Windows

Windows 11 - problemi

BlackMoon sub 26.4.2025 06:28

Microšrot nikad nije riješio bugove i probleme s lokalnom mrežom, tako da se tu može svašta nelogičnog očekivati i nadati se najboljem. Ja recimo, ne vidim u lokalnoj mreži ovaj uređaj s kojeg upravo pišem, niti upnp Emby Media Server ikonu u exploreru, a na svim drugim uređajima koji nisu "kažnjeni" windowsima to normalno radi. Aljkavostima tih Indijaca koji su se tamo skrasili zahvaljujući poznavanju jezika za šaku dolara, nema kraja...sve gore i gore!

Valentin17 sub 26.4.2025 19:06
BlackMoon kaže...

Microšrot nikad nije riješio bugove i probleme s lokalnom mrežom, tako da se tu može svašta nelogičnog očekivati i nadati se najboljem. Ja recimo, ne vidim u lokalnoj mreži ovaj uređaj s kojeg upravo pišem, niti upnp Emby Media Server ikonu u exploreru, a na svim drugim uređajima koji nisu "kažnjeni" windowsima to normalno radi. Aljkavostima tih Indijaca koji su se tamo skrasili zahvaljujući poznavanju jezika za šaku dolara, nema kraja...sve gore i gore!

Ako ti je Emby na Linuxu, na Linux terminalu ili ssh sesiji upiši i instaliraj sljedeće: sudo apt install wsdd. Sada će ti se server pojaviti pod networks.

BlackMoon ned 27.4.2025 05:11
Valentin17 kaže...
BlackMoon kaže...

Ako ti je Emby na Linuxu, na Linux terminalu ili ssh sesiji upiši i instaliraj sljedeće: sudo apt install wsdd. Sada će ti se server pojaviti pod networks.

Hvala Valentin na savjetu, ali upravo je obrnuto. Na Linuxu sve radi ok, ali se u windowsima ne vidi. U stvari, zna se ponekad pojaviti, ali već sljedećim restartom opet nestane. Probao sam doslovno sve, čak i reset mreže, igrao se s firewallom, ruterom. Pomoći nema. Mini PC na kojem je server instaliran, na žalost je zbog moje lijenosti još uvijek na windowsima 10, nikako se odlučiti prebaciti ga na Linux...

yoko999 sri 30.4.2025 13:28
ihush kaže...

virtualizacija+passwordi jer mreža traži konkretne user+pass, bilo što online, email, share.. loša stara praksa koristiti bez iz doba 95tice.. pravilno podešena mreža radi.

edit: + to nema veze s win, osom, .. pravila su ista za sve, sve oseve, jedna mreža i ako je nešto različito kao 'po starom' .. tad naravno ne radi, pravilno podešena mreža radi neovisno o kojem osu ili uređaju govorimo, win-lin-mac-android.. mobitel, nas.. naravno i pc.

-user bez passa ne posotji za bilo koji mrežni resurs, tj prazan pass nije dozvoljen.. to nije isto kad je disebliran, no tad naravno ne radi mrežni dio.

-mreža, share.. nije stvar postavke jednog računala nego obje strane, client-server, tj zato client ne može biti bilo kako podešen .. dok odavno win 'ne želi' korištenje mreže pod drugim accountom od logiranog, tj ako si 'pero' tad nisi 'stipe', ako pero ima pristup nekom shareu, to ne znači da ima i stipe .. dok oba moraju imati poznato serveru username i pass da bi im uopće dozvolio pristup vidljivost, bez tog se server 'skriva'.. pa tad juzer koji nije prepoznat ne vidi ništa, kao sigurnosni fičer, odavno..

pošto kućni juzeri i manje firme vjerojanto nemaju domainserver, tad takav user-name+pass mora biti kreiran na share-uređaju, npr user 'pero' na client-računalu-uređaju, mora biti kreiran i na serverskoj strani s isitm usernameom po kojem ga prepozna ali i istim passom, jer je to 'zaštita' tj kad se juzer 'pero' logira u win, tad će win za sve koristiti upravo tog juzera, što je i logično.. ne drugog, pa neće dozvoliti pristup shareu kao stipe-drugi.. tj razlike nekad i sad .. sigurnosne zakrpe i sl. .. pravila, kad se radi po pravilima, sve radi.

A što ako staviš pod share foldera permission za "everyone" ? Naime, ja nemam passwordirane accounteve i kad dijelim shared folder (znam da nije isto kao fileshare ali je jako blisko) ne treba imati password na accountevima da bi se vidjeli i da bi se medjusobno dijelile datoteke (ovisi o ostalim permissionima tipa write, read itd..). Barem kod mene tako funkcionira u lokalnoj mreži. Naravno mreža nije postavljena kao private i omogučen je Network discovery. Također, isključen je password protected sharing u Network and Sharing Center pod All Networks sekcijom.

Jasno, time je shared mapa vidljiva svim uređajima koji su na mreži, ali mogu si staviti i pojedine usere pod permission i oni ne moraju imati lozinke.

Ovo što si ti naveo je full siguran način, ali moguće je i napraviti share da korisnici unutar iste mreže dijele mapu bez passworda (a u nekim slučajevima i username nije bitan - "Everyone")..

ihush sri 30.4.2025 14:14

-mreža, bilo što mrežnog, npr e-mail acc.. traži user+pass, ako tog nema već u startu imaš problem, tj autentifikacija juzera, na win pogotovo kao loše nasljeđe-praksa jer je od početka to bilo dozvoljeno, npr smiješan win95 pass-login kojeg zaobiđeš canceliranjem logina.. nasuprot tog je npr linux, mrežni car, *nixi, pri čemu pokušaj pogoditi kakva pravila vrijede na mreži, msovska ili mrežna..

-juzer je juzer, name, mora postojati i prema imenu mu share nešto dozvoljava, čak i sličnost npr guesta, to prikazuje, tj mreža ne želi nepoznatog-nedefiniranog juzera, mora biti nešto, neka klasa-grupa, neko pravo pristupa ili zabrane, tj kao robot kojem moraš reći skreni lijevo ili desno.. nešto moraš, calculator kriterij ili je točno-true ili false.. skretnica-router.. ili prolazi ili stop, .. ili-ili. Tad kad juzer ima name+pass tad mreža radi, kad tog nema imaš problem jer nigdje ne možeš definirati juzera bez passa, tj prazno-empty .. prazan string naprosto nije dozvoljena kombinacija znakova za propuštanje-kriterij, ne miješati s npr space-razmakom nrp 10xspacer '   .....' prazan string naprosto nije unos u rubriku koji mreža propušta, dok o kriteriju dužine-kombinacije znakova to može biti kao pin 4-znaka ili više, 8-23.. pri čemu za strogoću traže kombinaciju barem tri grupe znakova npr mala-VELIKA slova i brojke ili posebni znaci kao plus-minus-upitnik itd.. naprosto ne moežš zadovoljiti bilo koji mrežni kriterij logina ako passa nema i zato je to problem.

-tj umoran sam od donkihotovoskog uvjeravanja zašto user mora imati pass, za mrežu, .. 'zato jer ja tako kažem'. :) .. tad mreža radi. Bilo koja 'sitnica' koja tako izgleda juzeru-laiku može biti vrlo važna, npr na win defaultno-automatika kad se računalo prvi put spoji na neku mrežu (router) tad iskoči pitanje privatna-javna.. i ovisno što tad juzer klikne, tako se ponaša, privatno normalno rade shareovi-vidljivost.. bez odgovora ili javno (defaultno ako nema suprotnog ili-ili odgovora) i automatika sve blokira-firewall.. pa ako je sve ostalo pravilno podešeno opet juzer ne vidi mrežu, share, skriva se.. jer je preskočio dozvoliti mreži rad, tj set pravila koja vrijede za privatnu vs javnu mrežu i defaultne postavke zbog zaštite-rizika, npr spajanje na javni hotspot npr u kafiću-aerodromu i suprotni defaulti po tome što win kažemo da je ta mreža, sigurna ili rizična.. ima ili nema share-vidljivost itd.

-naravno, juzeru je 'tlaka' voditi brigu o passovima, pogotovo kad ima više od jednog uređaja-računala-sharea.. bez centraliziranog mjesta kao AD sever to tad mora raditi 'na žganjce' (ručno, na svakom računalu-uređaju zasebno) i naptipkati useername+passove + permišione.. ili barem juzera svrstati-dodati u neku grupu .. juzeru se to ne da, 'teško'.. i za kućne juzere je to očekivano-normalno, no kad trebaju mrežu, kad žele.. tad moraju poštivati mrežna pravila, bilo u prometu autom ili bilo kojem drugom primjeru.. juzer mora poštivati pravila prometa-mreže.. ne obrnuto, ne pita se juzer za svoje želje ili jel misli da mu to ne treba.

-mreža je mreža, mrežna pravila, ne osovska, tj može se reći da je linux mrežni car, no pravila su mrežna, standardi-protokoli, macos, win, android.. bilo koji uređaj, printer, mikrovalna.. jeftinaker wlan adapter .. svi moraju raditi i poštivati mrežna pravila, ne birati ili ako žele.. tad mreža radi.

-treba li i dalje 'dokazivati'? zašto? koliko puta? juzeru? .. može onom tko želi naučiti, ne onom tko odbija i gura po svom a onda se opet čudi zašto nešto neće.. tj mreža radi univerzalno, ako ne radi mora biti pravi kvar hw-žica.. odnosno sve ostalo su mrežna juzerska sranja-gluposti ili malware uz loše navike.

-danas više juzer nema 'izbor' u smislu bez mreže, nije više samo računalo, npr kućni-gaming.. sad je online, sve.. pa i za gaming mora poštivati neke uvjete-pravila npr antičitanje dok je piraterija za online praktički eliminirana .. kućni juzer-gamer mora poštivati online pravila, tad mu igra radi.. isto vrijedi za mrežu samu. To su pravila, ne stvar izbora juzera, tj izbor ili sloboda su riječi s relativno ograničenim značenjem, dok za znati kako izabrati, što-zašto, treba znanje, koje 'defaultno' juzer u ovakvim temama nema jer nije stručnjak.. no ponovo, upravo zato, ako netko iz klase juzer pita i ako mu se da odgovor, kao sad ''treba username + pass'' .. tad to juzer može-treba (pa i mora) prihvatiti.. jer ili ima znanje ili nema.. ako nema znanje, kako bi argumentirao suprotno? a ako ima, tad nije juzer pa tad neće ni postavljati pitanje tj bit će u grupi onih koji daju odgovore, ne pitanja itd.

-jesi li ti juzer ili znalac?

-''meni tako radi..'' .. onak, odgovor koji karikirano možemo prenjeti na bilo koju drugu temu, npr operacija pluća, 'meni je doktor odrezao nogu i to mi je pomoglo.. idemo odrezati nogu idućem pacijentu?' ?? samo isti uvjeti, stanje, dijelovi formule daju isti rezultat, tj sve u vezi računala je 'calculator' klasa, isti prametri će dait isti rezultat.. dobar ili loš. Ako juzer ima problem što to implicitno govori.. ako ja nemam takav problem, itd ..

-dok je najgore biti znalac klase fahidiot, ono, naučio nešto nekad i misli da promjena nema, od st.sedmog.. ima, svaki dan, pogotovo u mrežnim pravilima-strogoći kao autentifikacija, certifikacija, ažuriranja.. dovoljno da netko nema ažuriranja pa da mrežno nešto ne radi.. ili da recimo nema sinkronizirano vrijeme-sat-datum.. bez tog banalnog kriterija-uvjeta, mreža ima problem, jer vrijeme je važno, timestamp, vrijeme pristupa nekom resursu, logovi.. zato je vrijeme mada juzeru banalno važno i ako nije usklađeno eto problema .. kao primjer banalnih problema koje juzer može imati a čak su toliko banalni da ni stručnjak ne mora na prvu primijetiti pa traženje 'problema-kvara' može potrajati..

-čak se na takvim primjerima može reći (kao tvrdnja vjerovatno točna) da ona jednostavna pravila, banalna.. često zapravo postaju osnovna-uvjet-temeljna. username+pass, sinkrono-točno vrijeme.. ostala pravila kao 'višeg levela' recimo razlikovati juzera po klasi user-admin-poweruser-backupuser.. je već stvar nijansi, mada viši level možemo reći 'manje' važno.. ako me sad razumijete u kontekstu ove rečenice :)) ..

-tako se ponekad banalni mrežni problem riješi banalno tako da npr netko primjeti da je mrežni kabel odspojen ili router isključen.. :) osnovne stvari su često najvažnije, najjednostavnije .. i treba ih uvjek provoditi-provjeriti, ne pištati protiv vjetra ili pokrivati se 'meni to radi'.. jer jednom se može dobiti i na lotu, slučajnost.. pravilo je nešto drugo, calculator logika koja uvjek daje isti rezultat ako nešto ne promjenimo od uvjeta ili je tad konkretan kvar.

yoko999 sri 30.4.2025 17:38

Hvala na iscrpnom objašnjenju, uvijek mi je to drago pročitati.

No, ono što sam ja napomenuo da je moguće da mrežni share radi i bez passworda, jest da je time mreža "vulnerable", ali to i nije toliko bitno ako su spojeni uređaji koji su u lokalnoj mreži.

Jasno, ako se netko izvana spoji na taj uređaj imat će pristup svim dijeljenim resursima, ali to se da riješiti sa firewallom i njegovim setapiranjem.

Razumijem da je bitno radi tog imati lozinku za svakog korisnika, no ako se želi to pojednostaviti u izoliranom sustavu, nije potrebno, pogotovo ako je blokiran vanjski utjecaj.

Na mojem primjeru, imam jedno računalo koje dijeli mapu na ostale uređaje (tv, računala, itd), i podešeni su kao "Everyone" budući želim kad se netko zakvači za moju mrežu (uključeno je samo dijeljenje preko žične veze, ne i preko WiFi) da može pristupiti toj mapi bez nekih dodavanja u user listu ili prčkanja po policy. Meni je bitno da tako radi, i tako i radi.

Dođe juzer sa svojim laptopom, prikvači se sa kablom i peri/šeri. Em on može pisati po toj mapi, em može skidati sa te mape, di ćeš jednostavnije.

Napominjem, nisam osporavao tvoju tvrdnju o pass/login mreži, to stoji, ali ipak priznaj da radi i na taj nesigurniji način ;)

ihush sri 30.4.2025 19:07

-uopće nije stvar u sigurnosti, tj juzer ako želi može 'živjeti nesigurno'.. :) . njegova stvar, no pišanjem protiv vjetra jednostavno će imati problema, mreža ne želi tako raditi tj to je u tvom primjeru opravdano glupim uređajima kao tv .. odnosno everyone nije stvar usera-windowsa dok je ovo ipak tema win11-os.. i juzeri na računalu, ne tv-player koji nema ni mogućnost kreiranja usernamea+passa.

-obrnut primjer kao da juzer ima pass 1234 .. i da tupimo da je to pass kojeg je lako probiti na ćoravo.. nevažno, nije to ni firewall-rulovi.. mrežni user-name je naprosto mrežna osnova od koje sve kreće, pass je sporedan tj to je samo dokaz da je to juzer koji se predstavlja, kao što je to i ključ auta-kuće..

-uzmeš 'glupi' uređaj kao tv i njega kao razlog za everyone.. u temi s naslovom win11 :) računala nisu tv, koji ni nema mogućnost kreiranja usera.. jedina stvar koju današnji smart-android tv uređaji u tome imaju je wlan pass.. dok mediaplayeri mogu mrežno a tad ovisno o tome što njihov os-soft nudi, jesu li 'pravi' os ili glupi uređaj .. pa tad i imaju li username ili ne, .. kruške i jabuke.

-pravilno podešena mreža, share, username+pass na računalima ili na AD-serveru kojeg većina ipak nema, tad sve radi, može i bez ograničenja, može i shareanje glupom uređaju, no tad si ti 'server', tv je klijent, .. juzeri u temi imaju obrnut problem, tj oni ne vide share, ne mogu do sharea .. a to ne mogu jer nemaju username+pass + ostale postavke, tad mreža radi, radi sve, radi i glupi tv i mikrovalna ... ili pištati protiv vjetra :)) ..

millennial pon 5.5.2025 14:27

nakon zadnje nadogradnje računala više ne vide jedno od njih u mreži. sve izgleda ok, ništa nije mijenjano, ali pristup tom računalu nije moguć. nakon izgubljenog vremena na traženje problema, a srećom poznavajući u što su se windowsi pretvorili odlučim network type prebaciti iz private u public i zatim nazad u private i naravno sve proradi kako treba. windowsi su uredno pokazivali da je već odabrano private, ali očito se u pozadini prebacilo u public. 

pišem jer možda nekome uštedi koji sat života i vremena.