Kvaliteta DSL parice?

Pozz, zbog katastrofa parice (4800m do centrale), tehničar mi je ponudio maxnet mini. Karta pokrivenosti mi kaže 4G pokrivenost, skroz mi je rozo po cjeloj ulici.
Spoiler: Ako kog zanima može pogledat za Bartolovec kraj Varaždin i ispraviti me ako nisam u pravu.
AKo netko ima isklustva s tim bio bih zahvalan. Trenutno imam flt 4mbit, koj ise ruši i smanjuje mi brzinu. (do prije par dan je bilo full stabilno na preko 4mbita)
evo ja već mjesec dana koristim maxnet mini i brzina je šarolika....kad je nevrijeme padne do 2mb a sad je 5mb a kad probam stavit vanjsku antenu ide do 7mb....u biti prosjek je oko 4-5mb.....

Ajde malo pitanje za znance koji je nabolji način spajanja parica dali su to reglete ili luster kleme ili pak spajanje na male šarafiče kako je to obično izvdeno u utičnicama u stanovima ?Koliku ulogu igraju spojevi i način na koji se spajaju žice ?Hvala
Spojevi igraju i vecinu uloge u gusenjima jer se na nepropisno odradjenom spoju javlja impendancija koja gusi liniju. Koja je izvedba najbolja? Pojma nemam, ona dobro napravljena.Pretpostavljam ona s najmanje doticaja s zrakom.

Možeš 4mbit ko i ja. Ništa više.

Teško..jako si daleko od centrale..

Teško..jako si daleko od centrale..
Možda nije, možda samo ima jako loše kabele / lošu kućnu instalaciju.

Nije striktno vezano uz kvalitetu DSL parice, no zanima me kako testirati telefonsku liniju? Danas mi je T-Com isključio DSL uslugu u stanu, te sam se prebacio na Iskonov VDSL, kako više ne koristim telefon, ne mogu testirati imam li uopće linije, odnosno signala, s obzirom da su me ujutro oko 9 obavijestili da mi je usluga prebačena, a na mom Zyxelu je DSL ledica i dalje hladna.

Nije striktno vezano uz kvalitetu DSL parice, no zanima me kako testirati telefonsku liniju? Danas mi je T-Com isključio DSL uslugu u stanu, te sam se prebacio na Iskonov VDSL, kako više ne koristim telefon, ne mogu testirati imam li uopće linije, odnosno signala, s obzirom da su me ujutro oko 9 obavijestili da mi je usluga prebačena, a na mom Zyxelu je DSL ledica i dalje hladna.
Jel ti došla Iskonova oprema (router)?

Jel ti došla Iskonova oprema (router)?
Da, Zyxelov router. Sve je ispravno spojeno.

Nije oziceno na HT razdjelniku, tocnije nije spojena parica kija ide prema tebi, ili je HT sustav dodijeluo jednu paricu, a u kartici ozicenja dosla druga, pa sad ova sto ide do tebe je prazna. Morat ce to ic prijava kvara od strane iskona prema HT-u da se to sredi.

Točno to :) Prijavio Iskonu, Iskon prijavio HT-u i danas u 12 sam online.

Pozdrav! Zivim u staroj zgradi u kojoj je infrastruktura stara i instalacija losa.. Imala sam amis 10mb brzine.. Mene zanima postoji li neka altrenativa koja omugacava vecu brzinu? I koga mi preporucate tcom ili bnet ili nesto trece?

Sta si ti to morao namjestat kad imas optiku do ispred vrata valjda.

Sta si ti to morao namjestat kad imas optiku do ispred vrata valjda.
Nemam optiku.

Taj dio je ocit. Al ti je optika prakticki ispred vrata.

Lol, živim na selu gdje nema o od optike, a kamoli optike pred vratima :)

Gdje ovaj živi,pa ja sam 3km od Osijeka,VDSL-u ni traga a kamoli optici.

Nebitno gdje zivis. Imas atenuaciju 8 na vdslu i 101mbita attainable rate na 17a profilu. Optika je itekako kraj tebe.

Pozz, zbog katastrofa parice (4800m do centrale), tehničar mi je ponudio maxnet mini. Karta pokrivenosti mi kaže 4G pokrivenost, skroz mi je rozo po cjeloj ulici.
Spoiler: Ako kog zanima može pogledat za Bartolovec kraj Varaždin i ispraviti me ako nisam u pravu.
AKo netko ima isklustva s tim bio bih zahvalan. Trenutno imam flt 4mbit, koj ise ruši i smanjuje mi brzinu. (do prije par dan je bilo full stabilno na preko 4mbita)
Ja ti imam taj Maxnet mini. Zanimljivo da oni tu uslugu ne nude ovako, nego samo ako imaš lošu paricu. Na njihovim stranicama nema ništa u vezi te usluge.
Ja ti preporučam da uzmeš. To će ti biti na 3G mreži. Moje iskustvo je dosta dobro. Prvo sam imao jedan modem koji je malo zafrkavao pa je bilo problema s time da internet nije radio, trebalo ga često resetirati i ja sam uzeo tu uslugu baš u vrijeme kada je početkom proljeća bio onaj pad mreže pa je to sve skupa bilo užaš... Dosta ti ovisi o signalu. Meni je signal dosta dobar, varira od -80 do 85 db što je za unutarnji prostor i još na 3G vrlo dobro (nije to 2G, ima dosta razlike po raširenosti). Išao na more i samo uzeo modem i eto, imaš neta, problem je jer je bilo dosta smetnja tamo i brzina je bila slabija zbog starosti mreže i previše korisnika (kamp od 3000 ljudi je blizu). Onda sam dobio novi modem i od onda sve super radi! Nikakvih smetnja, sve radi podmazano, našao novo mjesto u kući gdje je signal najbolji (preko mobitela možeš u postavkama viditi koliko ti je jak signal).
Modem nije veliki, moderan, dobiješ SIM karticu, nju staviš u modem i s podacima koje napišeš u modem i to je to. Modem nema baš nešto postavka, ali ono najbitnije se odmah nađe, dosta moderno i organizirano sučelje.
Problem ti zna stvarati loš signal, ako imaš kao ja, onda će ti raditi super. Ja sam isto iz sjeverozapadne Hrvatske. Isto loša parica, 4 km od pošte, 2-3 mbit/s sam imao, dosta problema...
Sada mi je brzina 7.2, o toj brzini sam mogao sanjati ranije, skida se cca 850 kbit/s. Super! Dosta stabilno i brzo, mada ping je malo veći na mobilnoj mreži nego na fiksnom internetu, naročito prema optici (1-5 ms, a ovdje je 30-40 ms). Još jedan problem ti je jer ti ograniče brzinu nakon što napraviš 100 gb prometa. Prije travnja je bilo na 40 gb, raste, valjda bude opet to korigirano. Loše, jer ipak imaš flat, a brzinu ti smanje na 1 mbit/s. Prije je bila brzina (2014 god.) 3 mbit/s a dignuta je na 7.2 u 2015 godini.
Uglavnom, dosta dobra opcija za nekoga tko nema uvjete za ADSL a naročito za VDSL jer je predaleko a optika vrlo vjerojatno neće doći u neke ruralne krajeve. Još da ovo ograničenje se makne (radi HAKOM-a su i digli na 100 nakon 40 gb- to možeš viditi ako upišeš Maxnet mini u Google pa prvi dokument vidiš). Osjeti se pad brzine, mada više ne skidam tako nešto, ali nas ima dosta u kući pa se potroši nakon 15-20 dana.
Dugoročno će ići brža brzina i vjerojatno 4G. Rekao mi prijatelj koji je tehničar da su na Ivančicu postavili repetitore za 4G i to dosta jake da čak i ako da se udvostruči broj stanovnika neće biti problema. A ja ima super lokaciju na državnoj cesti vidim Sljeme i Ivanščicu.
Nadam se da sam pomogao.

Pozdrav,
uskoro mi ističe ugovor sa HT-om gdje imam internet brzine 10 Mb/sec + telefon.
Prešao bi na nekog drugog providera i uzeo 3/1 paket sa televizijom pa me zanima da li imam dovoljno kvalitetnu paricu ?
Dakle uzeo bi brzinu 10 Mb/sec +TV.
Zahvaljujem

Zanima me koliko se može izvući iz ovakve parice.
Hvala.
Ti si vec na vdslu tako da to sto pokazuje to imas/mozes imat. Neznam samo dal je ovo max ili pusteno. Prikazuje 26mbita. Po margini pretpostavljam da nije pusteno 26 vec imas neki manji paket.
Pozdrav,
uskoro mi ističe ugovor sa HT-om gdje imam internet brzine 10 Mb/sec + telefon.
Prešao bi na nekog drugog providera i uzeo 3/1 paket sa televizijom pa me zanima da li imam dovoljno kvalitetnu paricu ?
Dakle uzeo bi brzinu 10 Mb/sec +TV.
Zahvaljujem
Tesko ce to radit. Nije ti losa parica za tu razdaljinu (jer si i dalje daleko), ali kad bi i tv uzeo vjerojatno ne bi imao punih 10mbita, a opterecenje parice do maxa moze uzrokovat daljnje probleme jer nema "lufta" za povecanje margine. Posto bi te vjerojatno spojili jer ces placat veci racun za 3u1 sam vidi koliko ti se isplati.

Nebitno gdje zivis. Imas atenuaciju 8 na vdslu i 101mbita attainable rate na 17a profilu. Optika je itekako kraj tebe.
Koji je odnos atenuacije na vdsl2 i adsl2+
Npr. prema ovom kalkulatoru: http://www.speedguide.net/dsl_speed_calc.php na 8.8 db atenuacije prikazuje max. down na VDSL-u 59 Mbps na nešto više od 600 m, a modem mu preikazuje preko 100 Mbps max

Koji je odnos atenuacije na vdsl2 i adsl2+
Npr. prema ovom kalkulatoru: http://www.speedguide.net/dsl_speed_calc.php na 8.8 db atenuacije prikazuje max. down na VDSL-u 59 Mbps na nešto više od 600 m, a modem mu preikazuje preko 100 Mbps max
Problem je u tome, sto odnosa nema... Sama cinjenica da se taj online kalkulator vodi s empirijskom brojkom pada snage u odnosu na udaljenost je tocno to, empirijska. Zato jer gusenja ovise o previse faktora i na svakoj liniji je drugacije. Razlika izmedju vdsla i adsla je sto ovaj potonji radi samo s jednim frekventnim spektrom pa su relativno tocne pretpostavke atenuacije. Vdsl radi s vise (vdsl profili) na vise frekvencijskih polja (sto veca frekvencija, vise polja ima), a pretpostavljam u buducnosti ce se to jos i povecavat jer samo povecavaju frekvencije (ovako nekako to izgleda http://i.imgur.com/iDuIYKj.png). E sad to je ono sto je bitno i jedino sto je stvarno stanje (znaci koliko ti tocno podataka mozes prenijet preko te linije u jedinici vremena) tako da je to ona brojka "attainable" "max" i slicno. Brojka "attenuation" koju vidis u routeru je u biti aproksimacija stvarnog stanja jer ovisi kako je tko mjeri. Niti jedan router koliko sam upoznat to ne radi malo kompleksnije vec se uzima neka frekvencija u cjelom spektru i po njoj se gleda (sto je naravno netocno) i zato obicno oni uredjaji sto tehnicar nosi s sobom bolje prikazuju stanje linije nego router. Tako da je ta brojka u biti najnetocnija koju mozes iscitat iz routera. Tako da kad vidis ovaj vdslov attenuation to moze bit svasta. Adslov je relativno tocan i zato je pomocu njega i napravljen kalkulator (koji i dalje za tvoju liniju ne znaci nista, vec samo okvirno da vidis "prosjek"). U pravilu, vdsl attn je veci od adsla. Nekad malo, nekad puno, ali ne bi trebalo bi previse (par db).

Evo moj primjer. Sve ista linija i drugačiji provideri i modemi:
Optima ADSL:
Iskon ADSL:
Iskon VDSL:

S tim da je kod tebe velika razlika na 2 adsl atenuacije, tako da je tu promjenjena centrala najvjerojatnije.

S tim da je kod tebe velika razlika na 2 adsl atenuacije, tako da je tu promjenjena centrala najvjerojatnije.
To sam i ja mislio. Ali u krugu od 300m imam dvije centrale.
Moguće da sam bio spojen na treću, udaljenu kilometar dalje?
Ma uglavnom, ovdje se lijepo vidi razlika između ADSL-a i VDSL-a.
Ajde malo pitanje za znance koji je nabolji način spajanja parica dali su to reglete ili luster kleme ili pak spajanje na male šarafiče kako je to obično izvdeno u utičnicama u stanovima ?Koliku ulogu igraju spojevi i način na koji se spajaju žice ?Hvala