Photoshop - tips & tricks, questions & answers

2. Kako selektirati sve layer-e? ctrl + alt + a
Kako selektirati najdonji layer? alt + ,
Kako selektirati najgornji layer? alt + .

- Shift + [ (Decrease Brush Softness) — Decrease the softness of the brush by 25%.
- Shift + ] (Increase Brush Softness) — Increase the softness of the brush by 25%.
- 1->0 (Tool Opacity) — I usually run my brush opacity around 5% or 10%, but some things require a bit more opacity. Just press one of the numbers from 1 to 0 and your tool opacity will change from 10% up to 100%. If you want finer control, press a second number quickly after the first, and you can get any percentage you want. So pressing 4 will get you 40% opacity, while pressing 4 then 3 will give you 43% opacity.
- Shift + 1->0 (Tool Flow) — This works exactly like the opacity changer, but you just have to hold the Shift key down while you hit the numbers.
- Ctrl + Tab (Next Point on Curves Adjustment) — When using the curves adjustment dialog, you can place multiple points on the curve and adjust them accordingly. Sometimes you want to make very minor shifts in those points by nudging with the keyboard, but clicking on the point to activate it usually moves it to an undesired location. Use this command to switch focus from point to point without moving them around.
- Ctrl + Shift + N (New Layer) — This will bring up the new layer dialog box and place a new layer on top of the active layer.
- Ctrl + Alt + Shift + N (New Layer No Dialog) — This command skips the dialog box and just places a new layer on top of the active layer.
- Ctrl + Shift + C (Copy Merged) — This works basically like the copy command, except you get a merged copy of the composite image sent to the clipboard. This command only works if you’ve made a selection on the image first (use Ctrl+A to select all), otherwise you’ll get a copy of nothing. This is useful if you want to duplicate what you see on the screen into another image file or even another layer.
- Ctrl + Alt + Shift + E (Stamp Visible) — This is actually one of my favorite commands. First, I’ll create a new empty layer on top of the stack. Then I’ll select that new layer and use this command. It does basically the same thing as the copy merged command, except it places the copy right into the new layer. I use this for creating layer blends, sharpening, and any other type of editing that can’t be done non-destructively.
- Ctrl + Alt + Shift + K (Show Keyboard Commands) — If you forget any of these commands, or if you want to check on other commands, use this to bring up the help dialog on keyboard shortcuts.

Kako napraviti tekst da ide po nekoj krivulji u photoshopu cs3 ?

Napravi krivulju sa pentoolom i označi text tool.Sada kursor miša samo stavi preko tog patha(krivulje) i promijenit će ti se izgled kursora.Samo klikni i piši.

Kako da onda izbrišem ono što sam napravio sa pen toolom a da ostavim samo tekst ?

Hmm. Odi na paths tab i deletaj path koji si napravio.

Kako da izbrišem path,početnik sam pa ne znam ?

Pa igraj se malo. Probaj sa delete gumbom, desni klik pa delete. Reko bi ti, al neznam napamet, nisam doma. Nećeš daleko doć ako ćeš sve napamet učit. treba to nekom logikom pamtit.

Hvala,hvala,našao sam.

Hvala,hvala,našao sam.
Imaš gumb :D

Kako da izrežem npr. nešto okruglo sa crop toolom a ne da mi svaki puta obilježava sa pravokutnicima ili kvadratima,npr.želim izrezati neku životinju i cilj mi je da samo nju izrežem,ništa okolo ?

Kako da izrežem npr. nešto okruglo sa crop toolom a ne da mi svaki puta obilježava sa pravokutnicima ili kvadratima,npr.želim izrezati neku životinju i cilj mi je da samo nju izrežem,ništa okolo ?
okruži životinju s pen toolom pa držeći ctrl stisni na layer od toga šta si označio

okruži životinju s pen toolom pa držeći ctrl stisni na layer od toga šta si označio
vidiš da on traži sa crop toolom. a i pen tool će ti ispast neravne linije. rađe uzmi lasso tool, ali onaj u obliku elipse/kruga. Neznam kako se točno zove :/

Da li možeš malo bolje pojasnit jer ne znam gdje da odem ?

Tesko ces to crop toolom, ako je pozadina jednobojna probaj sa magic wond toolom (tako nekako se zove), ako nije, moraces penom
evo ti jedan tut za to http://www.fileden.com/files/2008/7/8/1993655/render%20tutorial%20pen%20tool%20-%20remake.png

Stvarno neznam napamet. Kažem ti, igraj se, istražuj. Nađi lasso tool.

Dakle,idemo prvo lijevi stupac,;gledano odozgo prema dolje(skroz desni toolbar-Photoshop CS2):
rectangular marquee tool
lasso tool
healing brush tool
clone stamp tool
eraser
blur tool
zaboravio sam što je ova crna strelica,ali nije bitno
pen tool
ovo ispod nije bitno
desni stupac:
move tool
magic wand tool
slice tool
bruch tool
history brush tool
gradient tool
dodge tool
text tool
shape tool
eyedropper tool
zoom tool
Ako klikneš desni gumb miša na bilo koji od alata koji imaju crnu strelicu u donjem desnom uglu,dobit ćeš još alata.Objašnjenje za svaki alat možeš pročitati ovdje.

O čem ti ???
To već znam !

O čem ti ???
To već znam !
Dobro šta oćeš onda??

O čem ti ???
To već znam !
Onda napiši suvislu rečenicu i reci točno što te muči.

On meni govori o alatima!
Zanima me kako izrezat određeni dio slike.

Ah, vidimo da si ti PS master, i da znaš sve alate. Jesi razmislio o tome da ISKORISTIŠ te alate?? Npr. j*beni lasso tool da odrežeš komad slike???

Nit' mi znamo kako izgleda ta slika niti što trebaš izrezat.Ima mali milijun načina na koji možeš izrezat dio slike.Pošto vidim da znaš sve o alatima,onda ih iskoristi.Daj,čovječe,pomozi i ti nama malo.

Dobro,šta ste napali!

Ma oprosti,ali mi da možemo pomoći,treba nam malo više detalja.

Kako da stavim zadnju selekciju iza prošle selekcije.Npr. izrezao sam selekciju čovjeka i to mi je stavljeno pod zasebni layer,zatim sam izrezao krila i to mi je stavljeno pod novi layer.Kako da krila smjestim iza čovjeka ?

Promjeniš redoslijed layera?

pa samo s desno strane pod layers povuci layer sa krilima ispod layera s čovjekom

Thanks
Naslov govori sve. Otvaram ovu temu prvenstveno za advanced users, ali rado ću pomoći i oko bazičnih stvari.
Odnosi se na CS3, ali većina toga bi trebala raditi i na starijim verzijama.
Pa da krenem... :)
1. Kako brzo povećati ili smanjiti brush size? Prebaciti na US tipkovnicu: [ povećava kist, ] ga smanjuje.