Kvaliteta DSL parice?

Prije cca 3 tjedna (možda i više, ne sjećam se točno) su me T-Comovci prebacili na voip. Danas sam išao pogledat na dsl connection kakvo je stanje i vidim da su se sn margin, output power i ostale stvari dosta promijenile.
Bandwith mi je pao sa 8.9 na 7.1. Što to konkretno znači i dal je sve ok sa vezom?
EDIT: Upravo sam primjetio da uz upaljen MAX TV brzina ne prelazi 3.1 mbit/s, kad je ugašen onda je 4.2, 4.3mbit/s. Otkad imam MAX TV, bar 5 godina, nikad mi nije pala brzina neta kad je bio upaljen. Čak ni kad sam uzeo promo brzinu od 10 mbit/s. Jel to zbog toga kaj mi je bandwith pao sa 8.9 na 7.1?

Smanjili su ti profil kako bi povecali SN margin, jer voip je prioritetna usluga i mora radit, te se je islo na to da ti je veza stabilna, jer s onom marginom od prije to nije bio slucaj.
No ti si blizu centrale margina bi ti morala biti oko 16 i vise dB nesto tebi ne stima sa spojevima, oksidacija je negdje.
Tako da preporuka da sve spojeve napravis ponovno, a ako se ne popravi zovi T-Com i sve im po spisku da si dosta blizu a veza ti katastorfa.
Na toj udaljenosti se bez problema moze gurati 20 Mbita uz pristojnu SN Margin. Ovo je blago receno uzas, ja bi bio presretan da zivim tako ko ti od kolokacije, abogme i plako da mi je takva veza uz tako malo gusenje.

Hvala kolega, jučer navečer zvao i prijavio problem, maloprije me zvao čovjek, povećali su mi bandwith na 9.1 i sad sve radi bez problema. Nadam se da će tak i ostat.
Koji SN Margin je bitan, up ili down? Jer prije voip-a mi je bio SN Margin UP dosta veći.

Bitna je download SN margina, preporucljivo je da je iznad 8, a dobro je 15-16 sto bi ti trebao imat bez problema spram udaljenosti i profila. Barano sto veca SN margina to bolje.

Eto gledam kako srezati troškove i uzmem Optimu DSL+telefon danas došla oprema rekoh ajde idem malo prištekati da vidm sučelje novog nZTE rutera .Uslugu još nije puštena dakle i dalje mi je net na T -comu.Spojim ruter utaknem žicu i imam šta vidjeti .
Dakle sa optiminim ruterom SNR margin 24,7 9,7 db
Line attenauation 34,4 18,4 db
Data rate 5159 895 kbs
Sa T-com ruterom SNR margin 12,5 11,5 db
Line attenaunation 16,0 25,5 db
Data rate 5159 895 kbs
U čemu je kvaka???

Ti podaci u modemu se izracunavaju pimocu nekog algoritma, i to sam i ja primjetio da na novom fw za tp-link i ZTE, margina dosta visoko prikazana i sve kao bolje.
I i da OT vise ne surađuje s TP-linkom. TP-link W8951ND v5.1 i svi W8951NB su se pokazali kao katastrofa ruteri po pitanju IPTV-a.
Jos uvijek ZTE ZXHN H108L majka za stabilnos i ispracan rad usluga.
W300B ima neki musica al sve u svemu ok.

Da na Thomsonu 782 i na SX763 podaci su bili približno isti ,na ovome ZTE w300b pokazuje tako kako pokazuje .

Ti podaci su od ta 2 ht-ova realniji nego ovi.

Meni ok nego jedva sam dobio paricu pa gledam da se nebi desilo da majstori uzmu moju prilikom prelaska sa T coma na optimu. Paricu koja je BTW ok ...iako sam udaljen od centrale nekih 2 km .Inače ove godine su kompletnu infrastrkturu skidali sa zraka i postavljali u zemlju dakle nekih 18 km vodova po čitavoj opčini .Pri tome sam primjetio da je Line atten pao sa 27-28 na nekih 25.5-25.0 a output power sa 18 na 2.0 .

Zatražio sam do 20 mbit/s a na testu dobijem 12 Mbit/s. Pa me zanima kolika bi se najveća brzina mogla izvuči iz ove parice.
Unaprijed zahvalan.

oni su ti vjerojatno postavili profil od 20 mbps ali je brzina automatski smanjena tj router se sa dslamom sinhronizizirao tom brzinom kako veza nebi pucala. popravi telefonske vodove, makni spliter i vidi ako će biti bolje

oni su ti vjerojatno postavili profil od 20 mbps ali je brzina automatski smanjena tj router se sa dslamom sinhronizizirao tom brzinom kako veza nebi pucala. popravi telefonske vodove, makni spliter i vidi ako će biti bolje
Ma ništa sve ostaje isto. Što Bandwidth (Up/Down) ne postavljaju ručno.

dali sam ja jedini kome je:
Output Power (Up/Down) [dBm]:-6,0 / -9,4294967291
otkad pamtim bio mi je u minusu, u čemu je kvaka?

Postave oni rucno, no modem se sinkronizira na najvecu mogucu u tom trenutku.

Jesi siguran za micanje splittera? Na IMS-u radi bez splittera? Zašto onda njihove upute za spajanje telefona na router sadrže i dalje splitter?

Kad je IMS splitter je nepotreban, ja radim migracije ljudima i splitter se obavezno mice, jer gasi se napajanje pa vise veze nema ima li ga ili ne.

A čemu može smetati ako ga se ostavi?

Pa povecava gusenje na parici, smanjuje marginu, jer to je filter koji određeni frekfenckijski raspon sijece.
No jos uvijek mi jedna stvar nije jasna, kada premace ne VOIP za sto ne zamijene modulaciju s ANNEX B na ANNEX J, onda bi se koristio i ovaj frekfencijski dio za upload pa je teoretski moguce dobiti 3.5 Mbita upload na ADSL-u

Idem izbaciti splitter.

annex J samo sa novim modemima a to koliko vidim košta klik

Ma kosta mozes mislit, svi modemi koji su za annex B pozdravaju i J, samo treba na DSLAM tu modulaciji postavit, jer ANNEX J je i namjenjen kad se s ADSL over ISDN linije prebaci telefon putem VOIP-a.
Pazi sad najjeftiniji T-Link W8951NB ima podrsku za ANNEX J isto je i s ZTE W300B

Sad sam se sjetio pa ericsson EDN312XI DSLAM koji koristi HT u vecini centrala ne podrzava ANNEX J vec samo Annex B i M.

Kod mene sa spliterom ili bez njega isto. Vodovi su novi. Nije mi jasno zašto su pustili brzinu do 20 Mbit/s ako ne može.

Ajd stavi sliku dsl parametara vamo da vidim sto je pusteno i sto je tu u biti.

Na toj udaljenosti mora ic punih 20 Mbita, no kod tebe je margina katastrofa, 8 dB na 14 Mbita profilu.
Kod tebe nevaljaju spojivi ili parica. Jer nisi daleko a parametri katastrofa.
Ljepo fino to treba sve ponovno isprespajat. Vidit kakav je izvod i sve ostalo od tebe do centrale.

Kod tebe nevaljaju spojivi ili parica. Jer nisi daleko a parametri katastrofa.
Ljepo fino to treba sve ponovno isprespajat. Vidit kakav je izvod i sve ostalo od tebe do centrale.
Hvala.
Biti će parica.Žice su nove od mene pa do njihove glavne razvodne kutije za cijelu ulicu.

Ako moze neko dat savjet sta ovdje nevalja i sta da napravim imam brzinu 10 maxtv i voip ali mi cesto dugo ucitava stranice i mobiteli svakih pol sata -sat izbacuju vasa veza je nestabilna. 2 puta sam vec prijavljivo poteskoce i ovi iz HT-a nisu rijesili nista opet sve isto.

I ti si blizu centrale, ali tu nesto nestima, neki spoj je jako los.
Kolko ja znam nigdje tako sto nije rađeno, rađeno je jedino 2 parice 2 dsl veze, 2 modema, jedan za net i voip drugi za maxtv, tamo gdje nije propusnost parice nije bila dovoljna i to uz neka posebna odobrenja.