Stiže nova "Simpa" od T-Mobilea
Vezano uz: Stiže nova "Simpa" od T-Mobilea

Nemojmo zaboraviti da korisnici na pretplati mogu kupiti povoljno mobitele i na taj nacin ustediti 1.500-2.000 kn. Ja sam kad mi je istekao ugovor, kupio iPhone po 1.600 kn i prodao ga odmah neotpakiranog po 3.300 kn (tada, ne sada).

Dali netko ima isti problem kao ja?
Nemogu aktivirati internet na 3636 od kako sam aktivirao Simpa tarifu,znači na 3636 pošaljem A no mobitel nepošalje piše da je poruka u outboxu,a na bilo koji drugi broj da stavim da pošalje iste sekunde pošalje kao i na tu njihovu simpu 1523.Znači na sve brojeve sem 3636 mogu slati poruke.

Dali netko ima isti problem kao ja?
Nemogu aktivirati internet na 3636 od kako sam aktivirao Simpa tarifu,znači na 3636 pošaljem A no mobitel nepošalje piše da je poruka u outboxu,a na bilo koji drugi broj da stavim da pošalje iste sekunde pošalje kao i na tu njihovu simpu 1523.Znači na sve brojeve sem 3636 mogu slati poruke.
Nazovi službu za korisnike da ti oni aktiviraju.

Od srpnja ove godine smo supruga i ja "na bonbonima" i ušteda spram T-mobile iznosi cca 60% bez ikakve promjene u navikama pozivanja. Štoviše, vjerojatno sada pričamo i više.
Slična situacija i kod mene. Odvukao sam suprugu, sinove, svoje i ženine roditelje u bonbon i nitko od nas ne uspije potrošiti više od 500 free minuta unutar mreže. Čak mi iz paketa ostane još minuta za pozive van mreže i internet prometa... u svakom slučaju, do sada najpovoljnija mobilna telefonija, a bio sam T-Mobile pretplatnik još iz doba MNT (099) mreže.
Prava šteta što sam BonBon brend izgleda pomalo "djetinjasto", pa ga mnogi ne shvaćaju ozbiljno. Da mi nisu sinovi napravili detaljnu računicu i elaborirali je, još bi imao najskuplju T-Mobile pretplatu i zadovoljno trljao ruke zbog "besplatnog" iPhonea:-)
Ne nasjedajte na cijene razgovora po minuti ili kuna za poruku. To je način na koji telekomi žele da vi gledate. Te cijene dobivate samo ako se izujete određenu sumu novca, a upravo ta suma novca koju morate dati jest ono na čemu morate temeljiti izbor operatera.
Što vam vrijedi da minuta razgovora košta samo 1 lipu ili pak da je poruka 1 lipu ako vi najprije morate izvaditi iz novčanika npr. 100kn da bi mogli reći (hvaliti se) kako vam je minuta razgovora najjeftinija.
Ne pričam na pamet: 4 godine bio sam u Simpa tarifi, a potom 6 godina T-mobile pretplatnik (supruga i ja u FlexObitelj tarifi). Pod pritiskom visokih cijena i novih debilno i bezobrazno skupih T-mobile tarifa, nakon isteka ugovora tri mjeseca sam vagao kamo uteći iz T-mobile ralja (plaćao pretplatu bez ugovorne obveze). Nakon zaista detaljne analize naših navika pozivanja i ponude na tržištu odluka je pala na bonbon. Napomenut ću da mi je matematika struka tako da je analiza bila prilično ozbiljna, detaljna i uvažavala je specifičnosti naših potreba (skoro ništa SMS, uglavnom sve razgovori prema raznim mrežama).
Od srpnja ove godine smo supruga i ja "na bonbonima" i ušteda spram T-mobile iznosi cca 60% bez ikakve promjene u navikama pozivanja. Štoviše, vjerojatno sada pričamo i više.
Mjesečno kupujem bon od 80kn za što si priuštim 200min prema svim mrežama i 60 SMS poruka, pri čemu mi još preostane 10kn. Zadnja 2 mjeseca 200min razgovora bonbon uredno naplaćuje 50% manje, dakle 30kn (uvjet je kupovina bona od 80). Na taj način svaki treći mjesec u biti ću pričati besplatno jer mi preostane od ranijih uplata. Gledano tromjesečno kupujem 2 bona po 80kn a treći mjesec je bespla jer prva dva mjeseca naplate samo po 40kn svaki, nakon čega preostane 80kn za treći mjesec bez kupovine bona. :) Znači za tri mjeseca razgovora plati se 160kn.
No razlog zašto sam uzeo bonbon jest upravo nepostojanje naknade za uspostavu poziva i obračunska jedinica od 1 sekunde od početka razgovora. Na taj način 200 minuta razgovora u praksi zaista i znači 200 minuta razgovora, dok kod drugih operatera to nikako nije slučaj. Zapravo zbog obračunske jedinice od 1 sekunde nisam još niti jednom uspio potrošiti tih 200min. O onih 300+1000 besplatnih minuta u bonbon mreži neću ni govoriti.
S druge pak strane, uzmite 200 min razgovora kod operatera kod kojih je obračunska jedinica 60 sekundi (a gotovo svugdje osim u bonbon je toliko). Taj broj minuta može se svesti na 200 razgovora u trajanju od 5 ili 10 sekundi, čime ste zapravo razgovarali 20 ili 30 minuta i to je sve. Dodatno još naplate i uspostavu poziva koje u bonbonu nema!!
Ukratko bez obzira na sve reklame, matematika kaže da je bonbon trenutno najpovoljnija mreža. A matematika ne laže, za razliku od operatera!
Kad smo već kod ove teme znate li da su operateri uveli virtualne mreže (tomato i bonbon) i učinili ih povoljnijima kako bi određena količina ljudi prešla na njih i na taj način bitno povećali količinu "poziva u drugu mrežu" koje svi oni naplaćuju skuplje. Tako da smo svi mi sitna riba uhvaćena u mrežu velikih korporacija i moramo se ponašati vrlo promišljeno inače će nas sve operušati.
To znači da ćemo morati biti agilni, bez dugih vezanja ugovorima kako bi mogli u svakom trenutku preći na onog operatera koji je u datom trenutku najpovoljniji, vjernosti i sentimentalnosti ovdje više nema mjesta. Moje novce ima samo najjeftiniji.
Danas je to bonbon, no sutra možda netko drugi. Tko god bio najjeftiniji ima moje novce, a ostalima neka netko drugi plaća. Ja sam svoju lekciju naučio.