Inflacija u Hrvatskoj nastavila rasti i u siječnju
Vezano uz: Inflacija u Hrvatskoj nastavila rasti i u siječnju

Treba pogledati onaj graf, novac M0 u opticaju , pa će sve biti jasno.
https://tradingeconomics.com/croatia/money-supply-m0
(stavite na MAX)
Netko nas je doslovno zatrpao novcem i slijedom toga nastala je inflacija.

Cinjenica je da je euro popratila inflacija, a da bi isto bilo i bez uvodjenja eura spada u kategoriju sto bi bilo kad bi bilo.
Isto tako price o euru kao o stitu padaju u vodu, i ako nista drugo se pokazala kao bedastoca, samo sto se guverner nije ispricao niti snosio odgovornost za promicanje skupog poteza koji nas sve kosta.

Da vam javim kakva je situacija u Austriji, jer ovdje je EURO kao valuta jos od 1999 godine tako da si ne bi umislili da sve poskupljuje u RH radi eura kao valute.Republici Hrvatskoj je euro dosao kao 'kec na jedanaest" u ovo ludo doba ratova,genocida,korona virusa itd...Radim u restoranu kao konobar u jednom manjem gradiću kao BJ u AT, danas smo dobili zaklamano uz račun od nabave pića jos jedan A4 papir na kojem dobavljač daje do znanja da od idućeg mjeseca podiže dobavne cijene svih pića za cca 7%, znaci bačva 50L piva više ne bude 155eura već bude 165e , gajba coca-cola 24 flaše 0,33L 26,20eura nova cijena 28,00eura.
Inflacija bude dok god EU radi sankcije Rusiji i Kini.

Isto tako price o euru kao o stitu padaju u vodu, i ako nista drugo se pokazala kao bedastoca, samo sto se guverner nije ispricao niti snosio odgovornost za promicanje skupog poteza koji nas sve kosta.
Mađarska nema euro, pa pogledaj inflaciju od 2022-2025 tamo.
Kuna nas ne bi zaštitila ni malo, jer smo uvoznička ekonomija. I tu je kraj fantazija o kuni koja bi nas spasila. Ako gazda švabo kaže da šampon od koprive košta 25 kuna od sutra, onda će biti 28 kuna na policama dućana. I to je to. Moš se slikat. A ono malo što mi sami proizvodimo, e oni skoče u isti vlak sa gazdom švabom i nabiju nam cijene više nego što gazdi švabi nabijaju.

veze nema euro sa poskupljenjem barem u našem slučaju, strašno je prije eura sve poskupljivalo a bome i 2 godine nakon i dalje poskupljuje

Zaboravljaš da je kuna bila vezana uz euro, a danas je to još više izraženo od kada je uveden euro. Nije istina da je sve strašno poskupljivalo prije eura: najveći skokovi su se događali uvođenjem eura u eurozonu i konačno uvođenjem eura u HR (ulaskom u eurozonu). Današnja inflacija je posljedica printanja eura u vrijeme pandemije na način da je taj novac završio u rukama banaka i poslodavaca, a tek manjim dijelom potrošača.

Najveci problem je sto svi vi ovdje ( a i ukljucujici i mene do prije par godina) pokusavate nace racionalne razloge zasto je doslo do poskupljenja, jer eto pogoni vas zdrav razum.
Iako su nas onomad uciili ono prvo pravilo kapitalizmna "ponuda-potraznja" svakome tko je izdvojio par minuta promisljanja je jasno da to vise nije slucaj.
Ovo vise nema veze sa zdravom ekonomijom, nego sa politickim preslagivanjem, predvodjenim, u najboljem slucaju, intelektuatalnim mediokrritetima, a u realnom, bar po mom nahodjenju, idiotima ( pozdrav Ursuli i Kaji).
Prelezak sa kune na euro, iako je doprinesao inflaciji u nas, apsolutno nije jedini, a kamoli glavni razlog.
Razloge trazite u podguznim muhama (tko je god pratio moje upise na ovom forumu, zna na sto i koga mislim)

Mnogi sad i iskorištavaju inflaciju.
Evo jedne lokalne , prijatelj sam s frizerom koji ima svoj salon. Muško šišanje je nekad davno bilo 20kn i imali su zarade , pa 25, 30kn., da bi došli na 6 pa onda sedam eura .
Uglavno kaže prika zvali ga lokalni frizeri i dogovaraju da svi dignu cijenu na 10 eura pa pitaju hoće li sudjelovati. Prika isprva odbio jer ima već lijepu zaradu. Pa je digao na osam eura kasnije i da bi na kraju opet digao cijenu na 10 eura.
Radi se o tome da ima jako puno posla i previše i zbog toga vjv. kad mu dopizdi previše raditi podignut će cijenu opet da se malo odmori uz istu ili veću zaradu.
Jednostavno ljudi se moraju šišati i nemaju izbora.
Dam se kladiti da mnogi drugi iz raznih zanimanja rade istu stvar, kao i veletrgovci a krive inflaciju.

Ja u Austriji placam 22e za sisanje kose.E sada da li je opravdano dizanje cijena to bi mogli raspravit ali ako moraju najamninu salona platit a i roba je isto otisla gore cijenom tako da vjerujem da je opravdano.

Kod mene digli cijenu sad pocetkom god sa 10 na 13. Znaci 30% gore
Kuna je i prije nego smo uveli euro bila usko vezana uz euro, ne lebdi kuna negdje na oblaku iznad raja u kojem počivaju svjetske valute uz pjesme Marka Perkovića Tomsona u pozadini.
Vjerojatnost je da uz sva previranja na svjetskoj ekonomskoj i političkoj sceni kuna bude stojala lošije nego što danas stoji euro.