Monitori

Koji monitor kupiti

Boris grozni sri 5.3.2025 14:52
Minneyar kaže...
ghibli7 kaže...
Minneyar kaže...

Ne kazem nista opcenito protiv OLED-a, dapace definitivno je sveukupno gledajuci trenutno najbolja tehnologija, imam OLED TV vec godinama a i monitor ce pasti uskoro... ali zato sto je moj use case na kompu 80% gaming 10% videi 10% surfanje i sl. I dalje stoji cinjenica da je za kolegin use-case tj za tekst i linije u AutoCADu valjda najlosiji koji mogu zamislit za OLED - a nema nikakve prednosti u odnosu na konvencionalne monitore za tu namjenu. Dakle placas duplo ili vise da bi imao probleme i glavobolje s fringingom na textu i vjerojatni burn in, uz nikakav benefit. Pa eto neka kolega bar ima objektivne informacije i donese sam odluku.

Trebao bi se osobno uvjeriti kako izgleda tekst na 4K QD-OLED na 27" ili 32" ekranu.Potpuno se slažem sa kolegom Wiz3m4nom da je OLED pogotovo QD 3gen.daleko najbolji izbor za jedan All round monitor.

Evo fotografije sa usporedbom prikaza teksta na 27"4K IPS , 32" 4K QD-OLED i 34"QD-OLED 2K ekranu.

Ali kolega je pricao o 42'' monitoru di je ppi otprilike kao na 1440p 27'' monitoru (dapace, malo manji, 105 ppi vs 108), a na toj kombinaciji je vrlo primjetan fringing teksta. Naravno ovisi opet o osobnom dojmu, udaljenosti sjedenja itd. ali na toj velicini i rezoluciji lako moguce da bude vrlo primjetno...

Tekst je za mene necitljiv na Oledu 27" 1440p pa mozes misliti kako to izgleda na manjem ppi O nepodrzanom HDR/SDR modu u windowsima tj totalnoj nekompatibilnosti da se ne prica!
Neznam jesu ljudi čoravi ili zaista neznaju kako izgleda bijela, plava i zuta

sosta sri 5.3.2025 15:21
Minneyar kaže...
ghibli7 kaže...
Minneyar kaže...

Ne kazem nista opcenito protiv OLED-a, dapace definitivno je sveukupno gledajuci trenutno najbolja tehnologija, imam OLED TV vec godinama a i monitor ce pasti uskoro... ali zato sto je moj use case na kompu 80% gaming 10% videi 10% surfanje i sl. I dalje stoji cinjenica da je za kolegin use-case tj za tekst i linije u AutoCADu valjda najlosiji koji mogu zamislit za OLED - a nema nikakve prednosti u odnosu na konvencionalne monitore za tu namjenu. Dakle placas duplo ili vise da bi imao probleme i glavobolje s fringingom na textu i vjerojatni burn in, uz nikakav benefit. Pa eto neka kolega bar ima objektivne informacije i donese sam odluku.

Trebao bi se osobno uvjeriti kako izgleda tekst na 4K QD-OLED na 27" ili 32" ekranu.Potpuno se slažem sa kolegom Wiz3m4nom da je OLED pogotovo QD 3gen.daleko najbolji izbor za jedan All round monitor.

Evo fotografije sa usporedbom prikaza teksta na 27"4K IPS , 32" 4K QD-OLED i 34"QD-OLED 2K ekranu.

Ali kolega je pricao o 42'' monitoru di je ppi otprilike kao na 1440p 27'' monitoru (dapace, malo manji, 105 ppi vs 108), a na toj kombinaciji je vrlo primjetan fringing teksta. Naravno ovisi opet o osobnom dojmu, udaljenosti sjedenja itd. ali na toj velicini i rezoluciji lako moguce da bude vrlo primjetno...

Meni odgovara ppi prema full hd na 24", dakle 2K na 32", 4K na 43".

E sad što se tiče teksta, problem je kaj toga nema baš za negdje vidjet uživo, a kupujem kao pravna osoba, pa kod nas nema povrata u 14 dana od kupnje, ostaje mi onda kupnja na Amazonu ili privatno pa povrat.

Čak se u zadnjih 2 do 3 mjeseca smanjio broj dostupnih 43" IPS modela, ne znam do čega je to.

Boris grozni sri 5.3.2025 18:28
serlok kaže...
  • koji gaming monitor do 300e 27inc 160+ hz

moze i 32inc curved ako ima kakav dobar.

Ovaj Dell je nobrainer za tu lovu, probao sam ga doma par dana, ima sve mane IPS-a no zaista minimalne izgleda da je prakticki cijela serija s tim panelom odlicna!

serlok sri 5.3.2025 20:28
Boris grozni kaže...
serlok kaže...
  • koji gaming monitor do 300e 27inc 160+ hz

moze i 32inc curved ako ima kakav dobar.

Ovaj Dell je nobrainer za tu lovu, probao sam ga doma par dana, ima sve mane IPS-a no zaista minimalne izgleda da je prakticki cijela serija s tim panelom odlicna!

Hvala ti

ghibli7 sri 5.3.2025 21:26
Boris grozni kaže...

Tekst je za mene necitljiv na Oledu 27" 1440p pa mozes misliti kako to izgleda na manjem ppi O nepodrzanom HDR/SDR modu u windowsima tj totalnoj nekompatibilnosti da se ne prica!

O kojem je monitoru riječ?Imaš li možda kakvu fotografiju ili screenshot?Tvrditi tako nešto bez dokaza je pristrano i neobjektivno.Neznam odakle ti ovo o nepodrzanom HDR/SDR modu u windowsima i totalnoj nekompatibilnosti???

Dokaze trebaš da bi uvjerio ljude u ono što tvrdiš.Nije bijela,plava i žuta nego crvena R,plava B,i zelena G ako si mislio na raspored subpixela.

Ovo je screenshot sa mog monitora.Na 27"2K OLED monitorima koji imaju nešto lošiji prikaz od ovoga se stvar može popraviti omogućavanjem Windows ClearType koji će poboljšati podebljanost i oštrinu slova.

https://imgur.com/a/IEBLAQJ

KTM sri 5.3.2025 22:12
Boris grozni kaže...
Minneyar kaže...
ghibli7 kaže...
Minneyar kaže...

Kao da postoji samo jeda vrsta i/ili generacija OLEDa. Razumiješ li ti da je najnovija generacija OLEDa ispravila probleme s tekstom. Napiši točno koji si OLED monitor koristio pa da vidiimo jel pričaš lovačke priče.

Minneyar sri 5.3.2025 22:26
KTM kaže...
Boris grozni kaže...
Minneyar kaže...
ghibli7 kaže...
Minneyar kaže...

Kao da postoji samo jeda vrsta i/ili generacija OLEDa. Razumiješ li ti da je najnovija generacija OLEDa ispravila probleme s tekstom. Napiši točno koji si OLED monitor koristio pa da vidiimo jel pričaš lovačke priče.

Nije istina, u svakom ozbiljnijem reviewu 1440p 27'' OLED-a je zakljucak isti - da problem nije rijesen. Rijesen je najvecim dijelom samo s povecanom gustocom piksela, dakle na 27'' i 32'' 4k je ok, iznad toga se opet pojavljuje. Doduse na tim velicinama vec vjerojatno sjedis dovoljno daleko od monitora da ne primjecujes. Ali na 1440p 27'', sranje. I dalje.

ghibli7 sri 5.3.2025 22:56

Dakle zaključak je da kome treba monitor isključivo za rad u AutoCAD-u,Wordu kupiti će 4K IPS 27",28" ili 32" monitor.I sad ponovno ova"teza" koliko daleko sjediš od monitora pa možda ne vidiš fringing.

Sumnjam da neki od vas imaju oči sokolove.Još jednom ponavljam, trebaš probati sam da bi donosio takve zaključke,"vjerojatno" nije dokaz.Evo 250% i 300% veličine ovog teksta na PG32UCDM.

Imao sam godinu dana prije M28U koji je 28" 4K IPS pa znam kolika je razlika,skoro pa nikakva.Za kraj ima ona narodna koja kaže da slabašnom kur.. svaka dlaka smeta.

https://imgur.com/a/uEUSnLt

https://imgur.com/a/5ypDwbI

ghibli7 čet 6.3.2025 02:59
Minneyar kaže...

Ajde ti za pocetak nauci citati pa onda izvlaci zakljucke.

Hvala na savjetu kolega,moj je savjet tebi kupi kakav QD-OLED bilo 27" ili 32" 2K ili 4K pa pošalji kakvu sliku i podijeli dojmove.I nastoj ne sjediti preblizu.

Goldmember jučer 00:03

Uzeo sam ovaj preopručeni dell g2724d i trenutno me bede u oči backlight bleed. Pošto ne prošlom monitoru toga nisam imao zanima me koliko je ta temelju priloženih slika to prihvatljivo. Odnosno kakva je situacija kod vas koji ste kupili isti model.

Zaporožac jučer 10:39

Ovo u mraku fotkano ne može biti normalno. Ne mogu tu fotić ili mob ništa puno pokvariti.

Jer, pazi sad sine !! 

Da nije monitor takav čovjek koji je uploadao fotke sam bi rekao da "nije baš tako loše" uživo.

Izveden je zaključak da monitor treba vratiti.

I moj AOC Va ima probijanja, ne toliko, ali ima.

Mora biti na svakom LEd monitoru ili televizoru nekih probijanja, ali ovoliko, ne.

Jedan serviser mi je preporučio da malo odvojim, oslabim šarafčiće (ako ih ima..kod meen nema) koji drže panel i zadnji dio monitora jer probijanje osvjetljenja zna biti kad je panel previše dotegnut sa zadnjom pločom.

Zna biti da ledice nisu lijepo postavljene, labave su pa padaju na panel.

Boris grozni jučer 10:48
Zaporožac kaže...

Ovo u mraku fotkano ne može biti normalno. Ne mogu tu fotić ili mob ništa puno pokvariti.

Jer, pazi sad sine !! 

Da nije monitor takav čovjek koji je uploadao fotke sam bi rekao da "nije baš tako loše" uživo.

Izveden je zaključak da monitor treba vratiti.

I moj AOC Va ima probijanja, ne toliko, ali ima.

Mora biti na svakom LEd monitoru ili televizoru nekih probijanja, ali ovoliko, ne.

Jedan serviser mi je preporučio da malo odvojim, oslabim šarafčiće (ako ih ima..kod meen nema) koji drže panel i zadnji dio monitora jer probijanje osvjetljenja zna biti kad je panel previše dotegnut sa zadnjom pločom.

Zna biti da ledice nisu lijepo postavljene, labave su pa padaju na panel.

daj zaporožac svrstaj se! Objasnjeno ti je gore!

Boris grozni jučer 11:05
Zaporožac kaže...

Kaj je objašnjeno picek ?

Covjece kad fotkas monitor s mobitelom nabrijano je sve kaj nema veze s realnoscu!  pogledaj mu crnu a pogle panel, veze s vezom nema! Da ti slikam svoje IPS savrsenstvo s automatikom na mobu izgledalo bi kao ovo gore
Jbte ti covjeku preporucujes da odsarafljuje monitor

metallic jučer 11:08
Goldmember kaže...

Uzeo sam ovaj preopručeni dell g2724d i trenutno me bede u oči backlight bleed. Pošto ne prošlom monitoru toga nisam imao zanima me koliko je ta temelju priloženih slika to prihvatljivo. Odnosno kakva je situacija kod vas koji ste kupili isti model.

Po meni je ovo horor, vidi se od druge slike.

Pa to nije crna vec bijelo-siva, kao da je svjetlina na max!!!

Zaporožac jučer 11:18
Boris grozni kaže...
Covjece kad fotkas monitor s mobitelom nabrijano je sve kaj nema veze s realnoscu!  pogledaj mu crnu a pogle panel, veze s vezom nema! Da ti slikam svoje IPS savrsenstvo s automatikom na mobu izgledalo bi kao ovo gore

Popuste se lagano vijci i često nestane probijanja osvjetljenja. 

Nisi to nikada vidio. 

Ti ne znaš fotkati mobitelom, pa su ti zato takve fotke. 

ti uopće ne shvaćaš što sam ti rekao.

Kolega je vidio kako izgledaju fotke kad je uploadao iste na svoj post.

Da je manje probijanja rekao bi to.

Čovjek je pogledao fotke i identične su stvarnom stanju, inače bi nešto napisao.

Što ti još nije jasno ?

Boris grozni jučer 11:20
Zaporožac kaže...
Boris grozni kaže...

Popuste se lagano vijci i često nestane probijanja osvjetljenja. 

Nisi to nikada vidio. 

Ti ne znaš fotkati mobitelom, pa su ti zato takve fotke. 

ti uopće ne shvaćaš što sam ti rekao.

Kolega je vidio kako izgledaju fotke kad je uploadao iste na svoj post.

Da je manje probijanja rekao bi to.

Čovjek je pogledao fotke i identične su stvarnom stanju, inače bi nešto napisao.

Što ti još nije jasno ?

Ja sam i fotograf za informaciju a tebi ocigledno poprilicno stvari ovdje nije jasno kao što funkcionira i što je tocno na fotki

picajzla0707 jučer 11:43

ma to je ips i to je nažalost danas i na jeftinim i skupim modelima podjednako zastupljeno

kome smetaju raznorazna isijavanja i voli imat nekoliko puta veći kontrast, neka uzima va panele

iako i oni imaju svojih mana, puno su napredovali zadnjih deset godina

ips kao da je napredovao u minus, nekad si bio siguran kad kupiš skuplji model da će taj bleed biti minimalan, danas kako te dohvati lutrija bez obzira na cijenu

Goldmember jučer 12:43

Slike na mobu definitvno izgledaju lošije nego što je stvarno stanje, pogotovo ove dvije slikane u mraku. Ove pod svijetlom su realnije, ali je defitivno backlight bleed u kutevima s lijeve strane, a u donjem desnom kutu je izraženiji glow. Kutija u kojoj su mu dali monitor je bila istrošena i čini mi se da je monitor već ranije bio otvaran ili vraćen. Nisam ga trebao prihvatiti u takvom stanju kutije, al kaj je tu je.

Boris grozni jučer 14:01
Goldmember kaže...

Slike na mobu definitvno izgledaju lošije nego što je stvarno stanje, pogotovo ove dvije slikane u mraku. Ove pod svijetlom su realnije, ali je defitivno backlight bleed u kutevima s lijeve strane, a u donjem desnom kutu je izraženiji glow. Kutija u kojoj su mu dali monitor je bila istrošena i čini mi se da je monitor već ranije bio otvaran ili vraćen. Nisam ga trebao prihvatiti u takvom stanju kutije, al kaj je tu je.

Ma to je sve ok, ovako na slici to izgleda gadno no tako mozes "overekspozati" mobitelom bilo koji panel i dobit ces katastrofu(osim oleda:)!
Ako hoces stavi mobitel u pro mode pa namjesti sliku da ti izgleda identicno kako je ti vidis i to ce biti stvarno stanje! Po ovome sto vidim ovo je super za IPS!

60nine jučer 14:38
Goldmember kaže...

daj reci kak si to fotkao točno pa da mi koji imamo isti model napravimo sličnu usporedbu jer ja ovak nešto na svojem nisam vidio

(koja slika na monitoru, postavke itd.)

Boris grozni jučer 14:50
60nine kaže...
Goldmember kaže...

daj reci kak si to fotkao točno pa da mi koji imamo isti model napravimo sličnu usporedbu jer ja ovak nešto na svojem nisam vidio

(koja slika na monitoru, postavke itd.)

Zamracis sobu, svijetlinu stavis na 100%, mobitel/fotic u ruke, fokusiras prstom na ekran i opalis fotku, ako hoces tocno odes u pro mod na mobu i tamo potegnes par slidera za duzinu ekspzicije i iso da slika bude kao sto je ti vidis i to ti je to!

60nine jučer 15:20
Boris grozni kaže...

Zamracis sobu, svijetlinu stavis na 100%, mobitel/fotic u ruke, fokusiras prstom na ekran i opalis fotku, ako hoces tocno odes u pro mod na mobu i tamo potegnes par slidera za duzinu ekspzicije i iso da slika bude kao sto je ti vidis i to ti je to!

ok, to znam (bavio sam se fotografijom prije :) ) - zanimalo me koju sliku je imao na ekranu jer vidim da je flat boja neka (plava/siva/crna?)...

ps: meni je svjetlina na 50% cijelo vrijeme (kontrast 75%) - možda zato ni ne vidim "artifakte"

Boris grozni jučer 16:54
60nine kaže...
Boris grozni kaže...

ok, to znam (bavio sam se fotografijom prije :) ) - zanimalo me koju sliku je imao na ekranu jer vidim da je flat boja neka (plava/siva/crna?)...

ps: meni je svjetlina na 50% cijelo vrijeme (kontrast 75%) - možda zato ni ne vidim "artifakte"

Crna, ma vidi se na svakom kad full zamracis i stavis na 100% ipak su ledice ispod te "plastike"
Ovako izgleda skoro pa savrsen IPS(u potpisu) kad das mobitelu da sam slika 

A ovo je zapravo kako ga ja vidim(lijevo je prozor i bijeli zid pa je taj dio malo svijetliji)  kao sto sam velis u zivo se to ne vidi, no na nekima bas izbija jako pa se u tamnijim bas bode u oci!

https://youtube.com/shorts/MdZGxZzf3tY?feature=shared

Dametime jučer 17:10

Pozdrav!

koji bi mi monitor jeftiniji preporučili za competitve da je 1080p..kažem jeftiniji zbog toga što bi mi vise koristio kao drugi tek nekad bi nešto odigrao tipa rainbow six.