Evolucija jednog HTPC-a

što je naravno uzrokovalo nabavku jače grafičke i pojačanog grijanja komponenti....
da bi to riješio malo sam izbrusio gornju stranicu kućišta, koja se ionako ne vidi jer je kućište u polici....
na gornju stranicu namontirao sam mrežicu protiv prašine (nije na slikama)....

temperature su se nešto poboljšale, ali vdio sam da bi se u gornje rupe moglo ubaciti neko vodeno....
rečeno učinjeno.....

temperature su sad bile poprilično u redu, ali došla je nova 4k televizija, pa je red na jaču grafičku..... i novi procesor......

uz jaču grafičku i proc sad je pak opet počelo bit relativno vruće u kućištu....
ideja je pala.... kućište da bude polica cijela.....
našao sam dasku za prednju stranicu i odlučio na nju izbušiti rupe za tri 140mm venta, prekidač i usb hub....

pošto sam imao šrot ubodnu.... odnio ja dasku u punca da mi izreže tri rupe i otpili višak daske.....
eto punca za dva dana i kaže izrezao sam ti ono i nosi nešto u vrećici....
kažem ja "a di je daska"..... daske nema..... dobio sam tri podloška za pivo i letvicu.....

nastavak slijedi......

.. dobio sam tri podloška za pivo i letvicu.....
-dobio si negativ :)
-umjesto razmišljanja o kućištu, 'okreni priču'.. sve na stol, naopako, s donje strane.. naljepiš alu-foliju koja će služiti kao disparator i hladnjake-vodeno ušarafiš.. sve je isto kao slaganje test-računala na stolu, samo naopako, možda dovoljno za pasivno ali ventovi mogu služiti za guranje-smjer zraka od sjedala prema zidu-bokovima .. pošto već imaš vodeno, tad nije problem cpu-gpu, ostalo je dovoljno da je na metalu-pasivno (kontakt površinom) kao disk ili napajanje.. naravno, ne dio koji radi na struju kao mbo (no ima distacere pa i to može..)..
-buttoni za on-off, usb konektori.. lako se ušarafe u stol itd.
-'naprednija' verzija.. koristiti ladicu, kao kuhinjski element za escajg.. i dalje naopako, no time dobiješ uz metalni okvir i šine za izvlačenje po potrebi za održavanje-čišćenje i sl.
-naopaki stol.. dok si od početnog htpc kućišta već veći dio odbacio, ostaje još samo taj 'transcenentalan' dio do potpune nirvane :)) .. ili nesputanost materijalnim ograničenjima za slobodu duha (barem dok se kratkim spojem ne pojavi bijeli dim i sve pregori-izgori..) :))

.. dobio sam tri podloška za pivo i letvicu.....
-dobio si negativ :)
-umjesto razmišljanja o kućištu, 'okreni priču'.. sve na stol, naopako, s donje strane.. naljepiš alu-foliju koja će služiti kao disparator i hladnjake-vodeno ušarafiš.. sve je isto kao slaganje test-računala na stolu, samo naopako, možda dovoljno za pasivno ali ventovi mogu služiti za guranje-smjer zraka od sjedala prema zidu-bokovima .. pošto već imaš vodeno, tad nije problem cpu-gpu, ostalo je dovoljno da je na metalu-pasivno (kontakt površinom) kao disk ili napajanje.. naravno, ne dio koji radi na struju kao mbo (no ima distacere pa i to može..)..
-buttoni za on-off, usb konektori.. lako se ušarafe u stol itd.
-'naprednija' verzija.. koristiti ladicu, kao kuhinjski element za escajg.. i dalje naopako, no time dobiješ uz metalni okvir i šine za izvlačenje po potrebi za održavanje-čišćenje i sl.
-naopaki stol.. dok si od početnog htpc kućišta već veći dio odbacio, ostaje još samo taj 'transcenentalan' dio do potpune nirvane :)) .. ili nesputanost materijalnim ograničenjima za slobodu duha (barem dok se kratkim spojem ne pojavi bijeli dim i sve pregori-izgori..) :))
cijela ladica će biti kućište i moći će se izvlačiti...... straga na ormaru je rupa i zrak će biti usmjeren od sprijeda prema straga......
već sam i nešto napravio.... slijedi još slika......

vrijeme je da uzmem stvar u svoje ruke..... pilam rupe i farbam dasku u crno.....
keljim na nju tri 140ice i mrežicu....
isprobavam da li stane u policu...

Ovo je sve samo ne HTPC

piše lipo evolucija......
počelo je sa apu procesorom.... i malo boljom zvučnom....

idemo dalje.....
dodajem usb-ove.... u gornju rupu je trebao ići prekidač sa ledicom, ali kinezi kasne sa dostavom, pa u rupu ispod mrežice guram vulgaris prekidač i malu ledicu.....
sve privremeno spajam na staro kućište kojemu sam skinuo prednju stranicu....
stvar radi....
i izgleda dobro....
dodao sam još par nosača police tako da se kućište samo izvlači....

sad još treba malo bolje posložiti stvari (komponente) u ladici....
nalazim neko staro kućište i brusilicom odrađujem pripremu.....
to ću montirat na policu za osnovu.....
danas popodne se spremam sve smontirati......
znači sprijeda idu 3 140ice, a straga će zrak ispuhivati dvije 120ice kroz vodeno + napajanje koje isto ispuhuje vani...........
ide i nosač za diskove unutra....
sve skupa će se izvlačit i biti lako za održavanje i zamjenu komponenti
temperature su i u ovako uguranom kućištu iza ovih ventova praktički idealne......
s tim da se svi ventovi (3*140 i 2*120) cijelo vrijeme vrte na 500-600 okretaja.....

-umjesto brusilice.. čekam dostavu možda ovaj-idući tjedan :) .. (slika).
-temperature, pogotovo vodenog je sad teže 'testirati'.. ljeto-zima, okolni zrak, dok voda ima svoju kapacitivnost koju u kraćem testu ne možeš primjetiti, tek tad kreće 'pravo' hlađenje, zato je poželjno imati što veće pasivne-površinu..
-kućna iskustva.. npr server-zdelanac (običan pc) u recimo kuhinjskom elementu, normalne temp oko 40c, ljetno +10.. i to je to.. ali takva računala su bez gpu te klase, gaming.. koja sama daje veći izvor topline (i potrošnje).. no njeno hlađenje je za nju dovoljno pa samo treba riješiti kako pospajati-učvrstiti + da njen ispuh, topli zrak, ne 'dinsta' ostatak računala kao diskove-ram.. tj samo da taj topli zrak kao fen ide bilo kamo drugdje.. a s vodenim je to lako riješivo tj ne ovisi o strujanju zraka nego vodena cijev i mjesto gdje se ušarafi radijator.. kao usporedba je kućna klima unutarnja-vanjska jedinica :) ..

-umjesto brusilice.. čekam dostavu možda ovaj-idući tjedan :) .. (slika).
-temperature, pogotovo vodenog je sad teže 'testirati'.. ljeto-zima, okolni zrak, dok voda ima svoju kapacitivnost koju u kraćem testu ne možeš primjetiti, tek tad kreće 'pravo' hlađenje, zato je poželjno imati što veće pasivne-površinu..
-kućna iskustva.. npr server-zdelanac (običan pc) u recimo kuhinjskom elementu, normalne temp oko 40c, ljetno +10.. i to je to.. ali takva računala su bez gpu te klase, gaming.. koja sama daje veći izvor topline (i potrošnje).. no njeno hlađenje je za nju dovoljno pa samo treba riješiti kako pospajati-učvrstiti + da njen ispuh, topli zrak, ne 'dinsta' ostatak računala kao diskove-ram.. tj samo da taj topli zrak kao fen ide bilo kamo drugdje.. a s vodenim je to lako riješivo tj ne ovisi o strujanju zraka nego vodena cijev i mjesto gdje se ušarafi radijator.. kao usporedba je kućna klima unutarnja-vanjska jedinica :) ..
gledao sam i taj kostur..... ali i njega bih trebao brusiti da stavim straga 240 vodeno......
osim toga samo on dođe skoro 30€ sa poštarinom......
ja sam potrošio za moding ukupno:
3*140mm P14 PWM PST CO - 30€
front usb 4x ..............................- 8€
mrežicu sam imao od prije ali cca - 2€
daske,prekidač, ledice, limarija i vide sam pokupio sa kućnog otpada.......
što se tiče temperatura..... mislim da neće biti nikakav problem..... 3*140 za ulaz i 3*120 za izlaz je više nego u prosječnom gejming kućištu.....
jučer sam vrtio u onako naguranom stanju aida cpu stres test + cinebench gpu više od sat vremena i nijedna komponenta nije bila ni blizu nekim ozbiljnijim temperaturama.....
uz sve to komp je potpuno nečujan..... osim grafičke pri intezivnom korištenju.... svi drugi ventovi ne idu preko 600 i sitno okretaja, a i pumpi sam smanjio voltažu i okretaje.........

evo mene opet....
popodne sam se malo zabavljao.....
malo sam dodatno izbrusio komad kućišta i dodatno ga učvrstio... potom sam pomoću nosača za police (koji su bili pri ruci) učvrstio prednju stranicu i zavidao usb-ove.... napravio sam i improvizirani nosač za vodeno....
sve skupa zavidao za policu, dodao komponente i kavez za diskove..... nisam više imao volje za poslagat i povezat kabele, pa sam samo ugurao ladicu u ormar.... sezame zatvori se..... naravno da se odma pristupilo laganom zagrijavnju kompa....cpu+fpu stres test + valley benchmark za grafičku....
nakon dvadesetak minuta temperature su dosegle ovu razinu i tu ostale do daljnjeg (temperatura sobe je 23,5)....
prije zadnjeg moda.... temperature pojedinih komponenata su bile značajno veće.....
nakon nekog vremena ovakvog stres testa proc je bio cca 9 matična 15, ssd 10, grafička16, hardovi čak 20 stupnjeva vrući...
sve je to i dalje stabilno radilo bez trotlanja, ali su se ventilatori značajno brže okretali i čuli.....
sad je i pri ovakvom stresiranju skoro nečujan.....

+ još samo (nepotrebno ali..) nakon testa i porasta temperature, provjeriti kako brzo temperatura pada (odlazi iz kutije..) npr nakon 5-10min bi trebalo biti kao prije testa, idlanje.. tad je odvođenje topline kvalitetno-trajno.

+ još samo (nepotrebno ali..) nakon testa i porasta temperature, provjeriti kako brzo temperatura pada (odlazi iz kutije..) npr nakon 5-10min bi trebalo biti kao prije testa, idlanje.. tad je odvođenje topline kvalitetno-trajno.
protok zraka je odličan..... tako da se vrući zrak ne zadržava u "kućištu"......
čim ugasim stresiranje.... cpu padne na 40-ak, a nakon minutu je na 35......
grafička se također ohladi odmah.... i nakon niti minutu pogasi ventove.....
ventovi prednji se spuste na 350rpm, a od vodenog ventovima ne da ploča ispod 500rpm što je minimum....
ostale komponente u pc-u ni ne znaju da je stres test.....

ps....
ako nekom treba silverstone lc10 kućište... i ne smeta mu rupa sa gornje strane....
nek se javi....

motaj kabele.....
Može više infoa o fotelji, tnx!!

motaj kabele.....
Može više infoa o fotelji, tnx!!
tu sam kupio u lesnini prije cca 15g.....
prava koža, podesiv posebno naslon, noge i glava....
odlična.... nema više takvih....

evo doša naknadno i prekidač sa ledicom iz kine....
ugrađeno naravno odmah....
htio sam crveno da mi paše uz crveno na pojačalu....

priča je počela tako da sam prije ohoho godina odlučio napraviti htpc, ali da lijepo izgleda i da u njega stane full atx ploča.....
kupio sam silverstone lc 10 kućište i u njega utrpao neke komponente koje su bile pri ruci....
napravio sam ormarić po mjeri da stane pojačalo i kućište na zasebnu policu....