Razvoj web-stranica - Rasprava

Navijački,a čuj meni je dobar :p
To da li je tebi dobar ili ne, nije važno, bitno je kako se čini drugima, a ti ljude koji nešto znaju o webu ignorišeš. Nećeš se ti hljeba od weba najesti...

LOL,nisam se ni mislio najesti od toga,,samo se zabaavljam

Jedno pitanje za sve koji se bave ovim...
Što od programa koristite i na kakvim konfiguracijama to vrtite?
Ja sve vrtim na svom laptopu (konfiguracija u moj pc), za dizajn Photoshop, Illustrator i Fireworks CS6 (čim dođe CC na Adobeove servere, updateam i ja), XAMPP mi služi kao virtualni server, za programiranje Sublime Text 3 i N++ za neke sitne gluposti, Google Drive za sinkronizaciju svega s drugim uređajima, Google Web Fonts, Typekit i Font Squirrel za fontove (imam još oko 1500 komada instaliranih) i to bi bilo to, ako se sjetim još nečeg, napišem...

Sve vrtim na PC1 pod Moj PC.
Software koji koristim je: Paint.NET za grafičku obradu, Inkscape za logotipe, N++ za develpoment, Firefox sa FireBugom te Chrome za pregled radova te naravno XAMPP kao virtualni server. Ponekad na Linuxima odem testirati da vidim kako se na takvim platformama ponaša nešto pa tamo imam LAMPP (XAMPP za Linuxe), Gedit (najbolja alternativa N++-a na *NIX baziranim sustavima), Pinta (Paint.NET za *NIX), Inkscape te FF/Chrome.

Photoshop CS 5 Ext, browseri, Sublime Text 2 (pluginovi Sublime Linter, Emmet, Live Reload, JSLint) i XAMPP. Za debugiranje Firebug sve na konfi pod Moj PC.

Stvarno ću poluditi više od gledanja, pa tražim dobre forumaše za pomoć.
Želim si napraviti stranicu imeprezime.com koja će služiti kao galerija fotografija jer mi je dosta hostanja na poddomenama, flickru, daportfoliu u sličnima. Host sam uzeo, domenu sam uzeo i onda je došao problem odabira izgleda stranice.
Znam da se dobar izgled treba platiti, ako ga neću sam sastavljati. Trenutačno nemam vremema učiti html, css i ostalo, pa sam se bacio na gledanje free templatea. Pogledao sam valjda preko 1000 sranja, gadnih, nefunkcionalnih html templatea da bih se na kraju okušao u wordpress vodama. Instalirao sam WP na hostu i krenio isprobavati teme... Čak sam i naišao na pokoju dobru da nije toga da se svaki content smatra postom, pa su omogućeni komentari, 100 sideboxova i nepotrebnih stvari kada mi samo treba povećana fotografija.
Dakle, da ne duljim, što tražim:
Portfolio/gallery template sa mogućnošću prikaza thumbnail slika koji će se povećati 2-3x klikom. Bez komentara, bez postova, bez dodatnih gluposti.
Logo gore, grid display thumbova preko cijele stranice, par setova da mogu odvojiti različite teme fotografija.
Ako budem morao pogledati još jedan jedini "best free compliation 500 templates design" popis, poluditi ću. Dakle molim vas ako znate gdje nabaviti jednostavan grid template sa slikama koje se povećavaju i ništa više bit ću vam zahvalan!!

Što od programa koristite i na kakvim konfiguracijama to vrtite?
Makina je, nadam se ažurna, pod MojPC - trenutno nešto radim pa su otvoreni:
Chrome (2 računa X 20-ak tabova), Explorer, BeyondCompare, PuTTy, PHPStorm, Firefox+Firebug, MySQL Workbench, EditPlus, VMware Player s IE8, SugarSync (ok, i GoogleDrive u pozadini), Paint.NET.
Zauzeto oko 5,5GB - podnošljivo...

moze li mi netko reci sta moram sve poznavati da mi radio templatove za wordpress, i ako bi ih imao dosta dali ja samo tako mogu napraviti svoju stranicu koja bi imala istu svrhu kao gorillatemplate ili themeforest i prodavao putem nje wp teme bez da ista placam drzavi i slicno

1.) moze li mi netko reci sta moram sve poznavati da mi radio templatove za wordpress, 2.) i ako bi ih imao dosta dali ja samo tako mogu napraviti svoju stranicu koja bi imala istu svrhu kao gorillatemplate ili themeforest i prodavao putem nje wp teme 3.) bez da ista placam drzavi i slicno
1.) php/html/css/js
2.) da
3.) ne

1.) moze li mi netko reci sta moram sve poznavati da mi radio templatove za wordpress, 2.) i ako bi ih imao dosta dali ja samo tako mogu napraviti svoju stranicu koja bi imala istu svrhu kao gorillatemplate ili themeforest i prodavao putem nje wp teme 3.) bez da ista placam drzavi i slicno
1.) php/html/css/js
2.) da
3.) ne
oke to smo rijesili, znaci trebam nauciti jos"samo" php i js(malo ponovit)
imali negdje neki tut koji si ti pratio ili nesto slicno(znam da si ti radio neke template-ove) da vidim kako taj rad otprilike izgleda.
cemu slozi cherry(njega sam primjetio kod nekih tema koje se prodaju online)

Ja sam išao sistemom trial & error, iliti zadaš si neki zadatak i onda radiš na njemu dok ne uspiješ. Kad zapneš, tražiš na Google-u pomoć. Svakako najkorisniji resurs kod wp developmenta je Codex
Također baci oko ovdje, ima korisnih stvari: http://wp.tutsplus.com/
Za cherry prvi put čujem (u tom kontekstu), nemam pojma šta je to no nisam se s tim susreo. Pretpostavljam neki wp framework?

dali se da sta zaradit na tome, jesi li se ti uspio probiti posto vidim da ima dost akonkurencije, i kako se opcenito cesto kupuje teme?

dali se da sta zaradit na tome, jesi li se ti uspio probiti posto vidim da ima dost akonkurencije, i kako se opcenito cesto kupuje teme?
Naravno da se da, ali kao i u svakom poslu, moraš biti dobar. Također, moraš voliti ono šta radiš.
Još nemam niti jednu objavljenu temu iako uskoro planiram objaviti jednu, s ovih par plugin-a zarađujem cca $400-500 mjesečno, ali je fora u tome šta već 3 mjseeca nisam ništ morao raditi za tu zaradu (odnosno pasivna je), tu i tamo imam neki support upit.
Može to i puno bolje no bog fakulteta ne stignem, a i radim na još jednom mjestu pa i to uzima vremena. Sa temama bi trebalo biti samo bolje.
Primjer uspijeha imaš ovdje: http://themeforest.net/item/avada-responsive-multipurpose-theme/2833226 jedna tema a oko $600 000 zarade. Naravno da to nije pravilo, ali može se.
Samo nemoj da ti novac bude glavna motivacija, jer tako nećeš daleko.
Moj profil: http://codecanyon.net/user/OriginalEXE

lijepo lijepo
nije mi toliko novac prioritet posto sam jos mlad, a posto sam se odlucio baviti web designom palo mi na pamet da pocnem raditi te teme posto nemam posla kao dizajner pa da se imam necim bavit u medjuvremenu dok cekam da me netko unajmi(i jos k tome kasnije mogu zaradit)
eto hvala na potrosenom vremenu, ako budem gdje zapeo navratit cu ovdje a do tad moram nacuit php

Meni je kao dizajneru katastrofalno raditi te teme i općenito kad klijent nema sadržaja.
Jer efektivan dizajn se gradi oko sadržaja, a ne da se nacrta nešto tek toliko, pa da onda klijent sebi izmišlja riječi samo da popuni tamo gdje si ti predvidio da ide neki tekst, bezveze.....

lijepo lijepo
nije mi toliko novac prioritet posto sam jos mlad, a posto sam se odlucio baviti web designom palo mi na pamet da pocnem raditi te teme posto nemam posla kao dizajner pa da se imam necim bavit u medjuvremenu dok cekam da me netko unajmi(i jos k tome kasnije mogu zaradit)
eto hvala na potrosenom vremenu, ako budem gdje zapeo navratit cu ovdje a do tad moram nacuit php
Nisam dizajner, već programer, pa ti mogu dati savjet iz svog kuta. Ovo što @mantolic kaže za sadržaj je jako važno. Kad radiš template (pod pretpostavkom da želiš napraviti kvalitetno) moraš voditi računa o izgledu tog template-a s puno teksta ili malo teksta, velikom galerijom ili malom galerijom i sl. Ne bi vjerovao koliko ljudi za slike 640 * 480 px kaže "šta im fali" (ok, to je malo ekstreman primjer, ali poanta je važna).
Dizajner mora znati slušati klijentove želje, ali vrhunski dizajner se mora dobro snalaziti i kad klijent ne zna što želi, a rađenje template-a je jedan ekstremni slučaj situacije u kojoj klijent ne zna što želi jer klijent još i ne postoji. Ako si sposoban raditi takav dizajn, mislim da ćeš brzo naći posla.
U svakom slučaju je dobro da makar pokušaš raditi malo s html-om, css-om i javascriptom jer ćeš tek onda znati zašto ti html developer ispusti dubok uzdah kad vidi (primjerice) neko suludo pozicioniranje elemenata, koliko problema tvoj najdraži izgled menia uzrokuje u određenim browserima, koliko fallbackova neka javascript (+ css) funkcionalnost mora imati da bi optimalno radila u svim browserima. Mislim da će ti to svakako pomoći prilikom izrade efektivnih i kvalitetnih dizajna.

Ako neko ima volje da mi pomogne veznao za PHP bio bih zahvalan. Pošto sam tek prije mjesec i pol prvi puta vidio PHP, mqsql i nedavno javascript nisam još s time na ti. A malo sam u žurbi.
Radi se o popunjavanju recimo narudžbe , spremanje u bazu te kasnije promjene statusa. Stvar radim prirodno s 3 tavlice artikl ||----|< stavke >|----||narudžba
Dobro, još neki podaci se vuku iz 2. tablica ali to je manje važno. Pa ako neko ima viška vremena da mi pomogne, neka se javi na pp za detalje. Hvala

Ako neko ima volje da mi pomogne veznao za PHP bio bih zahvalan. Pošto sam tek prije mjesec i pol prvi puta vidio PHP, mqsql i nedavno javascript nisam još s time na ti. A malo sam u žurbi.
Radi se o popunjavanju recimo narudžbe , spremanje u bazu te kasnije promjene statusa. Stvar radim prirodno s 3 tavlice artikl ||----|< stavke >|----||narudžba
Dobro, još neki podaci se vuku iz 2. tablica ali to je manje važno. Pa ako neko ima viška vremena da mi pomogne, neka se javi na pp za detalje. Hvala
Ukoliko možeš izložiti problem na forumu, a da pri tom ne otkriješ više informacije o sustavu nego misliš da bi bilo pametno, to bi definitivno bila bolja opcija. Rijetko tko će ti obečati pomoć bez da zna o čemu se radi i koliko vremena treba, ali ako staviš na forum, svako tko ima vremena će barem pogledati koji je problem. Tako ćeš skupiti više mišljenja i više različitih pristupa, a rješenja će ostati tu i čekati sljedećeg korisnika sa sličnim problemom.

Imam formu iz koje kupim stavke, ne znam koliko mi bude potrebno stavaka pa imam js koji klikom na gum generira novi redak za odabir. Stavke se kupe odabirom iz drop down liste koja je generirana iz baze. U value polje je zapravo zapisan id stavke dakle broj. Po završetku to kupim kao polje i spremam u bazu.
Problem je što bi trebao nekako prije zapisa u bazu provjeriti da korisnik nije odabrao dvije iste stavke. Jer kod svakog novog redka za odabir se generira ista drop down lista. Trebao bi onemogućiti korisnika da odabere 2 puta istu stvar s liste. Može putem js ili PHP-a.

https://tutsplus.com/2013/03/the-modern-php-developer/
https://tutsplus.com/ebook/php-team-development/
https://tutsplus.com/tutorial/php-101/
iz kojeg da pocnem uciti php, a mozete mi i vi preporuciti neki ako su bolji, dobro mi dosao i neki tecaj s videima da mi je lakse sve to pratiti :)
hvala puno

Za početak pogledaj ovo:
http://thenewboston.org/list.php?cat=11 ... Na toj stranici imaš još videa vezanih uz php, jQuery, Ajax itd...

Za početak pogledaj ovo:
http://thenewboston.org/list.php?cat=11 ... Na toj stranici imaš još videa vezanih uz php, jQuery, Ajax itd...
zahvaljujem
valjda ce biti dovoljno :)
dali su ukljucene i baze, mysql itd

Za videe definitivno ovaj kanal, meni osobno je puno pomogao: http://www.youtube.com/user/phpacademy

Imam formu iz koje kupim stavke, ne znam koliko mi bude potrebno stavaka pa imam js koji klikom na gum generira novi redak za odabir. Stavke se kupe odabirom iz drop down liste koja je generirana iz baze. U value polje je zapravo zapisan id stavke dakle broj. Po završetku to kupim kao polje i spremam u bazu.
Problem je što bi trebao nekako prije zapisa u bazu provjeriti da korisnik nije odabrao dvije iste stavke. Jer kod svakog novog redka za odabir se generira ista drop down lista. Trebao bi onemogućiti korisnika da odabere 2 puta istu stvar s liste. Može putem js ili PHP-a.
Najbolje oboje - js za olakšati korisniku, a php za stvarnu provjeru. Međutim, ako stavke imaju količinu možeš dopustiti da odabere dva put istu stavku, pa na php strani kad provjeravaš jednostavno, ako drugi put naletiš na neku stavku, samo dodaješ količine. Ako to nije opcija, vraćaš grešku. Mislim da ti je najjednostavnije na strani php-a prvo spremati stavku po stavku u array, ali id stavke stavljaš da je key i onda prije spremanja stavke u array radiš provjeru isset($stavke[$id_trenutne stavke]) - ako je settan, znači da si već imao tu stavku.
Na stani js-a je malo teže, ovisi o samoj formi, ali i logici - što korisniku dopuštaš, a što ne, što korisnik može odabrati, a da ti može srediti logiku, primjerice promijeniti neku stavku jer je primjerice odabrao krivu boju proizvoda (recimo, uzima roze tenisice broj 39 dva komada i crne broj 42 jedan komad, ali je na roze stavio 42 1 kom i obrnuto, pa želi samo zamijeniti).

Hvala. Kužim ideju i mislio sam tako nešto. Ali ne znam to izvesti. Nisam još toliko na ti s PHP-om. To mi je za projekt za faks i trebam čim prije riješiti pa koristim ovakve prečice inače bi sjeo i sam naučio. Pa ako ti nije problem možeš mi pomoći s konkretnim kodom. Dakle prije upisa u bazu bi provjerio s PHP-om što se nalazi u poljima. Pa ako postoje 2 ista polja proizvod_id zasad bi jednostavno vratio formu narudžba s porukom o grešci.
Kod za kupljenje podataka iz forme i upis u bazu mi izgleda ovako. Podaci o količini su iz HTML forme di se pomoću js automatski generira potreban broj stupaca. Proizvod id se kupi tako da se odabire proizvod s drop down lite koja je generirana iz baze. I u value se sprema taj id koji se ovdje kupi. Količinu upisujem. Dal je upisana količina to znam provjeriti i s js. No ovaj dio za provjeru istih polja ne znam.
if (isset($_POST['prostorija'])){
$prostorija_id = $_POST['prostorija'];
$konobar_id= $_SESSION["aktivni_korisnik_id"];
$status = 0;
$kolicina = $_POST['kolicina'];
$proizvod_id = $_POST['proizvod'];
$sql = "INSERT INTO narudzba (status, prostorija_id,konobar_id)
VALUES ('$status','$prostorija_id','$konobar_id')";
izvrsiBP($sql);
$novi_id = mysql_insert_id();
foreach($kolicina as $a => $b){
$sql2 = "INSERT INTO stavka_narudzbe
VALUES ( '$novi_id', '{$proizvod_id[$a]}','{$kolicina[$a]}')";
izvrsiBP($sql2);
EDIT: riješeno, trebao mi je ovaj komadić koda:
if(count(array_unique($proizvod_id))<count($proizvod_id)){
echo "duplići"
}else{
echo "nema duplića"
}

Pozdrav, zanima me da li je moguće skinuti negdje prava korištenja za neku stranicu, ili ih moram sam napisati?

Imam jedno pitanje oko Foundationa i Sass-a... Naime Sass, kao i Foundation sam instalirao kao Gem kroz Ruby... Sad, Foundation se meni nalazi na C disku gdje je instaliran Ruby, ali kad s compassom radim projekte, napravim ga na D particiji i on includea Foundation s C particije (?)... Sad je mene zanimalo kako će to funkcionirati kad prebacim na server. Prebacio sam i to funkcionira, ali mi nije jasno na koji način?
Edit
Skužio...

Jel netko ima ideju zašto dropdown meni ("O nama") na mojoj stranici (da znam, slike se sporo loadaju jer su velike, nisu nam poslali manje još) "pobjegne" ulijevo a na bootstrapu primjeru (Dropdown) lijepo ostane tamo di bi i trebao. Da napomenem, problem je samo na Firefoxu dok na ostalima radi kako spada - ali na FFu bootstrap primjer također radi kako spada - na našoj stranici ne.
[edit] - fix'd, samo me zanima što ćete vi reći/naći jer je rješenja u rangu hacka... Pucajte.

Ovako, na jednoj stranici koju sam ja radio prije jedno 2 godine nalazi se Joomla. Krv, znoj i suze potrošeni dok se to dovelu u red i onda je napokon sve radilo. Sad, kad su prošle 2 godine hoster je suspendirao account uz objašnjenje da stranica overloada server. Stranica ima oko 4-5 GB mjesečno bandwitha (ako šta znači). Provjerio sam sve module, većina ih je zapravo obični HTML koji prikazuje slike i bio je jedan za popup window koji je otvarao stranicu sa playerom live streama. Kako tad nisam znao js, kopirao sam samo kod za popup i promijenio path, ali danas mi je nešto čudno bilo tu pa sam stavio drugi kod. Također, imam iframe koji prikazuje vrijeme sa Weather 2 Umbrella (njihov weather box) te imam modul koji preko RSS feeda lista zadnje vijesti s nekog portala.
Sad, šta bi moglo overloadati server?
I da, znam da je Joomla shit, napravit ću novu stranicu sa svojim CMS-om, sad mi treba prijelazno rješenje...
Ako ti već tražiš kritike/prijedloge ili šta već za svoju stranicu postavi je ovdje:
http://www.bug.hr/forum/topic/razvoj-web-stranica/community-review-vasih-web-stranica/17773.aspx