E-matica

Pa o tome ja cijelo vrijeme i trubim. Da se na klijentu generiralo tisuce print pdf-ova ili cega vec, nebi se osjetilo jer server samo posluzuje podatke. U tom slucaju isti sustav bi radio na znatno slabijem hardveru te bi podnio mnogo veci load.
Sad bio to Silverlight ili nekakava Win aplikacija skroz nebitno... Klijent to nebi ni osjetio.
Sori, nisam čitao cijelu temu :-)
Nisam za Win aplikaciju jer to zahtjeva nekakvu instalaciju, ne mogu ljudi raditi s bilo kojeg računala i slično. Baš zato je SL genijalan.
Svako rijesenje je bolje od ovog sto su oni napravili :)

Pa o tome ja cijelo vrijeme i trubim. Da se na klijentu generiralo tisuce print pdf-ova ili cega vec, nebi se osjetilo jer server samo posluzuje podatke. U tom slucaju isti sustav bi radio na znatno slabijem hardveru te bi podnio mnogo veci load.
Sad bio to Silverlight ili nekakava Win aplikacija skroz nebitno... Klijent to nebi ni osjetio.
Nisam za Win aplikaciju jer to zahtjeva nekakvu instalaciju, ne mogu ljudi raditi s bilo kojeg računala i slično. Baš zato je SL genijalan.
Osobno, i ja smatram da je to generalno gledano loše rješenje za takvu vrstu aplikacije, ALI čak da su i išli na npr. PORTABLE Win klijentsku aplikaciju ne bi bilo nikakvih problema - u školama su ionako na 99,97% računala stavljeni MS-evi OS-ovi. Ne ulazeći u raspravu zašto je to tako, mislim da se svi možemo složiti da im se cijeli sustav mogao sastojati od 1 download linka za klijentsku aplikaciju i baze (s dobro složenim LB-om) na serverskoj strani, zar ne?
ALI sve ovo se MOŽE rješiti i samo na serverskoj strani. Ne mogu me uvjeravati da je to nemoguće jer sam i sam slagao puno složenije sustave od toga. Pobogu...
Uglavnom, ja bi rekao da je stvar u sljedećem: loše planiranje baze + loše napisana aplikacija + loša konfiguracija serverske strane + faktorX = katastrofa.

Nedavno sam na PP imao raspravu o tome s nekim, ali svakako, ima u Kingu sposobnih ljudi, ali što su sve zapošljavali u nekim trenucima, nije ni čudo kakva je eMatica.
Neobično je što umjesto rušenja, nije pokrenula eksploziju Krškog.
Svakako, SL je odlično rješenje za sučelje, ali problem nije u sučelju, nego lošem backendu, firmi, a tko zna kako dobivaju poslove i to je to.
Većina projekata za Imagine Cup radi bolje i kompleksnija je, a kamoli ne ozbiljan softver.

Mi smo na jednom natječaju zbog njih (i njihovih) nešto ispušili pa sam rekao gazdi "Pa daj se čovječe žali, nećemo valjda to pustiti tek tako???". Na to mi je samo rekao "Jel bi ti htio da ti polome koljena na nekom parkingu? Ja ne bih!". Da, tako dobiju poslove...

Mi smo na jednom natječaju zbog njih (i njihovih) nešto ispušili pa sam rekao gazdi "Pa daj se čovječe žali, nećemo valjda to pustiti tek tako???". Na to mi je samo rekao "Jel bi ti htio da ti polome koljena na nekom parkingu? Ja ne bih!". Da, tako dobiju poslove...
Ma taj natjecaj je proforma. Slicno se jednom mom frendu dogodilo. Dali su 3x jeftiniju ponudu za isti posao, ali su popusili. Pokusali su saznati zasto nisu dobili natjecaj s obzirom da su znali njihovu ponudu al odgovora nisu dobili tako da... Uzalud vam trud sviraci...

Pa, dok god su javni natječaji samo "javni" i potpuno netransparentni, tako će i biti.