Linux - pitanja i odgovori

Linux jeste nigdje na desktopu. Da bi bio negdje morao bi imati interni stabilni API, ne-GPL licencu i dozvoljavati module zatvorenog koda da bi razni proizvođači hardvera mogli sudjelovati. Dakle, morao bi biti OSX ili Windows.
Ako je Linux nigdje zašto uopće razvijaš aplikaciju za klijenta na Linuxu? Vjerojatno, jer si plaćen za to. Korisnik ima slabo računalo? I što kad otvori Internet browser sa 'light DE-om'?
Nisam razvijatelj, ali nije li smisao otvorenih projekata da i ljudi poput tebe mogu pridonijeti. Prijavi bug Gnomeu ili kome već. Uostalom, nije gtk+ jedini framework. Imaš izbor, ali tebi je to problem pa bi htio da nemaš izbor, da je samo jedan wm, de...

Unošenje slova radi bez problema. Radi se o bilo kojem .srt/.sub fajlu, al evo i link na obični tekst. http://www.filedropper.com/gulaizpenice

Ovaj fajl je enkodiran u iso-8859-2 koji inače zadržava naša slova, ali je u ovom slučaju preživjelo jedno jedino Č.
Ostala slova sa kvačicama nisam uspio spasiti prilikom konverzije u UTF-8. Pretpostaviću da je za ovo kriv Notepad
jer nano kaže "Converted from DOS format".
Konverziju možeš napraviti ovako:
iconv -f iso-8859-2 -t utf-8 -o output_fajl input_fajl

Ovisi što očekuješ od njega.
Imaš elementary Lunu i Freyu.
Luna je bazirana na ubuntu 12.04 lts verziji, Freya na 14.04 lts verziji.
Lunu sam koristio oko godinu dana, Freyu oko par mjeseci - ali isključivo kao light user - samo za multimediu i net.
Nije bilo potrebe da se petljam sa nekakvim dodatnim driverima i sve je radilo iz prve nakon vrlo jednostavne instalacije.
Freya je novija i svježija mi je u glavi pa ću ti više o njoj.
Daleko najljepša distribucija koju sam imao instaliranu. Jako lagana za hardver, niti jednom mi se nije smrzla (za razliku od opensusea i minta). relativno pristojan set softwarea dolazi uz nju...
Neke mušice su se znale javiti kod conkya (koji možeš i ne moraš imati) vezane uz transparency i kod povlačenja appa u dock se znao cursor smrdati (što se riješi logoffom i logonom).
Obavezno si instaliraš elementary tweaks, a ima i nekih mogućnosti dodatne kustomizacije gornjeg panela i izgleda prozora.
Kod Lune nikad nisam naletio ni na kakav bug.
Za komp koji služi za surfanje, muziku i filmić Freya je fantastična distribucija - jer sve radi kak spada i izgleda fantastično. (Luna također)
Za heavy usera je malo preškrta. Također mislim da ima malo frke sa dual bootom (barem meni nije radilo sve onako kako sam zamislio kad sam išao kombinirati sa win7)
Lunu sam baš jučer stavio na komp iz 2006.-e (Celer na 1,7, giga rama i 60gb harda) tak da stari može gledati tekme prek neta i sve radi kao zvonce (AntiX i Lubuntu nisu prepoznali zvučnu, kod Lune nije bilo frke)
Nadam se da sam ti bar malo pomogao

Ima i još jedna lagana distra SparkyLinux, a vrlo stabilna za Celerona iz 2001. godine http://sparkylinux.org/download/
Dolazi sa specificiranim DE-om, a i pogodna za vrlo slaba računala. Wlan radi, driveri prepoznati i vrlo brzo podiže sustav. S tim da sam ja stavio LXDE-a radi manje zauzeća RAM-a.

Linux jeste nigdje na desktopu. Da bi bio negdje morao bi imati interni stabilni API, ne-GPL licencu i dozvoljavati module zatvorenog koda da bi razni proizvođači hardvera mogli sudjelovati. Dakle, morao bi biti OSX ili Windows.
Ako je Linux nigdje zašto uopće razvijaš aplikaciju za klijenta na Linuxu? Vjerojatno, jer si plaćen za to. Korisnik ima slabo računalo? I što kad otvori Internet browser sa 'light DE-om'?
Nisam razvijatelj, ali nije li smisao otvorenih projekata da i ljudi poput tebe mogu pridonijeti. Prijavi bug Gnomeu ili kome već. Uostalom, nije gtk+ jedini framework. Imaš izbor, ali tebi je to problem pa bi htio da nemaš izbor, da je samo jedan wm, de...
Meni samo nije jasno zasto Linux apologeti uopce forsiraju isti kao desktop pricu. TCO je uglavnom i dalje veci nego na Windows sustavu, uz daleko vece rizike. No to i dalje nije razlog da ono sto radi, radi kako spada.
Razvijam ono za sto me plate. Meni je tako svejedno, nemam nikakve privrzenosti prema niti jednoj tehnologiji ili proizvodjacu - radim s onime sto mi je lakse, brze i ucinkovitije, kako god se to zvalo. Samo dolazis do zanimljive situacije - softver koji sam radio kada sam naisao na sijaset pizdarija s GTK+ je bio isti onaj kojeg sam za narucitelja vec izradio za Windowse. Imao sam vise posla s prepisivanjem nego sto je bila originalna izvedba. I kako sad naplatiti isto, a kamo li vise, uopce ne ulazeci u tehniku, koliko je nesto tesko ili lagano i tako dalje...
Vidim da "nisi razvijatelj", ali ocito ni ne citas s razumijevanjem, pa cu ponoviti jos jednom iako sam to vec napisao - GTK+ *nije* problem (pa sto da prijavim kao "bug"?), problem se opcenito pojavljuje kada zelis napraviti aplikaciju koja bi trebala raditi na vecini kombinacija DE/WM. I to je donekle izvedivo, samo oduzima pun q vremena bezrazlozno, nista vise...

Kad čitam kompetare na YT na videima o ubuntuu, linuxu itd. Ispada da svi mrze Canonical i Ubuntu nazivaju ga spyware itd Kolko sam skužio da je to zbog onog sa Amazonom. Jel to bila tolika afera? Po tim komentarima ispada da su Canonical i ubuntu teško sranje koje ništa ne valja i nitko ga ne koristi. Moje iskustvo sa ubuntuntuom pa je upravo suprotno
neki od primjera:
http://www.youtube.com/watch?v=CP8CNp-vksc
npr komentari s linux mint stranice.
Thank you for your hard work. I wish that LMDE will be the mainstream distro the next year, so we can access to the porwerfull of Debian without been dependant of Ubuntu and its politics.
thank you very much.
please consider, to leave ubuntu behind. its time for a full migration to debian 8 jesie and full systemd, while keeping all your excellent work until now.

Kad čitam kompetare na YT na videima o ubuntuu, linuxu itd. Ispada da svi mrze Canonical i Ubuntu nazivaju ga spyware itd Kolko sam skužio da je to zbog onog sa Amazonom. Jel to bila tolika afera? Po tim komentarima ispada da su Canonical i ubuntu teško sranje koje ništa ne valja i nitko ga ne koristi. Moje iskustvo sa ubuntuntuom pa je upravo suprotno
neki od primjera:
http://www.youtube.com/watch?v=CP8CNp-vksc
npr komentari s linux mint stranice.
Thank you for your hard work. I wish that LMDE will be the mainstream distro the next year, so we can access to the porwerfull of Debian without been dependant of Ubuntu and its politics.
thank you very much.
please consider, to leave ubuntu behind. its time for a full migration to debian 8 jesie and full systemd, while keeping all your excellent work until now.
A gle, canonical je zas*ao to što ubuntu daje search rezultate s weba u dashu (iako se to da isključiti), i to poprilično loše utječe na sigurnost sustava, možda bi bilo bolje da su to stavili samo kao dodatnu opciju. No s druge strane ubuntu je ionako mainstream distra koja bi trebala nuditi puno mogućnosti "out of the box",a to se poprilično uklapa u taj način razmišljanja, a onaj kome to doista smeta će nači načina da to isključi (ili će koristiti drugu distru).
Osobno sam to isključio odmah nakon instalacije (ne zato jer se brinem neš previše za sigurnost nego zato kaj me to nervira).
Što se tiće tih prepirki između distribucija, to mi je totalno glupo, naravno da bi svi željeli biti najpoznatija i najkorištenija PC linux distribucija ali time se linux stavlja na još lošiju poziciju nego što je bio, i radi se više štete nego koristi što se tiće linuxa.
Priča o ne igranju na linuxu je odavno postala samo mit, veliki broj igara se da pokrenuti i igrati na linuxu a dosta ih sad i nativno podržava linux, ja npr se u posljednje vrijeme dosta igram najčešće portal, mc, WOT, L4D2, team fortress i neke indie igre.

Vidim da "nisi razvijatelj", ali ocito ni ne citas s razumijevanjem, pa cu ponoviti jos jednom iako sam to vec napisao - GTK+ *nije* problem (pa sto da prijavim kao "bug"?), problem se opcenito pojavljuje kada zelis napraviti aplikaciju koja bi trebala raditi na vecini kombinacija DE/WM. I to je donekle izvedivo, samo oduzima pun q vremena bezrazlozno, nista vise...
Da, nažalost, ne živimo u savršenom svijetu. Severina stari, ležajevi se troše trenjem, a jednom napisan softver ne možemo pokretati svugdje i uvijek.

@bbanelli
Ima linux desktop mnoštvo mana i u mnogim stvarima debelo zaostaje za drugim operativnim sistemima. No ima on i nekih svojih prednosti i za onoga kome su te prednosti bitne , nema boljeg os-a... Za one nezahtjevne fb-youtube korisnike nema boljeg izbora.. A i odrzavanje takvih je meni daleko lakse nego odrzavanje win mašina. ..
Samo kazem da sve ima svoje mane i prednosti. ...

@bbanelli
Ima linux desktop mnoštvo mana i u mnogim stvarima debelo zaostaje za drugim operativnim sistemima. No ima on i nekih svojih prednosti i za onoga kome su te prednosti bitne , nema boljeg os-a... Za one nezahtjevne fb-youtube korisnike nema boljeg izbora.. A i odrzavanje takvih je meni daleko lakse nego odrzavanje win mašina. ..
Samo kazem da sve ima svoje mane i prednosti. ...
U potpunosti se slažem s tobom. Ja sam Linux(Ubuntu) probal prvi put ove godine u 5 mjesecu i moje je mišljenje da je to savšen os za moje potrebe (Surfanje netom, gledanje filmova, slušanje glazbe, neki dokument napisat, prezentaciju napravit)+ nemam zajebancije s virusima... A takve potrebe ima i većina mojih prijatelja i rodbine tak da ću i njima predložiti linux.
Ako ću se htjet igrat kupit ću si neku konzolu tipa PS i problem rješen. Pošto trenutno ne radim(zanimanje mi je komercijalist te sam nedavno završio tečaj za samostalnog knjigovođe) , a nadam se da u budoćnosti radit za posao ću kupit neki jeftini laptop sa windowsima(ak ću trebat neki alat koji neće radit na linuxu ili neće biti alternative).
Još jedna stvar Ubuntu i npr LO su potpuno besplatni dok Windowsi i Office nisu a pošto mi se neda trošit novac na licence , a piratske ne želim koristit (neda mi se zajebavat s aktivatorima, crackovima.... ) jer tak i nak za sve što ja koristim komp mogu napravit na ubuntu. Čak su mi neke stvari lakše na Ubuntu nek na windowsima. Isto tak ak LO neće moć prikazat neki dokument pravilno imam Office Online ili Gogle docks i opet problem rješen.
Znaći Linux za kućne potrebe, windows za posao(ak ću trebat) Te PS za igrice(ak će mi doći volja za igrat)
Nadam se da se slažete sa mojim mišljenjem i da nisam napisal kup gluposti. Te da nisam jedini na svijetu koji tak misli.

Koju biste mi distribuciju preporučili za nekakvu uredsku upotrebu, a da je po mogućnosti rolling-release distribucija?
Pod uredskom upotrebom mislim na LibreOffice, neki browser i e-mail klijent (vjerojatno Thunderbird) - to je više-manje to.

Koju biste mi distribuciju preporučili za nekakvu uredsku upotrebu, a da je po mogućnosti rolling-release distribucija?
Pod uredskom upotrebom mislim na LibreOffice, neki browser i e-mail klijent (vjerojatno Thunderbird) - to je više-manje to.
Manjaro ili suse (tumbleweed).

Mint.

Kao i obicno, korisnici misticnih i marginaliziranih OS-eva i dalje pricaju o necemu sto zaista nimalo ne poznaju. Iskustvo je pokazalo da ne poznaju ni ono sto "koriste", nazalost...
https://msdn.microsoft.com/ja-jp/library/cc410718.aspx
...
Ovakvi jednostrani rantovi samo pokazuju koliko malo poznajes vlastitu radnu okoliku, pa samim time ne znam zasto pricati neistine o nekoj drugoj o kojoj evidentno znas jos manje.
Cek, cek, ako sam dobro shvatio, ti meni dajes dokumentaciju na metodu koja u Win API-ju (i to na japanskom, sry faco sto ne znam citati kanji) koja stvara virtualno okruzenje i podvlacis paralelu s konkretnom implementacijom virtualnih okruzenja? Ono, nakucaj si sam implementaciju, to ti je cas posla. Koliko mi je poznato stalno linuksasima nabijate na nos fore o kompajliranju, terminalu, programiranju, itd., a sad ti meni bacas link na metodu koja postoji u API-ju 22 godine i ono k'o fol, pa tko ti kriv sto si sam u te 22 godine nisi iskodirao implementaciju. Mislim, oprosti, ali wtf?

Mint ili Ubuntu.
Meni samo nije jasno zasto Linux apologeti uopce forsiraju isti kao desktop pricu. TCO je uglavnom i dalje veci nego na Windows sustavu, uz daleko vece rizike. No to i dalje nije razlog da ono sto radi, radi kako spada.
Daj pojasni malo ovaj veći TCO kod Linuxa. Raščlani nama nepismenima da shvatimo zašto je on veći ili možda samo ponavljaš mantru koju MS servira godinama. I na koju to foru možeš sve podvući pod isti TCO? Zar je ista situacija kod micro, malih, srednjih, velikih i mega tvrtki?

Mint.
Mint ili Ubuntu.
Mint i Ubuntu nisu rolling-release distre koliko mi je poznato.

Nisam pozorno čitao. Ako mora biti rr onda ti ja savjetujem openSUSE a ako hoćeš biti malo odvažniji onda probaj s Gentoo-m.

Nisam pozorno čitao. Ako mora biti rr onda ti ja savjetujem openSUSE a ako hoćeš biti malo odvažniji onda probaj s Gentoo-m.
Eh sad, nemam baš živaca za to (ne instaliram sebi), eventualno bih probao staviti Arch.
Malo sam gledao Manjaro i izgleda dobro na prvi pogled. ArchBang je također u užem izboru.

Danas se Arch može instalirati iz GUI-ja i s GUI-jem, just for the record.

Ako si čovjek nezna niti instalirati linux nego mu ti to delaš , onda svakako nisu za njega rr distre.
A npr mint ili ubuntu možeš 5 godina drzati samo uz redovni update i svakih 6 mj upgrade sto je daleko manji izvor problema od rr priče... Tumbleweed mi je znao fina iznenadenja servirati u negativnom smislu..... I tada ako nebaratas kernel i repozitory tematikom......

Manjaro je turbo jednostavan, probaj... meni je pravio puno manje problema nego tumbleweed (nimalo naspram malo).
No svejedno arch mi je no.1 ....pacman je daleko najjednostavniji (simple u KISS smislu rijeci) package manager...
Postoje jos neke derivacije tipa netrunner rolling (manjaro [arch] + arch).. koji je ugl kde..

Arch se instalira sa DE-om u 10 minuta ako ne računaš vrijeme koje mu treba da skine pakete, sve je lijepo objašnjeno u wikiju korak po korak, ali to je najmanji problem. Nisam baš fan archa jer kada živiš na bleeding edgeu nakon svakog updatea može doći do problema, a ja nemam vremena za popravljati svakakve gluposti. Iako dok sam ga koristio bio je prilično stabilan, ali rizik je uvijek tu.

Pozdrav ekipo,
Razmišljam da uskoro u potpunosti preselim na Linuxe no najveći su mi problem Adobe alati (Photoshop, Illustrator) koje često koristim i poslovno su mi potrebni.
Postoji li netko ovdje tko ga na dnevnoj/tjednoj bazi pokreće isključivo iz Linuxa? Kako ste riješili pokretanje uz što manje rasipanje resursa? Kako rješavate baratanje vektorima etc.?
(može i pp ako znate za neki dobar tutorial).
Ne vjerujem da distra igra neku ulogu, ali ako mislite da je tako slobodno podijelite mišljenje.
Hvala unaprijed.

Pozdrav ekipo,
Razmišljam da uskoro u potpunosti preselim na Linuxe no najveći su mi problem Adobe alati (Photoshop, Illustrator) koje često koristim i poslovno su mi potrebni.
Postoji li netko ovdje tko ga na dnevnoj/tjednoj bazi pokreće isključivo iz Linuxa? Kako ste riješili pokretanje uz što manje rasipanje resursa? Kako rješavate baratanje vektorima etc.?
Ne vjerujem da distra igra neku ulogu, ali ako mislite da je tako slobodno podijelite mišljenje.
Hvala unaprijed.
Ak ti je neizbježno koristiti ps i illustrator onda nemoj prelazit na linux (ili te programe pokreći u virtualci), jer neće ti biti stabilno i nećeš moči iskoristiti pun potencijal tih programa što se tiče iskorištavanja resursa.
Ovdje imaš rezultate testiranja za ps : https://appdb.winehq.org/appview.php?appId=17 , i za illustrator: https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=20 pa si malo pogledaj.
A što je najbolje linux je besplatan (i možeš ga pokrenuti sa USB-a (iako to često ne odražava pravo stanje jer stvari znaju štekati zbog brzine USB-a)) te možeš i sam isprobati.
Inače ti testovi znaju biti stari pa bi bilo dobro da sam isprobaš.

Pozdrav ekipo,
Hvala unaprijed.
Dual Boot.
Što se tiče rasterske grafike uspio sam samo Photoshop 7.0 naštimati da radi kak spada na linuxima. Nove verzije + linux su prdac u rosu.
Vektorska grafika je manji problem i kvalitetnije se može nadomjestiti Illustrator.
Ako nisi prezahtjevan user možeš se pokušati priviknuti na Gimp (meni nikad nije odgovarao i uvijek ga izbjegavam)
Ali kao što je kolega rekao, uvijek možeš pokušati sa nekom stabilnijom verzijom winea probati nešto izmuljati (verzija 1.6, nisam siguran)

Hvala na odgovorima,
@ivek decembarski, na žalost dijelimo mišljenje što se Gimpa tiče, bilo bi lako da nije tako :)
Mislim da cu se za par dana baciti u testiranje Winea, ako nađem neko stabilno rješenje, javim ga ovdje.

Hvala na odgovorima,
@ivek decembarski, na žalost dijelimo mišljenje što se Gimpa tiče, bilo bi lako da nije tako :)
Mislim da cu se za par dana baciti u testiranje Winea, ako nađem neko stabilno rješenje, javim ga ovdje.
Samo da ti kazem,nemoj odustat cim naletis na prvi problem, za neke stvari s wineom treba truda no jednom kad se postave onda si na konju, ja preko winea pokrecem najvise igre i ahtodatu, za wot je trebalo 2 dana da ga postavim, error za errorom sam ispravljao i na kraju radi i vise nego odlicno.
Kaj se tice gimpa meni je super a imao sam prilike stvarno radit sve od letaka za klub,preko uređivanja fotki modela do dizajna za web, i kad se jednom naviknes je super, no sigurno mu nedostaju neke naprednije stvari,ali ja ih njsam trebao (btw. Postoji hrpa dodataka za gimp pa pogledaj dal ti koji odgovara).
ako bude problema slobodno javis errore ovdje pa pomognemo ako mozemo.

Imam jedan problem koji me strasno nervira jos gore je sto sam veliki fan filmova ali eto par dana nisam niti jedan film pogledao,problem je sto nisam bas ni sam siguran do cega je problem.Imam usb od 8gb koji je vez duze vrijeme kod mene,sistem je ubuntu 14.04.3 i tv philips.Problem je sto mi tv ne prepoznaje usb pa nisam bas nacisto koja od ovih tri stvari zeza.Usb je formatiran u fat32 i kad ukljucim u laptop normalno ga prikaze sa svim sadrzajima ali kad taj usb ustekam u tv samo mi se otvore folderi ali nigdje niti jednog filma,slike sasvim normalno pokazuje pa ako ima ko pametno rjesenje molim pomoc.
Šta je tačno bila svrha provjeravanja DESKTOP_SESSION varijable?
Na Ubuntoidnim distribucijama pomocu nje mozes dobiti (gotovo uvijek... ahh,da...) informaciju o trenutnom desktop okruzenju. Kao sto rekoh, instalacija je bila prakticki netaknuta, pa sam samo jednostavno provrtio kroz sva dostupna okruzenja i shvatio da na 50% njih stvar jednostavno ne radi kako spada... :\