi instaliran windows media playwe i dobit češ w8/8.1 sa windows media playerom, nebude bila w8/8.1 N ili još konkretnije, nakon svakog novog builda sa windows media creation tool-a moš napravit bootabilni usb ili dvd sa najnovijim windows 10 buildom i kaj onda netreba na tom buildu bit više tih defoltnih aplikacija?

shvatite da update je krpanje trenutnog builda, a upgrade je instaliravanje novog builda, zato i imate onu windows.old mapu, a poslije updejta je nemate, valjda je sad jasnije.

e al fakat mi nije jasno kaj Vam tolko smetaju te aplikacije, to ko da Vam smeta windows media player ili media center, ko da je neznam kaj, a svima su nam sistemski hardovi minimalno cca 125gb ssd, tak da tih max 10gb i to sam puno reko igra jako veliku ulogu da je strašno

Nije to razlog zašto im korisnici daju da rade što hoće, razlog su "besplatni" Windowsi tj. nadogradnja. Kada su izašli novi Windowsi svi su pohrlili i odmah ih instalirali misleći da je to nešto specijalno. Onda kad su skužili da ima previše bugova, da rijetko što radi vratili su se na prethodnu verziju Windowsa. Poanta je u tome što je nadogradnja besplatna, a ljudi su se stvarno ponadali da je besplatno.

Ako je Anniversary Update zapravo upgrade onda su ga trebali nazvati Anniversary Upgrade. Ja i dalje vjerujem kako se može napraviti da se ne instaliraju aplikacije prilikom updatea tj. upgradea, ali da Microsoft to ne želi napraviti. Ipak, oni su ti koji odlučuju kako će i što biti na računalu, ne korisnik.

M4X kaže...

Najvjerovatnije ti ne neće doći. Postoji neka aplikacija koja se skine s MS-ovih stranica i preko nje možeš napraviti update. Ako imaš web kameru i koristiš je ne instaliraj update.

M4X ned 21.8.2016 12:18
M4X kaže...

Najvjerovatnije ti ne neće doći. Postoji neka aplikacija koja se skine s MS-ovih stranica i preko nje možeš napraviti update. Ako imaš web kameru i koristiš je ne instaliraj update.

Kako sad to? Pise da treba doc kao obican update kroz windows update...nemam web kameru

Jel kome uopce dosao kroz obican update u hr? Tko je uopce zaduzen za to i tko odreduje kad ce se pojavit? 

Marko :D ned 21.8.2016 12:20
M4X kaže...
M4X kaže...

Kako sad to? Pise da treba doc kao obican update kroz windows update...nemam web kameru

Jel kome uopce dosao kroz obican update u hr? Tko je uopce zaduzen za to i tko odreduje kad ce se pojavit? 

Ja sam update dobio preko Windows Updatea. Neki ga iz nekog razloga nisu dobili, ali zato mogu nadograditi preko ISO-a koji ti je dao kizo2703. Također, najbolje je napraviti clean install jer ti se mogu pojaviti neki bugovi...

mrakky ned 21.8.2016 12:20
M4X kaže...
M4X kaže...

skini ručno i instaliraj, kaj je tolko nejasno?

M4X ned 21.8.2016 12:27
M4X kaže...
M4X kaže...

Ja sam update dobio preko Windows Updatea. Neki ga iz nekog razloga nisu dobili, ali zato mogu nadograditi preko ISO-a koji ti je dao kizo2703. Također, najbolje je napraviti clean install jer ti se mogu pojaviti neki bugovi...

Kako si ti dobio a ja nisam?...koji su to razlozi bas me zanima

Marko :D ned 21.8.2016 12:32
M4X kaže...
M4X kaže...
M4X kaže...

Kako si ti dobio a ja nisam?...koji su to razlozi bas me zanima

A lijepo, to su ti Microsoftove mušice. Bolje ti je da napraviš clean install nego da updateaš Windowse. Ja sam updateao Windowse na Anniversary Update i sve mi je update pokvario. 

Pripremi se na brisanje aplikacija nakon instalacije updatea. 

M4X ned 21.8.2016 13:09

Pa što ne staviš Windows 7 ili 8.1 ako te toliko smetaju te gluposti na Windows 10? Oba OS-a su i dalje podržana i biti će još neko vrijeme (Windows 7 do 14.1.2020., a Windows 8.1 do 10.1.2023.).

radi dx12,imam rx 480

ihush ned 21.8.2016 13:23
M4X kaže...

-kroz update? Što ti se to ponovno instaliralo?

-upgrade je reinstall-novi OS, juzer to ne treba raditi češće od čistih čarapa. Install OSa uviejk dođe s predinstaliranim softom, što je tu pogrešno, što je tu drugačije za w10 ili bilo koji drugi OS, winver.. ??

-lupetaš bez ikakve osnove.. ili razlog? Što te zapravo muči? Neznanje? LOL :)

M4X ned 21.8.2016 13:57
ihush kaže...
M4X kaže...

-kroz update? Što ti se to ponovno instaliralo?

-upgrade je reinstall-novi OS, juzer to ne treba raditi češće od čistih čarapa. Install OSa uviejk dođe s predinstaliranim softom, što je tu pogrešno, što je tu drugačije za w10 ili bilo koji drugi OS, winver.. ??

-lupetaš bez ikakve osnove.. ili razlog? Što te zapravo muči? Neznanje? LOL :)

pa ništa ali kroz ovaj ani. update izgleda da se ponovno sve vraća

Syke ned 21.8.2016 14:44

I opet se radi problem oko ničega, samo da se može kukati i pljuvati... nešto se vraća nešto ne, najveći problem je Candy Crush od 20 mb koju deinstaliraš i zaboraviš... stvarno imate previše vremena.

M4X ned 21.8.2016 15:03

dakle da pitam još jednom,jel ima kakve razlike između ani. update kad se skida automatski preko windows update ili kada se forsira pa sam instaliraš?

dakle to su ova dva načina ovdje objašnjena:

https://blogs.windows.com/windowsexperience/2016/08/02/how-to-get-the-windows-10-anniversary-update/

ja ću onda preko ovog drugog napravit update kad mi uopće ne dollazi automatski,hoće mi se sve pobrisat onda ili neće? jel taj anivers. update clean instal ili ne?

Mirko935 ned 21.8.2016 15:09
M4X kaže...

dakle da pitam još jednom,jel ima kakve razlike između ani. update kad se skida automatski preko windows update ili kada se forsira pa sam instaliraš?

https://blogs.windows.com/windowsexperience/2016/08/02/how-to-get-the-windows-10-anniversary-update/

ja ću onda preko ovog drugog napravit update kad mi uopće ne dollazi automatski,hoće mi se sve pobrisat onda ili neće? jel taj anivers. update clean instal ili ne?

Neće ti se sve pobrisati, update (upgrade) ti napravi, svi programi instalirani i to ostaje kako je bilo.

mrakky ned 21.8.2016 15:13
M4X kaže...

čekaj ti još mozgaš kaj buš napravil?

pa čoeče več si mogo 10 puta instalirat taj prokletu upgrade i uninstalirat one programe kaj ti smetaju, koji god način da odabereš svaki je točan, bitno je dal je nakaju upgrade gore ili nije, a sad kak češ ti to obavit, nimalo nije bitno.

Shvataš?

M4X ned 21.8.2016 15:14
mrakky kaže...
M4X kaže...

pa čoeče več si mogo 10 puta instalirat taj prokletu upgrade i uninstalirat one programe kaj ti smetaju, koji god način da odabereš svaki je točan, bitno je dal je nakaju upgrade gore ili nije, a sad kak češ ti to obavit, nimalo nije bitno.

Shvataš?

evo krenull sam,na 0% je...piše geting your update ready

mrakky ned 21.8.2016 15:22
M4X kaže...
mrakky kaže...
M4X kaže...

Shvataš?

evo krenull sam,na 0% je...piše geting your update ready

jeeeeee, ajmo pljesak podrške, na 0% je, to M4X uz tebe smo :P