Windows

Windows 10 - općenito

Mirko935 sri 17.8.2016 18:31
Sum_of_all_fears kaže...

BTW, nitko se nije žalio na Minesweeper u Win95 nit je itko ikad išta rekao za Pinball u Milenniumu i XPu. Free igra sa OSom, ako smeta, makneš, ako ti je dobra, igraš. Jel ti tako i Notepad smeta?

Notepad me čak povremeno naživcira kad hoću otvoriti Notepad++ pa stisnem enter odmah u searchu Naravno, nije Microsoft kriv što sam lijen staviti shortcut u taskbar. 

djigibao sri 17.8.2016 18:37

Skidanje .iso Windowsa odavdje (KLIK) OK ili NE (ako nije dobro moze neki dobar link za Home)?

Taj iso u sebi sadrzava Win Home i Pro?

Koristili bi se za upgrade tj. clean install s WIn 10 na Win 10 AU.

UPDATE:

Brzopletost....

Nasao sad ovaj link od Microsofta KLIK...bolje ovo ili isto kao i gore?

Marko :D sri 17.8.2016 18:45
Bass kaže...

osim ako nemate ccleander (znam, flak stize) ali kad s njim nesto maknem (tipa candy crush), toga vise nema bez obziran na update ili nesto trece.

Ne spominji CCleaner! Neki forumaši su alergični na njega...

Mirko935 kaže...
Marko :D kaže...

Ok, sponzorirane su. So what? Dolaze s OS-om. So what? Nekima super dođe Candy Crush za prikratiti vrijeme, netko ne igra, makne ili je ignorira. Big deal. Prosječnoj osobi koja koristi kompjuter dobro dođe softver koji dolazi s Windowsima. Prosječnoj zaposlenoj osobi koja ne koristi te aplikacije jer ima bolju zamjenu je svejedno jer nema vremena gledati u start meni.

Ostane nekolicina pojedinaca kojima je dosadno u životu pa im sve smeta. Kad ima softvera je tragedija što glupi Microsoft stavlja hrpu softvera koji se mora deinstalirati, da nema nečeg bilo bi da je glupi Windows neupotrebljiv jer za sve moraš instalirati aplikaciju. Neki nisu nikad zadovoljni i imaju hrpu viška vremena pa će uvijek naći nešto što će im smetati.

Najjači ste s tim forama "vlasnik svog računala", "privatnost buhu zli Microsoft sve prati u Windowsima 10 i šalje sponzorima koji bilježe koliko puta ste masturbirali" itd.

Nama smeta to što nam Microsoft ne daje opciju prilikom instalacije Windowsa da ne instaliramo te gluposti i to što se aplikacije vraćaju svakim updateom.

Sum_of_all_fears kaže...
Ako Microsoft kaže da koristite Edge, morate ga koristiti (svakim većim updateom se vraća zadani preglednik na Edge i kada se uđe u npr. Chrome iskače 'alert' da je Edge bolji i da njega koristite).

Kako te natjera, Bill ti prisloni pištolj na čelo? Ne možeš pokrenuti drugi browser? Onemogućuje skidanje drugih browsera? Ne lupetaj molim te.

A chrome (tj. google) kao ne napiše gore u kutu desno da skineš Chrome jer je bolji...

Vas isto svašta sekira u životu... Ili vam je ekstremno dosadno...

BTW, nitko se nije žalio na Minesweeper u Win95 nit je itko ikad išta rekao za Pinball u Milenniumu i XPu. Free igra sa OSom, ako smeta, makneš, ako ti je dobra, igraš. Jel ti tako i Notepad smeta?

Ispričavam se, ne tjera Microsoft korisnike da koriste Edge već im samo sugerira na način da prilikom instalacije updatea namjerno promijene zadani preglednik i izbacuju alert da isprobaju Edge.

Mirko935 sri 17.8.2016 19:31
Sum_of_all_fears kaže...

Thanks, ali dobro mi dođe obični Notepad. On za svaki fajl otvara novi prozor, a Notepad++ ide u tabove; nekad mi istovremeno trebaju podaci iz nekoliko tekstualnih datoteka koje koriste fajlovi koje editiram u Notepadu++ u tabovima tako da su super ekipa kad ih zajedno koristim :D Znam da se može i više prozora ovog drugog otvoriti, ali ovako mi je nekako najbrže i najpraktičnije :)

Nama smeta to što nam Microsoft ne daje opciju prilikom instalacije Windowsa da ne instaliramo te gluposti i to što se aplikacije vraćaju svakim updateom.

Ispričavam se, ne tjera Microsoft korisnike da koriste Edge već im samo sugerira na način da prilikom instalacije updatea namjerno promijene zadani preglednik i izbacuju alert da isprobaju Edge.

Kao što zaključismo ranije, imate previše slobodnog vremena ;)

A ti ne bi u svom softveru sugerirao korisniku da koristi drugi tvoj softver? Kakvi bi mogli biti, to što te pitaju jednom je sasvim ok. Kako bi ti to rješio u svom softveru? Gdje je taj alert za isprobati Edge?

Da stave opciju da ljudi ne instaliraju "gluposti" prilikom instalacije Windowsa za tjedan dana bi internet forumi bili puni jadnika koji su prvi put išli instalirati Windowse i maknuli si stvari koje nisu trebali.

Komplicirate samo da se komplicira. Treba i opcija za maknuti Control Panel jer sigurno postoje bolje aplikacije za mijenjati postavke? Ti bi i da ti mobitel dolazi bez Phone i SMS aplikacije? ;)

bunkermax sri 17.8.2016 21:11

Svaki proizvodac os-a natrpa predinstalirane softvere, od ms preko googla do aplea, i nema tu puno filozofije. Pa android je najrasireniji mobilni os a svi znate kako je pun aplikacija, i cak ih nemres deinstalirati plus svakim updateom rastu i sve je manje mjesta u mobu...

. I opet je android najprihvaceniji. Sto govori da proizvodaci oseva pogadaju puls korisnika, a ovih par promila koji se bune nisu ciljana klijentela i nitko ih nebu poslusao dok god onoj ogromnoj vecini pasu te predinstalirane apk....

Marko :D sri 17.8.2016 21:29
Mirko935 kaže...

Kao što zaključismo ranije, imate previše slobodnog vremena ;)

A ti ne bi u svom softveru sugerirao korisniku da koristi drugi tvoj softver? Kakvi bi mogli biti, to što te pitaju jednom je sasvim ok. Kako bi ti to rješio u svom softveru? Gdje je taj alert za isprobati Edge?

Da stave opciju da ljudi ne instaliraju "gluposti" prilikom instalacije Windowsa za tjedan dana bi internet forumi bili puni jadnika koji su prvi put išli instalirati Windowse i maknuli si stvari koje nisu trebali.

Komplicirate samo da se komplicira. Treba i opcija za maknuti Control Panel jer sigurno postoje bolje aplikacije za mijenjati postavke? Ti bi i da ti mobitel dolazi bez Phone i SMS aplikacije? ;)

Pa bih, sugerirao bih, ali ne bih napravio da se svaki puta moj softver postavi kao zadani. Evo ti jednog od alerta:

Vidiš, tu upada opcija koju imaju Windowsi 7/8/8.1, a zove se Turn Windows features on or off. Ako si prilikom instalacije isključio MS programe, jednostavno bi mogao ući u to Turn Windows features on or off i uključiti si ako ti toliko nedostaju.

roby27 sri 17.8.2016 21:37
djigibao kaže...

Skidanje .iso Windowsa odavdje (KLIK) OK ili NE (ako nije dobro moze neki dobar link za Home)?

Taj iso u sebi sadrzava Win Home i Pro?

Koristili bi se za upgrade tj. clean install s WIn 10 na Win 10 AU.

UPDATE:

Brzopletost....

Nasao sad ovaj link od Microsofta KLIK...bolje ovo ili isto kao i gore?

taj link od microsofta ti nudi home i pro prilikom instalacije...

Mirko935 sri 17.8.2016 22:04

Pa bih, sugerirao bih, ali ne bih napravio da se svaki puta moj softver postavi kao zadani. Evo ti jednog od alerta:

Vidiš, tu upada opcija koju imaju Windowsi 7/8/8.1, a zove se Turn Windows features on or off. Ako si prilikom instalacije isključio MS programe, jednostavno bi mogao ući u to Turn Windows features on or off i uključiti si ako ti toliko nedostaju.

Pa dobro ti kaže ako ti Chrome troši bateriju. Ja bih mu bio zahvalan.  Instaliraj bolji browser, npr. Firefox Seriously, though, otkad to postoji? Nikad vidio s ff-om, iako jako rijetko koristim laptop pa nisam neka referenca.

Shvaćaš da pričam o userima koji jedva uspiju instalirati Windowse? Još da je po vašem pa da se može deselektirati instalacija Edgea pa jadan čovjek nema kako na internet provjeriti zašto mu fali neki fičr... Samo hrpa problema. Realno, ne znam koji bedak bi napravio mogućnosti koje vi priželjkujete.

bunkermax, na kojem se to Androidu ne daju deinstalirati predinstalirane aplikacije? Mislim, ima ih koje se ne mogu deinstalirati, ali daju se disableati. Ja mogu ugasiti čak i Phone i Messenger (SMS). Sad probao s SMS-om, jednostavno mi je SMS prebacio na Facebookov Messenger i došla mi preko njega notifikacija o poruci bez problema. Također mogu ugasiti sve BB aplikacije osim onog DTEK-a. Isto je bilo i na zadnjih par Androida koje sam koristio.

bunkermax sri 17.8.2016 22:37

@mirko

Vec sam dugo na lumijama pa nemam di pogledat kaj sada sve dodje sa androidom, no koliko se sjecam radilo se o facebooku, gmailu, hangout, chromeu i jos par aplikacija koje su dolazile uz sony i samsung. Te apk se nisu dale maknuti bez kemijanja i nakon par updatea su brzo rasle ( mb ) i papale mjesto na mobu kojeg u to doba i nije bilo previse.

No da neskrenemo od teme, poanta je da uz sve oseve dodje neki set aplikacija. Cak i uz meni omiljeni linux, a ni linuxasi se ne bune na to, jer dobe upotrebljiv sistem odmah po instalaciji..

Mirko935 čet 18.8.2016 12:15
bunkermax kaže...

@mirko

Vec sam dugo na lumijama pa nemam di pogledat kaj sada sve dodje sa androidom, no koliko se sjecam radilo se o facebooku, gmailu, hangout, chromeu i jos par aplikacija koje su dolazile uz sony i samsung. Te apk se nisu dale maknuti bez kemijanja i nakon par updatea su brzo rasle ( mb ) i papale mjesto na mobu kojeg u to doba i nije bilo previse.

No da neskrenemo od teme, poanta je da uz sve oseve dodje neki set aplikacija. Cak i uz meni omiljeni linux, a ni linuxasi se ne bune na to, jer dobe upotrebljiv sistem odmah po instalaciji..

Na zadnjim Androidima koje sam koristio nije bilo skoro ničega. Par Google aplikacija i par korisnih, polu-korisnih od proizvođača i to je to. Vidim da je Samsung malo gori po tom pitanju, ali to je do proizvođača, ne do samog Androida. Bar se daju disableati za razliku od appova koje dobiješ na iOS-u pa ni ne znaš da su negdje, a danas nije više tako kritično što tako ostanu na memoriji i zauzmu tamo 50-100 MB.

No da, da ne skrenemo s teme... Normalno je da se u OS-u koji cilja na par milijardi različitih korisnika dobiju osnovne aplikacije i ne treba se tome iščuđavati ni žaliti se na to jer bi svatko od nas da radi OS isto to napravio ako želi izbjeći 95 % korisnika kojima ne bi bilo jasno zašto ničeg nema.

djigibao kaže...

Tko voli neka izvoli....

Svaka čast! Je li ti lakše sad?  Osjećaš se oslobođeno od teških okova Microsoftovih aplikacija?

Btw, ljudi, koliko to često vi reinstalirate Windows kad imate dojam da vas stalno tjeraju da koristite nešto?

kizo2703 sub 20.8.2016 22:20
M4X kaže...

još uvijek nema ani. update kroz windows update,recimo za windows 7 update-i redovito dolaze a za 10 ništa

Skini ISO, mountaj i pokreni sa desktopa. Bit će čak i prije gotovo nego upgrade iz Windows Updatea.

Jedan savjet za sve - nakon upgradea, napravite reset sistema. Jeste da je više posla, ali rješit ćete se mnogih problema.

Naravno, prije svega, backup je must. Osim ako vam PC služi kao igračka.

Mirko935 sub 20.8.2016 22:31
kizo2703 kaže...

Jedan savjet za sve - nakon upgradea, napravite reset sistema. Jeste da je više posla, ali rješit ćete se mnogih problema.

Naravno, prije svega, backup je must. Osim ako vam PC služi kao igračka.

Reset?? Why in god's name? :D

kizo2703 sub 20.8.2016 22:38
Mirko935 kaže...

Reset?? Why in god's name? :D

Pa, nitko te ne  tjera, to je samo savjet. A i kad bi svi to radili, IT-evci bi ostali bez posla.

Pogledaj samo Windows 10 - problemi temu u zadnjih dva tjedna - problema nakon upgradea na novi build koliko hoćeš.

ihush sub 20.8.2016 22:41

.. tad KISSovski, brži-konkretniji savijet, instalirajte clean, preskačete moguće probleme (osim kad postoji razlog za upgrade, apps..). Na klasične radne strojeve se ne gura na novo prvi dan.. (opet, osim kad postoji razlog..).

-clean je 2x brže od upgrade.. + mora raditi ili je bug OSa i svkai problem se tad jednostavnije fixa (jer ovako uvjek ostaje problem nasljeđivanja raznih postavki, dodataka.. smeća).

Mirko935 sub 20.8.2016 23:36
bunkermax kaže...

@kizo

A ja sam bas stekao dojam da probleme najvise imaju oni koji stalno nesto popravljaju, dotjeruju, hackaju tzv spijuniranje, brisu defaultne apk.....

👮

Jelda? Ja upgradeao od 7 do sad (7, 7 SP1 vjerojatno, 8, 8.1, 10, 10 AU) i nikad nikakvih problema (osim reinstalla 10, ali to je bilo iz drugog razloga, sam upgrade sa 8.1 je radio savršeno).

Moguće da imam sreće jer nemam desetke aplikacija za razna čišćenja i "čišćenja" i 17 pogašenih servisa radi 2 ms bržeg boota. :P :D

eh, jbg, Kizo, tko će sad listati par tjedana teme. :D Daj neki primjer usputno kad već pišeš takav savjet :) (kad ne bi tamo 90 posto bilo gluposti koje su sami juzeri krivi, a ne Win ili upgrade, bilo bi lakše :D)

kizo2703 ned 21.8.2016 00:28
bunkermax kaže...

A ja sam bas stekao dojam da probleme najvise imaju oni koji stalno nesto popravljaju, dotjeruju, hackaju tzv spijuniranje, brisu defaultne apk.....

Mirko935 kaže...

eh, jbg, Kizo, tko će sad listati par tjedana teme. :D Daj neki primjer usputno kad već pišeš takav savjet :) (kad ne bi tamo 90 posto bilo gluposti koje su sami juzeri krivi, a ne Win ili upgrade, bilo bi lakše :D)

Pa, zato i takav savjet - 99% članova ovdje voli prčkat po sistemu, pa kad dođe upgrade i promjene se pojedine postvke i .dll-ovi, počnu i problemi!

Evo ti najsvježijeg - KLIK

Na kraju se ipak ispostavilo da je u 99,99% krivac user sam!

Mirko935 ned 21.8.2016 10:26
djigibao kaže...

Non-stop mi dolazi ova obavijest za instaliranje (slika) ali mi nije potrebno (ili je?).

Da li se to moze iskljucit da me vise ne davi s tim ili bas moram instalirat?

Kako nekima stalno neke uzbudljive stvari iskaču, ja se ni za ovo ne sjećam da sam vidio

Je li to ovakav problem? http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-other_settings/language-typing-features/728f6d33-da18-4cc6-9524-79ba44fe77e9?auth=1

kizo2703 kaže...
bunkermax kaže...

Mirko935 kaže...

Pa, zato i takav savjet - 99% članova ovdje voli prčkat po sistemu, pa kad dođe upgrade i promjene se pojedine postvke i .dll-ovi, počnu i problemi!

Evo ti najsvježijeg - KLIK

Na kraju se ipak ispostavilo da je u 99,99% krivac user sam!

A čekaj, nije li onda bolje savjetovati da se ne prčka previše?  Reći im neka si instaliraju u VM dodatnu instalaciju pa neka po njoj prčkaju ako im je tako zabavno?

Mislim, svi Windowsi od Viste su dovoljno stabilni i pouzdani da baš ništa ne treba prčkati, deinstalirati, drkati po services.msc, kopati po Windows folderu itd. osim ako se baš naleti na neko sranje koje ne radi. Don't fix it if it ain't broke i to? Eto, mom bratu Vista još uvijek radi, instalirao sam je kad je izašao prvi RTM.

M4X kaže...

Microsoft je za sve kriv,ako ja nesto iskljucim,obrisem,deinstaliram itd. onda nemoj to ponovno vracat kroz update ili upgrade...vratim si sam ako zatreba...

Nije li jednostavnije prihvatiti činjenicu da je Windows Microsoftov OS s kojim oni imaju pravo raditi što žele osim ako im se zakonski zabrani nešto? Isto kao što ti imaš pravo koristiti bilo koji drugi OS na svojem računalu ako ti se ne sviđaju Microsoftovi uvjeti ili politika.

Uostalom, sva vaša ljutnja je zbog bezveznih appova. To je meni tako fascinantno... Ne uspijevate naći nikakve ozbiljne zamjerke OS-u i onda pljujete po ekipi jer su vam dali besplatno aplikacije za mail, pogledati karte, syncati kalendare itd.

Sram ih bilo, baš su govna prokleta. Puj, puj, kako li su se samo usudili platiti programerskoj ekipi da napiše sve to i još uključiti u cijenu OS-a koju ne moraš platiti. The most evil company ever.

M4X ned 21.8.2016 10:32

Microsoft je za sve kriv,ako ja nesto iskljucim,obrisem,deinstaliram itd. onda nemoj to ponovno vracat kroz update ili upgrade...vratim si sam ako zatreba...

Nije li jednostavnije prihvatiti činjenicu da je Windows Microsoftov OS s kojim oni imaju pravo raditi što žele osim ako im se zakonski zabrani nešto? Isto kao što ti imaš pravo koristiti bilo koji drugi OS na svojem računalu ako ti se ne sviđaju Microsoftovi uvjeti ili politika.

Uostalom, sva vaša ljutnja je zbog bezveznih appova. To je meni tako fascinantno... Ne uspijevate naći nikakve ozbiljne zamjerke OS-u i onda pljujete po ekipi jer su vam dali besplatno aplikacije za mail, pogledati karte, syncati kalendare itd.

Sram ih bilo, baš su govna prokleta. Puj, puj, kako li su se samo usudili platiti programerskoj ekipi da napiše sve to i još uključiti u cijenu OS-a koju ne moraš platiti. The most evil company ever.

netrebaju mi njihove gluposti,praćenja,bezvezni appovi itd...tako da Microsoft,ako jednom to obrišem i deinstaliram šta mi to onda ponovno vraćaš,ako će mi trebat instalirat ću si sam kasnije

nitko ne kaže da windows nevalja ali nema alternative,daj mi reci npr. za gamere na pc-u,koja je alternativa drugi os? nema ga,možeš jedino windowse imat i ništa više....

Marko :D ned 21.8.2016 10:51
M4X kaže...

Ne odlučuješ ti, odlučuje Microsoft. Na takve uvjete si pristao čim si instalirao Windows 10. 

Mirko935 kaže...
M4X kaže...

Moraju ljudi od nečeg živjeti. Ipak ste dobili besplatnu nadogradnju Windowsa. 

M4X kaže...

netrebaju mi njihove gluposti,praćenja,bezvezni appovi itd...tako da Microsoft,ako jednom to obrišem i deinstaliram šta mi to onda ponovno vraćaš,ako će mi trebat instalirat ću si sam kasnije

nitko ne kaže da windows nevalja ali nema alternative,daj mi reci npr. za gamere na pc-u,koja je alternativa drugi os? nema ga,možeš jedino windowse imat i ništa više....

Instaliraj Windows 7 ili 8.1, instaliraj osnovna ažuriranja (ne sva) i riješen problem. I Windows 7 i Windows 8.1 su još uvijek podržani operacijski sustavi i još uvijek primaju ažuriranja. Što misliš zašto sam ja nisam iskoristio besplatnu nadogradnju (ni neću) i prešao na nove Windowse? Previše bugova, svaki update donosi probleme. Evo baš čitam kako na Anniversary Update ne rade web kamere, taskbar nekima ne ragira i sve se smrzava. djigibao je prestao raditi Sandboxie nakon nadogradnje pa mora koristiti beta verziju. Mom bratu Anniversary Update zeznuo cijeli Steam i igre te drivere od grafičke. Kod Windows 7 je upravo suprotno, ni jedan update ne donosi probleme...