Overclocking Intel procesora (dual,quad)

Ja imam Pentium 4 :D
Matična je Asus P5LD2-SE
Imam stock cooler.
Moze savjet kako da ga clocknem na visi takt.
Tvornicki je 3.40

Koji bi mi cooler preporučili do 150 kn (ako je moguče) za intel E6550 core2duo 2,33 ghz, 1333 mhz, clockao bi ga na 3.2 Ghz
i di ga ima kupiti ako znate
puno hvala

jeli se može clockat ovaj procesor bez problema na 3.2 ghz ili ima kakvih caka?

Gledaj!!! Nitko ti ne može garantirat dokle procesor može ić bez problema. To češ se morat malo sam poigrat i vidjet dokle ide.
Neko uspije natjerat više, netko manje. Ovisi o procesoru. Naravno, tu je i hlađenje i ploča itd.
Ako imaš dobar primjerak, trebao bi ić na 3.2ghz. Ali ipak češ to morat otkrit sam.

ispričavam se ako tlačim imam jos samo jedno pitanje :)
ubrzo mislim kupiti neke nove komponente pa mislim uzeti Procesor AMD Athlon II X4 640, socket AM3, BOX
sad me zanima dali ce njega pasati scythe katana 3 i dali s njim mogu clockat ovaj procesor i dali se uopće on moze clockati?
puno hvala
jos jednom oprostite ako pilam.

Dal mi moze neko pomoc, overclockirao sam q6600 na minimalnih 2.6GHz i jednostavno se nakon nekog vremena ugasi, do cega mi moglo bit, sta da mjenjam?

Što se kompaktibilnosti tiče, moraš gledat da uzmeš Katanu 3 za AMD. Dakle, da dobiješ kopče za AMD u pakiranju.
Što se samog coolera tiče, definitivno je bolji izbor od AMD-obog stock coolera.
Mada, za neki ozbiljan OC 4-jezgrenog procesora, neki bolji cooler bi dobro došao (ZM Performa/Mugen 2/Yasya i drugi).

Matična je Asus P5LD2-SE
Imam stock cooler.
Tvornicki je 3.40
Cemu uopšte OC-at. Tvornički takt je sam po sebi visok, a OC-anjem ionako nećeš ništa dobit jer procesor je prestar da bi osijetio dobitak preformansi.
Nadalje samo ga jedino možeš skuriti jer tada procesori nisu imali silne mikrokontrolere koji se brinu za potrošnju i zagrijavanje

Dal mi moze neko pomoc, overclockirao sam q6600 na minimalnih 2.6GHz i jednostavno se nakon nekog vremena ugasi, do cega mi moglo bit, sta da mjenjam?
Gledaj!! Postoji 100 čudesa koje bi te mogli smetat.
Postoji mogučnost da te koči memorija (ne vidim kakvu memoriju imaš, pa je teško prosudit??!!). Prilikom OC-a procesora, automatski se OC-a i memorija (dakle valjlo bi prvo nju riješit, čisto da vidiš dokle je spremna gurat).
Postoji mogučnost da ti procesor traži još napona (u to sumnjam jer bi trebao pogurat 200mhz na stock naponu. Osim ako je stvarno primjerak u banani).
Kolko vidim, imaš totalni škart od napajanja (Codegen)??!! Ne znam kako na tom napajanju uopče guraš taj procesor u kombinaciji sa HD4850 grafom.
Ako je to napajanje, onda preporučam zamjenu što je prije moguče. Nikakav OC i dodatno opterečivanje na tom napajanju ne dolazi u obzir.
Također, prilikom OC-a pogasiš sve đinđe minđe koje se trebaju pogasit u BIOS-u.
Postoji mali milijun razloga i teško je odgovorit na to pitanje bez nekih dodatnih informacija.

Matična je Asus P5LD2-SE
Imam stock cooler.
Tvornicki je 3.40
Cemu uopšte OC-at. Tvornički takt je sam po sebi visok, a OC-anjem ionako nećeš ništa dobit jer procesor je prestar da bi osijetio dobitak preformansi.
Nadalje samo ga jedino možeš skuriti jer tada procesori nisu imali silne mikrokontrolere koji se brinu za potrošnju i zagrijavanje
A eto Micromane uspio sam ga OC-at na 3.9 Ghz na stock cooleru .
I nije da sam dobio neke osjetne bolje performanse ali bolje ista nego nista.

Gledaj!! Postoji 100 čudesa koje bi te mogli smetat.
Postoji mogučnost da te koči memorija (ne vidim kakvu memoriju imaš, pa je teško prosudit??!!). Prilikom OC-a procesora, automatski se OC-a i memorija (dakle valjlo bi prvo nju riješit, čisto da vidiš dokle je spremna gurat).
Postoji mogučnost da ti procesor traži još napona (u to sumnjam jer bi trebao pogurat 200mhz na stock naponu. Osim ako je stvarno primjerak u banani).
Kolko vidim, imaš totalni škart od napajanja (Codegen)??!! Ne znam kako na tom napajanju uopče guraš taj procesor u kombinaciji sa HD4850 grafom.
Ako je to napajanje, onda preporučam zamjenu što je prije moguče. Nikakav OC i dodatno opterečivanje na tom napajanju ne dolazi u obzir.
Također, prilikom OC-a pogasiš sve đinđe minđe koje se trebaju pogasit u BIOS-u.
Postoji mali milijun razloga i teško je odgovorit na to pitanje bez nekih dodatnih informacija.
Napajanje koje imam je Chieftec GPS-550AB (550W). Nevjerujem da ono stvara probleme. I ako mozes mi reci sta da tocno promjenim u biosu? Sto se tice memorije imam 2x2GB, jedna je kingmax , a druga Nanya Technology (to su mi uvalili iz vemila!)

Osnovno pravilo klokanja: Postavke ne stavljaj na auto. Uvijek je bolje da sam reguliraš sistem nego da sam odabire postavke.
Za 300 kn se dobije optimalan cooler za klokanje quada.
Ovis o kojim se postavkama radi. Dakle Taktove, Napone za procesor i memoriju i Latencije. Dok recimo napone na NB-u,SB-u, Regulacije,itd... bolje ostaviti na AUTO ako neznaš šta radiš. Primjerice NB je lako skuriti prevelikim naponom. Diranjem napona i taktova Regulacije(MOSFET) možeš skuriti ne samo matičnu nego i procesor. Također je i Load Line Calibration poželjno ostavit na AUTO.
Dakle sve ovisi koliko korisnik zna šta radi. Osobno mjenjam sve napone ručno, al to nije za svakoga.

Napajanje koje imam je Chieftec GPS-550AB (550W). Nevjerujem da ono stvara probleme. I ako mozes mi reci sta da tocno promjenim u biosu? Sto se tice memorije imam 2x2GB, jedna je kingmax , a druga Nanya Technology (to su mi uvalili iz vemila!)
Da, što se napajanje tiče, ono ne bi smjelo bit problem.
Prije OC-a isključi one đinđe (C1E , Eist). Također, pročitaj one tutoriale prije nego se upustiš u ovo.
Postoji velika mogučnost da ti memorija stvara probleme (vidim da si napisao da nisu od istog proizvođača). Tu se da iskomplicirat situacija prilikom OC-a (latencije/napon/frekvencija).
Probaj ručno naštimat prvo memoriju (vidi dal uopče ide gore bez da se računalo resetira/gasi) bez da OC-aš procesor.
Imaš i Memtest kojeg odvrtiš sa diskete/cd-a. Odvrtiš ga, čisto da provjeriš stabilnost memorije.
Ako je memorija u redu, onda se bacaš na procesor (onda isključimo memoriju kao uzročnika nestabilnosti).
Ali svakako, prije svega pročitaj tutoriale.

Što se kompaktibilnosti tiče, moraš gledat da uzmešKatanu 3 za AMD. Dakle, da dobiješ kopče za AMD u pakiranju.
Što se samog coolera tiče, definitivno je bolji izbor od AMD-obog stock coolera.
Mada, za neki ozbiljan OC 4-jezgrenog procesora, neki bolji cooler bi dobro došao (ZM Performa/Mugen 2/Yasya i drugi).
Bolje da uzme univerzalni kao ja, jer u slucaju ako ide na Intel, da ima za svaki slucaj..

Bolje da uzme univerzalni kao ja, jer u slucaju ako ide na Intel, da ima za svaki slucaj..
Pa dobro, samo sam rekao da gleda da ima kopče za AMD.
A sad koji će uzet, na njemu je.

je li se to katana 3 danas prodaje u 2 pakiranja? posebno za intel, a posebno za amd? kada sam ju ja kupovao lane u ovo doba, bilo je samo jedno pakiranje i u njemu svi potrebni adapteri ovisno o soketu. na kutiji je bilo lijepo naznačeno za koji soket paše, a bili su svi aktualni navedeni, pa čovjek i nije mogao pogriješiti; govorim o 2. reviziji istog hladnjaka, jer prva nije imala podršku za sok. 1156, barem naši uvoznici nisu imali taj model, ali sve je brzo ispravljeno i vrlo brzo su stigli modeli koji su podržavali sve sokete.
Ja sam osobno vidio dvije varijante hladnjaka.
Jedna je kombinirana (Intel/AMD), dok je druga samo za AMD (nju ja imam).
Jedina razlika je u kopčama koje dobije te pakiranju.
Sad nisam siguran dali ima samo za Intel, pa sam zato rekao neka pazi da dobije verziju za AMD.

je li se to katana 3 danas prodaje u 2 pakiranja? posebno za intel, a posebno za amd? kada sam ju ja kupovao lane u ovo doba, bilo je samo jedno pakiranje i u njemu svi potrebni adapteri ovisno o soketu. na kutiji je bilo lijepo naznačeno za koji soket paše, a bili su svi aktualni navedeni, pa čovjek i nije mogao pogriješiti; govorim o 2. reviziji istog hladnjaka, jer prva nije imala podršku za sok. 1156, barem naši uvoznici nisu imali taj model, ali sve je brzo ispravljeno i vrlo brzo su stigli modeli koji su podržavali sve sokete.
Ja sam osobno vidio dvije varijante hladnjaka.
Jedna je kombinirana (Intel/AMD), dok je druga samo za AMD (nju ja imam).
Jedina razlika je u kopčama koje dobije te pakiranju.
Sad nisam siguran dali ima samo za Intel, pa sam zato rekao neka pazi da dobije verziju za AMD.
Ja sam vidio Intel verziju, AMD verziju i kombinaciju.
Uzmite Zalman Performu,odlična je.

Uzmite Zalman Performu,odlična je.
tako je stari zalman radi svoje odličan je...

Zalman Performa je prilično dobar cooler. Ali razlika u cijeni između njega i Katane 3 je 100+kn.
Tako da se ne mogu baš svrstavat u isti buđet.

Da,ali vrijedi te pare. Ja sam se nećkao izmedju performe i katane. Meni drži moj na 43 max u loadu. Za vikend ću odvojiti vremena i klokati malo. Ovaj put dizati voltažu, kad sam zadnji put to radio sam imao stock cooler pa bi bilo prevruće jer je stock držao proc 45 u idleu.

He, pa nitko nije rekao da cooler ne vrijedi te pare.
Ali jedno je imat 150kn, a drugo je imat 300kn na raspolaganju.

ja ne razumijem ovo overlockanje,pratio sam upute al meni uopce ne pise tak u biosu,meni je razlicito,uglavnom imam intel pentium dual core 2.66 ghz i htio probat dignut ako je moguce do 3.0,jel ima neka stranica bas za pocetnike,jer ovdje se gubim

sto mislite o ovome?
vCore 1.2V 3.2GHz
u biosu sam pogasio sve c1e i slicne stvari koje sam nasao..
probao sam spustit voltazu ali odmah postane nestabilan u prime95u vec nakon nekoliko minuta(blue screen)
na ovoj voltazi sam ga drzao nekih 20 min bez ikakvih errora dali je to uredu ili da jos dignem vcore?
sve voltaze su mi po defaultu, ne auto, temp mi ide max. 70°C

sto mislite o ovome?
vCore 1.2V 3.2GHz
u biosu sam pogasio sve c1e i slicne stvari koje sam nasao..
probao sam spustit voltazu ali odmah postane nestabilan u prime95u vec nakon nekoliko minuta(blue screen)
na ovoj voltazi sam ga drzao nekih 20 min bez ikakvih errora dali je to uredu ili da jos dignem vcore?
sve voltaze su mi po defaultu, ne auto, temp mi ide max. 70°C
Što se tiče testova, tu češ morat testirat više od 20min. To je premalo da bi doznao dali je procesor stabilan.
Temperature u preime95 (kažeš max 70°c) su definitivno previsoke. Voltaža nije visoka, pa je glavni krivac loš cooler.
Dakle, za početak bolji cooler.
Moj E6300 na 3.8ghz/1.312v , u Linxu se kreče oko 60°c. Računaj da je to program koji optereti više nego Prime95/Orthos/OCCT.
Doduše, ja imam Katanu3.
Dakle, mislim da bi trebao bit stabilan na 3.2ghh i toj/stock voltaži. Ali uvijek drži 1-2 sata. Mislim da bi to trebalo bit ok za ić dalje na veči takt/voltažu.
Ali definitivno su temperature nezadovoljavajuče. Max. 70°c u Prime95 i to još u ovim hladnijim danima.
BTW. sad vidim da si množitelj smanjio na x8. Ostavi kako je na x10.5 ili na x10. I onda deri. Mislim da si i voltažu smanjivao, jer ako se ne varam stock voltaža tog procesora nije ispod 1.2+v.

zako sam i mislio...hvala
nego da li mislis da bi ga mogao dići na 4GHz(ofc ako cpu to dopusta) i da mi temp nebi bile previsoke(do 65-70) sa zalmanom cnps9900 led?

zako sam i mislio...hvala
nego da li mislis da bi ga mogao dići na 4GHz(ofc ako cpu to dopusta) i da mi temp nebi bile previsoke(do 65-70) sa zalmanom cnps9900 led?
Po mom izboru, cooler za OC 2-jezgrenog procesora bi bio neki od ovih (minimum)
Katana 3
Arctic Freezer 7 Pro
CM TX3
Vidim da si smanjivao i voltažu. Ako se ne varam stock voltaža tog procesora nikako nije manja od 1.2v. Kod tebe je manja.
I množitelj nabaci odma dokle ide (10.5x ili bar na 10) i onda deri.

uzeo bih zalmana cnps9900 led od dolky-a korišten a cijena je u rangu s ovima pa me zanima dali je to bolje od ovih koje si ti naveo i da.. što se tiče voltaže, po defaultu je 1.25V ali s tom voltazom dobivam jos vise temp od ovih tako da sam smanjio. A zašto tako veliki množitelj? onda bih morao imat 10x320 ili 10.5x305 za ovih 3.2GHz i onda nebi bio fsb:dram 1:1 a citao sam da je najbolje kad je 1:1 omjer

uzeo bih zalmana cnps9900 led od dolky-a korišten a cijena je u rangu s ovima pa me zanima dali je to bolje od ovih koje si ti naveo i da.. što se tiče voltaže, po defaultu je 1.25V ali s tom voltazom dobivam jos vise temp od ovih tako da sam smanjio. A zašto tako veliki množitelj? onda bih morao imat 10x320 ili 10.5x305 za ovih 3.2GHz i onda nebi bio fsb:dram 1:1 a citao sam da je najbolje kad je 1:1 omjer
Što se tog coolera tiče, ne želim govorit jer nisam čitao o dotičnom. Pronađi kakav review i vidi dal je isplativ.
Kod nas su najpopularnija ona 3 koja sam ti naveo ( za dvojezgrene procesore). Katana 3 se nameče kao najbolje riješenje (po svemu pročitanom).
Što se temperatura tiče!! Max. 70°c i to na spuštenoj voltaži je banana. Pa čak i za stock cooler.
Ne pamtim svoje temperature, jer ga nisam ni testirao na stock voltaži/frekvenciji. Ali svejedno mislim da je previše.
Dakle, novi cooler definitivno.
Što se omjera tiče, nemaš tu nikakvu brigu. Ne mora on bit 1:1.
Slobodno opali množitelj na 10 ili 10.5 i deri dokle ide. Ja sam stavio na 380x10.
Ali ne govorimo o istoj seriji procesora, niti se može radit o primjerku jednake kvalitete.
Što se testova tiče. Tu kad testiraš, drži ga jedno 1-2 sata (minimalno, to je moj savjet i osobno tako radim).
Pa tek onda, deri dalje po OC-u.
Cele mi je preporučio Linx. I zaista, najbolji test program koji sam koristio.
Sistem bi znao proč sve testove (3 sata OCCT/Orthos, 6-7 sati Memtest), ali padne na drugom run-u Linxa.
Jednostavno optereti sistem više nego ostali. A i temperature budu nešto više nego u Orthosu/preme95/OCCT.
Mada, ni jedan program/igra ili nešto slično u svakodnevnom radu, neče opteretit tvoj sistem kao Linx. Tako da te on ne treba previše ni zabrinjavat.
Ali je svejedno zgodan za provjeru.
I za kraj, malo se baci po reviewima/tutorialima o OC-u. Dosta kvalitetno i puno će ti pomoč u početku.

hvala... citao sam dosta o tom zalmanu i kazu da je dosta dobar mada nisam mogao naci nigdje nikakvu usporedbu sa katanom 3
koliko bi trebao otprilike držati linx između podizanja fsb da u grubo vidim da se nece srusit i da mogu dalje dizat fsb?
Tnx