segregator uto 3.2.2015 21:49
s1m0n kaže...
segregator kaže...
Old Iggy kaže...
s1m0n kaže...

Ajde nas educiraj pa reci u koje to "servere" idu ne baš "najsjajniji" diskovi. I kako si u problemtiku pouzdanosti ubacio SAS diskove? Enterprise grade diskovi su enterprise grade bez obzira bili oni SATA, NL-SAS, SAS, SSD ili flash.

Imaš pacijenata koji naračuju brand servere bez diskova i onda pokušavaju ubaciti obične "jer vendori pljačkaju na diskovima".

Nekad prođe, ali im je zgodno dodatno uzeti pare kad stvari ne prođu dobro - tad krene kuknjava oko "lock-ina" i ostalih trikova proizvođača.

A još je zgodnije kad uvališ priču kupcima da samo enetrprise diskovi dolaze u obzir, a onda ih pustiš

da čekaju 2 mjeseca na novi disk i strepe za svoje bankarske podatke, iako im uzimaš 70000kn

mjesečno za održavanje te svemirske enterprise tehnologije :D

Vidim da si pun iskustva iz tog sektora. FYI, nešto što se zove "garantni rokovi" i "support" osiguravaju novi dio u 24h ili manje on-site od trena otvaranja ticketa. Idiot je onaj koji nema pod supportom takav hardveraj. A ako "uvaljuješ" odravanje od 70k kuna a isporučiš dio za 2 mjeseca nisam siguran tko je tu idiot. Onaj tko od tebe kupuje ili ti koji od IT-a radiš stereotip balkanizma. Hvala ti od svih korektnih IT-evaca ove zemlje koji se trude da opravdaju svaku kunu uloženu u njih.

U temi sve veliki znalci kojima je doseg stripe raid sa dva diska. WD Green serije vjerojatno.

NHF, ali imam obćutak da si uletio u temu o kojoj ne znaš previše

g3arv8 sri 4.2.2015 12:09

Sestrina toshiba l300 stara 7 godina. Uhvatim ga danas malo ocistiti posto ga nosi sa sobom na fax, virusa milijun i ostalih malwarea, rekoh da vidim disk kad ono :) Pitam ju dali ti se izbacuje plavi ekran kaze ne, dali se gasi kaze ne, pa koliko radi na dan pa kaze 12 sati više manje haha http://imgur.com/r12URRw

s1m0n sri 4.2.2015 21:19
segregator kaže...
s1m0n kaže...
segregator kaže...
Old Iggy kaže...
s1m0n kaže...

Ajde nas educiraj pa reci u koje to "servere" idu ne baš "najsjajniji" diskovi. I kako si u problemtiku pouzdanosti ubacio SAS diskove? Enterprise grade diskovi su enterprise grade bez obzira bili oni SATA, NL-SAS, SAS, SSD ili flash.

Imaš pacijenata koji naračuju brand servere bez diskova i onda pokušavaju ubaciti obične "jer vendori pljačkaju na diskovima".

Nekad prođe, ali im je zgodno dodatno uzeti pare kad stvari ne prođu dobro - tad krene kuknjava oko "lock-ina" i ostalih trikova proizvođača.

A još je zgodnije kad uvališ priču kupcima da samo enetrprise diskovi dolaze u obzir, a onda ih pustiš

da čekaju 2 mjeseca na novi disk i strepe za svoje bankarske podatke, iako im uzimaš 70000kn

Vidim da si pun iskustva iz tog sektora. FYI, nešto što se zove "garantni rokovi" i "support" osiguravaju novi dio u 24h ili manje on-site od trena otvaranja ticketa. Idiot je onaj koji nema pod supportom takav hardveraj. A ako "uvaljuješ" odravanje od 70k kuna a isporučiš dio za 2 mjeseca nisam siguran tko je tu idiot. Onaj tko od tebe kupuje ili ti koji od IT-a radiš stereotip balkanizma. Hvala ti od svih korektnih IT-evaca ove zemlje koji se trude da opravdaju svaku kunu uloženu u njih.

U temi sve veliki znalci kojima je doseg stripe raid sa dva diska. WD Green serije vjerojatno.

NHF, ali imaš krivi "obćutak".

segregator sri 4.2.2015 22:12
s1m0n kaže...
segregator kaže...
s1m0n kaže...
segregator kaže...
Old Iggy kaže...
s1m0n kaže...

NHF, ali imaš krivi "obćutak".

Zbilja? Koliko si RAID ormara vrijednih 150 tisuća eura instalirao?

ihush sri 4.2.2015 23:42
Friday kaže...

Može nam netko objasniti šta je to obćutak?

-to je ono kad te ne doživljavaju..

al sad ćemo vidit čiji je rack skuplji! Kod OkićaKolara u podne sa šestopucom i SCSI fast kontrolerom na ramenu.

segregator čet 5.2.2015 11:57
Friday kaže...

Riječ sa početka 90-ih kad smo stvarali novi Hrvatski jezik, na tragu

lektorice iz Večernjeg Lista koja je naslov članka "Kultura drevnih Maja"

lektorirala u "Kultura drevnih Svibanja"

Inače je trebalo zamijeniti "osjećaj"

Friday čet 5.2.2015 13:32
Old Iggy kaže...
Friday kaže...

Dobro, i kako onda stojimo sa diskovima i ormarima? Svi se nešto raspištoljili pa stali. Ko na kraju laže?

Složeno ih je puno,  zašto? 

Pa izvolite se onda svađati a ne tu svi nešto fini...

segregator čet 5.2.2015 14:02

Ja na poslu nisam složio nijedan jer sam bio u aplikativnom odjelu,

a doma nekoliko...zadnji mi je Freenas 9.2 sa 4x2TB Samsung diskovima

na Asrock E350 ploči (u dogledno vrijeme planiram prebaciti na virtualku

pošto sam složio solidan server sa 8-jezgrenim Atom-om (moj prvi Intel AMD)

Friday čet 5.2.2015 14:04
segregator kaže...

Ja na poslu nisam složio nijedan jer sam bio u aplikativnom odjelu,

a doma nekoliko...zadnji mi je Freenas 9.2 sa 4x2TB Samsung diskovima

na Asrock E350 ploči (u dogledno vrijeme planiram prebaciti na virtualku

pošto sam složio solidan server sa 8-jezgrenim Atom-om (moj prvi Intel AMD)

4x2 TB kod kuće? Radiš backup interneta - nek se nađe?

Old Iggy čet 5.2.2015 14:15
Friday kaže...
Old Iggy kaže...
Friday kaže...

Dobro, i kako onda stojimo sa diskovima i ormarima? Svi se nešto raspištoljili pa stali. Ko na kraju laže?

Složeno ih je puno,  zašto? 

Pa izvolite se onda svađati a ne tu svi nešto fini...

Ne mere.

Darmarko čet 5.2.2015 14:19
segregator kaže...
Friday kaže...

Riječ sa početka 90-ih kad smo stvarali novi Hrvatski jezik, na tragu

lektorice iz Večernjeg Lista koja je naslov članka "Kultura drevnih Maja"

lektorirala u "Kultura drevnih Svibanja"

Inače je trebalo zamijeniti "osjećaj"

Inače, u slovenskom jeziku postoji riječ "občutek"...

SoynTech čet 5.2.2015 14:26
Darmarko kaže...

Inače, u slovenskom jeziku postoji riječ "občutek"...

Aha ja fulao forum ja mislio da je ovo bug.hr/forum kad ono bug.si/forum 

Nego kad smo vec kod pouzdanosti HDD-a  ja imam WD Blue 500GB nekih 6 godina i radi bez ikakvih problema.

Friday čet 5.2.2015 14:27
SoynTech kaže...

Nego kad smo vec kod pouzdanosti HDD-a  ja imam WD Blue 500GB nekih 6 godina i radi bez ikakvih problema.

Ja imam 500 GB barakudu od 2008. Radi bez greške, a u međuvremenu sam sahranio dva novija 1 TB diska. Taj ima već natučenih sati ko ilija sirotanović...

Friday čet 5.2.2015 15:13
nixass kaže...

kakve su uopce baze u bankama?

jel se vrte na hp proliantima?

Jedan od (SQL) servera sa kojima ja baratam ima 128 GB rama i 64 jezgre... to je virtualka, ne znam kakvo je željezo u pitanju.

nixass čet 5.2.2015 15:24
Friday kaže...
nixass kaže...

Jedan od (SQL) servera sa kojima ja baratam ima 128 GB rama i 64 jezgre... to je virtualka, ne znam kakvo je željezo u pitanju.

ako je zeljezo HP onda je s njima milina radit.. ko apoteka.

dok npr s druge strane, ZT server.. majka ti pomogla..

nego, bas sam si razmisljao kak bi bilo vrtit bitcoin miner na par (100-200 ) takvih

nixass čet 5.2.2015 15:25
tnakir kaže...
nixass kaže...

Zar je bitno je li IBM, HP, Dell ili nesto trece? Valjda model/konfiguracija nesto znace, ne marka.

zato jer je fizicki s "jednima" puno lakse raditi od "drugih"

segregator čet 5.2.2015 15:53
nixass kaže...

Davno je to bilo, najjači PC koji je služio za kompajliranje aplikacije

je bio 486DX2 na 66MHz

Za host da me ubiješ nisam siguran dal je imao 16 486-ica ili pentiuma

Serveri po poslovnicama su bili Pentiumi na 66MHz, al oni su kupovani

tek 3 godine kasnije kad je razvoj bio gotov

Sve od Unisys-a, ali oni su uglavnom kupovali od drugih i stavljali svoje

naljepnice

baza: oracle

Old Iggy čet 5.2.2015 15:57
nixass kaže...
tnakir kaže...
nixass kaže...

Zar je bitno je li IBM, HP, Dell ili nesto trece? Valjda model/konfiguracija nesto znace, ne marka.

Ista stvar kad su brandovi u pitanju.

Ja osobno više volim IBM.

A sam rad... Isti. Nema tu razlika. Veći problem je support - čiji je, kakav je...

segregator čet 5.2.2015 16:03
Old Iggy kaže...
nixass kaže...
tnakir kaže...
nixass kaže...

Ista stvar kad su brandovi u pitanju.

Ja osobno više volim IBM.

A sam rad... Isti. Nema tu razlika. Veći problem je support - čiji je, kakav je...

Ako bi sudio po dosadašnjim iskustvima, IBM ima najbolji support u Hrvatskoj...najmanje gnjave i

ne škrtare sa zamjenama u garantnom roku