Stric_Jura ned 9.2.2025 12:50
Gebirgs kaže...
dado2202 kaže...

Ako želimo izvoziti, netko drugi mora uvoziti. Mi ne možemo izvoziti u Afriku jer naše proizvode tamo ne trebaju, a imaju i jeftiniju alternativu, isto vrijedi i za Južnu Ameriku. Proizvod koji mi možemo izvoziti mora biti nešto što oni ne mogu nabaviti lokalno ili je puno skuplje. Zato izvozimo oružje i prehrambene proizvode po cijelom svijetu, jer su kvalitetniji od onog što imaju lokalno (ili bar u istom rangu).

Igrom slucaja znam pokoju sitnicu na ovu temu i ne bih se slozio. Dapace. Ne ulazim u to da tvrtke same ne bi trebale gurati prodaju, ali da je tu potreba i drzave da omoguci gospodarsko djelovanje preko svojih izaslanstava, sto druge drzave i imaju, jer mi, i to odgovorno tvrdim, imamo nesposobnu drzavnu administracijum parazite koji nas sramote po svijetu, rade kombinacije da se pokusavaju ugraditi, i svojim neznanjem i seljastvom nas samo sramote po svijetu. Rade kontra interesa RH.

Slijedece sto pisem dolje je sve osobno dozivljeno cega sam bio svjedok iz prve ruke. Imena namjerno necu spominjati.

Sjecam se svoje posjete gospodarskom izaslanstvu HGK u Moskvi. Najavili smo posjetu preko mjesec dana prije dolaska jer smo imali par sastanaka s nekim tvrtkama i htjeli smo probiti prodaju na ogromnom trzistu kao sto je RF. Izaslanstvo je bilo ogromno na premium lokaciji u Moskvi (sada je ugaseno ofc), a docekale su nas 2 gospodje tamo. Jedna je navodno bila osoba s kojom je Nadan imao nesto. Kazu.

i onda Zoka vrijeđa  kad veli "slučajna država"...

A propos HGK, tog rezervoara kala...  kupuje se kuća za preseljenje iz malog prostora, kolega nudi kuću za 130 k€, veliki "el heffe" kaže, dajte mi ponudu za 165 i prihvaćamo ju, razlika se bratski dijeli...

Gebirgs ned 9.2.2025 17:04
Stric_Jura kaže...

i onda Zoka vrijeđa  kad veli "slučajna država"...

A propos HGK, tog rezervoara kala...  kupuje se kuća za preseljenje iz malog prostora, kolega nudi kuću za 130 k€, veliki "el heffe" kaže, dajte mi ponudu za 165 i prihvaćamo ju, razlika se bratski dijeli...

Ako mi mali znamo neke stvari metodom slucajnog ugažaja u dreck, koliko onda znaju insajderi ili neke sluzbe koje trebaju pratiti stanja i nekoga/nesto, i izvjestavati o tome ljude iznad sebe.

Nece ova stvar nazalost izaci na dobro, a koliko lose ce biti tesko je reci, da ne idem sada u repeat svega vec recenoga.

Stric_Jura pon 10.2.2025 09:08

mene više fascinira nezasitnost, to su sve poprilično ograničeni ljudi, taj "el heffe" lokalne podružnice HGK je u 3 mj. s jedva dovršene obrtničke srednje škole (ne znam jel bio strojarski tehničar ili mesar smjer) došao, zahvaljujući partijskom X23 članstvu, do magistra ekonomije...

razumijem IMT (Imal' Mene Tute ?) stav, ali ne razumijem da se toliko iskrvari firma za neki jednokratni osobni probitak, ono, ubit kravu radi jednog odreska, a ostatak neka trune ?!?

Ne znam jel razmišljaju o svojoj djeci (osima ako se djeca pišu na njih a ćaća je susjed/poštar) ?

Sirotanovic pon 10.2.2025 12:08

Krkani nemaju mišljenje ali cilj je klasika :
"e neće moja ćerkca raditi , golje i težaci nek udaraju"!
Pa zato i kradu nezasitno da unučad namače nogice negdje na elitnom egzotičnom otoku i idu u neku elitnu školu (plati pa si najpametniji).

Use, nase i podase.

Gebirgs pon 10.2.2025 12:52
Stric_Jura kaže...

mene više fascinira nezasitnost, to su sve poprilično ograničeni ljudi, taj "el heffe" lokalne podružnice HGK je u 3 mj. s jedva dovršene obrtničke srednje škole (ne znam jel bio strojarski tehničar ili mesar smjer) došao, zahvaljujući partijskom X23 članstvu, do magistra ekonomije...

razumijem IMT (Imal' Mene Tute ?) stav, ali ne razumijem da se toliko iskrvari firma za neki jednokratni osobni probitak, ono, ubit kravu radi jednog odreska, a ostatak neka trune ?!?

Ne znam jel razmišljaju o svojoj djeci (osima ako se djeca pišu na njih a ćaća je susjed/poštar) ?

Ne znam stvarno. Jedno stoji, a to je da ne smijes, sebe radi, biti talac situacije i mnozine koja te vuce u ponor svojom gluposcu.

Jednom ces biti 70 godina mlad, i ako se nisi pobrinuo za sebe i slusao ovaj junk po medijima, krojio odluke na obecanjima da ce biti bolje, zabio si sam sebi gol. 

Jer u jednom momentu, ta obrnuta natalitetna piramida moze kolabirati i penzije postati 0 ili kuponi za hranu (u RH je u 2024 bilo 1.3 radnika na 1 penzionera - pomalo neodrziva prica, a napadamo Nepalce koji uplacuju lovu u proracun), i to nije sala jer globalno stvari se vrte na zanimljive nacine. A onda ce biti sto ce biti. Kao u koroni, JA sam ispred OSTALIH, i onda se gazi slabije od sebe za rolu toalet papira vise.

Djeca bijela lica su ionako vec vani po faxevima i po svojim nekretninama po svijetu.

Kad smo kod djece, salje mi kolega ovo jucer (slika ispod). On i supruga naletili na neki povoljan angazman na Malti pa otisli na neki predah u veljaci. Evo jedna slika dolje kao kuriozitet. Znaci ocito ima Srba puno na Malti jer se organizira mladez da pristupe KUD-u. Znaci da to i drzava SRB potice i organizira, svoje ljude i mladez. Kod nas se u iseljenistvu ne organizira nista, a premijer porucuje ljudima koji su otisli: Auf Wiedersehen (nemojmo misliti da je to zaboravljeno, jer cujem taj citat s puno strana). Znaci ko' vas j. A vecina RH daje podrsku i glas tom i takvom pristupu.

Nek' se zarati, hocemo opet pitati imigraciju za pomoc ili da dodju doma ratovati jer je zadnji puta proslo tako odlicno?

Ali nista to nije tema, pa onda o cemu govoriti :)

ivan dragi uto 11.2.2025 09:33
Ivan(4) kaže...
ivan dragi kaže...

Shvaćam te, ali "sam svoj traktor" je naprosto "praktičnost i sloboda na prvom mjestu" kao i sam svoj auto. Ljudi evidentno kupe jedan traktor u životu i krpaju ga do iznemoglosti. Koliko znam od ovih mojih zemljoradnika, najbolji traktor je onaj kojeg znaš popravit sam prije ručka. Ove danas moderne mašine šta šalju John Deeru podatke o količini pšenice i vlažnosti zraka (ima na yt dokumentarci o tome kako s tim informacijama trguju na burzi) - nitko ne voli jer kad se pokvare ode mjesec dva dana na dijagnoze, slanje podataka i evaluacije - a šteta farmeru nije cijena servisa nego propao urod. Jer svi siju u isto vrijeme i svi baliraju u isto vrijeme. Ove ostale popratne mašine tipa balirka - to se okolo posuđuje i već se u pravilu zna da baliraš 3-4 polja oko sebe, također slično funkcionira i oranje - od jarka do jarka cca ili kakav je već dogovor sa vlasnikom susjedne parcele. Ima punac tu blizu zemlju, nema traktor jer "netko će preorat", i stvarno uvijek netko od ovih uokolo nazove i pita dal treba preorat.

Traktori se koriste i za druge stvari, od drva do prijevoza bilo čega što se prevozi (susjed ima manji traktor, svako malo ga ljudi zovu za prijevoz šute, pijeska, šljunka ili zemlje pa prevozi uokolo) stoga nije toliko problem na godišnjoj razini koliko ti često puta u danu treba 5 puta, pa onda 5 dana ne pališ. Na kraju ti je lakše ovako imat jedan traktor 30 godina nego sa susjedom mijenjat traktore svakih 15.

Da, bilo bi možda ekonomičniije, ali da se farmer vodi samo ekonomijom ne bi bio farmer.

Odlično zastupaš tezu zbog čega nikad ništa ne treba promeniti. To bi imalo smisla da je u poljoprivredi sve bajno, ovako, koliko god dobro da argumentuješ svoje stanovište, prosto ne možeš biti u pravu.

Lični/porodični automobil i poljoprivredna mašina nisu baš za poređenje. Ako i sused i ja imamo lični auto, to je zato što se jednim definitivno ne možemo ujutru obojica odvesti svaki na svoj posao, a obojica moramo biti svaki u svojoj kancelariji, svakog dana i u isto vreme, no čak i da to zanemarimo i kažemo da je posedovanje ličnog automobila čist luksuz, luksuz je nešto za šta svako odluči da li ga može priuštiti ili ne. Traktor, sa druge strane, je stvar biznisa, pa ako i ti i sused imate po traktor kojim biste mogli u sezoni obraditi po 20ha, a zajedno imate 10...

Kažeš "da se farmer vodi samo ekonomijom ne bi bio farmer", well there's your problem! Davno mi je jedan profesor rekao: "U redu je da imaš i cilj koji nije racionalan, ali onda se moraš truditi da ga ostvariš na racionalan način. Jer ako su ti i cilj i sredstvo iracionalni..." (Postoji i jedan sličan aforizam: "U zivotu je dovoljno biti pametan samo dva puta. Kad birate zanimanje i bracnog druga. Ko oba puta promasi, mora biti pamatan celog zivota.") Dakle, niko nema luksuz da kaže "Pa ja da se vodim ekonomijom, ne bih ovo ni radio!", ako mu je to osnovna delatnost, od koje treba da živi. Ako je već izabrao da bude farmer iz nekih emotivnih razloga, ne zato što je to lako i super profitabilno, već uprkos tome što nije, onda da bi imao šanse da u tome bude uspešan, mora voditi računa da to radi na racionalan način. Ili, da upotrebim tvoje reči, pošto se već nije vodio ekonomijom kad je odlučio da postane farmer, mora se voditi ekonomijom sada kada to jeste.

Ne zastupam ništa. Navodim podatke iz kojih se nameće zaključak sam od sebe. Picajzla je spomenuo da bi se traktori trebali "uberovat" jer "svire" 80% vremena. To prema dostupnim informacijama nije točno za velika gospodarstva, dakle možemo govoriti o malim gospodarstvima. Takva pak gospodarstva prema podacima - češće dijele ostalu opremu (balirku, a ne traktor npr). Razlozi zbog kojih nije moguće pogoniti traktor "non stop" su raznoliki - raspored korištenja, troškovi korištenja i servisa, razlike u operativnim poslovima itd. Drugim riječima, traktor ti često treba hitno, kad se pokvari - sam ga popravljaš, nije svaki traktor za sve poslove itd.

Također, mala gospodarstva preferiraju dulji rad stroja (zbog održavanja i servisa - nakon 5 ili 10 godina svatko zna sam popraviti sve kvarove), također jer su moderni traktori postali problematični po svim tim pitanjima.

Tractors - John Deere Tractors - Used Tractors

7 reasons today's farmers buy older tractors

Farmers Are Buying 40-Year-Old Tractors Because They're Actually Repairable

Why farmers are opting for old tractors instead of new - RFD-TV

How John Deere Robs Farmers Of $4 Billion A Year

How Big Tech Ruined Farming

Treba promijeniti tvornice traktora.

Farmeri, govorimo dakle o malim gospodarstvima - uvijek imaju dodatne izvore prihoda. Mi imamo masline i nešto zemlje za vlastite potrebe - nema tu ekonomije. Lomim kičmu jer to volim i uživam u konzumaciji vlastitih proizvoda. Od 100 hetara maslina tu na brdu gdje i mi imamo, nitko to ne radi jer eto mora. Svima je to odmor od "racionalnog posla".

Imaš činjenicu da mali farmeri koji bi trebali dijeliti traktore ne žive ko Rokfeleri - dakle novac im evidnetno nije primarni cilj u životu. U Rh mnogi uz zemlju koju obrađuju (tu i moji spadaju) rade i "pravi" drugi posao i mnogi to rade jer su njihovi djedovi i babe tako radili pa im ostala navika, volja, ljubav prema tome itd. Tko je racionalan ili ne - nije ničija briga. Da svi žive kako tvoj profesor traži nitko ne bi bio teta u vrtiću, ni profesor učitelj ni medicisnka sestra. Svi bi bili fudbal menađeri, tucali po bitcoinu i dilali dop. Taj tvoj, kao ni ostali profesori, sigurno ne vozi Ferari. Kud je tako pametan i racionalan, a zarađuje manje od keramičara i konobara. Možda bi trebao orat zemlju i uzgajat životinje da popuni svoj budžet.

Al reć ću i tebi što su i meni rekli. "Farmer bi trebao? - evo dođi, kopaj, kupi traktor pa dijeli i uvodi revoluciju". Kupite ti i picajzla popola jedan stariji traktor pa shareajte. 

Ivan(4) uto 11.2.2025 10:58
ivan dragi kaže...

Ne zastupam ništa. Navodim podatke iz kojih se nameće zaključak sam od sebe. Picajzla je spomenuo da bi se traktori trebali "uberovat" jer "svire" 80% vremena. To prema dostupnim informacijama nije točno za velika gospodarstva, dakle možemo govoriti o malim gospodarstvima. Takva pak gospodarstva prema podacima - češće dijele ostalu opremu (balirku, a ne traktor npr). Razlozi zbog kojih nije moguće pogoniti traktor "non stop" su raznoliki - raspored korištenja, troškovi korištenja i servisa, razlike u operativnim poslovima itd. Drugim riječima, traktor ti često treba hitno, kad se pokvari - sam ga popravljaš, nije svaki traktor za sve poslove itd.

Također, mala gospodarstva preferiraju dulji rad stroja (zbog održavanja i servisa - nakon 5 ili 10 godina svatko zna sam popraviti sve kvarove), također jer su moderni traktori postali problematični po svim tim pitanjima.

Tractors - John Deere Tractors - Used Tractors

7 reasons today's farmers buy older tractors

Farmers Are Buying 40-Year-Old Tractors Because They're Actually Repairable

Why farmers are opting for old tractors instead of new - RFD-TV

How John Deere Robs Farmers Of $4 Billion A Year

How Big Tech Ruined Farming

Treba promijeniti tvornice traktora.

Farmeri, govorimo dakle o malim gospodarstvima - uvijek imaju dodatne izvore prihoda. Mi imamo masline i nešto zemlje za vlastite potrebe - nema tu ekonomije. Lomim kičmu jer to volim i uživam u konzumaciji vlastitih proizvoda. Od 100 hetara maslina tu na brdu gdje i mi imamo, nitko to ne radi jer eto mora. Svima je to odmor od "racionalnog posla".

Imaš činjenicu da mali farmeri koji bi trebali dijeliti traktore ne žive ko Rokfeleri - dakle novac im evidnetno nije primarni cilj u životu. U Rh mnogi uz zemlju koju obrađuju (tu i moji spadaju) rade i "pravi" drugi posao i mnogi to rade jer su njihovi djedovi i babe tako radili pa im ostala navika, volja, ljubav prema tome itd. Tko je racionalan ili ne - nije ničija briga. Da svi žive kako tvoj profesor traži nitko ne bi bio teta u vrtiću, ni profesor učitelj ni medicisnka sestra. Svi bi bili fudbal menađeri, tucali po bitcoinu i dilali dop. Taj tvoj, kao ni ostali profesori, sigurno ne vozi Ferari. Kud je tako pametan i racionalan, a zarađuje manje od keramičara i konobara. Možda bi trebao orat zemlju i uzgajat životinje da popuni svoj budžet.

Al reć ću i tebi što su i meni rekli. "Farmer bi trebao? - evo dođi, kopaj, kupi traktor pa dijeli i uvodi revoluciju". Kupite ti i picajzla popola jedan stariji traktor pa shareajte. 

Navodiš argumente u korist teze - po definiciji zastupaš tezu.

Nije tačno za velika gospodarstva? Verujem, no pre neko veče sam potražio statistiku jer sam hteo da dobijem neku orijentaciju i podatak od pre par godina je da je u Hrvatskoj 70% gazdinstava manje od 5ha (izvor). Oni svi, citiram, "lome kičmu jer to vole i kao odmor od pravog posla"? Pa čekaj, zašto se onda priča o poticajima, o problemu jeftinog uvoza, uništavanju poljoprivrednika (a uzgred, ako se priča o poticajima, onda je jako bitno ko je racionalan, da li bi sponzorisao biznis koji neracionalno troši novac?!)? To sve zbog onih 1% gospodarstava sa preko 100ha? Jer onih 70% su, po ovome što si napisao, ionako hobisti, "rade to kao drugi posao, jer vole, za vlastite potrebe i tu nema ekonomije".

picajzla0707 uto 11.2.2025 14:42
ivan dragi kaže...

...Kupite ti i picajzla popola jedan stariji traktor pa shareajte. 

picajzla je i živio u takvom dogovoru, susjed i moj stari kupili traktor popola i opet je većinu vremena stajao u garaži

sadio se kukuruz, raž, zob, ječam, krumpir i ogromni vrt sa svim mogućim povrćem + je susjed radio i drugima po selu

imali smo svoje pajceke, kravu, parsto raznorazne peradi itd. + je stari radio u hidroelektri na izgradnji rhe velebit

to je bilo dok sam živio u lici, sad na viru imam omanji vrt i već sam dogovorio sa susjedom da podijelimo trošak za kopačicu, trenutno je fazi traženja

s tim da će on rovati po mojem vrtu, jer meni kičma ne dozvoljava drmusanje

i da, govorio sam o malim poljoprivrednicima, nisi valjda mislio da govorim o pik belje kad sam rekao da treba podijeliti troškove kupnje traktora sa susjedima

ivan dragi uto 11.2.2025 21:18
Ivan(4) kaže...

Navodiš argumente u korist teze - po definiciji zastupaš tezu.

Nije tačno za velika gospodarstva? Verujem, no pre neko veče sam potražio statistiku jer sam hteo da dobijem neku orijentaciju i podatak od pre par godina je da je u Hrvatskoj 70% gazdinstava manje od 5ha (izvor). Oni svi, citiram, "lome kičmu jer to vole i kao odmor od pravog posla"? Pa čekaj, zašto se onda priča o poticajima, o problemu jeftinog uvoza, uništavanju poljoprivrednika (a uzgred, ako se priča o poticajima, onda je jako bitno ko je racionalan, da li bi sponzorisao biznis koji neracionalno troši novac?!)? To sve zbog onih 1% gospodarstava sa preko 100ha? Jer onih 70% su, po ovome što si napisao, ionako hobisti, "rade to kao drugi posao, jer vole, za vlastite potrebe i tu nema ekonomije".

Koju tezu zastupam? Ne znam o kojoj tezi uopće raspravljaš? Da bi trebali dijelit traktore - pa nek dijele koga briga. Ja sam mu napisao da prema statistici i podacima koji su dostupni, dakle nikakve teze ili zastupanja - takvi su podaci - mali poljoprivrednici ne dijele jer postoje razlozi zbog kojih ne dijele i iste sam naveo. Ne mislim nekoga tjerat da šeraju traktore. Ljudi kupuju cigarete sa zadnjim novcima, troše na kasina, alkohol, drogu, bacaju na gluposti sa aliexpresa - eto ovi hoće svoje traktore. Koja je poanta rasprave? Da bi ti htio farmerima određivati kako da koriste traktore? WTF. Pa tko misli da može i da mu treba ima svoj traktor, ima ljudi kao i moj punac koji znaju da im ne treba i dođe netko tko ima traktor i preore. Ne vidim tu dramu i potrebu za tolikim raspravama.

Ili govoriš o ljubavi prema poslu? Meni nije jasno zašto bi itko pri zdravoj pameti trošio mladost na školovanje da bi se na kraju zaposlio ko teta u vrtiću i mijenjao pelene. Ili bio doktor. Ili učitelj, ili bilo koja profesija koju ne bi nikad radio. Al eto, valjda to vole radit. Farmeri također, valjda to vole. Ja bi stoput radije bio farmer nego teta u vrtiću ili učitelj. Ne što volim bit farmer nego što ne bi mogo nikad radit ove druge poslove. Radije bi i konobario i smetlario. Para s tim nema veze. 

picajzla0707 kaže...
ivan dragi kaže...

...Kupite ti i picajzla popola jedan stariji traktor pa shareajte. 

picajzla je i živio u takvom dogovoru, susjed i moj stari kupili traktor popola i opet je većinu vremena stajao u garaži

sadio se kukuruz, raž, zob, ječam, krumpir i ogromni vrt sa svim mogućim povrćem + je susjed radio i drugima po selu

imali smo svoje pajceke, kravu, parsto raznorazne peradi itd. + je stari radio u hidroelektri na izgradnji rhe velebit

to je bilo dok sam živio u lici, sad na viru imam omanji vrt i već sam dogovorio sa susjedom da podijelimo trošak za kopačicu, trenutno je fazi traženja

s tim da će on rovati po mojem vrtu, jer meni kičma ne dozvoljava drmusanje

i da, govorio sam o malim poljoprivrednicima, nisi valjda mislio da govorim o pik belje kad sam rekao da treba podijeliti troškove kupnje traktora sa susjedima

Ako je teza - iracionalno trošenje - sam si napisao - uzmeš ženu i djecu prije šopinga, pustiš ih na livadi i obaviš šoping sam . Eto 100€ viška tjedno. Ljudi naravno troše kako misle da treba trošit, taman posla da netko nekome određuje kako da troši novce. 

Super ako dijelite. Kod nas je slična stvar. Od kopačice do kampanjole tresača, drobilice, ili pak onaj puhač za lišće - to sve ide po selu ukrug. Mi prešamo na Lošinju pa uvijek ponesemo nečije (znaju ljudi dio pobrat ranije pa da ne voze za 20 litara). Ljudi se snalaze di mogu i di žele.

picajzla0707 sri 12.2.2025 19:45
ivan dragi kaže...

Super ako dijelite. Kod nas je slična stvar. Od kopačice do kampanjole tresača, drobilice, ili pak onaj puhač za lišće - to sve ide po selu ukrug. Mi prešamo na Lošinju pa uvijek ponesemo nečije (znaju ljudi dio pobrat ranije pa da ne voze za 20 litara). Ljudi se snalaze di mogu i di žele.

pa to je poanta zadruge, nebitno jel službena ili neslužbena

Na području EU najveću mrežu zadruga imaju Italija, Grčka, Njemačka, Španjolska i Francuska. Ekonomski najjače zadruge su u zemljama kao što su Francuska, Njemačka, Danska i Nizozemska. Koliko su zadruge važne u EU pokazuju i podaci. Primjerice poljoprivredne zadruge u Nizozemskoj čine 83 % tržnog udjela u ukupnom gospodarstvu zemlje. U Finskoj je to 79 %, a 55 % u Italiji (Hrvatski savez zadruga Zagreb, 2011.). S obzirom na sektor poslovanja u EU najveći je udio upravo zadruga u industrijskom i uslužnom sektoru (41 %) te poljoprivrednom sektoru (33 %).

kod nas qurčina, ljudi neće u zadrugu jer ih asocira na jugu, pa radije glavom kroza zid i ključ u bravu

a baš kod nas bi zadruge mogle činiti i više nego u ovim gore bogatijim zemljama

EDIT

evo nabrzaka podatak iz neke studije

Zabilježeno drastično smanjenje prihoda zadružnog sektora od 2011. godine posljedica je usklađivanja zadruga s novim Zakonom o zadrugama (NN 34/11). Usporedno s time, smanjivao se i udio zadrugarstva u ukupnom BDP-u Hrvatske te je 2014. godine iznosio tek 0,5 % nacionalnoga BDP-a, po čemu je Hrvatska znatno ispod udjela većine ostalih europskih zemalja.

sad to usporedi s ovim podacima gore...

zzib sri 12.2.2025 20:51
Horned Reaer kaže...

nema kraja inflaciji... jbg to ti je ko lavina kad krene pitanje je samo gdje će se zaustaviti

zaustaviti će se kada umjesto "kupujem danas jer će sutra biti skuplje" većina odluči "danas ne kupujem kako bi sutra bilo jeftinije"

syncmaster245b sri 12.2.2025 21:30
zzib kaže...

zaustaviti će se kada umjesto "kupujem danas jer će sutra biti skuplje" većina odluči "danas ne kupujem kako bi sutra bilo jeftinije"

A kad ce se to dogoditi, najbolje ti prikazuje ovaj nas "bojkot" i koliko je trajao.

zzib sri 12.2.2025 23:09
syncmaster245b kaže...
zzib kaže...

A kad ce se to dogoditi, najbolje ti prikazuje ovaj nas "bojkot" i koliko je trajao.

Za to nisu kupci krivi, sve je bilo OK dok se bojkot odnosio na sve. Kad su najavli selektivni bojkot, kola su krenula nizbrdo. To je čak protu-ustavno jer bi svaki poslovni subjekt trebao biti jednak pred zakonom.

Ima ona poslovica koja to najbolje opisuje: "Ne diraj tim koji pobjeđuje".

syncmaster245b sri 12.2.2025 23:21
zzib kaže...
syncmaster245b kaže...
zzib kaže...

Za to nisu kupci krivi, sve je bilo OK dok se bojkot odnosio na sve. Kad su najavli selektivni bojkot, kola su krenula nizbrdo. To je čak protu-ustavno jer bi svaki poslovni subjekt trebao biti jednak pred zakonom.

Kako nisu kupci krivi?

Pa sam si napisao u svom upisu da ce se zaustaviti kada vecina odluci "danas ne kupujem kako bi sutra bilo jeftinije"

Tko je onda kriv?

zzib sri 12.2.2025 23:25
syncmaster245b kaže...
zzib kaže...
syncmaster245b kaže...
zzib kaže...

Kako nisu kupci krivi?

Pa sam si napisao u svom upisu da ce se zaustaviti kada vecina odluci "danas ne kupujem kako bi sutra bilo jeftinije"

Tko je onda kriv?

"danas ne kupujem kako bi sutra bilo jeftinije" se odnosilo na sve kupce na ovoj planeti jer je inflacija (novca pa stoga i cijena) posvuda. Posljednji komentar se odnosio na isključivo domaću situaciju.

syncmaster245b sri 12.2.2025 23:37
zzib kaže...

"danas ne kupujem kako bi sutra bilo jeftinije" se odnosilo na sve kupce na ovoj planeti jer je inflacija (novca pa stoga i cijena) posvuda. Posljednji komentar se odnosio na isključivo domaću situaciju.

Ne kuzim te.

Kakva planeta?

U cemu je distinkcija?

zzib sri 12.2.2025 23:49
syncmaster245b kaže...
zzib kaže...

Ne kuzim te.

Kakva planeta?

U cemu je distinkcija?

Ako ne znaš na kojoj si planeti i što se događalo u proteklih više od 20-tak godina, pogledaj cijenu zlata od 2001 na ovamo. Isto se veže na Bitcoin, itd.

A posebno obrati pažnju na cijenu zlata u posljednje vrijeme. Nije stvar u distinkciji, već u diverzifikaciji.

syncmaster245b čet 13.2.2025 00:04
zzib kaže...

Ako ne znaš na kojoj si planeti i što se događalo u proteklih više od 20-tak godina, pogledaj cijenu zlata od 2001 na ovamo. Isto se veže na Bitcoin, itd.

A posebno obrati pažnju na cijenu zlata u posljednje vrijeme. Nije stvar u distinkciji, već u diverzifikaciji.

Pusti sada semantiku/floskule ("ako neznas na kojoj si planeti", daj nemoj mi sad ko Plenki ili oni krkani u saboru).

Da se inflacija dogadja, nije uopce upitno, no ti si u svom prvom upisu na kojeg sam replicirao prebacio odgovornost na kupce, a onda si to pokusao poreci, iako se u nacelu slazem sa tobom ( i inicijalnim upisom) da jedino kupci mogu to promijeniti, no ovaj nas (neuspjeli) bojkot je pokazao da kriticna masa jos uvijek ne postoji.

Sto se tice diverzifikacije, pricaj nekome to sa 15 eura (otprilike onih nasih famoznih 100 kuna) u dzepu da ih diverzificira.

zzib čet 13.2.2025 00:13

Rekao sam "kada većina kupaca...". Naravno da se to ne odnosi samo na HR jer smo brojčano i zemljopisno maleni (ali ne i zanemarivi). A što se tiče plenkija, pa nisam sam sebi poduplao plaću (na 6300 EUR).

Mislim da je jasno da se kritika odnosila na organizatore bojkota, ne i kupce (njihovo je što će raditi sa svojim novcem). Pitanje je samo da li će oni odlučiti za sebe ili dozvoliti da i dalje drugi odlučuju umjesto njih samih.

A što se tiče tvojih 15 EUR. Kada sam bio u tvojoj situaciji, otišao sam u inozemstvo i tri puta uvećao plaću. Istina, to je bilo prije inflacije, danas je to malo teže.

syncmaster245b čet 13.2.2025 00:27
zzib kaže...

A što se tiče tvojih 15 EUR. Kada sam bio u tvojoj situaciji, otišao sam u inozemstvo i tri puta uvećao plaću. Istina, to je bilo prije inflacije, danas je to malo teže.

I eto njega opet u Plenkijevoj retorici.

Sto ti znas o meni da "znas moju situaciju"?

Sto bi moj pokojni djed rekao "Ja ga krstim, a on prdi"

zzib čet 13.2.2025 00:37

Pa jesi rekao "Sto se tice diverzifikacije, pricaj nekome to sa 15 eura (otprilike onih nasih famoznih 100 kuna) u dzepu da ih diverzificira.". Iz toga se dalo zaključiti da ti na kraju ostane 15 EUR u džepu na kraju mjeseca. Pa sam ti dao i konkretan prijedlog što možeš napraviti u takvoj situaciji. Druga je stvar ako danas nije vrijeme za takvo nešto.

Ne znam što je tvoj problem. Možda me ne razumiješ. Meni se čini da me ne želiš razumjeti. U tom slučaju, do sljedećeg javljanja.

syncmaster245b čet 13.2.2025 01:00
zzib kaže...

Pa jesi rekao "Sto se tice diverzifikacije, pricaj nekome to sa 15 eura (otprilike onih nasih famoznih 100 kuna) u dzepu da ih diverzificira.". Iz toga se dalo zaključiti da ti na kraju ostane 15 EUR u džepu na kraju mjeseca. Pa sam ti dao i konkretan prijedlog što možeš napraviti u takvoj situaciji. Druga je stvar ako danas nije vrijeme za takvo nešto.

Ne znam što je tvoj problem. Možda me ne razumiješ. Meni se čini da me ne želiš razumjeti. U tom slučaju, do sljedećeg javljanja.

'Ode on opet u saborske dosjetke.

De' daj mi savjet kako da dodjem do pucke kuhinje.

Kazes kako ce se inflacija "zaustaviti će se kada umjesto "kupujem danas jer će sutra biti skuplje" većina odluči "danas ne kupujem kako bi sutra bilo jeftinije""

I ja ti ponudim svjezi primjer ovog naseg "bojkota" koji je upravo trebao biti ovo sto si napisao, a koji je nakraju zavrsio opcom neizanteresiranoscu nakon samog jednog pokusaja, odnosno, jos jednom da naglasim kako kriticna masa ocito jos ne postoji, a ti mi onda odletis u saborske dosjetke, jer eto valjda si se osjetio prozvanim ( a nisi bio) iz nekog razloga.

zzib čet 13.2.2025 01:20
syncmaster245b kaže...
zzib kaže...

'Ode on opet u saborske dosjetke.

De' daj mi savjet kako da dodjem do pucke kuhinje.

Kazes kako ce se inflacija "zaustaviti će se kada umjesto "kupujem danas jer će sutra biti skuplje" većina odluči "danas ne kupujem kako bi sutra bilo jeftinije""

I ja ti ponudim svjezi primjer ovog naseg "bojkota" koji je upravo trebao biti ovo sto si napisao, a koji je nakraju zavrsio opcom neizanteresiranoscu nakon samog jednog pokusaja, odnosno, jos jednom da naglasim kako kriticna masa ocito jos ne postoji, a ti mi onda odletis u saborske dosjetke, jer eto valjda si se osjetio prozvanim ( a nisi bio) iz nekog razloga.

Napisao si: "Pusti sada semantiku/floskule ("ako neznas na kojoj si planeti", daj nemoj mi sad ko Plenki ili oni krkani u saboru)." Dakle, ti si iz nekog razloga povezao moju "dosjetku" sa "Kakva planeta?" pitanjem. I što sam ti trebao odgovoriti? Planeta Zemlja i svi ljudi na njoj?

Pa nije baš završilo općom neizanteresiranošću. I sljedećeg petka je bilo pada prodaje, ali u manjem obimu. A za to je kriv organizator bojkota jer je krenuo sa selektivnim bojkotom umjesto da se drži prethodnog recepta. Meni je odmah bilo jasno da od tog trenutka bojkot propada. Jer se principom "podjeli pa vladaj" uspješno služe jedino političari.

syncmaster245b čet 13.2.2025 01:35
zzib kaže...

A za to je kriv organizator bojkota jer je krenuo sa selektivnim bojkotom umjesto da se drži prethodnog recepta. Meni je odmah bilo jasno da od tog trenutka bojkot propada. Jer se principom "podjeli pa vladaj" uspješno služe jedino političari.

Ne bih to pripisao organizatoru.

Ideja je po meni bila dobra, jer ne mozes traziti od ljudi da ne kupuju dovoljno dugo a da svi trgovcki lanci osjete jednak udarac.

Moramo i povremeno nesto jesti, zar ne?

Osobno, ja bih se zalagao da se samo jedan trgovacki lanac (po izboru gradjana) bojkotirao od pocetka do njegove propasti i to totalne. To bi bila poruka vrijedna slanja.

No kako sam rekao, kriticna masa jos uvijek ne postoji.

zzib čet 13.2.2025 01:44
syncmaster245b kaže...

Ne bih to pripisao organizatoru.

To je tvoje osobno mišljenje i svakako na njega imaš pravo. Ali organizator nije tražio da se ne ide u šoping svaki dan. Radilo se samo o petku, dakle drugih dana u tjednu si imao izbor. Problem je nastao kada je organizator krenuo određivati koje će se trgovine bojkotirati kojih dana i na kraju krenuo i određivati koje bi proizvode trebali bojkotirati. Nije li taj izbor na kupcima jer oni troše svoj novac?

Možeš na to i ovako gledati: tko tebi garantira da organizator bojkota nema dogovor sa jednim proizvođačem (na primjer Cockta) dok poziva na bojkot Coca-Cole? Nije li taj izbor na kupcu?

syncmaster245b čet 13.2.2025 01:58
zzib kaže...

Nije li taj izbor na kupcima jer oni troše svoj novac?

Apsolutno, ali taj izbor su kupci imali i mimo bojkota.

Problem je sto smo pritom zanemarivali one koji nemaju izbor, a na zalost takvih ima sve vise, no jos jednom, nedovoljno da bi se moglo nazvati kriticnom masom, sto je ovaj (ne)uspjeli bojkot i  pokazao.

Na kraju dodjemo do one famozne sarme. Ti jedes meso svaki dan, a ja kupus, al' u prosjeku jedemo sarmu.

zzib čet 13.2.2025 02:09
syncmaster245b kaže...
 Apsolutno, ali taj izbor su kupci imali i mimo bojkota.  

Da, ali ako je nešto ovaj (prvi) bojkot pokazao, to je da ljudi trebaju nekog da ih vodi (senzibilira) jer se sami ne znaju ili ne mogu organizirati. Mislim da je odaziv pokazao da je to ono što žele. Ali ne žele nejasne poruke.

Kupci su kao žene: ni same ne znaju što bi htjele, ali zato jako dobro znaju što ne bi htjele ;)