Povezivanje na Internet

Žični vs bežični internet

patch123 pon 15.2.2010 23:33
MatkoBB kaže...
patch123 kaže...
MatkoBB kaže...
patch123 kaže...

ali kako onda prijatelj može imati download speed 4x veću a živi samo 1km od mene

znači da bi i on trebao imati isti problem a očito je da nema

Ali možda je on baš taj kilometar bliži centrali... ili su jednostavno kod tebe provedeni loši vodiči... mi ovako možemo do sutra pogađati o čemu se tu radi... najbolje da nazoveš korisnikču podršku i kažeš im za ovaj problem kao što si ovdje rekao... onda će ti oni poslati svog tehničara koji će izmjeriti brzinu i na licu mjesta ti reći u čemu je problem.

jedini veliki grad u krugu 100km od mene je split

a ja sam 1km bliži splitu

jedini malo veći grad u okolici 20km je makarska,a ja sam taj 1km bliži makarskoj od njega

A da li imate isti router? Splitter? I koji?

sve isto

samo u njega žično u mene bežično

patch123 pon 15.2.2010 23:35

ja sam sad totalno zbunjen

jedan kaže da će mi to uvelike povećati brzinu,drugi da to nema nikakve veze a primjer mi govori nešto treće

sad sam zbunjeniji nego što sam bio kad sam otvarao temu LOL

patch123 pon 15.2.2010 23:39
MatkoBB kaže...

Pa posudi od njega kabel... spoji žično i vidi... to ti je najjednostavnije. ja više nemam ideja.

znači ti tvrdiš da nema razlike spajao se netko žično ili bežično ????

ma kad odem u školu pitat ću nastavnicu informatike o tome pa ću vidjeti šta će mi ona reći

MatkoBB pon 15.2.2010 23:43
patch123 kaže...
MatkoBB kaže...

Pa posudi od njega kabel... spoji žično i vidi... to ti je najjednostavnije. ja više nemam ideja.

ma kad odem u školu pitat ću nastavnicu informatike o tome pa ću vidjeti šta će mi ona reći

Ma nema potrebe za tolikim istraživanjem.. ako ne možeš posudit, kupi metar tog kabela (20kn), spoji, i odmah sve vidiš...

Ovako možeš i vidovitog Milana ispitivati, a mislim da ni on ne bi znao odgovor... nemoj bježati od jednostavnih rješenja!

patch123 pon 15.2.2010 23:46
MatkoBB kaže...
patch123 kaže...
MatkoBB kaže...

Ma nema potrebe za tolikim istraživanjem.. ako ne možeš posudit, kupi metar tog kabela (20kn), spoji, i odmah sve vidiš...

Ovako možeš i vidovitog Milana ispitivati, a mislim da ni on ne bi znao odgovor... nemoj bježati od jednostavnih rješenja!

dobra ideja

vjerujem da vidoviti milan to zna

pinkskin uto 16.2.2010 00:13

Čitam i nevjerujem koje su sve tu gluposti napisane, i koliko ljudi piše nešto a uopče nema pojma šta piše.

Brzina između tebe i rutera kad se spajaš preko wlana je 54Mbps a sa kablom 100Mbps, i to je brzina između tebe i rutera a ne brzina kojom si na netu. Brzina kojom si na netu je 4Mbps i pošto je ona manja od brzine koju možeš prenjet preko wirelessa imat češ preko njega full brzinu ako je signal dobar.

Nemoj pitat bolje ništ učiteljicu, možda ti da keca kad čuje kakvu glupost si je pito.

Centrala se vjerojatno nalazi u tvome selu, nema šanse teoretske da je ona 100km od tebe. Tvoj prijatelj je vjerojatno bliže centrali a i izvodu iz zemlje pa ima bolju brzinu, ili je kod tebe u kući problem.

Moj frend živi 500 bliže centrali nego ja pa ima 4Mbita a ja imam 2Mbita.

Psiho246 uto 16.2.2010 00:25

Isplati se preko zicnog.

Ovisi ti i kakvi su ti zidovi u kuci.

Imam frenda sa (valjda) zidovima u kuci od armiranog betona i nemoze dobiti signal iz jedne sobe u drugu.

Ja nisam imao taj problem ali sam dost dugo bio prek bezicnog i nije bilo bas bajno.

Pucala je cesto veza a i nekad je veza jednostavno bila losa i stranice su se znale sporo otvarat.

Nekad je bilo sve ok.

Kad sam se spojio zicno, nisam imao nikakvih problema sa pucanjima i losom konekcijom.

311008 uto 16.2.2010 00:35

Hm da upadnem malo, imao sam iskustva i sa jednim i sa drugim nacinom prikljucivanja.Razlika izmedzu zicnog i bezicnog povezivanja ima je.Kod bezicnog povezivanja te ogranicava dosta faktora, a i neki te oslobadzaju ali eto.Bezicni prikljucak zavisi od fizicki prepreka, zidova, udaljenost od rutera, snaga rutera da izbaci signal do tvog kompa, a opet ako sklonis sve te faktore dobijas mogucnost na net bez za*** sa kablovima i zapinjanjem za kablove.Brzina download/uploada, kod bezicnog zavisi od signala, znaci ako imas jak signal u idealnim uslovima moci ces da tjeras net onolikom brzinom koju ti daje Net provajder, znaci ako je 4Mbp/s onda je to limit koji mozes imati.Kod zicnog opet imas vise garancija o jacini signala jer signal ne putuje zrakom nego imas direktan signal putem zice.Moj prijedlog ti je, provjeri fizicke prepreke po kuci, kod mene  se bezicni nije isplatio radi debljine zidova(zidovi armirani ko vojna baza lol) stoga sam punu snagu mogao izvuci tek kad bi ruteru prisao bas blizu.

F1-IVO uto 16.2.2010 10:48
patch123 kaže...

ako ni sa žičnim ne dobijem brzinu koju sam platio,žalit ću se

Pročitaj malo bolje na T-Scum stranicama: Nigdje ne piše da MORAŠ imati 4mbita vezu. Oni će ti isporučit največu moguću.

patch123 uto 16.2.2010 10:52
F1-IVO kaže...
patch123 kaže...

ako ni sa žičnim ne dobijem brzinu koju sam platio,žalit ću se

Pročitaj malo bolje na T-Scum stranicama: Nigdje ne piše da MORAŠ imati 4mbita vezu. Oni će ti isporučit največu moguću.

ne vjerujem da mi je najveća moguća 1 mbps

Fre3man69 uto 16.2.2010 12:18
R4zOR229 kaže...
Fre3man69 kaže...
dncrmt kaže...

Znači ti već imaš pretplatnički račun kod T-Coma?Pa onda samo uzmi/kupi straight-through kabel i poveži router sa računalom,te namjesti konfiguraciju.

Za povezivanje routera i računala u pravilu se koristi crossover

crossover je nacin spajanja i koristi se kod spajanja dva pca u mrezu a kabel je UTP

Kakav nacin spajanja? Crossover ima drugacije parice of straight-through kabla. A i jedan i drugi su UTP kablovi( unshielded twisted pair).

patch123 uto 16.2.2010 12:21
F1-IVO kaže...

Nazovi T-Scum i traži da ti testiraju vezu i nek ti kaže max propusnost. To ti je gotovo u minuti. Samo nazovi 0800-9000.

a ta max propusnost što mi kaže jest brzina koju mogu imati ???

a šta ja njemu trebam navesti kako bi on mogao to testirati ??

F1-IVO uto 16.2.2010 12:23

Maksimalna propusnost je ona koju tvoja telefonska linija može podržat. Samo ih lijepo nazovi da ti testiraju propusnost (ja im kažem da razmišljam uzet veću brzinuBelji se pa da onako provjere) i vidi. Ako ti je preko 4mbita onda nema razloga da ne dobiješ svojih 4mbita.

Glamdring uto 16.2.2010 12:47

Novije mrežne katrice se bez problema povezuju bilo kako sa bilo kakvim mreznim kabelom

Žica je uvjek bolja i ako postoji mogucnost provlačenja zice to ti treba bit prva opcija. wirelles cesto hoce zajebavat, ali ne toliko da bi utjecalo na brzinu downloada sa interneta.

Ako igras neke online igre preko wirellesa uglavnom imas veci ping i cesto pucanje veze.

Postoji mogucnost da ti je ugrađen PCM, uređaj sa kojim oni đibere i jednu liniju raspodjele na vise korisnika.

Mislim da udaljenost od centrale ne igra nikakvu ulogu jer je signal koji se prenosi digitalan, neka me netko ispravi ako grijesim?

Još nešto,

Rekao si da su ti windowsi odmah prepoznali mrezu i spojili se, pa pretpostavljam da nisi ukljucio nikakvu zaštitu. Vrlo je vjerojatno da imas nekog parazitskog susjeda koji ti se nakacio na wireless i cucla tvoj bandwith.

Dok ces testirat sa kabelom obavezno iskljuci wireles. A to jeli se tko nakacio mozes vidjeti na stranicama routera tako da u browser upises 192.168.1.1   user name/ pass je nesto tipa, admin/0000 user/12345  ili tako nesto, taj podatak za svoj router mozes naci na googlu.

logic uto 16.2.2010 15:28

Ja vec godinama imam wireless po kuci i nkakvih problema.

Udaljensot od centrale igra ulogu. Digitalni prenos isto tako ima gubitle samo sto se gubici manifestuju na drugaciji nacin nego kod analognog prenosa. Po tvome bi digitalni sigal mogao prenositi beskonacno daleko. Kamo srece ;)

patch123 uto 16.2.2010 17:00
Glamdring kaže...

Novije mrežne katrice se bez problema povezuju bilo kako sa bilo kakvim mreznim kabelom

Žica je uvjek bolja i ako postoji mogucnost provlačenja zice to ti treba bit prva opcija. wirelles cesto hoce zajebavat, ali ne toliko da bi utjecalo na brzinu downloada sa interneta.

Ako igras neke online igre preko wirellesa uglavnom imas veci ping i cesto pucanje veze.

Postoji mogucnost da ti je ugrađen PCM, uređaj sa kojim oni đibere i jednu liniju raspodjele na vise korisnika.

Mislim da udaljenost od centrale ne igra nikakvu ulogu jer je signal koji se prenosi digitalan, neka me netko ispravi ako grijesim?

Još nešto,

Rekao si da su ti windowsi odmah prepoznali mrezu i spojili se, pa pretpostavljam da nisi ukljucio nikakvu zaštitu. Vrlo je vjerojatno da imas nekog parazitskog susjeda koji ti se nakacio na wireless i cucla tvoj bandwith.

Dok ces testirat sa kabelom obavezno iskljuci wireles. A to jeli se tko nakacio mozes vidjeti na stranicama routera tako da u browser upises 192.168.1.1   user name/ pass je nesto tipa, admin/0000 user/12345  ili tako nesto, taj podatak za svoj router mozes naci na googlu.

nemoguće je da mi se netko kači na wireless

oko moje imaju još 4 kuće,3 kuće uopće nemaju kompjutera a ta jedna jedina koja ima kompjuter je susjeda od 50 godina koja internet gotov i ne koristi,a uredno plaća svoj internet

kako ja to znam

pa u rodu smo

znači nema šanse da još netko koristi moju internet konekciju

pinkskin uto 16.2.2010 17:36
Glamdring kaže...

O, varaš se, po tome tvome bi i usb kabal mogao biti jako jako dugačak pa i lan kabal. U stvarnosti je drugačije.

Dompa uto 16.2.2010 20:09

ja sam sad trenutno na wireless, makar i žićanu imam, al svejedno mi je što se tiće skidanja, tj download/upload brzinom. Brzine su mi podjednake skoro što se tiće toga, a ako te zanima za gaming, tj što manja latencija ( ping ) u igri onda bolje imaj žićanu vezu, dobar je i wireless sam moraš imat dobar signal pa je ping skoro zanemariv nasprem žićane veze i ne puca ti veza.

A sad evo jedan moj problem koji me već dosta mući a neznam u čemu je problem:

Ja imam paket od 24mbps od amisa, ono ponudili su mi tu brzinu za istu cijenu isto ko mojem frendu 50 metara dalje od mene, a ja max brzinu koju mogu dobiti je 7 mbps, a on 10-11 mbps...

Aj nebi ništa rekao da mi je ping manji na serverima, al kad sam vidio da imam skoro duplo više od njega to me je dost naživciralo, pogotovo na nekim američkim serverima gdje je max ping dozvoljen 150 a meni 160 i kicka me, a mom frendu je oko 110 ping, a isti paket i ISP. Meni je inače žičana veza 10 metara daleko od routera, a inače imam i komp dolje odmah pored routera pa mi je latencija ista ( možda 3-4 pinga manje zato jer je bliže ). Mene zanima gdje ja gubim većinom svoju latenciju, gdje bi mogao bit problem, kak to rješiti?