Općenito o mobitelima

Kamere u smartfonima- Rasprava

zvonac pon 7.4.2025 14:31
vrucajanjetina kaže...
Na slikama ljudi izgledaju li previše ispeglani ili okej? Ton kože/kose realan?

Ima li drugih kakvih problema? Pregrijavanje ili zakašnjele/propuštene notifikacije

Ne pregrijava se niti kasne notifikacije, baterija je skoro pa odlicna, zapravo, ugodno sam iznenadjen..

zvonac uto 8.4.2025 12:25
mariolla79 kaže...

rijesili sunsve slabe točke 14 ultre po meni

Evo meni je izdržao 2 dana i još je ostalo 25% baterije, a onda sam okinuo jedno 15tak fotki i baterija je pala na 19% u roku par min. 

Pošto je veliki senzor, dost guta bateriju, nadam se da će to nekak reducirat kroz updejtove, overall, ak se kamera ne koristi intenzivno, onda je baterija odlična..

ocean77 uto 8.4.2025 17:16
mariolla79 kaže...

rijesili sunsve slabe točke 14 ultre po meni

Tko kupuje novo bolje U15, meni koji imam U14 nema smisla ici na U15 jer sve te nazovimo slabe tocke nisu toliko slabe da me motiviraju da idem na U15.

Set kamera mi je i dalje zanimljiviji na U14 jer ponekad volim koristiti otvor blende za reguliranje DOF-a iako u pocetku nisam previse koristio...mozda jer sam ga uzeo pred zimu pa sam imao manje inspiracije.

Za taj feature naprosto ne mogu vjerovati da su maknuli sa U15.

UW su isto srozali a ona koju najvise volim a to je 75mm f/1.8 je identicna na oba.

Uglavnom, zadovoljan sam sa U14 i meni U15 nema smisla preporuciti bilo kome kao upgrade ako vec ima U14.

Ispod je slika f/1.63 vs f/4...nekada stvarno dobro dode manje blura u pozadini.

zvonac uto 8.4.2025 23:04
ocean77 kaže...

Tko kupuje novo bolje U15, meni koji imam U14 nema smisla ici na U15 jer sve te nazovimo slabe tocke nisu toliko slabe da me motiviraju da idem na U15.

Set kamera mi je i dalje zanimljiviji na U14 jer ponekad volim koristiti otvor blende za reguliranje DOF-a iako u pocetku nisam previse koristio...mozda jer sam ga uzeo pred zimu pa sam imao manje inspiracije.

Za taj feature naprosto ne mogu vjerovati da su maknuli sa U15.

UW su isto srozali a ona koju najvise volim a to je 75mm f/1.8 je identicna na oba.

Uglavnom, zadovoljan sam sa U14 i meni U15 nema smisla preporuciti bilo kome kao upgrade ako vec ima U14.

Ispod je slika f/1.63 vs f/4...nekada stvarno dobro dode manje blura u pozadini.

Slažem se.. Upgrade nema smisla, prelazak sa 14U na 15U, osim ako neko voli stalno bit u toku s tehnikom

Al moram priznat da sam iznenađen s baterijom koja je vrlo dobra do odlična, samo šteta što danak plaća veliki senzor pa se to na bateriji osjeti, gdje postoci samo cure ukoliko se intenzivno kamera koristi, al zato zauzvrat daje fenomenalne fotke..

Chriss uto 22.4.2025 21:48
vepar kaže...

Preko Wonde 938eur ako se plaća preko bankovnog transfera:

https://wondamobile.com/products/vivo-x200-ultra-5g-dual-sim?variant=42831540944984

Praktički dobiješ 512gb verziju u njih za cijenu 256gb verzije na tradingu.

Netko je tu imao iskustva i s wondom, ja mislim da bi i oni trebali imati garanciju a što se tiče carine, isto izbjegavaju kao i trading, ja mislim da wonda iz Italije prosljeđuje...

HCMAA čet 24.4.2025 14:51

najgor stvar koja se desila mobilnoj fotografiji je to pixel spajanje...evo 1" senzor...sve iznad 12mpx je bezveze...znači rx100 koji ima 1" senzor ali normalni...i 24mpx bolje nego ovih 12mpx na recimo vivo 200 ultra

millennial pet 25.4.2025 16:57
HCMAA kaže...

najgor stvar koja se desila mobilnoj fotografiji je to pixel spajanje...evo 1" senzor...sve iznad 12mpx je bezveze...znači rx100 koji ima 1" senzor ali normalni...i 24mpx bolje nego ovih 12mpx na recimo vivo 200 ultra

imaš izbor, ne vidim problem. taj rx100 će svaki današnji flagship pomesti pri uvjetima lošijeg osvjetljenja. osim ako ti šum nije izrazito drag.

ocean77 pet 25.4.2025 18:28
millennial kaže...
HCMAA kaže...

imaš izbor, ne vidim problem. taj rx100 će svaki današnji flagship pomesti pri uvjetima lošijeg osvjetljenja. osim ako ti šum nije izrazito drag.

Imas ljude koji uglavnom ne fotkaju u uvjetima loseg osvjetljenja.

Ja ponekad opalim neku fotku ali uglavnom su to dnevne.

Sony RX100 ima 1 inch na svakoj fokali, RX100 mk7 cak i do 200mm!!!...flagshipi su tu dosli do 85mm sa osjetno manjih 1/1.4...znaci ni blizu mogucnostima RX100.

Kada vec spominjemo fotice i nocne uvjete...ja sam usporedio svoj Fujifilm X100VI sa Xiaomi 14 Ultra u nocnim uvjetima...Fuji ga je doslovno pomeo...jbg, APS-C, svjetli i vrhunski f/2 objektiv, stablizacija...bilo bi cudo da nije.

millennial pet 25.4.2025 21:17
ocean77 kaže...
millennial kaže...
HCMAA kaže...

Imas ljude koji uglavnom ne fotkaju u uvjetima loseg osvjetljenja.

Ja ponekad opalim neku fotku ali uglavnom su to dnevne.

Sony RX100 ima 1 inch na svakoj fokali, RX100 mk7 cak i do 200mm!!!...flagshipi su tu dosli do 85mm sa osjetno manjih 1/1.4...znaci ni blizu mogucnostima RX100.

Kada vec spominjemo fotice i nocne uvjete...ja sam usporedio svoj Fujifilm X100VI sa Xiaomi 14 Ultra u nocnim uvjetima...Fuji ga je doslovno pomeo...jbg, APS-C, svjetli i vrhunski f/2 objektiv, stablizacija...bilo bi cudo da nije.

imamo svakakve ljude 

no ako ćemo gledati što valjda preko 90% korisnika traži i očekuje tu njima nema nikakve razlike između RX100 i flagship moba po danu. tu će razlike vidjeti prvenstveno profi fotograf ili amater koji je dovoljno iskusan i bavi se poduže fotografijom, ali takvi će znati i kompenzirati sa mobom i opet dobiti odličan rezultat.

dolazimo do najteže fotke, a to je osoba/predmet u pokretu pri slabom osvjetljenju i tu su mobiteli najviše napredovali, zajedno sa makro i tele kamerama. tu će tih 90+% korisnika dobiti bolje rezultate nego sa RX100.

fotografija danas više nema jednaku vrijednost kao prije 20 godina osim u malim uskim specijaliziranim krugovima ljudi, čitaj ispod 0,1% populacije. fotka danas ima rok trajanja do 24h. gleda se na 6-7" ekranima. itd.

prije par dana gledam neke fotke, usporedba i ove prve su doslovno optimizirane za 6-7" ekrane i na njima oku izgledaju bolje nego fotke sa drugog aparata, ali onda otvorim obje na 32" ekranu i situacija se potpuno obrne.

normalno da će dobar fotić biti ispred moba, još uvijek, to je čista fizika. no pitanje je koliko i kome je to danas bitno. liku koji je odlučio slikati svoj burger i podijeliti na instagram? drugom koji je slikao splitsku rivu i poslao frendu koji će to pogledati na 6" ekranu?

ali evo možda će nekome biti zanimljive i ovakve zamisli:

https://www.dpreview.com/news/6244553275/the-vivo-x200-ultra-aims-to-be-more-camera-than-phone

p.s. 15 ultra ima 100mm, čisto informacije radi 

zvonac jučer 14:30

Imam OP13 i  moram priznat da je shutter lag minimalan na OP13 dok s X15U zna dost bit zbluranih fotki.

Onak na oko, OP13 radi lijepše fotke neg X15U, potonji je tehnički superiorniji, al ima nekaj u tom hasselblad-u a za kojeg mogu reć da su fotke oku ugodne unatoč inferiornijem hardveru tj optici koji se nalazi u OP13.

U usporedbi s prijašnjem OP12 kojeg sam imao, OP13 ima softverski dotjeranije fotke a i šum je ispeglaniji a shutter lag je značajno smanjen u odnosu na OP12 s kojim su fotke znale u dost slučajeva zahtjevat mirnu ruku inače blur na fotkama je bio vidljiv i to u većem broju.

Znam da se govorilo ovdje, al veliki senzor ne garantira out of box odlične slike. Oppo Find X8 Ultra radi odlične fotke i više bi odogovarao mom ukusu.

Btw, Oppo Find X8U uz Vivo X200U tj X15U ne znaš koji je bolji, mislim da je tu ipak stvar ukusa i odlučuju nijanse.

Xiaomi bi trebao brže izbacivat tih updejtova i radit na tome da riješava probleme to je ono što mi smeta kod njih, dok kod OnePlusa, to sve znatno brže ide, a pretpostavljam da je ista stvar i kod Oppo-a.

E da, jedina zamjerka tim 1" senzorima u smartfonima je, veliki us potrošači baterije i to značajno, sa X15U znalo mi je potrošit i do 5-6% ak sam okinuo 15tak-20tak slika, to sam primjetio na X13P i X15U, sad ne znam kak je na ostalim smartfonima sa 1" senzorima (vivo, oppo).