Evolucija jednog HTPC-a

što je naravno uzrokovalo nabavku jače grafičke i pojačanog grijanja komponenti....
da bi to riješio malo sam izbrusio gornju stranicu kućišta, koja se ionako ne vidi jer je kućište u polici....
na gornju stranicu namontirao sam mrežicu protiv prašine (nije na slikama)....

temperature su se nešto poboljšale, ali vdio sam da bi se u gornje rupe moglo ubaciti neko vodeno....
rečeno učinjeno.....

temperature su sad bile poprilično u redu, ali došla je nova 4k televizija, pa je red na jaču grafičku..... i novi procesor......

uz jaču grafičku i proc sad je pak opet počelo bit relativno vruće u kućištu....
ideja je pala.... kućište da bude polica cijela.....
našao sam dasku za prednju stranicu i odlučio na nju izbušiti rupe za tri 140mm venta, prekidač i usb hub....

pošto sam imao šrot ubodnu.... odnio ja dasku u punca da mi izreže tri rupe i otpili višak daske.....
eto punca za dva dana i kaže izrezao sam ti ono i nosi nešto u vrećici....
kažem ja "a di je daska"..... daske nema..... dobio sam tri podloška za pivo i letvicu.....

nastavak slijedi......

.. dobio sam tri podloška za pivo i letvicu.....
-dobio si negativ :)
-umjesto razmišljanja o kućištu, 'okreni priču'.. sve na stol, naopako, s donje strane.. naljepiš alu-foliju koja će služiti kao disparator i hladnjake-vodeno ušarafiš.. sve je isto kao slaganje test-računala na stolu, samo naopako, možda dovoljno za pasivno ali ventovi mogu služiti za guranje-smjer zraka od sjedala prema zidu-bokovima .. pošto već imaš vodeno, tad nije problem cpu-gpu, ostalo je dovoljno da je na metalu-pasivno (kontakt površinom) kao disk ili napajanje.. naravno, ne dio koji radi na struju kao mbo (no ima distacere pa i to može..)..
-buttoni za on-off, usb konektori.. lako se ušarafe u stol itd.
-'naprednija' verzija.. koristiti ladicu, kao kuhinjski element za escajg.. i dalje naopako, no time dobiješ uz metalni okvir i šine za izvlačenje po potrebi za održavanje-čišćenje i sl.
-naopaki stol.. dok si od početnog htpc kućišta već veći dio odbacio, ostaje još samo taj 'transcenentalan' dio do potpune nirvane :)) .. ili nesputanost materijalnim ograničenjima za slobodu duha (barem dok se kratkim spojem ne pojavi bijeli dim i sve pregori-izgori..) :))

.. dobio sam tri podloška za pivo i letvicu.....
-dobio si negativ :)
-umjesto razmišljanja o kućištu, 'okreni priču'.. sve na stol, naopako, s donje strane.. naljepiš alu-foliju koja će služiti kao disparator i hladnjake-vodeno ušarafiš.. sve je isto kao slaganje test-računala na stolu, samo naopako, možda dovoljno za pasivno ali ventovi mogu služiti za guranje-smjer zraka od sjedala prema zidu-bokovima .. pošto već imaš vodeno, tad nije problem cpu-gpu, ostalo je dovoljno da je na metalu-pasivno (kontakt površinom) kao disk ili napajanje.. naravno, ne dio koji radi na struju kao mbo (no ima distacere pa i to može..)..
-buttoni za on-off, usb konektori.. lako se ušarafe u stol itd.
-'naprednija' verzija.. koristiti ladicu, kao kuhinjski element za escajg.. i dalje naopako, no time dobiješ uz metalni okvir i šine za izvlačenje po potrebi za održavanje-čišćenje i sl.
-naopaki stol.. dok si od početnog htpc kućišta već veći dio odbacio, ostaje još samo taj 'transcenentalan' dio do potpune nirvane :)) .. ili nesputanost materijalnim ograničenjima za slobodu duha (barem dok se kratkim spojem ne pojavi bijeli dim i sve pregori-izgori..) :))
cijela ladica će biti kućište i moći će se izvlačiti...... straga na ormaru je rupa i zrak će biti usmjeren od sprijeda prema straga......
već sam i nešto napravio.... slijedi još slika......

Ovo je sve samo ne HTPC

piše lipo evolucija......
počelo je sa apu procesorom.... i malo boljom zvučnom....

idemo dalje.....
dodajem usb-ove.... u gornju rupu je trebao ići prekidač sa ledicom, ali kinezi kasne sa dostavom, pa u rupu ispod mrežice guram vulgaris prekidač i malu ledicu.....
sve privremeno spajam na staro kućište kojemu sam skinuo prednju stranicu....
stvar radi....
i izgleda dobro....
dodao sam još par nosača police tako da se kućište samo izvlači....

sad još treba malo bolje posložiti stvari (komponente) u ladici....
nalazim neko staro kućište i brusilicom odrađujem pripremu.....
to ću montirat na policu za osnovu.....
danas popodne se spremam sve smontirati......
znači sprijeda idu 3 140ice, a straga će zrak ispuhivati dvije 120ice kroz vodeno + napajanje koje isto ispuhuje vani...........
ide i nosač za diskove unutra....
sve skupa će se izvlačit i biti lako za održavanje i zamjenu komponenti
temperature su i u ovako uguranom kućištu iza ovih ventova praktički idealne......
s tim da se svi ventovi (3*140 i 2*120) cijelo vrijeme vrte na 500-600 okretaja.....

-umjesto brusilice.. čekam dostavu možda ovaj-idući tjedan :) .. (slika).
-temperature, pogotovo vodenog je sad teže 'testirati'.. ljeto-zima, okolni zrak, dok voda ima svoju kapacitivnost koju u kraćem testu ne možeš primjetiti, tek tad kreće 'pravo' hlađenje, zato je poželjno imati što veće pasivne-površinu..
-kućna iskustva.. npr server-zdelanac (običan pc) u recimo kuhinjskom elementu, normalne temp oko 40c, ljetno +10.. i to je to.. ali takva računala su bez gpu te klase, gaming.. koja sama daje veći izvor topline (i potrošnje).. no njeno hlađenje je za nju dovoljno pa samo treba riješiti kako pospajati-učvrstiti + da njen ispuh, topli zrak, ne 'dinsta' ostatak računala kao diskove-ram.. tj samo da taj topli zrak kao fen ide bilo kamo drugdje.. a s vodenim je to lako riješivo tj ne ovisi o strujanju zraka nego vodena cijev i mjesto gdje se ušarafi radijator.. kao usporedba je kućna klima unutarnja-vanjska jedinica :) ..

-umjesto brusilice.. čekam dostavu možda ovaj-idući tjedan :) .. (slika).
-temperature, pogotovo vodenog je sad teže 'testirati'.. ljeto-zima, okolni zrak, dok voda ima svoju kapacitivnost koju u kraćem testu ne možeš primjetiti, tek tad kreće 'pravo' hlađenje, zato je poželjno imati što veće pasivne-površinu..
-kućna iskustva.. npr server-zdelanac (običan pc) u recimo kuhinjskom elementu, normalne temp oko 40c, ljetno +10.. i to je to.. ali takva računala su bez gpu te klase, gaming.. koja sama daje veći izvor topline (i potrošnje).. no njeno hlađenje je za nju dovoljno pa samo treba riješiti kako pospajati-učvrstiti + da njen ispuh, topli zrak, ne 'dinsta' ostatak računala kao diskove-ram.. tj samo da taj topli zrak kao fen ide bilo kamo drugdje.. a s vodenim je to lako riješivo tj ne ovisi o strujanju zraka nego vodena cijev i mjesto gdje se ušarafi radijator.. kao usporedba je kućna klima unutarnja-vanjska jedinica :) ..
gledao sam i taj kostur..... ali i njega bih trebao brusiti da stavim straga 240 vodeno......
osim toga samo on dođe skoro 30€ sa poštarinom......
ja sam potrošio za moding ukupno:
3*140mm P14 PWM PST CO - 30€
front usb 4x ..............................- 8€
mrežicu sam imao od prije ali cca - 2€
daske,prekidač, ledice, limarija i vide sam pokupio sa kućnog otpada.......
što se tiče temperatura..... mislim da neće biti nikakav problem..... 3*140 za ulaz i 3*120 za izlaz je više nego u prosječnom gejming kućištu.....
jučer sam vrtio u onako naguranom stanju aida cpu stres test + cinebench gpu više od sat vremena i nijedna komponenta nije bila ni blizu nekim ozbiljnijim temperaturama.....
uz sve to komp je potpuno nečujan..... osim grafičke pri intezivnom korištenju.... svi drugi ventovi ne idu preko 600 i sitno okretaja, a i pumpi sam smanjio voltažu i okretaje.........

evo mene opet....
popodne sam se malo zabavljao.....
malo sam dodatno izbrusio komad kućišta i dodatno ga učvrstio... potom sam pomoću nosača za police (koji su bili pri ruci) učvrstio prednju stranicu i zavidao usb-ove....
napravio sam i improvizirani nosač za vodeno....
sve skupa zavidao za policu, dodao komponente i kavez za diskove.....
nisam više imao volje za poslagat i povezat kabele, pa sam samo ugurao ladicu u ormar....
sezame zatvori se.....
naravno da se odma pristupilo laganom zagrijavnju kompa....cpu+fpu stres test + valley benchmark za grafičku....
nakon dvadesetak minuta temperature su dosegle ovu razinu i tu ostale do daljnjeg (temperatura sobe je 23,5)....
prije zadnjeg moda.... temperature pojedinih komponenata su bile značajno veće.....
nakon nekog vremena ovakvog stres testa proc je bio cca 9 matična 15, ssd 10, grafička16, hardovi čak 20 stupnjeva vrući...
sve je to i dalje stabilno radilo bez trotlanja, ali su se ventilatori značajno brže okretali i čuli.....
sad je i pri ovakvom stresiranju skoro nečujan.....

+ još samo (nepotrebno ali..) nakon testa i porasta temperature, provjeriti kako brzo temperatura pada (odlazi iz kutije..) npr nakon 5-10min bi trebalo biti kao prije testa, idlanje.. tad je odvođenje topline kvalitetno-trajno.

+ još samo (nepotrebno ali..) nakon testa i porasta temperature, provjeriti kako brzo temperatura pada (odlazi iz kutije..) npr nakon 5-10min bi trebalo biti kao prije testa, idlanje.. tad je odvođenje topline kvalitetno-trajno.
protok zraka je odličan..... tako da se vrući zrak ne zadržava u "kućištu"......
čim ugasim stresiranje.... cpu padne na 40-ak, a nakon minutu je na 35......
grafička se također ohladi odmah.... i nakon niti minutu pogasi ventove.....
ventovi prednji se spuste na 350rpm, a od vodenog ventovima ne da ploča ispod 500rpm što je minimum....
ostale komponente u pc-u ni ne znaju da je stres test.....

ps....
ako nekom treba silverstone lc10 kućište... i ne smeta mu rupa sa gornje strane....
nek se javi....

motaj kabele.....
Može više infoa o fotelji, tnx!!

motaj kabele.....
Može više infoa o fotelji, tnx!!
tu sam kupio u lesnini prije cca 15g.....
prava koža, podesiv posebno naslon, noge i glava....
odlična.... nema više takvih....

evo doša naknadno i prekidač sa ledicom iz kine....
ugrađeno naravno odmah....

priča je počela tako da sam prije ohoho godina odlučio napraviti htpc, ali da lijepo izgleda i da u njega stane full atx ploča.....
kupio sam silverstone lc 10 kućište i u njega utrpao neke komponente koje su bile pri ruci....
napravio sam ormarić po mjeri da stane pojačalo i kućište na zasebnu policu....