Software za video obradu - pitanja&odgovori

Nevjerojatno. Postoji widescreen DV u AVI-u, prema tome i pixel aspect ratio može bit drukčiji od 1:1.
Niti jedan MPEG nije dobar za editiranje... Zato Cineform ima posla. Timecode break, dropovi...? Sve je opasnije nego na DV-u... A da ne govorimo o opterećenju CPU-a.
Dalje, zašto ne bi mogao eksportat DVD iz HDV projekta? Potpuno je isto - nisam shvatio zašto bi projekt radio prema targetu, ako može napraviti projekt prema source materijalu i kasnije eksportati u što želi bez "promjena postavki projekta"??? Downscaling će se dogoditi kad tad, samo što će u slučaju kako sam ga ja predložio, uz malo googlanja, imati znatno oštriju sliku točnih boja. To možda jest malo kompliciranije, ali će dati puno bolje rezultate. Ako nikad neće nešto podići na višu razinu, mogli smo mu zajedno predložiti da koristi windows movie maker.
Frameserving je zahtjevniji, a i recimo Premiere CS4 (a možda i 5) ga ne podržava. Veliki fileovi i nisu neki problem ako uzmemo u obzir da se osoba bavi montažom i radi kratke montaže. Ja bih vjerojatno to odradio frameserve opcijom ako bih imao mogućnosti.
S obzirom da si ranije napisao ovo:
I kakvih će to velikih problema biti u exportu na dvd?? Jako paziti??!?
...Nije mi jasno kako si sad odjednom upućen u frameserving i zašto bi ga radio za downscaling, kad ti misliš da nema problema kod eksporta? I da ne treba paziti... Pretpostavljam da si sad to izgooglao. Nebitno, samo hoću reći da je očito da je to procedura. A pitanje znanja i vremena? Znanje se može naučiti u pola sata - sat. Za ovakve avanture eksportanja trebat će više vremena. Za hobi varijante je svejedno, ali kad radiš nešto profesionalnije, sa deadlineom - nije svejedno koliko traje render.
Kodiranje u SD sam predložio kao lošu opciju, ako već forsirate projekt DVD karakteristika. Tako bi mogli odraditi downscaling prije ulaska u montažu, kvalitetnijim algoritmom.
Od ovog prepiranja nemamo ništa. Pokušao sam početniku približiti neke stvari, koje će ako ga budu više zanimale, lako dodatno istražiti.

@Cloud6
Ja ne znam iskreno sa kim ti pricas. Prvo kazes da mu ti pomazes a dajes mu komoplikovaniji postupak a covjek je zapeo kod postavki projekta!!!! Covjek ne zna sta da izabere na prvok ekranu koji se pojavi a ti mu kazes ovo:
"To možda jest malo kompliciranije, ali će dati puno bolje rezultate." Kompliciranije a on totalni pocetnik? Ti mu dajes razloge da sve posalje u pm i ode na movie maker. Moras znati osnove i tacka. Teorijske osnove. Naci ce na youtube kako da napravi zastavu koaj se vijeori recimo i on ce to napraviti ali bez razumijevanja sta se desava u pozadini to mu nista ne znaci jer nece znati nista drugo napravti a u sustini je ist. Teorija se mora znati i bolej da ju nauci u pocetku iduci korak po korak nego da nabada po programu jer edius, premiere i slicni programi nisu namijenjenu da se uce osnove niti su tako koncipirrani. Oni podrazumijevaju da se nesto zna. Zato recimo premiere elements uopste nema ekrana za setovanje projekta jer se podrazumije da se ne znaju detalji tipa lower i uper field i sl. Sto se mene tice neka odmah ide na najkomplikovaniji ali izgubice puno vremena a u stvari naucice vrlo malo. Ja imam prijatelja fotografa i on ima profi dslr a ja idiota. Ja o fotografiji znam osnov osnova. Ako un uzme mog ixusa a ja njegov dslr sta mislis ko ce napraviti bolje fotke i zasto?
I ostavi se price da mu ti zelis pomoci a ja ne. Vjeruj mi ovdje ima puno ljudi kojima sam ja pomogao a to se vidi i po zvjezdicama. Ne radim to radi zvjezdica ali tesko da ces naci nekoga na forumu kome nisam pomogao a trazio je to. OSim ako je bio drzak ili bezorazan ili me uvrijedio na bilo koji nacin. Tako da se suzdrzi price tog tipa.

Ovako, da ne bi bilo zabune: mislim da nije baš dobar način nekoga u startu uvjeriti da treba štrebati tehničke pojmove. Iz (o)sobnog iskustva znam da upravo to "gubljenje vremena" predstavlja i najbolji tip učenja. Baš tako će se izbjeći nastanak "tutorial umjetnika"... Ako razumijete koji pojam sam upravo pokušao izmisliti. :) Da skratim: bolje za vas da prvo vidite Adobe After Effects par dana nasamo (samo s helpom), a onda otkrijete Video Copilot. Slažem se s tobom za pravljenje zastave... Ali tutorial za otvaranje novog projekta u ediusu i nije baš sličan 3d modeliranju... Jer u kreiranju novog projekta i nema neke kreativnosti.
Three point editing radi danas svaki program. U biti je sve manje-više isto:
Otvori projekt prema source materijalu kojim raspolažeš.
Unesi sav potreban materijal u računalo.
Pregledaj materijal.
Koristeći source monitor biraj dijelove kadrova koje ćeš potom stavljati na timeline.
Ovo gore je osnova. U svakom programu je to izuzetno jednostavno - tako i u premiere-u ili ediusu. Tehnički nije nimalo zahtjevno i ne treba imati nikakvo znanje za to. Praviti neki bauk od Ediusa ili Premiere-a je totalno besmisleno. Najprirodnija je stvar to da je čovjek zapeo kod postavki projekta, jer upravo to većinu ljudi i muči. Nakon toga sve postaje znatno lakše. Ono što je malo teže "svladati" je osjećaj za montažu, rez itd.
Ja stvarno nemam loše namjere. Nisam ni mislio na tebe Logic, osim u prvom postu. Kad smo kod DSLR-a... Mislio sam na ono potkopavanje pokušaja pomoći. Nisam ni ja crvei križ, samo jako volim montažu i obožavam kad ljude to zanima :)
Pitaš me tko bi napravio bolje fotke? xD
Evo, ja prije nisam imao DSLR, nego Nokiu n95 i olympus od 1.2 ili 2.1 mpix. Ne sjećam se točno. Prije nego sam kupio DSLR sam znao slijedeće (tehnički detalji):
Kako trajanje ekspozicije utjeće na količinu svjetla.
Kako otvor blende utjeće na količinu svjetla i dubinsku oštrinu.
Što je ISO osjetljivost.
Što je fokus.
Ovo gore je sve što treba znati... A netko kad uzme DSLR u ruke misli da je to ne znam što, vjerojatno kao i ti sada... Vjeruj mi da nije ništa posebno. Posudi ga od frenda i igraj se s njim dan-dva. Odjednom ćeš shvatit da je tehnika napravljena zato da služi tebi, a ne da ju ti cijeli život učiš koristiti. Isto je i sa tonom toga software-a.
Pozdrav svima i bez uvrede!

Nisam ja njemu nigdje rekao da se zabije u biblioteku i uci vec da uzme premiere ELEMENTS jer taj program ga nece prilikom pokretanja zatrpati hrpom pitanja na koje ne zna odgovor vc ce mu pruziti dovoljno naprednih mogucnosti da istrazuje a opet polako ce ga uvoditi u tajne video montaze, kako se i kada primjenjuje koji efekat, kako se prave meniji, sta su chapteri, sta je bitrate i sl. Kad ovlada tim pojmovima i njihovom primjenom znace dovoljno da razumije help iz ediusa ili premierea i sl. Ovako ce otvoriti help i citace teks koji nije namijenjen pocetnicima. To sam mu rekao a vjerovatno ti je promako

Adobeovi Elements programi, bio je cini mi se i Photoshop nekad, su genijalni. Da, valjda mi je promaklo. Jel to ona fora kad uzmeš neki alat, sa strane piše objašnjenje čemu služi i kako se koristi?
Ponavljam još jednom, nisam uopće mislio na tebe kad sam rekao nešto što bi značilo da neki odmažu...
Možda i ja odmažem jer pišem sa previše drugih termina. Ja sam apsolutno zaljubljen u montažu, koju ću i studirati od ove godine. Zbog tog ne volim da se puno mistificira :)
poz

Ja sam apsolutno zaljubljen u montažu, koju ću i studirati od ove godine. Zbog tog ne volim da se puno mistificira :)
a da? koji je to faks - koji smjer?

Adobeovi Elements programi, bio je cini mi se i Photoshop nekad, su genijalni. Da, valjda mi je promaklo. Jel to ona fora kad uzmeš neki alat, sa strane piše objašnjenje čemu služi i kako se koristi?
Ponavljam još jednom, nisam uopće mislio na tebe kad sam rekao nešto što bi značilo da neki odmažu...
Možda i ja odmažem jer pišem sa previše drugih termina. Ja sam apsolutno zaljubljen u montažu, koju ću i studirati od ove godine. Zbog tog ne volim da se puno mistificira :)
poz
Ne. To je program kao moviemaker ali puno mocniji. Sa njim sve radis u samom programu. Capturing, montazu, izradu menija i kreiranje dvda. Svako ko je ikad radio ista u vezi montaze skuzit ce ga za sat a rezultat ce biti vie nego odlican. Prijatlej mi radi svadbe sa njim i uopste nema namjeru ni potrebu da prijedje na nesto mocnije. Isprobajte ga. Fenomenalan je.

Cudno, ja sam bio uvjeren da je to to. Imao sam Photoshop i kad bi uzeo npr. lasso, sa strane je bila mala slika kod koje je prikazano kako se koristi i neki prakticni savjeti.
U Hrvatskoj se montaza moze studirati samo na Akademiji dramske umjetnosti, Odsjek montaze.

Niti jedan MPEG nije dobar za editiranje... Zato Cineform ima posla. Timecode break, dropovi...? Sve je opasnije nego na DV-u... A da ne govorimo o opterećenju CPU-a.
Zapravo mi se uopće ne da te razuvjeravati, nije to tema za to, al' kad me već vučeš za jezik. Bezobraština je prevagnula..
Ti zapravo nisi nikada vidio neku od broadcasting kartica koje koriste mpeg2 I-frame codec, zar ne? Kakve pobogu Cineform ima veze s temom? Nikakvi dropovi, break-ovi i ništa nije opasnije nego na dv-u. A obzirom da se dotični kodek isporučuje s karticama namjenjenim upravo ganjanju tog kodeka, nema opterećenja cpu-a. NLE u real time-u. A To je tehnologija novija od dv-a, a postoji i novija varijanta u hd-u. Ne lupetati molim..
Dalje, zašto ne bi mogao eksportat DVD iz HDV projekta? Potpuno je isto - nisam shvatio zašto bi projekt radio prema targetu, ako može napraviti projekt prema source materijalu i kasnije eksportati u što želi bez "promjena postavki projekta"??? Downscaling će se dogoditi kad tad, samo što će u slučaju kako sam ga ja predložio, uz malo googlanja, imati znatno oštriju sliku točnih boja. To možda jest malo kompliciranije, ali će dati puno bolje rezultate.
Nakon što se projekt odradi u HDV varijanti, potrebno je sliku obraditi u drugom software-u što najčešće zahtijeva uncompressed render slike, ili neki drugi međuformat bez gubitka kvalitete. To je ono na što treba jako paziti.
Ne znaš je'l bi piškio ili kakao. Malo bi odradio projekt u hdv-u izrendao u unconpressed render i onda bi to smanjio, pretpostavljam isto u uncompressed varijanti i onda bi to što si dobio kodirao za dvd. Naprosto najbolji i najjednostavniji put. Čak i ako koristiš neki od losless kodeka tipa huffyuv u hdv-u je sat vremena cca 130 Gb. To je najbolji put za početnika. Glupost; njemu treba najjednostavniji način da napravi prihvatljivo rješenje. Kad neće biti zadovoljan, tražiti će dalje..
Frameserving je zahtjevniji, a i recimo Premiere CS4 (a možda i 5) ga ne podržava.
...Nije mi jasno kako si sad odjednom upućen u frameserving i zašto bi ga radio za downscaling, kad ti misliš da nema problema kod eksporta? I da ne treba paziti... Pretpostavljam da si sad to izgooglao. Nebitno, samo hoću reći da je očito da je to procedura. A pitanje znanja i vremena?
Od ovog prepiranja nemamo ništa. Pokušao sam početniku približiti neke stvari, koje će ako ga budu više zanimale, lako dodatno istražiti.
Što, sad je tebi zahtjevno, a kako misliš da je početniku? I svi programi puše frameserving ako napraviš od skripte fake *.avi, samo ti to ne znaš..
Zar sam ja rakao da nisam upućen u materiju? Dao sam naslutiti? Ne, to je tvoj stav jer misliš da sve znaš. I ne, ne treba raditi nikakav downscaling za kućne uradke. I btw, kad smo kod resizera svi više manje koriste bicubic zasnovan na Mitchell-Netravali algoritmu koji si vjerojatno koristio u vdubu, a da ni ne znaš. A da znaš, i virtualdub je frame server, pa si lijepo mogao uštedjeti vrijeme kod downscalinga, ako to već želiš napraviti. To je znanje - vrijeme. I ne googlam takve stvari, to je praksa.
I naravno da od ovoga nema ništa. Čovjeku treba najjednostavnije rješenje za njegove probleme. Ovaj Premiere elements koji logic spominje mi simpatično izgleda, mada osobno nisam koristio. Ali to je poanta za početnike; što lakše do rezultata.

Ja govorim o stvarima s kojima sam se susreo i s kojima će se vjerojatno susresti 99,9% forumaša, a to je HDV file, koji je jako nezgodan kada su u pitanju timecode breakovi ili dropovi zbog loše kazete isl. Znam da se MPEG koristi i u montaži, ali mislim da je to tek neka novija praksa... Recimo Canon sa ovim novim kamerama. To zapravo za ovaj forum i nije relevantno: većina i dalje ima HDV na traci, koji im u montaži može zadati glavobolje. Ne, nisam koristio takve kartice. Jedina realtime kartica koju sam koristio služila je za capture materijala sa analognih izvora i realtime DV playback. Zapravo nisam siguran ni koliko su potrebne u kombinaciji sa i7 isl.
Meni se nikad nije sviđala slika direktno iz NLE softwarea, pa je možda bolje da i on odmah sazna u kojem smjeru će tražiti nakon prvog pokušaja. Savjet za početnika je dobio: napravi dvd projekt (iako će mu neki NLE zbog toga prikazati uvećanu sliku); ja sam savjetovao nešto što je zahtjevnije, ali daje bolje rezultate. Nitko nije rekao da se to mora.
Koristio sam Lanczos jer sam čuo da daje najbolje rezultate. Da premiere koristi isti taj, a da sam ja vidio razliku u kvaliteti slike - radio bih onako kako dobijem bolje rezultate.
Ti pretpostavljaš da sve znaš... Ja nisam tražio pogrješke u tvom postu, nego ti u mom... I to pogrješke koje za početnika nisu nimalo bitne. Ja svojim postovima nikoga nisam omalovažavao. Prvo si mi rekao da se radi o AVI fileu, a dečko je ranije rekao da ima HDV file. Zatim me ispravljaš oko mpeg-a, samo jer sam dao jednu usporedbu. Nakon toga je uslijedio quote u kojem sprdaš to što sam rekao da treba paziti prilikom eksporta HDV-a u DVD, a u praksi se pokazalo da je potrebno. Možda ne za početnika, ali je u svakom slučaju dobra praksa. Ja nisam profesionalac, pa shodno tome nisam ni upozat sa svim mogućnostima svih tehnologija. Ako te to vrijeđa, morat ćeš ispravljati baš svaki moj post od sada :) na kraju krajeva, moj post završava sa smajlijem... Nemoj se tolko živcirat - ne isplati se.
I da, frameserving iz CS5 definitivno nije moguć. Postojao je plugin, ali ga programer nije pripremio za x64.

Hajde još dvije, tri, pa da završim s ovom problematikom.
Naravno da te ispravljam u onome što ne stoji, nije li to poanta ovakvog foruma? Ti si nastupio nadmeno i kao da je jedino tvoj stav relevantan, a pritom daješ savjete koji su loši, pogotovo za početnika. Čovjek ne zna osnove, a ti bi još komplicirao postupak. Apsolutno nema potrebe..
Preporučaš čovjeku da radi ogromne nekomprimirane file-ove zato jer ti smatraš da treba paziti?? Pa će slika biti malo bolja? A možda i neće, ali će zato postupak biti daleko mukotrpniji..
Nema potrebe komplicirati, samo zato da pokažeš da nešto kao znaš. I nije li omalovažavanje kad tvrdiš da nemam pojima, nego googlam? Samo ovisi s koje strane gledaš..
I btw, resizerima se mogu definirati postavke, a lanczos ne daje uvijek najbolje rezultate. Vrlo je ovisno da li smanjuješ ili povećeveš video.
A fremservaš u program za obradu videa, a ne iz programa za obradu videa. Odnosno ukoliko si želio baš vdubom smanjiti video, tada ne gubiš sate i pokoji prosječni hdd koliko video zauzima, već ti je output iz vduba frameserver file, a njega u Premiere/AE.. Ako ne ide napraviš od toga fake avi i ide. Kakvi pluginovi..

Okej, ovo će biti zadnji post na ovu temu. Valjda sam već 20 puta rekao da neću pisat po hrvatskim forumima iz ovih razloga.
Svakako je poanta da se dođe to pravilnijeg/točnijeg/boljeg rješenja. Za početnika je najbolja metoda da ne pokušava downscaling sa virtual dubom jer je komplicirano... Ali mislim da nema smisla početnika učiti da projekt pravi na osnovu targeta (jer i sami znamo da se target može lako promjeniti). To što sam ja ponudio je samo nešto što će možda nekome na ovome forumu kasnije biti i korisno.
Ispravio si me u tri stvari koje "ne stoje":
1. da je ono avi file?
a dečko je ranije rekao:
nedavno sam snimao s nekom malom kamerom koja kao ima 1080i i izbacuje .mts formate, to sam sredio ali me zanima koje da postavke odaberem za projekt koji želim raditi s tim snimcima?
Sad je pitanje što je radio sa izvornim hdv fileovima.
2. MPEG2 se koristi na dvd-u i dvbt-u HRT-a?
Da, nisu isti... Ali je to i dalje MPEG2... U različitim aplikacijama. Drugačiji je na novom canonu, xdcamu ili hdv-u...
3. Downscaling
Sasvim sam jasno objasnio da HDV snimka kad se pravilno downscalira izgleda bolje od obično DV-a kodiranog u mpeg2. To nije ništa posebno revolucionarno :) Isto ko što slika s digitalne bete izgleda bolje na dvd-u nego sa obične dv sd kamere.
Preporučaš čovjeku da radi ogromne nekomprimirane file-ove zato jer ti smatraš da treba paziti?? Pa će slika biti malo bolja? A možda i neće, ali će zato postupak biti daleko mukotrpniji..
Slika će nedvojbeno biti bolja.
http://www.precomposed.com/blog/2009/07/hd-to-sd-dvd-best-methods/
Nema potrebe komplicirati, samo zato da pokažeš da nešto kao znaš. I nije li omalovažavanje kad tvrdiš da nemam pojima, nego googlam? Samo ovisi s koje strane gledaš..
Ovako, ja sam čovjeku konkretno savjetovao kako da postigne bolju sliku, sada ili kad malo napreduje. Ti si taj koji priča o hardverskim encoderima koje 99% forumaša nije i neće nikada vidjeti... Ali naboranu sliku iz Premiere-a hoće! Nisam rekao da nemaš pojma, samo mi je bilo neobično da se čudiš tome što mislim da je downscale potreban za dobru kvalitetu, a kasnije pričaš o frameservanju i resizerima. Uopće nisam rekao da nemaš pojma...
I btw, resizerima se mogu definirati postavke, a lanczos ne daje uvijek najbolje rezultate. Vrlo je ovisno da li smanjuješ ili povećeveš video.
Ovo je, recimo, primjer pametovanja. Ja znam kakve je rezultate i u kojem slučaju meni dao, pa sam tako i napisao. A ti sad pišeš opaske da bi mi znali da ti to znaš?
A fremservaš u program za obradu videa, a ne iz programa za obradu videa. Odnosno ukoliko si želio baš vdubom smanjiti video, tada ne gubiš sate i pokoji prosječni hdd koliko video zauzima, već ti je output iz vduba frameserver file, a njega u Premiere/AE.. Ako ne ide napraviš od toga fake avi i ide. Kakvi pluginovi..
Nakon što u Premiere-u imam gotovu sekvencu, nekada je postojala mogućnost frameservanja u virtual dub u kojem bih naknadno primjenio resize filter (jednostavnom export naredbom u premiereu)... ne znam zašto bih išao iz vduba u premiere? Radije ću frameservati u vdub, pa iz njega u mpeg encoder. Ne kužim što bi dobio sa ovim tvojim?

Da, da, inače pišeš po 'svjetskim' forumima, pa se nećeš spuštati na naš nivo.
Čovjek je trebao jednu informaciju, a ti si otišao u bogtepitaj koje vode i ne bih imao ništa protiv, da barem to što pričaš stoji. Mjenjaš mišljenja svaki post, a zapravo ne razumiješ osnovne stvari. Ne bi bilo loše da bar kreneš na taj faks, pa da možemo koju prozboriti.. Ovako to nema niti smisla.
I ne, ne pametujem kada kažem da se pojedini resizeri koriste za određene situacije. Lanczos daje u osnovnim postavkama nešto oštriju sliku što je dobro za povećanje videa, međutim pri smanjenju je bolje koristiti neki drugi ili promijeniti defaultne postavke. A ti isprobavaj kad ne vjeruješ. I resizeri svima rade isto, nisi ti neki ubermensch, ti si samo to probao..
I evo nagradno pitanje za tebe obzirom da piliš po tom downscalingu;
Smanjio sam jedan hd materijal na dva načina; nle alatom i avisynthom (mogao sam i vdubom ista je stvar). Nekomprimirani rezultat sam kodirao u mpeg 2 istim postavkama. Obzirom da tvrdiš da je kvaliteta drastično bolja ako to napraviš dubom ili frameserverom, zadatak ti je pronaći kojim postupkom je koji video smanjen. Video 1. Video 2. Mada sam trebao napraviti barem 5-6 komada za kontrolni, ovako imaš 50-50 šanse da pogodiš, jer na oko to nećeš moći. Izvukao sam i slike iz smanjenog videa/gotovog materijala za usporedbu. Uživaj..

Ne, ne pišem po svjetskim forumima, ali ih čitam. Kad trebam pomoć, ne javljam se na forume, nego uglavom već postoji odgovor na sve moguće i nemoguće... Ili jednostavno nekog nazovem. Kad sam to promijenio mišljenje? Ne kužim...
Čovjek je trebao informaciju i ja sam mu je dao: napravi HDV projekt. Osim toga sam mu sugerirao i neke postupke pomoću kojih bi kasnije mogao dobiti još kvalitetniju sliku. Znam da resizeri svima rade isto, ali poanta je: (to je dvotočka, točka-zarez nije dvotočka) meni jako dobro radi onako kako sam napisao. Ne kužim što si se tolko uhvatio mene... Lijepo sam ti u prethodnom postu napisao što i kako mislim, a ti nisi imao potrebu na to odgovoriti.
A što se tiče nagradnog pitanja, oba videa mi izgledaju jednako loše kad se uzme recimo 100% crop... S tim da je jedan viši, jedan niži - nešto ne valja. To je ujedno i jedina razlika koju ja kod tvog videa vidim. Nekako mi se čini da si to napravio jednako, s tim da si jednom dao krive postavke? Ili si jednostavno u avisynthu koristio ono što koristi i NLE?
Trenutno nemam pri ruci 1440*1080 25p, ali ću imati u petak. Stavljam ovdje slike - nema problema.

Pa nevjerojatan si lik..
I nakon što ti dam primjer, a ti ne znaš koji je kojim postupkom napravljen, lupetaš po starom. Da ima drastičnih razlika, vidio bi ih. Ali ih nema kao što sam i rekao. I da ponovim; ukoliko i bude razlike, iste su toliko male da su za kućnu upotrebu zanemarive. A ti vjeruj što hoćeš..
I ako već ne vjeruješ očima, barem bi mozgu mogao, pa bi shvatio da su ta dva klipa doista smanjena različitim postupkom. Na način koji sam opisao. A razlika u visini je jer nle program to računa automatski, a u skripti sam odokalnom metodom stavio omjer jer je klip bio 1080 x 800. I sad tebe j.be 2 px razlike. Da imaš mozga - shvatio bi odmah da su dva različita postupka baš po tome. Budi jack i reci da ne možeš razaznati postupak po rezultatu, a ne kenjkati da sam valjda varao jer razlika nije vidljiva. Ja ne varam, nego ti nisi u pravu. Što, hoćeš da ti i snimam postupak, to će te uvjeriti? I to što tebi izgleda klip loše, tvoje je subjektivno mišljenje; to je standardan dvd stream. Ne lupetaj.
Okači ti i video klip, ne samo slike, a možeš i source..
Hm, kako to da se baviš problematikom, a nemaš niti jedan stream pri ruci? Čudno..

ajd ako može da ova tema ne postane trollanje (koje sam ja nekim dijelom započeo), ja sam molio za pomoć i od njega sam zapravo dobio najsuvuslije riješenje tj. odgovor koji nije "ne znaš osnove, blblblba..."
tako da ajmo se vratiti na temu molim vas, jer tema je dobra...

koje da stavim postavke u after effects kad radim kompoziciju?
da skinem premiere elements za standard obradu?
koji su još moćni programi?

Mocni programi? Adobe paket, office paket, corel paket, mediaplayerclassic home cinema itd itd. Hoces mocne programe da se kur...s ili da radis u njima? Sta zelis napraviti u ae? Nadam se ne video montazu jer AE nije za to. Uzmi premiere elements pa se igraj.

Mocni programi? Adobe paket, office paket, corel paket, mediaplayerclassic home cinema itd itd. Hoces mocne programe da se kur...s ili da radis u njima? Sta zelis napraviti u ae? Nadam se ne video montazu jer AE nije za to. Uzmi premiere elements pa se igraj.
jok, hoću moćne programe da mi zauzimaju prostor na hddu. u ae hoću napravit intro, specijalne efekte i sl. premiere elements mi se po adobeovoj stranici čini ko neki program za izradu obiteljskih videa. a vidit ću kakav je.

jok, hoću moćne programe da mi zauzimaju prostor na hddu. u ae hoću napravit intro, specijalne efekte i sl. premiere elements mi se po adobeovoj stranici čini ko neki program za izradu obiteljskih videa. a vidit ću kakav je.
postavke u ae postaviš onako kako bi trebao biti i ostatak tvog videa (ako će taj klipić iz ae biti dio nekog "većeg" videa), npr ako si nešto snimao s mini dv kamerom (i od te snimke ćeš raditi neki video), onda je taj video najčešće 720x576, pa ti takav treba biti i project u ae. pazi da razlikuješ pal i ntsc, jer se kod nas koristi pal (720x576), a kod amera i japanaca ntsc (720x478).
s obzirom da si početnik, poigraj se s premiere elements, pa kad svladaš njega, onda se "baci" na našto jače (premiere pro npr).

postavke u ae postaviš onako kako bi trebao biti i ostatak tvog videa (ako će taj klipić iz ae biti dio nekog "većeg" videa), npr ako si nešto snimao s mini dv kamerom (i od te snimke ćeš raditi neki video), onda je taj video najčešće 720x576, pa ti takav treba biti i project u ae. pazi da razlikuješ pal i ntsc, jer se kod nas koristi pal (720x576), a kod amera i japanaca ntsc (720x478).
s obzirom da si početnik, poigraj se s premiere elements, pa kad svladaš njega, onda se "baci" na našto jače (premiere pro npr).
držat ću se lakših programa dok ne kupim novi komp, tada prelazim na bolje. za cod4 fragmovie, tj. montaže se najčešće koristi after effects i vegas. od njih mi bolje leži ae mada je teži. dosta teško idem s video obradom.

lol, za linux :)

držat ću se lakših programa dok ne kupim novi komp, tada prelazim na bolje. za cod4 fragmovie, tj. montaže se najčešće koristi after effects i vegas. od njih mi bolje leži ae mada je teži. dosta teško idem s video obradom.
Ne znam sto ste zapeli sa AE i gdje ste vidjeli da se AE koristi za montazu. Iz adobeovog portfelja za montazu se koriste premiere pro i premiere elements. Vegas jeste za montazu ali AE nije.

često se kombiniraju ae i vegas.

Ali se nadopunjuju a ne zamjenjuju.

Pa nevjerojatan si lik..
I nakon što ti dam primjer, a ti ne znaš koji je kojim postupkom napravljen, lupetaš po starom. Da ima drastičnih razlika, vidio bi ih. Ali ih nema kao što sam i rekao. I da ponovim; ukoliko i bude razlike, iste su toliko male da su za kućnu upotrebu zanemarive. A ti vjeruj što hoćeš..
I ako već ne vjeruješ očima, barem bi mozgu mogao, pa bi shvatio da su ta dva klipa doista smanjena različitim postupkom. Na način koji sam opisao. A razlika u visini je jer nle program to računa automatski, a u skripti sam odokalnom metodom stavio omjer jer je klip bio 1080 x 800. I sad tebe j.be 2 px razlike. Da imaš mozga - shvatio bi odmah da su dva različita postupka baš po tome. Budi jack i reci da ne možeš razaznati postupak po rezultatu, a ne kenjkati da sam valjda varao jer razlika nije vidljiva. Ja ne varam, nego ti nisi u pravu. Što, hoćeš da ti i snimam postupak, to će te uvjeriti? I to što tebi izgleda klip loše, tvoje je subjektivno mišljenje; to je standardan dvd stream. Ne lupetaj.
Okači ti i video klip, ne samo slike, a možeš i source..
Hm, kako to da se baviš problematikom, a nemaš niti jedan stream pri ruci? Čudno..
Zato što iz iskustva znam da sam ja dobio ogromnu razliku... Moguće je da si ti radio nešto drugačije pa se ta razlika ne vidi.
Nije vrijeme za svađanje. Mogu ti jednostavno opisati, možda je nešto krivo u mom workflowu.
Dakle, većinom imam snimke sa XH A1. Tako sam, recimo, nedavno snimao film u Zagrebu. U jednom kadru cura sjedi kraj prozora u autobusu, i blizu je silueti zbog jakog pozadinskog svjetla i efekta koji smo htjeli. Kad se okrene prema naprijed u profilu joj se vidi nos (njemu ili njoj, ne sjećam se). Kad bih eksportao direktno iz Premiere-a, nos bi izgledao ko video igra bez anti-aliasinga. Kužiš na šta mislim? A ako bih isti video downscaleao pomoću virtualduba, toga nije bilo - ni tu, ni na milijun drugih mjesta.
Pri ruci nemam fileove, jer nemam kameru s kojom bi ih usnimio, a tek od petka vjerojatno krećem raditi na nečem novom, pa ću imati dovoljno materijala. Moguće je da se očituje samo s HDV-om. Ono u što sam siguran: uvijek je bolje izgledalo ako bi downscaling napravio u vdubu ili after effectsu. Imam nekog 720p materijala sa JVC-a, ali to je loše snimano, tako da nisam siguran da ću iskopat i jedan oštar kadar :D
Ne, ne mogu razaznati postupak. I da nije bilo dva px razlike ne bih mogao. Nisam još točno siguran zašto, jer sad do sada uvijek vidio veliku razliku, kako sam opisao gore.

Nije ništa krivo u tvom postupku, osim što se može drastično skratiti. Samo tvrdim da je to za kućnu upotrebu potpuno nepotrebno. I razlika onoga što sam ja radio je u source-u video klipa. Kladio bih se da je cijela problematika vezana uz kodek, tj. kodiranje video sourcea. A to možeš provjeriti tako da hdv materijal prekodiraš u neki losless format, pa ga smanjiš npr. u Premiereu. Vjerujem da nećeš dobiti kockice. A cijela priča je u kvantizaciji i blokovima (macroblock 4, 8, 16) po kojima se video komprimira. Što znači uzmeš li neki drugi video, bolje kodiran ili drugog kodeka, nećeš imati problema. Za probu sam uzeo full hd video *.m2ts i *.mov i nisam uspio dobiti kockice iz premiere-a ni na koju foru. Međutim u praksi sam naletio na nekoliko klipova koji relativno dobro izgledaju u source-u, ali čim ih kodiraš ponovo dobijaš kockice (bez smanjenja - povećanja, 1:1) i u tom slučaju je to dobar postupak ili ako radiš profi varijantu pa je svaka sitnica bitna. Ovako za po doma je nepotrebno..
Naravno da ne možeš razaznati postupak . Jedina baš vidljiva razlika je u oštrini prijelaza slike i crnog dijela - crta, i da ti pomognem video br. 1 je nle, a br. 2 (onaj s oštrijom crtom) je frameserver.

baš me zanima kako je napravljen ovaj video i s čime..
i još jedan cod4 video, zanimljivo je kako je radio sve ove 3d fore..jel itko od vas zna napraviti slično ovim videima?
Ako je AVI uvijek square pixel, kako onda komentiraš činjenicu da postoji widescreen DV? :) Da, neki ne znaju to pročitati, ali zato uglavom postoji opcija interpret footage.
Rekao sam 99% je square pixel. A DV je vrsta kodeka i nema veze s aspect ratiom. Upravo i je problem u tome što i kad postoji ta informacija, većina programa to ispravno ne prikazuje iz razloga koje sam naveo u prošlom postu. I zato i moraš koristiti opciju interpret footage jer program to nije shvatio..
Nisam se upuštao u razlike između MPEG2 standarda. Samo sam napravio jednu usporedbu. Činjenica je da je to MPEG2, i jedan i drugi.
S velikom razlikom da je jedan namjenjen editiranju, a drugi nije..
A zašto bi radio HDV projekt? Zato jer slika nakon downscalinga u pravilu izgleda bolje jer se u montažu ulazi sa boljom rezolucijom. To je stvar iskustva... Probao sam, vidio i sad radim onako kako mislim da je najbolje. To nije samo moje mišljenje, nego mišljenje i nekih drugih forumaša, na stranim forumima kojima nije uvijek cilj tražiti dlaku u jajetu, nego jednostavno imati bolji proizvod i pomoći ekipi :)
Downscaling je bolji, daje kvalitetniju sliku. ALI, da bi slika bila kvalitetnija potrebno je nešto više vremena. Nakon što se projekt odradi u HDV varijanti, potrebno je sliku obraditi u drugom software-u što najčešće zahtijeva uncompressed render slike, ili neki drugi međuformat bez gubitka kvalitete. To je ono na što treba jako paziti. Dakle, koristiti downscaling recimo u VirtualDub-u, a ne Premiere-u za početak. Ne kužim: trebo bi napravit DVD projekt i u njega ići sa HDV fileovima? Bezveze. Ako već to želim raditi - iskonvertirao bih fileove u SD rezoluciju. Ali sigurno ne bih želio, jer ovako imam mogućnost eksportati i na DVD i na HD DVD i na BR ili bilo što drugo. Čemu se zakočiti u startu?
Čekaj malo, o čemu mi pričamo?? Je li poanta čovjeku koji nema znanja i iskustva pomoći da što jednostavnije napravi zadovoljavajući kućni uradak ili što je najbolje što se da napraviti?
Ako je target dvd, tada nema potrebe raditi hdv projekt, već sd kojeg će samo izrenderirati u dvd. Točka. Gdje si zap*zdio u downscaling, kad su njemu osnove klimave?
A kad smo kod downscalinga, potrebnije je znanje nego vrijeme. Lijepo to napraviš frameserverom s potpunom kontrolom tipa resizera i njegovih postavki i frameserv-aš u aplikaciju nekomprimirani RGB, YUY2, ili što ti već paše bez gubitka vremena i ogromnog file-a kojeg ćeš dobiti želiš li ne gubiti kvalitetu, pa moraš koristiti neki od losless kodeka. Nikakvo vrijeme - znanje.. I što bi sad trebao čovjeku objašnjavati postupak, kad nema osnove?
Upravo tako se radi; imaš video source kakav imaš, a radiš projekt kakav trebaš. Video source ostaje nepromjenjen i ako zaželiš napraviti projekt drugačijih karakteristika, promjeniš postavke projekta. A ako jednom prekodiraš fileove u sd, osim što ćeš izgubiti vrijeme i vjerojatno kvalitetu, nećeš moći raditi ništa veće osim sd-a.. A da ne pričam da je postupak daleko duži i kompliciraniji i ne vidim kako je to pravi savjet početniku?