Bene pet 7.3.2014 08:18
PC - stručnjak kaže...
Da kad kaze ima vlastitu infrastrukturu, ako se radi o DSL-u onda ima samo svoj MDF, koji se nalazi negdje u ustoj zgradi kao i HT-ov ili u neposrednoj blizini.

Tako da zice su ti vani opet iste, samo je DSLAM drugi nad kojim potpunu kontrolu ima ISP cije je MDF.

A hebiga, znači ništa mi ne mijenja... Mislio sam da imaju negdje možda kakav remote terminal koji ima ormarić sa dslamom budući da mogu biti i vani, budući da mi je ženska rekla da Sesvete kod njih spadaju pod Trešnjevku (wtf?).

Ok, onda iduća opcija :D Kako se od t-coma može zatražit vdsl2? Da li bi to pomoglo možda, mada na vdslu atenuacija užasno brzo raste sa udaljenošću od centrale...

Alan00 sub 8.3.2014 13:22
PC - stručnjak kaže...
Alan00 kaže...

Imam pitanje zasto su mi sada ovakvi cudni parametri otkako sam iskljucio Iskon TV i uze 10 megabita internet i dali bih se kroz moju linijiu moglo provući 20 megabita ?

Iz tog iskonovog modema ti parametri ništa ne ovore jer su krajnje čudni.

Evo sada sam stavio T-com-ov Thompson TG782,koju bih maksimalnu brzinu mogao dobiti...

cRazY dWarF uto 11.3.2014 13:28

Pozdrav ekipa,

molim malu pomoć u vezi internet parice. Naime, uskoro mi ističe ugovor sa Amis telekomom, pa planiram prijeći na H1 VDSL 20Mbit. Zanima me da li moja parica može podnijeti te brzine?

Moja lokacija je Zagreb Dubrava.

Trenutno koristim router Enkom A1521I.

Adict uto 11.3.2014 14:43

Ljudi moji neznate sta pricate , kakva kvaliteta parice o cemu vi ljudi moji . Pravilno svaka druga parica treba biti DSL parica , al ne kod nas je svaka parica DSL . Radio sam za t com i osobno se penjao po stupovima isao u t comove centrale , Prckao po izvodima , podzemnima , nema sta nisam vidio i radio za t com  . Da to vidite na sta lici zapitali bi se kako uopce imamo internet .

I BTW danas se jos koristi PCM koji od jedne parice radi dodatne 3 sta ispadaju 4 da bi ljudi dobili telefon . Preko PCMA dsl neradi . Kabeli su stari ljudi moji po 20 godina na stupovima i vi ocekujete super brzi internet po tim kabelima, nece ici . Sve dok se neuvede optika za privatne kuce . Mnoge su zgrade pokrivene sa optikom . I da zgradama nije i toliki problem jer njihovi kabeli idu podzemno od centrale do izvoda u zgradi . VECINA , vidio sam i di je zgada od 6 stanova spojena na stup 10 parnim dsl kabelom .i da DSL kabel je do pred 5-7 godina dosao u HR pravi DSL kabel ( 6 parni , 10 parni , 20 parni i tako dalje).  

ajeto007 sri 12.3.2014 23:54

Molio bih ako može komentar na moju liniju. Router Simens SX763, T-com, trenutno koristim paket od 10 Mps downloada.

Planiram uzeti max tv i uključiti voip, s tim da mi ostane brzina dow. 10 Mps. Jel bi to moglo na ovo parici ?

ZokyCRO čet 13.3.2014 13:12

Pitanje za strucnjaka:

Trenutno mi je pustena brzina od 12Mbps, prema podacima iz siemens rutera (speed test mjeri 10.5 max)....za max mi pise da bi islo do 16.5Mbps a trenutna margina je oko 11.5-12db.

Ono sto sad zelim je uvest maxtv (posto ne mogu imat 20Mbps download) i to HD paket pa me zanima dal maxtv trosi download dok se isti ne gleda, jer ne mislim nikad u isto vrijeme gledat maxtv i trosit 10Mbps download. Uglavnom bitno mi je da imam tih 10MBps download dok se matxv ne gleda (igram igre online dosta) a ne da mi oni to uvedu sad pa da mi download padne na 6-7Mbps a ostalo se pusti za maxtv....nadam se da si me skuzio.

Pozdrav

ajeto007 čet 13.3.2014 15:10
PC - stručnjak kaže...
10 Mbita i maxtv tu nece radit, a da imas punih 10 Mbita, VOIP je sporedna stvar, 0.256 Mbita mu je potrebno.
Jedno 7 Mbita i maxtv ce radit normalno.

Zahvaljujem, max tv neće u moju kuću pristupiti :)

cRazY dWarF čet 13.3.2014 16:54
Adict kaže...

Ljudi moji neznate sta pricate , kakva kvaliteta parice o cemu vi ljudi moji . Pravilno svaka druga parica treba biti DSL parica , al ne kod nas je svaka parica DSL . Radio sam za t com i osobno se penjao po stupovima isao u t comove centrale , Prckao po izvodima , podzemnima , nema sta nisam vidio i radio za t com  . Da to vidite na sta lici zapitali bi se kako uopce imamo internet .

I BTW danas se jos koristi PCM koji od jedne parice radi dodatne 3 sta ispadaju 4 da bi ljudi dobili telefon . Preko PCMA dsl neradi . Kabeli su stari ljudi moji po 20 godina na stupovima i vi ocekujete super brzi internet po tim kabelima, nece ici . Sve dok se neuvede optika za privatne kuce . Mnoge su zgrade pokrivene sa optikom . I da zgradama nije i toliki problem jer njihovi kabeli idu podzemno od centrale do izvoda u zgradi . VECINA , vidio sam i di je zgada od 6 stanova spojena na stup 10 parnim dsl kabelom .i da DSL kabel je do pred 5-7 godina dosao u HR pravi DSL kabel ( 6 parni , 10 parni , 20 parni i tako dalje).  

Hvala na odgovoru Adict, vjerujem da je takvo stanje, ali nadam se da će skoro krenuti na bolje. 

Nego...nisam dobio konkretan odgovor od Vas forumaša, što mislite o mojoj parici. Ima li nade za VDSL?

bezma pon 17.3.2014 22:06

Pozdrav,

Korisnik sam H1 usluge vec godinu ipo dana i moram reci da sam zadovoljan, nikada problema, koliko se sicam cak su me i brzo prespojili sa t-coma. 

E sad, prije neki dan su mi spojili bnet kabel u zgradu i dobili smo letak o dostupnosti usluge. To me potaklo da pogledam malo sta se nudi na trzistu i saznao sam za H1 VDSL. S obzirom da imam prijatelje preko oceana volija bi imat brzu vezu za video konferencije itd..

Zvao sam H1 i najprije mi rekli da mi prikljucak podrzava VDSL i da ce mi poslati potrebnu dokumentaciju za produzenje ugovora i ukljucenje VDSL-a. Nakon 10ak dana sam zvao da vidim sto je zapelo jer nisam nista dobio i rekli mi da je tehnicka sluzba ustanovila da mi veza nije dovoljno dobra za VDSL. Mogli su me obavijestit bar al eto..

Nakon informiranja po internetu naucija sam sta znaci noise margin i line attenuation.. Pa bas me zato zanima kako mi je Noise margin ovako nizak s obzirom da mi je line attenuation ovako nizak..

Sta vi mislite dali bi moglo ovo progurat VDSL 20/2 Mbs  ili cak 30/10 Mbps sto bi bio moj izbor paketa.

Ovo su podaci koje sam imao kada su mi rekli da mi VDSL nece biti stabilan i da necu moci dobiti osnovnu brzinu uz stabilnu vezu,

Link StatusConnectedRate (Up/Down)793/14752 kbpsNoise Margin (Up/Down)31/8.8 dBModulation TypeADSL_2plusLine Attenuation (Up/Down)2.5/8.8 dBOutput Power (Up/Down)4.5/14 dBmData Path (Up/Down)Interleaved/InterleavedMax Rate(Up/Down)916/15468 kbpsInterleave depth2Annex TypeAnnexACRC errors1

A ovo su podaci koje sada imam nakon sta sam spoija zice direktno u uticnicu, bez konektora.. Nisam siguran koliko je ovo bolje ili ne s obziron na ove erore dolje.. ali Noise margin za download se poboljsa i max rate downloade je bolji..
Link StatusConnectedRate (Up/Down)797/14999 kbpsNoise Margin (Up/Down)16 /11 dBModulation TypeADSL_2plusLine Attenuation (Up/Down)7.1/7.3 dBOutput Power (Up/Down)10.4/17.9 dBmData Path (Up/Down)Interleaved/InterleavedMax Rate(Up/Down)920/19172 kbpsInterleave depth2Annex TypeAnnexACRC errors128

I principu me zanima s obzirom da Line Attenuaton dali sam bliz prikljucku, Centrali.. i dali je moguce da zbog nereda u kabelima negdi u zgradi nesto ne stima.. Zgrada je stara 7 godina i instalacije su nove, nalazim se u Solinu (dali neko zna di je centrala H1 u Solinu?)
Fala unaprid na bilo kakvom komentaru.. Ja bi ih rado pritisnija malo da se tehnicari potrude ako je moguce, pregledaju kaos u razvodonoj kutiji a ne samo ocitaju podatke routera i kazu ne moze.. 
PC - stručnjak pon 17.3.2014 22:55

Centrala je blizu i po udaljenosti VDSL bi moro radit, ali margina je niska jaako, a ona je niska jer je neki od spojeva jako, jako los, trebalo bi cijelu instalaciju i paricu ponovo prespojit i vidit sto ce se dobit.
A mpralo bi biti punoo bolje.

peace_of_cake sri 19.3.2014 20:18

iako je ovo offtopic, zanima me slijedeće: kod thomson routera znamo da se jednostavno može doći do adsl i ims lozinke koje se skrivaju ispod zvjezdica, tada su u plain textu. ako backupiramo konfiguraciju znamo da su ondje te lozinke u obliku md5 hasha. ako router resetiramo na tvorničke postavke (ne spojimo ga na adsl liniju) i vratimo backupiranu konfiguraciju, da li će lozinke u routeru ponovno biti u plain text-u? teoretski ne bi smjele bit ponovno u plaintextu. ja nemam thomson router tako da ne mogu testirat. iz md5 u plaintext ide samo bruteforce metodom koliko ja znam

smashs čet 27.3.2014 19:52

Evo i mene sa problemima neznam odakle da krenem  {#}

Živim u novijoj stambenoj zgradi 2009 izgrađena ima 12 stanova od toga 6-7 njih ima internet.

Imam iskon s kojim nisam baš zadovoljan jer imaju u tehničkoj podršci studente te kad ih nešto pitaš idu na google po odgovor...o nadogradnji usluga na vdsl neću ni govoriti...

90% korisnika u HRV imamo banana internet ali želimo od toga napraviti maksimum pa tako i ja...

Čudno mi se ponašao internet kao da je prigušen ili nestabilan često su mi uređaji pokazivali grešku kao nestabilna veza...zvao sam desetine puta iskon te nakon inzistiranja zamjenili su mi router Enkom za Zyxel P-2601HN-F3.

Ping prema iskonu je uvijek bio 12 ili 13 sada nakon zamjene je 16-17   čudno???

Udaljen sam od centrale oko 1.5 km max i najveća propusnost koju sam vidio je oko 12mbit većinom je oko 10-11 s time da stalno varira...

Moje pitanje kako to da nemam veću propusnost te zašto sad odjednom ping nije kao prije.

Dostavljam stare podatke sa starog routera prije 7 dana. Na novom routeru nema opcije da se vidi dsl linija {#}

Hvala