Phenom X6 1055T vs Core i5 2400

Da, koriste. Logično bi i bilo da ih koriste. Ne logično i vrlo glupo bi bilo da je prva i druga jezgra opterećena 100%, a ostale 4 0%. Logično bi bilo da je svaka od tih jezgara opterećena po 30-ak % i tako se razdjeli posao i svaka ima nešto za raditi.
To ti se zove multi threading.
Hmm, a dobro. Navedi mi par tih igara koje su ti koristile 6 jezgri..

Skoro svaka novija. Evo, jedino STALKER mi nije dobro radio. Metro, ARMA 2, Crysis 2 nisam ni gledao jer sam ga kratko igrao i bio je ne zahtjevan (Demo MP).
Ali evo baš sam jučer kupio Dawn of War II, koji je na glasu kao zahtjevna strategija pa ću vidjeti kako tamo opterećuje CPU. Uglavnom usage nikada nije bio velik. Da ti pravo kažem ne zamaram se sa 1-2 FPS razlike, pa mi je i sve na stock-u, a i ljeto je pa temperature nisu baš najbolje pogotovo uz GTX 470 s kojom sam dosta nezadovoljan glede temperatura ljeti. Trebam što prije mjenjati za neku GTX 560 Ti koja je hladnija a tu negdje ili čak mrvicu jača po perfomansama.

Da, koriste. Logično bi i bilo da ih koriste. Ne logično i vrlo glupo bi bilo da je prva i druga jezgra opterećena 100%, a ostale 4 0%.
To je ustvari posve logično ako igra koristi samo dvije jezgre. Pa i dok kopaš po desktopu i nebitnim fajlovima task manager pokazuje da su sve jezgre u upotrebi moj Rankec.

Po meni je šteta uzet i5 2400 pored amd-a. Razlog tome je sto se taj procesor nemože clockat a amd ide do 4ghz s boljim hlađenjem. Najisplativije bi ti bilo dati još 200kn i uzeti i5 2500k pa si miran.

Da, koriste. Logično bi i bilo da ih koriste. Ne logično i vrlo glupo bi bilo da je prva i druga jezgra opterećena 100%, a ostale 4 0%.
To je ustvari posve logično ako igra koristi samo dvije jezgre. Pa i dok kopaš po desktopu i nebitnim fajlovima task manager pokazuje da su sve jezgre u upotrebi moj Rankec.
Stvarno mi je upitna inteligencija tvoja nakon ovog posta. Za Penryna već znam odavno.:)

Po meni je šteta uzet i5 2400 pored amd-a. Razlog tome je sto se taj procesor nemože clockat a amd ide do 4ghz s boljim hlađenjem. Najisplativije bi ti bilo dati još 200kn i uzeti i5 2500k pa si miran.
U krivu si, ima djelomično otključanb množitelj do 38x, dakle lakoćom postiže 3.8GHz.

Stvarno mi je upitna inteligencija tvoja nakon ovog posta. Za Penryna već znam odavno.:)
Hvala puno, sad obrazloži.

U krivu si, ima djelomično otključanb množitelj do 38x, dakle lakoćom postiže 3.8GHz.
Tih 3.8GHz će uhvatit samo kad je opterećena 1 jezgra.
3.7GHz - 2 jezgre. 3.6GHz - 3 jezgre.
Uz max opterećenje može ja mislim do 3.5GHz ići, podizanjem turbo množitelja.

Govori ti što hoćeš, ali samo mi dokaži da sam u krivu, glup ili nešto treće..
Ali pazi, nikakva teorija, trebam dokaze iz stvarnosti.

Prvi pokazatelj inteligencije je mašta, kako je Einstein rekao.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Procesor
http://hr.wikipedia.org/wiki/Paralelna_obrada
Nevalja ići raspravljati o nečemu čemu neznaš, a pogotovo kada ideš u jako duboku srž tog problema.

Ma moš ti klokat taj i5 2400, ali ne puno vec je spomenuto prije kolko tocno okvirno no nebitno sad treba pričekat kak sam vec rekel 9 mjesec nema žurbe. Onda ce bit jako zanimljivo vidit, odnos K15 Bager arhitekture X4 FX modela protiv ovog Intel i5 2400 X4 modela kaj drugo jer ce bit direktna konkurencija sigurno.

Tih 3.8GHz će uhvatit samo kad je opterećena 1 jezgra.
3.7GHz - 2 jezgre. 3.6GHz - 3 jezgre.
Uz max opterećenje može ja mislim do 3.5GHz ići, podizanjem turbo množitelja.
Ne mislim na turbo množitelj. To je sve točno što si rekao međutim non "K" SB-ovi imaju samo djelomično otključan množitelj pa se sve 4 jezgre mogu OCati na 3.8 uz samo podizanje istoga te još nešto malo uz podizanje BCLK-a za nekoliko MHz.
http://images.bit-tech.net/content_images/2011/01/intel-sandy-bridge-review/locked.jpg

Ne mislim na turbo množitelj. To je sve točno što si rekao međutim non "K" SB-ovi imaju samo djelomično otključan množitelj pa se sve 4 jezgre mogu OCati na 3.8 uz samo podizanje istoga te još nešto malo uz podizanje BCLK-a za nekoliko MHz.
http://images.bit-tech.net/content_images/2011/01/intel-sandy-bridge-review/locked.jpg
To je to što govorim.
Tu na slici je pokazan i5-2500. Tvornički 3.3GHz, kad je uključen turbo onda je stanje ovakvo:
opterećenje:
1 jezgra - 3.7GHz
2 jezgre - 3.6GHz
3 jezgre - 3.5GHz
4 jezgre - 3.4GHz
E sad, maksimalni množitelj od turbo-a se može podignuti za 4.
I kad ga digneš najviše što može onda izgleda ovako:
opterećenje:
1 jezgra - 4.1Ghz
2 jezgre - 4.0GHz
3 jezgre - 3.9GHz
4 jezgre - 3.8GHz
U mene je i7-2600, ista stvar.
A BCLK, ne isplati ga se uopće dirati. Tvornički 100Mhz, preko 105MHz već zadaje nestabilnosti na nekim pločama.

Nevalja ići raspravljati o nečemu čemu neznaš, a pogotovo kada ideš u jako duboku srž tog problema.
Obrazloži svojim riječima što si mislio reći jer ovo nema veze s temom.
Da, to je to.

Ah, copy-paste link sa wikipedie. Znaš li nešto bolje/više od toga?
Što bi rekao kad bih ti u praksi dokazao da si u krivu što se tiče igara i korištenja 6 jezgri u njima?

Kad se već ideš upuštati s menom, onda znaš s kime se upuštatš. Nemam ni 0.01% živaca ponavljati po 100 put nešto što sam rekao. Zamolio bih te da me i ti i ATigamer stavite na ignore listu. Hvala unaprjed.
I na ta dva linka se da naučiti sve o tome. A bez teorije nema prakse.

Kad se već ideš upuštati s menom, onda znaš s kime se upuštatš. Nemam ni 0.01% živaca ponavljati po 100 put nešto što sam rekao. Zamolio bih te da me i ti i ATigamer stavite na ignore listu. Hvala unaprjed.
Pa, do sad si mi samo davao linkove nečijeg tuđeg (sa)znanja.
Molim te, budi dobar pa mi ponovi po 101 put, za mene. Ili copy-pasteaj zadnjih 100 ponavljanja.
Ignor lista? HAH! Zašto ovo sve uzimaš tako osobno? Pa samo lijepo raspravljamo..

daj nemoj zajebavat. Tražio sam argumentaciju, ne linkove na wikipediu na definiciju procesora, nemam pojma šta uopće hoćeš dokazati time. Amdahlov zakon nema veze s temom (nadam se da znaš na šta se on odnosi). Rasprava se odnosi na paralalelizaciju igara da se izvode raznomjerno na svih 6 jezgara. Vidiš Rankec, Penryn i ja se ne slažemo da su igre paralelizirane na taj način i tražimo dokaz, link bilo šta što pobija naše tvrdnje. Hvala!

Zato jer vjerujem više nekim ljudima nego drugim. Npr. Gene Amdahl, Albert Einstein, nego nekim srednjoškolcima ili nedaj bože ispod toga (Tom's Hardware).
Mislim da je ljepo učiti od tih ljudi što su dokazali.
Nažalost po 101. put nemam namjeru pisati. Mogu ti dat savjet: Neku knjigu iz logike, i malo ponoviti osnove matematike i kako ona rješava neke probleme. Zatim uzeti riječnik hrvatskoj jezika i proučiti tumačenje nekih riječi, i to je to.

Weky se razbahatio
Pazi da nedobiješ žuti, to bi ti škodilo zvjezdicama...
_________________________________________________________________________________________________________________________
Nego tak svejedno kojeg uzmeš, ja nevolim imat procesor koji se neda clockat. Turbo nevolim već mislim da je shranje.
X6 1055T troši više to je sigurno, a pogotovo kada se clocka, on sam može povuć preko 200W iz utičnice možda bih jedino zbog toga uzeo core i5 2400.
Samo moje mišljenje koje naginje više ka x6 Phenomu II i po mogućnosti rastegni se do x6 1075/1090T život bi ti bio lakši :-)
Šteta što je tu još problem matične, 4 faze na matičnoj u kombinaciji x6 procesorom ne hvala.

Weky se razbahatio
Lako za to. On nema argumente, tako da mi je ova rasprava počela predstavljat napor samo takvi.
Mogao je izać u susret i objasnit što točno želi reći..
Al dobro. 100 ljudi, 100 ćudi.

E sad kad si rekao problem matična s 4 faze a phenom 6, ja ne kontam AMD i nikad nisam ni pokusavao skontat, na njegove ploče pašu skoro svi socketi samo hoće li ih podrzat potpuno i to me sve zunjuje.
Hoćes reći da mi ne bih radilo sve 6 jezgra?
A Intel imam već 15 godina i znam sta je sta, a vamo vise ljudi je za AMD:)

E sad kad si rekao problem matična s 4 faze a phenom 6, ja ne kontam AMD i nikad nisam ni pokusavao skontat, na njegove ploče pašu skoro svi socketi samo hoće li ih podrzat potpuno i to me sve zunjuje.
A Intel imam već 15 godina i znam sta je sta, a vamo vise ljudi je za AMD:)
Matična s 4 faze za CPU nije dobra (dovoljna) za veće OC-anje Phenoma II x6. Za veće OC-anje Phenoma II x4 je dovoljna. Za žešći OC Thubana poželjna (preporučljiva) je matična s 8 faza za CPU.
Naravno da bi radilo svih 6 jezgara, LoL. Stvar je u OC-anju proca.

Zato jer vjerujem više nekim ljudima nego drugim. Npr. Gene Amdahl, Albert Einstein, nego nekim srednjoškolcima ili nedaj bože ispod toga (Tom's Hardware).
Mislim da je ljepo učiti od tih ljudi što su dokazali.
Nažalost po 101. put nemam namjeru pisati. Mogu ti dat savjet: Neku knjigu iz logike, i malo ponoviti osnove matematike i kako ona rješava neke probleme. Zatim uzeti riječnik hrvatskoj jezika i proučiti tumačenje nekih riječi, i to je to.
gle ,svega par igara (pod tih par mislim doslovno 2ili3) i većinom profesionalni programi iskorištavaju svih 6 jezgi jednog proca.
imam 2 monitora i na jednom su mi gadgeti za cpu (zmeđu ostaloga)
+lcd na g15 u kompi sa Aidom za temperature i zauzeće proca i grafe.
i iskreno ,do sada nisam naletio na ijednu igru koja uzima svih 6 jezgri,a kamo li svih 6 na 100%.
recimo
Metro2033 na full postavkama zauzima cca 40% =2-3 jezgre
Crysis2 -mislim do 50%max
najfriškiji cod i bf isto oko 40 do 50%
grafu redovito zakucaju na 99%
i nikada ne iskorištavaju svaku jezgru do kraja,nego se load dijeli po svim jezgrama...
stoga,mani se toga kaj pročitaš u task manageru , igre ti ne papaju svih 6 jezgri...
ljen sam napraviti ss-ove ,ali nemam ni potrebu .
da imaš prave programe za pračenje hardvera ,sam bi se uvjerio...
a ti slobodno budi uvjeren drugačije...

Da zbog zgog otključanog množitelja sam odabrao P67

Kupi AM3+ ploču i tog PII X6 , lagana nadogradnja za 1god...:) ili PII X4 955BE

X6 CPU TDP 95W radit će uredno sa turbom i na 3+1 faznoj ploči kao što je N68C-S UCC bez muke,
i sličnim pločama.
Ako 4+1 faza nije za OC, onda ovo nije OC:
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=773925
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1780734
Obje ploče su 4+1 fazne, pa šta?
Kad netko kaže "ploča ima 16+4 faze pa je dobra za OC i neće se ispušiti", laže.
Jer OC je ionako tjeranje maka na konac. Čim se spomene OC, mogućnosti za "nešto ispušiti" su realnost,
a ne nešto što se može izbjeći.
Evo uzmi za primjer procesor, ploču, ram koji rade cijeli vjek na tvorničkim postavkama.
Vrlo je vjerovatno da će nadživjeti isti setup koji je OC-an, ali postoje iznimke jer nekad neka komponenta otkaže prije druge.
Recimo to ovako, niti ASUS niti MSI niti ASRock ne izrađuju kondezatore, VRM-ove, a ni chipsete.
Dakle nije ni jedan od tih proizvođača kriv za kvar tih dijelova. A to je ono što krepava OC-om.
Možemo reći "Rubiconn nije napravio sve kondezatore jednake kvalitete", ali ljudi moji, oni naprave milijarde kondezatora godišnje,
mislite da svaki od njih ide u provjeru?
Isto vrijedi i za AMD/Intel chipsete. Da se svaki detaljno testira, naplaćivali bi ih masnije nego sada. Jednostavno je preveliki
gubitak za testiranje svake individualne komponente.
Ako se desila pogreška u proizvodnom procesu, spišit će se. Ako se koristi racionalno, manje su mogućnost da se spuši.
PS - Također uzmite u obzir uvjete rada, temperaturu, vlagu, te napajanje (MS vs Enermax, naponi nisu isti), te svakako višu silu,
munje i gromovi, pad napona dalekovodne mreže itd. Al to je sasvim druga priča.
___________________________________________________________________________________________________________
EDIT - OT: i5 vs X6? X6
Zbog budućnosti te jeftinijih ploča.
Te svakako AM3+ ploča. Laka nadogradnja na BD-a nakon godinu-dvije.
1155 nadogradnja za godinu-dvije rekla kazala, Intel to prečesto mijenja...

Ljudi zaboravio sam napomenuti da za kupnju ove tri komponente sam izdvojio 500 KM ili 250€ ne znam koliko je u kunama, i ne zelim vise nabacivati lovu nego u toj cjeni, pa ako vam pomaže išta odluka.
Ja sam u Velikoj KLaduši na granici tako da mi je Zagreb i Kaarlovac blizu ako bi se odlućio za kupovinu u HR pošto živim u BiH.

daj nemoj zajebavat. Tražio sam argumentaciju, ne linkove na wikipediu na definiciju procesora, nemam pojma šta uopće hoćeš dokazati time. Amdahlov zakon nema veze s temom (nadam se da znaš na šta se on odnosi). Rasprava se odnosi na paralalelizaciju igara da se izvode raznomjerno na svih 6 jezgara. Vidiš Rankec, Penryn i ja se ne slažemo da su igre paralelizirane na taj način i tražimo dokaz, link bilo šta što pobija naše tvrdnje. Hvala!
Ne znam zašto se svađaš kad si u krivu. Task Manager prilično precizno pokazuje zauzeće procesora. Ovisno o threadovima, procesorske jezgre mogu biti opterećene skroz, ili jedna bude ful, druga do pola... a onda se threadovi prebace, pa druga bude full, a prva do pola... rijetko kada sve jezgre budu ravnomjerno opterećene, no može se dogoditi, zašto ne? x264 je predivan primjer toga.
Igre ne opterećuju procesor 100% cijelo vrijeme, to je, nadam se, jasno.
Da, koriste. Logično bi i bilo da ih koriste. Ne logično i vrlo glupo bi bilo da je prva i druga jezgra opterećena 100%, a ostale 4 0%. Logično bi bilo da je svaka od tih jezgara opterećena po 30-ak % i tako se razdjeli posao i svaka ima nešto za raditi.
To ti se zove multi threading.