Overclocking Intel procesora (dual,quad)

memoriju.. koliko se sjecam stavio sam divider na 2.0 i digo voltazu na 2.0V isto, dalje nisam nista diro... imam 2x2gb 800MHz sto bi jos mogao podignut jer taj mem oc stvarno nisam obraco paznje

imam 2x2gb 800MHz sto bi jos mogao podignut jer taj mem oc stvarno nisam obraco paznje
OC-anjem procesora, automatski češ OC-at i memoriju.
Dakle, najbolje ti je malo se poigrat memorijom i vidjet dokle ide.
Čisto da te kasnije ne bude bunilo što te koči.
Jednostavno, pročitaj tutoriale i bit če ti lakše. Imaš ih i ovdje na forumu (overcloking) i na PC Ekspert forumu itd....

e zanima me jos koje su tebi temp sa katanom u idel i loadu

e zanima me jos koje su tebi temp sa katanom u idel i loadu
Evo ovako mi temperature izgledaju dok prašim COD4 online i dok ne igram ništa.
Stvarno mi se neda sad prašit testove. Ali računaj, dok pustim Linx, temperature obe jezgre su malo niže od 60°c (uglavnom tu negdje).
A Linx je puno zahtjevniji od Orthosa/Prime95/OCCT-a (temperature su nešo više).
Doduše, sad je i malo hladnije vrijeme. A koristim i termalnu pastu ZM-STG2 (zalman).
A i kučište je solidno/minimalno hlađeno/prozračno (2x120mm ventovi).

Mala pomoć potrebna...
Meni je moja Asus P7P55D automatski OCala moj i5 lynfield 750 (2.67Ghz)
ovo su CPU-Z podaci
voltage 1.36
core speed 3.621
21 x 172 Mhz
QPI 3.104 Mhz
DRAM 690 Mhz
FSB:DRAM 2:8
cas latency CL 9.0 clocks
hmm, kako vidim temperature mi i nisu premale, 54 matična i 65 proc, idle
(u igrama i preko 70, cooler je naravno stock)
doduše sam sam kriv, stavio sam na aggressive
nadalje, upravo sam smanjio voltažu na 1.2 i clock sabirnice na 162 (3.4 ghz)
temperatura je odma pala na 52 idle ali ju prime odma digne na 85C u roku minute
(u igrama je vjerujem ipak manja, ne preko 70, svejedno previše)
Nagradno pitanje, koliko da pucam na oc svojeg proca sa stock coolerom i sa
nepovećanom voltažom? Volio bi dogurat do 3.4 ako je moguća, ako ne, opet dobro
koliko da podesim voltažu proca, memorije i taktove, koja je poželjna i očekivana temperatura?
Hvala!
btw
CPU i5 750
Asus P7P55D
4Gb DDR3 Corsair 1600Mhz
Sapphire HD4890 1Gb Vapor X
win 7 ultimate

evo moze malo pomoci
imam intel dual core e5400 2.7ghz 800mhz
asrock g41m-gs
i 2keksa po 2gb crucial 800mhz u dual chanelu.
e sada proc mi trenutno radi na 3.5ghz stabilno radi sa fsb na 260. na 266 isto radi stabilno ali nakon nekog vremena izbaci BSOD radi memorije. ali an testovima nista.
meni ej problem memorija jer kada dignem preko 266fsb memorija se popne preko 900mhz. sada je na 867mhz i omjer 3:5
sada mogu ja kako spustit memoriju ili omjer na ovoj maticnoj. da dodem do 4ghz.

Previše struje IMHO, ide to puno niže..ovisi i o primjerku ploče i RAM-u ali u pravilu ide dosta niže od 1.36V, to je voltaža za preko 4ghz.

Mala pomoć potrebna..
Preveliki Vcore. Na 3.6Ghz mora sa stock voltažom pa čak i sa Undervoltom. Mislim da je stock voltaža 1.18v,al probaj smanjit na 1.16v i odvrti 15min OCCT.
Ono na šta posebno trebaš paziti kod Auto postavka jest razlika između QPI/DRAM i RAM napona. Dakle razlika nesmije biti veča od 0.5v, a često se desi da ti ploča QPI/DRAM ostavi na stocku(1.10v), a RAM na 1.60v.
Probaj ovako:
Vcore Voltage: 1.18v
BCLK: 172Mhz
Množitelj: 21x
QPI: 3.104Mhz
DRAM: 690Mhz
CAS: 9-9-9-24
QPI/DRAM napon: 1.10v
RAM napon: 1.50v

Update situacije:
prvo hvala za tekst, bio si od pomoći svakako
tvoje predložene mjere (undervolt na 1.16 + 3,6Ghz) mi se nisu pokazale stabilne (čak ni u BIOSu)
pa sam zato voltažu namjestio na 1.175 (ploča iz nekog razloga daje samo 1.168) i proc na 3,4 Ghz
Memoriju sam ostavio CAS sve na default (previše postavki, nije mi se dalo petljat a dobitak znam da je nevelik)
QPI nisam imao izbor na 3.104 Mhz kako si rekao nego samo na 5510/6194 pa sam ga ostavio na automatic ,
kasnije sam iz windowsa očitao ovu vrijednost kao 2922,5. Dram si rekao 690 ja stavio 1376, to je to. Napone
sam stavio kako si rekao.
Rezultat: CPU lagani undervolt + 3,4 Ghz, to mi zasad potpuno odgovara, proc je dovoljno moćan iovako
ne mislim mu previše vadit mast kad nema potrebe. 15 minuta testa sa OCCTom su rekli da je sve
OK i na ovom ostajem.
E sad se javio drugi problem. Temperatura. Idle je 48 na u torture testovima prime 95 i OCCT penje se i
do 80. Da podsjetim, lagani undervolt, OC na 3,4 Ghz, stock cooler i antec three hundred kućište sa dva velika
venta iznad i iza proca. Meni se to ovako naoko čini prevelika temperatura za ovu kombinaciju. Jel moguće
da mi je ekipa u ADMu nestručno postavila cooler ili je to preslab cooler za ovaj proc? ostale temperature su ovakve:
(prime 95 full torutre)
CPU 82 C
Matična 61 C
GPU 60 C (40% vent)
GPU mem 70C
HDD 1 /2 27 /34 C
idle
CPU 50 C
Matična 45 C
GPU 58 C (40% vent)
GPU mem 69C
HDD 1 /2 27 /33 C

sumnjam da je to do krivo postavljenog coolera.. tako su i meni bile enormono visoko temp kad sam probo oc sa stock coolerom tako da razmisli o novom cooleru.. ja upravo danas uzeo hyper 212+ za 270kn kod njih i prezadovoljan
skino mi je load temp u prime95 za 20°C

eh da i ja bi trebao malu pomoc.. trenutno mi je ovakvo stanje u biosu za 4.0GHz
vcore 1.425
cpu termination 1.2
ppl 1.55
reference 0.805
mch 1.1
ich i/o 1.550
dram voltage 2.0
divider 2.00D
nikako nemogu doc do 4.0 a da mi voltaza nije preko 1.4.. sad me zanima kako bi ovo ostalo trebalo biti (vece/manje ?) pa da mogu spustit vcore ili to nema veze?
i da.. upoznat sam s time da za 45nm proc nije preporuceno prelazak 1.3625V i znam da je ovo previsoko ali nadam se da mu nece bit nista u ova 2-3 dana dok testam :)

Pa ako je do krivo postavljenog coolera ne misliš da ga je bolje ispravit nego kupovat novi cooler?
Ne mislim davat 300 kn za ništa.

da ga namejstiš i pritisneš savršeno sumnjam da bi ti to skinulo temperature mozda max 3-4°C.. neznam ako ne gubis garanciju probaj sam otvorit kuciste i vidit jel se klima ili nesto.. ako je cvrst ko kamen jedino je onda do paste ali opet.. to je stock a od njih nemozes ocekivat previse.. barem ja nisam mogao

pozdrav htio bi clockat procesor intel core 2 duo e6550 2.33mhz 4 mb cache 1333mb fsb pa me zanima moze li
cooler scythe samurai ZZ bez problema to odrzavati
htio bi ga diginit bar na 3.00 - 3.2
hvala pozdrav

definitivno bi sto se tice hladjenja

eh da i ja bi trebao malu pomoc.. trenutno mi je ovakvo stanje u biosu za 4.0GHz
vcore 1.425
cpu termination 1.2
ppl 1.55
reference 0.805
mch 1.1
ich i/o 1.550
dram voltage 2.0
divider 2.00D
nikako nemogu doc do 4.0 a da mi voltaza nije preko 1.4.. sad me zanima kako bi ovo ostalo trebalo biti (vece/manje ?) pa da mogu spustit vcore ili to nema veze?
i da.. upoznat sam s time da za 45nm proc nije preporuceno prelazak 1.3625V i znam da je ovo previsoko ali nadam se da mu nece bit nista u ova 2-3 dana dok testam :)
Možeš slobodno stavit votažu do 1.45 to je neka gornja granica za 24/7, naravno uz dobar cooler

pozdrav htio bi clockat procesor intel core 2 duo e6550 2.33mhz 4 mb cache 1333mb fsb pa me zanima moze li
cooler scythe samurai ZZ bez problema to odrzavati
htio bi ga diginit bar na 3.00 - 3.2
hvala pozdrav
Imaš dobro hlađenje, dobru ploču, ali proc nije baš nešt za klokanje radi niskog multia, ali na 3GHz može bez frke. U biosu u izborniku M.I.T. moraš staviti FSB na 429(429x7=3000), memory multiplier na 2 tako da ti memorija radi na 858mhz, a voltaže za ovaj klok netreba dirati, ako slučanjo nebi bilo stabilno onda slobodno povećaš malo vcore.

(prime 95 full torutre)
CPU 82 C
Matična 61 C
GPU 60 C (40% vent)
GPU mem 70C
HDD 1 /2 27 /34 C
idle
CPU 50 C
Matična 45 C
GPU 58 C (40% vent)
GPU mem 69C
HDD 1 /2 27 /33 C
Ništa čudno za stock cooler.Moja preporuka bi ti bila kupovina Mugen2 hladnjaka koji bi ovo trebao svest na kakvih 60°c.

Pa ako je do krivo postavljenog coolera ne misliš da ga je bolje ispravit nego kupovat novi cooler?
Ne mislim davat 300 kn za ništa.
lol Sa 2.66 GHz pa na 3.40GHz bez aftermarket coolera..:O
Ja nez što ti očekuješ..:\ Ja sam sa 2.4 mogao ići na 3.00GHz koji je Q6600 g0 super overclocker
a ti imaš skoro 800MHz overclocka:D

Imam E8400, do koliko predlažete da oc-am sa običnim coolerom?
Koji cooler da stavim na njega? Nikad nisam raspravljao o coolerima tako da sam u tome totalno novi. Moze nekakav link iz linksa npr?
Trenutna temperatura je 39°c, do koliko je normalno? 60?

Koji cooler da stavim na njega? Nikad nisam raspravljao o coolerima tako da sam u tome totalno novi. Moze nekakav link iz linksa npr?
Do nekih 3.4GHz bi trebao sigurno izdrzat.. Optimalna max. temp. mu je 72.4°C.. Testiraj temp sa OCCTom, Prime95, Linxom, Orthosom.. Cooler - Do kolko para? Definitivno Scythe Katana 3.. Best buy, pogotovo za tvoj proc..
Ja imam intelov i5 quad core
I sta bi mi sad trebali?

3,6-3,8 GHz mozes OC-at bez da dizes voltazu(samo stavis FSB na 400) , na 4 GHz mozes s 1,3V (obican stock cooler to moze bez problema podnjet).
Ja svojeg drzim na 4GHz na stock cooleru 24/7, tako vec 2 godine, temperature su oko 30C u idle i oko 70c u full load. S malo boljim coolerom bi mogo na 4,3 GHz na naponu 1,4V imat full stabilno 24/7. Za validaciju mozes ganjat i više do jedno 4,5-4,8 GHz sve ovisi o primjerku CPU-a, kvaliteti MBO, i brzini DDR2 memorije.

Ok, tnx, mozda i dignem do 3.5-6, iako ne vjerujem da mi bas treba jer sve sto igram je CoD4, a za to imam stalnih 250, rijetko kad dropa...
Sto se tice tog coolera, cim budem imao priliku cu ga uzet.. Moze netko nac nekog koji je raspoloživ u Rijeci, to mi je najbliže? :D Negdje do 200 kn
A sad, vidit cu dali cu uopce overclockat jer ima garanciju, a ne vjerujem da ako mu se nesto desi, da ce garancija to pokriti :D

Ti procesori su još uvijek moćni i bez clockanja, istina no toliko ih je lako i jednostavno clockati (bez da se i oznoje) da je prava šteta ne. Dakle FSB na 162 Mhz, napon ne diraj, sve ostalo ostavi na automatic, i imaš 3.4 Ghz za o kn i zbilja zanemariv rizik.

3,6-3,8 GHz mozes OC-at bez da dizes voltazu(samo stavis FSB na 400) , na 4 GHz mozes s 1,3V (obican stock cooler to moze bez problema podnjet).
Kao što vidiš, kod mene se nije pokazalo tako (par postova iznad) stock cooler 50-70 C na nazivnoj voltaži, na torture 80+ pa ti vidi. Puno mi ekipe kaže da je stock cooler jednostavno preslab. Ili imaš neko opako kućište sa dosta protoka zraka.

Kao što vidiš, kod mene se nije pokazalo tako (par postova iznad) stock cooler 50-70 C na nazivnoj voltaži, na torture 80+ pa ti vidi. Puno mi ekipe kaže da je stock cooler jednostavno preslab. Ili imaš neko opako kućište sa dosta protoka zraka.
To je zato jer ti imaš i5, dok on ima C2D E8400 i to očito jako dobar primjerak, a i c2d 45nm se puno maje grije od i5/i7 proceva

Imao sam na 3.3 ili 3.5, uopce se ne sjecam, alii ima vec godina od onda.. (Malo kasnije nego sto sam kupio komp :D )
Ali zanima me sljedece. Kad dizem FSB, mogu odjednom stavit na 162 ili koliko vec, ili bi bilo bolje postepeno?
Sjecam se da mi se nekad s cista mira zamrznuo komp, isto se dogadjalo dvojici frendova (s drugim procesorima)

E sad ovako...
Meni ne piše to FSB i to, valjda do maticne, neznam, ne kuzim se ja u to :D
http://i1197.photobucket.com/albums/aa430/m1sh/Image0108.jpg?t=1293152287
Znaci ja ovaj 334 moram dignut na... Koliko? :D
Treba još nešto mijenjat, ili samo to?

400x8, odnosno 9 ide na tvorničkoj voltaži,odnosno min.pomacima gotovo 99%. A za žešće mijenjanje vcore-a ipak preporučam barem TX3 ili Freezera 7.
hvala... citao sam dosta o tom zalmanu i kazu da je dosta dobar mada nisam mogao naci nigdje nikakvu usporedbu sa katanom 3
koliko bi trebao otprilike držati linx između podizanja fsb da u grubo vidim da se nece srusit i da mogu dalje dizat fsb?
Cele je meni rekao da je otprilike 10 runova dovoljno za nekakav test prije daljnjeg dizanja.
Cele se zaista dosta razumije u te đinđe i zaista mu se može vjerovat.
Ja sam u početku držao i 20 runova, što je u stvari i stock u Linxu.
Ako se ne sruši u 10 runova, idi dalje.
Na kraju, kad dođep do neke granice, kad procesor više ne bude išao gore, onda možeš opalit i 20 runova.
Mišljenja sam da je to ok.
Mada, kažem ti, Linx te ne bi trebao i zabrinjavat. Ako prođe par sati Orthosa/OCCT-a onda je stabilnost dovoljna za tvoje potrebe.
Nigdje nečeš opteretit sistem kao što ga optereti Linx.
Mada je on meni N1 otkad mi ga je Cele preporučio, i volim znat dal je full stabilno i u njemu.
Također bi ti napomenuo jednu stvar.
Barem ja osobno tako radim. Dakle, prvo se baziram na memoriju. Guraš nju i vidiš dokle ide stabilno.
Čisto da kasnije znaš da te ne koči memorija.
Njenu stabilnost možeš provjerit Memtestom i Linxom.