LupusInFabula sub 5.11.2011 16:46

Ne nasjedajte na cijene razgovora po minuti ili kuna za poruku. To je način na koji telekomi žele da vi gledate. Te cijene dobivate samo ako se izujete određenu sumu novca, a upravo ta suma novca koju morate dati jest ono na čemu morate temeljiti izbor operatera.

Što vam vrijedi da minuta razgovora košta samo 1 lipu ili pak da je poruka 1 lipu ako vi najprije morate izvaditi iz novčanika npr. 100kn da bi mogli reći (hvaliti se) kako vam je minuta razgovora najjeftinija.

Ne pričam na pamet: 4 godine bio sam u Simpa tarifi, a potom 6 godina T-mobile pretplatnik (supruga i ja u FlexObitelj tarifi). Pod pritiskom visokih cijena i novih debilno i bezobrazno skupih T-mobile tarifa, nakon isteka ugovora tri mjeseca sam vagao kamo uteći iz T-mobile ralja (plaćao pretplatu bez ugovorne obveze). Nakon zaista detaljne analize naših navika pozivanja i ponude na tržištu odluka je pala na bonbon. Napomenut ću da mi je matematika struka tako da je analiza bila prilično ozbiljna, detaljna i uvažavala je specifičnosti naših potreba (skoro ništa SMS, uglavnom sve razgovori prema raznim mrežama).

Od srpnja ove godine smo supruga i ja "na bonbonima" i ušteda spram T-mobile iznosi cca 60% bez ikakve promjene u navikama pozivanja. Štoviše, vjerojatno sada pričamo i više.

Mjesečno kupujem bon od 80kn za što si priuštim 200min prema svim mrežama i 60 SMS poruka, pri čemu mi još preostane 10kn. Zadnja 2 mjeseca 200min razgovora bonbon uredno naplaćuje 50% manje, dakle 30kn (uvjet je kupovina bona od 80). Na taj način svaki treći mjesec u biti ću pričati besplatno jer mi preostane od ranijih uplata. Gledano tromjesečno kupujem 2 bona po 80kn a treći mjesec je bespla jer prva dva mjeseca naplate samo po 40kn svaki, nakon čega preostane 80kn za treći mjesec bez kupovine bona. :) Znači za tri mjeseca razgovora plati se 160kn.

No razlog zašto sam uzeo bonbon jest upravo nepostojanje naknade za uspostavu poziva i obračunska jedinica od 1 sekunde od početka razgovora. Na taj način 200 minuta razgovora u praksi zaista i znači 200 minuta razgovora, dok kod drugih operatera to nikako nije slučaj. Zapravo zbog obračunske jedinice od 1 sekunde nisam još niti jednom uspio potrošiti tih 200min. O onih 300+1000 besplatnih minuta u bonbon mreži neću ni govoriti.

S druge pak strane, uzmite 200 min razgovora kod operatera kod kojih je obračunska jedinica 60 sekundi (a gotovo svugdje osim u bonbon je toliko). Taj broj minuta može se svesti na 200 razgovora u trajanju od 5 ili 10 sekundi, čime ste zapravo razgovarali 20 ili 30 minuta i to je sve. Dodatno još naplate i uspostavu poziva koje u bonbonu nema!!

Ukratko bez obzira na sve reklame, matematika kaže da je bonbon trenutno najpovoljnija mreža. A matematika ne laže, za razliku od operatera!

Kad smo već kod ove teme znate li da su operateri uveli virtualne mreže (tomato i bonbon) i učinili ih povoljnijima kako bi određena količina ljudi prešla na njih i na taj način bitno povećali količinu "poziva u drugu mrežu" koje svi oni naplaćuju skuplje. Tako da smo svi mi sitna riba uhvaćena u mrežu velikih korporacija i moramo se ponašati vrlo promišljeno inače će nas sve operušati.

To znači da ćemo morati biti agilni, bez dugih vezanja ugovorima kako bi mogli u svakom trenutku preći na onog operatera koji je u datom trenutku najpovoljniji, vjernosti i sentimentalnosti ovdje više nema mjesta. Moje novce ima samo najjeftiniji.

Danas je to bonbon, no sutra možda netko drugi. Tko god bio najjeftiniji ima moje novce, a ostalima neka netko drugi plaća. Ja sam svoju lekciju naučio.

zoki.zlikowski sub 5.11.2011 18:04

Nemojmo zaboraviti da korisnici na pretplati mogu kupiti povoljno mobitele i na taj nacin ustediti 1.500-2.000 kn. Ja sam kad mi je istekao ugovor, kupio iPhone po 1.600 kn i prodao ga odmah neotpakiranog po 3.300 kn (tada, ne sada).

kruskar ned 4.12.2011 21:43

Dali netko ima isti problem kao ja?
Nemogu aktivirati internet na 3636 od kako sam aktivirao Simpa tarifu,znači na 3636 pošaljem A no mobitel nepošalje piše da je poruka u outboxu,a na bilo koji drugi broj da stavim da pošalje iste sekunde pošalje kao i na tu njihovu simpu 1523.Znači na sve brojeve sem 3636 mogu slati poruke.

Dom031 ned 4.12.2011 22:25
kruskar kaže...

Dali netko ima isti problem kao ja?
Nemogu aktivirati internet na 3636 od kako sam aktivirao Simpa tarifu,znači na 3636 pošaljem A no mobitel nepošalje piše da je poruka u outboxu,a na bilo koji drugi broj da stavim da pošalje iste sekunde pošalje kao i na tu njihovu simpu 1523.Znači na sve brojeve sem 3636 mogu slati poruke.

Nazovi službu za korisnike da ti oni aktiviraju.

Luciano uto 6.12.2011 01:32
LupusInFabula kaže...

Od srpnja ove godine smo supruga i ja "na bonbonima" i ušteda spram T-mobile iznosi cca 60% bez ikakve promjene u navikama pozivanja. Štoviše, vjerojatno sada pričamo i više.

Slična situacija i kod mene. Odvukao sam suprugu, sinove, svoje i ženine roditelje u bonbon i nitko od nas ne uspije potrošiti više od 500 free minuta unutar mreže. Čak mi iz paketa ostane još minuta za pozive van mreže i internet prometa... u svakom slučaju, do sada najpovoljnija mobilna telefonija, a bio sam T-Mobile pretplatnik još iz doba MNT (099) mreže.

Prava šteta što sam BonBon brend izgleda pomalo "djetinjasto", pa ga mnogi ne shvaćaju ozbiljno. Da mi nisu sinovi napravili detaljnu računicu i elaborirali je, još bi imao najskuplju T-Mobile pretplatu i zadovoljno trljao ruke zbog "besplatnog" iPhonea:-)