E-matica

Vidim da se zahuktalo :).
Uglavnom problem je u odabiru tehnologije.
.NET, IIS, Windows, SQL Server nisu za ozbiljne stvari.
A sad jedna druga stvar, sto sam vec jednom rekao iz pozicije manager-a.
Jeftini .NET programeri, s malo znanja mogu s drag&drop napraviti "bilo koju" aplikaciju.
Ako mi jedan postane preskup, mjenjam ga s novim studentom. Glavno da projekt je brzo gotov i dobro ga mogu naplatiti :).
S javom nema se prostora za gluposti (programer koji ima preko 6-7 god iskustva i preko 10k kuna). Jedino sto client moze vidjet je "ClassNotFound" :).
E sad netko se bio dotaknuo cijene projekata java i .net? :)
Opet lijecis svoje komplekse. .Net, IIS etc etc jesu za ozbljne stvari...
Nisu to jeftini .NET programeri nego su to kvaziprogrameri koje nije briga kako ce odraditi posao jer znaju da ce opet "pobijediti na natjecaju" i opet dobit bolesnu cifru bez obzira sto su zaebali 10 poslova prije toga
Nisam siguran jesi li primjetio, ali ono je web aplikacija (iskreno, po meni je glupost sto su uopce isli na koncept web aplikacije). Greske su napravljene u planiranju aplikacije, ne u tehnologiji u kojoj se radilo.

1. .NET, IIS, Windows, SQL Server nisu za ozbiljne stvari.
2. Jeftini .NET programeri, s malo znanja mogu s drag&drop napraviti "bilo koju" aplikaciju.
3. Ako mi jedan postane preskup, mjenjam ga s novim studentom. Glavno da projekt je brzo gotov i dobro ga mogu naplatiti :).
S javom nema se prostora za gluposti (programer koji ima preko 6-7 god iskustva i preko 10k kuna). Jedino sto client moze vidjet je "ClassNotFound" :).
Ufff. Kako početi, ja sam Java/.NET programer. Radim u obje tehnologije i za desktop i za web. Ne postoji stvar koju možeš napraviti u javi, a da ne možeš u .NET-u i obrnuto. Stvar je samo u alatima. Kod Jave imaš masu config datoteka koje moraš većinom ručno podesiti (jer nema alata za to) i desktop razvoj je malo kompliciraniji. .NET razvoj je puno lakši za desktop (VS rastura tu jednostavno, ne samo zbog vizualnog editora, nego su XAML i Windows forms intuitivniji, nekako mi bolje sjede nego SWING ili SWT).
Ovo pod brojem jedan je čista glupost, neznam od kud si to povukao
Ovo pod brojem dva je još veća glupost, većinu aplikacija koje radim imaju dinamički generirane forme i komponente tih formi (a ja sam jeftiniji .NET programer).
Ovo pod brojem tri, hmm, zvučiš ko moj bivši šef (idi*ot), koji uopće ne cijeni svoje zaposlenike, ne cijeni njihovo znanje niti ono što ima od njih.

Stvarno neznam koji je problem izvlacenje podataka iz remote baze, obrada na klijentu, push to PDF i printanje na klijentskom racunalu. Mora da to nije lako.
Krivac je Microsoft VS, njihovi wizardi i template-i valjda.
nop, krivi su loše napisani upiti!
potpuno neoptimizirana baza, "spori" upiti.... to je ono što ubija eMaticu
Odakle tebi takve informacije? Imaš uvid u dokumentaciju ili tek toliko pokušavaš provaliti nešto pa možda i prođe? Je li ti uopće znaš koliko brzo se izvršavaju upiti, a pogotovo ako se "vrte" na serveru?
K.Ing je ozbiljan što se tiče sposobnosti potpisivanja ugovora, ali kad nešto dobiješ na pladnju, a za to se nisi trebao truditi onda tome tako pristupaš. Ovdje mi se čini da su se našla 2 genijalca, odredili okvire i tehnološke premise, uzeli hrpu kodera i peglaj. Nije bilo nikakve pametne organizacije, project managementa ni kontrole kvalitete.
Ne podcjenjujem ja studente, samo je stvar da (opet se nadovezujem na prethodno napisano) netko treba to voditi, a za to treba imati iskustva. Što se tiče studenata, svi smo u toj dobi bili nadobudni i nedokazani, sve smo htjeli sami napraviti. Od hrpe studenata, vjerojatnost da sposobni studenti dobiju posao na takvom projektu je gotovo 0, opet će dobiti posao "netjak" od Žužija ili barba Luke
Popiti 5 milja kuna (mislim da se radilo o toj cifri) i onda napraviti poluproizvod, koji uopće nije prošao nikakve stress testove je katastrofa... Pa valjda su znali da rade aplikaciju za više od 200000 korisnika (učenici i učitelji), morali su provesti neki stress test. Pa nisu valjda mislili da će učitelji unositi ocijene tijekom godine, bilo je svima jasno da će svi navaliti na sustav zadnji dan škole i onda unositi podatke. Nikome se neda duže ostati na poslu... Mislim da bi to studenti bilo kojeg informatičkog/računarskog fakulteta bolje napravili, jer sam vidio projekte koji su radili bolje, sa više korisnika (upita u minuti na sustav), a napravili su ih studenti...
A odakle tebi informacije da software nije prošao nikakve stress testove? I ti imaš uvod u dokumentaciju? Da li ti uopće razumiješ što znači napraviti real-time test više-klijentskog rada s desetcima tisuća korisnika istovremeno? Prije svega, ne pada mi napamet mjeriti upite u minutama već BAREM u milisekundama.
Ne razumijem zašto se sad svi tu nalaze pametovati a nemate pojma o tom projektu? Čuli ste par pojmova iz prakse i idemo sad bubati bezveze. Onak, živo mi se fućka za E-maticu, no ne razumijem ovaj mentalitet današnjih ljudi. Odmah idete po nečemu pljuvati a blage veze nemate o tome, niti tko je radio posao tj. koja su njegova iskustva, znanja, kakva je bila organizacija posla, resursi, rokovi, tehnološki pristup.. ama baš ništa. Glavno je da vi tu to okarakterizirate kao *ranje i da dođete s vašim "idealnim" rješenjem tipa "ajmo studentima dati da to rade". Da.. polu-školovani studenti s minimalno iskustva su baš prava garancija kvalitete . Zbog toga se u prvom redu i događaju *ranja.
Okanite se pametovanja, a ako mislite da možete bolje javite im se i preuzmite ugovor. Nije ni država glupa pa da vam ne bi predala ugovor ako ste već toliko jeftiniji. No jasno, za bilo koga od vas to je way over your head. Zato je lakše iz daljine glumiti pametnjakovića.

? Daj mi molim te objasni tu filozofiju?
Jeftini .NET programeri, s malo znanja mogu s drag&drop napraviti "bilo koju" aplikaciju.
Ako mi jedan postane preskup, mjenjam ga s novim studentom. Glavno da projekt je brzo gotov i dobro ga mogu naplatiti :).
Teško tvrki kojoj ti budeš manager. Znači, ti bi usred projekta zamjenio jednog developera s drugim? I to baš u svrhu toga da projekt bude brzo gotov? Ček, je li ti uopće razumiješ koliki je to gubitak novaca i vremena dok novog developera uvedeš u već započet posao, dok ga upoznaš s projektom i dok on zapravo ne postane produktivan?

Pozdrav,
Ne bih te htio uvrijediti, samo mi je žao kad čujem kako razni 'stručnjaci' (poput tebe) izlijeću sa svojim izjavama.
Čitajući tvoj komentar ne mogu izbjeći misao kako su u organizaciji E-matice stručnjaci istog kalupa.
Žalosno je da svojim brzopletim komentarom samo pokazuješ tipičan mentalitet ovog područja 'HEJ, NAPRAVIO SAM PAR PROJEKTIĆA, PA JA SAM
VODEĆI STRUČNJAK NA OVOM PODRUČJU ...' , dok se iz tvojih komentara očituju neiskustvo, neznanje, nadobudnost i mali problem s egom.
Ali čovjek uči dok je živ, te je sklon promjenama pa ima šanse za popravak, tako vrijedi i za tebe 'SVAKIM DANOM NAUČIM NEŠTO NOVO' .
Isto tako, neodgovorno i nekolegijalno je blatiti kolege na osnovu tehnologije u kojoj razvijaju, isto tako ako smatraš da se neke stvari mogu napraviti bolje tada kolegama udijeliš savjet prije nego progovoriš s visoka kroz guzicu.
Ali kažem ti, nije do tebe, nisi ti kriv, već to je posljedica mentaliteta 'IZBORNIKA IZ KAFIĆA', a ništa u životu nisu napravili (barem ne van svojih uskih okvira razvoja).
Ponavljam, ne želim te uvrijediti, samo želim da tvoje znanje i iskustvo ti drugi put pomognu da malo promisliš prije nego se počneš nabacivati komentarima.
Poštovanje i lijepi pozdrav svima koji se bave razvojem ili na bilo koji drugi način sudjeluju u IT gospodarstvu lijepe naše .

A odakle tebi informacije da software nije prošao nikakve stress testove? I ti imaš uvod u dokumentaciju? Da li ti uopće razumiješ što znači napraviti real-time test više-klijentskog rada s desetcima tisuća korisnika istovremeno? Prije svega, ne pada mi napamet mjeriti upite u minutama već BAREM u milisekundama.
Ne razumijem zašto se sad svi tu nalaze pametovati a nemate pojma o tom projektu? Čuli ste par pojmova iz prakse i idemo sad bubati bezveze. Onak, živo mi se fućka za E-maticu, no ne razumijem ovaj mentalitet današnjih ljudi. Odmah idete po nečemu pljuvati a blage veze nemate o tome, niti tko je radio posao tj. koja su njegova iskustva, znanja, kakva je bila organizacija posla, resursi, rokovi, tehnološki pristup.. ama baš ništa. Glavno je da vi tu to okarakterizirate kao *ranje i da dođete s vašim "idealnim" rješenjem tipa "ajmo studentima dati da to rade". Da.. polu-školovani studenti s minimalno iskustva su baš prava garancija kvalitete . Zbog toga se u prvom redu i događaju *ranja.
Okanite se pametovanja, a ako mislite da možete bolje javite im se i preuzmite ugovor. Nije ni država glupa pa da vam ne bi predala ugovor ako ste već toliko jeftiniji. No jasno, za bilo koga od vas to je way over your head. Zato je lakše iz daljine glumiti pametnjakovića.
Ti kao da si imao prste u projektu pa se branis... Vjerovatno i jesi.
Cinjenica je da postoje sustavi sa vecim brojem upita od ovoga koji rade bez problema. Takodjer je cinjenica raditi ovako nesto preko web aplikacije - glupost. Da su isli na server - klijent aplikaciju mogli su poprilicno rasteretiti server. Ostaviti klijentu prljavi posao. Sve bi puno brze i stabilnije radilo.
Prema rezultatima e-matice, programeri (ili pak manageri) nisu puno bolji od tih studenata koje tako pljucas.

Pa iskreno vecinom sam za desktop aplikacije.
Prvenstveno SOA.
Primjer:
1. Keriranje funkcije (npr. tipovi korisnika):
- Kreiras xml s definicijom polja, tabele, servisima, te pravilima snimanja
2. kreiras service i odredis kako ce biti exportiran (RMI, SOAP....)
Znaci imas CRUD funkciju unutar 30 min. ako ti se neki proces usporava, dijelis ga na vise servera izmjenom xml-a (jos 20 min posla) :).
Naravno ovo da ti kreira xml i napravi cijelu CRUD funkciju je generator napravljen u firmi. A lijepi dio cijeli price ej da service moze koristiti i .net :).
bilo bi lijepo cuti tvoj nacin rada sada.
Ovo sto ovaj drugi pise da java ima config fileove :) ako sam ja idi-ot onda si ti stari PANJ :) ja ne volim vrijedjat :).

Ne treba mi nikakva dokumentacija, dosta mi je otvoriti stranicu E-matice, vidjeti da se ona učitava pola stoljeća, čuti od učitelja (koji su koristili aplikaciju) da se sve sporo otvara, da dođem do zaključka da aplikacija ima negdje usko grlo i ne može držati toliko korisnika.
Budući da sam u svojoj firmi zaduženi za izradu jMeter (to je ona aplikacija za real-time test više-klijentskog rada, ako slučajno nisi čuo za nju) scenarija za testiranje web aplikacija koje dnevno koristi oko 1500 korisnika sa cijelodnevnim i stalnim radom, mogu sigurno reći da su se takve stvari mogle izbjeći. Mi smo pomoću jMeter-a našli memory leakove u aplikaciji, bugove, gdje nam je usko grlo (broj db pool-ova na web serveru, broj workthread-ova na serveru, itd. itd.): Ubrzali smo aplikaciju koji nije moglo koristiti niti 10 korisnika istovremno da danas radi sa preko 1500 korisnika, pa skoro bez uplitanja u kod (jedino ispravak memory leakova, a sve ostalo je bilo tweak na web serveru), pa mogu reći da je aplikacija loše optimizirana, a nisam ja glumio pametnjakovića, nego ti

Ti kao da si imao prste u projektu pa se branis... Vjerovatno i jesi.
Cinjenica je da postoje sustavi sa vecim brojem upita od ovoga koji rade bez problema. Takodjer je cinjenica raditi ovako nesto preko web aplikacije - glupost. Da su isli na server - klijent aplikaciju mogli su poprilicno rasteretiti server. Ostaviti klijentu prljavi posao. Sve bi puno brze i stabilnije radilo.
Prema rezultatima e-matice, programeri (ili pak manageri) nisu puno bolji od tih studenata koje tako pljucas.
Nisam imao nikakve veze s tim projektom. Jasno, i ja imam svoj pristup kako bi to napravio (klijent/server) no opet kažem: Javnosti (nama) su nepoznati svi faktori potrebni za donošenje takvih odluka tj. određivanje pravog pristupa. Zašto su oni to tako napravili - nemam pojma, ali sigurno znam da to nije bio hir pojedinca jer to su vrlo ozbiljni planovi u izradi projekta i sigurno su na njima razmatrali kompletni timovi. A opet, te ljude ipak smatram profesionalcima s iskustvom i sigurno imaju svoje razloge zašto su to tako napravili.
I da, postoje sustavi s većim brojem korisnika, no i oni su padali dok se konačno nisu optimizirali za određen broj korisnika. Koji je to sustav ostao izvornim jednom nakon što je napravljen? Niti jedan. Svaki se nadograđuje (ako valjda postoji održavanje) pa će tako i ovaj. I uostalom, zašto ste sigurni da je riječ o aplikaciji? Možda je to višenamjenski server koji je otkazao iz sasvim desetih razloga.
Što se tiče studenata - kao grupaciju ih ne mogu gledati kao profesionalce. U studentima ima pojedinaca koji znaju čak biti i bolji od nekih "profi" programera, no to je više iznimka nego pravilo.

.NET + IIS + SQL su itekako ozbiljne tehnologije i u pogledu skalabilnosti, failover i LB clusteringa nude praktički beskonačno mnogo kombinacija - samo je pitanje znaš li to postaviti kako treba ili ne. Odnosno: znaš li "normalizirati" cluster na način da za predviđene ili izmjerene peekove (WCS), cjelokupni sustav niti ne zakašljuca. A to što King ili: a) ne zna, b) ne želi lupati pare u servere, c) boli ih k****.... To je jedna sasvim druga priča, na tragu najboljih balkanskih poslovnih modela.
Ostatak posta neću se truditi komentirati... Možda samo: blago tvojim klijentima. ;]

.NET + IIS + SQL su itekako ozbiljne tehnologije i u pogledu skalabilnosti, failover i LB clusteringa nude praktički beskonačno mnogo kombinacija - samo je pitanje znaš li to postaviti kako treba ili ne. Odnosno: znaš li "normalizirati" cluster na način da za predviđene ili izmjerene peekove (WCS), cjelokupni sustav niti ne zakašljuca. A to što King ili: a) ne zna, b) ne želi lupati pare u servere, c) koli ih k****.... To je jedna sasvim druga priča, na tragu najboljih balkanskih poslovnih modela.
Ostatak posta neću se truditi komentirati... Možda samo: blago tvojim klijentima. ;]
Mislim da bi novi server tu bio najjeftinija stavka :)

Pa iskreno vecinom sam za desktop aplikacije.
Prvenstveno SOA.
Primjer:
1. Keriranje funkcije (npr. tipovi korisnika):
- Kreiras xml s definicijom polja, tabele, servisima, te pravilima snimanja
2. kreiras service i odredis kako ce biti exportiran (RMI, SOAP....)
Znaci imas CRUD funkciju unutar 30 min. ako ti se neki proces usporava, dijelis ga na vise servera izmjenom xml-a (jos 20 min posla) :).
Naravno ovo da ti kreira xml i napravi cijelu CRUD funkciju je generator napravljen u firmi. A lijepi dio cijeli price ej da service moze koristiti i .net :).
bilo bi lijepo cuti tvoj nacin rada sada.
Ovo sto ovaj drugi pise da java ima config fileove :) ako sam ja idi-ot onda si ti stari PANJ :) ja ne volim vrijedjat :).
Nisam napisao da si ti, nego moj bivši šef, ali što ću sad, kad se poistovječuješ.
.... Haha lagano je koristi generatore koda, kad ustvari niti sam neznaš kako neki segment web servisa radi. Imaš neki generator web servisa, wau ima ga i eclipse i skoro svaki Java IDE koji postoji. Sad ovo gdje sam govorio da Java ima config file-ove, mislio sam na Java web development. A kolko vidim i sam si napisao "izmjenom xml-a", a što je taj xml, nego config file.
Svaki malo jači java web framework (Spring, struts, jsf), treba dosta "tih" config datoteka (ako neznaš što je to, to su xml i properties datoteke)...
No sad da ne prelazim u detalje.
Ako se baviš desktop aplikacijama, onda ne trebaš config datoteke,ili ?? A ček Intelli IDE (thx kolegi sa foruma Deus ex machina na preporuci) koristi config datoteke (xml datoteke) za generiranje forma....

Ne treba mi nikakva dokumentacija, dosta mi je otvoriti stranicu E-matice, vidjeti da se ona učitava pola stoljeća, čuti od učitelja (koji su koristili aplikaciju) da se sve sporo otvara, da dođem do zaključka da aplikacija ima negdje usko grlo i ne može držati toliko korisnika.
Budući da sam u svojoj firmi zaduženi za izradu jMeter (to je ona aplikacija za real-time test više-klijentskog rada, ako slučajno nisi čuo za nju) scenarija za testiranje web aplikacija koje dnevno koristi oko 1500 korisnika sa cijelodnevnim i stalnim radom, mogu sigurno reći da su se takve stvari mogle izbjeći. Mi smo pomoću jMeter-a našli memory leakove u aplikaciji, bugove, gdje nam je usko grlo (broj db pool-ova na web serveru, broj workthread-ova na serveru, itd. itd.): Ubrzali smo aplikaciju koji nije moglo koristiti niti 10 korisnika istovremno da danas radi sa preko 1500 korisnika, pa skoro bez uplitanja u kod (jedino ispravak memory leakova, a sve ostalo je bilo tweak na web serveru), pa mogu reći da je aplikacija loše optimizirana, a nisam ja glumio pametnjakovića, nego ti
Takve tvrtke za testiranje koriste gotove profesionalne (online) servise koji testiraju source code liniju po liniju (i naplaćuju testiranje po liniji coda), nakon čega izbace detaljan opis kompletne aplikacije: memory leakove, moguće probleme u radu itd.. A tvoji testovi su očito rađeni nad punim opterećenjem, što ne spada u nešto pod "normalan svakodnevni rad" aplikacije. I opet, povećati istovremeni broj korisnika se lako rješi poolingom tj. ako server to može izdržati. Stoga, opet kažem, ne mora uopće biti do aplikacije koliko zbog drugih faktora.

.NET + IIS + SQL su itekako ozbiljne tehnologije i u pogledu skalabilnosti, failover i LB clusteringa nude praktički beskonačno mnogo kombinacija - samo je pitanje znaš li to postaviti kako treba ili ne. Odnosno: znaš li "normalizirati" cluster na način da za predviđene ili izmjerene peekove (WCS), cjelokupni sustav niti ne zakašljuca. A to što King ili: a) ne zna, b) ne želi lupati pare u servere, c) koli ih k****.... To je jedna sasvim druga priča, na tragu najboljih balkanskih poslovnih modela.
U većini slučajeva to bi i rješilo sve probleme.

S obzirom na nacin rada, generiranje dokumenata na serveru, i to odjednom opale generiranje 300k dokumenata, server je vjerovatno usko grlo. S obzirom da je aplikacija kakva je, onda bi novi server definitivno bio najlakse rijesenje.

Takve tvrtke za testiranje koriste gotove profesionalne (online) servise koji testiraju source code liniju po liniju (i naplaćuju testiranje po liniji coda), nakon čega izbace detaljan opis kompletne aplikacije: memory leakove, moguće probleme u radu itd.. A tvoji testovi su očito rađeni nad punim opterećenjem, što ne spada u nešto pod "normalan svakodnevni rad" aplikacije. I opet, povećati istovremeni broj korisnika se lako rješi poolingom tj. ako server to može izdržati. Stoga, opet kažem, ne mora uopće biti do aplikacije koliko zbog drugih faktora.
Kod ove aplikacije se sve moglo spriječiti sa jednostavnim jMeter scenarijem koji napada sustav sa oko 200000 korisnika (običan DOS napad), odmah bi se vidjela velika vremena odziva i moglo se nešto napraviti. Lagano se pomoću njega moglo doći do max broja korisnika po serveru (bez optimizacije koda, ako je on max optimiziran kako ti veliš), dodati novi server u cluster, napraviti novi napad, vidjeti kakav sustav ima odziv, vidjeti da li je rad sa sustavom u zadanim okvirima itd..
Tu se slažemo, samo je to skupo rješenje, drugim riječima povečaj broj naplatnih kučica na autocesti...

Znaci problem je u tehnologiji i .NET programerima :). Manageri su samo doveli posao :) i naravno zaradili :).
Ali zanimljivo je to kako ste kao "kokoske" :).
Ajde procitajte opet svoje recenice. Ali sve ijedan .NET-ovac, zato mi "drugi" vas volimo :).
Decki opustite se, idem popit kavu.
Do nekog drugog topica :)

Znaci problem je u tehnologiji i .NET programerima :). Manageri su samo doveli posao :) i naravno zaradili :).
Ali zanimljivo je to kako ste kao "kokoske" :).
Ajde procitajte opet svoje recenice. Ali sve ijedan .NET-ovac, zato mi "drugi" vas volimo :).
Decki opustite se, idem popit kavu.
Do nekog drugog topica :)
Ti si stvarno tvrdoglav ko tovar i iskompleksiran ko Ante Gotovac.
Problem je u samoj ideji aplikacije.
Btw... i mi volimo Vas :)

S obzirom na nacin rada, generiranje dokumenata na serveru, i to odjednom opale generiranje 300k dokumenata, server je vjerovatno usko grlo. S obzirom da je aplikacija kakva je, onda bi novi server definitivno bio najlakse rijesenje.
Svakako. Jasno, i ja bih na prvi pogled to rješio na način da se samo na milisekundu spojim na bazu, prebacim potrebne podatke iz baze lokalno kod sebe i tada generirao dokument. No opet, koji db server je u pitanju? Pa čak i sql server bi trebao izvršavati upite na serveru "brzinom svjetlosti".
Kod ove aplikacije se sve moglo spriječiti sa jednostavnim jMeter scenarijem koji napada sustav sa oko 200000 korisnika (običan DOS napad), odmah bi se vidjela velika vremena odziva i moglo se nešto napraviti. Lagano se pomoću njega moglo doći do max broja korisnika po serveru (bez optimizacije koda, ako je on max optimiziran kako ti veliš), dodati novi server u cluster, napraviti novi napad, vidjeti kakav sustav ima odziv, vidjeti da li je rad sa sustavom u zadanim okvirima itd..
Ček, tim jMeter-om simulirati DDOS na sql server? I on ti izbaci koliko korisnika server trenutno može izdržati?

@Tracer
da, imam info o "sporosti" upita....
nevjerojatno, ali upiti se vrte u desecima sekundi tako da tvoja izjava o milisekundama za za njih može predstavljati optimizaciju od možda dva reda veličine.
uglavnom, uzeli su, navodno, jednog ozbiljnog DBA stručnjaka koji im sada radi na optimizaciji baze

@Tracer
da, imam info o "sporosti" upita....
nevjerojatno, ali upiti se vrte u desecima sekundi tako da tvoja izjava o milisekundama za za njih može predstavljati optimizaciju od možda dva reda veličine.
uglavnom, uzeli su, navodno, jednog ozbiljnog DBA stručnjaka koji im sada radi na optimizaciji baze
Ako je to istina onda je to već situacija za dijeljenje otkaza. Osobno ne bih prihvatio niti jedno rješenje koje se ne izvršava u rangu timestampa.

Sad tek idu optimizirati bazu? I to će im napraviti "jedan ozbiljni DBA stručnjak"?
Predviđam jedan veliki FAIL. I to sa smiješkom.

Stvarno neznam koji je problem izvlacenje podataka iz remote baze, obrada na klijentu, push to PDF i printanje na klijentskom racunalu. Mora da to nije lako.
Krivac je Microsoft VS, njihovi wizardi i template-i valjda.
nop, krivi su loše napisani upiti!
potpuno neoptimizirana baza, "spori" upiti.... to je ono što ubija eMaticu
Odakle tebi takve informacije? Imaš uvid u dokumentaciju ili tek toliko pokušavaš provaliti nešto pa možda i prođe? Je li ti uopće znaš koliko brzo se izvršavaju upiti, a pogotovo ako se "vrte" na serveru?
K.Ing je ozbiljan što se tiče sposobnosti potpisivanja ugovora, ali kad nešto dobiješ na pladnju, a za to se nisi trebao truditi onda tome tako pristupaš. Ovdje mi se čini da su se našla 2 genijalca, odredili okvire i tehnološke premise, uzeli hrpu kodera i peglaj. Nije bilo nikakve pametne organizacije, project managementa ni kontrole kvalitete.
Ne podcjenjujem ja studente, samo je stvar da (opet se nadovezujem na prethodno napisano) netko treba to voditi, a za to treba imati iskustva. Što se tiče studenata, svi smo u toj dobi bili nadobudni i nedokazani, sve smo htjeli sami napraviti. Od hrpe studenata, vjerojatnost da sposobni studenti dobiju posao na takvom projektu je gotovo 0, opet će dobiti posao "netjak" od Žužija ili barba Luke
Popiti 5 milja kuna (mislim da se radilo o toj cifri) i onda napraviti poluproizvod, koji uopće nije prošao nikakve stress testove je katastrofa... Pa valjda su znali da rade aplikaciju za više od 200000 korisnika (učenici i učitelji), morali su provesti neki stress test. Pa nisu valjda mislili da će učitelji unositi ocijene tijekom godine, bilo je svima jasno da će svi navaliti na sustav zadnji dan škole i onda unositi podatke. Nikome se neda duže ostati na poslu... Mislim da bi to studenti bilo kojeg informatičkog/računarskog fakulteta bolje napravili, jer sam vidio projekte koji su radili bolje, sa više korisnika (upita u minuti na sustav), a napravili su ih studenti...
Uglavnom se slažem s tobom Tracer samo moraš razumjet da je situacija kod nas došla do te mjere da ljudi jednostavno burno reagiraju na sve što ima imalo poveznica na namješanje poslova isl. što je sve u svem i razumljivo s obzirom na situaciju koja je trnutno u državi. Recimo da se je isto desilo u nekim "normalnim " okolnostima vjerujem da ne bi izazvalo ovoliki interes javnosti. Naravno da vezano uz ovo se javlja dosta šuma tako da pravu informaciju tešto možeš profiltrirati od istih.

Ček, tim jMeter-om simulirati DDOS na sql server? I on ti izbaci koliko korisnika server trenutno može izdržati?
Pa nešto slično. Ja sam ga koristio samo za web aplikacije (čitao sam negdje da se mogu i web servisi i još razni sustavi napadati, ali nisam probao), ne napadaš direketno db koji se nalazi ispod, nego napadaš web aplikaciju (preko http(s) requestova). Znači jMeter pošalje http request (isto kao i web browser), pa ti možeš nakon toga iz odgovora razabrati (pomoću regex-a) da li je odgovor dobar, da li nije. Naravno imaš i razne poglede rezultata (pa vidiš vrijeme odgovora na request, količinu podatka koji se prenose, itd). Naravno možeš simulirati da više korisnika napada sustav istovremeno (digne se više thread-ova), ali sve ovisi o memoriji računala i veličini scenarija, pa smo mi morali upregnuti nekoliko računala da možemo testirati za 1500 korisnika... Scenarij jMetera naravno složiš tako da izgleda kao da korisnik normalno radi u sustavu (login, odabir npr neke stavke na meni-u, unos nekih podataka, njihovo spremanje itd).
Mi smo imali da nam aplikacija prilikom svog rada (debug način rada) ispisuje u log-u koliko je bilo vrijeme "njezine" obrade podataka, koliko je čekala na podatke iz DB-a itd,na web serveru (websphere) smo pratili db-poolove, thread poolove itd., pa smo lagano mogli odrediti gdje je bilo usko grlo. Cijeli taj proces je trajao par mjeseci....

Ma ljudi žele krv i to je to

Uglavnom se slažem s tobom Tracer samo moraš razumjet da je situacija kod nas došla do te mjere da ljudi jednostavno burno reagiraju na sve što ima imalo poveznica na namješanje poslova isl. što je sve u svem i razumljivo s obzirom na situaciju koja je trnutno u državi. Recimo da se je isto desilo u nekim "normalnim " okolnostima vjerujem da ne bi izazvalo ovoliki interes javnosti. Naravno da vezano uz ovo se javlja dosta šuma tako da pravu informaciju tešto možeš profiltrirati od istih.
Ma mogli su si oni namjestiti što god su htjeli, to me ne muči, jer znam da to tak ide u lijepoj našoj, ali muči me da su popili 5 milja kuna za aplikaciju koja doslovno ne radi dobro (ne bunim se ja, bune se korisnici), a razvoj je trajo par godina (tak sam bar čuo), pa mogli su još potrošiti par mjeseci na testiranje intenzivnog rada (i to u najgorim mogućim uvijetima, je uvijek se treba pripremiti za najgore, a ne najbolje uvjete rada) i vidjeti gdje šteka...

Pa nešto slično. Ja sam ga koristio samo za web aplikacije (čitao sam negdje da se mogu i web servisi i još razni sustavi napadati, ali nisam probao), ne napadaš direketno db koji se nalazi ispod, nego napadaš web aplikaciju (preko http(s) requestova). Znači jMeter pošalje http request (isto kao i web browser), pa ti možeš nakon toga iz odgovora razabrati (pomoću regex-a) da li je odgovor dobar, da li nije. Naravno imaš i razne poglede rezultata (pa vidiš vrijeme odgovora na request, količinu podatka koji se prenose, itd). Naravno možeš simulirati da više korisnika napada sustav istovremeno (digne se više thread-ova), ali sve ovisi o memoriji računala i veličini scenarija, pa smo mi morali upregnuti nekoliko računala da možemo testirati za 1500 korisnika... Scenarij jMetera naravno složiš tako da izgleda kao da korisnik normalno radi u sustavu (login, odabir npr neke stavke na meni-u, unos nekih podataka, njihovo spremanje itd).
Mi smo imali da nam aplikacija prilikom svog rada (debug način rada) ispisuje u log-u koliko je bilo vrijeme "njezine" obrade podataka, koliko je čekala na podatke iz DB-a itd,na web serveru (websphere) smo pratili db-poolove, thread poolove itd., pa smo lagano mogli odrediti gdje je bilo usko grlo. Cijeli taj proces je trajao par mjeseci....
Aha.. jer meni bi trebalo nešto za desktop db klijent aplikacije koje se spajaju na baze tipa sql server i sl.. Trenutno lokalno testiram konekcije i upite izvršavajući ih kroz paralelne threadove, no opet, nisu mi to previše realni rezultati jer odziv može varirati s jednog računala do drugog a ovako su upiti svi na istom računalu.

Ma ljudi žele krv i to je to
E točno to mi je jedan dan dobar prijatelj rekao, definotivno i ja mislim da ova fraza opisuje općenito stanje u društvu.

Aha.. jer meni bi trebalo nešto za desktop db klijent aplikacije koje se spajaju na baze tipa sql server i sl.. Trenutno lokalno testiram konekcije i upite izvršavajući ih kroz paralelne threadove, no opet, nisu mi to previše realni rezultati jer odziv može varirati s jednog računala do drugog a ovako su upiti svi na istom računalu.
Sad nisam se igrao tolko puno, ali znam da postoji mogućnost TCP testiranja, a kolko ja znam, većina db servera komunicira pomoću TCP-a, pa možda bi se dalo nešto napraviti....
Dovoljno je pogledat koliko svaka promjena taba, ili bilo kakvo ucitavanje druge stranice proguta prometa (500kB - 1MB) pa nije ni cudo da sve toliko sporo radi, osobito kad svi pocmu sredjivat podatke. Samih podataka koji se prikazu nema ni za 5kB, a kamoli sto vise. O samoj funkcionalnosti stranice, nekim nelogicnostima, glupostima koje su napravljene... bolje i ne govorit jer bi se moga napisat roman... a o izjavi da svi jedva cekaju ic na more, covika triba ispleskat, jer ocito nikad sa skolom nije ima veze, jer da je, zna bi da postoje neki zakonski rokovi u kojima i prije kojih se ne moze i ne smije unositi i zakljucivati podatke, ali sto i ocekivati kad u drzavi rijetko koji ministar ima tri ciste o svom ministarstvu i o problematici u njemu, bitno da ide placa, da se ubire mito di islo da islo...