OriginalEXE sri 2.11.2011 22:41
Mentalist kaže...
OriginalEXE kaže...

Pa to je točno. Onda je pitanje autora teme trebalo naglasiti : na bosanski način.

Ja govorim za hrvatski.

Ni ja za pizza-u ne kazem hljeb s stvarcicama po sebi, nego kazem pizza.

Necemo sad izmisljati svoje nazive za jela.

To nije isti slučaj. Svugdje je opće prihvačen naziv Pizza, ali kod nas u pekari ja mogu naručiti burek od sira i to će mi pisati na računu. Zašto?

Random. sri 2.11.2011 22:52

Greške se događaju.

Koliko vidim, Turci su originalno naziv burek (borek) koristili (i još uvijek koriste) za tijesto punjeno ili mesom ili sirom ili špinatom ili ičim drugim. Ako su (smo) bosanci mogli iskriviti njihov naziv i koristiti ga samo za tijesto punjeno mesom, ne vidim zašto ovdje u hrvatskoj ljudi ne mogu burek koristiti kako su ga koristili Turci.

I da, moj otac, kada kupuje burek (meso) kaže: "Molim jedan burek." Kada ga prodavač pita "S čime?", on održava izlaganje o tome kako je burek samo s mesom. Ja za to nemam ni živaca ni volje, a niti vidim nekakav razlog - pa lijepo ili kažem "Molim jedan burek sa sirom." ili "Molim jednu sirnicu."

ceco22 sri 2.11.2011 22:54

burek je turcizam za savijacu s mesom ili ti ga pita.... Kad kazes sarma nepada ti nista na pamet osim kiselog kupusa i mljevenog mesa , dok meni tu neka strina purgerica kaze za japrake (tko je iz Hercgovine , Bosne zna tocno sto je to) zelena sarma... Jos nam fali sarma sa sirom -.-

OriginalEXE sri 2.11.2011 22:55
Random. kaže...

Greške se događaju.

Koliko vidim, Turci su originalno naziv burek (borek) koristili (i još uvijek koriste) za tijesto punjeno ili mesom ili sirom ili špinatom ili ičim drugim. Ako su (smo) bosanci mogli iskriviti njihov naziv i koristiti ga samo za tijesto punjeno mesom, ne vidim zašto ovdje u hrvatskoj ljudi ne mogu burek koristiti kako su ga koristili Turci.

I da, moj otac, kada kupuje burek (meso) kaže: "Molim jedan burek." Kada ga prodavač pita "S čime?", on održava izlaganje o tome kako je burek samo s mesom. Ja za to nemam ni živaca ni volje, a niti vidim nekakav razlog - pa lijepo ili kažem "Molim jedan burek sa sirom." ili "Molim jednu sirnicu."

AMEN, hvala.

tadic sri 2.11.2011 22:55

Kao sto je poznato da su pite kao jedan dio svoje kuhinje na ove prostore donijeli turci. Onda je normalno da o tome Bosanci znaju vise (ljudi koji su naslijedili najvise obicaja i ponasanja iz turske kulture).

Pa onda i meni kao takvom mozete vjerovati da je burek samo sa mesom,a ostalo su pite.

Kao sto znamo da je sake rakija od rize,tako je i burek samo sa mesom.

A ako nekome jos trebaju slike da raspozna sto je koja pita ili sto je rolani a sto slagani burek,onda on nije pojeo dovoljno pite i bureka da bi ulazio u raspravu o tome. 

Kolege su bile brze oko iznosenja nekih cinjenica.

proćerani sri 2.11.2011 22:58
tadic kaže...

Kao sto je poznato da su pite kao jedan dio svoje kuhinje na ove prostore donijeli turci. Onda je normalno da o tome Bosanci znaju vise (ljudi koji su naslijedili najvise obicaja i ponasanja iz turske kulture).

Pa onda i meni kao takvom mozete vjerovati da je burek samo sa mesom,a ostalo su pite.

Kao sto znamo da je sake rakija od rize,tako je i burek samo sa mesom.

A ako nekome jos trebaju slike da raspozna sto je rolani a sto slagani burek,onda on nije pojeo dovoljno pite i bureka da bi ulazio u raspravu o tome. 

Zašto bi ja nazivo u Hrvatskoj burek samo ono burek od mesa, ako u 99.9% pekara postoji burek od sira, burek od mesa, burek od jabuke? Ako ikad budem išao u bosnu, govorit ću po njihovo da ne budem ismijan od strane pekara ili burekmajstora.

Lazarus Long sri 2.11.2011 22:58
Random. kaže...

Greške se događaju.

Pa slicna se rasprava vodi o cevapima i slicno se dogada(dogodilo) sa izvornim cevapima koji nemaju blage veze sa ovim koji se jednu na prostorima bivse YU

Svatko tko je bio u Istanbulu (ja jesam mnogo) zna o cemu govorim.

Pogotovo svatko tko je zasao u Azijski dio Turcije

Oprostite na off-topicu

Tema podize apetit. Molim bez spamanja

Ruku na srce ne vidim neki problem ako jee pita ili "frkan" (thx Don Kihoty) Meni je bitno da je testo sto tanje, odnosno slojevi sto tanji da ne bih imao kiselina nakon jela

Burek sa mesom!! FTW!!   :))

.....i jogurtom DA!

Wicked_Sick87 sri 2.11.2011 23:01

Prazan burek je mama svih mama, najbolji tamo negdje u Vukovaru sam jeo, odlično!

A pita i burek imaju drugačiji oblik, burek zvuči boje za uši onak nego pita. Pita s jabukama. Burek s jabukama. Vidite, pita je s voćem, a burek sa.. drugim proizvodima. :P

Lazarus Long sri 2.11.2011 23:06
tadic kaže...

Malo nisi u pravu i evo zasto....

Jeste da su Bosanci bili pod turcima ali i Makedonci isto tako (preko 500 godina)

Svaki narod stavlja nesto svoje u smislu dodavanja lokalnih zacina, smekova.. itd. Na pr. u Makedoniji se u bureku stavlja meso koje u sebi sadrzi i svinjetinu (isto tako i u cevapima)

Naravno, ovo se nece ni u ludilu nece desiti u Bosni ali isto tako ne desava se niti u Makedoniji gdje su majstori muslimani

(s)izgoreo sri 2.11.2011 23:07
ceco22 kaže...
burek je turcizam za savijacu s mesom ili ti ga pita.... Kad kazes sarma nepada ti nista na pamet osim kiselog kupusa i mljevenog mesa...

zaboravio si rižu... btw. imamo li mi neko autohtono jelo u hr, osim štrukli i viške pogače?

ceco22 sri 2.11.2011 23:08

Ja znam samo odkad sam doselio u Zagorje da umjesto bureka dobijem sirnicu,,, dok sam to narucivao u Bosni, Srbiji, Makedoniji , Crnoj gori, Hercegovini, Turskoj dobio BUREK... Pogotovo u Turskoj jos odmah bio premazan nekim masnim vrhnjem okusa slicnog kefiru al sam se ubio... Netko je spominjao cevape u turskoj je potpuno drugo jelo isto kao i kebab.... Bemti jesam sad gladan...

tadic sri 2.11.2011 23:09

Bosanci=Muslimani,Srbi i Hrvati svi prave i burek i pite.Svaki sa svojim mesom.

A Bosnjaci su samo muslimani.Normalno da oni ne stavljaju svinjetinu,tako im vjera nalaze.

proćerani sri 2.11.2011 23:11
(s)izgoreo kaže...
ceco22 kaže...
burek je turcizam za savijacu s mesom ili ti ga pita.... Kad kazes sarma nepada ti nista na pamet osim kiselog kupusa i mljevenog mesa...

zaboravio si rižu... btw. imamo li mi neko autohtono jelo u hr, osim štrukli i viške pogače?

Maneštra {#}