Grafičke kartice

AMD Serija 400 (Polaris)

Fanu čet 2.6.2016 09:43
Tonči kaže...

Flagshipi tj. ovo što sad košta preko $700 (u Europi 1080 koštaju i preko $1000) kupuje zanemarivo mali broj ljudi. To je u široj slici nebitno. Nije ovo nikakav "do or die" za AMD jer AMD i dalje ima monopol od 100% na konzolama koje su daleko važnije tržište od PC-a. PC master race je zabava za usku nišu ljudi. Od sve te zabave, većinu čine kupci u ladici od upravo "do $199" i jedan dio "do 399" kupaca. Nvidia se može hvaliti, ali realno, oni trebaju GPGPU i industriju da bi opravdali uloženo u R&D za flagshipe.

Novac ne dolazi od dva luđaka koji će kupiti četiri 1080 po 950 eura, nego od 1080 kupaca koji će dati $199 za GPU svake godine ili svake druge.

Intel ne postoji na tržištu grafike niti će postojati u dogledno vrijeme niti to može. Imaju najbolji proces, ali taj košta bijesne novce. Intel ima problem koji će evidentan postati tek za godinu dvije.

P.S. Nisu ništa povećali kod DX12. Sramotno je loše.

AMDov monopol od 100% na konzolama je financijski nebitan jer su marze razor thin - da su tu neke ogromne pare, ne bi nvidia toliko brzo odustala i ostavila cijelo konzolasko trziste konkurentu 

uostalom ova generacija konzola ce trajati jos par godina i onda ide iduca 

1080/Titani i ostale grafe od preko 700$ jako dobro sluze marketingu (a vjerujem da i tu ima novaca jer je vjerojatno na jednoj titan x marza kao na 10 gtx960..) kao sto i auto industriji koristi ulaganje u F1/Rally i ostala natjecanja - dizanje brenda u ocima potencijalnih kupaca 

Intel sam spomenuo cisto u kontekstu CPUova (zbog Zena) 

ako ovu generaciju AMD ne postigne masovni upsjeh sa polarisom i zenom mogu se oprostiti od ozbiljnog natjecanja sa nvidiom i intelom

nikakve konzole koje se prodaju za 200-300$ ih tu nece spasiti niti bi ijedna kompanija mogla zivjeti samo od tog trzista - mislim da vise zaradjuju od APUa koji ubacuju u laptope (sto bi im mogla biti slamka spasa ako propadnu na dGPU trzistu)

a sto se tice DX12, treba ocito cekati iducu godinu i jos vise naslova jer vecina developera se i dalje bakce sa tim APIem (cak i microsoft sto je ocito na primjeru launcha gowa, quantum breaka) te trenutne benchmarke od par developera ne uzimam zaozbiljno 

Tonči čet 2.6.2016 10:23
Fanu kaže... 

1080/Titani i ostale grafe od preko 700$ jako dobro sluze marketingu (a vjerujem da i tu ima novaca jer je vjerojatno na jednoj titan x marza kao na 10 gtx960..) kao sto i auto industriji koristi ulaganje u F1/Rally i ostala natjecanja - dizanje brenda u ocima potencijalnih kupaca 

Koje auto voziš? 

Penryn čet 2.6.2016 10:24

TDP mudraci.. dajte mi primjer jedne referentne kartice koja ima određeni TDP (recimo 250W) a kojoj je izmjerena DC potrošnja znatno veća ili manja. Nikad ja nisam rekao da je TDP isto što i potrošnja, al da imaju veze jedno s drugim - imaju. 

Što se tiše flopsa, istina zapeo sam (bez razloga) malo previše za to(valjda zato jer nam je AMD jedino to ponudio) iako nam ni to ne pokazuje baš puno.. primjer Fury X vs GTX980Ti vs GTX1080, gdje razlika u flopsima ne odgovara razlici u praksi tj. u igrama.

Fury X - 8.6 TFLOPs

GTX980Ti - 5.6 TFLOPs

GTX1080 - 8.9 TFLOPs

A u stvarnosti Fury X u knap s GTX980Ti.. 

I zadnje, Ashes i DX12.. može li itko garantirat da će u budućim DX12 igrama korist ići ovoliko na stranu AMDa kao što sada ide u Ashes?

Fanu čet 2.6.2016 10:27
Tonči kaže...
Fanu kaže... 

Koje auto voziš? 

onaj koji sam preuzeo od staraca 

kakve to veze ima? govorim generalno o psihologiji ljudi, tj o marketingu danasnjice

pogledaj koliko je citroen iskoristio sebastiana loeba ili mercedes hakkinena ili koliko audi ulaze u skijanje/le mans - sve je to exposure koji ljudi puse (btw audi kojeg nitko nije smatrao rangom mercedesa ili bmwa dok nisu drasticno povecali marketing i sad su sva 3 ravnomjerna, slicno je napravio i volkswagen)

"zasto bih kupio KIU ili peugeot ako citroen za slicne pare nudi isti proizvod s istom kolicinom opreme, a citroen mi je cijelo vrijeme na TVu i to se hvale kako u elitnim natjecanjima postizu rekordne rezultate - mora da su im auti dobri, u biti i da su malo skuplji opet mislim da mi se vise isplati dati za kvalitet" - karikiram jel..

Tonči čet 2.6.2016 11:08
Fanu kaže...
Tonči kaže...
Fanu kaže... 

Koje auto voziš? 

kakve to veze ima? govorim generalno o psihologiji ljudi, tj o marketingu danasnjice

pogledaj koliko je citroen iskoristio sebastiana loeba ili mercedes hakkinena ili koliko audi ulaze u skijanje/le mans - sve je to exposure koji ljudi puse (btw audi kojeg nitko nije smatrao rangom mercedesa ili bmwa dok nisu drasticno povecali marketing i sad su sva 3 ravnomjerna, slicno je napravio i volkswagen)

"zasto bih kupio KIU ili peugeot ako citroen za slicne pare nudi isti proizvod s istom kolicinom opreme, a citroen mi je cijelo vrijeme na TVu i to se hvale kako u elitnim natjecanjima postizu rekordne rezultate - mora da su im auti dobri, u biti i da su malo skuplji opet mislim da mi se vise isplati dati za kvalitet" - karikiram jel..

Pa ima, jer je dobra analogija za psihologiju kupaca. :) Dakle, koje auto voziš? Starog Citroena? A ne voziš novog Mercedesa ili Ferrarija? Eto, to je ono o čemu ti govorim. Kad kupuješ auto u pravilu se nećeš voditi time što je najbolje u F1. :)

vito79 kaže...
mogao bih napisat research paper što je to ashes, i kakav je to debilan primjerak softwarea,
malo mi je gorko u grlu,stoga izlazim iz teme

Očito ne bi mogao. :)

Fanu čet 2.6.2016 11:31
Tonči kaže...
Fanu kaže...

Pa ima, jer je dobra analogija za psihologiju kupaca. :) Dakle, koje auto voziš? Starog Citroena? A ne voziš novog Mercedesa ili Ferrarija? Eto, to je ono o čemu ti govorim. Kad kupuješ auto u pravilu se nećeš voditi time što je najbolje u F1. :)

ne vozim novog mercedesa ili ferraria zato sto nemam novaca za takvo sta

da sam milijunas vjerojatno bi vozio ferraria a ne citroen c4 iako bih si mogao priustiti 100 C4 odjednom

a F1 sto sam spominjao, to je sve podsvjesno - utjecanje marketinga na psihu

svi teze mercedesima, bmwima, audijima (ocito po njihovoj kolicini na nasim cestama, pogotovo audia zadnjih par godina)

brend je danas majka, ako nisi na TVu/internetu nisi nista - a ako si na TVu uz jedan drugi brend koji je takodjer iznimno cijenen imas pun pogodak

ako ferrari sutra izbaci auto koji je cijenovno u rangu citroena, znas da ce ga prodati u masu primjeraka jer je to ipak ferrari..

tako da da, mislim da high/enthusiast end igraju itekakvu ulogu, cak i u prodaji mid-low enda

evo ti na primjeru predstavljana pascala - ljudi su svrsili na referentne kartice, ne pamtim kad se to ikad dogodilo da se ceka u redovima za referentne iako su njesra

Luka123 čet 2.6.2016 12:14

Lijepa je, ali nevidim jos razlog zasto bi kupovao novo, manje trosi sve to stoji. VR ready su bili i prosle godine, dx12 također i Vulkan, cini mi se sve kao jos jedan rebrand sa manjom potrosnjom. Nevidim nigdje da naznake da ce doci do poboljsanja u odnosu na 390 osim manji power consuption.

Tonči čet 2.6.2016 12:16
dabar_solta kaže...
Kaze da je cf skaliranje 151%, znaci li to da je jedna 480 ustvari samo malo slabija od 1080 po ovom testu?

Što znači "malo"? Već znamo po TFLOPS-ima koliko je slabija: 5,5/5,83 vs 8,2/8,9. Prema tome 480 bi trebao davati oko 65-70% performansi jedne 1080.

picajzla0707 čet 2.6.2016 12:25
Fanu kaže...

ja, i svi ostali koji gledamo samo neki high-end trenutno nemam nikakve koristi od AMDove najave niti cemo imati tako skoro jer je vega i dalje relativno daleko a AMD i dalje suti ko zaliven oko toga 

"ti i svi ostali koji gledate high end" ste takva manjina da bi vam se i kajtazi rugao 

tako da još uvijek mislim kako je amd-ova 480 za puno veći broj ljudi značajnija grafa od 1070, a kamo li 1080, pogotovo po sadašnjim cijenama

da ne spominjem kako još više ljudi čeka i jednu 470 ili nvidiu 1050, a za ove iznad ih boli nižepotpisani jer su im ionako izvan dosega

Fanu čet 2.6.2016 12:49
picajzla0707 kaže...
Fanu kaže...

ja, i svi ostali koji gledamo samo neki high-end trenutno nemam nikakve koristi od AMDove najave niti cemo imati tako skoro jer je vega i dalje relativno daleko a AMD i dalje suti ko zaliven oko toga 

"ti i svi ostali koji gledate high end" ste takva manjina da bi vam se i kajtazi rugao 

tako da još uvijek mislim kako je amd-ova 480 za puno veći broj ljudi značajnija grafa od 1070, a kamo li 1080, pogotovo po sadašnjim cijenama

da ne spominjem kako još više ljudi čeka i jednu 470 ili nvidiu 1050, a za ove iznad ih boli nižepotpisani jer su im ionako izvan dosega

1070 i 1080 nisu u istom rangu kao 480 - spominjati ih u istom kontekstu je beskorisno

uostalom 480 izlazi tek za mj dana, dotad ce valjda i nvidia imati odgovor na to 

a to da smo mi manjina ne bih rekao - pc trziste je u padu s jedinom iznimikom - pc gaming hardver 

http://www.theverge.com/2015/9/7/9271463/lenovo-asus-acer-intel-pc-industry-ifa-2015

"More notably, unlike the broader PC market, which continues shrinking, gaming PC sales are projected to increase over the next couple of years. The JPR analysis suggests the biggest chunk of gaming PC revenue — somewhere in the vicinity of 44 percent — comes from the so-called enthusiast segment, which the researchers identify as "very performance and style oriented, much like sports car owners.""

390 i 970 su se vrlo dobro prodavale - pa nije da 99% ljudi sad kupuje grafe od 500kn

koliko ima gejmera na svijetu? pogotovo sad s porastom e-sportsa i streaminga (+ jos VR dolazi u igru), svi se nabrijavaju na neke bijesne konfe koje jos i dobro izgledaju (moras imati case sa staklenim panelom i finim cable managementom inace si truba)

tko god ceka 470 ili 1050 ionako mjenja komp svakih 5 ili vise godina i ne brine se toliko oko pc hardvera - ti ljudi uglavnom kupuju prebuiltove 

dok ljudi sa skupljim konfiguracijama mjenjaju graficke ko carape..sta mislis zasto je nvidia a onda i AMD za njima ulozio toliko u SLI/CF? zasto bi prodao jednu grafu kad mozes odjednom dvije

da im se ne isplate te grafe ne bih oni uopce radili vec bi samo imao 370/380/950/960 na trzistu

picajzla0707 čet 2.6.2016 13:04
Fanu kaže...

tko god ceka 470 ili 1050 ionako mjenja komp svakih 5 ili vise godina i ne brine se toliko oko pc hardvera - ti ljudi uglavnom kupuju prebuiltove 

dok ljudi sa skupljim konfiguracijama mjenjaju graficke ko carape..sta mislis zasto je nvidia a onda i AMD za njima ulozio toliko u SLI/CF? zasto bi prodao jednu grafu kad mozes odjednom dvije

da im se ne isplate te grafe ne bih oni uopce radili vec bi samo imao 370/380/950/960 na trzistu

ma ja se malo zahebavam, nemoj zamjerit, no opet

glavno tržište nvidije i amd- jesu grafe iz srednjeg i niže segmenta i tu je najveća zarada

zamisli neki imaginarni scenario u kojem se događa da idućih pola godine ostane ponuda 1070 i 1080 sa strane nvidije i ova 480 sa strane amd-a po ovim cijenama, budi uvjeren da bi 99% novih grafa bilo iz crvenog tabora

Tonči kaže...
Fanu kaže...

a to da smo mi manjina ne bih rekao - pc trziste je u padu s jedinom iznimikom - pc gaming hardver 

Steam podaci govore da je korisnika kartica od $500+ manje od 5%.

eto, jesam li rekao neka se obrate kajtaziju 

(možeš i ti s njima tonči, to sam doduše zaboravio )

Fanu čet 2.6.2016 13:13
Tonči kaže...
Fanu kaže...

Steam podaci govore da je korisnika kartica od $500+ manje od 5%.

kad valve nauci prikljupati i obradjivati hardware survey podatke kako treba, onda ce oni postati i relevenatni 

a dotad je dovoljno vidjeti u marketing kojih kartica nvidia i amd ulazu najvise..

Fanu čet 2.6.2016 13:30
Tonči kaže...

Pa sam si rekao da je marketing za flagshipe automatski marketing za sve. :)

Što ti se ne sviđa u Steamovom surveyu?

"But at present not everyone shares and participates in the survey, coupled with Valve only sending it out to a small percentage of users and then estimating the results from that data makes the survey completely pointless and the data skewed." (mislim ovo cak nije ni problem jer se isto radi i kod politickih izbora, tipa izlazne ankete - problem je sto ne znamo kojem postotku ljudi u kojim zemljama salju steam survey..)

"And the survey does not differntiate between Discrete graphics and onboard graphics so any computer even if they are running a Titan if they have any sort of onboard graphics even unused that will be detected and added to the survey"

"I have three desktop PCs and one laptop that can game to varying degrees. None of them have been counted in the survey. It'll stay that way as far as I'm concerned."

+ dobijes ovakve clanke

http://www.cinemablend.com/games/Steam-Survey-Most-PC-Gamers-Have-Weaker-PCs-Than-PS4-Xbox-One-58833.html

Fanu čet 2.6.2016 13:49
Tonči kaže...

Pa to se zove slučajni uzorak. :)

i slucajan rezultat koji moze a i vjerojatno ne mora odrzavati pravo stanje stvari 

posto danas intel trpa svoje integruse na maticne i procesore (a valve ih ne filtrira ako je uz njih dGPU), naravno da je to najpopularnija grafa na steamu i ispada da vecina PC steam gamera nema ni za kruh (a imaju za brdo steam igara lol) ..

Tonči čet 2.6.2016 14:00
Fanu kaže...

i slucajan rezultat koji moze a i vjerojatno ne mora odrzavati pravo stanje stvari 

posto danas intel trpa svoje integruse na maticne i procesore (a valve ih ne filtrira ako je uz njih dGPU), naravno da je to najpopularnija grafa na steamu i ispada da vecina PC steam gamera nema ni za kruh (a imaju za brdo steam igara lol) ..

Ne funkcionira statistika tako. Dovoljno velik (a velik je) uzorak je uvijek dobar pokazatelj. :)

Istina. Možemo izbaciti Intel integrirke, ali ne mijenja to previše.

Inače, koliko ljudi na ovom forumu ima 980Ti/TitanX/FuryX/Nano? 50%? Bilo bi dobro provjeriti anketom.

Fanu čet 2.6.2016 14:09
Tonči kaže...
Fanu kaže...

Ne funkcionira statistika tako. Dovoljno velik (a velik je) uzorak je uvijek dobar pokazatelj. :)

Istina. Možemo izbaciti Intel integrirke, ali ne mijenja to previše.

Inače, koliko ljudi na ovom forumu ima 980Ti/TitanX/FuryX/Nano? 50%? Bilo bi dobro provjeriti anketom.

kvaliteta uzorka je bitna

ako vecina dobije steam survey invite u burkini faso, dominikanskoj republici i indiji naravno da ce ispasti da vecina ima GPUove od 50kn

mozemo izbaciti intel integruse ali onda i izbacujemo ljude koji imaju dedicated GPUove uz te intelovke - tj opet dobivamo iskrivljeno stanje stvari

steam survey metodologija ima previse nepoznanica da bi se uzimala kao de facto stanje stvari

AMD trubi kako najvise prodaju medium segment grafickih? da ne govore to mozda zato sto nemaju odgovor u segmentima iznad

naravno da ce onda tjerati vodu na svoj mlin i prodavati spiku o vaznosti i prodaji low-mid segmenta 

mislim zaboli me na kraju dana 

samo zelim da vise 4K gaming postane neka realnost za neke normalne pare 

btw bolje pitanje je koliko ljudi na ovom forumu ima ekvivalent 290/390/780/970 i jace