zelenapaprika ned 6.4.2025 11:21
ED63 kaže...
franina kaže...

gledam malo gaming laptope (17,3 FHD i 16GB RAM-a) jer mi je korištenje na granici potreba za takvom vrstom opreme, pa tražim što ima u donjoj kategoriji i ovo su rezultati:

"A Man of Culture I see"

i ja sam tako radil tablice kad sam kupoval ovaj lap

samo da ti ubacim svoj input:

vidim da gledas ekran i onda RAM, po meni je to manje bitno, jer uvijel mozes naknadno ustekat monitor i novi RAM

gledaj kaj nemozes vise nakon kupnje mijenjati, upgrejdati ili pojacati, a to su:GPU i CPU

primarno ti je CPU i GPU koje nemres nikak promijenit, bar ne doma ili u RH jer su ZALEMLJENI na maticnu

CPU ti je i i5 dobar/dovoljan, ali nerijetko ide i i7 u 17 cola, a i rajzena ima svakakvih vrsta

GPU bi trebo gledat kolko WATTA ima snage, jer je u hrpi mainstream i tankim laptopima hladjenje smanjeno tj. Wattaza grafe je smanjena da hladjenje to moze povuc, a to dodatno koci grafu pri radu

skoro sve imaju GDDR6 danas, to je neki standard

znaci ista grafa moze bit u 45W varijanti u slim lapu i 105W u vecem/debljem lapu, naravno da je slabija zabrenzana do bola i radi ko dvije generacije stara grafa u odnosu na onu kaj ima full snagu

naknadno se GPU moze umjetno pojacat tako da ukopcas vanjski monitor sa rezom koja je manja od reze ekrana u lapu, npr. lap sa ull hd rezom ustekas u hd ili hd+ vanjski monitor, ali to je vec tolko stari hardver da ga se moze rijetko naci, samo iz uvoza, nema ih bas sa IPS ekranom i nema bas svaki digitalni ulaz (DVI ili HDMI) nego najcesce VGA , jer kad je ta reza bila top ponude, tehnologija je bila malo manje napredna

RAMse uvijek moze zamjenit, nadogradit, cak su i otprilike slicni cijenom DDR4 i DDR5, samo je na dugi rok bitno kolko max maticna podrzava

ono kaj je najbitnije je dali se zbog toga gubi garancija... neki laptopi imaju odozdola otvor koji skines sa 2-4 serafa i onda imas pristup ramu, ssdu, nvme ssdu, wifi kartici, bateriji... neki imaju jedan keks rama zalemljen, narocito jako tanki

neki gube garu ak se nesto mijenja jer imaju naljepnicu za garu na nekom od sarafa

LCD eh monitor...

prije kupnje trebas kontaktirat prodavaca da ti dadne detalje, opisu na internetu nesmije se vjerovati, jer se najcesce kopiraju specifikacije bez puno provjere

znaci TIP MATRICE: IPS, VA, TN, OLED, malo guglaj da nadjes razliku, to je jedan od podataka kaj se skriva ko zmijine noge i daju se krive informacije

znaju napisat LCD screen, LED, i ostale bedastoce

znaci tip matrice ekrana, frekva osvjezenja (Hz), osvjetljenje (Nits), color gamut (NTSC, sRGB ili kak se vec sve to obiljezava po kojim standardima),  izlazi grafe za vanjski monitor (HDMI, DP), i ostali detalji

u principu bilo bi dobro da nadjes blizu sebe shop koji ima izlozen lap koji si izabrao da ga vidis UPALJENOG prije kupnje, osjetis pod prstima tastaturu i vidis ekran, "ne vjeruj meni, vjeruj svojim ocima"

HDD / SSD se lako zamjeni, i doda novi, samo su bitni slotovi koji postoje

M2 je najcesce 2280, pitanje samo jel SATA ili NVMe, i dal je NVME 3.0 ili 4.0 (mozda sad dodju i 5.0)

to je ona tanka plocica nalik ramu

SATA 2.5" moze bit tanki(7mm) ili normalni (9.5mm mislim), treba pitat prije

dosta novih i tankih lapova nema sata

Konektori su najcesce ispravno napisani, samo pazi da ima ono kaj tebi treba, mozda ti pase napajanje da se istekava iza ili lijevo, a neki ima desno

"MOZDA" se u tom rangu cijene nadje i Thunderbolt, ali jako rijetko, mozda na rabljenom lapu viseg cjenovnog ranga

P.S.

u kategoriji 17" kaj ti gledas, pazi da je reza fullHD, jer se dosta u tu velicinu ekrana guraju QHD i 4K i slicne varijante rezolucije vece od fulHD

a i sama velicina polako izumire jer su svi presli na 15.6 i 16.1" no moze se naci poneki endem, najcesce od MSI i Gigabytea a da je neki mid level hardvera, da nije 2-3 soma ojra

TLDR

gledaj proc i grafu, ostalo se lako zamjeni, upikne vanjska tastatura, monitor, cak se i moze egzotika radit sa monitorom manje reze od nativne da se "poboljsa" grafa umjetno (na manjoj rezi dobis vise fps-a) ili putem Thunderbolta usteka "vanjska grafa"

ram i ssd se mijenja ko carape (al skupe carape)

cak se i ekran moze mijenjat ko se bas zainati (vidi analogbit)

jos jedan detalj je koliko treba da se izvade i ociste ventilatori i kolki je proces promjenje termalne paste nakon vadjena toplovodnih cijevi i ventilatora

P.S.S.

evo npr. ja sam isto u potrazi za novim lapom, gejmerskim naravno

nakon 7 godina stari jos radi ali su se svi panti od ekrana potrgali, i sad je prenosivo racunalo sa odvojivim ekranom ™

a prioriteti su:

1. veliki enter

2. bez naljepnica na lijevoj strani ispod wasd

3. tastatura ko sadasnja da nemoram opet ucit ponovo di je koje slovo kad tipkam nasljepo

4. svaka ima svoj faktor ©®™

sretno druze u potrazi za novim hardverom, u jednoj od posljednih velikih avantura dostupnih muskima u ovo doba (to kazem jer bi zena birala izmedju plavog i crnog laptopa, i uzela cak i veci/manji/skuplji/tanji ako je ljepsa boja )

U drugoj temi o laptopima baš upozoravam da neki modeli imaju zalemljen RAM i da je neproširiv.

Tako "RAMse uvijek moze zamjenit, nadogradit, " - ne, ne može i treba jako dobro pogledati što laptop nudi u tom smislu, da se netko ne zezne.