Overclocking

Overclocking Intel procesora (dual,quad)

mind_challenge pon 16.8.2010 14:43
Plahi kaže...

Da li ti je katana spojena na CPU pinove za vent na matičnoj?

Je, spojena je na pinove za CPU vent

Intel&ATI kaže...
mind_challenge kaže...

Evo ja imam problem sa svojom Katanom, postam vamo jer su teme o samom cooleru neaktivne.

Imam ovu svoju valjda najograničeniju matičnu na svijetu, i nemogu kontrolirati brzinu ventilatora na Katani.

Taj vent je spojen na matičnu ali se vrti brzinom možda 10-150 okretaja u minuti, pa se cooler nemože hladiti.

Od starog coolera imam kontroler brzine okretaja ali na njega samo mogu spojiti ventilator sa 3 pina, a ovaj od Katane ima 4 pina, što da radim?

Da mjenjam vent na cooleru, ili?

Probaj kontrolirati sa SpeedFan-om

Tutorial:

http://www.bug.hr/forum/topic/overclocking/howtokontroliranje-ventilatora-gb-plocama/2389.aspx

Probao sam već, SpeedFan ne podržava moju matičnu, skroz je ogranićena, ništa se s njom nemože ni softverski niti iz BIOS-a

Plahi pon 16.8.2010 19:48

E pa to je vjerojatno i problem, probaj u biosu u PC health staviti CPU fan na PWM mode, ako to ne pomogne probaj spojiti FAN na bilo koje druge pinove na ploči , ili ako imaš MOLEX>3 PIN adapter. Meni se mugen vrtio na 200 okretaja jer je bilo u BIOS-u narihtano naa auto(da puše u loadu više, a u idele-u manje)

mind_challenge pon 16.8.2010 21:38
Plahi kaže...

E pa to je vjerojatno i problem, probaj u biosu u PC health staviti CPU fan na PWM mode, ako to ne pomogne probaj spojiti FAN na bilo koje druge pinove na ploči , ili ako imaš MOLEX>3 PIN adapter. Meni se mugen vrtio na 200 okretaja jer je bilo u BIOS-u narihtano naa auto(da puše u loadu više, a u idele-u manje)

imam 2 molex to 3 pin, ali su mi na njih spojena druga 2 venta i rade fino, a sve i da imam još jedan adapter nemogu spojit kad je vent od Katane 4 pina. Probao sam spojiti još na konektor od zadnjeg venta na matinoj (toga jedino mogu dohvatiti s kablom), ali onda uopće ne radi

cubrun uto 17.8.2010 08:16

Može preporuka,

Nisam nikad clockao svoje računalo pa me zanima da li bi mogao procesor clockati na 2.8 ghz sa stock coolerom.

Procesor je Intel Quad Q8200 2,4 Ghz, Ploča Asus P5QD PRO Turbo. Razmišljam samo da mu dignem FSB, da li je to

ok ili moram cakati po voltaži.

Pozdrav

mrog 33 uto 17.8.2010 09:33
cubrun kaže...

Može preporuka,

Nisam nikad clockao svoje računalo pa me zanima da li bi mogao procesor clockati na 2.8 ghz sa stock coolerom.

Procesor je Intel Quad Q8200 2,4 Ghz, Ploča Asus P5QD PRO Turbo. Razmišljam samo da mu dignem FSB, da li je to

ok ili moram cakati po voltaži.

Pozdrav

Možeš ga bez problema dignuti na 2.8 na stock voltaži, i na 3GHz ide na stock voltaži. Za 2.8 trebaš dignut FSB na 400 i onda samo staviti memoriju da ti radi na 800MHz. Voltažu za taj klok netrebaš dirati. A stock cooler to može držati bez problema.

Plahi uto 17.8.2010 11:47
mind_challenge kaže...
Plahi kaže...

imam 2 molex to 3 pin, ali su mi na njih spojena druga 2 venta i rade fino, a sve i da imam još jedan adapter nemogu spojit kad je vent od Katane 4 pina. Probao sam spojiti još na konektor od zadnjeg venta na matinoj (toga jedino mogu dohvatiti s kablom), ali onda uopće ne radi

ako nemožeš spojiti na njih zbog pinova, Za test venta napravi ovak: Uzmi neku bateriju i spoji žice(bakrene, kao za instalacije) na + i - i s njima spoji na katani crnu i crvenu  žicu, ako se ništa ne događa, onda spoji + na crvenu , a minus na crnu I žutu.

Javi mi jel je uspjelo...

mind_challenge uto 17.8.2010 15:47
Plahi kaže...
mind_challenge kaže...
Plahi kaže...

ako nemožeš spojiti na njih zbog pinova, Za test venta napravi ovak: Uzmi neku bateriju i spoji žice(bakrene, kao za instalacije) na + i - i s njima spoji na katani crnu i crvenu  žicu, ako se ništa ne događa, onda spoji + na crvenu , a minus na crnu I žutu.

Javi mi jel je uspjelo...

to bi onda minimalno 9 V biti baterija, trenutno ju nemam tu, probat cu naci kasnije

cubrun uto 17.8.2010 16:07

Ne kužim , digao sam u biosu fsb na 400 i i memoriju na 801(samo sam to mogao odabrati ) tamo mi prikaže da je cpu na 2,8 a na cpu -Z ga ne vidi.

Dole je screen???

Ustvari sad ga prikazuje :)

Ne kužim ali valjda je ok

Evo još jedan screen , molim Vas da li su temperature ok???

I nekužim zašti mi varira multiplier x6, pa x7??

mind_challenge uto 17.8.2010 16:18
cubrun kaže...

Ne kužim , digao sam u biosu fsb na 400 i i memoriju na 801(samo sam to mogao odabrati ) tamo mi prikaže da je cpu na 2,8 a na cpu -Z ga ne vidi.

Dole je screen???

Ustvari sad ga prikazuje :)

Ne kužim ali valjda je ok

Evo još jedan screen , molim Vas da li su temperature ok???

I nekužim zašti mi varira multiplier x6, pa x7??

tako ti je to kad štelaš fsb, ja ga nemogu niti iz biosa nego sa programom setfsb, pa onda te frekvencije pola programa ne prepoznaje, jedino ga prepoznaje OCCT i to samo kada je pod loadom, jer se procesor auotmatski underclocka kada nije opterećen

PLASMAorLCD uto 17.8.2010 17:09

Ne bi trebao nista spalit, ljeto je toplije je, meni je proc stalno na 55+ ima 2-3 godine pa mu nije nista, a grafa mi je oko 85 i vise stupnjeva, ali mozes smanjiti ako zelis

Takoder usisaj prasinu ili kompresorom, ako ima puno kablova malo sredi i tako

cubrun uto 17.8.2010 18:46

Znaci nema veze što mi je temperatura procesora 72-75 prilikom exportiranja videa. Mislim to je

proces koji zna trajati i po 2 sata pogotovo ako nešto izvozim iz AE. Ja sam sad stavio da mu se cooler

vrti max cim prijeđe 60 C.???

Inace kad ne radim ništa zahtjevnije temperatura mi je oko 50 C.

stoncin3 uto 17.8.2010 20:34

Moj quad core ti je na 71° u loadu pa radi dobro. Mislim da to i nije neš lošega.

Jedino je u OCCT pod punim opterećenjam preko 79 stalno, na do 81°što je maksimalna zabilježena u povijesti mog PC-jahttp://www.bug.hr/d.tiny_mce/plugins/emotions/img/smiley-sealed.gif

Inače u idle kad niš ne radi onda je oko 51 pa do 56°!

mrog 33 uto 17.8.2010 21:25
cubrun kaže...

Znaci nema veze što mi je temperatura procesora 72-75 prilikom exportiranja videa. Mislim to je

proces koji zna trajati i po 2 sata pogotovo ako nešto izvozim iz AE. Ja sam sad stavio da mu se cooler

vrti max cim prijeđe 60 C.???

Inace kad ne radim ništa zahtjevnije temperatura mi je oko 50 C.

Imaš tako visoke temperature zato što ti je voltaža na 1.34v, sigurno ti je u biosu stavljenana auto pa ploča daje procu previše voltaže. Original voltaža za tvoj procesor je 1.2875, a za ovaj klok možeš ju slobodno staviti i na 1.25 pa i manje, i temperature će it onda biti u normali. Npr. meni je za 3GHz dosta 1.15v, pa su mi tepmerature i manje nego kad je proc na defaultu, tj. 2.5Ghz i 1.2875v. Znači smanji voltažu na 1.25 i temp će ti biti uredu

cubrun uto 17.8.2010 22:53

Neda mi mira pa sam ga još malo clockao. Digao sam FSB na 429=cca 3.0ghz, e sad

ono što nisam bio siguran je da sam stavio cpu ratio setings na 07.0 , ima još i 06.0 i auto kako je

i bilo po defaultu. Koliko sam uspio skužiti to je onaj broj s kojim se množi fsb ??? valjda.

DDR2 sam mogao postaviti jedino na 859 mhza, da li je to ok ili to trebam nekako korigirati na 800 hz iako ne znam kako.(ako treba molim Vas kratke upute)

Cpu voltage sam spustio na 1.25 i temperature su stvarno super .

Hvala

mrog 33 uto 17.8.2010 23:45
cubrun kaže...

Neda mi mira pa sam ga još malo clockao. Digao sam FSB na 429=cca 3.0ghz, e sad

ono što nisam bio siguran je da sam stavio cpu ratio setings na 07.0 , ima još i 06.0 i auto kako je

i bilo po defaultu. Koliko sam uspio skužiti to je onaj broj s kojim se množi fsb ??? valjda.

DDR2 sam mogao postaviti jedino na 859 mhza, da li je to ok ili to trebam nekako korigirati na 800 hz iako ne znam kako.(ako treba molim Vas kratke upute)

Cpu voltage sam spustio na 1.25 i temperature su stvarno super .

Hvala

To je sad u redu, možeš tako ostaviti

dado8 sri 18.8.2010 06:20
mind_challenge kaže...

evo digao sam fsb i postigao 3,2 ghz,  napravio sam linpack test i evo rezultata, temperatura nije prelazila 66°C, jedino me malo brinu ovi skokovi i padovi, jeli to u redu?

nesto je trulo u drzavi Danskoj

mind_challenge sri 18.8.2010 11:19
dado8 kaže...
mind_challenge kaže...

evo digao sam fsb i postigao 3,2 ghz,  napravio sam linpack test i evo rezultata, temperatura nije prelazila 66°C, jedino me malo brinu ovi skokovi i padovi, jeli to u redu?

nesto je trulo u drzavi Danskoj

pojasni mi malo što nije u redu? u jednoj drugoj temi sam postavio isto pitanje i dobio odgovor da je sve u redu

Imortal čet 19.8.2010 00:49

zelio bi overclockat dual core 2 duo e4600 @ 2.4GHz na recimo 3GHz-a ali bez kupovine novog ventilatora i bez pregrijavanja cpu-a , maticna je ECS G33T-M pa ako je netko voljan da mi to potanko objasni jer ce mi ovo bit prvi put da nesto overclockam pa da ne zahebem...

mind_challenge čet 19.8.2010 13:47

Evo ovako, sinoć sam u BIOS-u isključio onu neku intelovu tehnologiju koja automatski spušta taktove i napon procesora kada on miruje, i fino ja to isključio i saveao to u biosu, kad ono restarta se računalo. I napravio ja clear cmos vađenjem baterije, i vratim ja nju nakon polaI sata nazad kad ono pišti kao da rami nisu stavljeni ili da su pokvareni. I sad izvadim ja jednog i ne pišti, zamjenim ih, opet ne pišti, dakle najvjerojatnijenisu pokvareni. E tu dolazi do problema, kada ostavim samo jednu pločicu grafička ne daje sliku. I napravim ja clear cmos pomoću jumpera, i kada ga stavim u položaj za clear grafička daje sliku, i fino sve postavke naredim u BIOS-u, i piše da vratim jumper u početni položaj. Ja to napravim, kad ono opet grafička ne daje sliku, ništa, samo narančasta lampica gori na monitoru. Znali netko u čemu je problem? Unaprijed hvala

dery čet 19.8.2010 13:53
mind_challenge kaže...
dery kaže...

mind challenge zašto ne isključiš funkciju eist u biosu,pa češ imat na cpu-z stvarnu brzinu

nisam siguran da sam to vidio u biosu, piše da procesor podržava

Probaj u control panel pod power options stavit high performance(win7)

Edit: vidim da si to več napravija kroz bios .Sad se osječam kriv šta ti se nešto zayebalo.Vrati na staro ono šta si dira u biosu.

dery čet 19.8.2010 14:20
mind_challenge kaže...

Evo ovako, sinoć sam u BIOS-u isključio onu neku intelovu tehnologiju koja automatski spušta taktove i napon procesora kada on miruje, i fino ja to isključio i saveao to u biosu, kad ono restarta se računalo. I napravio ja clear cmos vađenjem baterije, i vratim ja nju nakon polaI sata nazad kad ono pišti kao da rami nisu stavljeni ili da su pokvareni. I sad izvadim ja jednog i ne pišti, zamjenim ih, opet ne pišti, dakle najvjerojatnijenisu pokvareni. E tu dolazi do problema, kada ostavim samo jednu pločicu grafička ne daje sliku. I napravim ja clear cmos pomoću jumpera, i kada ga stavim u položaj za clear grafička daje sliku, i fino sve postavke naredim u BIOS-u, i piše da vratim jumper u početni položaj. Ja to napravim, kad ono opet grafička ne daje sliku, ništa, samo narančasta lampica gori na monitoru. Znali netko u čemu je problem? Unaprijed hvala

Da li si prije ocanja u biosu postavija voltažu na manual?