sandokan111 pet 28.8.2015 17:17

Ma da, vide oni profil. Ni neznaju sta pricaju. Eto upisi tamo u onaj link svoj sync speed pa vidi. Losa parica a na 14 atenuacije imas 21 max. Ultra losa, prakticki neznam kako interneta imas .... (sala naravno).

Al kakav je to vdsl da samo tako malo veci upload imas? Ili nisi nesto shvatio dobro, al sta nisu minimalni vdsl paketi 2mbita uploada?

ivan.busic pet 28.8.2015 19:31
sandokan111 kaže...

Ma da, vide oni profil. Ni neznaju sta pricaju. Eto upisi tamo u onaj link svoj sync speed pa vidi. Losa parica a na 14 atenuacije imas 21 max. Ultra losa, prakticki neznam kako interneta imas .... (sala naravno).

Al kakav je to vdsl da samo tako malo veci upload imas? Ili nisi nesto shvatio dobro, al sta nisu minimalni vdsl paketi 2mbita uploada?

Ne brojim više koliko sam ih zvao. Eto bitno da ovi u SZK pročitaju kada ih zovnem da parica ne valja sto je utvrđeno od strane "tehničara".

To im i ja kažem da od teoretskih 24 na adsl2+ ja imam 21, na što mi je jedna rekla da je max 40 i kao kako to može biti dobra parica , valjda pobrkala sa paketima koje nude.

Ali zanimljivo da sve koje sam pitao za IP profil kažu da je pušten 20. Mene samo zanima dali oni imaju uvid u profile i samo mijenjanje njih, jer koliko sam do sada shvatio ona ima ovlasti da osvježi liniju i prijave kvar. Od ovog provog ništa, a kada se prijavi kvar oni ga zanemare jer su pustili više od zakonskog minimuma.

Tek na 30 down nude 5 up, tako je u cjeniku.

PC - stručnjak sub 29.8.2015 10:21

oni IP profil ne vide, mogu ih mjenjat, mogu vidit parametre na s kijima se modem uhvatio, ali ip profil se ne vidi, to nemoze niko vidit osim onih digimona sto rade na core mrezi. Svi ostali mogu vidit parametre, malo preciznije nego u modemu, mogu radit testove parice itd.

Jo_ja_ja sub 29.8.2015 11:25

Pozdrav svima!

Malo sam pratio ovu temu i mogu pohvalit vrijedan rad i pomoć od strane pc stručnjaka, sandokana, ace-a i dalje da ne nabrajam...
Ovu temu za pročitat od početka do kraja kao obavezno štivo bi trebalo dati tulipanima u t-comu koji se vole zvati "agentima" u pozivnim centrima, pa čak i nekim tehničarima po terenu, jer sam i osobno imao slučaj da tehničar koji je došao nije ništa znao drugo osim zamjenit modem(koji u tom slučaju nije bio smrdan)...
U svakom slučaju, svaki internet korisnik ti trebao pročešljati ovu temu da skupi barem osnovna saznanja kako internet funkcionira, jer nema gore situacije kada se totalno neinformirani korisnik počne žalit da veza puca i to je jedino šta zna beknut, a još k tome kada se takav korisnik spoji s nekim "stručnim" agentom u pozivnim centrima, slušajući njihove razgovore glupostima nema kraja...
No dobro, na osnovu ove teme mogu vidjeti da kod mene margina u downu na jako niskoj razini tokom večernjih sati(1.0), dok je po danu sasvim u redu(što je još i razumljivo da živim na selu sa preko 3km udaljenosti od centrale..). Inače, na nekakvo čudo mogu biti sretan što mi veza čak i dura koliko dura s obzirom na parametre iz modema, iako ima prekida veze nije ništa prestrašno pošto ne igram stream igre da bi veza morala biti full stabilna... Nadajmo se u budućnosti nekoj bližoj centrali u mom mjestu ili barem FTTH izvodu!

P.S. Prvo što ću napravit spojit modem direktno na paricu na tavanu, pa će biti nadam se nešto bolja margina.

PC - stručnjak sub 29.8.2015 16:51

to je otprilike to, mozda bi se kvalitetnom kucnom instalacijom (utp) i da su svi spojevi super idealni dobit jedva punih 10, al i to he upitno, jer modem se mora uhvatit bar na 12200 da bi imo 10, a to tu progurat s annex B je tesko, na annex A (optima ULL, znaci TO2 paket) bi se cak i dalo.

sandokan111 ned 30.8.2015 04:09
jameshook kaže...

Pitao u SZK za 30. Kaže može.

Koliko realno mogu očekivati?

Imam MaxTV

Ako je tocno to, pretpostavljam da neces uhvatit 30. Prikazuje ti max na 14 atenuacije dosta manji od "prosjeka", samim time bi se to trebalo prenijet i na vdsl, koji ti daje max nekih 38, dodaj maxtv i nista od 30mbita. Osim ako nesto ne poprave jel.

ivan.busic kaže...

To im i ja kažem da od teoretskih 24 na adsl2+ ja imam 21, na što mi je jedna rekla da je max 40 i kao kako to može biti dobra parica , valjda pobrkala sa paketima koje nude.

Tek na 30 down nude 5 up, tako je u cjeniku.

Ma da, max 40 :P Eto, sto reci. Valjda je taj dan gatala iz kave prijateljici kad ce se udat, pa su rekli oko 40, i ta brojka joj se svidjela, jer neznam odakle ju je drugacije izvukla, posto to nije niciji teoretski max :) Cak ni najveci paket koji nude.

Jo_ja_ja kaže...

P.S. Prvo što ću napravit spojit modem direktno na paricu na tavanu, pa će biti nadam se nešto bolja margina.

E samo nikog nemoj zvat :). Al mislim da ako je po danu kod tebe stanje takvo, a po noci ovakvo, da to nije do tvojih kabela vec vanjskih kad valjda nocu zarosi.

jameshook uto 1.9.2015 18:57
sandokan111 kaže...
jameshook kaže...

Pitao u SZK za 30. Kaže može.

Koliko realno mogu očekivati?

Imam MaxTV

Ako je tocno to, pretpostavljam da neces uhvatit 30. Prikazuje ti max na 14 atenuacije dosta manji od "prosjeka", samim time bi se to trebalo prenijet i na vdsl, koji ti daje max nekih 38, dodaj maxtv i nista od 30mbita. Osim ako nesto ne poprave jel.

Evo epilog toga

Karlek_19 sri 2.9.2015 16:54

Pozz, zbog katastrofa parice (4800m do centrale), tehničar mi je ponudio maxnet mini. Karta pokrivenosti mi kaže 4G pokrivenost, skroz mi je rozo po cjeloj ulici.

Spoiler: Ako kog zanima može pogledat za Bartolovec kraj Varaždin i ispraviti me ako nisam u pravu.

AKo netko ima isklustva s tim bio bih zahvalan. Trenutno imam flt 4mbit, koj ise ruši i smanjuje mi brzinu. (do prije par dan je bilo full stabilno na preko 4mbita)

Vkm996 sub 5.9.2015 11:24
Karlek_19 kaže...

Pozz, zbog katastrofa parice (4800m do centrale), tehničar mi je ponudio maxnet mini. Karta pokrivenosti mi kaže 4G pokrivenost, skroz mi je rozo po cjeloj ulici.

Spoiler: Ako kog zanima može pogledat za Bartolovec kraj Varaždin i ispraviti me ako nisam u pravu.

AKo netko ima isklustva s tim bio bih zahvalan. Trenutno imam flt 4mbit, koj ise ruši i smanjuje mi brzinu. (do prije par dan je bilo full stabilno na preko 4mbita)

Ako je prije bilo kao što kažeš full stabilno, onda smanjenje brzine na 1Mbps nije rješenje.

Također, ne zaboravi da na 4G nemaš Flat paket prometa.

Karlek_19 ned 6.9.2015 21:04

Nešto su mi "pročačkali" po parici i sad više ne puca, ali mi na večer margina sa dnevnih 8,5 pada na ispod 5. I osjete se sitni laggovi u igrama, mada je ping 60-80.

Slika je trenutno stanje, po danu je margina oko 8,5, max. down brzinu kaže oko 8100 kbps.

Što učiniti?

sandokan111 ned 6.9.2015 21:55
ivan.busic kaže...

Prema modemu max ti je 60/17, sad neznam jel greška ili nije jer na 14.4dB atenuacije u savršenim uvjetima bi trebao imati max 35, ali imaš i jako veliku marginu tako da mi je tu nešto čudno. 

Prikazuje vdsl atenuaciju ne adsl. Drugacije su atenuacije jer vdsl radi s vecim frekvencijama. Po onome kako je njemu prikazano veza mu je izvrsna (mali output power, ogromna margina jer ima viska zalihe od brzine trenutno pustene, i prikazani max od 60), ali je pitanje dal prikazuje kako treba sve posto upload stoji na 0db atenuacije.

pasko kaže...

ja u firmi na 14 db imam 58/10 mbita  tako da to tvoje ne stoji nikako

pa ljudi na 25db imaju 20/2

14db adsla ili vdsla?

ivan.busic kaže...

Malo sam pročavao, izgleda da se radi o vektoriranju.

Evo graf, 14dB je otprilike 1 km udaljenosti i prema grafu tih 60 stvarno drži vodu.

Sumnjam da je vektoriranje uveo itko. A on nije 1km ionako udaljen.

Karlek_19 kaže...

Nešto su mi "pročačkali" po parici i sad više ne puca, ali mi na večer margina sa dnevnih 8,5 pada na ispod 5. I osjete se sitni laggovi u igrama, mada je ping 60-80.

Slika je trenutno stanje, po danu je margina oko 8,5, max. down brzinu kaže oko 8100 kbps.

Što učiniti?

Ti si jako daleko. Ti moras bit sretan s ikakvim internetom :P Sto ucinit? Pa neznam da bas ti ista mozes :)

Karlek_19 pon 7.9.2015 07:11

Fora je u tome da je do prije 4-5 dana radilo super, s marginom preko 10 konstantno. Još sam stavio core logic 018 splitter, to je zadnji tehničar rekao da je najbolji za velike udaljenosti.. (naspram onog ZTE-ovog bijelog sam dobio 0,8 mbit veću maksimalnu brzinu, i 0,6-1 db veću downstream marginu po danu, noću su s oba ispod 5 db)

Još nešto, mogu li kako onaj DATA PATH forsati na FAST? Onda puno bolje radi nego kad je ovaj INTERLEAVED. Tako je bilo do sad (prije nego je počelo zezati) i margina je bila non stop prek 10. (zaokruženo na slici)

EDIT: skužio da su nakon zadnjeg posjeta tehničara u modemu otključani profili, tj, prije su bili sivi sada se može mjenjati kad se ulogiram kao admin. ima li smisla staviti neki određeni?

EDIT2: i sjetio sam se još nešto, tehničar je spomenuo da susjed koji je spojen na isti stup + još nekih 350-400 m zračnog kabela ima attenuaciju 50db, a ja 57db. da mene je od stupa nekih 30 m kabela.

AKo ima netko bilo kakve sugestije bio bih jako zahvalan. (koliko sam shvatio na attenuaciju se ne mogu žalit, smao na pucanje linije)

sandokan111 pon 7.9.2015 17:13
Karlek_19 kaže...

Fora je u tome da je do prije 4-5 dana radilo super, s marginom preko 10 konstantno. Još sam stavio core logic 018 splitter, to je zadnji tehničar rekao da je najbolji za velike udaljenosti.. (naspram onog ZTE-ovog bijelog sam dobio 0,8 mbit veću maksimalnu brzinu, i 0,6-1 db veću downstream marginu po danu, noću su s oba ispod 5 db)

Još nešto, mogu li kako onaj DATA PATH forsati na FAST? Onda puno bolje radi nego kad je ovaj INTERLEAVED. Tako je bilo do sad (prije nego je počelo zezati) i margina je bila non stop prek 10. (zaokruženo na slici)

EDIT: skužio da su nakon zadnjeg posjeta tehničara u modemu otključani profili, tj, prije su bili sivi sada se može mjenjati kad se ulogiram kao admin. ima li smisla staviti neki određeni?

EDIT2: i sjetio sam se još nešto, tehničar je spomenuo da susjed koji je spojen na isti stup + još nekih 350-400 m zračnog kabela ima attenuaciju 50db, a ja 57db. da mene je od stupa nekih 30 m kabela.

AKo ima netko bilo kakve sugestije bio bih jako zahvalan. (koliko sam shvatio na attenuaciju se ne mogu žalit, smao na pucanje linije)

FAST se stavlja na linije koje su dobre i blizu centrale. Ne vjerujem da si ti ikad imao fast, a i ako jesi daje to radilo kako spada. Tebi to mora bit interleaved. Za profile neznam sto ti je otkljucano i dal ti to opce mozes mjenjat jer te stvari se na portu odredjuju i ti nemas utjecaja na to.

Ag008 pon 7.9.2015 19:52

I ovih 4Mbps koje imaš trenutno ne radi dobro jer imaš puno grešaka i previše si udaljen od centrale s lošom infrastrukturom.

Na tvom mjestu bi uzeo MaxNet mini koji košta isto kao MaxAdsl, dobiješ "3G router" u koji stavljaš SIM karticu koju dobiješ te imaš neograničeno preuzimanje brzine od 8Mbps (bolje nego sada).

pasko pet 11.9.2015 18:25

bio danas kod frenda ukljucilu mu turbo 30 i stavili speedport router

pogledajte malo line attenuation  i SNR margin

mogucnost linije 66 mbita speedtest mu pokazuje 31-32 mbita i 5,1 mbita upload

+ max tv

stvarno dobro

sto kazete

MC_Regular pet 11.9.2015 21:25

Pozdrav

Vidim da je tema jos uvijek aktivna pa da pitam jel ovo moje ista valja. Trenutno nisam siguran kolika bi mi po ugovoru trebala biti brzina i to jer je nesto meni se cini i mjenjano, stavljan brzi paket pa je pucalo dosta, pa smanjivano, itd...  Steta pa nisam prije naiso na ovu temu :/ 

Posto mi je ugovor u T-comu isteko otiso sam do VIPa vidjet kako di sta nude pa sam nakraju i "uzeo" kod njih, spojio pretplate (mob+tv+net+tel) pa nest jeftinije ispada i uzeo sam srednji paket za internet (do 50 Mbita) pa me sad zanima kako ce se on ponasati i sta ce reci, tj. kolko ce testovi pokazivati.

P.s. Max TV je spojen dosad i ostali ukucani koriste net tako da mozda se tu nesto izgubilo u ovim testovima

sandokan111 sub 12.9.2015 02:24
MC_Regular kaže...

Pozdrav

Vidim da je tema jos uvijek aktivna pa da pitam jel ovo moje ista valja. Trenutno nisam siguran kolika bi mi po ugovoru trebala biti brzina i to jer je nesto meni se cini i mjenjano, stavljan brzi paket pa je pucalo dosta, pa smanjivano, itd...  Steta pa nisam prije naiso na ovu temu :/ 

Posto mi je ugovor u T-comu isteko otiso sam do VIPa vidjet kako di sta nude pa sam nakraju i "uzeo" kod njih, spojio pretplate (mob+tv+net+tel) pa nest jeftinije ispada i uzeo sam srednji paket za internet (do 50 Mbita) pa me sad zanima kako ce se on ponasati i sta ce reci, tj. kolko ce testovi pokazivati.

P.s. Max TV je spojen dosad i ostali ukucani koriste net tako da mozda se tu nesto izgubilo u ovim testovima

do 50mbita?

Neznam jesam ja sve dobro pohvatao jesi ti vec sad na tom paketu ili ces tek prec? Jer trenutno izgleda da si na paketu od 4mbita. Standardni tcom paket. A ako ti je pucalo pri vecim brzinama, to je valjda bio 10mbita pa bi znacilo da linija nece moc ni priblizno 50mbita. Ovu prvu sliku modema ne vidim nista sto pise na njoj :(