Razvoj web-stranica - Rasprava

Pogasio sam sve što bi moglo utjecati na to. Gdje mogu pogledati zauzeće memorije?

Pogasio sam sve što bi moglo utjecati na to. Gdje mogu pogledati zauzeće memorije?
Ako imaš cpanel onda ti je u sidebar-u (obično). Uglavnom bi trebalo biti u bilo kojem panel koji koristiš.

Obvezno korsiti query / view cache kako bi smanjio zauzeće memorije tako što ćeš spremiti rezultate mysql upita i generirane html stranice. Na ovaj način značajno štediš memoriju, jer nema potrebe da se jedanput spremljen rezultat mysql upita ponovno izvršava, te siliti procese i memoriju da sa svakom posjetom ponovno generira html stranice.

kako napraviti da column u foundationu bude iste veličine ko drugi, da ne uzima visinu sadržaja, nego visinu koliko bi išlo do footera?

Dodaš mu neku klasu, ovako:
<div class="row">
<div class="small-6 large-6 columns height">LOREM ipsum foldjadsfiadsfiahsdfihadsfhaidshfiahsdifhadsifhasdoifhaoisfhoiasdhf.</div>
<div class="small-6 large-6 columns height">...</div>
</div>
I onda s CSS-om definiraš height i to bi trebalo biti to. Evo na slici, boje su tu radi jasnije vidljivosti

Dodaš mu neku klasu, ovako:
<div class="row">
<div class="small-6 large-6 columns height">LOREM ipsum foldjadsfiadsfiahsdfihadsfhaidshfiahsdifhadsifhasdoifhaoisfhoiasdhf.</div>
<div class="small-6 large-6 columns height">...</div>
</div>
I onda s CSS-om definiraš height i to bi trebalo biti to. Evo na slici, boje su tu radi jasnije vidljivosti
problem je što height ne bi trebao biti jednak. npr, imam blog stranicu i sad stavim height koji bi zauzimala dva posta, ako dodam treći post, height je veći.

Hm, možda da postaviš height na auto?

Hm, možda da postaviš height na auto?
ostat će visina sadržaja.

Sad bubam.. Postaviš si ovako dvije kolumne (ili koliko već) i svakoj dodijeliš zasebnu klasu i u njoj određuješ height...

Morati ćeš koristiti javascript.

kako napraviti da column u foundationu bude iste veličine ko drugi, da ne uzima visinu sadržaja, nego visinu koliko bi išlo do footera?
Ovisi zašto ti to treba. Ako trebaš samo radi pozadine, možeš se poslužiti apsolutno pozicioniranim div-om, jako velike visine, iza diva u kojem je sadržaj i onda zajedničkom parentu staviš overflow hidden. Ako još imaš neki float staviš cleaner div da bi parent imao visinu najvisočijeg.
Ili jednostavije, parentu staviš pozadinu (sve ovisi o izgledu kojeg trebaš postići).
Ako ništa drugo ne pali, onda ti jedino js ostaje kao rješenje.

Dali bi se dala napravit provjera polja u js. Dakel da kad kliknem submit na html formi da me zaustavi ako u polju dobivenim padajućim izbornikom (select) postoje duplići.
U PHP to provjeravam ovako
if(count(array_unique($proizvod_id))<count($proizvod_id)){
echo "duplići"
}else{
echo "nema duplića"
}
Sam izbornik unutar forme izgleda ovako
echo "<select name='proizvod[]'id='proizvod'>";
while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
echo "<option value='" . $row['proizvod_id'] . "'>" . $row['naziv'] . "</option>";
}
echo "</select>";
Dakle trebao bi provjeiti to polje proizvod []
Pa ako postoji duplikat, zaustaviti slanje skripte i poruka da postoji. Ako ne postoji, skripta se normalno izvršava.

Provjeri ovdje http://stackoverflow.com/questions/646317/how-can-i-check-whether-a-option-already-exist-in-select-by-jquery
I još jedna preporuka, nemoj pisati HTML unutar PHP-a, ovog echa. Opterećuje se interpreter i radi sporije... Pogotovo kad se tog nakupi...

I još jedna preporuka, nemoj pisati HTML unutar PHP-a, ovog echa. Opterećuje se interpreter i radi sporije... Pogotovo kad se tog nakupi...
Utjecaj na performanse je zanemariv.
Bolji savjet bi bio ne koristitit dvostruke navodnike (") kada se unutar sintakse ne nalazi varijabla, tj:
$varijabla = 3;
echo "$varijabla"; // output je 3
echo '$varijabla'; // output je $varijabla
Prvi echo je sporiji jer se i varijable parsaju.

Hvala na savjetima, tek sam početnik u tome. A malo je bed kad moraš i raditi projekt ko da već nešto znaš. Uz to imaš i dr. obveze itd.
Uglavnom PHP mi polako ide. Kad lupim POST na html formi ispišem i vidim što sam dobio. Pa lagano manipuliram time. Ali js il jquery ne kužim. Kako dohvatiti objekt u mojem slučaju ovo polje i kako onda nad njime provesti recimo ovu funkciju.
This evaluates to true if it already exists:
$("#yourSelect option[value='yourValue']").length > 0;

Da li možeš dati primjer tog select-a jer nisam siguran kako to tebi izgleda.

Ovdje je 3 posta iznad. Generira se iz baze. A polja dobivam tako da se višestruko generira js kodom (taj kod sam uspio implementirati) i vrijednosti se spremju u proizvod[] tj. to je i name selecta.

Znači, ako sam dobro skužio, ti imaš viže select-a i neki mogu sadržavati option sa istim value-om, ili se može dogoditi da dva optiona unutar istog selecta imaju isti value?

Imam na početku jedan select
<select name='proizvod[]'id='proizvod'>
<option value='1"'> nesto </option>";
<option value='2"> nesto1 </option>";
<option value='3"> nesto2 </option>";
</select>
Taj select se multiplicira po potrebi dakle dobijem istih koliko god trebam
<select name='proizvod[]'id='proizvod'>
<option value='1"'> nesto </option>";
<option value='2"> nesto1 </option>";
<option value='3"> nesto2 </option>";
</select>

Hvala. Spremil sam si ovo.Pa ću probati savladati kad budem imao više vremena. Al sam trenutno preglup da bi to primjenil direktno u skripti

Hvala. Spremil sam si ovo.Pa ću probati savladati kad budem imao više vremena. Al sam trenutno preglup da bi to primjenil direktno u skripti
Još jedan savjet - Firefox s firebug ekstenzijom ti omogućuje debug js-a, a ako u js ubaciš console.log(neki_objekt); to ti izbacuje u konzoli od firebuga (im i chrome nativno konzolu, ali meni je firebug-ova preglednija). Isto tako ti u konzoli i exceptione baca ako nešto pogriješiš.
Formu u jquery-u možeš serijalizirati s $(selector).serialize(); i onda to pukneš u konzolu da lakše pohvataš strukturu podataka od forme.

Odlično! Uspio si potrgati jsfiddle:
{"error": "Shell form does not validate{'html_initial_name': u'initial-js_lib', 'form': <mooshell.forms.ShellForm object at 0xa97a2cc>, 'html_name': 'js_lib', 'html_initial_id': u'initial-id_js_lib', 'label': u'Js lib', 'field': <django.forms.models.ModelChoiceField object at 0xa97a6ac>, 'help_text': '', 'name': 'js_lib'}{'html_initial_name': u'initial-js_wrap', 'form': <mooshell.forms.ShellForm object at 0xa97a2cc>, 'html_name': 'js_wrap', 'html_initial_id': u'initial-id_js_wrap', 'label': u'Js wrap', 'field': <django.forms.fields.TypedChoiceField object at 0xa2e54ac>, 'help_text': '', 'name': 'js_wrap'}"}

Odlično! Uspio si potrgati jsfiddle:
{"error": "Shell form does not validate{'html_initial_name': u'initial-js_lib', 'form': <mooshell.forms.ShellForm object at 0xa97a2cc>, 'html_name': 'js_lib', 'html_initial_id': u'initial-id_js_lib', 'label': u'Js lib', 'field': <django.forms.models.ModelChoiceField object at 0xa97a6ac>, 'help_text': '', 'name': 'js_lib'}{'html_initial_name': u'initial-js_wrap', 'form': <mooshell.forms.ShellForm object at 0xa97a2cc>, 'html_name': 'js_wrap', 'html_initial_id': u'initial-id_js_wrap', 'label': u'Js wrap', 'field': <django.forms.fields.TypedChoiceField object at 0xa2e54ac>, 'help_text': '', 'name': 'js_wrap'}"}
Submit forme nije bitan, samo funkcionalnost skripte :)

Firebug uglavnom koristim za CSS. Ovo s js i jquery je više bilo pikanje na slijepo. Niti sam znao što radim , al uspio mi je proraditit js za generiranje elemenata. No ovaj jquery za provjeru polja nemam balge veze kako da ga implementiram.Bar ne za sada. Možda jednog dana.Uglavnom hvala na savjetima.
Ako neko ima viška vremena ili volje pošaljem mu skriptu na pp pa da mi ubaci provjeru polja.

Ovako ljudi imam jedan problem.
Treba da putem link-a na koji korisnik klikne da izlista sve dokumente koji se tu nalaze. To sam uradio na najobičniji način:
<a href="finansije\2014">Finansijski dokumenti 2014-te godine.</a>
Kod mene lokalno je sve radilo, ali čim sam stranicu postavio na internet dolazi do problema. Klikom na taj link dobijem sljedeću poruku:
You do not have permission to view this directory or page
Pošto ja sam nisam mogao promijeniti dozvole na folderu, kontaktirao sam podršku te su oni i promijenili dozvole, ali problem je ostao isti.
Edit: Nema veze, podrška je riješila problem.

trebam malu pomoć kako da maknem ovaj bijeli razmak između crvene i žute "kutije" ?
evo koda
HTML
<!doctype html>
<html>
<head>
<link rel="stylesheet" href="css/style.css"/>
<meta charset="utf-8" />
</head>
<body>
<h1 class="naslov">Naslov</h1>
<div class="menu">
<a href="#">Menu</a>
</div>
<div class="content">
<p>
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum vel rutrum diam, quis tempor nisl. Duis non nisi sed purus rhoncus porta et facilisis odio. Donec ut tincidunt leo. Cras rhoncus enim sed libero semper, eu placerat arcu dictum. Morbi tempus lacus eget turpis blandit, eget euismod sapien tincidunt. Nulla a enim non enim fringilla molestie. Donec molestie mauris eu pulvinar pretium.
</p>
</div>
</body>
</html>
i css
html {
font-family: sans-serif;
}
.naslov {
font-size: 45px;
margin: auto;
text-align: center;
height: 70px;
background-color: green;
}
body {
background-color: e3e3e3;
margin: 0;
}
.content{
height: auto;
width: 450px;
background-color: yellow;
margin-left:200px;
}
.menu {
background-color: red;
height: 25px;
width: 600px;
margin: auto;
}

Dodaj u CSS:
p{
margin:0;
}
Ne znam kolko će biti efektivno dalje u kodu.

Probaj u .content staviti top-margin: 0px....ako sam te skužija što želiš
Ovako, na jednoj stranici koju sam ja radio prije jedno 2 godine nalazi se Joomla. Krv, znoj i suze potrošeni dok se to dovelu u red i onda je napokon sve radilo. Sad, kad su prošle 2 godine hoster je suspendirao account uz objašnjenje da stranica overloada server. Stranica ima oko 4-5 GB mjesečno bandwitha (ako šta znači). Provjerio sam sve module, većina ih je zapravo obični HTML koji prikazuje slike i bio je jedan za popup window koji je otvarao stranicu sa playerom live streama. Kako tad nisam znao js, kopirao sam samo kod za popup i promijenio path, ali danas mi je nešto čudno bilo tu pa sam stavio drugi kod. Također, imam iframe koji prikazuje vrijeme sa Weather 2 Umbrella (njihov weather box) te imam modul koji preko RSS feeda lista zadnje vijesti s nekog portala.
Sad, šta bi moglo overloadati server?
I da, znam da je Joomla shit, napravit ću novu stranicu sa svojim CMS-om, sad mi treba prijelazno rješenje...
Ovisi o hosting paketu. Meni je tako i wordpress gutao memoriju i isto su mi suspendirali stranicu. Uvijek je problem u widgetima/pluginovima.
Gasi jedan po jedan i gledaj memoriju.