veki22 pon 31.3.2014 19:19

Prije cca 3 tjedna (možda i više, ne sjećam se točno) su me T-Comovci prebacili na voip. Danas sam išao pogledat na dsl connection kakvo je stanje i vidim da su se sn margin, output power i ostale stvari dosta promijenile.

Bandwith mi je pao sa 8.9 na 7.1. Što to konkretno znači i dal je sve ok sa vezom?

EDIT: Upravo sam primjetio da uz upaljen MAX TV brzina ne prelazi 3.1 mbit/s, kad je ugašen onda je 4.2, 4.3mbit/s. Otkad imam MAX TV, bar 5 godina, nikad mi nije pala brzina neta kad je bio upaljen. Čak ni kad sam uzeo promo brzinu od 10 mbit/s. Jel to zbog toga kaj mi je bandwith pao sa 8.9 na 7.1?

PC - stručnjak uto 1.4.2014 08:32

Smanjili su ti profil kako bi povecali SN margin, jer voip je prioritetna usluga i mora radit, te se je islo na to da ti je veza stabilna, jer s onom marginom od prije to nije bio slucaj.

No ti si blizu centrale margina bi ti morala biti oko 16 i vise dB nesto tebi ne stima sa spojevima, oksidacija je negdje.
Tako da preporuka da sve spojeve napravis ponovno, a ako se ne popravi zovi T-Com i sve im po spisku da si dosta blizu a veza ti katastorfa.

Na toj udaljenosti se bez problema moze gurati 20 Mbita uz pristojnu SN Margin. Ovo je blago receno uzas, ja bi bio presretan da zivim tako ko ti od kolokacije, abogme i plako da mi je takva veza uz tako malo gusenje.

veki22 uto 1.4.2014 11:43

Hvala kolega, jučer navečer zvao i prijavio problem, maloprije me zvao čovjek, povećali su mi bandwith na 9.1 i sad sve radi bez problema. Nadam se da će tak i ostat.

Koji SN Margin je bitan, up ili down? Jer prije voip-a mi je bio SN Margin UP dosta veći.

petric1 sri 2.4.2014 15:20

Eto gledam kako srezati troškove i uzmem Optimu DSL+telefon danas došla oprema rekoh ajde idem malo prištekati da vidm sučelje novog nZTE rutera .Uslugu još nije puštena dakle i dalje mi je net na T -comu.Spojim ruter utaknem žicu i imam šta vidjeti .

Dakle sa optiminim ruterom  SNR margin        24,7  9,7 db

Line attenauation           34,4  18,4 db 

Data rate                  5159  895 kbs

Sa T-com ruterom   SNR   margin             12,5   11,5 db

Line attenaunation         16,0   25,5 db   

Data rate                5159   895 kbs    

U čemu je kvaka???          

PC - stručnjak sri 2.4.2014 20:58

Ti podaci u modemu se izracunavaju pimocu nekog algoritma, i to sam i ja primjetio da na novom fw za tp-link i ZTE, margina dosta visoko prikazana i sve kao bolje.

I i da OT vise ne surađuje s TP-linkom. TP-link W8951ND v5.1 i svi W8951NB su se pokazali kao katastrofa ruteri po pitanju IPTV-a.

Jos uvijek ZTE ZXHN H108L majka za stabilnos i ispracan rad usluga.
W300B ima neki musica al sve u svemu ok.

petric1 čet 3.4.2014 16:29

Meni ok nego jedva sam dobio paricu pa gledam da se nebi desilo da majstori uzmu moju  prilikom prelaska sa T coma  na optimu. Paricu koja je BTW ok ...iako sam udaljen od centrale nekih 2 km .Inače ove godine su kompletnu infrastrkturu skidali sa zraka i postavljali u zemlju dakle nekih 18 km vodova po čitavoj opčini .Pri tome sam primjetio da je Line atten pao sa 27-28 na nekih 25.5-25.0 a output power sa 18 na 2.0 .

peace_of_cake ned 6.4.2014 11:14

oni su ti vjerojatno postavili profil od 20 mbps ali je brzina automatski smanjena tj router se sa dslamom sinhronizizirao tom brzinom kako veza nebi pucala. popravi telefonske vodove, makni spliter i vidi ako će biti bolje

Grobnik300 ned 6.4.2014 11:44
peace_of_cake kaže...

oni su ti vjerojatno postavili profil od 20 mbps ali je brzina automatski smanjena tj router se sa dslamom sinhronizizirao tom brzinom kako veza nebi pucala. popravi telefonske vodove, makni spliter i vidi ako će biti bolje

Ma ništa sve ostaje isto. Što Bandwidth (Up/Down) ne postavljaju ručno.

191x7 ned 6.4.2014 15:03
peace_of_cake kaže...

Jesi siguran za micanje splittera? Na IMS-u radi bez splittera? Zašto onda njihove upute za spajanje telefona na router sadrže i dalje splitter?

191x7 ned 6.4.2014 16:38
PC - stručnjak kaže...
Kad je IMS splitter je nepotreban, ja radim migracije ljudima i splitter se obavezno mice, jer gasi se napajanje pa vise veze nema ima li ga ili ne.

A čemu može smetati ako ga se ostavi?

PC - stručnjak ned 6.4.2014 17:45

Pa povecava gusenje na parici, smanjuje marginu, jer to je filter koji određeni frekfenckijski raspon sijece.

No jos uvijek mi jedna stvar nije jasna, kada premace ne VOIP za sto ne zamijene modulaciju s ANNEX B na ANNEX J, onda bi se koristio i ovaj frekfencijski dio za upload pa je teoretski moguce dobiti 3.5 Mbita upload na ADSL-u

PC - stručnjak ned 6.4.2014 18:38

Ma kosta mozes mislit, svi modemi koji su za annex B pozdravaju i J, samo treba na DSLAM tu modulaciji postavit, jer ANNEX J je i namjenjen kad se s ADSL over ISDN linije prebaci telefon putem VOIP-a.
Pazi sad najjeftiniji T-Link W8951NB ima podrsku za ANNEX J isto je i s ZTE W300B

PC - stručnjak ned 6.4.2014 20:13

Na toj udaljenosti mora ic punih 20 Mbita, no kod tebe je margina katastrofa, 8 dB na 14 Mbita profilu.
Kod tebe nevaljaju spojivi ili parica. Jer nisi daleko a parametri katastrofa.
Ljepo fino to treba sve ponovno isprespajat. Vidit kakav je izvod i sve ostalo od tebe do centrale.

Grobnik300 ned 6.4.2014 20:40
PC - stručnjak kaže...
Na toj udaljenosti mora ic punih 20 Mbita, no kod tebe je margina katastrofa, 8 dB na 14 Mbita profilu.
Kod tebe nevaljaju spojivi ili parica. Jer nisi daleko a parametri katastrofa.
Ljepo fino to treba sve ponovno isprespajat. Vidit kakav je izvod i sve ostalo od tebe do centrale.

Hvala.

Biti će parica.Žice su nove od mene pa do njihove glavne razvodne kutije za cijelu ulicu.

dmx ned 6.4.2014 20:45

Ako moze neko dat savjet sta ovdje nevalja i sta da napravim imam brzinu 10 maxtv i voip ali mi cesto dugo ucitava stranice i mobiteli svakih pol sata -sat  izbacuju vasa veza je nestabilna. 2 puta sam vec prijavljivo poteskoce i ovi iz HT-a nisu rijesili nista opet sve isto.