Ivanjino96 čet 5.12.2013 18:06
Bazen21 kaže...
Volvox kaže...

Hvala vam na iscrpnim odgovorima!

Tesko da ces uspjeti sa svega 600 bodova, ja sam sa nesto vise od 730 bodova bio na 71. mjestu, ali oke, vidjet cemo kako ce ova generacija proci maturu i kakav ce im biti cijelokupni uspjeh.

Koliko se vidi iz ove dvije rang liste za 2012/2013 upao bi bez problema sa 600 bodova 

Elektrotehnika

Računalstvo

Samo kada otvorite linkove zumirajte si sliku 

Pranja čet 5.12.2013 20:46
Volvox kaže...

A ustvari sad sam gledao, imat cu malo više od 600 bodova, nekih 680 tako negdje, to bi trebao upast. A jel zna neko kako ide to plaćanje vražje?!

Ako ti je prvi upis, ne plaćaš ništa. Uvjet da se ne plate i više godine je da daješ sve redovno.

Volvox čet 5.12.2013 20:47
Pranja kaže...

Ako ti je prvi upis, ne plaćaš ništa. Uvjet da se ne plate i više godine je da daješ sve redovno.

Nači čim prvi put nešto padnem, bilo koji predmet, moram plaćat? I kolko se cijene kreću?

Pranja čet 5.12.2013 20:52
Volvox kaže...

Nači čim prvi put nešto padnem, bilo koji predmet, moram plaćat? I kolko se cijene kreću?

Godina je 3650 kn a ponovni upis predmeta je 500 kn. Zatim plačaš 1000 kn ako ga padneš nakon ponovnog upisa. Ako padneš i na trećem upisu, letiš s faksa i više ne možeš ništa na njemu upisati.

Volvox čet 5.12.2013 21:04
Pranja kaže...
Volvox kaže...

Godina je 3650 kn a ponovni upis predmeta je 500 kn. Zatim plačaš 1000 kn ako ga padneš nakon ponovnog upisa. Ako padneš i na trećem upisu, letiš s faksa i više ne možeš ništa na njemu upisati.

dada to znam, čini mi se čak da ako 3 puta padneš isti predmet nemožeš više niti jedan tehnički fakultet upisat!

Volvox čet 5.12.2013 21:31
Pranja kaže...

Ne, ne možeš upisati smao taj fax gdje padneš 3 puta.

Ozbiljno? znam da mi je šogor bio na građevini i pao je 2 puta neki predmet i prebacio se na promet i tamo zavrsio do kraja, jer ga je bilo strah da ne izgubi mogucnost studiranja na tehničkim fakultetima, al dobro to je bilo pred 6-7 godina.

Pranja čet 5.12.2013 21:38
Volvox kaže...
Pranja kaže...

Ne, ne možeš upisati smao taj fax gdje padneš 3 puta.

Ozbiljno? znam da mi je šogor bio na građevini i pao je 2 puta neki predmet i prebacio se na promet i tamo zavrsio do kraja, jer ga je bilo strah da ne izgubi mogucnost studiranja na tehničkim fakultetima, al dobro to je bilo pred 6-7 godina.

Ovo je Bolonja. :)

Volvox čet 16.1.2014 18:06

Jel imam sanse tu upast ako su mi prosjeci ocjena sljedeći : 1. razred- 3.01, 2. razred- 3.31, 3. razred - 3.12 i 4. sad ce bit negdje 3. 10?

I sta mi je pametnije uzet nižu razinu engleskog i rasturit ili višu razinu pa onako 50 % negdje napisat? možda malo više?

midzan21 čet 16.1.2014 18:10
Volvox kaže...

Jel imam sanse tu upast ako su mi prosjeci ocjena sljedeći : 1. razred- 3.01, 2. razred- 3.31, 3. razred - 3.12 i 4. sad ce bit negdje 3. 10?

I sta mi je pametnije uzet nižu razinu engleskog i rasturit ili višu razinu pa onako 50 % negdje napisat? možda malo više?

Gle ja sam sa 1. raz - 3.3, 2. raz - 3.8, 3. raz - 3.95 i 4 raz 4.3 nisam uspio upasti na INO već na ELO (TVZ). Istina failao sam na Inf maturi (računao sam 4-ku kad ono 3-ca) te fiz (isto kao i inf). sve sam išao na nižu razinu ali sam nažalost bio "izguran" sa liste za inf, pa sam upao na elo odjel i nežalim se na toliku težinu (iako ima 3-4 predmeta koja ubijaju u pojam na elo smjeru (općenito govorim)).

Volvox čet 16.1.2014 18:23
midzan21 kaže...
Volvox kaže...

Gle ja sam sa 1. raz - 3.3, 2. raz - 3.8, 3. raz - 3.95 i 4 raz 4.3 nisam uspio upasti na INO već na ELO (TVZ). Istina failao sam na Inf maturi (računao sam 4-ku kad ono 3-ca) te fiz (isto kao i inf). sve sam išao na nižu razinu ali sam nažalost bio "izguran" sa liste za inf, pa sam upao na elo odjel i nežalim se na toliku težinu (iako ima 3-4 predmeta koja ubijaju u pojam na elo smjeru (općenito govorim)).

Pa sta si matematiku isto išao nižu?! Pa traži se viša na informatici, barem ove godine, 40% donosi.

A glupo mi ić na elektrotehniku kad me ne zanima, ili inf ili računalstvo, ako to ne upadnem idem na vern na poslovnu inf i to je to, druge nema :D

midzan21 čet 16.1.2014 19:47
Volvox kaže...

Pa sta si matematiku isto išao nižu?! Pa traži se viša na informatici, barem ove godine, 40% donosi.

A glupo mi ić na elektrotehniku kad me ne zanima, ili inf ili računalstvo, ako to ne upadnem idem na vern na poslovnu inf i to je to, druge nema :D

tako je bilo 2012-te godine od onda nisam pratio nista vezano uz upise na faks, vec samo deri po ispitima i pokusaj se spasiti preko njih ;)

Bold: ah ni mene ne zanima ali imas zanimljive stvari vezane uz informatiku (dosta manje nego na INO) tipa Programiranje (to tek kad odaberes podsmjer za daljnje obrazovanje u 2 godini, ja sam uzeo KiRT (informatika/racunarstvo u 2 godine uz dodatak obaveznih elo predmeta, te nema nekih stvari koje se traze bas na rac/inf odjelu) iako imas i AiPR (automatizacija isto ima dosta toga uz racunala) te EE (energetika nije bas zanimljivo)), Digitalna, telekomunikacije (sort of varijacije kolegija uz to postoje) te jos neki kojih se ne mogu sjetit.

Naravno uvijek postoji sansa da se na kraju godine (ako imas 30ECTS-a mislim) prebacis na INO sa ELO (tada upisujes prvu god te se priznaju neki zajednicki predmeti tipa Fizika, Matisa 1 i 2, TZK te Engleski 1 mislim), dok ostalo ides ispocekta na INO odjelu (toliko ja znam o tome prebacivanju, ne planiram se muvati sa ELO na INO)

Steep čet 23.1.2014 12:18

Jel mi može ko pojasniti malo koja je razlika između veleučilišta i sveučilišta?
Trenutno sam maturant, i u nedoumici sam oko upisa na ETFOS (elektrotehnički fakultet u Osijeku), FERa i TVZa. Mislim da bih mogao upisati sva tri fakulteta, a problem je što mislim da ne bih mogao završiti FER (nemam toliko nabijenu radnu naviku..), a opet, volio bih prije otići u Zg, nego u Os. Koji je fakultet bolji, tj. jel ima velike razlike između sveučilišta ETFOS i veleučilišta TVZ? I kako to ide na tom veleučilištu, vidim da se spominju neka plaćanja? Koliko godina traje TVZ i za šta sam osposobljen kada završim taj fakultet?
Btw. planiram otići van iz Hrv nakon studija ako bude bilo sreće, da se to uzme u obzir...

Volvox pet 24.1.2014 00:03
Steep kaže...
Volvox kaže...

Odi ti na etfos da više mjesta ostane na tvzu da i ja mozda upadnem haha

Znači bolji je tvz? :P

A neznam, nisam pohađao ni jedan ni drugi :D meni je program i sve na tvz-u brutalno:D Samo šta za informatiku ima tolko prijava pa sumnjam da cu upast jer me malo prosjeci zaje*avaju u školi :D

Steep sub 25.1.2014 12:08
Steep kaže...

Jel mi može ko pojasniti malo koja je razlika između veleučilišta i sveučilišta?
Trenutno sam maturant, i u nedoumici sam oko upisa na ETFOS (elektrotehnički fakultet u Osijeku), FERa i TVZa. Mislim da bih mogao upisati sva tri fakulteta, a problem je što mislim da ne bih mogao završiti FER (nemam toliko nabijenu radnu naviku..), a opet, volio bih prije otići u Zg, nego u Os. Koji je fakultet bolji, tj. jel ima velike razlike između sveučilišta ETFOS i veleučilišta TVZ? I kako to ide na tom veleučilištu, vidim da se spominju neka plaćanja? Koliko godina traje TVZ i za šta sam osposobljen kada završim taj fakultet?
Btw. planiram otići van iz Hrv nakon studija ako bude bilo sreće, da se to uzme u obzir...

neko??? nije valjda da nema nikog sa TVZ-a? :(

zlimagus ned 26.1.2014 21:22
Steep kaže...
Steep kaže...

neko??? nije valjda da nema nikog sa TVZ-a? :(

Ima nekih birokratskih razlika izmedu sveucilista i veleucilista, takoder kod nas su malo vise cjenjenija sveucilista iako ako mislis ici van to ti nece igrati neku ulogu.
TVZ traje 3 godine (preddiplomski strucni studij) nakon te 3 godine imas mogucnost upisati +2 na TVZ(specijalisticki diplomski strucni studij), TTF(sveucilisni diplomski studij) uz polaganje nekih razlika i FOI koji je takoder trazi razlikovne

nakon zavrsetka 3 godine postajes prvostupnik/inženjer Informatike/Elektrotehnike/Racunarstva..

FER traje 3 godine(sveucilisni prediplomski studij) nakon te 3 godine mozes ici na bilo koji sveucilisni diplomski studij uz polaganje razlika no vjerojatno ces ici na FER gdje se to zove sveucilisni diplomski studij.

Što se tice placanja svaki faks ima neka svoja pravila ali uglavnom ti se svede na to da ako upisujes prvi put da ti je besplatno, prva godina i sve dok dajes 55 ECTS bodova po godini sto zapravo znaci dok dajes redovno sve ispite.
Ono sto znam a to je da na FER-u su ti jaki eliminacijski ispiti na prvoj godini, ima puno uvjeta i ako ti se dogodi da padnes (a pada se ako se ne uci) onda uglavnom padas godinu i moras ponoviti.
Na TVZ-u zavisno o tome koji smjer odaberes, nije toliko tesko (osim znam da su osnove elektrotehnike navodno teske), vec iz prve godine mozes prebacivati predmete jer postoji samo jedan ili dva uvjeta za kolegije iz druge godine.

Za Osijek neznam nista, samo poznajem jednog kolegu koji je dosao od tamo na TVZ jer je cetiri puta pao neki usmeni iz Fizike...

Ja ti preporucam da doneses odluku zasnovanu na onome sto te zanima, ako nemas radne navike i ako mislis da ih neces naglo steci (sto je moguce) onda FER nije izbor za tebe, ako nemas volje uciti ili te ne zanima nista na ovim obrazovnim ustanovama onda nemoj ni studirati, ako te zanima nesto iz informatike/elektrotehnike a nemas radne navike onda je TVZ solidan izbor, ne kazem da se prolazi bez ucenja i ima nekih kolegija koji nisu laki, ali uglavnom ti
faks daje slobodu da se usredotocis na ono sto te zanima i da to radis i ucis a ovo ostalo se mozes "provuci", kazem ako te nis ne zanima onda ces i na TVZ-u pasti. 

Evo linkova od TVZ smjerova za preddiplomske:

http://www.tvz.hr/strucni-studij-elektrotehnike/

http://www.tvz.hr/strucni-studij-graditeljstva/

http://www.tvz.hr/strucni-studij-informatike/

http://www.tvz.hr/strucni-studij-mehatronike/

http://www.tvz.hr/strucni-studij-racunarstva/ 

ivan72478 sri 29.1.2014 21:56

Pozdrav evo i ja se mislim o TZV- Informatici.

Ja sam stariji student, studirao sam inzenjersku fiziku pa sam odustao tecu ove godine polagati drzavnu maturu i zelio bih upisati TZV.

Dosta sam procitao o njemu i o FOI u i dalje se dvoumim.

Prvo smo me odbija od tzv-a je sto diplomski studij ne mogu nastaviti vec samo specijalisticki.

Procitao sam gomilu stranica na forumima o sukobu TZV-a i Foi-a i mozda cak FER-a.

Dosta ljudi spominje loša iskustva sa TZV-a, da e neorganiziran, da je kao tečaj, slabo znanje se stjece i da se ne cijeni kod poslodavaca.

Koliko sam vidio polaznici imaju sancu jeftinije polagati cisco certifikate sto je veliki plus.

Ako ima netko kakvo novije iskustvo bio bih zahvalan.

Hvala

TracerCPP sub 1.2.2014 13:06
ivan72478 kaže...
Prvo smo me odbija od tzv-a je sto diplomski studij ne mogu nastaviti vec samo specijalisticki.

Doktorski stručni studij na TVZ-u je u pripremi, te će se moći upisati nakon završenog specijalističkog studija. Vjerujem da će u roku 2-3 godine biti pokrenut. Tako da, dok ti završiš specijalistički vjerojatno ćeš se moći školovati i dalje ako želiš.

ivan72478 kaže...
Dosta ljudi spominje loša iskustva sa TZV-a, da e neorganiziran, da je kao tečaj, slabo znanje se stjece i da se ne cijeni kod poslodavaca.

Takvo mišljenje je možda bilo u ono doba kad je TVZ bio tek viša škola, tj. dok su FER i FOI jedini nudili nekakvu visoko-školsku opciju. Danas TVZ ima specijalistički diplomski studij, školovanje po bolognjskom programu, te je po svemu izjednačen s FER-om i FOI-em. Jedino je razlika što su ono sveučilišni studiji a TVZ stručni studij. Međutim, vrijednost diplome je i jednima i drugima ista i po broju ECTS bodova i po razini stručne spreme.

Što se tiče "da je kao tečaj" to definitivno nije istina. TVZ kao stručni studij stavlja naglasak na struku i praktična znanja, dok sveučilišni na teoriju i znanstveno istraživanje. Većini studenata je puno lakši praktični pristup nego li štrebanje pa je stoga i dojam takav da se studij čini lakši. Međutim, sama činjenica da se studij izvršava po bolonjskom sustavu dovoljno govori da nije ništa bitno različit od FER-a, FOI-a ili nekog drugog jer svi rade po tom istom sustavu. Sukladno tom sustavu, student ne može više dobiti ocjenu tek tako na neki prepisani seminar, već se znanje kontinuirano ocjenjuje kroz semestar što podrazumijeva da se mora konstantno raditi i učiti.

A to što poslodavci cijene nije ničija diploma, niti je diploma ono što će vam naći posao. Prošla su vremena kada se moglo FER-ovom diplomom mahati poslodavcu ispred nosa da bi ovaj njome bio opčinjen i fasciniran. Danas poslodavca tek zanima koliko mu vi možete novaca zaraditi, a da li ste vi to znanje stekli na TVZ-u, FER-u ili negdje drugdje je kranje nebitno. Bitno je tek da znate posao, a na TVZ-u ga svakako možete naučiti.

ivan72478 pon 3.2.2014 18:33
TracerCPP kaže...
ivan72478 kaže...

Doktorski stručni studij na TVZ-u je u pripremi, te će se moći upisati nakon završenog specijalističkog studija. Vjerujem da će u roku 2-3 godine biti pokrenut. Tako da, dok ti završiš specijalistički vjerojatno ćeš se moći školovati i dalje ako želiš.

ivan72478 kaže...

Takvo mišljenje je možda bilo u ono doba kad je TVZ bio tek viša škola, tj. dok su FER i FOI jedini nudili nekakvu visoko-školsku opciju. Danas TVZ ima specijalistički diplomski studij, školovanje po bolognjskom programu, te je po svemu izjednačen s FER-om i FOI-em. Jedino je razlika što su ono sveučilišni studiji a TVZ stručni studij. Međutim, vrijednost diplome je i jednima i drugima ista i po broju ECTS bodova i po razini stručne spreme.

Što se tiče "da je kao tečaj" to definitivno nije istina. TVZ kao stručni studij stavlja naglasak na struku i praktična znanja, dok sveučilišni na teoriju i znanstveno istraživanje. Većini studenata je puno lakši praktični pristup nego li štrebanje pa je stoga i dojam takav da se studij čini lakši. Međutim, sama činjenica da se studij izvršava po bolonjskom sustavu dovoljno govori da nije ništa bitno različit od FER-a, FOI-a ili nekog drugog jer svi rade po tom istom sustavu. Sukladno tom sustavu, student ne može više dobiti ocjenu tek tako na neki prepisani seminar, već se znanje kontinuirano ocjenjuje kroz semestar što podrazumijeva da se mora konstantno raditi i učiti.

A to što poslodavci cijene nije ničija diploma, niti je diploma ono što će vam naći posao. Prošla su vremena kada se moglo FER-ovom diplomom mahati poslodavcu ispred nosa da bi ovaj njome bio opčinjen i fasciniran. Danas poslodavca tek zanima koliko mu vi možete novaca zaraditi, a da li ste vi to znanje stekli na TVZ-u, FER-u ili negdje drugdje je kranje nebitno. Bitno je tek da znate posao, a na TVZ-u ga svakako možete naučiti.

Hvala puno na opsirnom odgovoru.

Znam da se strucni studij bazira na praktičnom znanju sto me prvenstveno i privuklo kod njega.

Također mi se svidja sto koliko toliko mislim da bih imao vise slobodnog vremena nego na feru sto mogu iskoristiti za samostalno ucenje programiranja i razvoja tocno onoga sto me interesira a naravno mogao bih i paralelno polagati cisco certifikate 

cruelcore1 ned 2.3.2014 19:23

Ja ti idem na TVZ (računarstvo, I. god) i oduševljen sam studijem. Ako su ikad pričali da je loš studij, to ti danas skoro nitko neće reć budući da je TVZ po svemu bolji nego ikad prije. Društvo je također super i ljudi su dosta dobri.

Ima ti na TVZu predmeta kod kojih ćeš puno znoja potrošiti, ali uglavnom je atmosfera relaksirana, osim ak se zaj**eš i niš ne učiš pa ti bude panika. To je vrlo korisno jer je veliki plus bavit se nekakvom praksom tokom studiranja, budući da ti ni jedan studij nije sam po sebi dovoljan za uspjeh u stuci. Zapravo, ako ti se poslodavac razumije u struku i čuje da nisi niš korisno radio tokom studija, to ti je bod manje.

Zato TVZov studentski zbor i NetAkademija pomažu ludima naći sebe i neku praksu tokom studiranja. Na primjer, trenutno se odvijaju pripreme za TVZovo natjecanje u izradi mobilnih aplikacija, za što će nam podijeliti besplatne tečajeve. Svrha natjecanja nije pobjeda, nego praksa. Budući da će natjecanje pratiti puno hrvatskih softverskih firmi, napravite li kvalitetni app, možete si nać posao. Osim toga, imaš i Erasmus program koji šalje učenike u inozemstvo kako bi istražili sebe, položili drugu godinu i našli privremene poslove u IT-razvijenijim zemljama.

S druge strane, osim što TVZ nudi više praktičnih znanja, TVZ inzistira na laboratorijskim vježbama, i bome se naradiš. Zahvaljujući tom se lakše prilagodiš praksi jednom kad ju nađeš, i lakše se "prisjetiš" gradiva u slučaju ako ti zatreba a da si se godinama bavio nečim sasvim drugim. 

g12356 čet 6.3.2014 20:02

Eto,ja npr. za par tjedana odlazim na Erasmus sa TVZ-a na TU Clausthal u Njemačkoj koje je redovito jedno od najboljih sveučilišta u Njemačkoj.

Uglavnom da,zaboravite onu lošu staru reputaciju TVZ-a.TVZ se svake godine poboljšava i više nije za 'one koji nisu uspjeli na FER-u'.

Naravno ne želim reći da je teže od FER-a,ali na TVZ-u ćete dobiti onoliko za koliko ste se potrudili.Osim ako ste neka vrsta talenta TVZ nije instant prolaz kao što govore neke glasine.Na svakom semestru postoji par predmeta koji jesu izazov.Još j veći problem ako kao ja želite sve proći preko kolokvija  ili sa čim većom ocjenom.I da iako počesto I na TVZ-u ima teorije,većina predmeta je praktično orijentirana i ono što se meni jako sviđa je da dosta toga nije vendor specific na TVZ-u,pa imaš 'platformsku neovisnost'.Naravno nije ni na TVZ-u sve savršeno poput toga da smo na jedno 5 zgrada što je logistički problem koji uzrokuje to da studenti se moraju stalno premiještati i da je teško sastaviti dobar raspored.Onda je problem što se specijalistički plaća i vanredni je,ali većina drugih fakulteta upisuje TVZ-ovce na svoj specijalistički/diplomski.Ja osobno se nadam da sam među 10-15% najboljih na svom studiju jer eto,ipak sam sve predmete položio prije nego mi je već slijedeći semestar počeo i to uz prosjek od 3.8-3.9 što smatram ok.

Čak se priča da bi mogli otvoriti i nešto dalje nakon specijalističkog na TVZ-u.

Uglavnom još jednom ponavljam dobiš ono za što se potrudiš.Ima na mojoj godini stvarno svakakvih studenata,od onih koji su odustali već na prvoj godini do onih dvoje koje smatram da su i naprema meni 'avioni'.

Važno je izabrati područje unutar informatike koje će postati tvoja specijalnost.Onda si to uzmi ili za završni rad ili praksu ili se stvarno time bavi malo i izvan fakulteta.

Keklja sri 2.4.2014 11:32

Pozz svima. Ja sam završio TVZ ELO i prve 3 godine su OK i priznate su vani dok druge dvije godine nisu priznate vani. Znam to osobno jer sam slao diplome na procjenu u Austriju i Njemačku. Stručni specijalist inženjer ne postoji nigdje osim kod nas tako da vam neće nio priznati. Moj vam je savjet da završite 3 godine i gledate ili da vani negdje studirate ili da se prebacite negdje drugo jer ćete dati puno novaca za specijalizaciju koja traje predugo (dok sam ja bio trajala je skoro 3 godine. Počeo sam 2009 a završio 2012 i to u roku). I naravno ako možete idite preko Erasmusa negdje

TracerCPP sri 2.4.2014 13:21
Keklja kaže...

Pozz svima. Ja sam završio TVZ ELO i prve 3 godine su OK i priznate su vani dok druge dvije godine nisu priznate vani. Znam to osobno jer sam slao diplome na procjenu u Austriju i Njemačku. Stručni specijalist inženjer ne postoji nigdje osim kod nas tako da vam neće nio priznati. Moj vam je savjet da završite 3 godine i gledate ili da vani negdje studirate ili da se prebacite negdje drugo jer ćete dati puno novaca za specijalizaciju koja traje predugo (dok sam ja bio trajala je skoro 3 godine. Počeo sam 2009 a završio 2012 i to u roku). I naravno ako možete idite preko Erasmusa negdje

Tko zna što si ti točno tražio u toj nekakvoj procjeni, no ovo što si napisao nema veze sa stvarnošću. Specijalistički studij je napravljen po bolonjskom sustavu (europskom standardu). Štoviše, mnoge zemlje su ga uvele i prije nas. Nije to neka naša umotvorina, tako da "ne postoji nigdje" je najobičnija glupost. Štoviše, u drugim zemljama čak imaju doktorske stručne studije (npr. Slovenija, Francuska itd.) a sad će to uskoro biti dostupno i kod nas. Stručni naziv u diplomi je u tim zemljama vjerojatno drukčiji pa oni zato vjerojatno kažu da ne postoji taj naziv (stručni specijalist inžinjer) kod njih, no ono što je bitno je broj ECTS bodova, i to je ono što se gleda pri priznavanju diplome/stručne spreme a ne titula na diplomi.

Mislim stvarno, koja bi to bila logika izmišljati studij koji se nigdje ne priznaje {#}{#}.

PROTECTOR sri 2.4.2014 19:33
TracerCPP kaže...

Tko zna što si ti točno tražio u toj nekakvoj procjeni, no ovo što si napisao nema veze sa stvarnošću. Specijalistički studij je napravljen po bolonjskom sustavu (europskom standardu). Štoviše, mnoge zemlje su ga uvele i prije nas. Nije to neka naša umotvorina, tako da "ne postoji nigdje" je najobičnija glupost. Štoviše, u drugim zemljama čak imaju doktorske stručne studije (npr. Slovenija, Francuska itd.) a sad će to uskoro biti dostupno i kod nas. Stručni naziv u diplomi je u tim zemljama vjerojatno drukčiji pa oni zato vjerojatno kažu da ne postoji taj naziv (stručni specijalist inžinjer) kod njih, no ono što je bitno je broj ECTS bodova, i to je ono što se gleda pri priznavanju diplome/stručne spreme a ne titula na diplomi.

Mislim stvarno, koja bi to bila logika izmišljati studij koji se nigdje ne priznaje {#}{#}.

Da, drugačiji je a to je ujedno i izvor problema. Vani je 2. stupanj Master za sveučilišni i za stručni, kod nas nije. Nije samo broj ECTS bodova mjerodavan jer postoji i stručni diplomski studiji koji traju 2 godine i njihova titula ne odgovara našima jer kod nas specijalistički stručni studij traje jednu ili dvije godine.

TracerCPP sri 2.4.2014 22:50
PROTECTOR kaže...

Da, drugačiji je a to je ujedno i izvor problema. Vani je 2. stupanj Master za sveučilišni i za stručni, kod nas nije. Nije samo broj ECTS bodova mjerodavan jer postoji i stručni diplomski studiji koji traju 2 godine i njihova titula ne odgovara našima jer kod nas specijalistički stručni studij traje jednu ili dvije godine.

Oni koji završe preddiplomski stučni studij od tri godine (bilo gdje) trebaju imati cca 180 ECTS bodova. S druge strane, oni koji su završili specijalistički imaju tih 180 + 120 bodova sa specijalističkog pa je to onda završen 5. godišnji studij s 300 ECTS-a. Tako da, ovi s prve dvije godine stručnog mogu imati maksimalno cca 120 bodova dok ovi sa specijalističkog 300 i zato ih se ne može uspoređivati. Isto tako, da li ti stekao 180 ECTS-a na stručnom ili sveučilišnom studiju je svejedno jer zbog jednakog broja ECTS bodova po zakonu oba ta studija su na istoj razini - bez obzira što jedan ima jednu titulu a drugi drugu.

I to je ono što se svugdje prizna tj. gleda - koliko imaš ECTS-a, a ne koja ti titula piše u diplomi. Po ECTS bodovima se jasno vidi koliko si ti toga završio i na kojoj razini je tvoje školovanje. Iz istog razloga se i na samoj diplomi nalazi broj ECTS bodova koje je student stekao tokom studija.

Keklja sri 2.4.2014 23:19

ali ti kad završiš specijalizaciju piše ti da imaš 120 bodova a ne 300. I kada pošalješ diplomu negdje vani na kojoj ne piše nigdje ništa što je slično master kako da on zna kako da vrednuje tu diplomu? U dodatku diplomi koji je na engleskom piše da je naziv Master of Electrical Engineering i pitao sam u ministarstvu prosvjete nešto na tu temu i oni su mi odgovorili da se stručni specijalist ne može prevesti sa MEE. 

TracerCPP čet 3.4.2014 09:24
Keklja kaže...

ali ti kad završiš specijalizaciju piše ti da imaš 120 bodova a ne 300. I kada pošalješ diplomu negdje vani na kojoj ne piše nigdje ništa što je slično master kako da on zna kako da vrednuje tu diplomu? U dodatku diplomi koji je na engleskom piše da je naziv Master of Electrical Engineering i pitao sam u ministarstvu prosvjete nešto na tu temu i oni su mi odgovorili da se stručni specijalist ne može prevesti sa MEE. 

Pa zašto onda uz tu diplomu ne pošalješ i diplomu dodiplomskog studija na kojoj piše da imaš još dodatnih 180 ECST-a? Pogotovo ako je riječ o stranoj zemlji koja vjerojatno ne poznaje naše propise i zvanja. I ti opet pričaš o nazivima u diplomi a ja ti opet kažem da to nema veze s vezom. Naziv koji je na diplomi smo mi sami birali (Hrvatska) i sa time druge zemlje nemaju nikakve veze. Kod njih to može biti sasvim drukčije, ali se upravo po broju ECST-a zna na kojoj je to razini (koje je ekvivalentno zvanje u njihovoj zemlji). Jedino što je bitno jest broj ECST-a i tip studija (stručni ili sveučilišni). Iako, tip studija je samo bitan onima koji žele ići na doktorat a u toj zemlji eventualno ne postoji doktorski stručni studij (naš slučaj) jer prelazak sa specijalističkog studija na sveučilišni doktorat nije moguć. Zato se kod nas uskoro i otvara doktorski stručni studij.