BinaryJesus sri 15.1.2025 14:28
franina kaže...

gledam malo gaming laptope (17,3 FHD i 16GB RAM-a) jer mi je korištenje na granici potreba za takvom vrstom opreme, pa tražim što ima u donjoj kategoriji i ovo su rezultati:

Pazi samo neki od tih AMD procesora nemaju grafičku pa je battery life jako loš. 7435HS ju nema npr.

itomic009 pet 17.1.2025 08:23
franina kaže...

gledam malo gaming laptope (17,3 FHD i 16GB RAM-a) jer mi je korištenje na granici potreba za takvom vrstom opreme, pa tražim što ima u donjoj kategoriji i ovo su rezultati:

Jel gledaš samo 17.3 ili može i 15.6? Inače, ja bih ti toplo preporučio da se protegneš do RTX 4060 based laptopa za minimum, da se možeš igrati kako tako fino  Sve ispod toga je puno kompromisa ili samo za starije igre. Ako se spustiš na 15.6 inča, onda se može kupiti dosta modela s RTX 4060 za oko 1000€, plus minus 50-100€ gore, kako gdje je akcija i kako koji model. 

BinaryJesus kaže...
franina kaže...

Pazi samo neki od tih AMD procesora nemaju grafičku pa je battery life jako loš. 7435HS ju nema npr.

I da, samo taj model 7435HS nema integrirane i onda na to treba obratiti pažnju jer se tiče onda narano battery life-a, jer ti dedicated GPU mora raditi stalno. 

Kojomojo ned 19.1.2025 10:16

Pozdrav ekipa.

Trebao bih pomoc oko kupnje laptopa. Glavni uvjet mi je da mogu prikljucit 2 dodatna monitora na laptop. Ono za sto bi ga najvise koristio bi bio internet preglednik sa puno otvorenih kartica na svakom monitoru te ponekad mozda koja igrica.Budzet je 1200 (+-100e).

Hvala na pomoci unaprijed.

Ovo mi se cini kao prilicno dobra kupnja: https://www.ekupi.hr/hr/Ra%C4%8Dunala/Laptopi-i-oprema/Laptopi/Gaming-laptopi/Lenovo-Gaming-LOQ-15IRX9%2C-83DV004ASC%2C-15%2C6%2C-Intel-Core-i5-13450HX%2C-16GB-RAM%2C-1024GB-SSD%2C-Nvidia%2C-GeForce-RTX-4050%2C-Free-DOS%2C-laptop/p/EK000588206#tabDetails

Ili se malo protegnuti i uzeti ovaj: https://www.ekupi.hr/hr/Ra%C4%8Dunala/Laptopi-i-oprema/Laptopi/Gaming-laptopi/Lenovo-Gaming-LOQ-15IRX9%2C-83DV0053SC%2C-15%2C6-FHD-IPS-300nits-144Hz%2C-Intel-Core-i7-13650HX%2C-16GB-RAM%2C-1TB-PCIe-NVMe-SSD%2C-NVIDIA-GeForce-RTX-4060%2C-Free-DOS%2C-laptop/p/EK000586386

Poslusao bi svaki savjet tako da su dobrodosle preporuke ako trenutno ima mozda bolja opcija od ove dvije sto sam poslao.

MrSapphire ned 26.1.2025 19:24

Pozdrav, zanime me misljenje za gaming laptop pretezno se igra WoW I LoL, da se moze pokrenuti na maksimalnoj grafici sa konkretnim FPSom

https://www.ekupi.hr/hr/Ra%C4%8Dunala/Laptopi-i-oprema/Laptopi/Gaming-laptopi/Acer-Nitro-5-NH-QLFEX-00G%2C-17%2C3-FHD- IPS-14 4Hz%2C-Intel-Core-i7-12650H%2C-16GB-RAM%2C-512GB-PCIe-NVMe-SSD%2C-NVIDIA-GeForce-RTX-4060%2C-Free-DOS%2C-laptop/p/ EK000642642

https://www.links.hr/hr/laptop-acer-nitro-v15-nhqsfex00e-ryzen-7-7735hs-16gb-512gb-ssd-nvidia-geforce-rtx-4060-156-fhd-180hz-ips- linux-crna-0101011687

https://www.sancta-domenica.hr/racunala-i-periferija/prijenosna-racunala/laptop-acer-nitro-gaming-v16-nh-qruex-003-16-r7-16-512-rtx4060.html

evo primjera koji sam gledao

ili ako imate mozda neki drugi primjer

Mišljenje?

ED63 sri 29.1.2025 02:25
franina kaže...

"A Man of Culture I see"

i ja sam tako radil tablice kad sam kupoval ovaj lap

samo da ti ubacim svoj input:

vidim da gledas ekran i onda RAM, po meni je to manje bitno, jer uvijel mozes naknadno ustekat monitor i novi RAM

gledaj kaj nemozes vise nakon kupnje mijenjati, upgrejdati ili pojacati, a to su:GPU i CPU

primarno ti je CPU i GPU koje nemres nikak promijenit, bar ne doma ili u RH jer su ZALEMLJENI na maticnu

CPU ti je i i5 dobar/dovoljan, ali nerijetko ide i i7 u 17 cola, a i rajzena ima svakakvih vrsta

GPU bi trebo gledat kolko WATTA ima snage, jer je u hrpi mainstream i tankim laptopima hladjenje smanjeno tj. Wattaza grafe je smanjena da hladjenje to moze povuc, a to dodatno koci grafu pri radu

skoro sve imaju GDDR6 danas, to je neki standard

znaci ista grafa moze bit u 45W varijanti u slim lapu i 105W u vecem/debljem lapu, naravno da je slabija zabrenzana do bola i radi ko dvije generacije stara grafa u odnosu na onu kaj ima full snagu

naknadno se GPU moze umjetno pojacat tako da ukopcas vanjski monitor sa rezom koja je manja od reze ekrana u lapu, npr. lap sa ull hd rezom ustekas u hd ili hd+ vanjski monitor, ali to je vec tolko stari hardver da ga se moze rijetko naci, samo iz uvoza, nema ih bas sa IPS ekranom i nema bas svaki digitalni ulaz (DVI ili HDMI) nego najcesce VGA , jer kad je ta reza bila top ponude, tehnologija je bila malo manje napredna

RAMse uvijek moze zamjenit, nadogradit, cak su i otprilike slicni cijenom DDR4 i DDR5, samo je na dugi rok bitno kolko max maticna podrzava

ono kaj je najbitnije je dali se zbog toga gubi garancija... neki laptopi imaju odozdola otvor koji skines sa 2-4 serafa i onda imas pristup ramu, ssdu, nvme ssdu, wifi kartici, bateriji... neki imaju jedan keks rama zalemljen, narocito jako tanki

neki gube garu ak se nesto mijenja jer imaju naljepnicu za garu na nekom od sarafa

LCD eh monitor...

prije kupnje trebas kontaktirat prodavaca da ti dadne detalje, opisu na internetu nesmije se vjerovati, jer se najcesce kopiraju specifikacije bez puno provjere

znaci TIP MATRICE: IPS, VA, TN, OLED, malo guglaj da nadjes razliku, to je jedan od podataka kaj se skriva ko zmijine noge i daju se krive informacije

znaju napisat LCD screen, LED, i ostale bedastoce

znaci tip matrice ekrana, frekva osvjezenja (Hz), osvjetljenje (Nits), color gamut (NTSC, sRGB ili kak se vec sve to obiljezava po kojim standardima),  izlazi grafe za vanjski monitor (HDMI, DP), i ostali detalji

u principu bilo bi dobro da nadjes blizu sebe shop koji ima izlozen lap koji si izabrao da ga vidis UPALJENOG prije kupnje, osjetis pod prstima tastaturu i vidis ekran, "ne vjeruj meni, vjeruj svojim ocima"

HDD / SSD se lako zamjeni, i doda novi, samo su bitni slotovi koji postoje

M2 je najcesce 2280, pitanje samo jel SATA ili NVMe, i dal je NVME 3.0 ili 4.0 (mozda sad dodju i 5.0)

to je ona tanka plocica nalik ramu

SATA 2.5" moze bit tanki(7mm) ili normalni (9.5mm mislim), treba pitat prije

dosta novih i tankih lapova nema sata

Konektori su najcesce ispravno napisani, samo pazi da ima ono kaj tebi treba, mozda ti pase napajanje da se istekava iza ili lijevo, a neki ima desno

"MOZDA" se u tom rangu cijene nadje i Thunderbolt, ali jako rijetko, mozda na rabljenom lapu viseg cjenovnog ranga

P.S.

u kategoriji 17" kaj ti gledas, pazi da je reza fullHD, jer se dosta u tu velicinu ekrana guraju QHD i 4K i slicne varijante rezolucije vece od fulHD

a i sama velicina polako izumire jer su svi presli na 15.6 i 16.1" no moze se naci poneki endem, najcesce od MSI i Gigabytea a da je neki mid level hardvera, da nije 2-3 soma ojra

TLDR

gledaj proc i grafu, ostalo se lako zamjeni, upikne vanjska tastatura, monitor, cak se i moze egzotika radit sa monitorom manje reze od nativne da se "poboljsa" grafa umjetno (na manjoj rezi dobis vise fps-a) ili putem Thunderbolta usteka "vanjska grafa"

ram i ssd se mijenja ko carape (al skupe carape)

cak se i ekran moze mijenjat ko se bas zainati (vidi analogbit)

jos jedan detalj je koliko treba da se izvade i ociste ventilatori i kolki je proces promjenje termalne paste nakon vadjena toplovodnih cijevi i ventilatora

P.S.S.

evo npr. ja sam isto u potrazi za novim lapom, gejmerskim naravno

nakon 7 godina stari jos radi ali su se svi panti od ekrana potrgali, i sad je prenosivo racunalo sa odvojivim ekranom ™

a prioriteti su:

1. veliki enter

2. bez naljepnica na lijevoj strani ispod wasd

3. tastatura ko sadasnja da nemoram opet ucit ponovo di je koje slovo kad tipkam nasljepo

4. svaka ima svoj faktor ©®™

sretno druze u potrazi za novim hardverom, u jednoj od posljednih velikih avantura dostupnih muskima u ovo doba (to kazem jer bi zena birala izmedju plavog i crnog laptopa, i uzela cak i veci/manji/skuplji/tanji ako je ljepsa boja )

franina sri 29.1.2025 13:20

vrhunski odgovor, neke od ovih stvari sam "kao" znao (tipa da su mi specifikacije pošemerene kao pijanac u rano jutro i da nemaju veze s onim što je u kutiji), ali nisam nikad imao ovako jasnu potvrdu.. ali ovo za GPU watte, to mi je novo, a ima ful smisla, pogotovo marketinškog, napucaj brojku modela da zvuči kao da je skoro topOfTheTop, a dok se skuži da je pola kubikaže i cilindara van stroja, prođe voz.. ionako ih nema puno koji bi to skužili, pa ni ja..

sve što je napisano u odgovoru stoji, a ja ću se sad probati "izvući" i obraniti svoj odabir 17-ice (to što sam megaloman neću napisati, a to je glavni argument :) )

računam da je onda možda malo veće kućište, pa je malo više mjesta unutra za bolje hlađenje i općenito bolja dispatacija topline

..pa kako je bolja situacija s hladjenjem, onda možda komponente nisu toliko detunirane i rade kako Bog spada

ne mora se stiskati tipkovnica ili ne daj Bože izbacivati ona numerička

možda je i veća baterija, mada veći ekran više troši, pa je taj argument li-la

pa i zbog ukućana kojima igra veći ekran, a nasljediti će ga u nekom momentu

fullHD obavezan, jer veće je preskupo, a i nekako nepotrebno za normalno gledanje+

e sad jedan argument koji mi je konačni za kupnju ili ne, a to je kolika je garancija i da li se može produžiti na recimo 5 godina, i tu većina prodavača nema rješenje, pa mi se izbor jako sužava

ne znam da li se može direktno s kakvim osiguranjem to "povoljno" ugovoriti kako nekakav kasko deal, ali bojim se da cijena ili nešto ne bi bilo malo

ED63 pet 7.2.2025 17:24

dosta ducana ti nudi i opciju produljenja garancije sa standardne 1-2 godine na 3-5 godina

ALI samo ODMAH KOD KUPNJE

neke od tih ponuda su od strane samog proizvodjaca i cijene se krecu sukladno kategoriji proizvoda tj. cijeni (skuplji imaju skuplje produzenje gare) ili te neke nove opcije "osiguranja" novog lapa od pada, prolivanja kave, "ak se zec pomokri po njemu" ili nedajboze od udara groma (osiguranja od propuha NEMA na balkanu )

treba direktno kontaktirat ducan prije kupnje da nebi bilo posle nismo znali! i ne vjerovati onom kaj "pi$e na netu" jer je dosta toga genericki prijevod, kopi pejstanje kroz prevoditelj ili AI u danasnje vrijeme

pa tako mozes naci disk pohrane, a i pohrana diska ...

jedan od glavnih alata prije kupnje novog lapa za mene je METAR. da, metar.

na starom lapu 15.6" koji je model prije legiona (lenovo Y700) razmjerim kolko bi taj novi lap bio veci ili manji

bas jucer sam usporedjival velicinu jednog 17" lapa i ispada da je po gabaritima ( duzina x sirina) skoro isti, jedino je deblji

drugi glavni alat je izozbeni ducan di mozes vidjet taj ili takav lap upaljen, pa odma znas kakav ima ekran, tastaturu, kakav je osjecaj pod prstima, meni bitne stvari... a i ak prodavac bas ne obraca paznju, mozes i malo stisnut tipkovnicu da vidis kolko se uvija doticni proizvod...

sve kaj si napisal za 17" stoji i drzi vodu:

-  deblji budu pa imaju bolje hladnjenje i komponente manje throtlaju (kad sotver bremza hardver zbog pregrijavanja ili je ugradjen vec zabremzani hardver - npr. 4060 rtx ide do 115W, a u tanke i male se ugradjuje model od 45W koji je puno slabiji)

-  lakse dostupne komponente prilikom nadogranje, servisa ili ciscenja/zamjene termalne paste  (manji i tanji znaju imat jedan keks rama zalemljen za maticnu i to se nemre vise nadogradjivat)

-  moze biti ili jetiniji od manjeg, ili sa istom cijenom i boljim komponentama, zbog manje pozeljnosti zbog velicine

-  puna tastatura + numericka moze nekom bit jako bitna stavka, pogotovo ak se naucil tipkat na sljepo

-  moguce da dobijes malo vise prikljucaka / i koji extra USB, jer neki mali znaju ne imat ni Ethernet port

sretno u potrazi, i ja se mucim i znam kako ti je

kule sub 15.2.2025 11:27

Pozdrav!

Pošto na proljeće dolaze laptopi sa novom generacija grafičkih kartica (Nvidia GTX 50XX), hoće li onda padati cijene prošlogodišnjih modela? Kakva je praksa sa cijenama: da li cijene padaju kada dolaze nove generacije laptopa ili samo na akcijama?  

duke3d sub 15.2.2025 11:52
kule kaže...

Pozdrav!

Pošto na proljeće dolaze laptopi sa novom generacija grafičkih kartica (Nvidia GTX 50XX), hoće li onda padati cijene prošlogodišnjih modela? Kakva je praksa sa cijenama: da li cijene padaju kada dolaze nove generacije laptopa ili samo na akcijama?  

ako i dođe do akcija to neće biti tako skoro, sporo padaju cijene laptopima iz prethodne godine

MatB pet 28.2.2025 09:59

U usporedbi sa cijenama za 5090 seriju koja dolazi, cijene "starih" 4090 se čine prava prilika čak i bez sniženja

Moj trenutni laptop Asus G752VY je u svoje vrijeme 2017. bio vrh ponude i uspješno me služi još i danas u igračke i poslovne svrhe nakon nadogradnje memorije i diskovnog prostora, ali vrijeme ga je jednostavno pregazilo i plan mi je bio nabaviti novi.

Preferiram desktop replacement laptope sa dobrim hlađenjima, kupujem sa namjerom da potraje nekoliko godina i inicijalno sam se predbilježio za STRIX G18 sa 5090. Stigla mi je jučer obavijest da ga mogu prednaručiti. Cijena bing prava sitnica za 5090 6.199,99€, za 5080 5.219,99€. Soma eura razlike između verzija grafičkog procesora, ostali hardver je isti. Prethodna generacija istog sa 4090 je bio u maksimalnoj opremljenosti negdje oko 5000€, a mogao se naći i za 4200€ ako odabereš opciju da ga kroz dvije tri godine nadogradiš.

Pa da se upucaš. Mislim očekivao sam nešto višu cijenu, ali ovo je stvarno teško opravdati zdravom razumu.

vol123 ned 9.3.2025 18:26

Pozdrav! 
koji laptop odabrati.. 90% vremena će se koristiti za gaming. 

Lenovo Legion 5 16IRX9 

Lenovo Legion PRO 5 16IRX8

Cijena ista - RAM 16gb oba, 4060 oba, ekran 2k oba dva. 

jedina je razlika u procesoru. Pro je ryzen 7745hx, a x9 i7-14650hx

Hvala!

SamoPitam3 ned 9.3.2025 21:44
vol123 kaže...

Pozdrav! 

Lenovo Legion 5 16IRX9 

Hvala!

Mislis reci, imaju 4070 oba, jer sa 4060 se ne bi usrecio na toj rezi. Tako ti je svejedno. Jedino je pitanje jel ti treba zapravo prijenosnik, ako se mislis samo igrati na njemu.

PESfanCRO pon 10.3.2025 07:03
vol123 kaže...

Pozdrav! 

Lenovo Legion 5 16IRX9 

Hvala!

Uzmi Pro.

picajzla0707 pon 10.3.2025 07:21
SamoPitam3 kaže...

Mislis reci, imaju 4070 oba, jer sa 4060 se ne bi usrecio na toj rezi. Tako ti je svejedno. Jedino je pitanje jel ti treba zapravo prijenosnik, ako se mislis samo igrati na njemu.

nije to baš tolika razlika da pričamo o 'usrećivanju', nekako bi i bila da osim jačeg čipa 4070 ima i više vrama, veću sabirnicu itd., pa da s više vrama izbjegneš zamku kad fps pada zbog manjka istog

nažalost nema ništa od toga, tako da se prednost svodi na nešto veći fps, koji nikad nije toliko veći koliko je jači (skuplji) čip - razlog je u tdp-u, iskoristviosti čipa, mogućnosti procesora itd.

odnosno, tamo gdje se sa mobilnom verzijom 4060 neće 'usrećit', bogme neće niti sa 4070

link

jarrod je to dobro usporedio, pa neka kolega procijeni sam

iste rezultate sa 4070 možeš dobiti sa par minuta podešavanja postavki na 4060, na način da će to vizualno biti gotovo neprimjetna razlika

s druge strane isto to možeš napraviti i sa 4070, pa razlika opet može biti ista - jedino je pitanje jel se isplati dati toliku razliku u cijeni, a da nemaš više vrama na jačoj grafi