Ostalo

Fantastika i SF (knjige)

Cansee sri 19.2.2025 09:18

Nakon Stormlight nisam baš znao što dalje, imam puno knjiga na popisu, a nisam htio započeti nešto veće trenutno. Iako recimo imam volje za Osten Ard serijalom od Tada Williamsa ili Red Rising, ali RR neću još kretati dok ne izađe zadnja knjiga, a Williamsa sam mislio kada sam već toliko čekao da to sve čitam ispočetka da mi je onda najbolje sačekati još nekoliko mjeseci dok naši izbace prijevod zadnje knjige. To je jedan od rijetkih serijala koji su gotovo potpuno prevedeni kod nas, i to kvalitetno, prvu kvadrologiju je prevodio Algoritam, a ovu novu Vorto Palabra, a tamo radi hrpa ekipe iz Algoritma, tako da je to to. 

Na kraju sam se odlučio na nešto totalno drugačije, sjetio se preporuke kolege Azmo (hvala na preporuci!)i započeo SF serijal Expeditionary Force od Craiga Alansona, prva knjiga je Columbus day. Primarno sam to htio jer sam malo isprobao audioknjigu na Audible i tip koji čita je vrhunski, baš čovjeka možeš slušati kolko hoćeš. Radnja je nekakva naša sadašnjost i odjednom su izvanzemaljci napali Zemlju. Pratimo priču iz perspektive jednog tipa koji je profi vojnik (američki) i to iz prvog lica. S obzirom na to da je on obični grunt, prašinar, ne saznajemo nekakve bitne informacije na početku, nego samo njegovu perspektivu, a on nema pojma šta se događa osim baš onog najosnovnijeg. To mi se nije sviđalo na početku, ali naravno kako knjiga ide stvari se mijenjaju i sada pred kraj mi se čini da će se ovo pretvoriti u nekakvu "space crew" priču, što mi zapravo jako odgovora, ali uopće nisam to očekivao. Tu kad ogoliš priču dosta su jednostavne ideje, npr vanzemaljci su ili napredni gušteri ili napredne mačke ili mali sivkastozeleni kiborzi. Nema nekog posebnog objašnjavanja (zasad) kako šta funkcionira, kako radi svemirski brod, kako putuju više od brzine svjetlosti ili kako lete kroz crvotočine, jednostavno to rade. Također je ubačen "deus ex machina" element u obliku vrlo naprednog AI-a koji je glavni lik slučajno pronašao i sad on pomaže ljudima. I tu je pisac u biti lukavo izveo to da ne mora baš objašnjavati kako što funkcionira nego jednostavno taj AI to zna,  i to je zapravo ajmo reći realno, jer ljudi su na našoj razini i ne ne mogu ni znati više, samo onda to djeluje kao da je radnja prejednostavna, odjednom su tu svemirski brodovi, razne vanzemaljske rase i nema zapravo nekakvog posebnog objašnjavanja. Zasad.
Ali je zabavno, prilično humoristično i kad je to ukombinirano sa kvalitetno napravljenom audioknjigom onda ispada dosta dobro. Itekako možeš slušati takvu audioknjigu i raditi još nešto, pogotovo nekakve monotone radnje tipa voziti ili nositi dijete dok ga/ju ne uspavaš. Nisam se nikako naviknuo da sjednem kod kuće i slušam audioknjigu, jer ne znam šta ću od sebe, mogu jedino buljiti u zid, ako zatvorim oči onda mi se počne spavati.
Tako da sam si odlučio da ću u isto vrijeme slušati taj serijal (dok vozim ili tako nešto), a kad imam vremena baš za sjesti i čitati onda ću neku drugu knjigu čitati na Kindleu. Čak sam i čitao po netu da to ljudi često rade.
Gajotres sri 19.2.2025 09:20
Hexfire kaže...
Gajotres kaže...
Jesi hr izdanje ili eng čitao?

HR.

Nisam istraživao prije dal je bolje na ENG. Sad je kasno. Dok ne naučim poljski...

Iako ne vjerujem da bi mi dojam bio puno drugačiji. Jer ove knjige gdje je fokus na Geralta i njegove pustolovine su mi ok.

Ja sam čitao egmontovo izdanje i baš sam se mučio s njihovim prijevodom. 

Gajotres sri 19.2.2025 09:42
Cansee kaže...

Nakon Stormlight nisam baš znao što dalje, imam puno knjiga na popisu, a nisam htio započeti nešto veće trenutno. Iako recimo imam volje za Osten Ard serijalom od Tada Williamsa ili Red Rising, ali RR neću još kretati dok ne izađe zadnja knjiga, a Williamsa sam mislio kada sam već toliko čekao da to sve čitam ispočetka da mi je onda najbolje sačekati još nekoliko mjeseci dok naši izbace prijevod zadnje knjige. To je jedan od rijetkih serijala koji su gotovo potpuno prevedeni kod nas, i to kvalitetno, prvu kvadrologiju je prevodio Algoritam, a ovu novu Vorto Palabra, a tamo radi hrpa ekipe iz Algoritma, tako da je to to. 

Na kraju sam se odlučio na nešto totalno drugačije, sjetio se preporuke kolege Azmo (hvala na preporuci!)i započeo SF serijal Expeditionary Force od Craiga Alansona, prva knjiga je Columbus day. Primarno sam to htio jer sam malo isprobao audioknjigu na Audible i tip koji čita je vrhunski, baš čovjeka možeš slušati kolko hoćeš. Radnja je nekakva naša sadašnjost i odjednom su izvanzemaljci napali Zemlju. Pratimo priču iz perspektive jednog tipa koji je profi vojnik (američki) i to iz prvog lica. S obzirom na to da je on obični grunt, prašinar, ne saznajemo nekakve bitne informacije na početku, nego samo njegovu perspektivu, a on nema pojma šta se događa osim baš onog najosnovnijeg. To mi se nije sviđalo na početku, ali naravno kako knjiga ide stvari se mijenjaju i sada pred kraj mi se čini da će se ovo pretvoriti u nekakvu "space crew" priču, što mi zapravo jako odgovora, ali uopće nisam to očekivao. Tu kad ogoliš priču dosta su jednostavne ideje, npr vanzemaljci su ili napredni gušteri ili napredne mačke ili mali sivkastozeleni kiborzi. Nema nekog posebnog objašnjavanja (zasad) kako šta funkcionira, kako radi svemirski brod, kako putuju više od brzine svjetlosti ili kako lete kroz crvotočine, jednostavno to rade. Također je ubačen "deus ex machina" element u obliku vrlo naprednog AI-a koji je glavni lik slučajno pronašao i sad on pomaže ljudima. I tu je pisac u biti lukavo izveo to da ne mora baš objašnjavati kako što funkcionira nego jednostavno taj AI to zna,  i to je zapravo ajmo reći realno, jer ljudi su na našoj razini i ne ne mogu ni znati više, samo onda to djeluje kao da je radnja prejednostavna, odjednom su tu svemirski brodovi, razne vanzemaljske rase i nema zapravo nekakvog posebnog objašnjavanja. Zasad.
Ali je zabavno, prilično humoristično i kad je to ukombinirano sa kvalitetno napravljenom audioknjigom onda ispada dosta dobro. Itekako možeš slušati takvu audioknjigu i raditi još nešto, pogotovo nekakve monotone radnje tipa voziti ili nositi dijete dok ga/ju ne uspavaš. Nisam se nikako naviknuo da sjednem kod kuće i slušam audioknjigu, jer ne znam šta ću od sebe, mogu jedino buljiti u zid, ako zatvorim oči onda mi se počne spavati.
Tako da sam si odlučio da ću u isto vrijeme slušati taj serijal (dok vozim ili tako nešto), a kad imam vremena baš za sjesti i čitati onda ću neku drugu knjigu čitati na Kindleu. Čak sam i čitao po netu da to ljudi često rade.

R.C Bray je nemoguče dobar narator. Apsolutno se ne isplati čitat knjigu pored njega. Negdje oko 5 i 6 (freaking Maveriks) postane malo dosadno ali od 7 na dalje je svaka bolja od bolje. Nova knjiga izlazi 1.4.

Meni osobno jeraptha je najurnebesnija rasa te njihova tajna služba Ethics and Compliance Office. Obećao je prequal posvećen samo njima. 

Imaš od njega i Convergenc (urban fantazy). Isti narator samo nije mi toliko dobra kao ExFor

Cansee sri 19.2.2025 12:13
Gajotres kaže...
Cansee kaže...

R.C Bray je nemoguče dobar narator. Apsolutno se ne isplati čitat knjigu pored njega. Negdje oko 5 i 6 (freaking Maveriks) postane malo dosadno ali od 7 na dalje je svaka bolja od bolje. Nova knjiga izlazi 1.4.

Meni osobno jeraptha je najurnebesnija rasa te njihova tajna služba Ethics and Compliance Office. Obećao je prequal posvećen samo njima. 

Imaš od njega i Convergenc (urban fantazy). Isti narator samo nije mi toliko dobra kao ExFor

ma je, tip je vrhunski, uopće ni ne razmišljam da se prebacujem na Kindle, jednostavno nema smisla.

Ne želim samo da me se shvati krivo, kad kažem da je priča jednostavnija ne mislim da je glupa niti za glupane, nego te jednostavno ne opterećuje sa puno toga, radnja je fokusiranija i "uživaj u vožnji". Uživaj u akciji i humoru, i to fantastično funkcionira sa vrhunskim naratorom, jednako kao i Dungeon Crawler Carl. A pogotovo kada te pisac pušta da glatko uđeš u priču pa onda kasnije nadodaje na radnju, lore, objašnjavanja. To nije nimalo lako i kad se dobro izvede može odlično ispasti.

Inače jako sam se dvoumio hoću li EXFor ili Dungeon Crawler Carl, ali je presudilo to što za DCC ima samo prva knjiga u "audio imersion tunel" formatu, a po meni su taj format izveli genijalno. Tako da ću to slušati kad izađe to za nekoliko nastavaka. Zaista je to dobra formula, prati se samo protagonist koji je zabavan, ima puno "over the top" akcije, humora, odličnih dijaloga i na kraju od tog napraviš odličnu audioknjigu ili taj neki "immersion" format, na kraju ne možeš prestati slušati.

Gajotres čet 20.2.2025 19:04
Cansee kaže...
Gajotres kaže...
Cansee kaže...

ma je, tip je vrhunski, uopće ni ne razmišljam da se prebacujem na Kindle, jednostavno nema smisla.

Ne želim samo da me se shvati krivo, kad kažem da je priča jednostavnija ne mislim da je glupa niti za glupane, nego te jednostavno ne opterećuje sa puno toga, radnja je fokusiranija i "uživaj u vožnji". Uživaj u akciji i humoru, i to fantastično funkcionira sa vrhunskim naratorom, jednako kao i Dungeon Crawler Carl. A pogotovo kada te pisac pušta da glatko uđeš u priču pa onda kasnije nadodaje na radnju, lore, objašnjavanja. To nije nimalo lako i kad se dobro izvede može odlično ispasti.

Inače jako sam se dvoumio hoću li EXFor ili Dungeon Crawler Carl, ali je presudilo to što za DCC ima samo prva knjiga u "audio imersion tunel" formatu, a po meni su taj format izveli genijalno. Tako da ću to slušati kad izađe to za nekoliko nastavaka. Zaista je to dobra formula, prati se samo protagonist koji je zabavan, ima puno "over the top" akcije, humora, odličnih dijaloga i na kraju od tog napraviš odličnu audioknjigu ili taj neki "immersion" format, na kraju ne možeš prestati slušati.

Ne proziva te nitko, priča je laganini, puno humora. Ima emotivnih i teških trenutaka ali zabava je najbitnija. Geeg fest, hrpa referenci na druge knjige i SF serije/Filmove. 

Ovo će ti slomiti srce kad dođeš do citata iz The Charge of the Light Brigade.

Half a league, half a league, half a league onward, All in the valley of Death

Theirs not to reason why, Theirs but to do and die.

Hexfire sub 22.2.2025 12:13

Jedno pitanje, ne baš on topic, ali mislim da nema druge teme o knjigama.

Imate li neku preporuku kratkih priča? Može bilo što žanrovski. Čisto nešto da prođe vrijeme kad znam da ću negdje čekati pa da mogu uzeti e-reader sa sobom. Nešto što se pročita u ne znam, desetak minuta, pola sata. Tipa Kishonova "Kod kuće je najgore".

Ili neka druga ideja što si skinuti na čitač za takve slučajeve.

Cansee sub 22.2.2025 20:06
Hexfire kaže...

Jedno pitanje, ne baš on topic, ali mislim da nema druge teme o knjigama.

Imate li neku preporuku kratkih priča? Može bilo što žanrovski. Čisto nešto da prođe vrijeme kad znam da ću negdje čekati pa da mogu uzeti e-reader sa sobom. Nešto što se pročita u ne znam, desetak minuta, pola sata. Tipa Kishonova "Kod kuće je najgore".

Ili neka druga ideja što si skinuti na čitač za takve slučajeve.

znam što se tiče ovog žanra, imaš hrpu kratkih priča u izdanjima Monolit, Titan, Nebula, tu imaš hrpu afirmiranih SF i Fantasy pisaca i puno odličnih kratkih priča, ima na hrvatskom i lako se dođe do toga, ako pak ne nađeš javi pa ću ti poslati

Također imaš Grimdark Magazine, redovito izlaze nova izdanja sa fantasy i sf pričama, neke su vrhunske, neke su nešto slabije, ako ti neka ne odgovara samo prestaneš i pičiš dalje. To ima samo na engleskom

Gajotres sub 22.2.2025 21:03

Ako baš nemaš izbora onda Dumb Luck and Dead Heroes Series, sat duže tu tu već spada The Seven Swords od Anthony Ryan. To mi je baš dobar pisac i čitam skoro sve od njega

Cansee ned 9.3.2025 19:56

ekipa zaboravio sam ranije javiti, sada za vikend je dobra akcija na audible.co.uk, odnosno Audible aplikacija i ova naša regija europska. Tko je preplatnik može uzeti neke naslove za 2.99 funti, odnosno oko 3,6 eura.

Iz ovog žanra ima Dungeon Crawler Carl prva tri dijela i Bobiverse prva dva dijela, to sam ja uzeo, i ima od Brandona Sandersona Skyward prva tri dijela (od 4), svaki 3.6 eura i još neke novele od Sandersona za tu lovu, mislim zaista ok.

Ima i hyperion za tu cijenu, jedino što ja mislim da je to preteška knjiga za audio.

Akcije traje do ponoći, dakle ima se još vremena nekoliko sati za uletiti u nešto. 

I samo još da napomenem, ako nije već dovoljno puta rečeno ovdje u temi, Dunegon Crawler Carl je odličan izbor za audioknjigu

MasterG pon 10.3.2025 18:34

Bio sam u Rumunjskoj na službenom putu i uspio konačno završiti He who fights monsters.

Dakle, dobio bi 9/10 od moje strane samo da je ipak malo kraća.

Mislim da se vraćam na nastavak Cradle...sve do cca 400str mi je ok...iznad mi je već lagano mučenje.

Jednostavno nemam vremena toliko čitati...ali radnja i stil totalno po mom ukusu.

Bez obzira ipak preporuka.

Gajotres pon 10.3.2025 19:28
MasterG kaže...

Bio sam u Rumunjskoj na službenom putu i uspio konačno završiti He who fights monsters.

Dakle, dobio bi 9/10 od moje strane samo da je ipak malo kraća.

Mislim da se vraćam na nastavak Cradle...sve do cca 400str mi je ok...iznad mi je već lagano mučenje.

Jednostavno nemam vremena toliko čitati...ali radnja i stil totalno po mom ukusu.

Bez obzira ipak preporuka.

Slažem se, knjige su dobre samo da su malo kraće. Jedino moram midnset promjeniti dok ćitam, ne tražiti mega dubinu nego se staviti u poziciju kao da igram WoW. Taman sam danas treču završio.

HOME123456 pet 14.3.2025 21:11
anarchyST kaže...

Zna li netko jel 3 knjiga Red Rising sage prevedena na hr?

Zavrsavam sa kingkiller-om, pa gledam sta dalje a da je prica zaokruzena...

Koliko sam vidio Morning Star prevedena je na samo na srpski.

Cansee sub 15.3.2025 19:38
anarchyST kaže...

Zna li netko jel 3 knjiga Red Rising sage prevedena na hr?

Zavrsavam sa kingkiller-om, pa gledam sta dalje a da je prica zaokruzena...

e pa da, svi se na kraju prevarimo i krenemo na čitanje Kingkillera i sličnih nedovršenih serijala, pa onda nakon toga tražimo nešto gdje je priča završena 

kao što je kolega Home rekao, nema na hrvatskom ništa nakon prva dva dijela. Srbi su preveli barem 5, a možda i sve koji su dosad izašli. Čeka se zadnji dio te sage, koji bi trebao izaći ove godine, ja osobno čekam da sve bude gotovo pa ću onda na čitanje. 

A ja sam krenio na The Faithful and the Fallen serijal od Johna Gwynnea, uz to što slušam ExFor na Audible. 

Prva knjiga se zove Malice, radi se o high/epic fantasyu, i to malo klasičnijem. Svijet je u nekakvom željeznom dobu i to ranijem, baš ima nekakav povijesni štimung tamo oko 800-900 godine nove ere, dakle nije razvijeniji srednji vijek nego raniji. Očit je utjecaj keltske i vikinške kulture, a radnja je takva da ljudi žive na području sa kojeg su nekad davno protjerali divove, a klanovi divova i dalje životare u divljini, gdje ima i kojekakvih čudovišta, primarno iz europskih mitologija. To sve čini baš zanimljivu atmosferu, pisac je stvarno dobro to pogodio. Ima sve skupa četiri knjige u serijalu, mislim da je svaka oko 600-700 stranica, a Gwynn je jedan od ovih modernijih pisaca koji brzo izbacuje knjige, odnosno vjerujem da je prvo napisao jedan veliki dio toga pa tek onda išao objavljivati. Tip je od 2012. izbacio ovaj serijal i još dvije trilogije, jedna od te dvije je Bloodsworn saga koja je jako insprirana nordijskom mitologijom i vikinškom kulturom, tako da tko to voli ovo je dobra preporuka. 

Završio sam danas prvu knjigu i odlična je, svijet je super, kao i likovi, iako na prvu djeluju već viđeni, ali postaju dosta zanimljiviji kako radnja teče. Lore je odličan zasad, ali ne sazna se baš puno u prvoj knjizi, tako da je pisac prilično lukavo to odradio, vuče nas da čitamo dalje. Knjiga dosta provlači osobine kao čast, iskrenost, poštenje, hrabrost, nasuprot nekakvom zlu koje postoji, a moram priznati da mi to dosta odgovara. Tu i je taj klasičniji element, jer glavni likovi imaju takve osobine.

Sve preporuke u svakom slučaju.

anarchyST sri 19.3.2025 21:13

Zavrsio sa Kingkillerom, odlicne knjige, al ostalo masu stvari neodgovoreno... Ako ikad i docekamo nastavak mislim da ce jedna knjiga biti malo.

Nego, naletio danas na "Porga i bogovi Nava" u Hocu Knjigu, hrvatska/slavenska mitologija, citao netko?

Kakvo je uopce stanje kad su domaci autori u pitanju? Ima li sta vridno za procitati?

DarthMarkus sri 19.3.2025 21:24
Cansee kaže...
AmonZero kaže...

Evo humble bundle Dragonlance:

https://www.humblebundle.com/books/world-dragonlance-wizards-coast-books

Ogromna preporuka za prve 3 knjige. 

Ak ste fan LOTR i pracenje ekipe avanturista u avanturi ovaj serijal se ne preskace.

Neki dan je isto tako bio Malazan, odnosno bila je reklama za to, ali nije mi bilo dostupno, ne znam jel do regije ili do čega.

U kojem to bude formatu? Kako se prebaci na e-čitač?

Jel Malazan preveden ? Volio bih se posvetiti knjizi (knjigama) već dugo, a nekako mi je lakše sa high fantasyem na hrvatskom jeziku.

Cansee čet 20.3.2025 09:07
anarchyST kaže...

Zavrsio sa Kingkillerom, odlicne knjige, al ostalo masu stvari neodgovoreno... Ako ikad i docekamo nastavak mislim da ce jedna knjiga biti malo.

Nego, naletio danas na "Porga i bogovi Nava" u Hocu Knjigu, hrvatska/slavenska mitologija, citao netko?

Kakvo je uopce stanje kad su domaci autori u pitanju? Ima li sta vridno za procitati?

Od hrvatskih autora znam da ima dobrih SF novela, odnosno kratkih priča, nisam to čitao, ali sam čuo. Vjerojatno se može istražiti guglanjem, sigurno možeš dobiti točne info na forum.hr, koliko se ja sjećam to je bilo u izdanjima Siriusa, ali se kloni novih Sirius izdanja, samo starija valjaju. One Sirius omnibuse se može pronaći u knjižnici, ali mislim da ima i e-izdanja, može se doći do toga. 

Jedinog hrvatskog autora ovog žanra za kojeg znam da je zaista priznat u širim /međunarodnim) okvirima je Domagoj Kurmaić (koliko sam čuo iz Vinkovaca) i njegov serijal Mother of Learning. Radnja prati nekog lika u akademiji magije, uglavnom tip ima jako dobre ocjene na Goodreads. I to nije 12 ljudi ocijenilo pa da je zato visokok, prva knjiga ima skoro 11.000 ocjena. Malo je tužno da nitko u RH nema blage veze o njemu, ali vjerojatno je bitno to što je pisao samo na engleskom, možda bi se i čulo za njega da ga ima na našim policama u hrvatskom izdanju. Nisam još čitao, ali sam kupio prvu knjigu na Kindleu čisto da podržim lokalnog momka.

https://www.goodreads.com/book/show/59661342-mother-of-learning?ac=1&from_search=true&qid=ZHw3qCVzKL&rank=1

Cansee čet 20.3.2025 09:22
DarthMarkus kaže...
Cansee kaže...
AmonZero kaže...

Ak ste fan LOTR i pracenje ekipe avanturista u avanturi ovaj serijal se ne preskace.

Neki dan je isto tako bio Malazan, odnosno bila je reklama za to, ali nije mi bilo dostupno, ne znam jel do regije ili do čega.

Jel Malazan preveden ? Volio bih se posvetiti knjizi (knjigama) već dugo, a nekako mi je lakše sa high fantasyem na hrvatskom jeziku.

Na hrvatskom nema, na srpskom ima, ali ne sve, mislim da je 6-7 knjiga prevedeno.

Ne znam što si dosad čitao iz tog žanra, ako nemaš puno iskustva ne bi ti preporučio Malazan. Teško je početi, kažu svi da je teško skužiti što se točno događa tokom prve dvije knjige, i onda ako počneš nešto takvo može te trajno odbiti od žanra.

Ja bi ti prije preporučio neke osnove za početak, naprimjer Gospodara prstenova ili Prvi zakon od Joea Abercrombiea. Zabavit ćeš se, pročitat ćeš odlične priče i malo se ufurati u taj mindset, a onda nakon toga možda Malazan.

Bitanga čet 20.3.2025 09:31
Cansee kaže...

Od hrvatskih autora znam da ima dobrih SF novela, odnosno kratkih priča, nisam to čitao, ali sam čuo. Vjerojatno se može istražiti guglanjem, sigurno možeš dobiti točne info na forum.hr, koliko se ja sjećam to je bilo u izdanjima Siriusa, ali se kloni novih Sirius izdanja, samo starija valjaju. One Sirius omnibuse se može pronaći u knjižnici, ali mislim da ima i e-izdanja, može se doći do toga. 

Jedinog hrvatskog autora ovog žanra za kojeg znam da je zaista priznat u širim /međunarodnim) okvirima je Domagoj Kurmaić (koliko sam čuo iz Vinkovaca) i njegov serijal Mother of Learning. Radnja prati nekog lika u akademiji magije, uglavnom tip ima jako dobre ocjene na Goodreads. I to nije 12 ljudi ocijenilo pa da je zato visokok, prva knjiga ima skoro 11.000 ocjena. Malo je tužno da nitko u RH nema blage veze o njemu, ali vjerojatno je bitno to što je pisao samo na engleskom, možda bi se i čulo za njega da ga ima na našim policama u hrvatskom izdanju. Nisam još čitao, ali sam kupio prvu knjigu na Kindleu čisto da podržim lokalnog momka.

https://www.goodreads.com/book/show/59661342-mother-of-learning?ac=1&from_search=true&qid=ZHw3qCVzKL&rank=1

To mi je nedavno iskočilo kao preporuka na amazonu, i još gledam autora, vidi vidi, domaći neki. Ali nisam nekako ozbiljno shvatio.

Thanks, ako je tako kako kažeš onda stvarno vrijedi čitati. Možda je to hrvatski Will Wight :-)

A vidim da je imao i Kickstarter kampanju prije par godina za fizičko izdanje.

Kupio sam sad prvu na amazonu za $2,99 pa ćemo vidjeti. Audio knjiga je onda za još dodatnih 3€, ali ne paše mi naratorov naglasak, previše mi je britanski i to mi je instant turn-off.

DarthMarkus čet 20.3.2025 09:57
Cansee kaže...
DarthMarkus kaže...
Cansee kaže...
AmonZero kaže...

Na hrvatskom nema, na srpskom ima, ali ne sve, mislim da je 6-7 knjiga prevedeno.

Ne znam što si dosad čitao iz tog žanra, ako nemaš puno iskustva ne bi ti preporučio Malazan. Teško je početi, kažu svi da je teško skužiti što se točno događa tokom prve dvije knjige, i onda ako počneš nešto takvo može te trajno odbiti od žanra.

Ja bi ti prije preporučio neke osnove za početak, naprimjer Gospodara prstenova ili Prvi zakon od Joea Abercrombiea. Zabavit ćeš se, pročitat ćeš odlične priče i malo se ufurati u taj mindset, a onda nakon toga možda Malazan.

Cansee - nisam amater nikako, bez sfa i fantasy audio knjiga nisam zaspao valjda 20 godina. Samo me malo jebe vrijeme - pa bi lakše gutao priču "na naški". Do sad ništa nisam čitao s prijevodom osim Tolkiena.

Inače, pročitao sam valjde sve izdane Warhammer knjige na svijetu - čak i one loše. Gospodara sam pročitao sa valjda 11 godina (ostalo mi je samo Hurinova djeca), Abercrombiea nisam čitao, hvala ti na preporuci. 

LOTR je nekako dobro preveden - pa me to kopa...

Vidim da se ljudi žale na srp prijevod, što preporučaš konkretno za taj serijal. izvorni ili srpski ?

Nekad mi je prijevod konfuzniji od orginala.

Cansee čet 20.3.2025 10:24
Bitanga kaže...
Cansee kaže...

To mi je nedavno iskočilo kao preporuka na amazonu, i još gledam autora, vidi vidi, domaći neki. Ali nisam nekako ozbiljno shvatio.

Thanks, ako je tako kako kažeš onda stvarno vrijedi čitati. Možda je to hrvatski Will Wight :-)

A vidim da je imao i Kickstarter kampanju prije par godina za fizičko izdanje.

Kupio sam sad prvu na amazonu za $2,99 pa ćemo vidjeti. Audio knjiga je onda za još dodatnih 3€, ali ne paše mi naratorov naglasak, previše mi je britanski i to mi je instant turn-off.

Dobar narator zlata vrijedi. Doslovno sam jučer čitao komentare ljudi po redditu kako po naratoru biraju što će sljedeće čitati. Ne možeš vjerovati. Ali dolazimo u takvo doba, i narator i općenito zvukovi, sve više audioknjiga se radi u imersion formatu i bude stvarno zabavno. Ono u Dungeon Crawler Carlu kada se narator izdere NEW ACHIEVEMENT uz kojekakve gejmerske zvukove u pozadini je prezabavno i nikad ne dosadi 

A što se tiče Mother of learning, ja imam takav stav da bilo što mogu uzeti početi čitati i izgurati prvu knjigu do kraja pa onda vidjeti šta dalje. Šteta je ne probati jer možeš propustiti djela koja ti super odgovaraju. Ovog Kumraića ću svakako kad tad pročitati, barem prvu knjigu.

Cansee čet 20.3.2025 11:10
DarthMarkus kaže...
Cansee kaže...
DarthMarkus kaže...
Cansee kaže...
AmonZero kaže...

Cansee - nisam amater nikako, bez sfa i fantasy audio knjiga nisam zaspao valjda 20 godina. Samo me malo jebe vrijeme - pa bi lakše gutao priču "na naški". Do sad ništa nisam čitao s prijevodom osim Tolkiena.

Inače, pročitao sam valjde sve izdane Warhammer knjige na svijetu - čak i one loše. Gospodara sam pročitao sa valjda 11 godina (ostalo mi je samo Hurinova djeca), Abercrombiea nisam čitao, hvala ti na preporuci. 

LOTR je nekako dobro preveden - pa me to kopa...

Vidim da se ljudi žale na srp prijevod, što preporučaš konkretno za taj serijal. izvorni ili srpski ?

Nekad mi je prijevod konfuzniji od orginala.

Ma onda možeš udarati na Malazan bez problema, ja bi ti iskreno preporučio da ideš odmah na engleski, kao što si rekao prijevod te može više zajebati nego izvornik. Naravno preporučio bi ti da čitaš na Kindleu ili nekom drugom e-čitaču, da kad nešto ne razumiješ možeš kliknuti na riječ da odmah vidiš prijevod, meni to uvijek znači kada počinjem nešto, barem dok se ne ufuram u vokabular pisca.

Abercrombiea će ti svi ovdje preporučiti, njegove knjige su odlične i kvalitetno prevedene. Doduše nekima se ne sviđa prijevod nekih imena, odnosno nadimaka likova, meni osobno nije smetalo, ali što se tiče stila prijevoda to je jako dobro izvedeno. Njegov svijet Prvog zakona ima dvije trilogije, tri standalone knjige i jednu zbirku kratkih priča i doslovno je sve prevedeno na hrvatski, u biti zadnja knjiga zadnje trilogije je trenutno u pretprodaji na Znanje webshopu. I ne samo to nego sve te knjige možeš pronaći za skinuti u e-formatu, nažalost samo piratski, našima valjda nije interesantno staviti opciju kupnje e-knjige.

Cansee čet 20.3.2025 18:20

Inače tko voli Abercrombiea, nedavno sam saznao da ga je dosta inspirirao Michael Moorcock sa serijalom o Elricu, odnosno The Elric Saga. To su sword and sorcery priče koje je taj tip napisao tamo 70-ih, iskreno nisam nikad čuo za njega, ali kad sam malo krenio guglat ispada da je dosta poznat u tom krugu. Ima 5 knjiga u serijalu i sve su prilično kratke, oko 150-200 stranica svaka, tako da zaista nije nešto predugačko, a djeluje jako zanimljivo. Super za one koji nemaju puno vremena, da pročitaš 10 stranica dnevno osjeti se napredak. Evo na goodreads: https://www.goodreads.com/series/42326-the-elric-saga

Nevezano za to, počela je izlaziti 3. sezona Wheel of Time serije i navodno je vrhunska. Nakon flopa prve sezone nisam bio nikako optimističan, ali izgleda da su se ipak malo opametili. Navodno da je druga sezona već bila nešto bolja, ali da se u trećoj baš vidi da su jako počeli obraćati pozornost na feedback fanova. To su odlične vijesti jer ako tako nastave ovo bi mogao ispasti najbolji način za doživiti priču Wheel of Timea, jer vjerujem da će serija izbaciti hrpu onoga nepotrebnog što je Robert Jordan nadrobio. On je napisao jako dobar serijal, ali nažalost je pretjerao u količini sadržaja, iz serijala od 14 knjiga se može izbaciti barem 30-40% sadržaja. Oni možda naprave 7-8 sezona i ispadne odlično.