Overclocking

Overclocking Intel procesora (dual,quad)

Imortal čet 19.8.2010 14:22

malo mi je ovo cudno 

http://i35.tinypic.com/16c6nm0.jpg

pogledajte tu mutlipier i maximalnu brzinu 

i onda kroz par sec http://i36.tinypic.com/2a7bpc1.jpg a pogledajte ovdje max brzinu i mutiplier

i tako se non stop mjenja recimo svakih 4-5 sec 

a svake 5 sec CPU VID ide sa 1.1875 na 1.3000 i onda se opet vrati na ovaj prvi iznos pa opet na ovaj 1.3 itd itd

a inace procers ima brzinu 2.4 bar tako pise dual core 2 duo e4600 2.4ghz

edit: ali evo sve duze se nista ne mice ali ostaje vise na ovom manjem , cpu vid 1.1875 , brzina ova manja 1197mgh a mnozitelj 6x

mind_challenge čet 19.8.2010 14:23
dery kaže...
mind_challenge kaže...

Evo ovako, sinoć sam u BIOS-u isključio onu neku intelovu tehnologiju koja automatski spušta taktove i napon procesora kada on miruje, i fino ja to isključio i saveao to u biosu, kad ono restarta se računalo. I napravio ja clear cmos vađenjem baterije, i vratim ja nju nakon polaI sata nazad kad ono pišti kao da rami nisu stavljeni ili da su pokvareni. I sad izvadim ja jednog i ne pišti, zamjenim ih, opet ne pišti, dakle najvjerojatnijenisu pokvareni. E tu dolazi do problema, kada ostavim samo jednu pločicu grafička ne daje sliku. I napravim ja clear cmos pomoću jumpera, i kada ga stavim u položaj za clear grafička daje sliku, i fino sve postavke naredim u BIOS-u, i piše da vratim jumper u početni položaj. Ja to napravim, kad ono opet grafička ne daje sliku, ništa, samo narančasta lampica gori na monitoru. Znali netko u čemu je problem? Unaprijed hvala

Da li si prije ocanja u biosu postavija voltažu na manual?

nisam dirao ništa osim toga, a kao što sam već napisao resetirao sam bios više puta, i dalje ništa

moram mjenjat ovu matičnu to je teško smeće, i nije za korisnike poput mene,već za one koji nikad ništa neće dirati i čačkati

FiCo_Ri čet 19.8.2010 16:00
Imortal kaže...

malo mi je ovo cudno 

http://i35.tinypic.com/16c6nm0.jpg

pogledajte tu mutlipier i maximalnu brzinu 

i onda kroz par sec http://i36.tinypic.com/2a7bpc1.jpg a pogledajte ovdje max brzinu i mutiplier

i tako se non stop mjenja recimo svakih 4-5 sec 

a svake 5 sec CPU VID ide sa 1.1875 na 1.3000 i onda se opet vrati na ovaj prvi iznos pa opet na ovaj 1.3 itd itd

a inace procers ima brzinu 2.4 bar tako pise dual core 2 duo e4600 2.4ghz

edit: ali evo sve duze se nista ne mice ali ostaje vise na ovom manjem , cpu vid 1.1875 , brzina ova manja 1197mgh a mnozitelj 6x

To je normalno.. Ta opcija u BIOSu se zove EIST koja je tebi ukljucena.. Ta opcija sluzi kao neka stednja energija pa dok procesor ne radi nista zahtjevno spusti se multiplier pa radi na nizem taktu.. A kad pocne obavljat nesto zahtijevnije, multiplier se digne i radi na stavrnoj brzini tj. 2.4GHz.. Namigiva

mind_challenge čet 19.8.2010 17:51

evo probavao sam još malo i primjetio kada uključim obadvije pločice rama a na grafičku spojim vga kabel (sa adapterom na dvi priključak), onda ploča pišti kao da su rami vani, a kad spojim samo dvi kabel namatičnu onda ne pišti, neznam dali ovo išta znči, ali eto čudno je malo

mind_challenge pet 20.8.2010 19:33
mind_challenge kaže...

Evo ovako, sinoć sam u BIOS-u isključio onu neku intelovu tehnologiju koja automatski spušta taktove i napon procesora kada on miruje, i fino ja to isključio i saveao to u biosu, kad ono restarta se računalo. I napravio ja clear cmos vađenjem baterije, i vratim ja nju nakon polaI sata nazad kad ono pišti kao da rami nisu stavljeni ili da su pokvareni. I sad izvadim ja jednog i ne pišti, zamjenim ih, opet ne pišti, dakle najvjerojatnijenisu pokvareni. E tu dolazi do problema, kada ostavim samo jednu pločicu grafička ne daje sliku. I napravim ja clear cmos pomoću jumpera, i kada ga stavim u položaj za clear grafička daje sliku, i fino sve postavke naredim u BIOS-u, i piše da vratim jumper u početni položaj. Ja to napravim, kad ono opet grafička ne daje sliku, ništa, samo narančasta lampica gori na monitoru. Znali netko u čemu je problem? Unaprijed hvala

zna li itko? hitno je

mind_challenge pet 20.8.2010 20:57
dery kaže...
mind_challenge kaže...

zna li itko? hitno je

Mbo od intela su smeče kad ti se to tako događa,nisu dobre za oc.

i sam sam primjetio. počeo sam strahovati da mi nisu i rami i grafička pregorili ili što već

edit: evo sređeno sve, kada sam restartao bios sa jumperom, postavke se nisu promjenile, i malo sam gledao po njima i našao da se frenkvencija rama prebacila na 1066 mhz, umjesto 800 što je bilo default

C.J.B. čet 26.8.2010 13:11
tajo1960 kaže...

poliranje kape procesora!!!

da li je itko napravio gore navedenu radnju?

gosp. denis arunović iz bug-a je lijepo napisao u jednom ovogodišnjem /ili kasno prošlogodišnji - nije toliko bitno/ broju omiljenog nam časopisa da se najbolji rezultati u hlađenju /mislim na zračno hlađenje/ dobiju tako da baza hladnjaka bolje "legne" na ispoliranu površinu kape procesora /malo potražite tekst; mislim da je bilo nešto tipa "alati za overclockere" ili slično/ i da se tada temperatura spušta do 10-ak stupnjeva, što je ogroman skok prema dolje /u smislu pozitive efekta/.

svi koji smo dizali taktove, voltaže, cijedili hertze i framove smo imali za posljedicu borbu sa neželjenim količinama temperature koja se pojavila "niotkud", a njeno uspješno skidanje i savladavanje ide baš u tom smislu, jer ima jako puno logike u tome što gospodin denis /btw, njegove tekstove volim pročitati, a čovjek zbilja ima znanja/ piše i tvrdi.

da ne ponavljam pitanje, ali, je li se itko odvažio "izgubiti garanciju" na svoj procesor "ošmirglavši" ga finim brusnim papirom da izgubi svu štampu i oznake gore, a da pri tom dobije na performansama i na glatkoći same kontaktne površine sa coolerom?

btw, jučer sam pokušao dići još malo takt svog i5-750 proca /na 4,002 ghz/, ali mi je test occt rekao da je proc. prevruć sa mojom scythe yasyom podešenom na maksimalnu vrtnju.

ja se još nisam odlučio ispolirati svoj proc, ali nisam ni tako jako daleko od toga da to učinim, jer, 10-ak stupnjeva manje je više nego puno /u ovim slučajevima.

je li bilo hrabrih? iskustva? prava stanja? mišljenja? razmišljanja? 

Polirao sam ja e6600 i zalman 9500, temperature manje za 5-6 stupnjeva...ne znam, po meni neisplativ pothvat, puno zajebancije za malo koristi...

FiCo_Ri čet 26.8.2010 14:33
C.J.B. kaže...

Polirao sam ja e6600 i zalman 9500, temperature manje za 5-6 stupnjeva...ne znam, po meni neisplativ pothvat, puno zajebancije za malo koristi...

Mozes mi samo objasnit kako si polirao? Moze i na PM..Osmijeh

C.J.B. čet 26.8.2010 15:02

prilicno jednostavno, nabavis po list smirgl papira gradacija 400, 800, 1200, 1500 i 2000.

Zalijepis smirgl za neku potpuno ravnu povrsinu, ja sam recimo radio na nekom staklu.

Malo namocis smirgl vodom i udri procesorom u osmicu ili kruznim pokretima..

Burs pet 27.8.2010 08:29

FiCo_Ri kaže...

Mislim da je Burs polirao proc (Q6600) pa njega pitaj..

Da, tocno. Posaljem slike navecer :)

tajo1960 kaže...

je li se itko odvažio "izgubiti garanciju" na svoj procesor "ošmirglavši" ga finim brusnim papirom da izgubi svu štampu i oznake gore, a da pri tom dobije na performansama i na glatkoći same kontaktne površine sa coolerom? je li bilo hrabrih? iskustva? prava stanja? mišljenja? razmišljanja?

Uz PM koji sam ti maloprije poslao, samo da spomenem da je i moj proc imao garanciju jos 2,5 godine prije nego sam ga isao polirati. Ali to me uopce nije brinulo, niti ne mora nikoga tko se kuzi u procesore. U zivotu sam instalirao na desetke procesora, kako sebi tako i drugima, vecinom overklokani do maxa, i mozda 1-2 ako su se sprzili (bilo zbog prevelike voltaze ili previsokih temperatura). Ako procu das samo onolko votaze kolko mu treba i drzis temperature u granicama normale (naravno dobar zracni kuler je must have, ili vodeno hladjenje), onda nemas problema. Bezveze kupovati jaci procesor ako uz malo truda mozes upogoniti slabijijeg/jeftinijeg da radi jednako brzo ili cak i bolje. Prije Q6600 kojeg sam digao sa 2.4->3.6 imao sam X2 3800+ kojeg sam digao sa 2.0->2.7, i sadasnji Q9650 sa 3->4Ghz. Zasto ne ako ide i ne steti procesoru? :)

talijan001 kaže...

Kako da podignem frenfekciju procesora a da se ram ne smanji. Naime imam intel core 2 quad q 6600 podignem frenfekciju na 3.0 ali mi se ram spusti sa 800 na 667 mhz maticna je asus p5q deluxe

Imas opciju FSB:RAM ratio u biosu. Opcija se ne zove uvijek isto, ali pogledaj gdje se navodi neki omjer (tipa 1:2, 3:4, 1:1) ili oznake 2.50A, 2.00D, pa se igraj malo sa tim.

Burs ned 29.8.2010 12:04
talijan001 kaže...

Nasao sam gdje podici ram sad me interesuje jel bi bio problem da ram podignem malo vise sa fabrickih 800 mhz na 1066 imam opciju u biosu da idem do 1600 mhz

Da, mogao bi biti problem. To sto imas opciju u biosu do 1600Mhz, ne znaci da ti je i ram u stanju raditi na toj brzini (osim ako nemas najbolji brand, jako dobro hladjenje i brdo znanja i iskustva). Negdje sam citao da su ljudi digli ddr2 na 1600-1700mhz, ali to mi, obicni smrtnci, ne mozemo, to je za okorjele overklokere :) Enivej, ja na svojem ramu koji je DDR800 (ali hand-picked, tj. bolja kvaliteta), mogu bez frke dici na 1000mhz, ali na 1066 ga jos nisam dobio da bude stabilan, a probao sam jako puno kombinacija i pokusao iskoristiti svo znanje koje sam pokupio na neta. Tako da necu reci da je nemoguce dignut frekvu sa 800->1066, ali treba imati dobar ram i maticnu, i jako dobro poznavati opcije za tweakanje rama u biosu (ima ih mali milijun, tako da ce ti biti potrebno jako puno vremena da to prokuzis i testiras -> moj savjet: okani se toga). Najbolje ti je drzat omjer FSB:RAM 1:1, al u tom slucaju "trpi" ili ram ili proc, tj. ne iskoristava se puni overkloking potencijal. Meni je sad ram na 890Mhz, jer mi je FSB na 445 (x9 = 4Ghz). Ako bih htio podici ram na 1000Mhz, morao bih dizat fsb, ili mijenjati fsb:ram omjer, a nijedno ne zelim, jer i ovako je sve brzo i stabilno (4ghz mi je dosta, a 100mhz brzi ram mi ne donosi bolji score u nijednom benchu/igrama). Nadam se da sad imas malo bolju sliku kako sve to radi...

Jurky uto 31.8.2010 23:22

ja sam lapao i7 930 drugi dan nakon sto je dosao..... procesor je bio neravan po povrsini i 1/2 nije imala pravi kontakt s povrsinom.....rezultat oko 10 stupnjeva bolje temperature....

ovdje ima jedan dobar video tutorijal za laping ako koga interesira, samo napomena gubi se garancija cim se proc stavi na brusni papir....

dokly čet 2.9.2010 19:29
Jurky kaže...

ja sam lapao i7 930 drugi dan nakon sto je dosao..... procesor je bio neravan po povrsini i 1/2 nije imala pravi kontakt s povrsinom.....rezultat oko 10 stupnjeva bolje temperature....

ovdje ima jedan dobar video tutorijal za laping ako koga interesira, samo napomena gubi se garancija cim se proc stavi na brusni papir....

koje su tu temp u idleu i recimo u prime 95 sa tom zvjeri..   stavi na 3.8 radi usporedbe sa mojim..i  koja ti je voltaza potrebna za 3.8?nadam se da nepretjerujem sa svojim 1.24v za 24/7