
Burek ili pita


Nakon 4-5 godina rasprava o bureku opet u modi.
Meni iskreno uopće nije važno u šta spada npr.ta stvar sa sirom ako je dobra....

Sve su pite pitice, samo je Burek pitac.
Btw, burek, sirnica, krompiruša, zeljanica i sl. se grupno zovu pite, samo što prema sadržaju imaju pojedinačna imena, burek - pita sa mesom, sirnica - pita sa sirom itd.

ovisi gdje si, ako si u hrvatskoj sve je burek, s mesom, sirom ili jabukama, svejedno
ako je prije 100 godina i u hrvatskoj bio burek samo s mesom, već generacijama to nije i najbolje da nam netko sa strane tumači što ćemo i kako zvati
znači u bosni je burek samo s mesom, u hrvatskoj je sve to burek i bezveze je dalje raspravljati o tome

Bosanci neka slobodno smatraju burek s mesom jedinim "pravim" burekom, mada su meni s tim dosta naporni jer činjenica je da burek NIJE originalo bosansko jelo već (gle čuda) tursko, a originalni turski/osmanski burek može biti s mesom, povrćem ili sirom.

98% bureka na balkanu prave Albanci.
Burek nije pita. Burek je burek i moze biti s cime ti srce zeli pa cak i s milkom, nutelom, grahom, majonezom, senfom, kikirikijem, kosticama, tenkovima i granatama... ako pozelis.
Burek orginalno potjece iz turske, sirio se svijetom, mjenjao mu se sastav, razne nacije ga modificirale i uzimale pod svoje. Tako u Bosni njihov burek je jedini orginalan - s mesom. Kod nas ima sa sirom, visnjom, jabukama... kaj god.
Slicna shema vam je sa kebap/bom. Svatko nekaj svoje izmisljava ali samo je jedan orginal.
I slovence i njihov kulen isto nabijem... :)

ovisi gdje si, ako si u hrvatskoj sve je burek, s mesom, sirom ili jabukama, svejedno
ako je prije 100 godina i u hrvatskoj bio burek samo s mesom, već generacijama to nije i najbolje da nam netko sa strane tumači što ćemo i kako zvati
znači u bosni je burek samo s mesom, u hrvatskoj je sve to burek i bezveze je dalje raspravljati o tome
Noup, kod nas ovisi kako se mota. Ako se mota ko burek onda je burek, ako se vučeno tijesto mota u ravne smotuljke onda je štrudla(štrudel) od sira ili jabuka. Smotuljak od buča je bučnica a ako je od sira ali prije pečenja izrezano na komadiće i preliveno vrhnjem onda su zapečeni štrukli, a mogu bit i samo kuhani onda se zovu samo štrukli.
A ako je od prhkog ili dizanog tijesta onda je gibanica(orehnjača, makovnjača, blabla) osim ako je u pitanju međimurska gibanica onda je tijesto vučeno ko za burek al se ne mota nego se slažu kore između ko za baklavu.

Al ga zakomplikova ;) Uglavnom burek je samo sa mesom pa ti motaj kako god zelis ;) Ili nemoj ;)

Burek je tijesto... kao što je to špageti, pizza, štrudla. Turska rijeć, neovisno što bosanci misle. Razvučeno/lisnato tijesto. Kad se pojavila druga kombinacija, dodao se sufix (čime), kao što prvi film u serialu nema naziv prvi, dok drugi ima naziv drugi. (osim kad se renumerira starwars pa je Luke stariji od oca i burek postane pita)


Al ga zakomplikova ;) Uglavnom burek je samo sa mesom pa ti motaj kako god zelis ;) Ili nemoj ;)
Burek je sa svime dok se mota kao burek. Ovo što vi zovete sve osim bureka s mesom pite nema žive veze s pitom jer se pita radi od prhkog tijesta ili u nekim zemljama od jogurt tijesta. Ništa se ne mota ni ne vuku se kore. Tijesto se stavi na dno i prelije nadjevom. Neke zemlje stavljaju gornju koru neke ne stavljaju.
Ovo je prava pita od jabuka a ne vučeno tijesto punjeno jabukama
Edit: ihush vučeno tijesto i lisnato tijesto nije isto. Vučeno je ovo koje se koristi za bureke a lisnato tijesto je ono koje se premazuje maslacom(ili svinjskom mašću) i preklapa dok ne dobiješ tijesto koje se razlista pri pečenju. Kroasani i fornetti se rade od lisnatog tijesta.

Da voli pite, zvala bi se Pitarović.

ovisi gdje si, ako si u hrvatskoj sve je burek, s mesom, sirom ili jabukama, svejedno
ako je prije 100 godina i u hrvatskoj bio burek samo s mesom, već generacijama to nije i najbolje da nam netko sa strane tumači što ćemo i kako zvati
znači u bosni je burek samo s mesom, u hrvatskoj je sve to burek i bezveze je dalje raspravljati o tome
Noup, kod nas ovisi kako se mota. Ako se mota ko burek onda je burek, ako se vučeno tijesto mota u ravne smotuljke onda je štrudla(štrudel) od sira ili jabuka. Smotuljak od buča je bučnica a ako je od sira ali prije pečenja izrezano na komadiće i preliveno vrhnjem onda su zapečeni štrukli, a mogu bit i samo kuhani onda se zovu samo štrukli.
A ako je od prhkog ili dizanog tijesta onda je gibanica(orehnjača, makovnjača, blabla) osim ako je u pitanju međimurska gibanica onda je tijesto vučeno ko za burek al se ne mota nego se slažu kore između ko za baklavu.
okidoki, pa i mislio sam na "ono" što se mota kao burek, makar ima bureka zamotanog, a ima i onog naslaganog u okrugli protvan, pa se recka u trokute ko pica
...što sam htio reći, moš ti sad nabrajat i nabrajat, ali ja sam mislio na burek kakav inače naručiš u pekari ili buregdžinici, smotani ili u trokutu, s jabukama, sirom ili mesom, tak svejedno, naravno da nisam mislio na štrudle i napolitanke
btw. kako bi sad smazao ovu tvoju pitu s jabolkama

- nevažno/tehnikalije :)
- stvar je u tijestu, kao što ne postoji pizza bez tijesta (može bez sira, kečapa, mesa.. ali ne i tijesta), tako ne postoji ni burek, odnosno, tad je sarma, ćevap, ražnjić.. a kad je to vučeno tijesto, tad je burek, .. i ono što bosanci ne razlikuju, može biti s nečim :)
jednako je švabski štrudl, zapravo austrougarsko.. upravo zbog otomana/turaka i bureka, ali je štrudl ugl kolač/desert, ne naziv za (glavno) jelo. Neovisno što bosnci opet misle da su pite i štrudle ista stvar... umjesto prhkog tijesta. Sve to su tijesta, tjestenine.. i nemaju defautltno značenje (s mesom) osim upravo načina pripreme, kao špageti/rezanci, kao (dizani/kvasni) kruh itd.. ili što je sendvič? .. može biti s bilo čime, dok je između dvaju šnita kruha, na što će neki pomisliti da mora biti sa salamom.. ne mora, tako ni burek ne mora biti s mesom, jer burek (originalna riječ, pa time i oznaka/značenje) je tijesto. Pizza, ista stvar. (al daj to objasni bosancu) :)) jer će on na to reći da na pizzi mora biti maslina?

- nevažno/tehnikalije :)
- stvar je u tijestu, kao što ne postoji pizza bez tijesta (može bez sira, kečapa, mesa.. ali ne i tijesta), tako ne postoji ni burek, odnosno, tad je sarma, ćevap, ražnjić.. a kad je to vučeno tijesto, tad je burek, .. i ono što bosanci ne razlikuju, može biti s nečim :)
jednako je švabski štrudl, zapravo austrougarsko.. upravo zbog otomana/turaka i bureka, ali je štrudl ugl kolač/desert, ne naziv za (glavno) jelo. Neovisno što bosnci opet misle da su pite i štrudle ista stvar... umjesto prhkog tijesta. Sve to su tijesta, tjestenine.. i nemaju defautltno značenje (s mesom) osim upravo načina pripreme, kao špageti/rezanci, kao (dizani/kvasni) kruh itd.. ili što je sendvič? .. može biti s bilo čime, dok je između dvaju šnita kruha, na što će neki pomisliti da mora biti sa salamom.. ne mora, tako ni burek ne mora biti s mesom, jer burek (originalna riječ, pa time i oznaka/značenje) je tijesto. Pizza, ista stvar. (al daj to objasni bosancu) :)) jer će on na to reći da na pizzi mora biti maslina?
Sve pet samo ti govorim da vučeno i lisnato nije isto zato da te žena nebi poslala po tijesto za burek a ti joj doma doneseš Ledo lisnato tijesto. Moglo bi se desit da ti ga servira nazad u glavu što bi bilo pogubno jer se lisnato tijesto prodaje smrznuto dok su vučena(rezana na kore ili u komadu) uvijek friška. Pa si misli koje bi jače bolilo

Opet u hrvatskoj je drugačije. Burek je uglavnom onaj trokutasti vrlo rijetko se može naći motani burek. Dok je u bosni obrnuta situacija burek i pite su motane.

Nema šta. Ovaj ihush se zarumije u sve. Od kvantne fizike do pravljenja bureka. Svaka majka bi ga za zeta htjela.
Još samo da malo razgovjetnije piše da bi ga se lakše i brže shvatilo...

Inače sam već to napisao na jednoj temi, ne sjećam se više kojoj točno, ali jednom prilikom sam bio kod jedne starije gospođe Bosanke i njenih kćeri na obroku.
Uglavnom, budući da smo joj radili neke poslove na kući, ova pripremila 4 divovske tepsije bureka i pita
Takvo savršenstvo da vam ja to ne mogu opisat....
I što je najbolje, sve njezina proizvodnja, kupuje samo jednu vrstu brašna iz točno određenog mlina već godinama, radi i normalno i lisnato tijesto sama (stvarno vrhunsko).
I sve domaće meso (iznenadilo me da ima i jaretine unutra), i savršeno ukusno.
Uglavnom, i meni je tad postalo jasno da je jedina nužna razlika između bureka i pite od mesa tip tijesta, a cijeli sam život bio u zabludi

Uglavnom, i meni je tad postalo jasno da je jedina nužna razlika između bureka i pite od mesa tip tijesta, a cijeli sam život bio u zabludi
opet nisi ništa naučio i još uvijek si u zabludi, jedina je razlika dobar i loš burek
može tijesto biti najbolje, ako je loše pečeno, presušeno ili još gore, slabo punjeno, nema od tog bureka ništa
..ali na dobrom si tragu
jednom prilikom jeo sam krumpirušu koju mi je prijatelj iz bosne godinama dizao u nebesa, naravno jer ju je njegova mama pripremala i cijelo vrijeme sam mislio da je to još jedno suhasto sranje od nazovi domaćih specijaliteta, a kad sam je konačno probao na nekoj internoj fešti kompletni sam protvan te krupiruše prisvojio i cijelu večer režao na one koji bi je samo i pogledali - nešto božanstveno
nevjerojatno da se tako nešto tako ukusno i sočno može napraviti od krupira, tijesta i malo luka i da može biti toliko bolje od sličnih nazovi-krumpiruša koje sam probao kod nekih drugih

Vi Bosance našli učiti šta je burek?

Vi Bosance našli učiti šta je burek?
A cuj, netko vam je morao reci da nemate pojma

Pa ako je burek u originalu turski, kako je netko rekao, i taj originalni burek je burek bez obzira na vrstu nadjeva, onda su bosanci u krivu bez obzira sto misle da nisu
A u krivu su sigurno kad nama u hrvatskoj pokusavaju nametnuti svoje nazive, jer mozda smo nekad u povijesti i mi preuzeli naziv direktno od turaka, a da i nismo - danas se u hrvatskoj burekom smatra ta vrsta jela, bez obzira bio s mesom ili sirom i bez obzira bio motani ili onaj slozeni i rezan u trokute
Bogme nisam cuo da hrvati dolaze u sarajevo tumacit sto je burek, nego je uvijek rasprava oko toga da bosanci nama namecu svoju ideju bureka, pa bi bilo ok da vec jednom prestanete...
I btw. u zagrebu sam jeo bolje cevape nego u sarajevu :P

I btw. u zagrebu sam jeo bolje cevape nego u sarajevu :P
tajna je u kuharici (i vegeti), ne u meridijanima.
+ burek je tanko-razvučeno savijeno tjesto. Imamo i naziv savijača kao objašnjenje. str prije je linkić dok bosanci imaju svoje (legitimno) tumačenje, jednako kao što britanci voze lijevom stranom. Jesu li zato u pravu? Nevažno ako je kuharica dobra :)

A u krivu su sigurno kad nama u hrvatskoj pokusavaju nametnuti svoje nazive, jer mozda smo nekad u povijesti i mi preuzeli naziv direktno od turaka, a da i nismo - danas se u hrvatskoj burekom smatra ta vrsta jela, bez obzira bio s mesom ili sirom i bez obzira bio motani ili onaj slozeni i rezan u trokute
Bogme nisam cuo da hrvati dolaze u sarajevo tumacit sto je burek, nego je uvijek rasprava oko toga da bosanci nama namecu svoju ideju bureka, pa bi bilo ok da vec jednom prestanete...
I btw. u zagrebu sam jeo bolje cevape nego u sarajevu :P
A zašto bi bio najbolji ćevap u Sarajevu to valjda zavisi od onog ko pravi isti kakav će biti a ne do Sarajeva.To što vi kazete da je burek to je kod nas onda pita, dok kod nas u BiH svaka ta pita ili taj vas burek ima svoje posebno ime kao što je neko gore naveo: pita sa krompirom(krompiruša), pita sa zeljom(zeljanica), pita sa sirom(sirnica), pita sa faširanim il sjeckanim mesom(burek), pita sa jabukama(jabukovača) i da nezaboravim najsočniju KVRGUŠU-pita sa piletinom.

Jeo sam i kod zelje i kod ferhatovica i jeo sam bolje u zagrebu... ali nebitno
da, ja sam spomenuo krumpirusu jer ju je tako nazvala mater od frenda i nije mi palo na pamet tumacit joj da je u hrvatskoj i da se to kod nas kaze burek od krumpira, jer mi je to jednostavno nebitno
Ali na obrnuto svako malo nailazim (mozda i zato jer sam zivio u mjestu gdje je bilo puno bosanaca), pa mi to vec pomalo ide na jetrica

Opet u hrvatskoj je drugačije. Burek je uglavnom onaj trokutasti vrlo rijetko se može naći motani burek. Dok je u bosni obrnuta situacija burek i pite su motane.
Za ove motane treba više vremnea provesti da se naprave, sa ženom uvjek imam problem oko toga ona preferira slaganu jer joj je to brze za napraviti a ja odrasto uz ovu motanu.

Za ove motane treba više vremnea provesti da se naprave, sa ženom uvjek imam problem oko toga ona preferira slaganu jer joj je to brze za napraviti a ja odrasto uz ovu motanu.
Istuci je da bude pokorna.

Za ove motane treba više vremnea provesti da se naprave, sa ženom uvjek imam problem oko toga ona preferira slaganu jer joj je to brze za napraviti a ja odrasto uz ovu motanu.
Istuci je da bude pokorna.
To kod vecine zena nepali, samo fino sa njima inače nista od sexa i keksa.

To kod vecine zena nepali, samo fino sa njima inače nista od sexa i keksa.
Pali, pali. To je baš kewl.

To kod vecine zena nepali, samo fino sa njima inače nista od sexa i keksa.
Pali, pali. To je baš kewl.
Sad smo off topic van teme, ne bih da o tom ovdje razglabamo.
Kaj god da su i od čega god da su, prefini su i bureki i pite. Više se fokusirajte na gušt u jelu nego sizifovske analize. Dobar tek