Windows 11 - problemi

Microšrot nikad nije riješio bugove i probleme s lokalnom mrežom, tako da se tu može svašta nelogičnog očekivati i nadati se najboljem. Ja recimo, ne vidim u lokalnoj mreži ovaj uređaj s kojeg upravo pišem, niti upnp Emby Media Server ikonu u exploreru, a na svim drugim uređajima koji nisu "kažnjeni" windowsima to normalno radi. Aljkavostima tih Indijaca koji su se tamo skrasili zahvaljujući poznavanju jezika za šaku dolara, nema kraja...sve gore i gore!
Ako ti je Emby na Linuxu, na Linux terminalu ili ssh sesiji upiši i instaliraj sljedeće: sudo apt install wsdd. Sada će ti se server pojaviti pod networks.

Microšrot nikad nije riješio bugove i probleme s lokalnom mrežom, tako da se tu može svašta nelogičnog očekivati i nadati se najboljem. Ja recimo, ne vidim u lokalnoj mreži ovaj uređaj s kojeg upravo pišem, niti upnp Emby Media Server ikonu u exploreru, a na svim drugim uređajima koji nisu "kažnjeni" windowsima to normalno radi. Aljkavostima tih Indijaca koji su se tamo skrasili zahvaljujući poznavanju jezika za šaku dolara, nema kraja...sve gore i gore!
Ako ti je Emby na Linuxu, na Linux terminalu ili ssh sesiji upiši i instaliraj sljedeće: sudo apt install wsdd. Sada će ti se server pojaviti pod networks.
Hvala Valentin na savjetu, ali upravo je obrnuto. Na Linuxu sve radi ok, ali se u windowsima ne vidi. U stvari, zna se ponekad pojaviti, ali već sljedećim restartom opet nestane. Probao sam doslovno sve, čak i reset mreže, igrao se s firewallom, ruterom. Pomoći nema. Mini PC na kojem je server instaliran, na žalost je zbog moje lijenosti još uvijek na windowsima 10, nikako se odlučiti prebaciti ga na Linux...

na žalost je zbog moje lijenosti još uvijek na windowsima 10, nikako se odlučiti prebaciti ga na Linux...
Ma budeš već.

virtualizacija+passwordi jer mreža traži konkretne user+pass, bilo što online, email, share.. loša stara praksa koristiti bez iz doba 95tice.. pravilno podešena mreža radi.
edit: + to nema veze s win, osom, .. pravila su ista za sve, sve oseve, jedna mreža i ako je nešto različito kao 'po starom' .. tad naravno ne radi, pravilno podešena mreža radi neovisno o kojem osu ili uređaju govorimo, win-lin-mac-android.. mobitel, nas.. naravno i pc.
-user bez passa ne posotji za bilo koji mrežni resurs, tj prazan pass nije dozvoljen.. to nije isto kad je disebliran, no tad naravno ne radi mrežni dio.
-mreža, share.. nije stvar postavke jednog računala nego obje strane, client-server, tj zato client ne može biti bilo kako podešen .. dok odavno win 'ne želi' korištenje mreže pod drugim accountom od logiranog, tj ako si 'pero' tad nisi 'stipe', ako pero ima pristup nekom shareu, to ne znači da ima i stipe .. dok oba moraju imati poznato serveru username i pass da bi im uopće dozvolio pristup vidljivost, bez tog se server 'skriva'.. pa tad juzer koji nije prepoznat ne vidi ništa, kao sigurnosni fičer, odavno..
pošto kućni juzeri i manje firme vjerojanto nemaju domainserver, tad takav user-name+pass mora biti kreiran na share-uređaju, npr user 'pero' na client-računalu-uređaju, mora biti kreiran i na serverskoj strani s isitm usernameom po kojem ga prepozna ali i istim passom, jer je to 'zaštita' tj kad se juzer 'pero' logira u win, tad će win za sve koristiti upravo tog juzera, što je i logično.. ne drugog, pa neće dozvoliti pristup shareu kao stipe-drugi.. tj razlike nekad i sad .. sigurnosne zakrpe i sl. .. pravila, kad se radi po pravilima, sve radi.
A što ako staviš pod share foldera permission za "everyone" ? Naime, ja nemam passwordirane accounteve i kad dijelim shared folder (znam da nije isto kao fileshare ali je jako blisko) ne treba imati password na accountevima da bi se vidjeli i da bi se medjusobno dijelile datoteke (ovisi o ostalim permissionima tipa write, read itd..). Barem kod mene tako funkcionira u lokalnoj mreži. Naravno mreža nije postavljena kao private i omogučen je Network discovery. Također, isključen je password protected sharing u Network and Sharing Center pod All Networks sekcijom.
Jasno, time je shared mapa vidljiva svim uređajima koji su na mreži, ali mogu si staviti i pojedine usere pod permission i oni ne moraju imati lozinke.
Ovo što si ti naveo je full siguran način, ali moguće je i napraviti share da korisnici unutar iste mreže dijele mapu bez passworda (a u nekim slučajevima i username nije bitan - "Everyone")..

-mreža, bilo što mrežnog, npr e-mail acc.. traži user+pass, ako tog nema već u startu imaš problem, tj autentifikacija juzera, na win pogotovo kao loše nasljeđe-praksa jer je od početka to bilo dozvoljeno, npr smiješan win95 pass-login kojeg zaobiđeš canceliranjem logina.. nasuprot tog je npr linux, mrežni car, *nixi, pri čemu pokušaj pogoditi kakva pravila vrijede na mreži, msovska ili mrežna..
-juzer je juzer, name, mora postojati i prema imenu mu share nešto dozvoljava, čak i sličnost npr guesta, to prikazuje, tj mreža ne želi nepoznatog-nedefiniranog juzera, mora biti nešto, neka klasa-grupa, neko pravo pristupa ili zabrane, tj kao robot kojem moraš reći skreni lijevo ili desno.. nešto moraš, calculator kriterij ili je točno-true ili false.. skretnica-router.. ili prolazi ili stop, .. ili-ili. Tad kad juzer ima name+pass tad mreža radi, kad tog nema imaš problem jer nigdje ne možeš definirati juzera bez passa, tj prazno-empty .. prazan string naprosto nije dozvoljena kombinacija znakova za propuštanje-kriterij, ne miješati s npr space-razmakom nrp 10xspacer ' .....' prazan string naprosto nije unos u rubriku koji mreža propušta, dok o kriteriju dužine-kombinacije znakova to može biti kao pin 4-znaka ili više, 8-23.. pri čemu za strogoću traže kombinaciju barem tri grupe znakova npr mala-VELIKA slova i brojke ili posebni znaci kao plus-minus-upitnik itd.. naprosto ne moežš zadovoljiti bilo koji mrežni kriterij logina ako passa nema i zato je to problem.
-tj umoran sam od donkihotovoskog uvjeravanja zašto user mora imati pass, za mrežu, .. 'zato jer ja tako kažem'. :) .. tad mreža radi. Bilo koja 'sitnica' koja tako izgleda juzeru-laiku može biti vrlo važna, npr na win defaultno-automatika kad se računalo prvi put spoji na neku mrežu (router) tad iskoči pitanje privatna-javna.. i ovisno što tad juzer klikne, tako se ponaša, privatno normalno rade shareovi-vidljivost.. bez odgovora ili javno (defaultno ako nema suprotnog ili-ili odgovora) i automatika sve blokira-firewall.. pa ako je sve ostalo pravilno podešeno opet juzer ne vidi mrežu, share, skriva se.. jer je preskočio dozvoliti mreži rad, tj set pravila koja vrijede za privatnu vs javnu mrežu i defaultne postavke zbog zaštite-rizika, npr spajanje na javni hotspot npr u kafiću-aerodromu i suprotni defaulti po tome što win kažemo da je ta mreža, sigurna ili rizična.. ima ili nema share-vidljivost itd.
-naravno, juzeru je 'tlaka' voditi brigu o passovima, pogotovo kad ima više od jednog uređaja-računala-sharea.. bez centraliziranog mjesta kao AD sever to tad mora raditi 'na žganjce' (ručno, na svakom računalu-uređaju zasebno) i naptipkati useername+passove + permišione.. ili barem juzera svrstati-dodati u neku grupu .. juzeru se to ne da, 'teško'.. i za kućne juzere je to očekivano-normalno, no kad trebaju mrežu, kad žele.. tad moraju poštivati mrežna pravila, bilo u prometu autom ili bilo kojem drugom primjeru.. juzer mora poštivati pravila prometa-mreže.. ne obrnuto, ne pita se juzer za svoje želje ili jel misli da mu to ne treba.
-mreža je mreža, mrežna pravila, ne osovska, tj može se reći da je linux mrežni car, no pravila su mrežna, standardi-protokoli, macos, win, android.. bilo koji uređaj, printer, mikrovalna.. jeftinaker wlan adapter .. svi moraju raditi i poštivati mrežna pravila, ne birati ili ako žele.. tad mreža radi.
-treba li i dalje 'dokazivati'? zašto? koliko puta? juzeru? .. može onom tko želi naučiti, ne onom tko odbija i gura po svom a onda se opet čudi zašto nešto neće.. tj mreža radi univerzalno, ako ne radi mora biti pravi kvar hw-žica.. odnosno sve ostalo su mrežna juzerska sranja-gluposti ili malware uz loše navike.
-danas više juzer nema 'izbor' u smislu bez mreže, nije više samo računalo, npr kućni-gaming.. sad je online, sve.. pa i za gaming mora poštivati neke uvjete-pravila npr antičitanje dok je piraterija za online praktički eliminirana .. kućni juzer-gamer mora poštivati online pravila, tad mu igra radi.. isto vrijedi za mrežu samu. To su pravila, ne stvar izbora juzera, tj izbor ili sloboda su riječi s relativno ograničenim značenjem, dok za znati kako izabrati, što-zašto, treba znanje, koje 'defaultno' juzer u ovakvim temama nema jer nije stručnjak.. no ponovo, upravo zato, ako netko iz klase juzer pita i ako mu se da odgovor, kao sad ''treba username + pass'' .. tad to juzer može-treba (pa i mora) prihvatiti.. jer ili ima znanje ili nema.. ako nema znanje, kako bi argumentirao suprotno? a ako ima, tad nije juzer pa tad neće ni postavljati pitanje tj bit će u grupi onih koji daju odgovore, ne pitanja itd.
-jesi li ti juzer ili znalac?
-''meni tako radi..'' .. onak, odgovor koji karikirano možemo prenjeti na bilo koju drugu temu, npr operacija pluća, 'meni je doktor odrezao nogu i to mi je pomoglo.. idemo odrezati nogu idućem pacijentu?' ?? samo isti uvjeti, stanje, dijelovi formule daju isti rezultat, tj sve u vezi računala je 'calculator' klasa, isti prametri će dait isti rezultat.. dobar ili loš. Ako juzer ima problem što to implicitno govori.. ako ja nemam takav problem, itd ..
-dok je najgore biti znalac klase fahidiot, ono, naučio nešto nekad i misli da promjena nema, od st.sedmog.. ima, svaki dan, pogotovo u mrežnim pravilima-strogoći kao autentifikacija, certifikacija, ažuriranja.. dovoljno da netko nema ažuriranja pa da mrežno nešto ne radi.. ili da recimo nema sinkronizirano vrijeme-sat-datum.. bez tog banalnog kriterija-uvjeta, mreža ima problem, jer vrijeme je važno, timestamp, vrijeme pristupa nekom resursu, logovi.. zato je vrijeme mada juzeru banalno važno i ako nije usklađeno eto problema .. kao primjer banalnih problema koje juzer može imati a čak su toliko banalni da ni stručnjak ne mora na prvu primijetiti pa traženje 'problema-kvara' može potrajati..
-čak se na takvim primjerima može reći (kao tvrdnja vjerovatno točna) da ona jednostavna pravila, banalna.. često zapravo postaju osnovna-uvjet-temeljna. username+pass, sinkrono-točno vrijeme.. ostala pravila kao 'višeg levela' recimo razlikovati juzera po klasi user-admin-poweruser-backupuser.. je već stvar nijansi, mada viši level možemo reći 'manje' važno.. ako me sad razumijete u kontekstu ove rečenice :)) ..
-tako se ponekad banalni mrežni problem riješi banalno tako da npr netko primjeti da je mrežni kabel odspojen ili router isključen.. :) osnovne stvari su često najvažnije, najjednostavnije .. i treba ih uvjek provoditi-provjeriti, ne pištati protiv vjetra ili pokrivati se 'meni to radi'.. jer jednom se može dobiti i na lotu, slučajnost.. pravilo je nešto drugo, calculator logika koja uvjek daje isti rezultat ako nešto ne promjenimo od uvjeta ili je tad konkretan kvar.

Hvala na iscrpnom objašnjenju, uvijek mi je to drago pročitati.
No, ono što sam ja napomenuo da je moguće da mrežni share radi i bez passworda, jest da je time mreža "vulnerable", ali to i nije toliko bitno ako su spojeni uređaji koji su u lokalnoj mreži.
Jasno, ako se netko izvana spoji na taj uređaj imat će pristup svim dijeljenim resursima, ali to se da riješiti sa firewallom i njegovim setapiranjem.
Razumijem da je bitno radi tog imati lozinku za svakog korisnika, no ako se želi to pojednostaviti u izoliranom sustavu, nije potrebno, pogotovo ako je blokiran vanjski utjecaj.
Na mojem primjeru, imam jedno računalo koje dijeli mapu na ostale uređaje (tv, računala, itd), i podešeni su kao "Everyone" budući želim kad se netko zakvači za moju mrežu (uključeno je samo dijeljenje preko žične veze, ne i preko WiFi) da može pristupiti toj mapi bez nekih dodavanja u user listu ili prčkanja po policy. Meni je bitno da tako radi, i tako i radi.
Dođe juzer sa svojim laptopom, prikvači se sa kablom i peri/šeri. Em on može pisati po toj mapi, em može skidati sa te mape, di ćeš jednostavnije.
Napominjem, nisam osporavao tvoju tvrdnju o pass/login mreži, to stoji, ali ipak priznaj da radi i na taj nesigurniji način ;)

-uopće nije stvar u sigurnosti, tj juzer ako želi može 'živjeti nesigurno'.. :) . njegova stvar, no pišanjem protiv vjetra jednostavno će imati problema, mreža ne želi tako raditi tj to je u tvom primjeru opravdano glupim uređajima kao tv .. odnosno everyone nije stvar usera-windowsa dok je ovo ipak tema win11-os.. i juzeri na računalu, ne tv-player koji nema ni mogućnost kreiranja usernamea+passa.
-obrnut primjer kao da juzer ima pass 1234 .. i da tupimo da je to pass kojeg je lako probiti na ćoravo.. nevažno, nije to ni firewall-rulovi.. mrežni user-name je naprosto mrežna osnova od koje sve kreće, pass je sporedan tj to je samo dokaz da je to juzer koji se predstavlja, kao što je to i ključ auta-kuće..
-uzmeš 'glupi' uređaj kao tv i njega kao razlog za everyone.. u temi s naslovom win11 :) računala nisu tv, koji ni nema mogućnost kreiranja usera.. jedina stvar koju današnji smart-android tv uređaji u tome imaju je wlan pass.. dok mediaplayeri mogu mrežno a tad ovisno o tome što njihov os-soft nudi, jesu li 'pravi' os ili glupi uređaj .. pa tad i imaju li username ili ne, .. kruške i jabuke.
-pravilno podešena mreža, share, username+pass na računalima ili na AD-serveru kojeg većina ipak nema, tad sve radi, može i bez ograničenja, može i shareanje glupom uređaju, no tad si ti 'server', tv je klijent, .. juzeri u temi imaju obrnut problem, tj oni ne vide share, ne mogu do sharea .. a to ne mogu jer nemaju username+pass + ostale postavke, tad mreža radi, radi sve, radi i glupi tv i mikrovalna ... ili pištati protiv vjetra :)) ..

nakon zadnje nadogradnje računala više ne vide jedno od njih u mreži. sve izgleda ok, ništa nije mijenjano, ali pristup tom računalu nije moguć. nakon izgubljenog vremena na traženje problema, a srećom poznavajući u što su se windowsi pretvorili odlučim network type prebaciti iz private u public i zatim nazad u private i naravno sve proradi kako treba. windowsi su uredno pokazivali da je već odabrano private, ali očito se u pozadini prebacilo u public.
pišem jer možda nekome uštedi koji sat života i vremena.

Jel itko drugi ima problema sa Windowsima? Kada upalim Windowse imam crnu pozadinu, nemam nikakvih ikona na desktopu. Vidi se taskbar , al me mogu ništa pokrenut s njega . Jedino kaj mogu pokrenut je task manager I on ima nekakve čudne grafike. U task managers sam zapazio da window explorer radi na 11% CPU, a Search na 200mb rama. Jedino kaj radi je task manager I win key na tipkovnici te shut down.

Start menuu ne mogu pristupit sa taskbara, jedino preko Win key na tipkovnici. Mogu pokrenut apliakcije sa Start menua , ne i sa taskbara. Čak i igre.

Ti grafički glithevi su mi se pojavljivali samo unutar Windows aplikacija.
Uninstallirao sam zadnje Windows updateove, sve kaj mi se nudilo. I problem je riješen.

Nemam još instalirane Win11, ali očito ću morat na njih za par mjesesi. Što napraviti kada me opet pita kod ažururanja Win10 da li želim preći na Win11. Da li to odradi kako treba, ili mogu nastat neki problemi. Što je sa programima koje imam na Win10. Nemem ih malo. Imam tri SSD diska. Na prvom su Windowsi, a na ostala dva podaci. Što mogu izgubiti ako Upgrade na odradi svoj posao kako treba? Komp je kopatibilan sa Win11 mada je star 5 god.

Nemam još instalirane Win11, ali očito ću morat na njih za par mjesesi. Što napraviti kada me opet pita kod ažururanja Win10 da li želim preći na Win11. Da li to odradi kako treba, ili mogu nastat neki problemi. Što je sa programima koje imam na Win10. Nemem ih malo. Imam tri SSD diska. Na prvom su Windowsi, a na ostala dva podaci. Što mogu izgubiti ako Upgrade na odradi svoj posao kako treba? Komp je kopatibilan sa Win11 mada je star 5 god.
Ako ti Windows 10 ponudi nadogradnju na Windows 11, možeš je prihvatiti izravno kroz Windows Update. Standardni upgrade (tzv. in-place upgrade) zadržava tvoje programe, postavke i osobne podatke na sistemskom SSD-u, pod uvjetom da tijekom instalacije ne odabereš opciju koja briše sve . Podaci na druga dva SSD-a (gdje su ti samo podaci) također ostaju netaknuti.
Većina programa koji rade na Win10 će raditi i na Win11, ali rijetko neki stariji mogu imati probleme. Provjeri ključne programe (npr. poslovni softver, stare igre, specifične drajvere).
Prije upgradea napravi backup bitnih stvari (npr. na vanjski disk ili cloud). Uglavnom bez frke jer 99% je da će sve proči u redu.

Kako kolega gore kaže, trebalo bi biti sve OK, ali prije toga odradi neke bitne backupove. Kad bude gotovo, provjeri da li sve radi kako treba, a onda na posao čišćenja smeća koje ostaje iza nadogradnje. Vječito aljkavi i neuredni MS, ostaviti će ti puno toga šta ti ne treba ili nepotrebno zauzima prostor na disku, od onog famoznog windows.old pa dalje...imaš puno alata koji dobro rade svoj posao, a ne rade štetu.
A možeš malo "popričati" i s gospodinom Umjetnim. Zna složiti puno zgodnih ps1 ili cmd scripti za te stvari...

OK. Kada mi drugi put ponudi Win11 kroz Update, a to bi trebalo biti uskoro, jer me zadnji put to pitao prije 3-4 mjeseca, pustit ću da to uradi. Moram biti jako oprezan ako ovo pita u vezi brisanja. Da li i File Manager ostaje isti, ili pak od Win11?

OK. Kada mi drugi put ponudi Win11 kroz Update, a to bi trebalo biti uskoro, jer me zadnji put to pitao prije 3-4 mjeseca, pustit ću da to uradi. Moram biti jako oprezan ako ovo pita u vezi brisanja. Da li i File Manager ostaje isti, ili pak od Win11?
-filemanager? u svakom winver imaš njegov ('isti') fileman.. verzijski broj.. najnebitnije pitanje koje ti može pasti na pamet :) + ali da, ima razlike zbog čistog msovog kretenizma i promjene-onemogućavanja-nestanka nekih opcija koje juzerima možda nisu ni potrebne.. dok skrivaju menije i traže dodatni klik 'prikaži više..' .. no to nije stvar samog filemanagera nego osa i koncepcije svega, ergonomije kao npr startmeni kojim su u win8 silovali juzere..
-razlika ima u izgledu, skinovi i skindip.. no takve razlike 'moraju' postojati jer da ih nema tad ne bi ni mogli nazvati neki 'novi os' novim.. tj win je jedan, dok se iz pravno-licenčnih razloga mijenjaju brojevi, nazivi, kao trajanje supporta što je diretkni razlog migracije na novo tj msova poluga kojom juzere kao ovce tjeraju na win11, pa za 2 god na 12.. itd.
-backup.. ili imaš ili nemaš, neovisno o pitanju upgradea, tj zaboravi sad na upgrade 10-na-11.. backup podataka ako su ti važni moraš imati, bez backupa posotji rizik-opasnost gubitka, stvar sreće-statistike kad ćeš nešto izgubiti..
-drugi backup, briga prosječnog juzera kako će proći nadogranja.. ne moraš brinuti, tj automatika-rutina brine o tome, installer, rutinski se kreira kompletan backup-image čitavog stanja osa, sve.. i ako nešto krene loše rollbacka se na početno-trenutno stanje prije pokušaja nadogradnje, odnosno, nakon što nadogradnja uspješno prođe kao u 99,999% i vidiš win11, rad-izgled itd.. imaš do mjesec dana mogućnost povratka na prethodnu verziju-stanje, tj postoji image i rollback mogućnost na backup stanje koje je napravio sam installer u upgradeu.. osim ako ga sam ne pobrišeš ili ponestane slobodnog mjesta jer zauzima od 20gb naviše što na starijim računalima s ssd-nvme od prije par godina nije zanemarivo ako su prosječni kapaciteti bili 100-200gb..
-tako da juzer što se tiče samog upgradea, ne mora brinuti.. no to ne znači da oko podataka koji su mu važni ne treba brinuti, to se nastavlja jednako + količina storage-kapaciteta koja je potrebna za sve, verzije-backupove i rad + slobodno mjesto za normalan rad računala-osa-appsa koji traži par desetaka gigabajta slobodnog samo za tempove i sl. no konkretnije brojke se više ne koriste jer su različite potrebe različitih korisnika-appsa i raspoloživih resursa kao npr ram ..
-čekanje kad će se pojaviti-ponuditi upgrade? .. možeš 'ručno' tj po meni bolji način.. imati, kreirati install medij, usb stikić i imati ga, kao što treba imati i backup.. tj kad zatreba, kad postoji problem, tad nam treba alat-backup.. do tad nam ne treba. Pokretanje instalacije iz postojećeg osa je upgrade, tj nudi se upgrade i zadržavanje postavki-podataka-appsa u oba slučaja, jednako, jer je ekšli jedan-isti installer-rutina, dok je clean install isključivo iz boota, no kad se ima usb stikić tad se može.. kad se nema, tad logično ne možeš od nule-clean + ne možeš neki boot-repair ako nešto krene pogrešno, neovisno o winver, npr sutra ti se pokvari disk, ram, nešto.. neka greška-kvar ili malware ili driver.. bez boot medija s kojeg se tad boota ako ne može s diska, ne možeš dalje.. tj zato postoje recovery i skrivene particije, no ograničenih mogućnosti, tj mini-minipe dok je install-stikić potpuni.
.. ili umjesto kreiranja stikića izabereš upgrade.. identičan početak kao izrada stikića.. i to možeš kad poželiš, sad-sutra, tj kad tebi odgovara, ne kad se okine trigger i kad možda neće tebi odgovarati.. ti biraš..
-naravno, za izradu usb medija, stikića, trebamo imati stikić, od 8gb naviše, preporuljivo 16-32gb.. (veći su problem standarda, kompatibilnost zbog uefi-fat32 gpt-mbr itd.. tj zbog standarda fat32 je do 32gb, iznad tog kapaciteta mora promjeniti veličinu clustera a tad nije bootabilan jer boot-bios tad ima pogrešnu adresu.. pa se mora koristiti npr ntfs..). .. dovoljno je 8, poželjno nešto veće, 16.. i na ostatku viška-mjesta nakon kreiranja dodajte osnovne dirvere za svoje računalo, folder driveri i u njega npr mreža, chipset, .. može i sve ostalo što vam padne na pamet, no ovo je ponekad potrebno.. sve ostalo se može naknadno s interneta no zato treba mrežni driver jer bez njega nema ni interneta itd.). .. drivere pribavite sa stranice proizvođača računala, matična-mbo.. i ako su zipirani ili .exe trebalo bi ih raspakirati jer tad kad nam treba u installu nemamo zip-winzip-rar.. nemamo ono što imamo u win-osu koji radi a installer ne može pristupiti-otvoriti takav file pa je isto kao da driver nemamo.. a to sve treba samo za clean install, dok za upgrade sve potrebno installer prikupi-nasljedi iz win u kojem radi internet itd.. ali opet kao moja preporuka svima, kreirajte install stikić, držite na njemu par osnovnih drivera .. lako je, par minuta klik-nextanja i osnovnih razumijevanja što je što minimalan potreban level znanja je juzer koji zna npr raspakirati zipirano i kopirati na stikić kao i nakon toga pronaći direktorij na tom stikiću, vidjeti što je napravio.. čak i bez installa-popravka-reinstalal iz znatiželje može bootati taj skitić i vidjeti što će se dogoditi, hoće li bootati, zna li koje f-tipke treba stisnuti u pravom trenutku paljenja-inicijalizacije kad bios to detektira? .. treba probati, dok sve radi, dok je lako naučiti ili googlati, npr jel tipka f8 ili f12.. ne ulaz u bios, koji je obično del i-ili f2 nego bootmeni.. razna računala i postavke, od tog da poruka može pisati na ekranu a može biti skriveno-onemogućeno pa prvo treba u biosu provjeriti-omogućiti itd.
-tj bootanje, postavke biosa, npr upravo za temu nadogradnje na win11, su važne upravo u tom trenutku.. tj mogući-vjerojatni scenariji su da je 'staro' računalo bilo podešeno npr u mbr modu, dok novi win traži uefi, secboot.. gpt... i tad moramo krenuti baš od nule tj može biti potrebno i podesiti-promijeniti postavke biosa, npr uključiti secboot i tpm ako ih računalo podržava-ima.. imaju računala od 2018., prije tog poneka..
-kad računalo nema te fičere koje traži win11, tad ih možemo (moramo) zaobići, po uputama ms-a, juzer klase haker, .. ili korištenjem rufusa za izradu stikića koji to sve nudi na klik-izbor mišem..
-preporuka, koriste rufus, skinite sam iso-image s msove stranice i čitajte-klikajte što se nudi.. skidanje, bez izrade.. izradu rufusom.
-rufus može napraviti jednako nemodificirano kao što bi napravila skripta ms-a.. a može isključiti te uvjete koji su lažni, nisu pravi uvjeti za rad osa jer nemaju praktički nikakve veze s osom.. i oni koji nemaju novije računalo-hw kao tpm tad moraju zaobići te lažne uvjete.. oni koji ih ispunjavaju dobit će i dalje identično neovisno koriste li stikić napravljen kao 'original' ili rufusom.. tj razlika je samo što rufus uklanja lažno ograničenje, osalo je isto-identično, pa ako zadovoljava i ako je u biosu fičer omogućen radi-ima... nije tad rufusom to isključeno, nego je isključena provjera uvjeta i nastavak installa.. pa je univerzalniji stikić napravljen rufusom jer će raditi i instalirati win11 na oba računala, starije-novije s i bez omogućenih opcija u biosu.. s rufusom radi uvjek, čist-origigi samo ako su uvjeti ispunjeni i u biosu odgovarajuće podešeni-uključeni (jer to ponekad zbuni juzere, da fičer mora biti i uključen, ne isključen..) :)
-tad tako kreiran stikić, s dodanim folderom za drivere.. može sve, može od nule, može upgrade, može za fix kvara, može za novo računalo.. a lako je, par minuta kliknextanja.
+ i svakako probajte ako napravite stikić, probajte bootati i to je kao vožnja bicikla, jednom znaš i to je to.. ne mora nikad zatrebati, no ako zatreba znaš-imaš..
-tad možete kad poželite pokrenuti install-setup.exe, koji će ako je pokrenut iz win-osa ponuditi upgrade, identično kao što nudi i upgrade.. tj to je isto, isti installer-dio, isti win, isti ms.. i nude dalje identične opcije kao zadržavanje appsa-dokumenata, pa jedino u tome juzer treba paziti, čitati.. no to nije neko znanje oko računala nego elementarno kao čitanje.
+ razlika.. kad se skida iso.. tad se nudi izbor, verzije-jezici.. npr 32-64bit, eng-hr-fra-ita-njem.. .. upgrade radi skoro isto-identično, skida iste fileove-većinu-dio.. i privremeno kreira installer fileove na c: folder esd .. no radi samo za to računalo, tj ovisno o jezičnim i svim ostalim postavkama neće ponuditi izbor nego postojeće stanje osa koje nadograđuje i time nema promjene npr s eng na hr ili 32 na 64.. nadogradnja se nastavlja na postojeće i mada rutina radi 99% isto, kad je kroz update-upgrade opciju tad su ti priveremeno kreirani fileovi-install beskorisni za bilo koje drugo računalo jer nisu isti-identični..
-ms i logika ili odsustvo iste :) ... je vidljivo upravo u izboru jezika, tj upgradeu.. koji je jezično ograničen, mada je to besmislica, tj za hr je ispod haube eng, uvjekm nema baš nikakvog razloga da juzer u upgradeu s npr eng izabere hr.. no ms to onemogućava, tad je potrebno prije upgradea editirati reg.podatke koji se upravo odnose na ograničenje, kao jezik.. hr;hr .. slično i za verzije licence kao home-pro itd.. i tad pokrenuta nadogradnja prolazi taj čeking dio.. tj sve radi ali ako je različito tad install ne želi ići dalje, klasične ms gluposti-ograničenja bez smisla-razloga osim kao ograničenja po licenci što je jedino jasno za home-pro razlike u komercijalnim cijenama.. tj kao upgrade ms dozvoljava s niže na višu, s home na pro.. ali ne i obrnuto downgrade licence..
-ovisno o stanju računala, već postojećim postavkama ... pa i izbor jezika osa koji je možda eng a juzer možda želi hr ili bilo što drugo.. postoje razlozi za upgrade ili clean od nule..
-danas je vrlo lako, brzo od nule instalirati bilo koji os.. čak i kao live, bez installa na bootmediju-stikiću.. kao win-minipe npr hirens ili linux distre koje većinom nude i live + persistent što je skoro identično normalnom installranom radu osa.. rufus nudi i to, pa tko želi, za probu.. može i to, vidjeti-probati.
-backup važnih podataka s tim nema veze, kao i npr čitanje ponuđenih opcija u klikanju-nextanju tj podrazumijevani level juzera je da zna čitati.. kao i to da ima struju-računalo.. a za backup nešto mora znati i o fileovima, storageu.. ili ima neki cloud-online servis.
-za upgrade ne mora, jer sama rutina kreira defaultno backup-image-stanje.. i u slučaju potrebe rollbacka se na to stanje. Ne miješati s teoretski mogućim kvarom ili nestankom struje, tj i bez upgradeanja juzer sad može imati kvar ili neki takav uzrok-posljedicu, npr crkne disk, odu podatci.. ima ili nema backup skoro da nema veze s osom, verzijom ili upgrade-installom, tj to je juzerski odnos prema vlastitim podatcima i koliko su mu važni, a važniji postanu kad se prvi put opeče-izgubi, .. do tad svi misle da će imati sreće (ili ne misle..) :)
-kvar se može dogoditi bilo kad, bilo koji povod.. podatci i ostale štete su stvar pojedinog juzera, nema jednog odogvora, recepta, nema najboljeg .. dok će se većina kvarova dogoditi u radu ili paljenju-pokretanju računala ili nekog uređaja, tj ako radi bilo što, npr gaming, tad će kvar biti posljedica opterećenja i slabosti hw-a dok u idlanju ili isključeno možda do kvara nikad neće doći.. no tad računalo nema smisla kao ni auto u garaži..
-naravno da u postupku nadogradnje ili bilo kojeg rada može doći do problema, možda ne jedan problem nego splet okolnosti, kombinacija kao loto-jackpot.. pa i bugovi-propusti koji ponekad prođu, posljednji takav prije nešto godina kad su zbrljavili defaulnte mydoc pahtove i ako juzer nije imao dokumente na defaultu ostao je bez njih.. to je propust ms-a no pogodio je vrlo mali postotak juzera.. a juzer koji zna muvnuti folder s defaulntog na durgo mjesto vjerojatno zna i što backupirati itd jer tad spada u viši level juzera koji nešto zna i aktivno mijenja postavke kao defaulte-pathove.. kao i onaj koji zna što podesiti u biosu, pri čemu na bug-it forumu može to biti većina.. no globalno to može biti juzer koji ne zna baš ništa čak ni koji cpu-gpu ima.. onak, on samo upali i radi-surfa.. a to je danas moguće, kao s mobitelom i sl. .. dok je vrlo teško imati opis koji jednako pokriva juzere po takvim klasama, znanjima, potrebama..
-tj .. juzer i defaultni folderi defaultnih win postavki.. će defaultno imati users folder na c: u kojem će biti konkretan juzer-name, a u tom folderu sve što se tiče tog juzera i teoretski je dovoljno kopirati taj folder.. no ne baš tako jednostavno.. jer posotje zaštićeni-nedostupni fileovi i razni problemi.. tj kopija-rezeva, jedno je kopirati kao backup, drugo je vratiti kao restore backupa nazad.. tad postanu važni i alati za izradu tog-takvog backupa važni a time i ovisnost o takvim alatima.. msovo što ide uz os ili treća strana, banalno winzip-rar ili 7z arhiveri.. dok u image klasi imamo acronis, paragon itd..
-recimo da je kopiranje samih dokumenata relativno lako, čak bez nekih alata, običan copy-paste na npr stikić i jedino važno je da juzer koji to radi zna-razumije što radi, što je gdje kopirao i kad zatreba može pronaći.. za dobar dio je to dovoljno-zadovoljavajuće.
-no to s računalom skoro da nema veze, tj bilo koji hw kvar ili soft problem od drivera do malwarea.. može rezultirati time da računalo ne radi a tad juzer ne može ništa, tj ili ima bootmedij-stikić ili nema.. ako nema križni šarfciger ne može otvoriti kućište karikiran primjer ili ako nema struje opet nema ništa dok struja ne dođe.. tj uvjek postoji neki minimum bez kojeg nešto ne možemo.
-čemu služi ovaj dio posta? .. :) pa smislu postojanja backupa ili pitanja što s backupom ako ga imamo.. što imamo ako imamo backup? .. i situaciju da je računalo recimo izgorilo ili je crklo napajanje ili disk..? što juzer koji ima backup tad ima ako nema ostatak alata-znanja što dalje, kako kliknextati.. tj smisao tema-foruma je kako sami nešto možemo, ne kako odnjeti u servis.. a ako to juzer nema, tad je odgovor, servis.. i smisao tema se gubi.
-zato, da bi juzer bilo što mogao, da bi imao izbor.. mora imati neke preduvijete, osnovne alate i znanja, kako se uđe i podesi bios, kako se kreira stikić, kako se boota .. i kako se kreira backup, no važnije kako ga tad vratiti nazad, tj smisao-svrha backupa nije napraviti ga, nego kad zatreba restorati.. a to 99% juzera nikad nije ni probala-vidjela .. čak ni pomislili na taj korak, bez kojeg nema smisal ni backup, odnosno ako ne znamo to, opet nosimo računalo u servis + dajemo neki postojeći backup serviseru koji pretpostavka tad zna što s tim.. no čemu tad tema-forum pogotovo na bugu ako to ne možemo sami? a da bi juzer bilo što znao, izabrao.. mora prvo znati da nešto postoji, da bi birali sladoled moramo probati čokoladu-vaniliju-jagodu.. tek kad to znamo, kad posotji izbor-meni-opcije, tek tad možemo nešto i birati.. dok u pustnji ako nemamo vodu ne možemo birati hoćemo li personaliziranu cocacolu ili bez leda jer nemamo ništa.. tj juzeri u ovim temama su nešto kao turista bez vode u pustinji, koji kad ožedni okreće se i pogledom traži konobara.. kojeg nema jer nije u hotelu.
-mora se imati osnovno, znanje+alat ili kraće resursi.
-mora se nešto naučiti, probati, napraviti jednom na siguran kontroliran način, npr voziti auto, avion, bicikl.. kako učite djecu hodati? kako su vas učili hodati? .. sličan je postopak i installa, nadogradnje, izrade backupa..
.. dok je zapravo do boli smiješno-tužno kako se backup kao pojam često krosti bez da je promil juzera koji ga kao izrađuju jer znaju da moraju i da je to važno znaju restorati.. nikad nisu probali.. tj imati rezrevni kotač u autu i kad se probuši zamijeniti ga.. sličnost, treba znati da imamo kotač u gepeku i dizalicu-ključ uz nešto snage.. ili imati mobitel i pozvati servis. .. što rade juzeri s backupom na računalu?
-a svaki backup kao npr copypaste je bolji od nikakvog.. i copypaste juzer recimo razumije, pa će se snaći kad mu copyrano zatreba ako se sjeti.. no to je tad samo taj file, tj backup dokumenta-filea kojeg je kopirao.. pomaže samo u slučaju da je originalni file-dokument koij mu ekšli treba nestao-stradao.. nema ga ili je oštećen i tad mu kopirani može pomoći.. no ako je kvar računala ili uzrok oštećenja filea-dokumenta tad mu to ne pomaže, jer ne otklanja problem-kvar, dok će ponavljanjem iste formule uvjek dobiti isti rezultat jer naprosto računala i calculatori tako rade dok rade.. npr ako ima cryptomalware, dok ne riječi malware ne pomaže backup tj samo će i njega zaraziti i izgubiti, kao da probušenu gumu montiramo i ponovo je probušimo na čavlima.. što tad?
-juzer da bi imao bilo kakvu predodžbu o svrsi-smislu backupa mora ga jednom probati, napraviti ali i restorati.. ne samo na pola. Tek tad će postati svjestan izbora ili zašto nešto plaća ili kako uopće birati, znati što se mora plaćati itd.. dok je pragmatičan odgovor kao sa sladoledom ili vožnjom bicikla.. moraš probati, ako i padneš nije strašno.. tako se uči, ili majstor no tad se to plaća dok majstor neovisno o znanju servisiranja nema čarobni štapić za povratak dokumenata + to ima visoku cijenu.. i ako već juzer razmišlja o izradi backupa tad barem da zna što radi i da taj backup ima smisla, tj da je kotač u gepeku ispravan, ne šupalj.. tad je samo beskoristan teret.

Iskreno, do sada nikad nisam radio Backup. Imam dva vanjska USB 3.0 HDD-a po TB i ustvari svake godine kopiram na njih promjerne. Znači ne Backup, već copy, paste.
Malo prije sam se odvažio i za probu puštam Backup ako dobro radim. Update-Security -- Files Backup -- Go to Backup and Restore (Windows 7) -- Create System image. Izabrao sam sve osim D i E particije, jer to sve imam na ova dva HDD-a. Izabrao USB Stick 2TB i sada to traje i traje, jer vidim da mu je brzina mala 10MB/s. Da li dobro radim.
Stavit ću brži USB stick i onda ću označlit sve i D i E particiju. Ovo je za sada proba.
Ali kako se onda vraće recimo nešto izgubljano. Da li se to može, ili moraš napravit kompletan Restore?
Vidim da će to biti i preko 150GB.
Vidim pišeš i o BIOS-u. Nikad do sada nisam stavljao novi. Tek prije 2 mjeseca stavio najnoviji i vidim da mi je komp nakako brzi, i manje se grije procesor. Tako bar piše u HWmonitoru. BIOS za Win10 i 11 su isti. MSI. Znači i to sam se već pripremio za Win11. I da ono čudo ne znam kako se sada to zove u BIOS-u sam aktivirao i stavio ON. Tako da je sada kompatibilan sa Win11.
7 sati je trebalo da napravi Backup. 226GB. Nadam se da je to OK.

Odneo sam laptop na servis , ako uspiju izvući podatke super ako ne plakanje 🙏
Napravi si live bootabilnu distribuciju Ubuntua na USB sticku za ovakve situacije ubuduće. Ako što krepa, ubodeš stick, bootaš u Ubuntu i iskopiraš na sigurno sve što ti je bitno.

-backup... kao riječ koja se može odnositi na više istih-sličnih no ipak različitih stvari..
-osnovno treba razlikovati, backup podataka (dokumenti-fileovi kao npr slike, text-doc-excel.. i radni fileovi, ne appsi, ne soft, osim u slučaju programera..).
-backupirati treba te podatke, ne ostatak softa, os, dirver, apps.. jer je njih lako instalirati, + novije verzije pa backup brzo gubi smisao... primarno se backupiraju podatci.
-no naravno, može i ostatak, bilo što-sve, tj kad se backupira os-sve, tad se to naziva image ili backup systema.. čisto da se već time razlikuje i da se zna na što se misli.
-zašto je ta razulika? jer podatke ako izgubiš, nema ih.. ako zatrebaš win, skineš iso, ako zatrebaš bilo koji soft, os, dirver, firmware.. sve je dostupno online, na jednak način kako ga i prvi put pribaviš.. dok tvojih podatka-fileova nema osim ako ih imaš backupirano npr u cloudu, mobitelu, disku..
-zatim iz tog imaš restoranje.. koje će u slučaju imagea-svega, vratiti upravo takvo stanje, sve, na datum-vrijeme kad je image kreiran, .. dok ako su samo podatci, tad to nema veze s ostatkom računala, osom-apsima.. tj podatke restoraš na normalan-ispravan-pripremljen pc sa svim potrebnim apsima kao npr word za word dokumente dok u poslovnim appsima imaš recimo arhiviranje baze, uvoz-izvoz.. no to se odnosi na podatke, ne na samu app kojom to radiš.
-razlika.. podatci su možda koji postotak tog backupa kojeg si napravio tj od 226gb vjerojatno je 90% soft, koji je besmisleno backupirati, važni su podatci-dokumenti, ono što nemaš gdje drugdje pribaviti.
-no ima smisla imati i image sysa, backup svega.. pa kad se neki proglem dogodi, tad restoraš na to stanje.. uz dva problema, uvjeta ili ono što treba znati..
-sve što si između tog backupa radio i restorea opet nemaš, jer takav kompletan zamjenjuje sve, pregazi sve.. dobiješ stanje svega na datum kad si kreirao image-backup.. + a sve treba ažurirati, npr win-dirveri.. i mogući problemi s tim povezani da neko ažuriranje možda više nije dostupno.. tj ako se takav backup radi recimo jednom godišnje to je već predugo-rizično.. a sami win su izlazili u polugodišnjim ciklusima-buildovima-verzijama pa su mogući problemi + na to sve dodatni problem je sama komercijala, zaštite, secboot i ms licence kao i ostale.. pa vlasnici sfota često rade problem ne da se nešto teoretski ne može nego može biti problema..
-da su osevi-soft trajni ili trajniji.. za neke prilike je to ok, neko računalo koje ima jedan specifičan task i teoretski ga radi beskonačno dok se ne raspadne.. tad bi taj-takav image bio ok, sve instalirano-podešeno i ako se soft zbrljavi restoranjem opet imamo ispravno-podešeno stanje, ili u slučaju kvara hw, bilo čega, diska ili čitavog računala.. restore opet sve vrati na mjesto.. ali ne baš uvjek, tj zaštite-licence i npr win id-key koji je povezan s id-hw-a matične a iste-slične zaštite koriste i ostali za soft pa i soft za izradu imagea, tad zbog licenci može biti problem, npr na novo računalo restorati takav image.. išlo bi na staro-identično.. kojeg više nema za kupiti, jer se sve mijenja-evoluira.. tj odavno su takvi imagei postali beskorisni.. doba win-xp..
-bios.. nema veze s backupom, uopće ne govorim o ažuriranju-flashanju biosa, verzije.. nego postavke, tj u biosu imaš opcije, nešto može biti omogućeno ili onemogućeno, postavke-izbor, npr sec.boot i tpm.. kao i sam boot-pass, zaštite, omogućiti boot s usb i ostalih medija ili zabraniti.. u vezi biosa nije stvar backupa nego znati kako što podesiti odnosno kao u prošloj rečenici ako crkne staro računalo i imaš novo, neće biti identično stanje, bit će generacijskih razlika.. i postavke biosa, opcije koje ima ili nema služe da to možeš podesiti, a preduvjet je da znaš što treba, zašto, kako je bilo.. a to ne možeš znati ako nisi ni pogledao, tj kao što auto može trošiti dizel ili benzin i dok pričamo o autu sporedno je koje gorivo troši.. no kad trebaš točiti tad moraš to znati.. ako ne znaš imaš problem i ako ideš na ćoravo-sreću, kao defaultne postavke biosa tad će možda to biti ok, možda će raditi.. a možda neće.
-npr kod paljenja imaš par sekundi za pritisnuti tipku na tipkovnici za ulaz u bios, većinom je to tipka del, može biti esc+dodatni izbor, može biti f1, f2.. uz napomenu da zbog buffera koji se napuni-prepuni ne možeš držati pritisnutu tipku tj tad možda neće biti očitana, kao da je nisi držao i boot ide dalje.. preskoči + od pojave fastboota i ssda je to sve ubrzano-kratko, par sekundi, dok se na starijim računalima imalo nešto više vremena pa i za pročitati te sys poruke-info na bootekranu koji je sad obično skriven i prikazuje logo-win..
za boot s medija je važna durga tipka, ne del.. obično f8-f12.. njome se bira bootmedij kojih može biti više od jednog.. naravno, ovisi kako je bios podešen, što podržava, koliko diskova ima itd..
-u postu iznad se spominje ubuntu-live.. imaš 'bolje' isti win, live.. i još bolje, možeš ga sam napraviti kao i install istim rufusom.. tj nema posebnog razloga koristiti linux za bilo što u vezi win osa, .. osim što lin to ima oduvjek dok ms to onemogućava-skriva jer je komercijala itd.. a za to trebaš znati kako se boota, koje tipke.. ne verzija biosa osim ako je nešto važno, kao što kažeš temperature u radu i sl. .. no teoretski je to sporedno i teoretski svaki soft pa i bios radi savršeno-ispravno.. :)
-soft za image-backup.. i restoranje... primarno ima smisla koristiti postojeće u win-osu.. msovo, ali.. ms klasično radi gluparije pa odbaci korisno, nestane.. tj install medij je i minipe-boot za restore, osim kad ga izbace pa nema.. zato treba imati install stikić s win, tj sve je lako kad si već jednom u win-osu koji radi, tad je lako koristiti dostupan soft ili instalirati potrebno za pristup-restoranje podataka, no kad je računalo crknuto, novo.. nema ničeg.. imaš crni 'dos' prompt..
-treće strane, npr paragon nudi svoje alate + i izradu njihovog boot-restore medija.. no čemu, tj možeš koristiti komercijalu-plaćati.. a možeš i koristiti sam win medij, isto je..
-pri tome takav imaging soft nudi i običan backup, razne mogućnosti kao incementalni backup pri čemu je samo prvi veliki-potpuni a ostali su samo razlika-dodatak tom stanju pa su manji-brže kreirani .. no opet i to je overkill.
tj ovisi o potrebi i kriterijima hitnosti, pa firma mora imati rezervnu redundanciju čak možda i generator struje.. ali to ima cijenu, kao i znanje za sve npr admin koji se o tome brine.. juzer u pravilu to ne treba.
-backup ili arhiveri, .. ovisi kako su primarno zamišljeni, npr winzip-winrar.. navodim kao najpoznatija imena, koje zamjenjuje free 7z.. su arhiveri-kompresori.. nisu primarno za backup mada mogu i to.. backup soft bi nudio recimo da poklikaš koje foldere želiš backupirati npr 'downloads' i dalje kliknextaš, možda će prikazivati vrijeme potrebno za kreiranje backupa, možda kapacitet + ovisno o kompresiji kao zip i u pravulu će nudiit identično logično restoranje unazad iz arhive na originalnu lokaciju.. tj teoretski su backupovi recimo intuitivni, no ne rade ništa posebno pametno, teoretski možeš i sam sve a tad ne ovisiš o takvom softu, licenci.. i kad kreneš od nule čistim installom ne trebaš dodatke da bi vlastiti backup osposobio-vratio-restorao.. tj sve što koristiš kao pomagalo postane time uvjet za restoranje.. ako koristiš kompresor kao zip tad ga moraš imati .. ako je običan copy-paste tad ne treba ništa.. i ako je to npr slika ili video, možeš otvoriti-pregledati-koristiti na bilo kojem drugom uređaju, ne samo na odgovarajućem računalu i softu.. tj svaki file koji koristiš-arhiviraš-backupiraš može biti univezralno kompatibilan ili specifičan pa ti za worddoc treba word.. za backup-file koji je tad jedan file ili baza, trebaš njegovu app koja ga koristi-čita.. kao zip ili kao motor+gorivo..
-na realnost i veličine.. uz naravno i vrijeme za izradu takvog backupa, kao što si vidio za to treba dosta mjesta i vremena a na to dodaj i moguće greške-kvarove relativno nepozdanih flashmemorija ili sd kartica, kao nekad diskete ili cd.. diskovi kao hdd-ssd su pouzdaniji ali nisu izmjenjivi medij kao stikić-usb.. i za backup se većinom koristi ext-usb-hdd ili ssd.. ne stikić-flash, koji se primarno koristi za privremeni prijenos i korištenje, ne kao backup nego privremeno-prijenosni medij.. npr za playanje na tv-u.. ali teoretski može bilo koji medij, teoretski je nevažno :) ..
-no ako već izradiš image, potpuni image-backup sysa.. za test-provjeru tj sigurnost da je to sve ok, da radi ono što deklarativno kaže.. treba ga probati-provjeriti. .. a to znači da bootaš ili što već i napraviš taj restore koji će opet trajati.. i na kraju imaš stanje koje je snimljeno u bakcapu-imageu.. za što tad znaš da radi 100%... ali da će možda sutra biti oštećeno ili da će možda raditi za godinu ako zatrebaš, jer tako je to sa izmjenjivim medijima pogotovo ako ih često koristiš na raznim uređajima,.. kvare se.. i još gore, kad crknu to je to, nema pokušaja čitanja-spašavanja kao s hdd-cd-disketa ili oštećene vhs kasete.. to su takvi mediji, kontroleri.. kao žarulja, radi dok ne crkne.. i to je to, kraj dok spašavanje-čitanje ne mora biti moguće i na to dodatno može biti enkripcija i secboot+tpm.. pa i da može, neće.. jer je to smisao zaštite itd..
-zato nema većeg smisla backupirati os-appse.. tj to sve ako nema podataka je od nule za cca 15min, svaka dodatna app ili igra još poneku minutu.. kao i svaka postavka uređaja-drivera npr printer, razno.. no to je to.. za par sati imaš od nule instaliran os i potrebne appse iz čistih installlera, ne od backupa-imagea, koji je nekad štedio vrijeme + sve moguće postavke.. sad više ne štedi vrijeme jer je install osa brz-kratak.. tj razlika i smisao su nestali ako gledamo brzinu, dok za ažuriranja-izmjene nema nikakvog smisla odnosno dok su osevi trajali 5-više godina imalo je nekog smisla.. sad već godinama nema dok se verzije prebrzo smjenjuju, polugodišnje-godišnje..
-podatci.. koliko prosječan juzer ima vlastitih dokumenata-podataka na računalu? word-docovi, osobni podatci kao sken-pdf-text-slike.. par tisuća, par gb.. to nije kolekcija filmova, glazbe, igara.. dokumenti su samo ovi dokumenti, nešto što radiš-editiraš na računalu, nešto što nije downloadano i što u pravilu nemaš nigdje online osim na svojem računalu..
-takvi osobni fileovi-dokumenti u takvom backupu ili copyji traže daleko manje mjesta nego kompletan os-image kojeg si napravio u tih 226gb.. sto puta manje, sto puta brže... i jedino potrebno-korisno dok se sve ostalo lako nadoknadi a čak vremenski može biti brže clean nego sa sporim medijem restoreanje..
-opet, kao što post iznad sugerira, live.. može s rufusom, pa imaš 'računalo u džepu' tj tad više ne ovisiš o računalu, bilo koje pod uvjetom da ima dovoljno resursa za rad i da je ispravno, moguć boot.. ubodeš takav live medij, stikić i bootaš.. i imaš sve, jer je to 'tvoj' os-računalo.. tj sve je na disku i teoretski je isto kao da hdd-ssd-nvme izvadiš iz računala i ubodeš u drugo .. osim problema s licencama i postavkama biosa .. no razlika što live os u startu predviđa promjenu tj detekciju hw kod paljenja pa se ne iznenadi kad se upali na drugoj matičnoj-chipsetu, grafičkoj itd.. no ms to ne želi, licenca.. dok lin s tim nema novčan-etičkih problema kao free.. pa je samo zato moguć izbor, no za win juzera je win logičniji izbor.
-to nije backup.. no ako na tom stikiću imaš i dokumente, ako to običnim copypasteom kopiraš, tad imaš ono što ti treba, npr dokument na desktopu, kao i sve to na džepnom stikiću, dok je jedino što tad preostaje riješiti sinkronizaciju stanja, uskladiti-kopirati nove dokumente koje radiš na računalu na takav stikić a to radi svaki pametan soft, kao beyondcompare ili backup-arhiveri.. no plaća se.. a može sve i ručno, sam, običan copy-paste pa i skripta koju kad jednom napraviš pokreneš shorcutom i to je to.. naravno, treba nešto znanja, ali osnovno je ekšli lako i dovoljno da prosječan juzer jednom to vidi-razumije.. kao vožnja bicikla i tad ne ovisiš o servisu, komercijali + u svakom trenu imaš u džepu računalo tj dovoljno je pronaći bilo koje upotrebljivo i ubosti stikić..

Čekaj, ako sam, bekapirao C particiju na kojoj je Win10, ali i svi instalirani programi, da li to znači da bi onda imao i njih kada bi radio restore? Na dva vanjska HDD-a imam sve ostale podatke sa D i E particije (D i E disk), ali i više od toga. Imam dosta programa sa instalacijama. Čak neke i u desetak verzija. Zato me nije strah ako se izgube sa kompa takvi podaci, jer ih imam, osobni fajlovi. fotke, video, projektni crteži, ma sve. Čak koristim i USB stickove na kojoj su podaci za jednu godinu. Najviše me strah ako se nešto desi na C:/. Onda ponovo instalirat Windowse, programe, podešavanja, 2-3 tjedna posla, užas.
Dan prije prelaska na Win11 opet ću to napravit da imam najsvježije stanje, pa ako se nešto desi, Restore.

Čekaj, ako sam, bekapirao C particiju na kojoj je Win10, ali i svi instalirani programi, da li to znači da bi onda imao i njih kada bi radio restore? ..
-da, to je backup sysa-osa, svega.. tj win je uvjek na c: dok u backupu možeš ostale diskove dodati-uključiti no nemaju veze s osom, kao običan storage osim ako je nešto ključno tamo kao appsi-razno..
-win backup je prastari soft, ubijen u novijim... vidi naziv, .. win7, iz doba nt-servera i xp-a.. i problem po sjećanju, nije uključen u install-boot minipe, pa za restore kad crkne sys-računalo-os, prvo moraš podići os, da bi tad iz njega pokrenuo restore.. ako ga ima na bootmediju-minipe, tad preskačeš taj dio i restora se snimljeno stanje iz tog imagea.
-uz izradu backupa imaš i izradu boot-restore medija.. služi upravo kao par, kad crkne nešto što spriječava rad računala-osa.. nekad su se ti podatci kao id-ključ snimali na diskete.. bez tog restore ne želi raspakirati pa ako nemaš, imaš problem, backup koji je beskoristan, .. klasične ms gluparije :)
-odnosno sve je neki image, i win-install je image, kao oobe kojeg je neki admin pripremio-podesio i uklonio drivere koje tad u idućem paljenju os detektira i primjeni-uključi inače bi pokušao s pogrešnim driverom kao pogrešno gorivo za auto..
-installer ima image-esd ili wim file, koji je image, w-i-m je akronim, za ručni install osa dovoljno je raspakirati install.wim file (kao zip-unzip..) na željenu particiju-target + dodati boot meni-zapis da boot loader zna gdje je os i to je to, iduće paljene juzer unosi ime-pass itd..
-zamisli da u tom imageu instalacije win imaš sve svoje potrebne postavke, appse, podatke, već podešeno.. to po većim kompanijama radi admin, za male i kućne se to ne radi, isplativost-količina-vrijeme i ritam izlaska novih win verzija.
-obrnuto, zato imaš backup-image.. no tad je taj image-restore ograničen samo na to računalo + čak traži odgovarajuće usere-id-ove, povezano sa svime, jer da nije tad bi piratizacija win bila banalno jednostavna, restorao bi image na računala i upalio.. no to neće, ne radi.. jer je win komercijala i ms to ne dozvoljava, no teoretski-tehnički je moguće-normalno..

I samo ovo. Na kraju kada završi sa backupom te pita "Do you want craete a system repair disc?". Dakle ima mogućnost i butanja kompa. I to je ono što sada izabrati. Sa ili bez toga?

treba.. tj treba ako je win-os u problemu, ako ne možeš ući u os, bootati-raditi.. tome služi boot medij + recovery.. + na njemu se tad naprave i id-potrebni podatci bez kojih ne možeš restorati .. zaštita, ne korisnika nego ms interesa..

Ako imaš neki bootabilni instalacijski stick, s bilo kojom verzijom win10 ili win 11, možeš bootati s njega, jer već ima u sebi to. Tako da ne moraš trošiti drugi za tih par mb šta će ti zapisati na njega...

Znači dobro je izabrati ti opciju. Onda ću tako napravit, samo onda ne smijem imatu taj USB disk uboden kod sratra računala, jer mislim da je i USB particija u BIOS-u izabrata za butanje.

Sve ovisi kako si u boot manageru postavio za prioritet.