freerock0 pet 29.4.2016 13:32
MacTheBig kaže...

Po tome si ti udaljen od centrale od 2-3 km. Preloša parica.

A za pucanje veze je kriv vjerojatno router, ako imaš možda firewall uključen u routeru isključi ga.

Imao sam takav problem kod H1 kad sam uključio firewall u routeru i kad bi se više korisnika spojilo odma bi izgubio internet vezu.

To se vidi iz priloženih podataka ?  Zanima me ako na temelju toga mogu tražiti intervenciju za zamijenu ili reparaturu parice - u bit kak da prijavim "kvar" ???

U vezi firewalla - pošto sam laik i u vezi kompa , zanima me ako se njegovim isključivanjem ne gubi neka "sigurnost"  ili slično...

MacTheBig pet 29.4.2016 13:41
freerock0 kaže...
MacTheBig kaže...

Po tome si ti udaljen od centrale od 2-3 km. Preloša parica.

A za pucanje veze je kriv vjerojatno router, ako imaš možda firewall uključen u routeru isključi ga.

Imao sam takav problem kod H1 kad sam uključio firewall u routeru i kad bi se više korisnika spojilo odma bi izgubio internet vezu.

To se vidi iz priloženih podataka ?  Zanima me ako na temelju toga mogu tražiti intervenciju za zamijenu ili reparaturu parice - u bit kak da prijavim "kvar" ???

U vezi firewalla - pošto sam laik i u vezi kompa , zanima me ako se njegovim isključivanjem ne gubi neka "sigurnost"  ili slično...

Da, to se vidi iz priloženih podataka, gušenje od 30-40 te stavlja oko 2-3 km od centrale ako ne i više.

Možeš li tražiti popravak pojma nemam to vidi s Vipom.

A što se tiče firewalla, mislio sam onaj na routeru ne na kompu. Ja na H1 imam ZTE ZXV10 H201L, dolje na slici imaš kako izgleda kod mene ta opcije, i kad uključim tu anti-hackin opciju i firewall dignem, veza za internet mi pukne čim se više korisnika poveže na router. Kad to isključim totalno sve u redu bude.

Sad, ja ne znam imaš li ti pristup tim postavkama na Vipovom routeru, ako nemaš vidi sa službom za korisnike postoji li takva opcija u routeru.

Ako postoji i isključeno je, routeru je u banani i ne može podnijeti velik broj konekcija.

zagiii pet 29.4.2016 14:22
sandokan111 kaže...

33db atenuacije te baca na nekih 2.4km s maxom od 13ak. Kako nije prikazan max u routeru teze je znat jer bi u biti imao ono sto je prikazano. Margina je velika znaci da od pustene brzine ima dosta do maxa pa parica izgleda oke, pa onda recimo nekih 12, iskoristivih 10 (bacio sam kosti).

Onda ih trebam opet zvat jer kad sam prosli put pital za to rekli su da nemrem više od trenutnih 4 .Možda je to zbog onih turbo opcija(10-50),pa da nemrem to imat,trebam provjeriti.fala

freerock0 pet 29.4.2016 14:45

Da, to se vidi iz priloženih podataka, gušenje od 30-40 te stavlja oko 2-3 km od centrale ako ne i više.

Možeš li tražiti popravak pojma nemam to vidi s Vipom.

A što se tiče firewalla, mislio sam onaj na routeru ne na kompu. Ja na H1 imam ZTE ZXV10 H201L, dolje na slici imaš kako izgleda kod mene ta opcije, i kad uključim tu anti-hackin opciju i firewall dignem, veza za internet mi pukne čim se više korisnika poveže na router. Kad to isključim totalno sve u redu bude.

Sad, ja ne znam imaš li ti pristup tim postavkama na Vipovom routeru, ako nemaš vidi sa službom za korisnike postoji li takva opcija u routeru.

Ako postoji i isključeno je, routeru je u banani i ne može podnijeti velik broj konekcija.

Bok , firewall je bil podešen na "Slabo" a sad sam ga stavil na "Onemogučeno"  -  tak bude dobro ?  Uključene su bile ostale postavke prema slici u prilogu.  Sad samo treba pričekati da se ekipa priključi i opteretimo vezu ili .... ??

MacTheBig pet 29.4.2016 14:51

Vidi, poigraj se malo s ostalim postavkama ukoliko opet dođe do pucanja veze. 

Ja sam ti rekao svoje iskustvo na drugom operatoru i potpuno drugom routeru, ako opet bude pucala veza zovi VIP i reci da imaš problema s pucanjem veze kad se više korisnika spoji, oni sigurno znaju više od mene. 

sandokan111 pet 29.4.2016 18:16
samojainitko kaže...

Bok. Upravo sam obnovio ugovor sa Optimom imao sam O2 4/0.5Mbps znači paket je ostao isti. Međutim prije sam imao zte ruter koji se spajao u spliter i telefon u spliter i veza je bila odlična 4.2 download upload 510 Kbps, a sada sam dobio Innbox v45 koji se spaja direkt u utičnicu  na zidu, a telefon u ruter i brzine su očajne do 2 pa max do 3.7 download, uplad max do 0.3. Koliko sam ja shvatio sad su prebacili na digitalno. Pa me zanima da li ja njih mogu tražiti da to vrate na staro jer je nako odlično funkcioniralo. Hvala.

Nista se tu nece moc napravit. Svih prebacuju na voip htio ti ne htio, a to uzrokuje dodatne smetnje koje tebi nisu trebale jer si iovako predaleko od centrale. Tesko ces ista napravit zaljenjem. Mozes probat uvijek, al voip ti nece maknut. Eventualno da ti netko pogleda stanje u centrali mozda ima bolja parica il nesto, al sumnjam.

freerock0 kaže...

Pozdrav ,

pošto sam truba na ovom području , zanima me kako Vam se čine navedene  vrijednosti.

Na vip-u smo i muči me učestalo prekidanje i pucanje veze , pogotovo kada je na netu spojeno 2÷3 korisnika(buraz laptop, klinci mobiteli..- svi spojeni bežićmo).

Atenuacija te stavlja na 3km + od centrale, sto je dosta daleko. Ako ti veza puca, jel ti puca samo ovo sto si rekao s korisnicima, ili ti bas puca dsl link? Znaci dal ti se one lampice na routeru gase, ili neznam jel na vipu prikazana spajanja, pa da pogledas imas li puno spajanja u 24 sata? Ako ti bas link puca, to je vjerojatno radi margine koja je na 6 i ocito nije dovoljna da drzi vezu na tu razdaljinu, sto bi znacilo da ce te u buducnosti cekat povecanje margine i dodatno smanjenje brzine.

zagiii kaže...

Onda ih trebam opet zvat jer kad sam prosli put pital za to rekli su da nemrem više od trenutnih 4 .Možda je to zbog onih turbo opcija(10-50),pa da nemrem to imat,trebam provjeriti.fala

Moguce vrlo lako da je radi toga, jer ti si tako daleko da je opcija turbo pretpostavljam pod vdslom, a na tu razdaljinu oni tebi vdsl nece stavit pa si zato odbijen. Po adslu mozes, samo je sad pitanje dal oni uopce nude pakete od 10 za adsl.

zagiii pet 29.4.2016 20:28
sandokan111 kaže...

Moguce vrlo lako da je radi toga, jer ti si tako daleko da je opcija turbo pretpostavljam pod vdslom, a na tu razdaljinu oni tebi vdsl nece stavit pa si zato odbijen. Po adslu mozes, samo je sad pitanje dal oni uopce nude pakete od 10 za adsl.

Malo sam zbunjen,al ok.Znam frenda koji je dosta blizu centrale on ima turbo 50,a ja sam danas podnesel zahtjev za turbo 10(trebalo bi biti aktivirano kroz 7 dana) za tih 10kn više.Valjda je ta 10-ka adsl,sve dalje vdsl.S tim da ne zivim u gradu rekli su da HT radi na tome da svima omogući vdsl,samo trebamo biti strpljivi,a ko čeka taj i dočeka 

freerock0 ned 1.5.2016 18:09
freerock0 kaže...

Pozdrav ,

pošto sam truba na ovom području , zanima me kako Vam se čine navedene  vrijednosti.

Na vip-u smo i muči me učestalo prekidanje i pucanje veze , pogotovo kada je na netu spojeno 2÷3 korisnika(buraz laptop, klinci mobiteli..- svi spojeni bežićmo).

Atenuacija te stavlja na 3km + od centrale, sto je dosta daleko. Ako ti veza puca, jel ti puca samo ovo sto si rekao s korisnicima, ili ti bas puca dsl link? Znaci dal ti se one lampice na routeru gase, ili neznam jel na vipu prikazana spajanja, pa da pogledas imas li puno spajanja u 24 sata? Ako ti bas link puca, to je vjerojatno radi margine koja je na 6 i ocito nije dovoljna da drzi vezu na tu razdaljinu, sto bi znacilo da ce te u buducnosti cekat povecanje margine i dodatno smanjenje brzine.

Pa veza puca češće kad je više korisnka na netu i da ,  lampice na ruteru se gase(VoIP,DSL i  Internet). Pošto se ne kužim u ovom području , možeš li mi pojasniti kako povečati "marginu"- to ja mogu sam ili ....te kolika je neka "normalna" vrijednost ?

Gdje se vidi prikaz spajanja - tražim ali ne vidim(inače radi se o Huawei HG658 V2) ?

sandokan111 ned 1.5.2016 18:38
zagiii kaže...

Malo sam zbunjen,al ok.Znam frenda koji je dosta blizu centrale on ima turbo 50,a ja sam danas podnesel zahtjev za turbo 10(trebalo bi biti aktivirano kroz 7 dana) za tih 10kn više.Valjda je ta 10-ka adsl,sve dalje vdsl.S tim da ne zivim u gradu rekli su da HT radi na tome da svima omogući vdsl,samo trebamo biti strpljivi,a ko čeka taj i dočeka 

Problem cesto je samo glupe prirode. Tipa, oglasili su "turbo" opcije. I sad, turbo im podrazumjeva vdsl. E sad, vdsl i adsl brzine se nakon odredjene razdaljine poklapaju, a vdsl je nestabilniji od adsla na dulje razadljine, pa je svaki operater odlucio nakon neke razdaljine da ne stavlja vdsl (tcom u pocetku 1000m, mislim da je sad na 1500, ostali vecinom na 1500, iako evo iskon izgleda stavlja na vdsl i dalje). E sad, ti si preko tih 1500, i onda te automatika odbije za vdsl. E al problem je sto nemaju druge opcije osim "turbo" u sistemu za 10mbita sta zahtjeva vdsl. I unatoc tome sto mozda po adslu mozes 10, sistem te odbacuje :)

Eto, tako recimo mozes upast u glupu situaciju da te odbiju za brzinu iako je mozes. Prije su po adslu imali 4 i 10 opcije. Zasto su neki to izbacili neznam, al moguce da ti je radi toga ako kazes da je centrala opremljena vdslom.

freerock0 kaže...

Pa veza puca češće kad je više korisnka na netu i da ,  lampice na ruteru se gase(VoIP,DSL i  Internet). Pošto se ne kužim u ovom području , možeš li mi pojasniti kako povečati "marginu"- to ja mogu sam ili ....te kolika je neka "normalna" vrijednost ?

Gdje se vidi prikaz spajanja - tražim ali ne vidim(inače radi se o Huawei HG658 V2) ?

Ako ti puca bas link vjerojatno je margina preniska, al ti prijavi greske nek zamjene router, to je prvo i osnovno sta im je najlakse napravit. Ako se i dalje ponavlja onda ti je od margine. Ti je nemozes dignut marginu, oni moraju. Spajanja neznam gdje se vide tebi. Kod tcoma imas kad se ulogiras na hrvatskitelekom.hr https://moj.hrvatskitelekom.hr/internet/ispis-spajanja.

freerock0 ned 1.5.2016 19:05
sandokan111 kaže...
freerock0 kaže...

Ako ti puca bas link vjerojatno je margina preniska, al ti prijavi greske nek zamjene router, to je prvo i osnovno sta im je najlakse napravit. Ako se i dalje ponavlja onda ti je od margine. Ti je nemozes dignut marginu, oni moraju. Spajanja neznam gdje se vide tebi. Kod tcoma imas kad se ulogiras na hrvatskitelekom.hr https://moj.hrvatskitelekom.hr/internet/ispis-spajanja.

Znači nema druge nego prijaviti grešku i zamijeniti ruter.  A koja je neka "normalna " vrijednost margine ?

zagiii pon 2.5.2016 14:41
sandokan111 kaže...

Eto, tako recimo mozes upast u glupu situaciju da te odbiju za brzinu iako je mozes. Prije su po adslu imali 4 i 10 opcije. Zasto su neki to izbacili neznam, al moguce da ti je radi toga ako kazes da je centrala opremljena vdslom.

Evo nakon kaj mi je rečeno da nemrem više od 4,u petak na večer sam bil malo dosadan i riješili su mi to u roku 2 dana.Povećali s običnih 4 na opciju Turbo 10.

jopasaable uto 3.5.2016 12:05

Slazem se s tobom, no ne mogu mi prije prelaska na HT govorit jedno a kad predem mi onda govore drugo, to nije u redu i takvo ponasanje nebi smjelo bit dozvoljeno, nije me briga ako je to do greske u sustavu onda popravite jebeni sustav a ne mi srat tu kak ja nemogu imat to sto trazim iako su mi rekli prije prelaska da mogu...

froxie24 uto 3.5.2016 12:36
jopasaable kaže...

Slazem se s tobom, no ne mogu mi prije prelaska na HT govorit jedno a kad predem mi onda govore drugo, to nije u redu i takvo ponasanje nebi smjelo bit dozvoljeno, nije me briga ako je to do greske u sustavu onda popravite jebeni sustav a ne mi srat tu kak ja nemogu imat to sto trazim iako su mi rekli prije prelaska da mogu...

A sve zavisi i tko ti je rekao. Student preko telefonske teh. podrške ili osoba u službenom T-centru nije isto. Mislim da su ovi drugi ipak više kvalificirani nego prvi. Zato ja više volim osobno oči u oči razgovarat o takvim stvarima. 

jopasaable uto 3.5.2016 12:45
froxie24 kaže...
jopasaable kaže...

A sve zavisi i tko ti je rekao. Student preko telefonske teh. podrške ili osoba u službenom T-centru nije isto. Mislim da su ovi drugi ipak više kvalificirani nego prvi. Zato ja više volim osobno oči u oči razgovarat o takvim stvarima. 

Telefonska tehnicka podrska, ali... uvijek postoji ali hahaha. Ajde da su mi rekli jednom da mogu imat Turbo 30 nebi nista reko covjek se zabunio nije znao gdje gledat ili nesto uglavnom nebi bilo bitno i nebi bio ovoliko ljut kolko jesam, nego su oni meni najmanje 3 puta rekli i to razliciti ljudi da ja mogu imat Turbo 30 prije nego sto sam preso na HT, a kad sam preso onda a nemate tehnickih mogucnosti... -.-

sandokan111 uto 3.5.2016 14:36

Pa zasto ne napises pismeni prigovor kako sam ti naveo. Nikakvi razgovori, to ne vrijedi pisljivog boba. Fino pismeno se obrati njima reci da si 1km od centrale i da su brzine katastrofalne i da netko sanira situaciju jer si presao na tcom radi nagovaranja tehnicke podrske da mozes imat vdsl na 30mbita (sto bi i imao da si 1km) itd itd. Komotno navedi da ti je downstream line attenuation taj koji je (onaj s adsla, ne vdsla) i da se stvari ne poklapaju jer tolika atenuacija ne bi smjela bit na 1km razdaljini.

Cekaj odgovor, javi sta su ti napisali.

wAlpha uto 3.5.2016 15:44
jopasaable kaže...

Napisao sam ja prigovor i cekam odgovor... to ce sad potrajat jos jedno 2-3 tjedna kak oni to obicno znaju. :)

Rađe se ulogiraj u Moj Telekom portal, i prijavi sam sebi smetnju, pokušaj pod povremeni prekidi DSL sinkronizacije jer takve stvari najčešće ne prolaze provjeru SZK/SMC-a nego odmah na tehničara koji dođe unutar 24h, stavi to sve u opis i pogledaj s njim odmah. Ovak češ se najvjerovatnije natezati i eventualno će doći netko nakon drugostupanjske žalbe.  

sandokan111 uto 3.5.2016 19:10
jopasaable kaže...

Napisao sam ja prigovor i cekam odgovor... to ce sad potrajat jos jedno 2-3 tjedna kak oni to obicno znaju. :)

Jesi li naveo u njemu ono gore sto sam ti napisao ili si se samo zalio da "obecali ste 30mbita a nemogu dobit 30" ? Jer ces na takav prigovor vjerojatno dobit odgovor da je to tako i gotovo, eventualno ponudjeno raskid ugovorne obveze, a to ti nije neko rjesenje. Treba ti da ti netko popravi situaciju ako se moze.

jopasaable uto 3.5.2016 22:40
sandokan111 kaže...
jopasaable kaže...

Jesi li naveo u njemu ono gore sto sam ti napisao ili si se samo zalio da "obecali ste 30mbita a nemogu dobit 30" ? Jer ces na takav prigovor vjerojatno dobit odgovor da je to tako i gotovo, eventualno ponudjeno raskid ugovorne obveze, a to ti nije neko rjesenje. Treba ti da ti netko popravi situaciju ako se moze.

Jesam naveo sam da je atenuacija previsoka za moju udaljenost, te sam isto napisao to da su mi obecali 30mbita i da mi je njihov tehnicar rekao da on "misli" da moja parica ide "po cijelom selu" te trazim da se to sanira jer sam u VDSL podrucju a nemogu ga imat.

McSimon čet 5.5.2016 17:11

Nekidan sam kontaktirao T-comovce radi povećanja brzine, rekli su mi da sa 4 mogu max. na 10. Aktivirali odma isti dan. Nisam se nikad prije zamarao sa postavkama u routeru, ali evo slikao sam i jel se može odokativno procijenit da li bi mogla još veća brzina ići? 

alen29 čet 5.5.2016 17:14
McSimon kaže...

Nekidan sam kontaktirao T-comovce radi povećanja brzine, rekli su mi da sa 4 mogu max. na 10. Aktivirali odma isti dan. Nisam se nikad prije zamarao sa postavkama u routeru, ali evo slikao sam i jel se može odokativno procijenit da li bi mogla još veća brzina ići? 

Prema downstream margini od 6.5 dB, vrlo vjerojatno ne ili mozda nesto sitno (sad ne znam koje brzine nudi HT). Mozes eventualno traziti VDSL obzirom da te atenuacija smjesta na manje od 1.5 km.

froxie24 čet 5.5.2016 17:20

Hakom danas objavio:

"Izmjenama Pravilnika povećana je minimalna brzina pristupa internetu s 50 posto na 70 posto maksimalno ugovorene brzine, a dodatno se uredilo i područje prodaje putem sredstava daljinske komunikacije i izvan poslovnih prostorija operatora. U slučajevima prijavljenih i utvrđenih kvarova duljih od 24 sata, operatori će korisniku uvijek morati ponuditi umanjenje računa ili drugi vid obeštećenja, bez potrebe za ulaganje prigovora na iznos računa."

Sad me samo zanima odnosi li se tih 70% samo na download. Vjerojatno da ali provjerit cu jos u pravilniku...

Napomena: Obveza operatora da korisnicima moraju osigurati minimalnu brzinu širokopojasnog pristupa internetu od 70 posto maksimalno ugovorene brzine za sve usluge ugovorene od 1. siječnja 2017. Dok ostale obveze stupaju na snagu dva mjeseca nakon objave izmjene pravilnika.

vito79 čet 5.5.2016 17:43
froxie24 kaže...

Napomena: Obveza operatora da korisnicima moraju osigurati minimalnu brzinu širokopojasnog pristupa internetu od 70 posto maksimalno ugovorene brzine za sve usluge ugovorene od 1. siječnja 2017. Dok ostale obveze stupaju na snagu dva mjeseca nakon objave izmjene pravilnika.

to sljedeće godine ću da ih prcam svaki dan 24/7