Overclocking phenom II x3 720

To sam i ja gledo.
Samo neznam kak stoji taj cooler, kolko vidim, on je dosta star, još 2006 je izašo

Pa stavil sam ti više primjera.A,probaj negde naći Mugena 2 ,zbilja se isplati.

Trenutno nemam love za bacanje, zato i želim proć što jeftinije, a što bolje, pa se informiram koji je najbolji do 200kn.
Samo ti zemi taj Hyper 212 bolji ne mos nac za tolko love sigurno. Pa normalno da je losiji od Mugen 2, kad je i znatno jeftiniji nist cudno kaj sad no tu su 4 toplovodne cijevi i direktan dodir s procesorom tih istih cijevi.

Znači, prije onda 212+ po 240kn, nego Big Typhoon po 200kn?

Znači, prije onda 212+ po 240kn, nego Big Typhoon po 200kn?
A mos i taj Typhoon uzet stari da, no ak kupujes novo onda Hyper 212 pa si miran dugo vremena.

Uzeo sam ipak CM 212+.
Evo prvi dojmovi... Bez OC-a u IDLEu TEMP mi je 23*C što je veliki pomak jer mi je sa STOCK coolerom bila 39*C. Jedino me malo muči što je velik, jedva stane u kučište i dira bočnu stranu. Ne smeta to valjda?

Otključo sam 4tu jezgru na procu preko BIOSA.
Nakon 4 sata testiranja sa OCCT i još 6 i pol sa Prime95 (10:30h zaredom, bez pauziranja + jučerašnja 2h sa OCCT), evo rezultata.
Info o OCCT testu
TMPIN0: MAX 42*C
TMPIN1: MAX 47*C
TMPIN2: MAX 48*C
FAN SPEED: MAX 1457RPM
Info o Prime95 testu
TMPIN0: MAX 42*C
TMPIN1: MAX 49*C
TMPIN2: MAX 50*C
FAN SPEED: MAX 1584RPM
Nijedna aplikacija nije javila niti jedan error pa pretpostavljam da sam uspješno otključao četvrtu jezgru. Jesam li u pravu?
Trebam li pokrenuti još neke testove ili nešto?
Temperature mi se čine uredu, vama?
E sad, ako sam uspješno otključao sve 4 jezgre, htio bih ga još malo ˝dići u nebo˝ pa overclockati.
Ima li tko iskustva s OC-om nakon otključavanje dodatne jezgre, tj. ima li kakve razlike u postupku?
Planiram ga dizati pomoću multipliera, pošto je već otključan. Ako zapne u nekom trenutku, kolko sam skužio postupak OC-a, podignem mu voltažu za malo, jel točno?
Uz to naravno pratim temperature proca, da ne prelaze neku granicu. Koja bi bila ˝optimalna granica˝ za 4jezgreni Phenom sa CM Hyper 212+ hladnjakom?
Koliko dugo, nakon podizanja frekvencije, trebam držat proc na testovima i da li uopće trebam ponavljati zamorni i dugi postupak provjere stabilnosti sa OCCT i Primeom (recite ne, molim vas )?
Hvala na odgovorima!

Ja mislim da ti ne bi trebalo prelaziti 60 stupnjeva.

E sad, ako sam uspješno otključao sve 4 jezgre, htio bih ga još malo ˝dići u nebo˝ pa overclockati.
Ima li tko iskustva s OC-om nakon otključavanje dodatne jezgre, tj. ima li kakve razlike u postupku?
Planiram ga dizati pomoću multipliera, pošto je već otključan. Ako zapne u nekom trenutku, kolko sam skužio postupak OC-a, podignem mu voltažu za malo, jel točno?
Uz to naravno pratim temperature proca, da ne prelaze neku granicu. Koja bi bila ˝optimalna granica˝ za 4jezgreni Phenom sa CM Hyper 212+ hladnjakom?
Koliko dugo, nakon podizanja frekvencije, trebam držat proc na testovima i da li uopće trebam ponavljati zamorni i dugi postupak provjere stabilnosti sa OCCT i Primeom (recite ne, molim vas )?
Hvala na odgovorima!
Temperature su OK, ako je sve to izdržao znači da imaš punokrvnog Phenoma x4. Ne moraš se brinuti više. Zaigraj još koju igra tipa GTA4 koja opterećuje procesor pa vidi kako se u njima ponaša, ali ne bi trebalo biti problema.
Nakon otključavanja jezgara se u pravilu nešto slabije clocka, što nije bio slučaj npr. kod mene.
100 mhz više sam dobio sa x4 nego sa x3. Ali clockaj ti to, ići će dosta dobro, ne boj se.
Što te još zanima?
OCCT uvijek moraš raditi, dobro ne moraš kod malog OC-a, ali inače uvijek je poželjno da vidiš kako ti se ponaša u igrama. Ne moraš 4 ili 6 sati, već samo pukneš pola sata test, ako su temp ok onda nastaviš sa clockanjem.
Kad dođeš do neke granice, odvrtiš test 2 h da vidiš dali drži i tako ostaviš.

Hvala na odgovoru!
Još me zanima, koja točno oznaka označava temp približnu CPU temperaturi: TMPIN0, TMPIN1 ili TMPIN2.
Pogledo sam u BIOSU i TMPIN0 mi se podudara se System Temperature. CPU temp mi je uvijek oko 10*C niža.
Da se onda orijentiram u OC-u po TMPIN0 pa spustim kojih 7*C da saznam temp proca?
U vezi OC-a.... To radim po istom postupku kao da nije otključan (multiplier 1 po 1 stupanj mičem) ili nekako drugačije?

Hvala na odgovoru!
Još me zanima, koja točno temp označava CPU: TMPIN0, TMPIN1 ili TMPIN2.
Bio sam uvjeren da je to TMPIN0 dok na netu nisam slučajno naišao na jedan forum na kojem ljudi tvrde da je to temp matične.
Pogledo sam u BIOSU i TMPIN0 mi se podudara se System Temperature. CPU temp mi je uvijek oko 10*C niža.
Da se onda orijentiram u OC-u po TMPIN0 pa spustim kojih 7*C da saznam temp proca?
Išo sam tražit malo i nisam dobio konkretan odgovor, jer na svakom forumu drukčije misle.
U vezi OC-a.... To radim po istom postupku kao da nije otključan (multiplier 1 po 1 stupanj mičem) ili nekako drugačije?
Ja mislim da je to za čipset ,a ne za procesor.
EDIT:Sad budeš si trebal promijeniti sliku accounta.

Hvala na odgovoru!
Još me zanima, koja točno temp označava CPU: TMPIN0, TMPIN1 ili TMPIN2.
Pa što ti ne pokazuje temp za cpu 0 stupnjeva nakon što otključaš 4. jezgru?

Pokazuje mi 0*C za sve 4 jezgre, točno.
Ali kada odem u BIOS, tamo mi pod System temperature piše npr. 42*C, a pod CPU temperature 35*C.
Btw, pokrenuo sam malo GTAIV i mogu reć da se stvarno primjeti razlika u odnosu na 3 jezgre!
Sada je sve glađe, postavke sam čak digo još i nema nikakvog trzanja koje me iritiralo na X3. Nadam se da će OC-om ići i bolje!
Ali se TMPIN0 nakon 10min GTA digla na 45*C, što mi baš i nije jasno. Kako nakon 11h onih stress testova nije prelazila 42*C, a sad na 10min GTA dođe do 45?
@emerik: haha, promjenit ću ju, naravno, hvala na podsjetniku;)

To za gta4 osjetiš porast u performansama jer igra ide bolje na 4 nego na 3 jezgre.
Ali kod većine drugih igara nećeš ništa osjetiti, dapače kod nekih ćeš i izgubiti zato jer kad imaš 3 jezgre, onda se cache dijeli na manje(3) dijelova i samim time su performanse veće u nekim slučajevima.

To za gta4 osjetiš porast u performansama jer igra ide bolje na 4 nego na 3 jezgre.
Ali kod većine drugih igara nećeš ništa osjetiti, dapače kod nekih ćeš i izgubiti zato jer kad imaš 3 jezgre, onda se cache dijeli na manje(3) dijelova i samim time su performanse veće u nekim slučajevima.
Na GTA IV dobio, na NFS UNDERCOVER i SHIFT se vidi stvarno VELIKO poboljšanje performansi, mogu puno više dić grafičke postavkem izgleda koda mi je trebala ta jačina proca da grafa da 100% od sebe.
Zasad me oduševilo sve. Dobro, nisam probao još sve igrice, možda će negdje bit negativnog učinka, ali u svakom slučaju, ja zadovoljan.
Ujutro ću se još sa overclockom malo igrati pa da vidim da kaj može proc na tom planu
Pratio sam TMPIN0 kod NFS-a, oba, 45*C MAX.

Imam još jedno pitanje... CPU Hladnjak je dosta velik i doslovno dira bočnu stranicu kučišta kada je zatvoreno, da li smeta to hladnjaku ili nečemu?

Imam još jedno pitanje... CPU Hladnjak je dosta velik i doslovno dira bočnu stranicu kučišta kada je zatvoreno, da li smeta to hladnjaku ili nečemu?
Ne smeta,meni ti je tako sa Mugenom,a možeš i skinuti bočnu stranicu,nemaš se čega sramiti.

koji kuler si kupio?

CM Hyper 212+.
Zasad mi OC ide vrlo dobro. Proc je stabilan na 3.4, a dizo sam samo multiplier (provjerio sa 30min OCCT).
Ići ću dalje po x0.5.
I dajte mi molim vas recite kaj točno označava TMPIN0, TMPIN1, TMPIN2 (HW Monitor)... Na svakom forumu ljudi drukčije tvrde, pa više ni sam neznam kaj je kaj.
Al ugl. kad puknem stress test dignu se jedino TMPIN1 i TMPIN2, TMPIN0 je 97% vremena na 42*C-43*C.
Pa s čim bih onda trebao pratit temp CPU-a, jer senzori za jezgre mi ne rade kada je on otključan.
Kažu ljudi da pratim TMPIN1 i spustim koji 10*C da dobim temp. CPU.

Ne znam kojim programom to pratiš,ali kod mene u HW Monitoru te oznake označavaju temperature čipseta.Budem ti poslije stavil sliku.

CM Hyper 212+.
Ja imam kućište 7 godina staro pa mi stane dobro u kućište.
Temperaturu ja gledam tako da otvorim speed fan, pogledam temperaturu CPU. Jezgre su mislim obično hladnije 2-3 stupnja nego cpu i po tome se ravnaš.
To tmpin ti je sve ok, temperature su odlične, moj se u idleu grije na 50 stupnjeva.

Ma mislim da ću ja njega ostavit na 3.4GHz, više mi ionako ni ne treba za igre koje ja igram.
Stavit ću opet jedno 2h OCCT + 2h Prime95, pa nek se vrti.
Btw. meni i Speedfan (neznam zašto) pokaže TMPIN0,1,2, ne piše mi CPU kao što tebi piše, a isto je v4.40
I da, što se tiče hladnjaka i kučišta. Neznam, ja sam stegnuo hladnjak na proc kolko se dalo, jače nije išlo.
Isto tako i sa matičnom za kučište.
Ali opet mi oni bakreni ˝vršci˝ (8 vrhova od bakrenih cijevi) dira bočnu stranicu kučišta.

Ma mislim da ću ja njega ostavit na 3.4GHz, više mi ionako ni ne treba za igre koje ja igram.
Stavit ću opet jedno 2h OCCT + 2h Prime95, pa nek se vrti.
Btw. meni i Speedfan (neznam zašto) pokaže TMPIN0,1,2, ne piše mi CPU kao što tebi piše, a isto je v4.40
I da, što se tiče hladnjaka i kučišta. Neznam, ja sam stegnuo hladnjak na proc kolko se dalo, jače nije išlo.
Isto tako i sa matičnom za kučište.
Ali opet mi oni bakreni ˝vršci˝ (8 vrhova od bakrenih cijevi) dira bočnu stranicu kučišta.
E ja bih isto želio probati otključati 4. jezgru ,koje postavke trebam promijeniti.Daj mi molim te reci kako si ti točno stavio.Može i na PM.

E ja bih isto želio probati otključati 4. jezgru ,koje postavke trebam promijeniti.Daj mi molim te reci kako si ti točno stavio.Može i na PM.
Uđi u BIOS,uključi ACC i EC firmware (ako ima nešto sl.) save-aj. Testiraj

Uđi u BIOS,uključi ACC i EC firmware (ako ima nešto sl.) save-aj. Testiraj
EC Firmware stavim na Hybrid ,a ACC na All Cores?

Ne!
Kao što sam ti rekao, na AUTO!
Jesi potražio UNLEASHING po BIOSU?
Ja sam odma pored ACC imao to, stavio na AUTO i kao što vidiš, uspio sam.

Ne!
Kao što sam ti rekao, na AUTO!
A,probal sam na Auto i restarta se,a da na početku spustim brzinu i dignem malo voltažu?

Nema ti to nikakve veze sa voltažom niti ičim drugim.
Ako ne ide, ne ide, nemaš sreće
Samo se nadam da si prije unlocka vratio CPU Clock na Default vrijednosti, a ne išo unlockat sa overclockanim CPU-om...
Ja sam kupil od frenda jer je on uzel vodeno.Evo ti nešto.Evo,našel sam jošnešto.
EDIT:Scythe Kama,svašta