ivan316 uto 26.4.2016 15:08
ivan316 kaže...

loše?

Pa nije tak lose. Max izgleda oke. Jedino dosta zastite po liniji ima al oke za tu razdaljinu izgleda.

Znam da ne mogu očekivati neku turbo brzinu ali koliko bi eventualno mogao dobiti?hvala

sandokan111 uto 26.4.2016 19:55
ivan316 kaže...

Znam da ne mogu očekivati neku turbo brzinu ali koliko bi eventualno mogao dobiti?hvala

Ako atenuacija ne laze, slicno kao i na adslu, eventualno malo veci upload. Nazalost si toliko daleko da ti se vdsl/adsl brzine preklapaju.

croatia boss uto 26.4.2016 22:02

Evo moje parice.Neznam zasto ali meni ne pise ovo attaniable data rate iako kolko vidim koji imaju isti ruter pise?Meni su oni govorili da nemogu imat vise od 4mb a sad nakon dosta pregovaranja uspio sam dic na 6mb,pa jel bi sad to islo jos dalje ili ce vec pucat veza ako dignu jos.Dal su losi spojevi po kuci.Znaci zica mi ide po zraku i u kucu na potkrovlje pa od tamo skroz dole do prizemlja(1 kat izmedu potkrovlja i prizemlja),pa jel bi bilo bolje da provucem nove zice do 1 kata na kuci? 

sandokan111 sri 27.4.2016 02:06
BlacksnowMegaS kaže...

Pozdrav, evo stanje koje imam pa me zanima može li ovo (zbog uploada) raditi na 20/2?

Nekih sam 1300m od centrale.

A pise ti pod attainable moguce. 20 ces moc, 2 ne po prikazu. Za 1300 veza izgleda odlicno.

croatia boss kaže...

Evo moje parice.Neznam zasto ali meni ne pise ovo attaniable data rate iako kolko vidim koji imaju isti ruter pise?Meni su oni govorili da nemogu imat vise od 4mb a sad nakon dosta pregovaranja uspio sam dic na 6mb,pa jel bi sad to islo jos dalje ili ce vec pucat veza ako dignu jos.Dal su losi spojevi po kuci.Znaci zica mi ide po zraku i u kucu na potkrovlje pa od tamo skroz dole do prizemlja(1 kat izmedu potkrovlja i prizemlja),pa jel bi bilo bolje da provucem nove zice do 1 kata na kuci? 

Ti si predaleko. Stavlja te skoro 4km od centrale, dobro imas to sto imas. Nema se tu sta previse napravit dok ti ne naprave nesto blize. Osim jeli ako ti atenuacija ne skace radi nekih prekida/spojeva. Al veza ti je vec na 3db margine na tu daljinu, pitanje je hoce to i radit dugorocno.

Prije nego ides mjenjat zice po kuci, odi gore u potkrovlje i tamo spoji direktno router pa vidi jel stanje bolje (ovaj line attenuation sta je sad 54.5). Ako je slicno, ne moras nista mjenjat po kuci.

jaZey sri 27.4.2016 08:05
sandokan111 kaže...
jaZey kaže...

Ima li smisla trazit 20 download? Ili trazit VDSL nekog drugog operatera?

20 po adslu ? Ne. Malo si me zbunio s "trazit vdsl od nekog drugog". Sta nemozes na svome zatrazit vdsl? Jer nisi ni na svom ispu na vdslu. Ako ti tvoj ne pruza da, pokusaj se prebacit kod nekog tko pruza.

Iskonova sluzba za korisnike, OMG, znaci kazu da moze 20 i da ce mi dic brzinu, bas me zanima na sto ce to licit, sto se vdsla tice kaze da ga ne mogu imati, ne znam koliko sam od centrale.

Mislim da im se ne da zahebavat posto sam bez ugovorne obveze.

BlacksnowMegaS sri 27.4.2016 08:20
sandokan111 kaže...
BlacksnowMegaS kaže...

Pozdrav, evo stanje koje imam pa me zanima može li ovo (zbog uploada) raditi na 20/2?

A pise ti pod attainable moguce. 20 ces moc, 2 ne po prikazu. Za 1300 veza izgleda odlicno.

Znači oni mogu manualno namjestit da upload bude 1.3 a ne 2 koliko je po paketu?

alen29 sri 27.4.2016 09:55
BlacksnowMegaS kaže...
sandokan111 kaže...
BlacksnowMegaS kaže...

Znači oni mogu manualno namjestit da upload bude 1.3 a ne 2 koliko je po paketu?

Kada je rekao 1300, mislio je na udaljenost od centrale u metrima.

srcipesak sri 27.4.2016 13:52
ZeljkoCro kaže...

Molim pomoć oko logiranja kao admin na novom ZTE routeru, kako bi mogao vidjeti vrijednosti linije.

Admin pass je na istu shemu kao i na dosadašnjim uređajima.

Dakle:
administrator
!tc0Mht i D-SN (odnosno, !tc0MhtZTEExxxxxxxxxx)

nula je u tc0m dijelu lozinke, a brojevi su otraga na naljepnici...

jopasaable sri 27.4.2016 14:55

Pozdrav,

Evo mene opet, prebacen sam na VDSL i eto novi sramotni podaci... 950 metara od centrale (ja mjerio (cestom)) a da ovakve brzine imam... bitno da ovi iz HTa tvrde da kvara nema a da mi i dalje govore da sam 1km udaljen od centrale... Dok atenuacija govori drugo... 

alen29 sri 27.4.2016 15:19
jopasaable kaže...

Pozdrav,

Evo mene opet, prebacen sam na VDSL i eto novi sramotni podaci... 950 metara od centrale (ja mjerio (cestom)) a da ovakve brzine imam... bitno da ovi iz HTa tvrde da kvara nema a da mi i dalje govore da sam 1km udaljen od centrale... Dok atenuacija govori drugo... 

To sto ti je fizicki centrala 1 km od kuce, ne znaci da istim putem ide i parica. Zracna mreza moze skroz drukcije ici i onda ispadnes zapravo npr. 2 km udaljen. Kakvo ti je bilo stanje na ADSL-u?

BlacksnowMegaS sri 27.4.2016 17:25
alen29 kaže...
BlacksnowMegaS kaže...
sandokan111 kaže...
BlacksnowMegaS kaže...

Kada je rekao 1300, mislio je na udaljenost od centrale u metrima.

Aha,nisam skužio. Ma vidim da download ne bi trebao biti problem (btw i maxtv je u igri) mada će i na 20Mbit sa maxtvom biti blizu granice. Ono što me buni jest upload koji mi ne ide do 2 pa neznam hoće li mi on pravit probleme s obzirom da će bit 100% iskorišten.

Hvala

sandokan111 sri 27.4.2016 17:48
BlacksnowMegaS kaže...

Mogu oni nastimat sta hoce, al nema takvih profila nego samo ono sta ima tako da to ipak neces imat mislim. Al da, kad sam rekao 1300 sam mislio na metre :)

jopasaable kaže...

Pozdrav,

Vec si dobio odgovor al te ocito nije zadovoljio pa kad si spojen sad na vdsl se to pokazalo tocnim al eto, i dalje si uvjeren da tehnika nije tocna vec ti znas gdje si spojen. Kao sto sam ti naveo, neznas gdje si spojen iako mislis da znas. A ako se stanje nije popravilo prelaskom na vdsl, onda vjerojatno kvara nije ni bilo. Sad bi trebao pretpostavljam zahtjevat da ti se petlja skrati ako imas blize spojnih tocaka, jer kao sto je adsl prikazao, od tebe do centrale ima 2km+.

A od tcom-a trazi pismeno izvjesce da si 1km od centrale pa s tim salji prigovor na malu brzinu jer to sto imas su brzine za 2km+ a ne 1km+, a ako ti oni napismeno to posalju, imas osnove za prigovor jer je ocito negdje los spoj/prekid i netko ce izac na teren i otkrit gdje i sta.

jopasaable sri 27.4.2016 20:26
sandokan111 kaže...
jopasaable kaže...

Pozdrav,

Vec si dobio odgovor al te ocito nije zadovoljio pa kad si spojen sad na vdsl se to pokazalo tocnim al eto, i dalje si uvjeren da tehnika nije tocna vec ti znas gdje si spojen. Kao sto sam ti naveo, neznas gdje si spojen iako mislis da znas. A ako se stanje nije popravilo prelaskom na vdsl, onda vjerojatno kvara nije ni bilo. Sad bi trebao pretpostavljam zahtjevat da ti se petlja skrati ako imas blize spojnih tocaka, jer kao sto je adsl prikazao, od tebe do centrale ima 2km+.

A od tcom-a trazi pismeno izvjesce da si 1km od centrale pa s tim salji prigovor na malu brzinu jer to sto imas su brzine za 2km+ a ne 1km+, a ako ti oni napismeno to posalju, imas osnove za prigovor jer je ocito negdje los spoj/prekid i netko ce izac na teren i otkrit gdje i sta.

Gle vidim da znas o cem pricas i hvala ti na savjetima. Stvar je u tome sto doista postoje dva logicna nacina na koji bi ja mogao odnosno trebao biti spojen i 2 potpuno ne logicna i "reterdirana" nacina koje cu skicirat ovdje u ovom postu.

U skici 1 vidimo centralu oznacenu sa C i moja lokacija oznacena sa Home, kao sto vidimo dva su logicna nacina na koji bi ja trebao biti spojen i oba nacina su odprilike jednake udaljenosti od ~900m-1km.

U skici 2 vidimo jedan od dva potpuno ne logicna i "retardirana" nacina, a to bi bilo da parica ide po glavnoj cesti skroz do kraja sela i da se onda vraca nazad i ide prema meni sto bi onda bilo negdje oko 2km.

U skici 3 vidimo drugi od dva potpuno ne logicna i "retardirana" nacina, a to bi bilo da parica ide prema drugom selu pa da se onda vraca, no to bi onda bilo vise od 2 km udaljenosti. Sumnjam da je ovako spojeno.

Ovaj post objavljujem samo zato sto zelim pojasnit moju situaciju i frustraciju koja se ovdje dogada jer sve ovo meni nema nimalo smisla i svaki put kad zovem tehnicku podrsku daju mi druge informacije... 

Te bih ovim putem htio zatraziti savjet kako dalje i sta trazit od HTa da se nesto poduzme u vezi ovoga jer mi je receno vec par puta da po mojoj adresi ja mogu imat turbo 30, sto i zelim.

sandokan111 čet 28.4.2016 01:07
jopasaable kaže...

Gle vidim da znas o cem pricas i hvala ti na savjetima. Stvar je u tome sto doista postoje dva logicna nacina na koji bi ja mogao odnosno trebao biti spojen i 2 potpuno ne logicna i "reterdirana" nacina koje cu skicirat ovdje u ovom postu.

U skici 1 vidimo centralu oznacenu sa C i moja lokacija oznacena sa Home, kao sto vidimo dva su logicna nacina na koji bi ja trebao biti spojen i oba nacina su odprilike jednake udaljenosti od ~900m-1km.

U skici 2 vidimo jedan od dva potpuno ne logicna i "retardirana" nacina, a to bi bilo da parica ide po glavnoj cesti skroz do kraja sela i da se onda vraca nazad i ide prema meni sto bi onda bilo negdje oko 2km.

U skici 3 vidimo drugi od dva potpuno ne logicna i "retardirana" nacina, a to bi bilo da parica ide prema drugom selu pa da se onda vraca, no to bi onda bilo vise od 2 km udaljenosti. Sumnjam da je ovako spojeno.

Ovaj post objavljujem samo zato sto zelim pojasnit moju situaciju i frustraciju koja se ovdje dogada jer sve ovo meni nema nimalo smisla i svaki put kad zovem tehnicku podrsku daju mi druge informacije... 

Te bih ovim putem htio zatraziti savjet kako dalje i sta trazit od HTa da se nesto poduzme u vezi ovoga jer mi je receno vec par puta da po mojoj adresi ja mogu imat turbo 30, sto i zelim.

Nema tu nista nelogicno, nazalost i uopce me ne bi cudilo da si spojen slicno slici 2 i 3. Bilo je ljudi koji su odmah uz centralu pa su spojeni skroz okolo naokolo, a centrala im nasuprot ulice. Ovo je jos cesce ako su kucanstva (znaci ne stanovi) pa ide od jednog krova do drugog pa su ljudi spajani kako je tko placao prikljucak tamo prije 50 godina.

Kazem ti, zatrazi pismeno da si toliko udaljen i onda salji pismeni prigovor i ht-u i hakomu pa vidi sta ce onda bit, jer su ti brzine katastrofalne za 1km.

MacTheBig kaže...

Zasto se na ovome dolje gdje je pušteno 35/6 dobija samo 20/2? Jel tko imao sličan problem?

Zato jer imas ogranicenje na portu. Ista stvar je i meni na h1 bila nakon prigovora.

Ag008 čet 28.4.2016 16:39

Ovo što imaš sada ti je skoro max, možda 25Mbps

@Jopa, nije nužno da kabel ima xx m po atenuaciji. Ja imam 21db atenuacije ali zbog oštećenja podzemnog kabela sa 400 parica kojeg ne žele sanirati i prema DIS-u i svim testovima 900-1100m gdje bi trebalo biti oko 16db atenuacije. Takva je realnost često, nije sve idealno.

ppetesic čet 28.4.2016 20:10

Danas mi susjedu u kuci do moje bili iz t coma da se radi neka bliza centrala pa kad napravu da ce ga prebaciti na tu,sad mene interesira hoce li mene optima na tu centralu prebaciti ili cu morati prelaziti na t com?

froxie24 čet 28.4.2016 21:00
ppetesic kaže...

Danas mi susjedu u kuci do moje bili iz t coma da se radi neka bliza centrala pa kad napravu da ce ga prebaciti na tu,sad mene interesira hoce li mene optima na tu centralu prebaciti ili cu morati prelaziti na t com?

Na pitanje je teže odgvoriti. Baš centrala ili se radi o FTTC ili pak možda FTTN konceptu. U oba slučaja Optima mora postaviti svoju opremu (ako to zatraži i ako HT odobri) u tu "centralu da bi ti mogla pružati usluge kao i do sad, eventualno ako HT bi davao drugim operaterima bitstream uslugu preko svoje opreme. Sve je to sad pitanje što i kako dok se ne vidi na primjeru. 

sandokan111 pet 29.4.2016 00:12
ppetesic kaže...

Preko bitstreama pretpostavljam da da. Preko njihove opreme (da optima ugradi svoju), sumnjam. Posto je to sve isti gazda, a tcom vecinom iskon i optimu koristi za damping cijena koje nemoze furat pod tcomom, sve je pitanje sto glavesine odluce da im je isplativije u ovim slucajevima.

zagiii kaže...

Koja bi meni mogla biti max brzina s ovim? Fala

33db atenuacije te baca na nekih 2.4km s maxom od 13ak. Kako nije prikazan max u routeru teze je znat jer bi u biti imao ono sto je prikazano. Margina je velika znaci da od pustene brzine ima dosta do maxa pa parica izgleda oke, pa onda recimo nekih 12, iskoristivih 10 (bacio sam kosti).

Antropofob pet 29.4.2016 07:36
PC - stručnjak kaže...
Trenutno sto su rađena skracivanja petlji FTTC varijanta, svi koji su se nasli na trasi a bili su ULL morali su svoje korisnike prebacit na bitstream.

Rekao bih da je to Tcom-ov master plan da zajebe alternativce i prisile ih na skuplji bitstream.

U Gajnicama su izgradili FTTC mini centralu usred hrpe nebodera koja je od glavne centrale udaljena 700m.

Dakle u tom slučaju skračivanje petlje nije uopće bilo potrebno.

Naravno da su svi u tim zgradama imali na raspolaganju LLU opcije raznih operatera jer je Gajnička centrala pogolema pa svi stanu.

Jedino Bnet nemogu zajebat jer se pored te nove mini centrale kurči Bnetov ormar.

Kažem vam bratjo: duopol do kraja desetljeća nam ne gine!

JozoBozo121 pet 29.4.2016 08:15
Antropofob kaže...

Rekao bih da je to Tcom-ov master plan da zajebe alternativce i prisile ih na skuplji bitstream.

U Gajnicama su izgradili FTTC mini centralu usred hrpe nebodera koja je od glavne centrale udaljena 700m.

Dakle u tom slučaju skračivanje petlje nije uopće bilo potrebno.

Naravno da su svi u tim zgradama imali na raspolaganju LLU opcije raznih operatera jer je Gajnička centrala pogolema pa svi stanu.

Jedino Bnet nemogu zajebat jer se pored te nove mini centrale kurči Bnetov ormar.

Kažem vam bratjo: duopol do kraja desetljeća nam ne gine!

A reci mi koga mi to osim dva operatera imamo trenutno? Iskon i Optima su u vlasništvu HT grupe, a Amis i B.net u vlasništvu VIP grupe. Korisnike Terrakoma i H1 bi mogao nabrojat na ruke valjda u usporedbi sa svima drugima, mislim da Amis ima vise korisnika od ta dva zbrojeno i kvadrirano

Na 700m ako hoćeš pružit moderne usluge za velik broj korisnika poput u tim zgradama, moraš skraćivati petlju jer tu nemozes u uvjetima velikog gušenja dobit vise od jedno 40-ak megabita po parici

samojainitko pet 29.4.2016 08:58

Bok. Upravo sam obnovio ugovor sa Optimom imao sam O2 4/0.5Mbps znači paket je ostao isti. Međutim prije sam imao zte ruter koji se spajao u spliter i telefon u spliter i veza je bila odlična 4.2 download upload 510 Kbps, a sada sam dobio Innbox v45 koji se spaja direkt u utičnicu  na zidu, a telefon u ruter i brzine su očajne do 2 pa max do 3.7 download, uplad max do 0.3. Koliko sam ja shvatio sad su prebacili na digitalno. Pa me zanima da li ja njih mogu tražiti da to vrate na staro jer je nako odlično funkcioniralo. Hvala.

freerock0 pet 29.4.2016 09:51

Pozdrav ,

pošto sam truba na ovom području , zanima me kako Vam se čine navedene  vrijednosti.

Na vip-u smo i muči me učestalo prekidanje i pucanje veze , pogotovo kada je na netu spojeno 2÷3 korisnika(buraz laptop, klinci mobiteli..- svi spojeni bežićmo).

Zanima me ako je uzrok problema "u parici" tj. centrali(od koje smo cca.1000 m)  ili u nečem drugom(puno korisnika, kablovi..)

Brzinu imamo  4,0 Mbps i vele da ne može više.

Pucanje interneta još bi  pretrpjeli ali je problem što je telefon VoIP(nadam se da razumijete)  pa se javlja prekidanje veze usljed razgovora , nemogućnost uspostavljanja dolaznih i odlaznih poziva... vrlo frustrirajuće.

Imali kakve pomoći ?

Hvala unaprijed !

PS- u privitku su vrijednosti kad je sve radilo super i nije bilo prekida.

MacTheBig pet 29.4.2016 11:51

Po tome si ti udaljen od centrale od 2-3 km. Preloša parica.

A za pucanje veze je kriv vjerojatno router, ako imaš možda firewall uključen u routeru isključi ga.

Imao sam takav problem kod H1 kad sam uključio firewall u routeru i kad bi se više korisnika spojilo odma bi izgubio internet vezu.