Koji CPU cooler kupiti?

Asrock izbjegavaj za am3+ socket jer su zeznuli tu seriju. Po meni u obzir i uzmi arctic liquid 240 koji ti je oko 680kn.
Ako ipak želiš zračno, noctua nh d14 jer nije neka velika razlika u performansama, a u cijeni je.
Ne da su zenili, nego su smece. Amen.
Imam vodu od kako je Corsair izbacio prvi H50 pa bi sada uzeo nakon x godina zracno.
Znaci, D14 bi bio ok te ne moram kemijati s top down hladnjakom kao s ASRock-om?
Umjesto da toliko ne kemijaš s tim FXom, hlađenjem i kupovinom nove ploče i hladnjaka mogao si prodat cpu+mb malo nadoplatit i uzet neki i5+bilokoju ploču, rješeno.
Ostajem na AMD-u. Nemam volje jos prodavati i CPU te cekati prodaju MBO, ovako kupujem novu MBO i hladnjak...nista vise.
Ekipa, samo trazim savjet koji hladnjak bi bio ok te u drugoj temi koja 990 MBO je ok, ne o ulaganju i investicijama. Hvala vam na svemu, uistinu, ali svatko ma neke svoje razloge zasto radi "to i to" pa tako i ja.
Hvala bik, ali samo trazim savjet oko hladnjaka i u drugoj temi oko MBO, nista vise od toga i nista vezano uz Intel (odlican je, sve 5, ali imam sada AMD i ostajem na top CPU kao i na chipsetu te dalje o tome ne trebamo).
Pustimo sada kombinacije, Intel i sl.....samo koji CPU hladnjak bi bio najbolji za 8320 te u drugoj temi koja 990FX/X MBO bi bila najbollja opcija.
TNX!
P.S.
Ne zelim zvucati grubo, bahato i sl...nikako...samo mi je dosta ove MBO pa uzimam drugu AMD MBO i idem dalje bez kemijanja.

Ma kakvi grubo/bahato nemoj se ti uvrijediti ali moje mišljenje je kupovat u sadašnje vijeme novu nabrijanu amd am3+ maticnu i high end hladnjak da bi hladio cpu koji (ne)vrijedi 800kn nije pametno ni logično.
To pišem ako netko neupučen bude čitao pa poželi napravit isto u skoroj budučnosti, ti si očito čvrsto odlučio pa samo naprijed.. da ne kažeš da offtopičarim uzmi D14

Ma kakvi grubo/bahato nemoj se ti uvrijediti ali moje mišljenje je kupovat u sadašnje vijeme novu nabrijanu amd am3+ maticnu i high end hladnjak da bi hladio cpu koji (ne)vrijedi 800kn nije pametno ni logično.
To pišem ako netko neupučen bude čitao pa poželi napravit isto u skoroj budučnosti, ti si očito čvrsto odlučio pa samo naprijed.. da ne kažeš da offtopičarim uzmi D14
Ma kada dode Zen lako to zamijenim, ali znas kako je kada te hardveraj izbaci iz takta...a sada me izbacio iz kolosjeka. :) Imam 34 godine i nisam imao problema s hardverajem kao sada, uzas....a prosao sam doba od Amiga, Ataria, Orlova (OMG, Orlovi) do ovih kompova danas koji znaju zadati glavobolje. Glavno da se razumijemo... ;) Sve 5! :)
Znas li ima li D14 drugacije ventove od D15 te vrijedi li D15 vise novca? Uzeo bi ga ako ima druge tj. bolje i tise ventove od D14. RAM mi je ionako low profile pa mi ne smeta D14 ni u opciji kada popunim sve utore za RAM.
Zadnji zracni hladnjak mi je bio TRUE Black Rev C, nakon njega sam uzeo vodu i od onda sam bio samo na vodi pa uopce nisam pratio zracne hladnjake i nemam pojma kakva je situacija kod njih.

Znas li ima li D14 drugacije ventove od D15 te vrijedi li D15 vise novca? Uzeo bi ga ako ima druge tj. bolje i tise ventove od D14. RAM mi je ionako low profile pa mi ne smeta D14 ni u opciji kada popunim sve utore za RAM.
Da, D15 ima dva komada 140mm NF-A15 PWM ventova koji idu do 1500 rpm, a D14 ima jedan 120mm NF-P12 i jedan 140 mm NF-P14 vent.

Da, zbog svega narucujem D15. Bolji CFM, dva 140 mm venta, bolja kompatiblinost oko RAM-a,a i noviji hladnjak (makar ovo zadnje je iskreno glupost, ali ajde).
Hvala svima!
Postam slike kada nadem ok plocu i sve slozim!

Hah, mislio sam da je povezano, to jest, da opterecuje i procesor. Nije neka zahtjevna igra, al 45-48 mi bude i dog igram F1 2013.
Što se tiče Prime-a, jednom sam ga pokrenuo i zablokirao mi je kompjutor. Jel to dio procesa, il?
Ako ti je Prime zablokira komp to znači da ti komp ne valja ili si ga previše kloknuo ili je neka komponenta neispravna pa se ruši pod opterečenjem.
Eh sad, tražio sam upute na internetu i pokušavao sam se snać u programu al mi ništa posebno nije jasno. Pokrenuo sam test, došlo je 6 zelenih kvačica u programu (pretpostavljam za svaku jezgru?) i smrznuo se kompjutor na minutu-dvije totalno. A sad, procesor je star par dana, kompjutor inače radi zadovoljavajuće... Procesor nije opće overclockan. Ima još neki sličan program, ili?

Za stabilnost ispitivat volim još OCCT.
Goni taj komp na garanciju ako je star par dana valjda ju ima i reci im da smrzava.

Kupio novi procesor athlon x4 860k i stavio ga na mbo asrock fm2a78m hd (bios p2.50) ali neki cooler titan zx jer mi se ovaj stock cini jako los. Upalio komp i mjerio temperature u Overdrivu i HWmonitoru koje su bile oko 50-55 C. Nakon nekog vremena rada bez pokretanja nekog programa ova dva programa su pokazivala drugacije temperature. Ovaj cooler sam koristio kod starog proca koji je u istom stanju imo trmperature ispod 50. Moze li mi tko reci zasto su po meni takve temperature i sto moze biti problem? Slika je malo losa jer sam slikao sliku s monitora.

Da li si stavio termalnu pastu ?

Naravno da sam stavio pastu neku spire ali tu sam imo i na starom procu koji doduse je dual core a ovaj quad ali temperature na njemu nisu bile talve visoke.

Malo glupo pitanje ću ti postavit pa nemoj mislit da te zezam jer i meni se dogodilo.
Da li je spojen ventilator odnosno da li vrti?
Probaj još jednom skinut hladnjak i nanovo sve montirat jer možda nije dobro sjelo a ne bi bilo loše da probaš stavit stock hladnjak da vidimo kakvo je stanje s njim.
To Spire čudo je toliko loše da ju ni ne smatram termalnom pastom. Moja preporuka ti je MX-2 ili 4.

Prvo sam probo sa stock koji je doso uz proc ali iste temperature mi pokazuje. Kad npr pokrenem fifu odem pogledat u overdrivu i tamo mi pokaze temperature manje od 55 C. Ventilator se vrti i jos imam tri u kucistu.

Možda bi ti ti triba bolji hladnjak, nešto kao CM hyper 212 ili LC-cc-120.
Možeš li uslikat taj tvoj Titan jer ja neznam koji je to i vridi li šta

Ovako na izgled ne vidim zašto bi to bilo bolje od stok hladnjaka. Moj savjet ti je da uzmeš LC-cc-120 ako može stat u kućište ili ako ne uzmi LC-cc-95.

Gdje si nabaio taj titan hladnjak, ja se sjećam da su ti dolazili sa starim procesorima, jednog sam dobio s pentiumom p4

Imo sam ga u starom kompu s nekih amdovim procom nisam znao kakav je ali dosada je bio dobar.

Nevalja ti to ništa uzmi jedan onih šta sam ti predložio, bolje onaj veći ako može stat u kućište. LC-cc-120

Da li si stavio termalnu pastu ?
Termalna pasta može bit problem, ali u ovom slučaju to je vezano samo za točno/pravilno očitanje temperature na AMD procesorima.Kaj se tiče Athlon X4 860K, njegova maksimalna radna temperatura je 72 stupnja.Točno mjerenje CPU temperatura nije baš precizno na dlaku, pod uvjetom da su ispravni CPU/matična senzori, to je obično tu negdje u granici 2-3 stupnja gore dole.
http://www.cpu-world.com/CPUs/Bulldozer/AMD-Athlon%20II%20X4%20860K.html
Iako je forumaš okačio lošu fotku, Hardware Monitor kod njega za CPU prikazuje 35 stupnjeva kolko ja vidim.Njegov AMD Overdrive očitava 56 stupnjeva, ali to zapravo uopče ne mjeri ili pokazuje trenutnu temperaturu procesora.Dakle kaj se tiče AMD Overdrive temperatura, tu nema problema ali to ipak zahtjeva dodano objašnjenje.
Ovako to izgleda u praksi, kad su CPU/matična ploča senzori ispravni ovo je pravilan način očitanja AMD CPU temperatura.Opet treba napomenut očitanje nikad nije baš 100% precizno u stupanj, dakle opet može bit u krugu 2-3 stupnja od realnih vrjednosti CPU temperature.
Hardware Monitor ili Aida64 Core temperature
- bez obzira na očitanje(nekad ih ima a nekad ih nema) to treba ignorirati, dakle može biti 15/50/100/150stupnjeva samo ignorirajte.Core mjerenje temperature nije namjenjeno za AMD procesore, to je kao da sa krojačkim metrom za ljude idemo mjerit Nilskog konja.
Hardware Monitor ili Aida64 CPU temperature
- to je ono što treba pratiti, tu se vide okvirno vrlo realne temperature AMD procesora.Preko Hardware Monitor to nekad nije označeno kao CPUTIN, bez obzira kako je označeno na tom djelu jedna od dvije-tri vidljive vrjednosti odnosi se na CPU.
AMD Overdrive CPU Thermal Margin temperature
- navedena vrjednost pokazuje ili označava, kolko je CPU temperatura daleko ili blizu maksimalne kritične temperature za određeni procesor
- što je trenutna CPU temperatura viša=CPU Margin pokazuje niže vrjednosti. Dakle kad se brojevi približavaju 0=zvoni na uzbunu, a pogotovo kad idu u minus procesor je na kritično visokoj CPU temperaturi=računalo ili komp se automatski gasi
- kratko i jasno, ovo nikako nije dobar alat za jednostavno očitanje AMD CPU temperatura
Eto kako to izgleda kod mene, maksimalna preporučena radna temperatura za ovaj procesor je 62 stupnja.CPU/matična ploča senzori su ispravni, pa eto onda nema nikakvih problema.Crveno uokvirene temperature to je ono šta se prati i to je najbitnije. Ova oznaka dole u Windows Tray, to je Aida64/CPU temperatura ikona koja je stalno pokazuje CPU temperaturu.
CPU ljenčari ili večinom odmara
https://drive.google.com/file/d/0BzFrxTwtpH4FRVE1b1JjU1pRN2s/view?usp=sharing
CPU nosi kamenje s jedne hrpe na drugu
https://drive.google.com/file/d/0BzFrxTwtpH4FdTlIeWZ1TTRwX2M/view?usp=sharing

Da kad nista ne radim u overdrivu je temp visok a kad pokrenem neki program ili igru pada. Sto se tice hw i aide pod cputin mi je oko 40 u normalnon radu znaci to gledam. Ma speed fan isto pokazuje oko 40 tek dosegne 50 ako je vece opterecenje. Ispricavam se za lose slike jer je slikano mobitelom ekran

Kako mogu provjeriti da li su senzori ispravni na maticnoj i procesoru?

Ne moraš ništa provjeravat, tvoji senzori su ok Aida64/Hardware Monitor očitavaju realne CPU temperature.Jedina preporuka ide na zamjenu tog starog Titan CPU hladnjaka, pa onda kupišSpire Kepler Rev.2 i eto ti dobrog/jeftinog CPU hladnjaka bez buke.

Ostavi se Spire krama i uzmi pošten hladnjak s 4 toplovodne koji je trenutni best buy http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=LC-cc-120

Vidjet cu kasnije za novi cooler sad sam rjesio procesor pa cu poslije. Hvala za savjetima.

Hvala ti na detaljno objašnjenu. Evo, što se riče procesora, vrtio sam jučer Heaven benchmark sat vremena i temperatura se nije dizala preko 47 stupnjeva, obzirom da sad na ljeto mogu naravno očekivat koji stupanj više, a i ventilatori su radili samo na nekih 40% snage.
Što se tiče vodenih, nekako sam i imao takav osjećaj, rađe se držim sigurnih stvari jer je tih nekoliko slučajeva i više nego dosta da ne razmišljam o vodenom hlađenju, pogotovo ako nije tiho, odnosno tiše od zračnog.
Heaven je GPU benchmark, CPU ti je skoro pa spavao za vrime testa.
Opiči ti njega s Prime95 pa da vidimo ili s OCCT-om.
Imao sam očito problema s ram-om jer ga imam 4gb, a vidim da prime95 i occt uzimaju dosta. Sad pokreće jedan i drugi, napravio sam kratki test, pa ne znam ak mi može netko dat savjet jel ovo dobro izgleda? Nije niš clockano inače, čisto jel ispravno gledam :)

Pozdrav, trebao bi mi radiator i pumpa. Nije problem ako je iz inozemstva samo da uvoze u HR i da je jeftina dostava.
Radijator 2x240mm* i pumpa neka netreba biti najbolja. Za GPU je.
I napomena
Nije za case pod moj pc, nego Coolermaster Silencio 652s
Hvala unaprijed! :)!!
edit: 240mm*

bump :S?
Umjesto da toliko ne kemijaš s tim FXom, hlađenjem i kupovinom nove ploče i hladnjaka mogao si prodat cpu+mb malo nadoplatit i uzet neki i5+bilokoju ploču, rješeno.